4. kolo
01.09.2019 17:30 CET
2 : 2
(1:2)

Reportáž

Severní Londýn vítěze nepoznal, Arsenal stáhl dvoubrankové manko

Díky excelentnímu vstupu do zápasu a velkým chybám soupeře se Tottenhamu povedlo na půdě úhlavního rivala Arsenalu ujmout již dvoubrankového vedení, ovšem severolondýnská derby ze všech zápasů anglické ligy přináší nejvíce výsledkových zvratů a nejinak tomu bylo i tentokráte. Arsenal nejprve snížil Lacazettovým gólem do šatny a po soustavném tlaku v druhé půli zásluhou Aubameyanga srovnal na konečných 2:2.

Unai Emery nasadil ofenzivní sestavu v čele s trojlístkem Aubameyang-Lacazette-Pépé a Arsenal podle očekávání na soupeře vlétl, ovšem navzdory vší snaze domácích se Hugo Lloris žádného výraznějšího ohrožení dlouho nedočkal.

To Tottenham byl ve finální fázi daleko efektivnější a téměř každý z jeho rychlých protiútoků se dočkal přesného zakončení, o čemž vypovídá poločasová bilance sedmi střel mezi tři tyče z osmi pokusů. Hned ta první z desáté minuty hostům přinesla úspěch, byť z ní ještě branka nepadla. Pokus unikajícího Lamely po nepatřičném vystoupení Sokratise s Luizem totiž Bernd Leno vytěsnil pouze do strany k dobíhajícímu Christianu Eriksenovi, jenž si tak připsal jeden z nejsnadnějších gólů kariéry.

Německý gólman v tu chvíli rozhodně nemohl mít čisté svědomí, ovšem nepovedený zákrok se na jeho následovném výkonu nijak nepodepsal, ba naopak. Leno totiž vzápětí podržel svůj tápající tým proti tvrdým střelám Sona, Eriksena či Kanea, ale pět minut před koncem první půle přesto inkasoval. Tentokráte byl hlavním hříšníkem Granit Xhaka, jenž v pokutovém území zbytečně vlétl pod nohy Heung-Minu Sonovi a nedal tak sudímu Atkinsonovi jinou možnost než odpískat pokutový kop, který Harry Kane suverénně proměnil. Pro anglického forvarda šlo již o desátou trefu v desátém severolondýnském derby.

V tu chvíli se zdálo, že hosté jsou zcela na koni a Arsenal čeká horečná poločasová porada, ovšem "Kanonýři" se stihli probrat ještě do přestávky. Ránu Pépého ještě stihl Lloris zpacifikovat, ale v druhé minutě nastavení se po přihrávce rekordní posily Arsenalu šikovně prodral do zakončení Alexandre Lacazette a nekompromisní pumelicí zkorigoval na 1:2.

Ani po změně stran tempo i početné šance na obou stranách neupadaly. Nejprve musel Leno zneškodnit další nebezpečnou ránu Sona a v 55. minutě měl pro změnu Arsenal hned dvakrát vyrovnání na dosah. Povedená kombinace "Kanonýrů" skončila ranou Guendouziho z hloubi šestnáctky, kterou brilantně vytěsnil Lloris, a z následného rohového kopu se po Lacazettově postrčení zjevili na zadní tyči jak Kolašinac, tak Aubameyang, ale první jmenovaný měl míč příliš daleko, a navíc tečí špičkou kopačky sebral gabonskému forvardovi šanci zakončit. Bláznivou úvodní čtvrthodinu druhé půle korunoval Kane, který z ostrého úhlu šokoval všechny křižnou ranou do tyče.

K udržení tlaku na tottenhamskou defenzivu sáhl Unai Emery k nasazení Daniho Ceballose, jenž se okamžitě uvedl štiplavou ranou zdálky, kterou Lloris musel vyrazit nad břevno s vypětím všech sil. V 71. minutě se už ale "Kanonýři" za svou neutuchající aktivitu dočkali. Matteo Guendouzi si brilantně porozuměl s Aubameyangem a sladil ostrou kolmici s náběhem svého útočného parťáka přesně na hranici ofsajdu, aby Aubameyang stihl špičkou kopačky tečovat míč mimo Llorisův dosah a srovnat na 2:2.

Už tak rozbouřený Emirates Stadium hnal své miláčky za strhujícím obratem a Arsenal skutečně zůstával při chuti. Lloris se znovu musel zaskvět proti dalekonosné bombě Xhaky, poté si mohl oddechnout, že Pépé ze slibné pozice dal svému pokusu příliš razance, a když už Sokratis dotlačil míč po chytře rozehrané standardní situaci do sítě, radost mu zhatil zdvižený praporek čárového rozhodčího.

Závěrečné minuty se již proměnily v chaotickou hru ze strany na stranu, ale další brankové příležitosti si již oba týmy s přibývající únavou nevypracovaly. V poslední páté minutě nastavení ještě mohl rozhodnout ve prospěch Tottenhamu Moussa Sissoko, ale z úhlu přestřelil, a tak jako vždy hektické a napínavé severolondýnské derby skončilo dělbou bodů výsledkem 2:2.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (16)

Přidat komentář
MCFC_8

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
Pharrell

3:1

Reagovat
justcall

Reagovat
Pharrell

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Mr.S

3:0

Reagovat
YoungPyo1882

1:4

Reagovat
Pharrell

Reagovat
smazaný uživatel

3:2

Reagovat
Infernoqt

2:1

Reagovat
John Obi Mikel

1:1

Reagovat
Pharrell

remíza

Reagovat
smazaný uživatel

Lloris-Aurier, Alderweireld, Vertonghen, Rose-Sissoko, Eriksen-Lucas, Alli, Son-Kane

Reagovat
smazaný uživatel

Tam by nikdo nebránil ale při tý mizérii bych klidně zkusil cokoli

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele