LaLiga - preview 23. kola

07.02.2020, 08:55, aktualizováno 09.02.2020, 09:11
Previews
Dalším kolem pokračuje souboj o španělský titul, Real Madrid hraje v Pamploně a na dálku bude hájit náskok před Barcelonou, která se představí na půdě Betisu. Espanyol potřebuje porazit Mallorcu a Celta bude měřit síly se Sevillou. Velké baskické derby bude k vidění v San Sebastianu...
Espanyol Barcelona - RCD Mallorca  (neděle 12:00)
Nedělní poledne bude ve Španělsku patřit dění na Estadi Cornellà-El Prat. Stále poslední celek tabulky má ideální šanci na únik z nechtěné propasti. Na jeho stadion totiž přijede 17. Mallorca, kterou od něj dělí jen tři body.

Výhoda domácího prostředí by teď mohla hrát velkou roli a Espanyol doufá, že se mu konečně podaří před vlastními fanoušky v lize vyhrát. V posledních deseti kolech se mu totiž povedlo zvítězit jen jednou. I proto aktuálně dlí až na posledním místě s pouhými patnácti body. Není to u něj náhoda, což dokonale ilustrují i čísla. Espanyol má druhý nejhorší útok (pouhých 18 vstřelených branek) a suverénně nejhorší obranu celé ligy.

Dostal už 40 gólů a není divu, že s tímhle díru do světa neudělá. Naposledy mu dva góly dala Granada a zvítězila doma i přesto, že se jako první prosadili právě hosté. Opět to byl Raúl de Tomás, který se zatím ukazuje jako bravurní posila. Zatím za Espanyol odehrál čtyři duely a vstřelil v nich stejný počet branek. Sám ale dobře ví, že ani to nemusí stačit.

"Jsem samozřejmě velmi rád, že se mi daří a že střílím branky. Potřeboval jsem tým, který na mne bude spoléhat, ve kterém budu nastupovat pravidelně a kde budu cítit podporu. Takže po téhle stránce jsem absolutně spokojen. Problém je, že ani moje góly na body zatím nestačí. Vím, že i v defenzivní práci můžu udělat víc. Každý z nás musí být ochoten a schopen se obětovat pro druhé."

Espanyolu bude v domácím utkání chybět jen obránce Corchia. Mallorca je na tom ještě lépe, protože má kompletní kádr. Taky ale dobře ví, že v Barceloně se jí zrovna nedaří. Za posledních 20 let zde vyhrála jen třikrát, naposledy v roce 2011.

A formu má navlas stejnou jako Espanyol. I Mallorca totiž v posledních deseti ligových kolech získala jen sedm bodů. V minulém kole navázala na minulé dvě soutěžní porážky stejně a tentokrát doma odevzdala všechny body hostům z Valladolidu. I proto jí patří až sedmnáctý flek.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Lopez - Dídac Vila, Cabrera, Bernardo, Javi Lopez - Embarba, Roca, David Lopez, Darder - Calleri, De Tomás
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Reina - Lumor, Raíllo, Valjent, Gamez - Salva Sevilla, Baba - Lago Junior, Cucho Hernandez, Rodriguez - Budimir
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.72 - 3.83 - 5.46
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - Athletic Bilbao  (neděle 14:00)
Nedělní odpoledne nabídne velmi prestižní zápas opírající se o dlouhou historii. Na stadionu Anoeta se v rámci 146. ligového derby představí domácí Real Sociedad a Bilbao. Oba tabulkoví sousedé zažili v posledních dnech něco famózního.

Znáte tu o Jackovi, zabijákovi obrů? Před pár dny se přesně do téhle role vtělily dva podceňované týmy. Na jedné straně stojí Real Sociedad. Tomu se ve čtvrtek večer povedlo sehrát úžasné a památné utkání s Realem Madrid. V duelu Copa del Rey Baskové rozhodně nebyli favoritem, ale vývoj utkání odpovídal opaku. La Real měl utkání zcela pod kontrolou a jeho perfektní hra nesla kýžené ovoce. Především díky spolupráci parádního dua Isah - Ødegaard se hostům povedlo vyloupit Santiago Bernabéu a díky výhře 4:3 senzačně postoupit!

Na to, že Real Sociedad předvedl v LaLize v minulém kole naprosto ostudný výkon a podlehl Leganésu, tak tohle utkání se mu povedlo naprosto senzačně a po všech stránkách. Teď to však celek ze San Sebastiánu musí hodit za hlavu, protože na řadě je populární Euskal Derbia, tedy derby hrdého Baskicka. Právě příslušnost k jednomu regionu mají oba týmy v téměř posvátné úctě. To podtrhuje také maximální snaha na prosazovaní cantery, tedy výchovy především místních hráčů.

Opora záložní řady Igor Zubeldía k derby uvedl: "Jen těžko lze popsat pocity po závěrečném hvizdu našeho utkání s Realem Madrid. To bylo něco fantastického. Teď na to ale musíme navázat neméně dobrým výkonem, protože před námi je derby. Lidé v našem městě to berou velmi vážně a pro každého hráče, který projde akademií, je splněným snem právě účast v derby. Celá ta podpora na nás hodně působí a každý z nás by na hřišti nechal duši jen proto, abychom vyhráli."

Tomuto derby se také někdy přezdívá jako AP-8 derby odkazující na silnici, která obě města spojuje. Vzdálenost mezi nimi činí necelých 100 kilometrů a ani v tabulce nejsou zrovna daleko od sebe. Osmý Real Sociedad má na Bilbao náskok tří bodů, Lvi jsou devátí. Oproti domácímu týmu se jim daří nesmírně především v obraně, která dostala jen 17 branek. Pro srovnání, La Real jich inkasoval už 30.

Derby se v dresu domácího La Realu nebude týkat trojky Llorente, Zurutuza a Illarramendi, zatímco hosté postrádají De Marcose s karetním hříšníkem Martínezem.

Také Bilbao dosáhlo nevídané věci. Doma totiž v Copa del Rey porazilo dalšího obra, Barcelonu. Od ní navíc nedostalo ani jeden gól, což se nepovede každému. Domácí fandy v nastaveném čase utkání rozjásal Iñaki Williams. V lize už to taková sláva není. Věřte nebo ne, ale Bilbao čeká na výhru už od 1. prosince 2019! Minulé kolo mu taky nefandilo, protože všechny tři body si odvezlo Getafe.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Remiro - Monreal, Aritz, Le Normand, Zaldua - Odegaard, Zubeldia, Merino - Oyarzabal, Isak, Portu
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Simón - Capa, Núñez, Yeray, Yuri - Unai López, Dani Garcia - Muniain, Raul Garcia, Williams - Villalibre
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.29 - 4.16
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CA Osasuna - Real Madrid  (neděle 16:00)
Real Madrid se v týdnu poroučel z Copa del Rey a ve hře už mu zůstávají jen LaLiga a Liga mistrů. Zejména v domácí soutěži to má tým trenéra Zinedina Zidana dobře rozehrané, tabulce vévodí s náskokem tří bodů na Barcelonou a mimochodem to je hlavní důvod, proč si nesmí dovolit v Pamploně ztratit. Osasuna doma naposledy porazila Real v roce 2011.

Pro příznivce Bílého baletu bylo vyřazení ve čtvrtfinále Copa del Rey velkým šokem. Real Madrid letos nijak neoslňuje, ale až do osudného večerního souboje s Realem Sociedad se mu dařilo naplňovat všechny cíle. Porážka 3:4 znamená, že se madridský velkoklub může plně koncentrovat už jen na LaLigu, kterou s náskokem tří bodů vede a také na Ligu mistrů, kde ho již brzy čeká osmifinále proti anglickému Manchesteru City.

Trenér Zinedine Zidane pochopitelně nebyl z výsledku pohárového utkání nadšen, ale k samotnému zápasu se již nechtěl vracet a plně se koncentruje na nadcházejícího soupeře, kterým bude nevyzpytatelná Osasuna. "Budeme čelit obtížnému soupeři, který si vede dobře, navíc na těžké půdě. Známe obtíže, které nás mohou potkat, ale my jsme připraveni," prohlásil na tiskové konferenci Zidane. Real naposledy v lize porazil v městském derby Atlético 1:0 a stále platí, že za celou sezonu prohrál v lize jen jedno utkání.

Osasuna se pokusí využít domácího prostředí, protože není tajemstvím, že v utkání nebude favoritem. Na poslední výhru nad Bílým baletem dosáhla v roce 2011 a to už je pěkná řádka let. Letos hrála v Madridu 0:2, takže svému soupeři má co oplácet. V neposlední řadě sama potřebuje body, aby se vrátila do první poloviny tabulky, odkud vypadla po porážce ve Villarrealu.

Osasuna bude postrádat zraněného Chimyho Avilu a také vykartovaného Aridana Hernándeze. Kompletní nebude ani Bílý balet, na jehož marodce stále zůstává Marco Asensio. Zdravotní stav Edena Hazarda se sice lepší, ale jeho start ještě není pravděpodobný. Otazník visí i nad startem Mariana.
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Herrera - Estupiňán, David García, Unai García, Vidal - Brašanać, Moncayola - Ibáněz, García, Torres - Gallego
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Carvajal, Varane, Ramos, Mendy - Kroos, Casemiro, Modrić - Vázquez, Benzema, Júnior
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.73 - 4.32 - 1.61
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Celta Vigo - Sevilla FC  (neděle 18:30)
Celta Vigo směřuje za záchranou jen velmi pomalými krůčky a ráda by tento proces urychlila. Na domácím Estadio Balaídos přivítá Sevillu, která má zcela jiné starosti. Andalusané se chtějí vrátit do Ligy mistrů a k tomu potřebují skončit nejhůř čtvrtí. Rojiblancos si tuto pozici hlídají s tříbodovým náskokem, proto jakékoliv zaváhání může znamenat pád mimo vysněné pozice.

Celestes se stále nedaří nastartovat vítěznou sérii, která by je výrazně posunula tabulkou. Domácí tým zůstává nadále předposlední a své čekání na ligové vítězství prodloužil už na osm zápasů. Krom toho Celta letos vyhrála jen třikrát, což je společně s Espanyolem nejméně ze všech účastníků. V minulém kole Celta sehrála vyrovnanou partii s Valencií, ale po jediné brance stejně prohrála.

Proti předposlednímu týmu se představí Sevilla, která bojuje o návrat do Ligy mistrů. Boj o první čtyři místa slibuje dramatickou podívanou, nebudeme-li počítat Real Madrid a Barcelonu, o zbylá dvě místa je velký zájem. Na milionářskou soutěž si brousí zuby Atlético, Valencia, Getafe, Real Sociedad, Villarreal nebo právě Sevilla.

Hosté se nedávno museli vypořádat s nečekaným vypadnutím z Copa del Rey od "zázračného" Mirandésu a nedá se říci, že by si v lize spravili chuť. Remíza s Deportivem Alavés byla jednoznačně ztrátou, kterou se teď pokusí odčinit na Estadio Balaídos.

"Nastoupíme proti dobré Celtě, mají dobrý tým a budou bojovat, aby se dostali ze situace, ve které se právě nacházejí, budou hrát dobře. My také hrajeme o splnění našich cílů. Jsme si vědomi tamní atmosféry, ale jsme připraveni a chceme získat tři body," prohlásil na tiskové konferenci hostující kouč Julen Lopetegui.

Julen Lopetegui má k dispozici kompletní kádr až na Ólivera Torrese, který laboruje se zraněním. Důvěru od první minuty by mohl dostat křídelník Suso, nová posila z AC Milán. Jedinou ztrátu hlásí i Celta Vigo, jmenovitě se jedná o Kevina Vázqueze.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Blanco - Olaza, Araújo, Murillo, Mallo - Beltrán, Yokuslu - Sisto, Rafinha, Aspas - Smolov
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Navas, Koundé, Carlos, Reguilón - Banega, Fernando, Jordán - Suso, de Jong, Ocampos
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.36 - 3.32 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Betis - FC Barcelona  (neděle 21:00)
Nového trenéra Barcelony Quiqueho Setiéna čeká speciální večer. Barcelona se totiž představí na hřišti Realu Betis, tedy jeho někdejšího zaměstnavatele. Betisu se letos nedaří a poslední výsledky to znovu potvrzují, na druhou stranu proti Barceloně je vždycky snazší se namotivovat a Los Verdiblancos chtějí katalánskému obrovi způsobit další problémy.

Jednašedesátiletý rodák ze Santanderu vedl Betis v letech 2017-2019, není to tedy dlouho a teprve v lednu vystřídal na lavičce Barcelony věčně kritizovaného Ernesta Valverdeho. Co se týče jeho začátku angažmá v Barce, to se zatím nevyvíjí vůbec optimálně. Katalánci pod jeho vedením prohráli v lize ve Valencii a v týdnu dost nečekaně vypadli z Copa del Rey. Nad síly Barcelony byl Athletic, který zvítězil až vlastním gólem Busquetse v závěru utkání.

Barceloně tak zbývají LaLiga, kde ale ztrácí na vedoucí Real Madrid a Liga mistrů, kde se neúprosně blíží duel s italskou Neapolí. Jinými slovy útok na všechny tři hlavní trofeje se nekoná. Barcelona bude mít na Estadio Villamarín rozhodně co napravovat, ono ani její vítězné výsledky proti Leganésu nebo Levante nebyly přesvědčivé. O tom, že to v klubu nefunguje úplně na 100%, svědčí i nedávná kritika Lionela Messiho na adresu sportovního ředitele Erica Abidala.

Betis tak má před sebou zvučného, ale rozhodně ne neporazitelného soupeře. Katalánci mají problémy a Betis se toho pokusí využít. Kouč Rubi jinak nemá příliš důvodů ke spokojenosti, Andalusanům se stále nedaří a naposledy brali jen bod z Eibaru. Kvalitou kádru mají Verdiblancos rozhodně na víc.

Barcelonu v lize porazili naposledy v listopadu 2011, tehdy šokovali Camp Nou a přivezli si výhru 4:3. Doma už se jim tolik nedaří, poslední výhra se datuje do roku 2008.

Kouč Rubi se musí vypořádat jak se ztrátami Juanmiho a Guardada, tak i suspendací Feddala, přičemž nejistý je i start Pedrazy. Barcelona jako obvykle vyrukuje bez zraněného ofenzivního dua Dembélé - Suárez a k dispozici nebude ani stoper Piqué, kterého tak nahradí Umtiti.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Robles - Moreno, Bartra, Mandi, Emerson - Aleňa, Edgar González, Canales - Joaquín, Iglesias, Fékir
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Roberto, Lenglet, Umtiti, Alba - Vidal, Busquets, de Jong - Messi, Griezmann, Fati
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.12 - 4.07 - 1.86
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Levante UD - CD Leganés  (sobota 13:00)
Leganés se stále topí v problémech a nemůže se dostat ze záchranářského boje. Šanci vidí v sobotním výletě na Estadi Ciutat de València. Domácí Levante má totiž hrůzostrašnou formu a právě to by mohlo hostům pomoct.

Rok 2020 je pro Levante zatím hodně krušný. Jak se minulý rok povedl, tak letos je Levante jen stínem týmu, který dřív fungoval a sbíral body. Ještě nedávno sídlilo Levante kolem středu tabulky, dost daleko od záchranářských prací. Jenže prvních šest duelů v novém roce mu absolutně nevychází a Levante z nich pět prohrálo. Vyhrálo jen jediný zápas, když si v rámci Copa del Rey těsně poradilo s třetiligovým soupeřem.

LaLiga je pro něj teď hodně smutnou podívanou. Minulé čtyři duely Levante prohrálo a ve dvou z nich ani nedalo gól. Minulé kolo mu ale i přes porážku dává přeci jen nějaké naděje do budoucnosti. V zápase s Barcelonou se Levante úplně nesložilo a místy s ní hrálo vyrovnanou partii. Barcelona měla ve svém kádru kometu posledních měsíců Ansu Fatiho, který se postaral o oba góly Barcelony, což se nakonec ukázalo jako rozhodující, neboť Rochina zápas ještě zdramatizoval.

Levante by si každopádně mělo víc dávat pozor na obranu, která dostala už 34 branek. To z ní dělá třetí nejhorší obranu soutěže. Dost možná to souvisí s dlouhodobou absencí Robera Piera, který si na konci minulé sezony přetrhl kolenní vazy a v té aktuální ještě nenastoupil. Pier byl velkou oporou zadních řad a Levante citelně chybí.

Levante toho s Leganésem zase tak moc neodehrálo, ale jedna věc je jistá. Za posledních třicet let Leganés ani jednou nevezl domů z Valencie tři body. Nyní mu stále chybí dlouhodobě zraněný útočník Szymanowski, k němuž se přiřadili také karetní hříšníci Cuéllar s Awaziemem.

Leganés má s Barcelonou také své zkušenosti a v jeho případě se jednalo o mnohem větší propadák. V Copa del Rey dostal od Barcelony pět branek. Na to ale navázal přesvědčivou ligovou výhrou 2:1 nad Realem Sociedad, přičemž tři body urval až v nastavení.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Fernandez - Toño García, Postigo, Vezo, Miramon - Morales, Campaña, Radoja, Rochina - Mayoral, Roger
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Soriano - Kevin Rodrigues, Silva, Omeruo, Bustinza, Rosales - Óscar Rodríguez, Roque Mesa, Recio, Eraso - Braithwaite
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.59 - 3.20 - 3.07
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Getafe CF - Valencia CF  (sobota 16:00)
Getafe možná nemá ve světě zase takový zvuk, ale pokud sledujete španělskou ligu delší dobu, tak vám určitě neunikl jasný progres. Celek z okolí Madridu se dostal do Evropské ligy a v této sezoně svůj potenciál rozvíjí ještě lépe. Zastaví ho Valencia?

Souboj třetího a páté celku LaLigy už dávno není souhrnem Atlética Madrid nebo snad Sevilly s Villarrealem. Aktuálně je držitelem třetí příčky skromné Getafe. Celek ze stejnojmenného města poblíž Madridu výborně zvládá svou účast v Evropské lize a ještě lépe plní své povinnosti v domácí soutěži. Do LaLigy vneslo Getafe svěží vítr i přesto, že se nejedná o movitý celek a v první lize je v řadě teprve tři roky.

Na první pohled by se mohlo zdát, že Getafe musí brzy dojít dech a že třetí místo je v jeho případě jen náhoda. Dlouhodobá forma ale ukazuje něco jiného. V jeho utkáních platí, že v podstatě kdykoli dá Getafe gól, pak vyhrává. Za posledních deset soutěžních duelů se mu jen třikrát stalo, že by nedalo gól, a všechny tři zápasy prohrálo. Gólů dalo Getafe v této sezoně jen v rámci ligy 32, což je ligový nadprůměr.

Opírá se zejména o pevnou obranu, který se řadí k nejlepším ve Španělsku. Getafe dostalo zatím jen 20 branek, což je čtvrtý nejlepší výsledek v lize a za sebou nechalo i takové velikány jako je Barcelona, Sevilla nebo právě Valencia. Ve třech posledních kláních Getafe nedostalo ani jednu branku a vždy vyhrálo, což mu pomohlo právě k postupu na třetí místo. Naposledy Getafe díky dvěma gólům vykradlo San Mamés, odkud se body zase tak moc často nevozí.

O první gól v utkání se postaral zkušený obránce Damián Suárez, který patří ke stabilním členům jedenáctky. Po zápase uvedl: "Je fantastické, co tu teď zažíváme. Daří se nám nad očekávání a myslím, že každý náš fanoušek je hrdý na to, co předvádíme. Zvykli jsme si chtít víc, klást na sebe nejvyšší nároky a to nám pomáhá správně se motivovat. Naším cílem byla často záchrana, teď jsou to ale opět evropské poháry."

Neveliký stadion Coliseum Alfonso Perez, kam se vejde něco přes 16,5 tisíc diváků, tentokrát neuvidí v akci právě Suáreze, který naneštěstí stojí kvůli kartám a utkání vynechá. Valencia se ze stejného důvodu musí obejít bez Wasse s Coquelinem, zatímco mezi zraněné patří Piccini, Garay, Vallejo a Čeryšev.

Netopýrům se povedlo v lize obrat o všechny tři body Celtu Vigo a díky tomu si zachovali jen dvoubodový odstup od Ligy mistrů. Naposledy jim ale překvapivou stopku v Copa del Rey vystavila Granada, která díky dvěma gólům Soldada postoupila.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Soria - Olivera, Etxeita, Djené, Cabaco - Cucurella, Maksimović, Arambarri, Nyom - Mata, Molina
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Jaume - Florenzi, Gabriel Paulista, Diakhaby, Gayá - Soler, Parejo, Kondogbia, Ferran Torres - Maxi Gómez, Rodrigo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.18 - 4.06
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Valladolid - Villarreal CF  (sobota 18:30)
Villarreal stále sní o evropských pohárech a nemá k nim vůbec daleko. V poháru ale ukázal, že překvapit umí i v negativním slova smyslu, čehož bude v sobotu chtít využít domácí Real Valladolid.

Mirandés. Tohle slovo bude asi v hráčích a fanoušcích Villarrealu nějakou dobu znít jen s velkým odporem. Právě druholigový Mirandés se totiž postaral o velkou senzaci, když si ve středu večer poradil s Villarrealem a vyprovodil ho z Copa del Rey! Nebyla to žádná upachtěná výhra o jednu smolnou branku, ale zcela jasná záležitost. Villarreal totiž především v obraně naprosto selhal a dostal od domácího týmu čtyři potupné branky.

Tohle všechno bude muset Villarreal nechat za sebou, aby se soustředil na sobotní duel. V LaLize mu to celkem jde a v posledních šesti duelech prohrál jen jednou. Konstantnější výkony ho vynesly až na sedmou příčku, odkud už Villarreal bude chtít jen výš. Na Evropskou ligu totiž v tuto chvíli ztrácí jen dva body, zatímco Liga mistrů jakožto velký sen fanoušků Žluté ponorky je vzdálena pět bodů.

Nejprve však Villarreal musí zvládnout utkání na Estadio José Zorrilla. A to zní možná jednoduše, ale praxe ukazuje, že Villarreal rozhodně má co dokazovat. Z Valladolidu se totiž jako vítěz vracel za dvacet posledních let jen jednou. Naposledy se mu povedlo vyhrát zde před devíti lety, ještě v éře Godína, Capdevily, Caniho, Rossiho nebo Senny s Pirésem.

Real Valladolid to na Žlutou ponorku doma opravdu umí a navíc má k dispozici téměř kompletní kádr. Chybí mu jen brankář Antonio Caro se záložníkem Fernándezem. Villarreal se ve Valladolidu ukáže bez vykartovaného Anguissy a dlouhodobých marodů Morena, Torrese a Soriana.

Real Valladolid bude mít velkou motivaci protáhnout dobrou sérii s Villarrealem o další zápas, protože vzhledem k jeho formě mu začíná téct do bot. V posledních deseti ligových duelech si připsal vítězství jen jednou a statistiky mu alespoň trochu vylepšil pouze pohár. V současné chvíli je i díky výhře nad Mallorcou na 14. místě.
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Masip - Garcia, Salisu, Olivas, Moyano - Villa, Alcaraz, Michel, Plano - Ünal, Guardiola
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Rubén Peña, Funes Mori, Albiol, Mario - Cazorla, Iborra, Trigueros - Moi Gómez, Alcácer, Gerard
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.16 - 3.27 - 2.48
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - Granada CF  (sobota 21:00)
Atlético Madrid se utápí v krizi a klesá tabulkou. Co ho dokáže probrat z letargie a tragických výkonů? A dočká se Granada první výhry nad Colchoneros v posledních dvaceti letech? Na tyhle a další otázky dostaneme odpověď v sobotu večer.

Stadion Wanda Metropolitano bude napjatě očekávat zlepšení a doufat, že už se konečně protrhne smutná série Rojiblancos. Tým vedený trenérem Diegem Simeonem se totiž topí v krizi a východisko z ní se stále neobjevuje ani v náznacích. Atlético totiž nevyhrálo už pět soutěžních duelů v řadě a hned čtyři z nich prohrálo. Zuby si vylámalo nejen na Eibaru nebo Leganésu, ale taky překvapivě na Leonese v rámci Copa del Rey.

Největší problémy má madridský velikán v útoku. Absence kvalitních nebo aspoň ve formě hrajících útočníků je zcela evidentní, protože Colchoneros dali ve zmíněných pěti duelech jen jednu jedinou branku! Doma naposled remizovali s Leganésem a v minulém kole znovu prohráli. Městské derby mělo jasného vítěze v podobě lépe hrajícího Realu, kterému ve druhé půli vystřelil tři body Francouz Karim Benzema.

Po sérii špatných výkonů kleslo Atlético až na šestou příčku, pro něj ještě nedávno zcela netypickou. Soupeři čekající na další jeho zaváhání navíc nemají špatnou formu a od osmého Realu Sociedad dělí Atlety jen pouhé dva body. Brzy jej navíc čeká utkání Ligy mistrů s Liverpoolem a postup by teď byl bezmála zázrakem. Teď je zkrátka nejvyšší čas na to, aby Atlético našlo ztracenou formu.

To si dobře uvědomuje i záložník Thomas Partey. "Dlouhodobě se nám nedaří správně kombinovat a prosazovat se. Myslím, že nehrajeme špatně, ale často nám chybí maličkost k vítězství. Postrádáme bojovnost, která nás zdobí a kterou jsme charakterističtí. Několikrát jsme ztratili body velmi smolně, ale je pravda, že aktuálně hrajeme hluboko pod svými možnostmi. Od každého z nás bude cesta za zlepšením chtít mnohem víc práce. Klíčoví hráči musí na sebe vzít víc zodpovědnosti."

Atlético má objektivně také velkou smůlu na zranění. V tuto chvíli jsou mimo hráči jako Félix, Trippier, Koke, Giménez, Arias, Morata nebo Costa, i když ten už se zapojil alespoň do lehčího tréninku. K tomu musíme připočítat také karetní trest pro obránce Felipeho.

Granada je na tom se zraněními mnohem lépe, neboť jí schází jen trojka Vico, Lozano a Quini.

Outsider utkání se také může pyšnit lepší formou, a to i proti větším týmům. V rámci LaLigy si poradil s Espanyolem, což bylo tak nějak povinné vítězství. Šok pro nejednoho odborníka se udál až v Copa del Rey. Granada odtud totiž odklidila po Badajozu především Valencii, nad níž zvítězila doma 2:1. V lize jí aktuálně patří solidní desátá příčka a od Atlética ji dělí jen šest bodů.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Vršaljko, Savić, Hermoso, Lodi - Saúl, Thomas, Herrera, Koke - Correa, Vitolo
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Silva - Carlos Neva, Duarte, German, Victor Diaz - Gonalons, Herrera - Machis, Fernandez, Puertas - Soldado
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.39 - 4.49 - 11.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Deportivo Alavés - SD Eibar  (pátek 21:00)
Páteční předehrávka 23. kola LaLigy se odehraje na Estadio Mendizorrotza v Alavésu. Domácí celek se popere o tři body se svým nejbližším tabulkovým soupeřem, kterým je Eibar. Oba soupeři mají stejný počet bodů a velmi blízko k sestupové zóně.

V tomhle zápase půjde pro oba týmy opravdu o hodně. Pásmo sestupu je totiž vzdáleno jen o dvě příčky a čest bodů. Právě tolik dělí 16. Eibar od Leganés, které je už vsazeno přímo do boje na 18. příčce. Deportivo Alavés dokázalo posbírat stejný počet bodů jako jeho soupeř a to díky stejným výsledkům. Oba týmy shodně šestkrát vyhrály a šestkrát remizovaly, zatímco desetkrát prohrály.

Domácí Alavés se už poměrně dlouho soustředí jen na ligu, protože trochu překvapivě vypadl z Copa del Rey hned v prvním kole. Tři branky mu nasázel třetiligový celek Real Jaén a postaral se o velkou senzaci. Alavés proto může své síly koncentrovat jen na domácí půdu LaLigy, ve které za posledních pět duelů padl jen dvakrát. V minulém kole se mu povedlo přesvědčit jednak hrou, ale také výsledkem.

Utkal se totiž se Sevillou, která byla i bez několika opor jasným favoritem. Alavésu ale dala jen jednu branku, když se z penalty prosadil Lucas Ocampos. A tou dobou už Sevilla prohrávala o gól, který sedm minut před penaltou zaznamenal Joselu. V Seville odvedl Alavés velmi dobrou práci a zase se trochu vzdálil od sestupu. Teď ale musí ukázat ještě víc, o čemž domácí záložník Manu García vůbec nepochybuje.

"Myslím, že bod proti Seville pro nás hodně znamenal. Ukázal nám několik pozitiv, na kterých chceme stavět. Nesmíme se zaleknout slavnějších jmen a dobrého soupeře, protože i proti němu umíme hrát náš fotbal. Je to o odhodlání. Každý zápas začíná dlouho před utkáním, v šatně a v hlavách hráčů. Pokud si to správně nastavíme, budeme schopní zaskočit kdekoho."

Alavés se musí obejít jen bez zraněného Tomáse Piny, zatímco Eibar se vyrovnává se ztrátami Kikeho, Escalanteho, Ramise, Correy a Álvareze. Eibar čeká na soutěžní výhru už tři zápasy. Naposledy mu to také nevyšlo, protože na domácí půdě urval jen bod z utkání proti Realu Betis.
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Ruben Duarte, Laguardia, Ely, Ximo Navarro - Rioja, Fejsa, Camarasa, Aleix Vidal - Joselu, Lucas Pérez
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Dmitrović - Cote, Bigas, Burgos, Tejero - Edu Expósito, Diop - Inui, Orellana, Pedro Leon - Sergi Enrich
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.38 - 3.00 - 3.69
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid22147140:1349
2.FC Barcelona22144452:2646
3.Getafe CF22116532:2039
4.Sevilla FC22116528:2139
5.Valencia CF22107533:2937
6.Atlético Madrid2299422:1536
7.Villarreal CF22104839:3034
8.Real Sociedad22104837:3034
9.Athletic Bilbao22710522:1731
10.Granada CF22931027:2930
11.CA Osasuna22610629:2828
12.Real Betis2277830:3428
13.Levante UD22821227:3426
14.Real Valladolid22510718:2425
15.Deportivo Alavés22661023:3224
16.SD Eibar22661021:3024
17.RCD Mallorca22531422:3818
18.CD Leganés22461218:3418
19.Celta Vigo22381117:3117
20.Espanyol Barcelona22361318:4015

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1266)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele