LaLiga - souhrn 23. kola

07.02.2020, 22:55, aktualizováno 09.02.2020, 23:00
Komentáře a souhrny
Barcelona zareagovala na odpolední výhru Realu Madrid a po tříbodovém importu ze Sevilly, kde zdolala Real Betis, ztrácí na Merengues opět tři body. Dobrou formu potvrdilo Getafe, které si tentokrát poradilo s Valencií. Atlético Madrid nejtěsnějším poměrem udolalo Granadu, zatímco Sevilla překvapivě nestačila na Celtu Vigo...

Real Betis - FC Barcelona 2:3

09.02.2020 21:00

Góly: 6. Sergio Canales (pen.), 26. Nabil Fekir - 9. Frenkie de Jong, 45+3. Sergio Busquets, 72. Clément Lenglet

Barcelona zvládla těžké utkání na stadionu Benita Villamarín v Seville a domácí Betis po obrátce porazila 3:2. Betis se v průběhu prvního poločasu dostal dvakrát do vedení, ale Katalánci pokaždé odpověděli a po změně stran definitivně rozhodli. Vítěznou branku přitom obstaral stoper Lenglet. V utkání také padly dvě červené karty, po jedné na každé straně.

Zápas na půdě Betisu byl speciálním především pro trenéra Quiqueho Setiéna, jenž Verdiblancos trénoval. Jakmile ale začal první poločas, šli osobní emoce stranou. Barcelona znala výsledek Realu Madrid a dobře věděla, že na Villamarínu nesmí ztratit. Krom toho chtěla odčinit nešťastné vyřazení z Copa del Rey od Athleticu Bilbao.

Clément Lenglet utkání rozhodl, ale celkově můžeme říci, že byl u všeho podstatného. Byl to totiž on, kdo po pár minutách hry zahrál ve vápně rukou a tím daroval domácím pokutový kop. Sergio Canales ho proměnil a Betis vedl nad Barcelonou rychle 1:0. Rychlá ale byla i odpověď. O tři minuty později Messi krásně načechral balón za obranu, kam si seběhl Frenkie de Jong a zblízka překonal brankáře Roblese. Sám Lionel Messi také mohl dát gól, ale v jeho případě Robles výborně zasáhl.

Betis šel v prvním poločase ještě jednou do vedení, ve 27. minutě dostal Nabil Fekir spoustu prostoru, aby si navedl balón do šestnáctky a neomylně zakončil. I na Fekirův gól našla Barcelona odpověď. Před koncem prvního poločasu propadl po dlouhém centru balón v šestnáctce a nejlépe zorientovaný Sergio Busquets zařídil poločasovou plichtu.

To bylo pro Barcelonu stále málo a krátce po změně stran nebezpečně vypálil Messi a Robles s vypětím všech sil vyrazil na rohový kop. Barcelona byla trpělivá a i když se Messi ne a ne prosadit, tři body nakonec získala. V 73. minutě Messi odcentroval a Clément Lenglet vsítil třetí gól Katalánců. Ano, ten Lenglet, který v podstatě svojí rukou zařídil vedoucí gól Betisu. Lenglet sehrál v utkání ještě jednu roli, když v 79. minutě uviděl od sudího druhou žlutou kartu a byl vyloučen. To přišlo krátce po vyloučení Fekira, takže oba celky dohrávaly o jednoho méně v poli, což žádný vliv na konečný výsledek nemělo.

Více informací k zápasu

Celta Vigo - Sevilla FC 2:1

09.02.2020 18:30

Góly: 78. Iago Aspas, 90+1. Pione Sisto - 23. Youssef En-Nesyri

Poprvé od konce listopadu loňského roku slaví Celta Vigo ligové vítězství a pořádně důležité, neboť jí vyneslo mimo sestupové příčky. Celestes nezačali proti Andalusanům dobře a první poločas dokonce prohráli, ale po obrátce se povedlo skórovat Aspasovi a v nastavení i Sistovi.

Pro Sevillu je to komplikace, protože vypadla z první čtyřky, kam se díky tomu vrátilo Atlético. Nutno podotknout, že Celta odehrála dobrý zápas a tři body si zasloužila.

Domácí začali Seville zatápět od úvodních minut, po narážce Beltrána s Aspasem pálil druhý jmenovaný nad branku. Poprvé musel Vaclík zasahovat až v 18. minutě a nešlo o nic vážného. Brais Méndez vyslal na jeho branku technický pokus, který Vaclík nadvakrát ztlumil. Sympatický začátek v podání Celestes k první brance nevedl, a tak udeřilo na druhé straně. Lucas Olaza zle chyboval, Youssef En-Nesyri ho obral o balón a před vyběhnutým Blancem dloubl balón do branky. Sevilla vedla a na konci prvního poločasu měla velkou šanci přidat druhý gól. Lucas Ocampos se řítil sám na Blanca, ale opora Celty tentokrát výborně zasáhla.

Domácí mohli této příležitosti litovat, protože ve druhém dějství už si nic podobného nevytvořili. Celta zareagovala na prohraný poločas střídáním a šanci dostal Sisto. To byl nakonec dobrý tah, ale nepředbíhejme. Celta vyrovnala až v 78. minutě, kdy si seběhl na kolmou přihrávku Iago Aspas, s balónem se sice dostal do úhlu, ale i tak dokázal vstřelit gól. Už remíza byla pro Sevillu ztrátou, na druhou stranu vyhrát potřebovali i domácí, takže závěr zápasu byl ještě hodně napínavý. Strhnout vedení na stranu Rojiblancos se snažil zejména aktivní Lucas Ocampos, ale nepovedlo se a místo toho udeřilo na opačné straně. V první minutě nastavení dokázal překonat Vaclíka přesnou ranou k tyči Pione Sisto a Celta Vigo poprvé od konce listopadu konečně vyhrála.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - Real Madrid 1:4

09.02.2020 16:00

Góly: 14. Unai García - 33. Isco, 38. Sergio Ramos, 84. Lucas Vázquez, 90+2. Luka Jović

I po víkendu povede nejvyšší španělskou soutěž Real Madrid. Svěřenci Zinédina Zidana sice na chvíli v Pamploně prohrávali, ale nakonec ještě do poločasu výsledek otočili a celkově svému soupeři nadělili čtyři góly. O ty se podělily Isco, Sergio Ramos, Lucas Vázquez a Luka Jović.

Real Madrid potřeboval zareagovat na nečekané vyřazení z Copa del Rey od Realu Sociedad a jedině výhra by utěšila nespokojené fanoušky. Krom toho "Bílý balet" potřeboval vyhrát, aby se nemusel ohlížet na výsledky svého největšího rivala Barcelony.

Osasuna ale zaskočila slavnější celek velkou aktivitou a během úvodních pěti minutách měla hned dvě gólovky. Nejprve José Arnáiz minul branku a vzápětí proti Rubénu Garcíovi fantasticky zasáhl brankář Courtois. Domácí i přes první rychlé střídání nakonec vstřelili vedoucí gól. Ve 14. minutě rozehrál Rubén García rohový kop a jeho jmenovec Unai nedal belgickému brankáři žádnou šanci. Real se probudil až po inkasované brance, zařadil vyšší rychlostní stupeň a po půlhodině hry srovnal. Do centru z pravé strany se z první položil Isco a Herrera s tím nemohl nic dělat. Následně uběhlo pět minut a Real výsledek otočil. Casemirův centr zatloukl hlavou do sítě Sergio Ramos.

Po změně stran Real kontroloval vývoj a přidal i další góly. Nejprve obrana Osasuny zablokovala střelu Benzemy a poté hodně přestřelil branku domácí Iňigo Pérez. Až do 85. minuty si Real Madrid hýčkal jen jednobrankový náskok, tedy do doby, než přidal pojistku Lucas Vázquez. Benzema přerozdělil balón doprava na Vázqueze, který propálil Herreru. Ve druhé minutě nastavení se "Bílý balet" prosadil po čtvrté. Valverde našel přesnou přihrávkou střídajícího Luku Joviće, jehož parádní rána pod břevno udělala tečku za utkáním.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Athletic Bilbao 2:1

09.02.2020 14:00

Góly: 65. Cristian Portu, 83. Alexander Isak - 71. Iñaki Williams

Tomu se říká mimořádně povedený týden. Porážku od Leganésu minulý víkend Real Sociedad odčinil tuplovaně, nejprve postoupil přes Real Madrid do semifinále Copa del Rey a v neděli vše korunoval výhrou v prestižním "Derbi Vasco" s Athleticem Bilbaem. Real Sociedad zvítězil 2:1 a drží se v kontaktu s Ligou mistrů.

Něco málo přes hodinu se hrálo na Anoetě bez branek, než prolomil gólové mlčení Cristian Portugués, avšak pěkně popořádku...

Derby nemívá favorita a v tomto případě to celkem platilo. Diváci na Anoetě čekali na první gólovou příležitost do 9. minuty, to z dálky napřáhl Portugués a Simón dokázal střelu vytěsnit. Zajímavý pokus, ale méně nebezpečný, vyslal ze své kopačky i Mikel Merino. V tomto případě Simón nemusel zasahovat. Bilbao se dostalo poprvé ke slovu až před koncem prvního poločasu, k odraženému balónu se dostal Ibai Gómez, ovšem v pravý moment podklouzl a Remiro tak mohl střelu snadněji zpacifikovat.

Na Anoetě panovala skvělá atmosféra a zápasu chyběl jen gól, který by hru ještě více rozproudil. V 59. a znovu v 61. minutě střílel těsně vedle Alexander Isak. Tlak domácích se zvyšoval a o čtyři minuty později už to klaplo. Po přihrávce Isaka zůstal ve vápně nikým nehlídaný Cristian Portugués a jeho chladnokrevné zakončení znamenalo vedení.

Bilbao chtělo okamžitě odpovědět a to se také podařilo. Iker Muniain vysunul Iňaki Williamse, který byl sice v tísni, ale dokázal vystřelit a překonat Remira. Ani remíza 1:1 neměla dlouhého trvání. V 83. minutě přišel rozhodující moment zápasu. Portugués krásně patičkou narazil Isakovi, který nadvakrát zakončil do branky. Veškeré snahy na další vyrovnání eliminoval Iker Muniain, který za svůj ostrý zákrok vyfasoval rovnou červenou kartu. Oslabený Athletic už se na nic nezmohl a v derby padl.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - RCD Mallorca 1:0

09.02.2020 12:00

Góly: 58. Raúl de Tomás

Ryze záchranářský duel mezi Espanyolem a Mallorcou zvládl lépe domácí tým. Pro Espanyol to byla velká příležitost, jak se na svého konkurenta v boji o záchranu dotáhnout a díky brance Raúla de Tomáse se to nakonec podařilo.

Výhoda domácího prostředí měla být pro tento duel zásadní. Espanyol sice hraje Evropskou ligu, ale v domácí soutěži se mu vůbec nedaří a s Mallorcou zkrátka potřeboval získat tři body. Kdyby se tak nestalo, nebylo by sice všem dnům konec, ale pozice Katalánců by byla poměrně dost složitá.

Domácí proto vstoupili do zápasu s velkou chutí. Už ve 4. minutě Embarba nabídl loženku Callerimu, ale ten jí nepřesnou koncovkou odmítl. Zahrozila i Mallorca, o pět minut později pálil vedle Ante Budimir. Hosté se dokonce dožadovali odpískání pokutového kopu, ale sudí jejich prosby nevyslyšel. Šlo vidět, že utkání má pro oba celky velkou váhu, ani jeden nechtěl vyrobit zbytečnou chybu, kterou by soupeře posadil do sedla. Vysoké tempo ze začátku utkání postupně opadlo a první poločas skončil bez branek.

Na začátku druhé půle měla Mallorca velkou příležitost ujmout se vedení. Júnior se po pěkné přihrávce objevil sám před Diegem Lópezem, jenomže domácí opora i s defenzivou situaci zvládla. Mallorcu to mohlo mrzet, protože o pár minut později se prosadil Raúl de Tomás. Darder mu posadil na hlavu dobrý centr a De Tomás hlavou k tyči poslal Espanyol do vedení. Mallorca ještě měla čas na vyrovnání a přestože častěji držela balón, směrem dopředu nebezpečná nebyla.

V 78. minutě mohl pojistit výsledek po efektivní patičce Vargase Darder, ale Reina ještě udržel šance Ostrovanů na přijatelnější výsledek. Espanyol těsný náskok ve zbytku ubránil a získal veledůležité tři body.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Granada CF 1:0

08.02.2020 21:00

Góly: 6. Ángel Correa

Atlético Madrid sice nepředvedlo nijak oslnivý výkon, ale důležitější jsou pro něho v tuto chvíli tři body. Jediný gól padl ve španělské metropoli už po šesti minutách a postaral se o něj Ángel Correa.

Granada vyřadila z Copa del Rey Valencii a věřila si i na dalšího pohárového adepta Atlético Madrid. Svěřenci Diega Simeoneho bývají na domácí půdě velmi těžko k poražení a i když se jim letos nedaří, na roli favorita se nic nezměnilo.

Domácí vstoupili do utkání velice aktivně a skóre se na Wanda Metropolitano měnilo již po šesti minutách. Obrana Granady při bránění propadla a Koke tak mohl prostrčit balón na Ángela Correu, který proti Escandellovi nezaváhal. I další minuty patřily Atletům, po čtvrthodině hry vyzkoušel střelecké štěstí Vitolo a stejný hráč se o několik minut později i prosadil, ovšem mělo to háček - jednalo se o ofsajd. Poměrně klíčový moment utkání se odehrál ve 38. minutě, kdy Soldado udeřil rukou do obličeje Correu a jelikož to bylo ve vápně, měla se pískat penalta. Sudí byl vůči Granadě velice milosrdný a rozhodl se nepískat.

Atléticu nebyla souzena druhá branka ani na začátku druhé půle. Saúl přitom zakončoval ve vápně úplně sám, ale Escandell se rychle přemístil a tutovku skvělým zákrokem zpacifikoval. Colchoneros ne a ne přidat další gól a za to byli málem potrestáni. Čtvrthodinu před koncem tečoval Soldado Köybaşıho centr a Oblak měl plné ruce práce. Po hříchu to byla jedna z mála šancí Granady, která jinak nebyla směrem dopředu tolik nebezpečná jako jindy. V závěru už nebyla nebezpečná ani domácí ekipa a Saúlův nepřesný přímák jen potvrdil zmar obou celků v koncovce. Atlety to mrzet nemusí, tři body je zase vrátily na příčky zaručující Ligu mistrů.

Více informací k zápasu

Real Valladolid - Villarreal CF 1:1

08.02.2020 18:30

Góly: 15. Rubén Alcaraz - 54. Gerard Moreno

Villarreal se mohl v případě vítězství dotáhnout na pohárové příčky, ale nakonec veze z Valladolidu jen bod. Po pravdě řečeno na obě strany spravedlivý. Domácí se v prvním poločase ujali vedení, když se trefil Rubén Alcaraz, za hosty po změně stran vyrovnával Gerard Moreno.

Domácí poprvé naznačili své možnosti v 10. minutě, kdy dokonce vstřelili gól, ale veškerá radost Enese Ünala byla zbytečná, neboť se pískal ofsajd. O pět minut už ale průniková přihrávka za obranu vyšla a Sandro Ramírez pak z hranice šestnáctky nacentroval balón na nohu Rubéna Alcaraze, který pěkně z první propálil Asenja.

Valladolidu bylo od vstřelené branky plné hřiště a další pohroma pro Žlutou ponorku mohla přijít po údajné ruce Rubéna Peňi, kterou ale VAR nepotvrdil, stejně jako "faul" na Ünala. Hosté se probrali až pět minut před koncem prvního poločasu, nicméně vyrovnat nestihli.

Villarreal na závěr prvního poločasu navázal a poměrně rychle se dočkal vyrovnání. Po rohovém kopu se z malého vápna prosadil Gerard Moreno. Hosté si na potvrzení branky museli počkat, celý okamžik kontroloval sudí u videa a nakonec dal Villarrealu za pravdu. Zhruba po hodině hry se tak ve Valladolidu začínalo od začátku.

V 63. minutě měla Žlutá ponorka obrovskou šanci ujmout se vedení, ale Paco Alcácer ve vyložené šanci poslal balón těsně vedle. V závěru zápasu ani jedna strana nechtěla příliš riskovat, takže utkání nakonec skončilo spravedlivou dělbou bodu.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Valencia CF 3:0

08.02.2020 16:00

Góly: 58. Jorge Molina, 67. Jorge Molina, 87. Jaime Mata

Přímý souboj o Ligu mistrů nabídl překvapivě jednostrannou záležitost. Getafe si nedělalo s Valencií žádné problémy a nasázelo jí po poločase tři góly. Hostům příliš nepomohla nová akvizice Alessandro Florenzi, který čtvrthodinu před koncem uviděl červenou kartu. Valencia dokonce ani jednou nevystřelila na branku, což se na druhé straně madridskému celku povedlo desetkrát.

V sobotu odpoledne se na Coliseum Alfonsa Péreze hrálo o Ligu mistrů. Jak Getafe, tak i Valencia by rády obsadily některou z pozic v TOP 4, ale ve vzájemném souboji mohl uspět jen jeden. Getafe začalo proti Valencii velmi dobře a svého soupeře k ničemu nepouštělo. Domácí měli několik střeleckých pokusů, většinou i ze střední a větší vzdálenosti, ale gólman Doménech nemusel vážněji zasahovat. Koneckonců to podstatné se stejně odehrálo až po změně stran.

Nerozhodný výsledek vydržel v Madridu až do 58. minuty, než se poprvé prosadili domácí. Doménech ještě vyrazil přízemní střelu Jaimeho Maty, ale s dorážkou Jorgeho Moliny nemohl nic dělat. Po vstřelené brance hra výrazně přitvrdila a sudí musel nejednou tahat z kapsy žlutý kartónek. V 67. minutě dostal Jorge Molina nebývale moc prostoru, dobře se zorientoval ve vápně, umotal valencijskou obranu a chladnokrevně zakončil. O několik minut později svému týmu příliš nepomohl Alessandro Florenzi, italský reprezentant předvedl ostrý faul na Cucurellu a od sudího nemohl vidět nic jiného, než červenou kartu. Zlomenou Valencii pak dorazil třetím gólem Jaime Mata. V 88. minutě zužitkoval provedený brejk a dal výsledku konečnou podobu. Zmar Valencia podtrhuje i fakt, že ani jednou nevystřelila na branku.

Více informací k zápasu

Levante UD - CD Leganés 2:0

08.02.2020 13:00

Góly: 20. Rubén Rochina, 29. Roger

Leganés tentokrát body nezapsal a z Levante odjíždí po brankách Rubéna Rochiny a Rogera poražen. Znamená to tedy, že i po třiadvaceti kolech zůstane v sestupovém pásmu. Levante vyhrálo po čtyřech porážkách v řadě, v novém roce vůbec poprvé.

Hosté se v minulých kolech vytáhli proti Atléticu respektive Realu Sociedad a na body měli zálusk i na půdě Levantě, kde se jim historicky zrovna dvakrát nedařilo.

Levante se chtělo doma vytáhnout a soupeř z nižších pater byl přeci jen hratelný. Od začátku domácí hýřili aktivitou, drželi balón na svých kopačkách a po dvaceti minutách se ujali vedení. Bardhi přihrál pod sebe na Rubéna Rochinu, který přesnou střelou k tyči otevřel skóre. O osm minut později navíc domácí zvýšili na 2:0, když Roger Martí po další zpětné přihrávce překonal Soriana, který se ani nepohnul. V tu chvíli pochopitelně nikdo nevěděl, že žádná branka už nepadne. Hosté se snažili o odpověď marně a dlouho jejich počínání nevedlo ani ke kontaktnímu gólu.

Leganés sice osvěžil začátek druhého poločasu střídáním a Kévin Rodrígues měl na hlavičce snížení, jenomže balón poslal těsně vedle. Na druhé straně zase vynikl Soriano, který v pozici jeden na jednoho vychytal Bardhiho. Čas se Leganésu výrazně krátil a kontaktní branka ne a ne přijít. V nastavení spálil velkou šanci debutant Assalé, když jeho zakončení vyrazil Aitor Fernández a více už se v utkání nestalo.

Více informací k zápasu

Deportivo Alavés - SD Eibar 2:1

07.02.2020 21:00

Góly: 46. Lucas, 66. Oliver Burke - 83. Fabián Orellana

Deportivo doma těsně porazilo Eibar, kterému se kromě úvodu utkání mnoho věcí nepovedlo. O vítězství domácích rozhodla druhá polovina, v níž vstřelili dvě branky.

Když se Deportivo s Eibarem utkalo v této sezoně poprvé, radovalo se právě Deportivo, které dvěma góly ze závěru utkání spasil Joselu. Dnes mu Eibar chtěl oplatit stejnou mincí a vyplenění soupeřova stadionu by mu přišlo náramně vhod. Začal velmi dobře, protože úvodní minuty patřily zcela jasně právě hostům. Pedro León dobře narazil míč Expósitovi směrem na střed hřiště, jenže následné zakončení mířilo mimo.

Obdobně dopadly i snahy Fabiana Orellany, který nakonec kombinoval ještě s kapitánem Enrichem. Jeho zakončení rovněž mířilo vedle tyče. Eibar držel míč na kopačkách a domácího Deporu ho v podstatě vůbec nepůjčoval, o čemž svědčilo i držení míče 75% ve prospěch hostí. Šancí ale bylo všeobecně pomálu a domácí svou pasivitou rozhodně k atraktivnosti duelu nijak nepřispívali.

Navíc mohli prohrávat. Na hranici šestnáctky se dostal k míči Pedro León, který ho z první napálil tak půl metru vedle levé tyče! Domácí se na hřišti spíš ploužili bez větší invence a první větší šanci si připravili až na konci prvního poločasu. Pohotovou ránu z první od Navarra musel brankář Dmitrović vyrážet a hodně se u toho zapotil.

O to překvapivější byl začátek druhé půle. Domácí se sice po většinu dosavadního průběhu utkání jen bránili, ale ve 46. minutě se prosadili. Střídající Lucas Pérez byl na hřišti sotva minutu, když Burgos vyrobil obrovskou chybu a pustil za sebe Josela. Ten centroval před bránu, kam si naběhl již zmíněný Lucas Pérez a skóroval.

Nemuselo to být vše, protože po rohovém kopu nakrátko a následném centru hlavičkoval Lisandro Magallán a Dmitrović míč reflexivním zákrokem vyrazil. Další dorážku už nezachytil, jenže Laguardía předtím zahrál rukou a branka proto platit nemohla.

Platila až druhá trefa Deportiva v 66. minutě. Po nákopu na levou stranu se k míči dostal Aleix Vidal a jeho centr za sebe pustil Joselu. Všiml si totiž nabíhajícího křídelníka Olivera Burkea, který se z první nemýlil - 2:0. Hosté sice zdramatizovali utkání, když se v 83. minutě prosadil Fabian Orellana, ale na víc už neměli.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid23157144:1452
2.FC Barcelona23154455:2849
3.Getafe CF23126535:2042
4.Atlético Madrid23109423:1539
5.Sevilla FC23116629:2339
6.Real Sociedad23114839:3137
7.Valencia CF23107633:3237
8.Villarreal CF23105840:3135
9.Athletic Bilbao23710623:1931
10.Granada CF23931127:3030
11.Levante UD23921229:3429
12.CA Osasuna23610730:3228
13.Real Betis2377932:3728
14.Deportivo Alavés23761025:3327
15.Real Valladolid23511719:2526
16.SD Eibar23661122:3224
17.Celta Vigo23481119:3220
18.RCD Mallorca23531522:3918
19.CD Leganés23461318:3618
20.Espanyol Barcelona23461319:4018

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (550)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele