Ligue 1 - preview 20. kola

10.01.2020, 08:28, aktualizováno 12.01.2020, 09:01
Previews
Souboj Paříže s Monacem měl ještě v nedávné minulosti i z pohledu tabulky daleko větší náboj, než je tomu nyní. Tentokrát je jasným favoritem lídr tabulky a domácí PSG, Knížata se stále kodrcají až ve středu tabulky. Jedině překvapivá výhra by je mohla dostat na dostřel k pohárům. Hrají se i další dvě utkání St. Étienne nastoupí doma proti Nantes a Dijon se pokusí zaskočit favorizované Lille.
AS Saint-Étienne - FC Nantes  (neděle 15:00)
Saint-Étienne v prosinci chytlo výsledkovou krizi a svou reputaci si příliš nenapravilo ani krátce po Novém roce. Potvrdilo sice roli favorita v Coupe de France, v němž přetlačilo Bastii-Borgo, jenže následně předvedlo ostudný výkon v Ligovém poháru na půdě PSG. V Ligue 1 má přitom aktuálně až čtrnáctý celek ligy co dohánět. Teď přivítá Nantes.

V Parku princů vážně Les Verts zklamali. Inkasovali dohromady šest branek, a to přitom nemuselo zůstat jen u tohoto čísla. Samozřejmě že utkání hodně ovlivnilo jejich poměrně brzké vyloučení. Po něm se jim na hřišti nedařilo v podstatě nic. Zaslouženě tedy po Evropské lize vypadli z další soutěže, v níž byla jeho stropem účast mezi osmičkou nejlepších.

Trenér Claude Puel ví, že na nepovedený duel musejí jeho svěřenci co nejrychleji zapomenout. "Pařížané byli svěží, motivovaní a na vrcholu svých sil," přiznal. "Všichni, ať už hráči, nebo funkcionáři, jsme byli tou porážkou zasaženi. Ale to je normální. Nesmíme také zapomínat na fakt, že soupeř proti nám vyrukoval s nejsilnějším složením."

Domácí potřebují v lize co nejrychleji napravit nelichotivou bilanci čtyř porážek z posledních pěti utkání. Za toto období získali jen tři body, a i proto před vánočními svátky spadli až do dolní poloviny průběžného pořadí. "Musíme jít dál, jednoduše se dívat dopředu a myslet na další zápas. Nantes má skvělý tým, mělo spoustu času se připravit," pokračoval Puel.

Bezpochyby nepříjemnou skutečností pro Saint-Étienne je uzavření jeho stadionu. Hrát se bude bez diváků, neboť jejich fanoušci v minulém ligovém domácím mači s PSG opakovaně používali zakázanou pyrotechniku. Trest od disciplinární komise byl nemilosrdný. "Už jsem to zažil v Nice. Je to obtížné a zvláštní. Budeme se s tím muset vyrovnat," hlesl Puel.

ASSE se bude muset vypořádat s absencí čtyř zraněných. Mimo hru jsou Denis Bouanga, Kévin Monnet-Paquet, Romain Hamouma i William Saliba, nově je vykartovaný Wesley Fofana. "Jedinou dobrou věcí na prázdném stadionu je to, že mě hráči uslyší," vtipkoval domácí lodivod. "Je to nešťastné. Zrovna tohle je nejdůležitější utkání týdne."

Nantes se po podzimní části sezóny nacházelo na skvělé páté příčce. Na rozdíl od jeho nynějšího soka se mu v posledním měsíci roku dařilo a zvládlo všechny tři mače s celky, které horlivě usilují o záchranu. Tři body získalo postupně nad Toulouse, Dijonem i v Nîmes. Tuhle sérii akorát narušila porážka na hřišti PSG. A v minulém kole doma nestačilo na Angers.

Jinak si ale výběr Christiana Gourcuffa vede hodně slušně. Kdyby udržel současné postavení i po posledním klání, bezpochyby by se nezlobil. Určitě chce atakovat příčky zaručující pro příští ročník evropské poháry. Na Stade Geoffroy-Guichard se mu nepředstaví tři jeho hráči, zdravotně v pořádku totiž nejsou Fábio, Marcus Coco ani nově Nicolas Pallois.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Moukoudi, Perrin, Kolodziejczak - Sergi Palencia, M'Vila, Cabaye, Youssouf, Trauco - Diony, Khazri
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont - Appiah, Wagué, Andrei Girotto, Traoré - Abeid, Touré - Louza, Blas, Simon - Coulibaly
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.67 - 3.02 - 3.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dijon FCO - Lille OSC  (neděle 17:00)
Před Vánocemi muselo Lille skousnout hodně nepříjemný výprask od Monaka, ale s příchodem nového roku jsou vyhlídky zase optimistické. Dogy zvládly obě pohárová utkání a postoupily do dalších bojů a ve vítězné formě chtějí pokračovat i na půdě Dijonu.

LOSC je v tomto utkání favoritem, v jeho prospěch hovoří jednak postavení v tabulce, ale také výrazně lepší vzájemná bilance. Krom toho mají Dogy co odčiňovat, porážka 1:5 v Monaku je stále v živé paměti fanoušků.

V lednu Lille sehrálo dva pohárové zápasy a oba vyhrálo. Nejprve se Galtierův tým představil v Raonnaise, kde v rámci Coupe de France vyhrál 3:2 a jen o tři dny později zvítězil v Coupe de la Ligue nad Amiens 2:0. Formu tedy mají Severofrancouzi dobrou a nezbývá nic jiného, než jí v Dijonu potvrdit. LOSC je po devatenácti kolech na čtvrtém místě, na třetí Rennes ztrácí jen dva body.

Boje o záchranu čekají na Dijon, který je s jednobodovým náskokem šestnáctý. Domácí sice pravidelně sbírají body, ale zatím se v tabulce nijak výrazně neposouvají. Dijon nevyhrál v Ligue 1 už pět zápasů v řadě a slabou náplastí je alespoň postup v Coupe de France přes Valenciennes. Kouč Stéphane Jobard teď doufá, že venkovní výhra, byť v poháru, jeho svěřencům pomůže a proti Lille tým zvítězí. Pokud by se to podařilo, šlo by o druhou výhru nad tímto soupeřem za posledních deset let.

Domácímu týmu bude scházet zraněné trio Aguerd, Muzinga, Coulibaly, zatímco kouč Christopher Galtier nemůže počítat s Yazicim a Weahem.
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Gomis - Alphonse, Manga, Lautoa, Chafik - Chouiar, Ndong, Amalfitano, Baldé - Tavares, Cádiz
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Celik, Fonte, Gabriel, Bradarić - Sanches, André, Soumaré, Bamba - Araújo, Osimhen
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.23 - 3.45 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Paris Saint-Germain - AS Monaco  (neděle 21:00)
Vedoucí PSG nesmí usínat na vavřínech. Protože druhá Marseille v pátek zvládla těžký duel na půdě Rennes, stáhla manko na svého rivala na rozdíl čtyř bodů a neustále na lídra dotírá. Domácí každopádně mají k dispozici dva zápasy navíc, paradoxně oba dva právě s Monacem, se kterým mimochodem hned příští středu sehrají ještě dohrávku z podzimu.

Aktuálně jsou navíc Pařížané v tak dobrém rozpoložení, že by pro ně neměl být problém přetavit ho na hřiště i proti knížecímu klubu. Vstup do nového roku zvládli perfektně. Skolili nejprve v Coupe de France šesti brankami ESA Linas-Montlhéry, šestkrát pak skórovali také ve čtvrtfinále Coupe de la Ligue, v němž až překvapivě snadno vyřadili St. Étienne.

Svůj první hattrick v dresu PSG v utkání s Les Verts zaznamenal Mauro Icardi, jenž se pomalu a jistě začíná zabydlovat v základní sestavě a vytlačuje z ní například dlouholetou oporu Edinsona Cavaniho. Celkově už zaznamenal sedmnáct přesných zásahů od svého přestupu z Interu Milán, a to přitom pařížské řady posílil až na začátku září.

V útoku teď svěřencům trenéra Thomase Tuchela šlape vše na jedničku. Dobře působí také Neymar, Kylian Mbappé nebo Ángel Di María. "Prožívám skvělé období, to ostatně i celý tým," uvedl Icardi. "Cítím se v Paříži velmi dobře. Ještě nám zbývá pět měsíců do konce sezóny. Až všechno skončí, můžeme si všichni sednout ke stolu a zhodnotit situaci."

Les Parisiens pomohly vánoční svátky hlavně k doléčení některých šrámů na své marodce. V podstatě jediným hráčem, kterého trápí nějaké zdravotní problémy, je stoper Presnel Kimpembe, jeho start ovšem není zcela vyloučený. Spíše se však očekává, že ve středu obrany nastoupí již uzdravený kapitán Thiago Silva spolu s Abdouem Diallem.

Hosté v jarní části sezóny chtějí bezpochyby vybojovat příčky zaručující pro příští ročník evropské poháry. Už ovšem pod novým vedením. Opětovně byl totiž nahrazen současný lodivod Leonardo Jardim. A klub do svých řad přivedl trenéra Roberta Morena, který naposledy působil u španělského nároďáku, s nímž vybojoval postup na EURO.

Premiéra na lavičce se mu vyvedla, v Coupe de France jeho mužstvo zkraje nového roku přetlačilo Remeš. "Drželi jsme míč a rychle ho získávali zpátky pro sebe. To byly velmi dobré zprávy po teprve týdnu práce," pochvaloval si Robert Moreno. "Byl jsem opravdu spokojený, protože jsem viděl na hřišti to, co jsem od svého týmu očekával a požadoval," dodal.

Monaco naposledy v lize skolilo vysoko Lille, tehdy ještě pod kormidlem Leonarda Jardima, usadilo se na sedmém místě tabulky, z něhož má perfektní pozici pro útok na popředí. Ani hosty už netrápí nějaké mnohočetné absence, chybět jim bude akorát brankář Danijel Subašič, přičemž mimo hru zůstávají nadále už jen útočníci Willem Geubbels a Pietro Pellegri.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Navas - Meunier, Thiago Silva, Diallo, Juan Bernat - Marguinhos, Paredes - Di María, Neymar - Mbappé, Icardi
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Henrichs, Glik, Maripán, Ballo - Fábregas, Bakayoko, Golovin - Gelson Martins, Ben Yedder, Baldé
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 8.41 - 16.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - Olympique Lyon  (sobota 17:30)
Lyon bude muset v jarní části sezóny hodně zabrat, aby uchlácholil svou hlavní ambici, a tou je umístění v top trojce. Po podzimu se nacházel pouze v dolní polovině tabulky a takový rezultát je pro tenhle klub neakceptovatelný. Na úvod nového roku se představí na půdě Bordeaux, které výrazně pokazilo poslední tři kola a chce si napravit reputaci.

Zatím se Les Gones v prvních dvou zápasech roku 2020 dařilo. V Coupe de France neměli výraznější potíže s Bourg-en-Bresse, následně také potvrdili roli favorita ve čtvrtfinálovém měření sil Coupe de la Ligue s Brestem a proklouzli dál. Celkově hosté podstoupí náročný program. Kromě obou domácích pohárů totiž působí ještě v milionářské Lize mistrů.

Po devatenácti odehraných kolech se OL usadilo v lize na dvanácté místo. Nutno však podotknout, že poměry v tabulce jsou tak napjaté, že ke splnění svých cílů pořád nemá daleko. "Naše situace není dramatická. Jsme sice ve složitém postavení, co se sportovního hlediska týče, pořád ale bojujeme na všech frontách," uklidňoval kouč Rudi Garcia.

Ligue 1 je soutěží, ve které Lyon získával výsledky pod svoje možnosti. Především doplatil na mizerný začátek ještě pod vedením trenéra Sylvinha. Celkově vyhrál jen pětkrát v uplynulých sedmnácti ligových případech. Je dost možné, že během přestupového období přivede do svých řad nějakou novou akvizici. Ale nečekají se žádné zázraky.

Garcia prozradil, že kádr je třeba rozšířit. Každopádně Olympique hodlá postupovat rozumně. "Prvním řešením k celkovému zlepšení je zajistit, aby naši mladí hráči ukázali, co v nich je. Až druhým je příchod nových hráčů," vysvětloval. "Vedení se rozhodlo, že posílíme, avšak ne za každou cenu. Neuděláme žádnou hloupost. Chceme adekvátně tým doplnit."

Ačkoli hosté v Ligovém poháru naposledy skolili Brest, Garcia nebyl s výkonem svého mužstva úplně spokojený. "Pozitivní bylo, že jsme vstřelili tři góly. Mohli jsme však zahrát ještě lépe. Například neinkasovat," hodnotil. "Naše motivační úroveň by mohla být výše. I když dokážeme vyhrát a umíme ve hře udělat rozdíl, musíme se v tom zlepšit."

Bordeaux asi netrávilo vánoční svátky v úplně nejlepším rozpoložení. Před nimi totiž padlo s Marseille, Štrasburkem i Rennes, rozloučilo se i s Coupe de la Ligue. A i proto spadlo až na současnou třináctou příčku. "Každý se na tohle utkání těší. Fanoušci by nás chtěli vidět, jak dosahujeme dobrého výsledku. Doufáme v to, věříme si," uvedl útočník Josh Maja.

Také Les Girondins postoupili do další fáze Francouzského poháru, doma vyřadili druholigové Le Mans. "Myslíme si, že máme dobrý tým. Na hřišti tvrdě pracujeme. Když budeme intenzivněji trénovat a získávat více zkušeností, můžeme ukázat všem, jak moc dobří jsme," dodával Maja. "Je nás zde mnoho mladých, včetně mě. Potřebujeme praxi."
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Jovanovič, Koscielny, Pablo - Kamano, Tchouaméni, Otávio, Benito - de Préville, Adli - Maja
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Anthony Lopes - Rafael, Marcelo, Denayer, Fernando Marcal - Tousart, Caqueret - Bertrand Traoré, Aouar, Cherki - Terrier
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.83 - 3.32 - 2.16
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Toulouse FC - Stade Brestois  (sobota 20:00)
Na fotbalisty Toulouse čeká po novém roce tvrdý záchranářský boj a vedení se pro tuto náročnou misi rozhodlo k další trenérské rošádě. Po nečekaném selhání v poháru propustilo trenéra Kombouarého a nahradilo jej dosavadním koučem juniorky Denisem Zankem. Nový kouč si odbude premiéru doma proti Brestu a Toulouse už potřebuje nutně bodovat.

Pohárová porážka se čtvrtiligovým Saint-Pryve Saint-Hilaire byla pro vedení okcitánského celku příliš a v této sezoně sáhlo už ke druhé změně trenéra. Start ligy byl v režii Alaina Casanovy, poté tým převzal Antoine Kombouaré a nově byl zvolen hlavním trenérem týmu Denis Zanko.

Je ale pozice kouče hlavní příčinou dlouhodobých neúspěchů Téfécé? Klub začal sezonu celkem slušně, ale poté, co se Casanovovi přestalo dařit, rozhodlo se vedení k ráznému kroku, čímž ale situaci nezlepšilo. Toulouse má za sebou šílenou sérii devíti porážek v řadě a v tabulce Ligue 1 se krčí na posledním místě, přičemž na Amiens či Méty ztrácí už pět bodů. Situace ještě není beznadějná, ale klub musí začít sbírat body.

A proti Brestu bude mít dobrou příležitost. Hosté totiž nijak neoslňují, navíc po novém roce se rozloučili s oběma poháry, tedy Coupe de France i Coupe de la Ligue. Brest prohrál v Lorientu respektive Lyonu a už mu tak zbývá jediná soutěž - Ligue 1. Brest v závěru loňského roku dokázal urvat jen jednu výhru a se starým rokem se rozloučil potupným debaklem 0:4 od Montpellieru.

Denis Zanko bude mít premiéru o to komplikovanější, že mu schází celá řádka hráčů. Na marodce zůstali Shoji, Diakité, Gradel, Goncalves i Sylla. Na druhé straně se zdá být Brest kompletní, otazník visí pouze nad startem Belkebly.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Reynet - Diarra, Isimat-Mirin, Rogel, Moreira - Makengo, Vainqueur, Sangaré, Dossevi - Koulouris, Iseka
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Larsonneur - Faussurier, Castelletto, Bain, Perraud - Diallo, Battocchio - Court, Autret, Grandsir - Charbonnier
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.33 - 3.49 - 3.24
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Amiens SC - Montpellier HSC  (sobota 20:00)
Amiens od půlky listopadu chytilo poměrně velkou krizi, a i proto nakonec spadlo těsně před vánočními svátky na osmnáctou pozici. Pokud nechce dohánět záchranu na poslední chvíli, potřebovalo by vážně konečně zabrat. Proti nyní bude Montpellier, jenž v první polovině sezóny vykazoval slušné výsledky a usadil se ve středu průběžného pořadí.

Domácím se mimochodem nevydařil ani vstup do nového roku v rámci obou francouzských pohárů. Nejprve vypadli z Coupe de France po těsné porážce po penaltách na půdě Rennes, následně nekladli příliš velký odpor v Coupe de la Ligue a ve čtvrtfinále podlehli venku Lille. Určitě je aspoň hřeje fakt, že se můžou po delší době konečně představit doma.

V lize v uplynulých šesti kolech získali Les Licornes pouhý bod, v pěti případech prohráli. Naposledy v rámci Ligue 1 neuspěli na půdě favorizovaného PSG, cenou útěchy byl pro ně vstřelený gól v Parku princů. "Zavázali jsme se, že zase najdeme chuť k vítězství," sliboval kouč Luka Elsner. "Uděláme vše, co je v našich silách, abychom naplno bodovali."

Ne, že by situace pro Amiens byla bezvýchodná, rozhodně ne, určitě ho však netěší ta skutečnost, že například na patnáctý Brest ztrácí pět bodů a na čtrnácté St. Étienne dokonce už bodů osm. Vlak jednoduše ujíždí směrem kupředu a Elsnerovi svěřenci ho potřebují co nejrychleji dohnat. "Chceme být co nejvíce konkurenceschopní," pokračoval.

Tomu bude chybět nově vykartovaný Bongani Zungu a zraněný Gaël Kakuta, hrát nebude ani Prince Désir Gouano, naopak zpátky na trávníky se může vrátit Saman Ghoddos a k dispozici bude také zkušený Christophe Jallet. "Už v pohárových duelech v Rennes a Lille jsme měli touhu uniknout těm porážkám. A myslím tím celý tým," hledal pozitiva Elsner.

Montpellier by rád zabojoval o příčky zaručující pro příští ročník evropské poháry, trochu si však v závěru podzimní části zkomplikoval své postavení díky prosincovým porážkám s PSG a v Lille. Nemá ovšem v žádném případě ke svým cílům daleko. Pakliže by ale chtěl usilovat o přední pozice, měl by klání s papírově slabšími soky zvládat, s Amiens nevyjímaje.

Hosté mají na marodce dva hráče, na hřišti se nepředstaví Nicolas Cozza ani Pedro Mendes. "Dnes není čas na honění ega. Potřebujeme hrát jako kolektiv," vyzýval domácí stratég. "Tenhle zápas je důležitý, ovšem to platí i o těch následujících. Nemyslíme na to, jak bychom soupeři oplatili poslední prohru. To by byla chyba. Musíme mít pevné základy."
Amiens SC - pravděpodobná sestava:
Gurtner - Calabresi, Chedjou, Dibassy, Aleesami - Mendoza, Monconduit, Gnahoré, Diabaté - Guirassy, Konaté
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Rulli - Le Tallec, Hilton, Congré - Souquet, Savanier, Ferri, Oyongo - Mollet - Delort, Laborde
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.18 - 3.12 - 2.57
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Metz - Racing Strasbourg  (sobota 20:00)
Štrasburku se v uplynulých dvou měsících velmi slušně dařilo a rád by v nastoleném trendu pokračoval i nadále, aby se nadobro usadil alespoň v klidném středu tabulky. Zároveň by také potřeboval zažehnat nedávný nezdar v Coupe de la Ligue, v němž vypadl venku s Remeší. Na úvod jara se představí v Métách, které potřebují každý bod do boje o záchranu.

Loni se Le Racing radoval z nečekaného úspěchu, slavil totiž triumf v Ligovém poháru. Jenže letos tuhle cennou trofej neobhájí. Osudným se mu stal ve čtvrtfinále pokažený penaltový rozstřel. "Rozhodly malé detaily," hlesl kouč Thierry Laurey. "Ovládali jsme zápas od začátku až do konce, a to i když náš soupeř ještě hrál o jedenácti mužích v poli."

Hosté neměli dobrý start do této sezóny. Možná že nebyli tolik zvyklí na náročnější program, působili totiž i v Evropské lize. Postupně jako by se ale rytmicky srovnali. A v lize v posledních sedmi zápasech pětkrát vyhráli. "Potřebovali jsme být efektivnější. V závěru jsme trefili tyčku, měli další velkou šanci," uvedl Laurey ještě ke klání v Remeši.

Ten se mimochodem musí vypořádávat s poměrně početnou marodkou. Čerstvě se zranil Dimitri Liénard, jehož trápí bolavý kotník, špatnou zprávou je taktéž zdravotní stav Anthonyho Caciho, jenž kvůli poraněnému stehennímu svalu vynechá dva měsíce na hřišti. Chybět jinak budou i Mohamed Simakan, Lebo Mothiba a Nuno Da Costa Joia.

Méty se po devatenácti odehraných kolech nacházely jen těsně nad sestupovým pásmem, a to jen díky lepšímu skóre než osmnácté Amiens. Pro klub z Lotrinska je prvořadé ligové udržení, zatím je však jeho pouť za ním strastiplná. Vůbec se jim přitom nevydařil vstup do nového roku, v Coupe de France inkasovaly třígólový výprask na hřišti Rouenu.

Ten přitom působí až na čtvrté nejvyšší úrovni. Proti němu nastoupil i nejlepší střelec týmu Habib Diallo, jenž na podzim vsítil hned deset gólů, ani s jeho pomocí ale Méty neskórovaly. Byl to hlavně on, kdo držel na podzim ofenzivní stránku hry nad vodou. Údajně už je v hledáčku několika věhlasných klubů ze zahraničí, včetně londýnské Chelsea.

Domácí už stihli přivést jednu novou posilu, obranu přišel vyztužit Dylan Bronn, jenž dorazil z belgického Gentu. Proti Štrasburku jinak nenastoupí Manuel Cabit ani Adama Traoré II, které trápí problémy se zdravím. "Slyším zvěsti o mém odchodu, ale nevím o ničem. Momentálně jsem v Métách, doufám, že tu i sezónu zakončím," uvedl Diallo.
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Centonze, Sunzu, Boye, Udol - Maïga, N'Doram, Angban - Niane, Diallo, Nguette
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sels - Lala, Koné, Mitrovič, Carole - Djiku, Sissoko - Fofana, Thomasson, Zohi - Ajorque
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.95 - 2.95 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Angers SCO - OGC Nice  (sobota 20:00)
Angers mělo snový start do sezóny, jednu dobu se nacházelo na předních pozicích, jenže pak jako by upustilo od svých zavedených pořádků a nakonec po podzimu kleslo na osmé místo. I tak tohle umístění není žádným velkým zklamáním. Zato Nice bude chtít na jaře výrazněji zabrat. Přece jenom si představovalo boje o příčky znamenající evropské poháry.

Domácí hlavně před vlastními fanoušky působí vždy hodně nebezpečně. Vždyť před nimi urvali tříbodový rezultát v šesti případech z deseti. Na přelomu listopadu a prosince sice chytli menší krizi, padli třikrát za sebou, následně však uhráli cennou remízu s Monacem a těsně před vánočními svátky skolili v malém bretaňském derby venku rozjeté Nantes.

Suma sumárum si Angers nemůže úplně stěžovat. Jeho hlavním cílem určitě není prohánět popředí tabulky, současné postavení mu vlastně může vyhovovat. Je daleko od sestupového pásma, zároveň může překvapit a třeba i potrápit přední francouzské celky. K nim by se právě chtělo natrvalo zařadit i Nice po příchodu nového majitele, zatím však spíše zaostává.

Pochopitelně že vlastník Ineos, mající mimochodem pod svým patronátem i slavnou cyklistickou stáj, nemůže chtít po trenérovi Patrickovi Vieirovi ihned zázraky, přesto desátá pozice po první polovině sezóny není nikterak uspokojivým výsledkem. Alespoň že v uplynulém měsíci Les Aiglons zabrali. Doma třeba třikrát za sebou zvítězili.

Tenhle zápas by mohl nabídnout zajímavý souboj tvořivých hráčů. Na jedné straně je klíčovou postavou ofenzívy Thomas Mangani, který dosud vytvořil celkem 42 klíčových přihrávek u finálních akcí. To jeho protějšek z Nice, čtyřiadvacetiletý Wylan Cyprien, vyprodukoval slušných 31 nahrávek. Navrch přidal ještě šest gólů a tři asistence.

Mangani je na tom v tomhle ohledu hůře. Skóroval totiž jen dvakrát a přesný pas u vstřelené branky zaznamenal pouze jeden. "Doufám, že teď po pauze se konečně všechno projeví," smutnil nad svými zásadními statistickými čísly. "Myslím si, že hlavně asistencí bych mohl mít opravdu více," dodal záložník, jenž by měl klasicky operovat podél levé lajny.

Les Scoïstes by na přestupovém trhu neměli být nijak přehnaně aktivní. Přece jenom jim neteče do bot, mužstvo v celkové podobě funguje velmi slušně. Snažit se možná budou spíše stabilizovat kádr. Třeba novou smlouvu do roku 2021 dostal Ismaël Traoré. "Cítím se tu skvěle. Je zde perfektní projekt, jsem rád jeho součástí," říkal domácí obránce.
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Butelle - Manceau, Ismaël Traoré, Thomas, Aït Nouri - Fulgini, Santamaría, Mangani - Thioub, Alioui, Capelle
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Burner, Hérelle, Dante, N'Soki - Danilo Barbosa, Cyprien, Lees Melou - Ounas, Dolberg, Ganago
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.83 - 3.69 - 4.76
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Nîmes Olympique - Stade Reims  (sobota 20:00)
Starý rok má Nimes Olympique za sebou a do toho nového vstoupilo o poznání optimističtěji. V Coupe de France zvítězilo na hřišti Tours a zajistilo si postup do dalšího kola. Trenér Bernard Blacquart věří, že se postup v poháru podaří zužitkovat i na ligové scéně. Crocodiles přivítají na stadionu des Costiéres ambiciózní Remeš.

Nimes má před sebou velmi důležité období, v následujících týdnech a měsících potřebuje zabrat a vyhrabat se ze sestupových pozic. Crocodiles se na podzim nedařilo podle představ, nicméně v klubu panuje do druhé části sezony optimismus, který ještě umocnil postup v Coupe de France. Ten není třeba nijak přeceňovat, Nimes zvítězilo na hřišti čtvrtiligového Tours až po penaltovém rozstřelu.

Zpátky k Ligue 1. Bilance předchozích zápasů Nimes není vůbec dobrá. Z poslední výhry se domácí radovali koncem září 2019, kdy doma udolali ještě marnější Toulouse 1:0. Přitom právě výhrou nad TFC tehdy Nimes završilo čtyřzápasovou sérii bez porážky. Nimes se potácí v krizi a v tabulce je se stejným počtem bodů, jako má Toulouse, předposlední.

Přesto mají domácí slušnou naději na bodový zisk, neboť s Remeší od roku 2017 neprohráli. Loni Nimes vzájemné zápasy zvládlo lépe, po výhře v Remeši 3:0 doma remizovalo bez branek a stejný výsledek se zrodil i v 11. kole aktuálního ročníku.

Remeš ale cestuje na jih Francie v dobré formě. Z posledních deseti ligových zápasů prohrála jen jedno utkání. Nový rok začala padesátiprocentní úspěšností, vypadla totiž z Coupe de France, ale v Coupe de la Ligue došla po výhře nad Strasbourgem už do semifinále. V Ligue 1 pak patří Remeši skvělé šesté místo, navíc s minimální ztrátou na evropské poháry.

Bernardu Blacquartovi bude chybět duo Duljević, Depres a ještě o jednu ztrátu více hlásí jeho protějšek David Guion. Vedle Zeneliho s Cafarem nebude k dispozici potrestaný Mbuku.
Nîmes Olympique - pravděpodobná sestava:
Bernardoni - Paquiez, Martínez, Briancon, Miguel - Sarr, Deaux, Fomba - Philippoteaux, Ripart, Ferhat
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajković - Foket, Abdelhamid, Disasi, Konan - Romao, Chavalerin - Donis, Dingome, Doumbia - Hyun-Jun
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.82 - 3.01 - 2.96
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stade Rennes - Olympique Marseille  (pátek 20:45)
Jarní část sezóny Ligue 1 odstartuje hodně zostra. První zápas roku 2020 ve francouzské nejvyšší soutěži totiž nabídne souboj Marseille a Rennes, tedy mezi dvěma celky, kterým se po podzimu skvěle dařilo a právem se usadily na čelních pozicích. Obě mužstva jsou v parádní formě v podstatě už dva měsíce a rády by na svoje výkony navázaly.

Bretaňský klub v uplynulých osmi ligových kolech z možných čtyřiadvaceti bodů vydoloval hned jednadvacet, prohrál pouze překvapivě na půdě zachraňujícího se Dijonu. Les Phocéens na tom byli ještě o něco lépe, za stejné období získali bodů dvacet dva. A také jedinou ztrátu zaznamenali trochu paradoxně, a to v Métách, tedy na půdě družstva z chvostu.

Hosté mají pro druhou část sezóny za úkol hlavně jeden cíl, a to zůstat na stávající druhé pozici. Pokud by se jim podařilo prohnat ještě vedoucí PSG, byl by to pro ně spíše jen takový bonus. Tenhle mač je pro ně obzvláště důležitý i kvůli udržení, a nebo lépe řečeno, navýšení náskoku právě na Rennes. Od toho jsou vzdáleni aktuálně na rozdíl pěti bodů.

Svěřenci trenéra Andrého Villase-Boase po novém roce sehráli klání Coupe de France na hřišti Trélissacu, působícím až na čtvrté ligové úrovni. A byť s potížemi po penaltách, proklouzli v tomto poháru dál. "Chceme si teď zachovat výhodu, kterou máme díky našemu postavení v tabulce. Tam se totiž vše mění každý víkend," uvedl marseillský stratég.

Jeho tým nečeká v následujících týdnech úplně jednoduchý los. "Hrajeme nyní v Rennes, potom máme doma Angers, pak nás venku čekají Bordeaux a St. Étienne," vyjmenovával. "Na cizích hřištích jsme ještě pod větším tlakem. Každé utkání ale budeme brát tak, jak přijde na řadu. Doufám, že se nám i nadále podaří setrvat na současném levelu," přál by si.

V Rennes nevypadala situace v první polovině tohoto ročníku jednu dobu nikterak vábně. Dokonce se nahlas mluvilo i o tom, že by mohl odejít trenér Julien Stéphan. Prakticky však výrazně zklamalo jen v Evropské lize. V Ligue 1 totiž urvalo parádní třetí místo, a to i přesto, že z celého dvacetičlenného ligového pelotonu má až devátý nejvyšší rozpočet.

Domácí stratég by nerad současný stav přeceňoval. Snažit se bude spíše držet nohama na zemi. "Nechci tu mluvit o tom, že bychom mohli skončit v top trojce. My se musíme především zlepšovat jako kolektiv," mínil. "Způsob, jakým jsme postupovali, mě uspokojoval. Výsledky však můžeme hodnotit až tak pět kol před koncem."

Ačkoli je tenhle zápas možná největším magnetem kola, Stéphan mu nechce přisuzovat automaticky takovou váhu. "Nebude přece žádným zlomovým. Na to je příliš brzy," říkal. "Myslím si, že by pro nás i remíza byla dobrým výsledkem. Máme ovšem jedinečnou možnost od Rennes poodskočit a nabourat mu morálku," dodal André Villas-Boas.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Mendy - Traoré, Da Silva, Gnagnon, Maouassa - Bourigeaud, Camavinga, Lea Siliki - Raphinha, Niang, Tait
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Sarr, Čaleta-Car, Álvaro González, Amavi - Rongier, Kamara, Sanson - Radonjič, Benedetto, Payet
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.62 - 3.24 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain18150343:1045
2.Olympique Marseille19115329:2138
3.Stade Rennes18103524:1733
4.Lille OSC1994624:2131
5.FC Nantes1992817:1829
6.Stade Reims1877416:1028
7.AS Monaco1884631:2628
8.Angers SCO1984722:2428
9.Montpellier HSC1976626:1927
10.OGC Nice1983828:2727
11.Racing Strasbourg1983823:2427
12.Olympique Lyon1975729:1826
13.Girondins Bordeaux1975728:2226
14.AS Saint-Étienne1974822:2925
15.Stade Brestois1957721:2422
16.Dijon FCO1946914:2218
17.FC Metz1938817:2817
18.Amiens SC1845921:3617
19.Nîmes Olympique18261013:3212
20.Toulouse FC19331319:3912

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
bartlu

V zivote jsem nevidel neco odpornejsiho nez vykon od hracu Reims. To je banda kopyt, kteri si neprihraji mic. Nevidel sem za cely zapas 2 prihravky v rade. Hraji jak hovada, neskutecne fauly, prasata. Takovy tym by mel hrat patou ligu.

Tak zoufaly, marny, odporny vykon jsem jeste nevidel.

Reagovat
bartlu

Reims v prumeru faul co 2,5 minuty....

Reagovat
Seydou Doumbia

Jak tě napadlo sledovat zápas Nimes-Reims?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Jeňa

Je vidět, jaká je tato sezóna v L1 celkově bída, když jsou v tabulce 6.

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
mxyzptllk

ta sestava PSG je brutální

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele