Ligue 1 - souhrn 23. kola

04.02.2020, 20:57, aktualizováno 05.02.2020, 23:10
Komentáře a souhrny
PSG vyhrálo na hřišti Nantes a udělalo tím další krok k obhajobě titulu, když na průběžně druhou Marseille, která vyhrála v Saint-Étienne, má k dobru dvanáct bodů. Monaco konečně uspělo, zdolalo Angers. Těsné vítězství oslavilo rovněž Lille. Lyon se neprosadil proti Amiens a výsledkem byla bezbranková remíza, zatímco poslední Toulouse přidalo další porážku, tentokrát se Štrasburkem...

AS Saint-Étienne - Olympique Marseille 0:2

05.02.2020 21:00

Góly: 7. Dimitri Payet, 85. Nemanja Radonjić

Olympique Marseille už má na druhém místě tabulky zase šestibodový náskok, rozhodla o tom výhra na stadionu Geoffroye Guicharda v Saint-Étienne a pochopitelně také zaváhání třetího Rennes. Marseille si zajistila jednobrankový náskok už po sedmi minutách zásluhou Payeta a druhý gól pak přidala čtyři minuty před koncem, trefil se Nemanja Radonjić. Utkání před začátkem provázely divácké nepokoje, kvůli kterým nebyli na stadion vpuštěni hostující fanoušci.

Každopádně v podání Payeta šlo o fotbalovou krásu, technicky vybavený fotbalista si na pravé straně převzal balón, rychle s ním pronikl do šestnáctky, kde se zbavil obránce a z úhlu pak zamířil přesně do branky. Marseille vedla 1:0 a to se psala teprve sedmá minuta utkání. Hosté byli při chuti a další dobrou příležitost poslal nad Dario Benedetto. Až pak se předvedli i domácí Les Verts a na Hamoumův centr jen těsně nedosáhl Khazri. Stejný hráč pak zkusil překvapit vyběhnutého Mandandu, ale zařízení netrefil.

Saint-Étienne se výsledkově i herně trápí a platilo to i o zápase s Marseille. Ne že by si šance nevytvářelo, ovšem efektivita byla mizerná. Dionyho střelu Mandanda vyrazil, proti Debuchymu už zase zasahovat nemusel.

Když už jsme u té přesnosti, podobně si vedla i Marseille. Po změně stran vymyslel Payet tutovku pro Radonjiće a ten vůbec branku netrefil. V 59. minutě hlavičkoval po centru Khazriho Hamouma a Mandanda se musel natahovat k tyči. ASSE se snažilo, ale zkrátka pořád tomu něco scházelo. Ten jediný gól, který by zařídil alespoň dělbu bodů, se nedostavil a čtyři minuty před koncem zasadila Marseille rozhodující úder. Hosté to středem hřiště šikovně vykombinovali a ve vápně s lehkostí zakončil Nemanja Radonjić a zvýšil na konečných 2:0.

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - Amiens SC 0:0

05.02.2020 19:00

Góly: -

S tímhle bodem se v Amiens rozhodně nepočítalo. Lyon jednoduše nepotvrdil papírové předpoklady, nedokázal horlivě zachraňujícímu se celku Ligue 1 vstřelit ani jednu branku a své sebevědomí si po minulé porážce v Nice opětovně mohl srazit dolů. Přitom měl jedinečnou možnost dostat se v tomto vloženém kole na dostřel čtvrté pozici.

Ačkoli hosté uhráli opravdu velmi cenný výsledek, stejně v tabulce spadli o jedno místo níže, neboť jeho konkurent v boji o udržení z Nimes v souběžně hraném klání skolil Dijon. I tak však berou konečný rezultát všemi deseti. Outsider tohoto souboje jednoduše vymazal útočnou sílu svého soka, který se naopak směrem dopředu celkově nesmírně trápil.

Olympique nemusí nějak výrazně panikařit, naplnění svých ambicí je pořád dostatečně blízko. Určitě si však po konečné plichtě vesele nehvízdal, vždyť právě před důležitými zápasy, jaké představuje třeba semifinále Coupe de France s Marseille, play-off Ligy mistrů s Juventusem nebo o pár dní později derby se St. Étienne, se potřeboval hlavně dobře navnadit.

Favorizovaní domácí předvedli v první půli opravdu značně mdlý výkon. Velice těžko se jim prokousávalo přes dobře organizovaného protivníka, pro něhož bylo evidentně hlavním cílem uhrát na Groupama Stadium jakýkoli bod za jakoukoli cenu. A soustředil se tedy na pozorné bránění, přičemž Les Gones nechal bez strachu a bázně většinu času v držení míče.

Přesto statisticky nevyzněla první pětačtyřicetiminutovka pro Amiens tak bídně, jak by se dalo očekávat. Všudy všeho zaznamenalo jen o jednu střelu na bránu méně, těch, co se vešly mezi tři tyče, mělo stejný počet. Tedy jednu. Právě tu ve 35. minutě vyslal Guirassy a brankář Anthony Lopes, který se vrátil do sestavy po dvou ligových kolech, se pořádně zapotil.

Obrázek hry se ve druhém dějství příliš nezměnil. OL se zkrátka marně snažil najít cestu za vstřeleným gólem, Les Licornes, jimž průběžný rezultát v podstatě vyhovoval, se do žádných útočných dobrodružství nepouštěli a i nadále spoléhali na to, že jeho sok proti němu prostě neskóruje. Situace se v podstatě posunula vpřed až v době, kdy na plac naskočil Cherki.

Od jeho příchodu začal být Lyon přece jenom aktivnější a konečně si vytvořil i nějaké gólové šance. V 72. minutě teprve šestnáctiletý Francouz napálil u vzdálenější tyčky, smolně pro něj, jen brankovou konstrukci, šest minut na to jeho pumelici z dálky zlikvidoval brankář Gurtner. Amiens dokonce mohlo i vyhrát, to by však v závěru musel Mendoza mířit přesněji.

Více informací k zápasu

Toulouse FC - Racing Strasbourg 0:1

05.02.2020 19:00

Góly: 76. Majeed Waris

Na dně tabulky posazené Toulouse chtělo navázat na svůj zisk bodu z předchozího víkendu na půdě Amiens, Štrasburk byl ovšem zásadně proti. Zhruba čtvrthodinu před koncem hostům zařídil vítězství Majeed Waris, jenž od přestupu z Porta zaznamenal v novém dresu svůj premiérový zásah, a to navíc pouhé dvě minuty od svého příchodu na hřiště.

Mizérie mužstva od řeky Garonny pokračuje i nadále. Utrpělo již svou třináctou porážku z posledních čtrnácti zápasů napříč všemi soutěžemi, marně se snažilo v nynějším měření sil najít cestu aspoň za nějakým, částečným úspěchem. Jeho protivník naopak po dvou porážkách s Marseille a Lille zabral. A vyhoupl se hned do horní poloviny průběžného pořadí.

Ačkoli Toulouse za jeho dosavadní výsledky už kdekdo odepisuje, nepředvedlo v první půli úplně špatný výkon. Štrasburk sice držel více míč na kopačkách a hned třikrát ohrozil napřímo gólmana Kaliniče, avšak i domácí se do některých šancí propracovali. Tu první měl na svědomí Boisgard, jenž podnikl sám sympatickou akci, mířil pak ale kousek vedle.

Na druhé straně se Le Racing ocitl ve slušnější možnosti v podstatě až po půlhodině hry, a to zásluhou Zohiho, který podnikl energický výpad po pravé straně, obešel bránícího Diakitého a vnikl do šestnáctky, z úhlu ovšem na Kaliniče nevyzrál. Ve 39. minutě mohlo naopak zase skórovat TFC, a to díky Koulourisovi, toho však perfektně zastavil bránící Djiku.

I po přestávce měly oba týmy slušný zájem změnit dosavadní bezgólové skóre, jejich snaha se ovšem nesetkávala s potřebným úspěchem. Na úvod byli určitě více aktivnější hosté, ve 49. minutě byl blízko brance Ajorque, jenže ke své smůle trefil pouze tyčku. V tutovce se zjevil taktéž jeho spoluhráč Thomasson, ani jemu se ale v koncovce stoprocentně nedařilo.

Les Violets zahrozili poprvé ve druhém poločase až v 66. minutě. Boisgard našel svým centrem z rohového čtvrtkruhu Diakitého, ten však přímo brankáře Selse neohrozil, neboť zacílil mimo kýžený a chtěný prostor. Na druhé straně naopak Štrasburk gólově udeřil a své vedení do závěrečného hvizdu sudího Abeda už soupeři nedovolil jakkoli nalomit.

V 75. minutě si Thomasson na hranici šestnáctky všiml rozeběhnutého Warise, jehož poté ihned uvolnil svou přesnou přihrávkou, a ghanský forvard následně z blízkosti nezaváhal. Le Téfécé mohlo urvat aspoň remízu snad jen v 83. minutě, to když se k přímému kopu postavil střídající Taoui, jeho pumelici z dálky ovšem stačil perfektně vychytat připravený Sels.

Více informací k zápasu

Montpellier HSC - FC Metz 1:1

05.02.2020 19:00

Góly: 13. Téji Savanier - 80. Farid Boulaya

Velmi cennou remízu si ze stadionu de la Mosson odvážejí Méty. Celek, který bojuje v Ligue 1 o záchranu, si zařídil dělbu bodů až deset minut před koncem, kdy na úvodní trefu Savaniera odpověděl Farid Boulaya. Pro Montpellier je to bezpochyby ztráta, z pátého místa se přeci jenom mohl více přiblížit čtvrtému respektive třetímu místu.

Konečný výsledek opět poukazuje na vyrovnanost nejvyšší francouzské soutěže. Montpellier byl doma favoritem a úvod zápasu i nasvědčoval tomu, že by to neměl být zas takový problém. Oukidja si připsal už 120 sekundách první zásah, když vyrazil nebezpečnou střelu z otočky. Ve 13. minutě ale inkasoval, střela Savaniera byla milimetrově přesná a zapadla přesně k tyči, kam se Oukidja marně natahoval.

Z pohledu domácích šlo všechno dle plánu, tedy prozatím. Ve 20. minutě přišlo první zaváhání a po Rulliho faulu na Nianeho sudí odpískal pokutový kop. Ideální šanci vyrovnat Habib Diallo nezvládl, Rulli své předchozí zaváhání perfektním zákrokem odčinil a udržel Montpellieru vedení. Až před koncem prvního poločasu se hosté znovu objevili ve velké příležitosti, ale ani Maiga si na skvělého Rulliho nepřišel. Brankář HSC byl jednoznačně mužem první půle.

Montpellier měl po změně stran možnosti vstřelit druhý gól a tím se definitivně uklidnit, ale stejně jako Rulli byl i Oukidja ve velmi dobré formě. Oba brankáři byli jistotami svých celků. Méty byly nakonec za své snažení odměněny přeci jen spravedlivější remízou. Deset minut před koncem poslal Diallo do šestnáctky načechraný centr a i když Rulli zase kouzlil, s dorážkou nic udělat nemohl. Montpellier tak doma remizoval s Métami 1:1.

Více informací k zápasu

Nîmes Olympique - Dijon FCO 2:0

05.02.2020 19:00

Góly: 4. Yassine Benrahou, 44. Nolan Roux

Boj o záchranu se v nejvyšší francouzské soutěži dramatizuje. Nimes totiž v přímém souboji porazilo Dijon a stáhlo náskok svého soupeře na pouhé tři body. Crocodiles vsítili všechny branky už v prvním poločase, který zároveň orámovali. Ve 4. minutě otevřel skóre Benrahou a ve 44. zvýšil Roux.

I když možná pro nezaujatého diváka nebylo utkání Nimes s Dijonem zrovna tahákem, šlo o nesmírně důležitý souboj a zejména pro Nimes ideální možnost, jak se přiblížit klidnějším vodám. Do konfrontace s Dijonem proto vstoupilo aktivně a brzy za to bylo odměněno.

Už ve 4. minutě se domácí prokombinovali do šestnáctky, kde vše úspěšně dokonal zakončením Yassine Benrahou. Hosté se okamžitě dostali pod tlak a to byla voda na mlýn Nimes. O chvíli později byl v další dobré možnosti Benrahou, ale Gomis proti němu včas vyběhl a celou akci tím překazil. Poté se hra trochu uklidnila a spíše než nějaké bezhlavé snažení to byl taktický boj. Na konci druhého poločasu ale hosté nezvykle chybovali, brankář Gomis při odkopu napálil dotírajícího Nolana Rouxe a od něho se balón kuriózně odrazil do branky.

A to nakonec rozhodlo. Dijon se ve druhém poločase marně snažil s výsledkem něco udělat. Mohlo se mu to povést čtvrthodiny před koncem, to by ale Yassine Benzia nesměl mít vrchovatý kopec smůly. Jeho střela totiž zazvonila na obě tyčky a skončila pak vedle.

Více informací k zápasu

Stade Reims - OGC Nice 1:1

05.02.2020 19:00

Góly: 77. Yunis Abdelhamid - 50. Pierre Lees Melou

Zřejmě zasloužená remíza. Souboj dvou sousedů v tabulce sliboval vyrovnané měření a papírové předpoklady se v podstatě naplnily. O všem podstatném se rozhodovalo až po změně stran. Nice poslal do vedení Pierre Lees Melou, avšak Remeš zachránil Yunis Abdelhamid. Oba kluby se tak v tabulce nepohnuly ani směrem kupředu, ani se nepropadly dolů.

Remeš byla evidentně povzbuzená o minulý skalp Angers, na jehož půdě utnula svou čtyřzápasovou sérii bez vítězství, a v prvním poločase byla o něco aktivnějším týmem. A to i přesto, že kouč David Guion musel řešit v jeho průběhu hned dvě nepříjemné záležitosti. Kvůli zranění byli nuceni opustit hrací plochu jak Kaj Sierhuis, tak Mathieu Cafaro.

Především pro prvně jmenovaného představoval tenhle zápas hodně smolný příběh. Nizozemský útočník přišel do klubu z Grand Est teprve nedávno z amsterdamského Ajaxu a prožil si debut. Nutno podotknout, že velmi krátký, už ve 13. minutě ho střídal Nathanaël Mbuku. Za Cafara se pak ve 23. minutě zařadil do sestavy náhradník Derek Kutesa.

Právě Cafaro přitom stačil před svým odchodem z placu zařídit první šanci tohoto utkání, to když hezky vypálil ze slušné pozice mezi tři tyče, nicméně brankář Benítez si připsal úspěšný zákrok. Ve 23. minutě mohl změnit bezbrankové skóre taktéž Mbuku, včas ovšem přispěchal s obranným zákrokem stoper Dante, a tak meruna nakonec skončila pouze v zámezí.

I Nice, které vyprodukovalo pouhé dvě střely na bránu v prvním dějství, občas zahrozilo. V 11. minutě se po centru od Leese Meloua objevil na první tyčce Dolberg, nicméně jeho hlavičku vychytal gólman Rajković. Dvě minuty před obrátkou srbský muž v rukavicích zasahoval podruhé, vyskakoval si na něj Lees Melou, Rajković každopádně odolal.

Domácí vstoupili do druhé půle značně naivním dojmem a inkasovali poté, co nechali zcela volného Leese Meloua snad v nejnebezpečnějším prostoru před bránou, tedy na hranici brankového území. Celou gólovou akci založil Claude Maurice, který poslal míč doprava Boudaouiovi, a ten pak svým pasem vyzval svého přesně hlavičkujícího spoluhráče.

Třináct minut před koncem se podařilo Les rouges et blancs srovnat stav. Dopomohla jim k tomu standardní situace, konkrétně rohový kop, jenž rozehrál Chavalerin. A po jeho centru se na bližší tyči trefil kapitán Abdelhamid. Stoper Remeše si tak připsal třetí gól v této sezóně. Sváteční střelec se přitom naposledy gólově prosadil před pár dny v Angers.

Více informací k zápasu

Stade Brestois - Girondins Bordeaux 1:1

05.02.2020 19:00

Góly: 80. Loris Benito (vl.) - 10. Ui-jo Hwang

Bordeaux sice protáhlo svou sérii ligové neporazitelnosti na tři zápasy v řadě, z Brestu však rozhodně mohlo uzmout víc než jen jeden bod. Od začátku utkání totiž vedlo poté, co se trefil Ui-čo Hwang, a když na řadu přišla červená karta pro Jeana-Charlese Castelletta, čekalo se, že těsné vedení v přesile udrží. Jenže soupeř i tak vyrovnal díky vlastenci Lorise Benita.

Hosté se s bretaňským celkem letos potkali už potřetí, v předchozích dvou případech ho ani jednou neporazili. Tentokráte byli výhře, která by je pravděpodobně posunula do horní poloviny tabulky, hodně blízko, jenže smolná chvíle, ke které došlo deset minut před koncem, jim v úspěchu ve finále zamezila. Domácí naopak za konečnou remízu musejí být rádi.

Situace se totiž pro ně nevyvíjela vůbec dobře a už v 10. minutě inkasovali. Les Girondins rozehráli rohový kop nakrátko, De Préville z pravé strany přetáhl svůj pas až na zadní tyčku, kde Hwang usměrnil míč o tyčku za brankovou čáru. O pár chvil později mohl osamocený Hwang náskok svého týmu pojistit, jenže v tutovce nepřekonal brankáře Larsonneura.

SB29 mělo jedinečnou možnost vyrovnat stav ve 44. minutě. Ludovic Baal adresoval přihrávku do šestnáctky na Cardonu, toho podrazil nedovoleně bránící Pablo, a sudí Delajod nařídil pokutový kop. Jeho exekuce se chopil Battocchio, nicméně se svým zakončením neuspěl a namířil míč pouze do míst, kde mohl zasáhnout připravený gólman Costil.

Po obrátce znovu zahrozilo Bordeaux, opět se ve velmi dobré příležitosti objevil stále neúnavný Hwang, zradila ho ovšem nepřesná koncovka, a musel tak skousnout, že balónem orazítkoval pouze brankovou konstrukci. Zacílit za záda Costila hodlal v 57. minutě Mendy, jenž se propracoval k hlavičce z bezprostřední blízkosti, mířil však jenom nad bránu.

V 68. minutě se Brest musel obejít bez jednoho muže v poli. Castelletto v souboji o míč nešetrně přišlápl kotník střídajícího Adliho a od Delajoda obdržel zaslouženě červenou kartu. Tenhle moment hrál pochopitelně do karet hostům. Stačilo jim ve zhruba poslední dvacetiminutovce pouze pohlídat průběžný výsledek. Bohužel pro ně se nezdařilo.

Přitom už v 71. minutě mohl o vítězství Bordeaux rozhodnout Bašič, který po zpracování meruny ihned vypálil svou levačkou ze střední vzdálenosti, avšak Larsonneur stačil svou rukavicí zasunout. Naopak na druhé straně Brest tohle neproměnění šance ztrestal, po centru Autreta a následné hlavičce Duverneho tečoval míč do vlastní sítě nešťastně Benito.

Více informací k zápasu

FC Nantes - Paris Saint-Germain 1:2

04.02.2020 21:05

Góly: 68. Moses Simon - 29. Mauro Icardi, 57. Thilo Kehrer

I bez zdravotně indisponovaného Neymara, jehož zranění by snad nemělo být nijak vážné, se fotbalistům PSG podařilo urvat tři body na půdě Nantes, získali již tak své sedmé vítězství v řadě napříč všemi soutěžemi a upevnili si svoje vedení v tabulce Ligue 1. Nutno však zmínit, že jejich soupeř jim v poslední třetině klání opravdu pořádně zatopil.

Kanárci jsou pro Pařížany jedním z nejoblíbenějších protivníků vůbec. V uplynulých devatenácti zápasech nad nimi zvítězili hned v osmnácti případech, a to včetně podzimního měření sil, jen jednou prohráli, a to v loňském ročníku. Že tentokráte budou chtít Stade de la Beaujoire vyloupit naplno, ukázali bezpochyby v první půli, kterou jasně ovládli.

Domácí se během úvodní pětačtyřicetiminutovky sotva dostali na útočnou polovinu a v podstatě jen sledovali, kterak si mužstvo kouče Thomase Tuchela vytváří jednu šanci za druhou. V té první se objevil už ve 3. minutě Icardi, který skvěle vyzrál na ofsajdovou past, dostal se do blízkosti gólmana Petriče, ten však včas vyběhl a Argentince vychytal.

V 15. minutě uvolnil svým pasem Di María naběhnuvšího si Mbappého, ten se také ocitl nikým nehlídaný před Petričem, jenže jeho lob nakonec skončil vysoko nad bránou. O pár chvil později Di María rozehrál rohový kop, po němž se snažil skórovat přímou střelou Kimpembe, nicméně na brankové čáře míč odkopl do bezpečí bránící Bamba.

Ve 29. minutě se již hosté dočkali zcela zaslouženého odměny. Mbappé podnikl obvyklý rychlý výpad po levé straně, předložil pak balón do druhé vlny nabíhajícímu si Di Maríovi, a ten okamžitě vypálil ke vzdálenější tyči. A protože míč ještě v cestě do sítě tečoval lehce, a možná i nechtěně, jeho spoluhráč Icardi, byl nakonec přesný zásah připsaný jemu.

Od té chvíle ale jako by Les Parisiens polevili. A třeba už ve 42. minutě mohl srovnat Simon, nebýt toho, že zakončoval v záklonu, díky čemuž zamířil z vyložené pozice pouze mimo bránu. Po přestávce, v 57. minutě, sice Kehrer zužitkoval centr z rohového čtvrtkruhu od Di Maríy, a PSG tak vedlo již o dvě branky, avšak Nantes začalo zlobit čím dál více.

V 61. minutě vystrčil růžky Blas, jenž se odvážně pustil do přesily, propracoval se až do šestnáctky, nicméně na připraveného brankáře Navase nevyzrál. V 68. minutě Les Canaris již vykřesali potřebnou jiskřičku naděje, jelikož Simon potrestal mizernou rozehrávku Kimpembeho, upaloval sám na Navase, a toho pak bez větších obtíží překonal.

Svěřenci trenéra Christiana Gourcuffa byli politi živou vodou. V 72. minutě zacílil ze střední vzdálenosti Louza, Navas ovšem byl na jeho pokus připravený. A následně dvakrát zahrozil střídající Emond. V 79. minutě nejprve z tutového postavení nevystřelil mezi tři tyče, v nastavení už nasměroval merunu na Navase, ten ale předvedl perfektní zákrok.

Více informací k zápasu

Lille OSC - Stade Rennes 1:0

04.02.2020 19:00

Góly: 4. Loïc Rémy

Rychlá branka Loica Rémyho nakonec znamenala důležité vítězství Lille nad Rennes 1:0. Hosté tak prováhali možnost jít alespoň dočasně na druhé místo před Marseille a zůstávají třetí. LOSC je se tříbodovou ztrátou čtvrté.

Na stadionu Pierra Mauroye se odehrál velký šlágr o pozice zaručující Ligu mistrů. Ve skvělé formě hrající Rennes se mohlo v případě výhry posunout na druhé místo před Marseille, ale loňský vicemistr byl nad jeho síly. Pro LOSC je to důležitá výhra, která ho vrací zpět do bojů o klíčové příčky.

Samotné utkání rozhodl začátek. Už ve 4. minutě hosté ztratili balón na vlastní polovině a draze za to zaplatili. Přízemní střela Loica Rémyho ze střední vzdálenosti zapadla o tyč do branky. V tu chvíli samozřejmě nikdo netušil, že je to první a zároveň poslední gól utkání. Naopak mnozí doufali, že rychlá branka napomůže gólovým hodům, ale stal se přesný opak. Nezáživná první půle nic zajímavého nepřinesla. Ve 34. minutě musel kvůli zranění odejít ze hřiště hostující Raphinha a to byla citelná ztráta.

Druhý poločas na ten první navázal a znovu to byl spíše litý boj, než bezhlavé útočení. Oba celky to několikrát zkusily ze střední vzdálenosti, ovšem nebyly úspěšné. V závěru zkusil přehodit brankáře Mendyho Araujo a vniveč vyšly i další pokusy. Lille udolalo v bojovném utkání Stade Rennes 1:0 a zařadilo se na čtvrtou pozici právě za svého soupeře.

Více informací k zápasu

AS Monaco - Angers SCO 1:0

04.02.2020 19:00

Góly: 18. Stevan Jovetić

Černohorský forvard Stevan Jovetič vynechal kvůli své správné rekonvalescenci po operaci přetrženého předního zkříženého vazu v koleni prakticky celou podzimní část sezóny, na jaře však jako by se dostával postupně do své optimální pohody, a i když jeho branka v lednovém duelu proti Štrasburku k bodům ještě nepomohla, teď rozhodl střetnutí s Angers.

Evidentně se ukazuje, že i bez útočné opory Islama Slimaniho se může Monaco opřít v ofenzívě i o jiné své hráče. Právě alžírský forvard, kterého v minulých týdnech rovněž trápily zdravotní problémy, zůstal na úkor Jovetiče tentokráte jen na lavičce náhradníků. Možná že místo v základní sestavě nemusí mít v následujících kolech vůbec jisté.

Knížecí celek tenhle zápasový úspěch nutně potřeboval, v posledních čtyřech ligových kolech totiž urval jen bod. Devětkrát za sebou napříč všemi soutěžemi navíc neudržel čisté konto, naposledy tomu bylo právě proti Angers v půlce prosince. A hlavně díky této skutečnosti mohl nový trenér Robert Moreno slavit svou premiérovou výhru na poli Ligue 1.

Bretaňský klub naopak utrpěl již svou třetí prohru v řadě po vypadnutí z Coupe de France s Rennes a minulém víkendovém utkání proti Remeši. Možná že na hostech se taktéž projevila únava z náročnějšího programu, vždyť během osmi dní absolvovali dohromady s prodloužením ve Francouzském poháru nepříjemnou porci tří stovek minut.

Klíčový moment tohoto klání přišel na řadu už v 18. minutě. Fofana poslal od půlící čáry dlouhý nákop do šestnáctky, a ačkoli Jovetič před sebou neměl jednoduché zakončení, neboť byl otočený zády k brance, dokázal hlavičkou přelobovat vyběhnuvšího brankáře Petkoviče, mimochodem svého krajana, se kterým doteď působí v černohorském nároďáku.

Po půlhodině hry mohli hosté vyrovnat, do velké šance se dostal Thioub, jenže z blízkosti na gólmana Lecomteho nevyzrál. A i kdyby ho přece prostřelil, neplatil by jeho gól kvůli předchozímu hraní rukou. Ve 37. minutě chtěl monackého muže v rukavicích překonat rovněž Fulgini, ovšem jeho pokus zpoza vápna mířil do míst, kde byl Lecomte zcela připravený.

Do poločasu se snažil náskok navýšit ještě Fofana, avšak svou hlavičku z dobré pozice nasměroval trestuhodně hodně mimo kýžený a chtěný prostor brány. Angers mohlo udeřit v nastavení prvního dějství, a to zásluhou Capelleho, jenž svou prudkou hlavičkou hodlal zacílit pod břevno, reflexivní zákrok svou rukavicí však vytasil včas Lecomte.

Monaco sice nakonec těsné vedení udrželo, v některých pasážích hry ale mělo namále. Soupeř se nevzdával a hodlal si ze Stade Louis II odvézt aspoň plichtu. Jenomže v 65. minutě pálil Capelle svou levačkou kousek vedle, střídající Ninga v 79. minutě vystřelil nůžkami také mimo tři tyče a v závěru mače ani Manceau nenašel správnou mušku ve své noze.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain23191359:1558
2.Olympique Marseille23137332:2146
3.Stade Rennes23124729:2240
4.Lille OSC23114827:2537
5.Montpellier HSC2397731:2734
6.Olympique Lyon2396835:2133
7.Stade Reims2389622:1633
8.OGC Nice2396833:3133
9.Racing Strasbourg231031028:2833
10.AS Monaco2395938:3932
11.FC Nantes231021122:2432
12.Girondins Bordeaux2387831:2531
13.Angers SCO2386924:3030
14.Stade Brestois2378829:3129
15.AS Saint-Étienne23841125:3728
16.FC Metz2369823:3027
17.Dijon FCO23661119:2624
18.Nîmes Olympique23561221:3621
19.Amiens SC23481124:4120
20.Toulouse FC23341621:4813

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (22)

Přidat komentář
Thimpu25

PSG dnes o prsa asijské atletky, Nantes klidně mohlo vyrovnat... škoda, že začali hrát Kanárci v podstatě až v posledních dvaceti minutách... jinak obranná dvojice Kimbembe - Kehrer nešťastné řešení, i když chápu, že Tuchel asi neměl moc na výběr - tohle ale dlouhodobě nejde... solidní Kurzawa, za mě adekvátní náhrada, když není Juan Bernat...

jen nechápu, proč sudí neodpískal ani jednu penaltu v první půli za faul na Mbappého nebo Icardiho... aspoň jednu, i když mně přišly jasné obě

Reagovat
Thimpu25

opravdu by mě zajímalo, proč Monaco tolik čachruje s trenéry... Jardim byl to nejlepší, co tam za poslední léta měli... za mě není Moreno úplně správné řešení, i když je potřeba mu asi dát ještě čas... proti Angers zase výkon nic moc, i když maj tři body...

Reagovat
smazaný uživatel

Propuštění Jardima prostě nemělo důvod. Pod Morenem je to fakt strašný ty hráči nevědí vůbec, co hrát a za mě aj hrajou prostě na pozicí, který jim vůbec nevyhovují a jsou pak znechuceni. Čekal jsem, že se něco změní ale je to furt ta sama břečka. Za celý zápas absolutně bezzubý, kdyby nezafungovala spolupráce Fofana-Jovetič tak to prohrajeme zase. 3 střely za celý zápas s tím útok to je fakt smutný Moreno musí pryč prostě

Reagovat
Thimpu25

jsem zvědavej, jak moc často bude hrát po návratu Jovetič, přijde mi, že Moreno mu bude chtít dát dost prostoru... otázkou je, co na to Slimani...

Reagovat
Elliasson

Pod Jardimem hráli taky pod své možnosti.

Reagovat
Godwinson

Důvod to určitě mělo, však byl na hovno. Ale chtělo to angažovat někoho kvalitního

Reagovat
Seydou Doumbia

Dnes to přímo vybízelo k výhře 3 nebo 4:0 takže jsem očekával hnus a zápas o jednom gólu, který nakonec nepadl. Nejlepší hráč Cherki, který to po příchodu na hřiště oživil. Snad ta žumpa Amiens spadne. Ale výkon Lyonu to byl teda humus.

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Pyroman

Strašnej výkon, snaha sice byla, ale kvalita absolutně ne. Puel ať si to svoje 3-4-3 strčí kamsi, nemá na to hráče, nefunguje to, nejlepší křídlo v týmu Bouanga se tam zabíjí na wing-backu, vpravo trpí Debuchy, kterýmu doběhnout k vápnu soupeře zabere poločas. Hraje se bez útočníka, protože někomu v klubu přišlo jako dobrej nápad prodat v zimě Beriče, který tam z těch dřeváků byl pořád jasně nejlepší, a když Khazri nemá den, je to dopředu sterilní až to bolí. Hlavně že na lavičce sedí Boudebouz nebo Diousse, ale v základu se šourá dinosaurus Cabaye.

Marseille taky neoslnila, Payet je prostě rozdílový hráč, ale zbytek dost zaostává. AVB tam samozřejmě odvedl kus práce, hlavně směrem dozadu je ten tým někde úplně jinde než za Garcii, ale v útoku je to vyloženě one-man army. Navíc mám pocit, že většina hráčů tam hraje na maximální úrovni, kromě Kamary tam moc nevidím nikoho, kdo by se mohl extra posunout. Na 2. místo jim to letos bude stačit v klidu, ale do příští sezóny bych to u nich moc optimisticky neviděl, nějaká přestavba bude brzo potřeba a nepůjde lehce.

Reagovat
Gedofrey

Souhlas. Ten potenciál je vyždímaný maximálně, navíc hraje furt ta stejná sestava do příští sezóny by to chtělo velké změny, ale tak nějak se obavám, že k tomu nebude vůle

Reagovat
Israha

Minimálně Ćaleta-Car s Radonjićem se ještě zlepšit mohou, a Rongier taky, když ho AVB přestane takto šíleným způsobem utavovat. Ale co si budem, to je furt málo. Mě už začíná srát Benedetto, který po hodně dobrém začátku spadl ještě na nižší level, než byl předloni Mitroglou, a to už je co říct. Ten hráč za poslední čtyři zápasy snad nebyl v gólové šanci.

Jinak u vás je na tom hrotu problém snad od rozpadu dvojice Aubameyang - Brandao, a to už je nějakých let. Tu nekompetentnost v pořizování posil do útoku nechápe asi nikdo.

Reagovat
Pyroman

Mírný zlepšení tam asi ještě někde proběhnout může, ale když se člověk dívá na ten kádr, aby tam hráče s nějakým větším potenciálem hledal lupou. Payet má za chvíli 33, u Thauvina nikdo neví, kdy a v jaké formě se vrátí, Mandanda 34, v záloze všem minimálně 25, kromě Lopeze, který skoro nehraje, v obraně akorát Kamara a dejme to ten Caleta-Car... Když to člověk srovná s Lyonem nebo Monacem, tak i když teď mají svých problémů dost, do budoucna mají imo našlápnuto mnohem líp než Marseille.

Je to tak no, za Gasseta tam často hrál Khazri a docela to fungovalo, ale nebylo to ideální řešení, navíc jeho letošní forma se s tou loňskou nedá srovnávat. I proto absolutně nechápu ten prodej Beriče, Diony je naprosto zoufalej, Abi vypadal zajímavě, ale v 19 asi těžko potáhne celý útok.

Reagovat
Seydou Doumbia

Na ten naplněný potenciál čekám už několik let. Ono Lyon předloni, loni i letos měl ten potenciál daleko přes osmdesát bodů, klidně někde na úrovní devadesáti, ale výsledek? Byl bych opravdu zvědav na AVB u kormidla Lyonu, jestli by tu sebranku vytáhl ještě o level výše jak OM.

Reagovat
Israha

Ten kádr je úzký a neperspektivní, to bez debat. Do budoucna bych to stavěl na Kamarovi, Ćaleta-Carovi, Rongierovi, Thauvinovi, a okolo nich ten tým postupně zrekonstruoval. Otázka je, koho z nich se podaří dlouhodobě udržet. Poslední dobou se mi líbí i Radonjić, včera už dokázal být platný i v základu a měl tři šance, což je např. víc než Benedetto za poslední čtyři ligová kola...ale těchto pět hráčů by podle mě mělo tvořit kostru nového týmu.

Od dob jejich odchodu měl nejlepší čísla jednu sezonu Gradel a pak Mevlut fucking Erding, to je docela tristní stav věci . Mi se ten tým nezdá poskládaný o tolik hůře než třeba v Nice, Montpellieru nebo Rennes...ale ta mizerná produktivita tomu už několik let podráží nohy. Přitom by možná stačilo přitáhnout nějakého staršího hrota na sklonku kariéry, jak se to na jiných postech povedlo s Debuchym nebo M'Vilou...a vedle něj by mohl vyrůst někdo mladší. A nebo se podívat okolo sebe, běhají tam hráči jako Ajorque, Diallo, Delort nebo Guirassy...

Reagovat
Pyroman

Radonjič poslední měsíce překvapuje, na to, že byl většinu času docela meme se slušně rozjel, teď už se posunul i z té pozice super-subu do základu. Je otázka, jaký v létě bude mít OM rozpočet, zvlášť jestli postoupíte do LM, tak těch posil musí přijít několik, ale s financema to asi úplně růžový není. Spíš jsem četl, že se počítá s prodejem Sansona do Anglie.

Diallo by byl sen, ale ten podle mě půjde v létě výrazně výš, už teď se psalo o zájmu Chelsea. I tak se ale dá kvalita sehnat, v Ligue 2 se občas taky někdo ukáže. V létě určitě někdo přijde, ale je to pořád dokola, za x let se zatím nikdo nechytl.

Reagovat
Israha

Hlavně je potřeba se zbavit Strootmana a jeho obřího platu, není možné, aby náhradník, který je postradatelný, měl stejný plat, jako top star týmu. Sansona bude škoda, ale je zase pořád možnost, že Lopez místo něj chytí příležitost za pačesy, a rozehraje se. Kvalitu na to má. Osobně bych sice střelil spíš Lopeze, ale Sanson asi bude mít větší hodnotu, no.

On by možná stačil nějaký pracovitý hráč s nižší produktivitou, co by v dvouhrotovém systému makal na Khazriho. Zkusit znovu něco na styl Brandaa s Aubou. Technického mága, co je produktivní, už máte, jen chybí výkonný dříč k němu.

Reagovat
Israha

Jo a Ruffier šel poslední cca dvě sezony docela dolů, ne? Těch nestoprocentních zákroků a nejistých řešení má na své standardy nějak moc.

Reagovat
Pyroman

Taky mám ten pocit. Pořád má občas zápasy, kdy chytá neskutečně a nepustí nic, ale špatně řešených situací začíná mít na můj vkus už dost. Hlavní problém to není, ale už se asi pomalu blíží čas začít shánět budoucí náhradu.

Reagovat
Seydou Doumbia

Proč vlastně nikdy neodešel výše? Mandanda ten přestup prospal o nějaké tři sezony a byla to tragédie, ale Ruffier byl co si pamatuji skvělý brankář, který mohl chytat v pokud dovolíš daleko lepším týmu než Saint Etienne.

Reagovat
Israha

Mandanda se ale na rozdíl od Ruffiera takto postupně nezhoršuje.

Reagovat
Pyroman

On zase Ruffier není v ASSE tak šíleně dlouho, přišel tuším 2011. Času na přestup měl dost, ale asi nikdy nebyla dostatečná nabídka, navíc v Ligue 1 je ta výdrž gólmanů specifická, viz. Lopes nebo Mandanda. Zase si nemyslím, že by i ve své největší formě třeba 3 roky zpátky měl na přestup výrazně výš, jeho limituje hra nohama, kde to žádná sláva není.

Reagovat
Seydou Doumbia

Je to specifické celkem, když si vezmeme že hráči se snaží zdrhnout z ligy vždy co nejrychleji.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele