LaLiga - souhrn 5. kola

20.09.2019, 22:54, aktualizováno 22.09.2019, 22:53
Komentáře a souhrny
Barcelona senzačně prohrála v Granadě, která na čas vedla ligu, než jí vystřídal Athletic. Už předtím odmítlo posun do čela Atlético Madrid, které nenašlo recept na defenzivu Celty Vigo. Real Madrid zabral a veze body z trávníku Sevilly. Dobrou formu potvrdil Real Sociedad, jenž veze body ze hřiště barcelonského Espanyolu...

Sevilla FC - Real Madrid 0:1

22.09.2019 21:00

Góly: 64. Karim Benzema

Sevilla se na první místo tabulky nevrátí, rozhodla o tom porážka s Realem Madrid. Velmi vyrovnané utkání a bohužel chudé na brankové příležitosti rozhodl ve druhé poločase Karim Benzema. Real se po výhře vyhoupl na druhé místo tabulky, zatímco Sevilla spadla na páté místo.

Real v týdnu dostal napráskáno od Paříže a v Seville se chtěl revanšovat. To se povedlo, přestože domácí sehráli s Bílým baletem více než vyrovnanou partii. V brance domácích stál jako obvykle Tomáš Vaclík a byl také prvním z brankářů, který musel výrazněji zasahovat. Střelu Garetha Balea bez větších potíží zpacifikoval. První poločas měl z obou stran velké nasazení, tempo bylo vysoké, ale žádné větší brankové příležitosti se nerodily.

Totéž platilo i po změně stran, chvíli se nadechovala k tlaku Sevilla, pak zase Real. Každopádně po hodině hry sehráli hosté pěknou akci, kdy Casemiro vysunul Carvajala, ten nadýchaným obloučkem našel před brankou Karima Benzemu a francouzský útočník hlavou překonal Tomáše Vaclíka.

Sevilla potřebovala na gól zareagovat a měla ještě zhruba půlhodiny času na vyrovnání. V 74. minutě mohli domácí udeřit po standardní situaci, ale Chicharito centr zleva jen lehce lízl a balón zamířil vedle Courtoisovy branky. Mexický útočník byl ústřední postavou ještě jednoho momentu, to když v poslední minutě zápasu překonal Courtoise, ale ke smůle domácích z ofsajdu.

Real se v závěru zápasu soustředil na udržení výsledku a nakonec těžké utkání skutečně zvládl a po výhře 1:0 se posunul na druhé místo se stejným bodovým počtem jako má vedoucí Athletic. Sevilla se naopak na první místo nevrátila a klesla na páté místo.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Deportivo Alavés 2:0

22.09.2019 18:30

Góly: 38. Raúl García (pen.), 72. Iker Muniain

Po pěti odehraných kolech vede španělskou nejvyšší soutěž překvapivě Athletic Club. Ten v neděli zvládl menší z baskických derby proti Alavésu a po výhře 2:0 má na čele tabulky jedenáct bodů, tedy stejně jako druhý Real Madrid. Athletic poslal do vedení už v prvním poločase proměněnou penaltou Raúl García a pojistku přidal čtvrthodinu před koncem Iker Muniain.

Baskické derby vyvolává největší emoce v případě zápasů Athleticu s Realem Sociedad, ale ani derby mezi Athleticem a Deportivem Alavés nic na důležitosti neztrácí. Domácí celek se mohl v případě vítězství překvapivě vyhoupnout do čela a tento moment si nakonec nenechal ujít.

Athletic letos hraje na San Mamés skvěle a platilo to i proti Alavésu. Od začátku byl domácí tým aktivnější a Alavés se jenom bránil. Ve 26. minutě poprvé nebezpečně zakončil Raúl García, ale branku Pacheca přestřelil. Deportivo se dokázalo úspěšně bránit jen do 34. minuty, než sudí po kontaktu Williamse s Duartem odpískal pokutový kop. Duarte útočníka domácích špičkou kopačky lehce atakoval a sudí měl po shlédnutí záznamu jasno. Velezkušený Raúl García zvolil táhlou střelu k tyči, kam sice Pacheco skončil, ale na balón nedosáhl.

Deportivo bylo v prvním poločase hodně pasivní a to se muselo po změně stran změnit. Hosté skutečně přidali plyn, ale vyrovnání se nedočkali. Naopak Muniain mohl v 65. minutě zvýšit, ale z malého vápna úplně sám trestuhodně branku minul. Vzápětí přišla další tutovka a Iňaki Williams orazítkoval břevno. Alavés jen zázrakem stále prohrával o jediný gól.

Athletic Club nakonec přeci jenom pojistku vstřelil. Čtvrthodinu před koncem zakončil z druhé vlny domácí útok Iker Muniain a Alavés už to měl hodně složité. Hosté se nedočkali ani kontaktní branky, když Joselu před brankou na balón nedosáhl.

Více informací k zápasu

Valencia CF - CD Leganés 1:1

22.09.2019 16:00

Góly: 21. Dani Parejo (pen.) - 35. Óscar Rodríguez

Po výhře na Stamford Bridge v Evropské lize je pro Valencii domácí remíza 1:1 s Leganésem zklamání. Los Che měli po celou dobu větší územní převahu, ale prosadit se dokázali jen jednou, stejně jako soupeř. Všechny góly přitom na Mestalle padly už v prvním poločase.
<{r> Šlo už o třetí vystoupení nového kouče Alberta Celadese, který se chopil kormidla Valencie po diskutabilním odvolání trenéra Marcelina. Jeho premiéra na Camp Nou dopadla špatně, nicméně v týdnu Los Che vyplenili Londýn a výhru na Chelsea chtěli v souboji s Leganésem potvrdit.

Domácí ale úplně nezachytili začátek a po hlavičce Siovase mohli prohrávat, naštěstí Cillessen se rychle přemístil a balón u tyčky chytil. Počáteční aktivita Leganésu k vedoucímu gólu nevedla a naopak na druhé straně stačilo málo, aby se Los Che dostali do vedení. Rodrigo v pokutovém území přepadl přes Péreze a sudí se šel radit, zdali má, nebo nemá odpískat pokutový kop. Na první pohled se zdálo, že Rodrigo šel až příliš ochotně na zem, ale sudí po shlednutí videa penaltu skutečně odpískal. Dani Parejo si pak počínal suverénně a Valencia vedla na Mestalle 1:0.

Leganés mohl velice brzy odpovědět, k dispozici totiž měl volný přímý kop z ideální vzdálenosti, ale Óscar Rodríguez orazítkoval tyčku! Chvíli na to pak z malého vápna nepřesně hlavičkoval Braitwaite. Nápor Leganésu nakonec přinesl svoje ovoce a ve 36. minutě bylo skutečně srovnáno. K odraženému balónu se uvnitř šestnáctky dostal Óscar Rodríguez a přesnou ranou propálil Cillessena. Sudí ještě celou situaci posuzoval u videa, zdali se nejednalo o ofsajd a krátce na to vyrovnávací branku potvrdil.

Hosté nehráli na Mestalle vůbec špatně a i ve druhém poločase to byla víceméně vyrovnaná podívaná. Valencia sice častěji držela balón, ale co do počtu gólových šancí na tom nebyla lépe.

Až šest minut před koncem zazdil velkou šanci na vítězný gól Parejo, toho vychytal Soriano a následnou dorážku poslal Gary jen do bránícího hráče. Valencia ještě reklamovala ruku, ale sudí dal za pravdu hostům. O chvíli později těsně minul branku Rodrigo a utkání směřovalo ke konečné remíze. Výsledek 1:1 ještě mohl odmítnout ve druhé minutě nastavení Braithwaite, který byl ve vápně držen, jenže arbitr Javier Estrada se pískat neodvážil.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Real Sociedad 1:3

22.09.2019 14:00

Góly: 71. Joseba Zaldúa (vl.) - 18. Willian José, 34. Willian José, 75. Alexander Isak

Espanyol pokračuje ve špatných výsledcích a doma nedokázal porazit ani Real Sociedad. Baskové se ujali dvojnásobného vedení už do přestávky a ve druhém poločase si výsledek pohlídali. Katalánci ještě dokázali vykřesat naději kontaktním gólem, ale to trvalo jen zhruba čtyři minuty. Dva góly hostů zaznamenal Willian José, jeden přidal Isak.

Real Sociedad se další výhrou udržel v popředí tabulky, zatímco Espanyol nenavázal na týden starý výsledek a v tabulce klesl až na sestupové osmnácté místo, kde také páté kolo přečká.

Katalánci hráli ve čtvrtek utkání Evropské ligy proti maďarskému Ferencvárosi a pouze remizovali 1:1, což chtěli před vlastními fanoušky odčinit. Začátek duelu žádné převratné tempo nepřinesl, přesto se hosté mohli radovat z první branky už po osmnácti minutách. Rychlý kontr do otevřené obrany zakončil z malého vápna Willian José a Baskové vedli 1:0. Espanyol se po inkasované brance ne a ne rozkoukat a po půlhodině hry schytal od hostů druhý úder. Opět šlo o rychlý protiútok a chvíli se zdálo, že Portu slibnou akci pokazí, brankář López ho ale nedokázal zastavit, Portu pak před prázdnou brankou ještě posunul balón na lépe postaveného Williana Josého a bylo to 0:2. Zpátky do zápasu se chtěli domácí vrátit pokutovým kopem, ale zákrok na Granera jako penaltový posouzen nebyl. Ještě do konce prvního poločasu zazdil slibnou příležitost Zaldúa a více už se nestalo.

Espanyol měl rozhodně co dělat, doma s Realem Sociedad prohrával a herně nevypadal na to, že by měl výsledek ještě zvrátit. Domácí se přesto snažili a dvacet minut před koncem se jim podařilo vstřelit kontaktní gól. Po přihrávce do vápna se proháčkoval až ke střele z úhlu Campuzano a od Zaldúy se balón odrazil do sítě. Nešťastný moment hosty nepodlomil, za čtyři minuty vlétl do otevřené obrany Alexander Isak a přízemní střelou k tyči vrátil Baskům dvoubrankový náskok. Real Sociedad měl ještě možnosti na další gól, ale Diego López už neinkasoval.

Více informací k zápasu

Getafe CF - RCD Mallorca 4:2

22.09.2019 12:00

Góly: 7. Iddrisu Baba (vl.), 33. Jorge Molina (pen.), 63. Allan Nyom, 84. Ángel Rodríguez - 70. Ante Budimir, 77. Ante Budimir

Až v pátém kole se prvního ligového vítězství dočkalo Getafe. Madridský celek nakopla už výhra v Evropské lize nad Trabzonsporem a v neděli si s chutí zastřílel proti Mallorce. Nováčkovi nasázel čtyři góly, zatímco dva inkasoval. Getafe mělo hned čtyři různé střelce, Mallorca dvougólového Budimira.

Byla to skvělá podívaná a na domácích vůbec nešlo poznat, že mají v nohách náročné utkání Evropské ligy proti Trabzonsporu. Mallorca měla první gólovku zápasu, Junior trefil z malého vápna jen obránce Cabreru a to ostrovní celek muselo mrzet, protože z následující akce udeřilo Getafe. Rohový kop zahraný na přední tyč poslal hlavou do vlastní sítě Iddrisu Baba. Po čtvrthodině hry navíc došlo na straně hostí k nešťastné události, Salva Sevilla se srazil s Babou Rahmanem a kouč Mallorky musel poprvé střídat, a to hned dvojnásobně.

To byl pochopitelně velký zásah do sestavy a navíc to ještě nebylo všechno. Ve 32. minutě fauloval Sastre Jaimeho Matu a sudí ukázal na značku pokutového kopu. Jorge Molina si pak nedělal starosti a proměněnou penaltou zvýšil na poločasových 2:0.

Getafe pokračovalo v ofenzivním snažení i po změně stran a Mallorca odrážela jednu nebezpečnou akci za druhou. Hned po přestávce selhal před brankou ve stoprocentní šanci Molina a v 62. minutě pro změnu orazítkoval tyč Jason. Domácí ještě rozehrávali rohový kop a po krátkém signálu potřetí udeřili. Po obrovském sevření před Reinou propasíroval balón za brankovou čáru Allan Nyom.

Mallorca to ani po třetí brance sympaticky nezabalila a ještě se dostala do hry. V 70. minutě snížil na rozdíl dvou gólů hlavičkující Ante Budimir a stejný hráč za dalších sedm minut patičkou z malého vápna prostrčil balón za Soríu. Mallorca se během chvilky dostala na dostřel a ještě měla čas na vyrovnání. Getafe ale definitivně uklidnil Ángel Rodríguez, který šest minut před koncem postupoval na Reinu sám a přízemní střelou dal na konečných 4:2.

Více informací k zápasu

Granada CF - FC Barcelona 2:0

21.09.2019 21:00

Góly: 2. Ramón Azeez, 66. Álvaro Vadillo (pen.)

LaLiga má minimálně do neděle nového lídra a nenechte se nachytat, není jim FC Barcelona, nýbrž Granada, která vzájemný souboj překvapivě vyhrála 2:0. Andaluský celek zopakoval senzaci z roku 2014, kdy Barcelonu doma také porazil, a zároveň ve španělské nejvyšší soutěži vyhrál třetí utkání v řadě. Barcelona porážkou podtrhla už úterní nepovedený výkon v Lize mistrů.

Barcelona hrála v úterý na hřišti Dortmundu a s velkým štěstím uhrála remízu 0:0. Tentokrát štěstěna tolik nepřála a Katalánci odjíždějí z Andalusie s nepořízenou. Estadio Nuevo Los Cármenes rozjásali Azeez a Vadillo.
<{r> Trenér hostů Ernesto Valverde znovu nechal jen na lavičce náhradníků Lionela Messiho a Barcelona bez něj v sestavě bleskurychle inkasovala. Granada vyhrála souboj ve středu hřiště, Soldado okamžitě posunul balón na Puertase, který centrem na vzdálenější tyč našel hlavičkujícího Azeeze. Mnozí následně očekávali velký nápor Barcelony, jenomže ten se vůbec nekonal. Granada velice dobře a pozorně bránila, navíc hosté byli směrem dopředu pasivní a v prvním poločase neměli jedinou výraznější příležitost. Trenér Ernesto Valverde tak o přestávce nachystal střídání a na trávník vyběhli jak Lionel Messi, tak teprve šestnáctiletý Anssumane Fati.

Granada se nezalekla a dál soupeře nepříjemně kousala. Po centru z levé strany si málem zavařil ter Stegen, ale balón nakonec před brankovou čarou udržel. Barcelona sice získala drtivou územní převahu, dál však byla velice neefektivní. V 65. minutě navíc po druhé v zápase inkasovala. Sudí na videozáznamu shlédl ruku Vidala a penalta byla na světě. Álvaro Vadillo se nerozpakoval, penaltu suverénně proměnil a Granada už vedla nad Barcou 2:0.

Hra Katalánců byla úplně paralyzovaná, nutno však podotknout, že Granada hrála skvěle fyzicky i takticky. Závěrečné minuty už jenom bránila a bránila a nakonec proti obhájci prvenství udržela čisté konto. V Andalusii se zrodila senzace, Barcelona podlehla domácí Granadě 0:2. Domácí se zároveň minimálně do neděle vyhoupli do čela celé soutěže.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Celta Vigo 0:0

21.09.2019 18:30

Góly: -

Bezbrankovou remízou skončilo utkání Atlética Madrid se Celtou Vigo. Stadion Wanda Metropolitano se tentokrát žádného zásahu nedočkal a pro domácí borce je dělba bodu jednoznačně ztrátou.

Atlético ještě mělo v nohách těžký zápas Ligy mistrů proti Juventusu, který na stejném stadionu skončil 2:2. Tentokrát se ale diváci žádných gólových hodů nedočkali, přestože domácí tomu byli velice blízko. Celtě výborně zachytal brankář Blanco.

Hned první těžký zákrok Blanco vytasil po třech minutách, kdy po centru Trippiera hlavičkou zakončoval Felipe! Atléticu patřila úvodní desetiminutovka, pak se ale jeho převaha vypařila a Celta Vigo vyrovnala hru. Až po půlhodině hry přispěchal s dělovkou ze střední vzdálenosti Lodi a Blanco musel vyrážet nad břevno. O chvíli později zase hostujícího brankáře prověřil Joao Félix. Colchoneros hráli trpělivě, koneckonců jak je pod Simeoneho vedením zvykem, na druhou stranu Celta Vigo byla více než vyrovnaným soupeřem.

Po změně stran se obraz hry nijak nezměnil. Šancí Atletů ale ubylo a Celta konečně zaměstnala Oblaka, když zblízka zakončoval Méndez. Slovinský brankář výborně zasáhl a udržel domácím nerozhodný výsledek. Šest minut před koncem zase Lodi ostrou střelou minul vzdálenější tyč a více už večerní utkání nenabídlo. Rozuzlení nepřinesl ani pětiminutový čas a zápas mezi Atléticem a Celtou Vigo skončil nepopulárním výsledkem 0:0.

Více informací k zápasu

Levante UD - SD Eibar 0:0

21.09.2019 16:00

Góly: -

Po bodu si v sobotním utkání na stadionu Ciudad de Valencia připsali celky Levante a Eibaru. I když utkání nabídlo celkem velké množství brankových příležitostí, žádný gól se nekonal.

Přitom tomu tak být nemuselo. V 7. minutě si hosté vypracovali velice dobrou příležitost, ale Takaši Inuji po přihrávce do vápna trefil jen nohu Aitora Fernándeze. Na druhé straně zase zkusil střelecké štěstí José Campanňa, branku ale netrefil. Lépe už si vedl jeho protihráč Papakouli Diop, který ve 28. minutě napřáhl z hranice šestnáctky, ovšem trefil pouze střed brány a v něm postaveného Aitora Fernándeze. Eibar ještě zůstal u balónu a rozehrával rohový kop, ze kterého se ale nic vážného nestalo. Čtyři minuty před koncem prvního poločasu poslal Rochina nádherným pasem do šance Moralese, ten sice zakončil, ale balón si cestu do sítě nenašel.

První poločas diváky určitě nenudil, chyběly však góly. Hned po přestávce předvedl dravý a rychlý průnik do pokutového území Quique, hostující hráč dokonce zakončil a z ostrého úhlu poslal balón do tyče. Levante zase mohlo udeřit prostřednictvím Borjy Mayorala, jemuž ale zakončení z dobré pozice nesedlo.

Oba celky se dál střídaly v gólových šancí a v 57. minutě musel vyrážet jedovku Moralese Dmitrović. O chvíli později zase střílel z hranice šestnáctky nepřesně Sergio León. Nerozhodný výsledek 0:0 se až do konce nezměnil, přestože ještě v nastavení měl obrovskou možnost Takaši Inui. Střelu z pokutového území naštěstí pro domácí tým vychytal Aitor Fernández- Levante tak remizovalo s Eibarem 0:0.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Real Valladolid 2:0

21.09.2019 13:00

Góly: 77. Santi Cazorla (pen.), 89. Javier Ontiveros

Dlouho to trvalo, než se Villarreal doma proti Valladolidu prosadil, ale nakonec to stálo za to. Žlutá ponorka poprvé v sezoně vyhrála na vlastním stadionu, díky penaltě třináct minut před koncem v podání Santiho Cazorly. Výsledek pak pojistil v poslední minutě Javier Ontiveros, mimochodem stejný mu, který pro Cazorlu vybojoval i pokutový kop.

Utkání začalo pozvolna a první šanci si trochu překvapivě vytvořil Valladolid po šikovném prostrčení na Plaňa musel hasit možnost rychlým povyběhnutím brankář Asenjo. Villarreal pak nabral územní převahu a po půlhodině hry donutil Masipa k zákroku jedovatou přízemní střelou Santi Cazorla. První poločas další gólové šance nepřinesl, vše podstatné se událo až po změně stran. Na začátku druhého poločasu spálil Valladolid obrovskou šanci. Ramírez se zpoza vápna dostal ke střele a Asenja zachránila branková konstrukce. Hosté museli později zahozené šance hořce litovat. Ekambi sice ještě v dobré pozici nepřekonal Masipa, ale o sedm minut později byl ve vápně podražen střídající Ontiveros a zkušený Santi Cazorla nabídnutou šancí nepohrdl. Villarreal vedl 1:0 a byl blízko vítězství.

Hosté se v závěru snažili o vyrovnání, ale Žlutá ponorka jim nic nedovolila. Estadio Céramica si mohl oddechnout minutu před koncem, to si na Chukwuezův centr naběhl Javier Ontiveros a hlavou k tyči do protipohybu brankáře pečetil výsledek. Villarreal poprvé doma zvítězil, když Valladolid přehrál 2:0.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - Real Betis 0:0

20.09.2019 21:00

Góly: -

Necelých šestnáct tisíc diváků na stadionu El Sadar sledovalo v předehrávce kola LaLigy bezbrankovou remízu. Osasuna si s Betisem rozdělila body a to znamená, že je po pěti kolech stále neporažena. Utkání příliš fotbalové krásy nepobralo, k vidění bylo jen pár příležitostí, včetně té největší, kdy Ezequiel Ávila orazítkoval břevno.

Osasuna po svém postupu do LaLigy stále neprohrála a platí to i po páteční předehrávce s Betisem. Ta nejenže nepřinesla žádný gól, ale také takřka žádné šance. Jednu z mála si vytvořil v 8. minutě Nabil Fekir, po nacvičeném signálu pálil do rukavic Martíneze, který střelu vyrazil. Na druhé straně se prezentoval nebezpečnou střelou těsně vedle Roberto Torres. A to bylo z prvního poločasu všechno. Betis měl sice územní převahu a držení balónu přes 60 %, jenomže to k ničemu nevedlo.

Velmi bojovné utkání pokračovalo i po přestávce a největší šanci celého utkání měl v 54. minutě Ezequiel Ávila. Jeho tvrdá rána z vyložené pozice orazítkovala břevno, takže si Béticos mohli výrazně oddechnout.

Když to nešlo ze hry, zkusil si Fran Merida po hodině hry vymodlit penaltu, jenomže to udělal příliš okatě a hlavní arbitr utkání pokutový kop neodpískal. Osasuna postupně převážela držení míče na svoji stranu, zcela otupila útok Betisu a nakonec doma získala remízu, která pro ní není špatná.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Athletic Bilbao53206:111
2.Real Madrid532010:611
3.Granada CF531111:510
4.Real Sociedad53117:410
5.Sevilla FC53115:210
6.Atlético Madrid53115:410
7.Villarreal CF522112:88
8.FC Barcelona521212:97
9.Levante UD52126:57
10.CA Osasuna51404:37
11.Getafe CF51317:66
12.Valencia CF51226:85
13.Deportivo Alavés51222:45
14.Real Betis51226:95
15.Real Valladolid51224:75
16.Celta Vigo51223:65
17.RCD Mallorca51134:84
18.Espanyol Barcelona51133:94
19.SD Eibar50234:72
20.CD Leganés50142:81

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (522)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele