Premier League - souhrn 4. kola

31.08.2019, 15:25, aktualizováno 01.09.2019, 19:31
Komentáře a souhrny
Manchester City rozstřílel Brighton a alespoň dočasně se posunul na první místo, které si ale vzal zpátky Liverpool jasným vítězstvím v Burnley. Chelsea neudržela dvoubrankové vedení nad Sheffieldem United a zapsala pouze bod za remízu 2:2. Stejným výsledkem skončilo severolondýnské derby mezi Arsenalem a Tottenhamem. Man Utd pro změnu ztratil v Southamptonu. Leicester přehrál Bournemouth...

Arsenal FC - Tottenham Hotspur 2:2

01.09.2019 17:30

Góly: 45+2. Alexandre Lacazette, 71. Pierre-Emerick Aubameyang - 10. Christian Eriksen, 40. Harry Kane (pen.)

Díky excelentnímu vstupu do zápasu a velkým chybám soupeře se Tottenhamu povedlo na půdě úhlavního rivala Arsenalu ujmout již dvoubrankového vedení, ovšem severolondýnská derby ze všech zápasů anglické ligy přináší nejvíce výsledkových zvratů a nejinak tomu bylo i tentokráte. Arsenal nejprve snížil Lacazettovým gólem do šatny a po soustavném tlaku v druhé půli zásluhou Aubameyanga srovnal na konečných 2:2.

Unai Emery nasadil ofenzivní sestavu v čele s trojlístkem Aubameyang-Lacazette-Pépé a Arsenal podle očekávání na soupeře vlétl, ovšem navzdory vší snaze domácích se Hugo Lloris žádného výraznějšího ohrožení dlouho nedočkal.

To Tottenham byl ve finální fázi daleko efektivnější a téměř každý z jeho rychlých protiútoků se dočkal přesného zakončení, o čemž vypovídá poločasová bilance sedmi střel mezi tři tyče z osmi pokusů. Hned ta první z desáté minuty hostům přinesla úspěch, byť z ní ještě branka nepadla. Pokus unikajícího Lamely po nepatřičném vystoupení Sokratise s Luizem totiž Bernd Leno vytěsnil pouze do strany k dobíhajícímu Christianu Eriksenovi, jenž si tak připsal jeden z nejsnadnějších gólů kariéry.

Německý gólman v tu chvíli rozhodně nemohl mít čisté svědomí, ovšem nepovedený zákrok se na jeho následovném výkonu nijak nepodepsal, ba naopak. Leno totiž vzápětí podržel svůj tápající tým proti tvrdým střelám Sona, Eriksena či Kanea, ale pět minut před koncem první půle přesto inkasoval. Tentokráte byl hlavním hříšníkem Granit Xhaka, jenž v pokutovém území zbytečně vlétl pod nohy Heung-Minu Sonovi a nedal tak sudímu Atkinsonovi jinou možnost než odpískat pokutový kop, který Harry Kane suverénně proměnil. Pro anglického forvarda šlo již o desátou trefu v desátém severolondýnském derby.

V tu chvíli se zdálo, že hosté jsou zcela na koni a Arsenal čeká horečná poločasová porada, ovšem "Kanonýři" se stihli probrat ještě do přestávky. Ránu Pépého ještě stihl Lloris zpacifikovat, ale v druhé minutě nastavení se po přihrávce rekordní posily Arsenalu šikovně prodral do zakončení Alexandre Lacazette a nekompromisní pumelicí zkorigoval na 1:2.

Ani po změně stran tempo i početné šance na obou stranách neupadaly. Nejprve musel Leno zneškodnit další nebezpečnou ránu Sona a v 55. minutě měl pro změnu Arsenal hned dvakrát vyrovnání na dosah. Povedená kombinace "Kanonýrů" skončila ranou Guendouziho z hloubi šestnáctky, kterou brilantně vytěsnil Lloris, a z následného rohového kopu se po Lacazettově postrčení zjevili na zadní tyči jak Kolašinac, tak Aubameyang, ale první jmenovaný měl míč příliš daleko, a navíc tečí špičkou kopačky sebral gabonskému forvardovi šanci zakončit. Bláznivou úvodní čtvrthodinu druhé půle korunoval Kane, který z ostrého úhlu šokoval všechny křižnou ranou do tyče.

K udržení tlaku na tottenhamskou defenzivu sáhl Unai Emery k nasazení Daniho Ceballose, jenž se okamžitě uvedl štiplavou ranou zdálky, kterou Lloris musel vyrazit nad břevno s vypětím všech sil. V 71. minutě se už ale "Kanonýři" za svou neutuchající aktivitu dočkali. Matteo Guendouzi si brilantně porozuměl s Aubameyangem a sladil ostrou kolmici s náběhem svého útočného parťáka přesně na hranici ofsajdu, aby Aubameyang stihl špičkou kopačky tečovat míč mimo Llorisův dosah a srovnat na 2:2.

Už tak rozbouřený Emirates Stadium hnal své miláčky za strhujícím obratem a Arsenal skutečně zůstával při chuti. Lloris se znovu musel zaskvět proti dalekonosné bombě Xhaky, poté si mohl oddechnout, že Pépé ze slibné pozice dal svému pokusu příliš razance, a když už Sokratis dotlačil míč po chytře rozehrané standardní situaci do sítě, radost mu zhatil zdvižený praporek čárového rozhodčího.

Závěrečné minuty se již proměnily v chaotickou hru ze strany na stranu, ale další brankové příležitosti si již oba týmy s přibývající únavou nevypracovaly. V poslední páté minutě nastavení ještě mohl rozhodnout ve prospěch Tottenhamu Moussa Sissoko, ale z úhlu přestřelil, a tak jako vždy hektické a napínavé severolondýnské derby skončilo dělbou bodů výsledkem 2:2.

Více informací k zápasu

Everton FC - Wolverhampton Wanderers 3:2

01.09.2019 15:00

Góly: 5. Richarlison, 12. Alex Iwobi, 80. Richarlison - 9. Romain Saïss, 75. Raúl Jiménez

V úvodních třech kolech vstřelil Everton jedinou branku, jeho soupeř Wolverhampton jen o jednu více. Přesto jejich vzájemný duel byl velmi atraktivní a plný gólů, úspěchy slavili díky dvěma Richarlisonovým a jedné Iwobiho brance domácí, za hosty vždy srovnávali Saïss a Jiménez.

Na první gól se nečekalo dlouho. Už v páté minutě postupoval ze strany na brankáře Kean, jenž v zakončení selhal. Balón se však od brankáře odrazil zpět do zakončujícího hráče a nadále na vápno k Richarlisonovi, na nějž zívala poloodkrytá klec, kterou neměl problém trefit a krkolomnou akci zakončil brankou.

Vyrovnáno však bylo záhy. Traoré na pravé straně udržel balón a prosmýkl se kolem obránce. Jeho přízemní centr se poté poodrážel až k Romanu Saïssovi, jenž z malého vápna snadno překonal Pickforda.

Gólové hody pokračovaly. Napravo si potáhl míč Sigurdsson, který odcentroval na zadní tyč. Tam nabíhal Alex Iwobi a zcela osamocen hlavičkoval, což nemohlo skončit jinak než znovunabytím vedení Toffees.

Neuplynulo ani čtvrt hodiny, když mohl opět vyrovnat Cutrone. Po rohovém kopu a nastalém zmatku se dostal k míči, jenž jej bravurně vychytal Pickford. A italský kanonýr měl na kopačce branku ještě jednou, tentokráte jeho volej na malém vápně zblokoval Keane.

Oproti velmi atraktivnímu začátku zápas pokračoval v poměrně nudném tempu a více než tři čtvrtě hodiny nebyla k vidění žádná větší příležitost. Až patnáct minut před koncem vhazoval Bennett, jeho aut za sebe prodloužil Boly a Raúl Jiménez i přes soupeřovu kopačku v obličeji dostal míč za gólmanova záda.

Nerozhodný výsledek ale na Everton i do třetice zapůsobil jako rudý hadr na býka a s vedoucím gólem na sebe nenechal dlouho čekat. Digne v pádu odcentroval mezi penaltu a brankoviště, mohutný výskok tam předvedl Richarlison a druhou trefou v utkání překlopil stav na stranu svého týmu.

A brzy mohl mít Brazilec na kontě hattrick, jeho podařenou střelu levačkou ale zneškodnil Patrício. Ten se vyšvihl ještě jednou, naděje svého týmu udržel proti Minově hlavičce. Vlci museli poslední sekundy dohrát o deseti, neboť za tvrdý faul na Richarlisona viděl Willy Boly druhou žlutou kartu a tím pádem se musel poroučet do sprch. Everton se tak rázem vyšvihl na páté místo, naopak Wolverhampton se pohybuje jen jednu pozici nad sestupovým pásmem.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Liverpool FC 0:3

31.08.2019 18:30

Góly: 33. Chris Wood (vl.), 37. Sadio Mané, 80. Roberto Firmino

I po čtyřech kolech drží fotbalisté Liverpoolu neporazitelnost v Premier League. Proti nepříjemnému soupeři z Burnley šli do vedení v první půli zásluhou Woodova vlastence a Maného branky, po pauze pojistil výsledek Firmino.

Manažer Jürgen Klopp se rozhodl do utkání vyslat totožnou základní jedenáctku, která se přičinila o vítězství proti Arsenalu, a to včetně dvougólového Salaha. Jedinou změnu udělali domácí, zraněného Gudmundssona nahradil na pravém kraji zálohy Lennon.

První příležitost v utkání trochu nečekaně měli Clarets. Wood si perfektně zpracoval dlouhý míč a z otočky pálil, ránu zlikvidoval až Adrián. Branková konstrukce zase zkazila gólovou radost Salahovi, jenž ji napálil po parádní Maného přihrávce.

Do vedení tak Reds dostal až soupeř. Alexander-Arnold se z pravé strany pokusil o centr, který byl tečován Chrisem Woodem. Brankář Pope se za míčem mířícím vysokým obloukem do šibenice jen ohlédl.

A brzy to s domácími vypadalo ještě hůře. Tristní rozehrávku Meeho vystihl Firmino, jenž se s míčem rozběhl do otevřené obrany, přihrál Sadiu Manému a ten si již obstřelem poradil. Do šaten se tak odcházelo za dvoubrankového vedení hostů.

Ve druhé půli dlouho žádná větší příležitost k vidění nebyla, až v pětašedesáté minutě si Roberto Firmino našel zdařilý centr, jeho pokus z první ale zblokovala defenziva. Přesto dal gólovou tečku za utkáním právě brazilský útočník. Salah si na pravé straně zasekl míč a navedl jej až na kopačky Firmina, jehož pokus z hranice vápna rozvlnil síť.

Šanci alespoň zkorigovat výsledek měl v samotném závěru Jay Rodriguez, jenž si šikovně položil Adriana, poté ale ležícího gólmana nedokázal obstřelit a útok tak ztroskotal. Reds díky tomu udrželi první čisté konto v sezóně a s plným počtem bodů vévodí tabulce, Burnley se pohybuje ve středu tabulky.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Sheffield United 2:2

31.08.2019 16:00

Góly: 19. Tammy Abraham, 43. Tammy Abraham - 46. Callum Robinson, 89. Kurt Zouma (vl.)

Ani napodruhé se Frank Lampard jakožto nový manažer Chelsea nedočkal prvního vítězství před domácím publikem. Po remíze s Leicesterem se Blues musí na Stamford Bridge rozdělit o body i s Sheffieldem United, i když o přestávce platilo díky dvěma trefám Tammyho Abrahama skóre 2:0. V úvodu druhé půle však snížil Robinson a minutu před koncem dokonal zmar domácích vlastenec Kurta Zoumy.

Chelsea podle očekávání vstoupila do zápasu aktivně, ovšem klíčovým prvkem její úspěšné první půle byla zaváhání hostující obrany. Nejprve defenziva Sheffieldu United v 19. minutě zaváhala při centru Azpilicuety na Abrahama, brankář Henderson pod tlakem Pulisice odrazil míč pouze před sebe a dorážející Abraham na druhý pokus propálil vše, co mu stálo v cestě.

Brzký průlom skóre přinutil hosty k vyšší aktivitě a v závěru první půle měli skutečně na dosah vyrovnání. Pro Sheffield United tak typický výpad stopera Bashama po pravé straně natropil v zadních řadách Chelsea pořádný zmatek a Callum Robinson se zničehonic objevil zcela sám před Kepou Arrizabalagou. Letní posila Sheffieldu však svou hlavičku nedokázala nasměrovat mezi tři tyče a velká šance hostí přišla vniveč.

Sotva pár minut nato se jen potvrdilo vousaté rčení "nedáš, dostaneš", neboť Chelsea byla na rozdíl od soupeře v zakončení nekompromisní. Znovu u toho byl Tammy Abraham, jenž využil nedorozumění Egana s O’Conellem, kteří se ve snaze odhlavičkovat Jorginhův pas akorát srazili, a mladý forvard Blues následně vyzrál i na Hendersona, byť si na míč sáhl. Abraham tak jen potvrdil, že po rozhodující neproměněné penaltě v evropském Superpoháru proti Liverpoolu a s tím souvisejícími rasistickými urážkami na sociálních sítích neztratil hlavu a po dvou gólech do sítě Norwiche skóroval rovněž dvakrát i v následujícím kole.

Ani dvoubrankové manko však o přestávce hráče Sheffieldu neposlalo do kolen, ba naopak. Okamžitě po změně stran Enda Stevens ve velkém stylu obehrál Azpilicuetu a perfektním přízemním pasem našel opět dobře postaveného Robinsona, který napravil své zaváhání z první půle a s přehledem bez přípravy poslal míč do sítě. Na druhé straně mohl vzápětí kontrovat aktivní Abraham, ale tentokráte jeho povedený pokus zvládl bravurně vytěsnit Henderson.

Skóre 2:1 tak přetrvávalo i s přibývajícími minutami, a přestože domácí kouč Frank Lampard bez jakýchkoli známek znepokojení poslal na trávník i mladičkého debutanta Gilmoura, jeho sebevědomí se na hráče v modrých dresech na ploše nepřeneslo. Minutu před koncem základní hrací doby totiž aktivní Robinson dokázal odcentrovat přes Azpilicuetu a Kurz Zouma si v souboji se střídajícím Moussetem srazil míč špičkou kopačky do vlastní sítě.

V tu chvíli už bylo na další zvraty příliš pozdě, a tak může Sheffield United ve své nováčkovské sezoně slavit velecenný bod ze Stamford Bridge, zatímco Lamparda čeká během reprezentační přestávky klíčový úkol zlepšit děravou obranu, která v prvních čtyřech kolech inkasovala hned devětkrát.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Aston Villa 1:0

31.08.2019 16:00

Góly: 73. Jordan Ayew

Výsledek napínavého střetnutí Crystal Palace s Aston Villou byl na vážkách až do samého konce dlouhého nastavení, ovšem k radosti domácích příznivců nakonec jejich oblíbený tým vydřel hubené vítězství 1:0. O jedinou trefu zápasu se postaral Jordan Ayew, a přestože hosté, kteří valnou část druhé půle dohrávali o deseti, v poslední minutě srovnali, jejich radost okamžitě uťal hvizd rozhodčího, jenž jejich gólovou akci přerušil kvůli domnělé simulaci kapitána Grealishe.

První půle mnoho fotbalové krásy nenabídla. Oba týmy se uchýlily spíše k bojovnému zápolení ve středu hřiště a šancí bylo na obou stranách poskrovnu. Ta vůbec největší připadla v 23. minutě Jamesi McArthurovi, jemuž po zaváhání Guilberta ideálně přihrál Jeffrey Schlupp, jenže záložník Palace ve slibné pozici v hloubi pokutového území zbrkle přestřelil. Když pak v závěru první půle zvládl brankář Tom Heaton zneškodnit i pokusy Milivojeviće a Kouyatého, šlo se do kabin za bezbrankového stavu.

Už tak znatelná převaha domácího celku nabrala po změně stran ještě více na obrátkách, když v 54. minutě uviděl Trézéguet druhou žlutou kartu za zbytečný faul na Zahu a poslal svůj tým do oslabení. Na průlom skóre si ale diváci museli počkat až do 73. minuty, kdy se na konci povedené kombinace Milivojeviće se Schluppem ocitl Jordan Ayew, šikovně se prosmýkl mezi dvojicí bránících hráčů a přízemní ranou na zadní tyč navázal na svou trefu z minulého kola proti Manchesteru United.

Navzdory početní nevýhodě však Villans nejenže nesložili zbraně, ale dokonce v samém závěru dokázali i srovnat. Trefu Lansburyho z 96. minuty však sudí Friend neuznal kvůli pádu Jacka Grealishe v souboji s Cahillem, který gólové ráně bezprostředně předcházel, a kapitán Aston Villy si tak místo oslav vysloužil jen žlutou kartu a porážku 0:1. Tým Roye Hodgsona tak po nevýrazném vstupu do sezony slaví druhé vítězství v řadě a se sedmi body dokonce poskočil na pohárové příčky, zatímco nováček z Birminghamu s třemi body zůstává osmnáctý.

Více informací k zápasu

Leicester City - AFC Bournemouth 3:1

31.08.2019 16:00

Góly: 12. Jamie Vardy, 41. Youri Tielemans, 73. Jamie Vardy - 15. Callum Wilson

Leicester potvrdil své umístění v nejlepší čtveřici ligy, když doma s přehledem porazil Bournemouth. Cherries se zmohli na jediný přesný zásah, kdežto domácí udeřili hned třikrát. Dvakrát byl úspěšným střelcem kanonýr lišek James Vardy.

Do základní jedenáctky Foxes se vrátili dvě uzdravené opory, levý bek Chilwell a záložník Ndidi. Od začátku nově hráli také Barnes s Albrightonem. Hostům poprvé chyběl Daniels, jenž si kvůli vážnému zranění nezahraje do konce sezóny. Místo něj dostal šanci Harry Wilson.

Po úvodním oťukávání přišla ve dvanácté minutě první branka zápasu. Domácí Vardy si naběhl na dlouhý míč, využil vyběhnutí gólmana Ramsdalea a šikovným lobem jej přehodil - 1:0. Srovnáno bylo hned za tři minuty. Fraser kolmicí vysunul Calluma Wilsona, jenž z úhlu překonal brankáře lišek Schmeichela. Poté se ke slovu opět dostal Leicester. Maddison si ve 23. minutě naskočil na centr Albrightona, ale minul bránu.

O něco lépe prověřil Ramsdalea ve 27. minutě Vardy, který strážce svatyně Cherries alespoň donutil k zákroku. Foxes byli aktivnější, po půlhodině zkusil štěstí také Söyüncü, avšak netrefil se mezi tři tyče. Ve 41. minutě se Vardy z pravé strany dostal do pokutového území, kde našel Tielemanse, od kterého se míč odrazil do sítě. Domácí si tak těsně před pauzou vzali svůj náskok zpět.

Krátce po změně stran se k dalšímu zakončení dostal Maddison, nemířil vůbec zle, ale o chlup minul. V dalších minutách si Leicester pohodlně hlídal náskok a nepouštěl Bournemouth do nebezpečných příležitostí. Navíc v 73. minutě vydoloval Maddison zdánlivě ztracený balón, posunul jej na Tielemanse, po jehož přihrávce vystřelil Vardy pohotově k tyči a "Lišky" vedly již 3:1. Čtvrtou branku domácích mohl osm minut před koncem přidat po akci střídajícího Graye Maddison, trefil však blokujícího Mephama. Foxes si ale i tak pohodlně ustrážili vítězství.

Více informací k zápasu

Manchester City - Brighton & Hove Albion 4:0

31.08.2019 16:00

Góly: 2. Kevin De Bruyne, 42. Sergio Agüero, 55. Sergio Agüero, 79. Bernardo Silva

Zatímco jinde přední kluby jako Chelsea či Manchester United v zápasech s papírově slabšími soupeři ztrácely, na Etihad Stadium se žádné překvapení nekonalo. Manchester City sice v zápase s Brightonem nepodal nijak zvláště dominantní výkon, ale díky maximální efektivitě v zakončení může slavit suverénní vítězství 4:0. Hlavním strůjcem úspěchu Citizens byl Sergio Agüero, jenž dva góly dal a na jeden přihrál.

Jakékoli plány hostí na udržení favoritovy ofenzivy na uzdě vzaly za své hned v druhé minutě. Perfektní Zinčenkova kolmice našla v pokutovém území Davida Silvu, jenž zachoval chladnou hlavu a tváří v tvář vyběhnuvšímu Ryanovi ještě poslal míč do strany pro Kevina de Bruyneho, jenž snadno skóroval do odkryté branky. Tentýž hráč vzápětí poslal další nebezpečnou ránu těsně vedle a v zakončení posléze neuspěl ani Silva po výborné práci Sterlinga.

Jedinou kaňkou na jinak vyvedeném odpoledni ze strany domácích byl zákrok Aymerica Laporteho na Adama Webstera, který pro francouzského obránce vyústil nejen ve žlutou kartu, ale také nepříjemné zranění kolene, které si vyžádalo okamžité opuštění trávníku na nosítkách. Ani ztráta základního stavebního kamene defenzivy Citizens však s týmem Pepa Guardioly nijak nezamávala, a ještě do přestávky došlo k navýšení skóre. Znovu u toho byl aktivní De Bruyne, který v pokutovém území našel Sergia Agüera, a argentinský střelec chladnokrevně napálil míč pod břevno.

Krátce po změně stran ještě hosté mohli utkání zdramatizovat, jenže Trossardovu střelu z výtečné pozice v hloubi šestnáctky skvěle na poslední chvíli zablokoval hlavou Otamendi. Pět minut nato navíc nejlepší střelec Manchesteru City v klubové historii přidal další trefu do sbírky a o vítězi zápasu již nebylo sebemenších pochyb. O připravení palebné pozice se postaralo opět duo Zinčenko - David Silva, ovšem před Agüerem stále ležel velký kus práce, aby z hranice šestnáctky vyčaroval fantastickou křižnou ránu do horního růžku, kam se Ryan neměl nárok natáhnout.

Přestože Brighton ani za rozhodnutého stavu nesložil zbraně a snažil se výsledek alespoň zkorigovat, nebylo mu přáno, a naopak ještě jednou inkasoval. Sotva pár vteřin po nástupu na hřiště se totiž prosadil Bernardo Silva, jehož na levé straně šikovně uvolnil muž zápasu Agüero, a portugalský reprezentant křižnou přízemní ranou stanovil konečné skóre 4:0.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Watford FC 1:1

31.08.2019 16:00

Góly: 41. Fabian Schär - 2. Will Hughes

I po čtyřech kolech čeká Watford na první výhru. V Newcastlu se Hornets brzy dostali do vedení, které však neudrželi ani do přestávky a s domácími nakonec remizovali. Strakám se po úvodních dvou prohrách podařilo podruhé bodovat.

Magpies před týdnem zaskočily Tottenham a na jeho půdě zvítězily, přesto manažer Bruce učinil dvě změny v sestavě. Místo Ritchieho a Saint-Maximina nastoupili Willems s Atsuem. Bruceho protějšek Gracia zamíchal především s rozestavením. Trojici stoperů vyztužil Kabasele, v záložní čtyřce dostal šanci Janmaat a útok posílil uzdravený Pereyra.

Na první branku se čekalo jen něco málo přes minutu. Hostující Hughes dostal pas do vápna a zblízka se nemýlil - 0:1. Za domácí mohl ve čtvrté odpovědět Joelinton, ve velké šanci však trefil jen brankáře Hornets Fostera. S další nebezpečnou akcí Watfordu přispěchal v patnácté minutě Gray, jenž se dostal k zakončení, které těsně minulo tyč.

Postupem času si Newcastle začal vědomovat, že k vyrovnání bude muset zabrat. Nejprve domácí zahrozili ve 36. minutě po rohovém kopu, kdy Joelintonovi nechybělo mnoho, aby míč dostal za Fosterova záda, obranný val ale nepřelstil. Za dvě minuty se Almirónovi povedlo dostat míč do sítě, jenže gól neplatil kvůli předcházejícímu ofsajdu. Až ve 41. minutě se diváci v St James's Parku dočkali. Po centru Kraftha se míč odrazil k Schärovi, jemuž se konečně povedlo vyrovnat.

Obrat ve skóre mohly straky dovršit v 57. minutě, avšak Almirón po akci Willemse neprostřelil blok hráčů Watfordu. Sršni se po delší době vážněji připomněli v 68. minutě, kdy brankář Dúbravka musel vyrazit Hughesův pokus z úhlu. Šest minut poté měl ještě lepší pozici ke skórování Hughesův spoluhráč Gray, netrefil však Pereyrovu pobídku. V 79. minutě se Gray zase dostal do šance, tentokrát jeho hlavičku vytěsnil Dúbravka. Poslední velkou šanci měl v 88. domácí Joelinton, po samostatném úniku ale trefil pouze boční síť.

Více informací k zápasu

West Ham United - Norwich City 2:0

31.08.2019 16:00

Góly: 24. Sébastien Haller, 56. Andrij Jarmolenko

Po prohře s Chelsea si nováček z Norwiche vylámal zuby i na dalším východolondýnském klubu, tedy West Hamu United. Tým Manuela Pellegriniho zvládl uhájit čisté konto a díky trefám Hallera s Jarmolenkem slaví vítězství 2:0, díky němuž poskočil se sedmi body na pohárové příčky, zatímco Norwich s jediným vítězstvím a třemi prohrami zůstává v sestupovém pásmu.

Norwich sice do zápasu vstoupil aktivně, ale žádnou větší příležitost si nevypracoval a netrvalo dlouho, než se hra přesunula na opačnou stranu. První opravdovou šanci na kopačce Felipeho Andersona ještě dokázal skluzem na poslední chvíli zastavit Zimmermann, ale kapitán hostí se chvíli nato zranil po zákroku Hallera a ve 24. minutě se již domácí dočkali průlomu skóre. Výbornou práci odvedl na levém kraji hřiště Arthur Masuaku, který se prohnal kolem dvou bránících hráčů a přízemním centrem našel v pokutovém území Sebastiana Hallera, jenž špičkou kopačky usměrnil míč do sítě.

Jen pár minut nato mohlo být opět vyrovnáno, když se po neméně skvělé práci krajního Aaronse ocitl na zadní tyči úplně volný Todd Cantwell, jenže mladý křídelník Norwiche míč těsně podskočil a nedokázal jej dostat mezi tři tyče, přestože zakončoval z hranice malého vápna. Do kabin se tak odcházelo za těsného vedení Hammers.

Deset minut po změně stran navíc hubené vedení West Hamu zdvojnásobil Andrij Jarmolenko. Ukrajinský reprezentant se šťastně dostal k míči po zablokovaném centru Noblea, ovšem nabídnutou příležitost přetavil v perfektní, a především pohotové zakončení na přední tyč, přestože pálil z ostrého úhlu.

Druhý gól do značné míry uťal odpor Norwiche, zatímco zklidnění domácí pokračovali v honbě za dalšími zásahy, a nebýt Tima Krula, jistě by se jim to povedlo. Holandský gólman se vytáhl proti tečovanému centru Frederickse, pokusům Lanziniho, Hallera i Andersona, a když už jej Issa Diop dokázal překonat, na brankové čáře stihl svému brankáři pomoci Emiliano Buendía. West Ham to však mrzet nemusí, neboť i tak uhájil bezpečné vítězství 2:0 a jako první v této sezoně udržel na uzdě norwichského kanonýra Teemua Pukkiho.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Manchester United 1:1

31.08.2019 13:30

Góly: 58. Jannik Vestergaard - 10. Daniel James

Po čtyřech kolech má Manchester United na svém kontě stále jen jednu výhru. Ve čtvrtém zápase remizoval na hřišti Southamptonu. Red Devils sice ovládli první poločas, ovšem o vedení krátce po přestávce přišli a následně nic nevytěžili ani z přesilovky ke konci duelu.

V základní sestavě Saints se objevil pravý bek Soares, místo tak nezůstalo na jiného krajního hráče Valeryho. Místo zraněného Redmonda pak do zálohy naskočil Boufal. Hostům zase scházel Shaw, jehož na levém kraji obrany zastoupil Young. Lingard a zraněný Martial pro změnu uvolnili místo Matovi s Pereirou.

Domácí začali velice aktivně, svého soupeře napadali a v osmé minutě měli první slušnou příležitost. Novic v sestavě Boufal se nerozpakoval a vyslal projektil, který těsně minul svatyni brankáře De Gey. Jenže hned za další dvě minuty přišla pro Southampton studená sprcha. James se na druhé straně hřiště nerozpakoval a poslal míč do horního rohu brány. United se tak dostali do vedení.

Asistenci na první zásah "Rudých ďáblů" si připsal McTominay, který se v devatenácté minutě málem dočkal další asistence, Wan-Bissaka ovšem jeho dobrý centr nezužitkoval a pálil vedle. O tři minuty později se ke slovu znovu dostal James, tentokrát ale pálil doprostřed, takže gólman Saints Gunn si s jeho pokusem poradil. United se postupem času začali víc tlačit dopředu, s blížící se přestávkou se však opět zaměřili především na defenzivu.

Deset minut po změně stran byli domácí blízko vyrovnání, avšak pohlédnou akci zakončil Adams z úhlu střelou mimo bránu. Za další tři minuty se již ale stav změnil na 1:1. První hlavičku po rohovém kopu ještě De Gea vytáhl, jenže vzápětí vrátil míč do ohně Danso a Vestergaard se dalším hlavičkovým pokusem k tyči nemýlil.

Southampton si najednou věřil na tříbodový zisk, jejich tužby ale zbrzdil Danso, jenž v 73. minutě viděl druhou žlutou kartu, tudíž museli Saints dohrávat v deseti. Opět to byl Man Utd, kdo se tlačil dopředu. Deset minut po vyloučení Dansa vyslal Pogba dopředu Rashforda, kterého v dobré šanci vychytal Gunn. Na domácího brankáře si v 88. minutě nepřišel ani střídající Greenwood, Young minutu nato zase pálil vedle. Branka nepadla ani v dlouhém nastavení, tudíž se obě mužstva rozešla smírně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC440012:312
2.Manchester City431014:310
3.Leicester City42206:38
4.Crystal Palace42113:27
5.Arsenal FC42116:67
6.Everton FC42114:47
7.West Ham United42116:77
8.Manchester United41217:45
9.Tottenham Hotspur41217:65
10.Sheffield United41215:55
11.Chelsea FC41216:95
12.Burnley FC41125:64
13.Southampton FC41124:64
14.Newcastle United41123:54
15.AFC Bournemouth41125:84
16.Brighton & Hove Albion41124:74
17.Wolverhampton Wanderers40314:53
18.Aston Villa41034:63
19.Norwich City41036:103
20.Watford FC40132:81

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (992)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele