semifinále
16.08.2020 21:00 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Sevilla otočila vývoj s Manchesterem United a zahraje si další finále

Sevilla nakonec zvládla vyrovnaný zápas s Manchesterem United a i přes nepříznivý vývoj ho porazila v poměru 2:1, o svůj šestý triumf v Evropské lize se popere s vítězem zítřejšího utkání mezi Interem a Šachtarem. Manchester měl po většinu utkání navrch, avšak na začátku závěrečné části neproměnil několik vyložených možností a zkušený španělský rival ho za to potrestal rozhodující trefou čtvrt hodiny před finálním hvizdem.

"Rudí ďáblové" vstoupili do nedělního střetnutí aktivněji a z úvodního tlaku přeci jen vytěžili první obrovskou možnost, když po geniální nahrávce od Martiala stanul na levé straně Rashford a při přihrávce před branku byl atakován Diegem Carlosem. Německý rozhodčí Brych příliš dlouho neváhal a okamžitě nařídil pokutový kop, ke kterému se postavil tradiční portugalský exekutor Bruno Fernandes a zvolil netradiční rozběh připomínající "skákajícího kamzíka".

I přes tuto volbu naprosto chladnokrevně zavěsil do levé šibenice, a i když marocký brankář Bounou vystihl směr střely, tak na balón nemohl dosáhnout. Španělský celek od tohoto okamžiku přidal a snažil se vyrovnat, jenže po necelé čtvrthodině hry mohl inkasovat podruhé z rychlého brejku, který však Fred zakončil střelou o metr vedle bližší konstrukce. Sevilla poprvé ohrozila gólmana De Geu v 16. minutě.

Na levé straně zkusil štěstí z celkem ostrého úhlu Ocampos, ale jeho dělovku vytěsnil pozorný strážce branky Manchesteru na rohový kop. Svěřencům kouče Julena Lopeteguiho se podařilo z ničeho nic vyrovnat ve 26. minutě. Na levém křídle to skvěle udělal Ocampos a chytře se zbavil bránícího Lindelöfa. Následně krásně uvolnil rozběhnutého Reguilóna a ten si u zadní tyče všimnul volného Susa, jenž poloprázdnou branku neminul.

S přibývajícím časem obě strany přiostřily, Manchester začal hrozit ze střední distance. Nejprve z patnácti metrů napřáhl Martial a svou dělovkou přestřelil horní tyčku zhruba o metr. Za dalších šest minut se Rashford postavil k přímému volnému kopu z velké dálky a Bounou vyrazil jeho projektil ke spoluhráčům, v nastaveném čase vypálil z osmnácti metrů Fernandes a gólman Sevilly měl s jeho volejem plné ruce práce.

Do druhého poločasu vstoupil mnohem lépe anglický gigant a hned čtyřikrát během osmi minut se zaskvěl Bounou. Nejprve na pravé straně uspěl tváří v tvář proti mladíkovi Greenwoodovi, poté odvrátil ránu z bezprostřední blízkosti od Martiala a vzápětí mu pomohli obětaví spoluhráči. V 53. minutě se znovu ukázal velmi aktivní Martial a to dokonce dvakrát, jenomže po jeho nadějných únicích zasáhl fantastický Bounou nohama.

Tým vedený norským manažerem Olem Gunnarem Solskjærem nepolevoval, nicméně Sevilla se přeci jen začala více dostávat do hry a oba soupeři začali upřednostňovat opatrnější přístup. Sevilla asi pětadvacet minut před koncem převzala iniciativu a rozhodující trefu vstřelila v 78. minutě zásluhou střídajícího Luuka de Jonga, který po centru Navase překonal z pěti metrů naprosto bezmocného De Geu. United se ve zbývajícím průběhu vůbec k ničemu nedostali, a proto si finále Evropské ligy po třech letech nezahrají.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com

Komentáře (916)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele