Ligue 1 - preview 23. kola

04.02.2020, 08:42, aktualizováno 05.02.2020, 08:53
Previews
Rennes včera prohrálo a Marseille tak má možnost pojistit si druhou příčku, potřebuje k tomu bodovat v Saint-Étienne. Lyon hraje doma s Amiens, Nice jede do Remeše, Bordeaux se představí v Brestu a Toulouse se proti Štrasburku pokusí oživit naděje na záchranu...
Olympique Lyon - Amiens SC  (středa 19:00)
V novém roce Lyon načal úctyhodnou sérii, napříč všemi soutěžemi neprohrál už sedmkrát za sebou, nicméně o minulém víkendu byla jeho šňůra ukončena, a to na půdě Nice. Vrátit se zpátky na vítěznou vlnu tak bude chtít bezpochyby proti zachraňujícímu se Amiensu, aby i nadále mohl stoupat tabulkou výše. V tomhle duelu bude jednoznačným favoritem.

V Coupe de France se podařilo Les Gones na jihu Francie vyhrát, jenže o pár dní později už smutnili. Nutno říci, že ztráta v Nice pro ně žádnou velkou katastrofu neznamenala. Každopádně v nynějším mači by rozhodně žádné body již ztratit nechtěli. Jejich protivník se totiž aktuálně trápí a nedokáže v posledních třech měsících najít optimální pohodu.

Protože Olympique v Ligue 1 neprožil vůbec povedený podzim, dohání manko, co se dá. Rád by uzmul aspoň třetí příčku, která ještě zaručuje Ligu mistrů pro příští sezónu. A protože v úterý Rennes, které tuto pozici po dvaadvaceti kolech drželo, padlo v důležitém střetnutí na hřišti Lille, má OL jedinečnou možnost stáhnout něco ze své osmibodové ztráty.

Zapomenout rychle na neúspěch v Nice, to bude pro svěřence trenéra Rudiho Garciy vůbec to nejdůležitější. "Potřebujeme být pozitivní," potvrzoval obránce Rafael. "Blíží se velké zápasy a ve středu zase musíme najet do starých, vítězných kolejí," připomínal třeba mač s vedoucí Paříží, který Lyon absolvuje po klání s Amiensem hned následující neděli večer.

A PSG není jediným silným soupeřem, který na Garciovu partu čeká. V Coupe de France se pak střetne o semifinále Francouzského poháru s Marseille, na konci února si zahraje play-off Ligy mistrů s Juventusem, o pár dní později derby se St. Étienne. "Do konce ligového ročníku je ještě dlouhá cesta, i tak se chceme znovu dobře naladit," vyzýval domácí stratég.

Ten nebude mít nově k dispozici vykartovaného Marcala a Rafaela, zranění jsou i nadále Léo Dubois, Memphis Depay, Jeff Reine-Adélaïde, Youssouf Koné a Oumar Solet. Na svůj debut si počká čerstvá posila Bruno Guimaraes, jenž si v této chvíli plní reprezentační povinnosti, naopak do sestavy se může vrátit brankářská jednička Anthony Lopes i Martin Terrier.

Amiens nebude mít na Groupama Stadium spíše co ztratit. Venku se mu dlouhodobě nedaří, z jedenácti letošních případů hned sedmkrát prohrálo. Přitom by potřebovalo co nejrychleji zabrat, jelikož se drží na osmnáctém místě, znamenající posezónní baráž, a sedmnáctý Dijon je mu vzdálený už na rozdíl pěti bodů. V lize naposledy vyhrálo zkraje listopadu.

Prince Désir Gouano, Mathieu Bodmer a Saman Ghoddos, to je trojice hráčů, jejichž start v Lyonu je v ohrožení. Před pár dny uhráli jen bod v klíčovém souboji s posledním Toulouse, a fanoušci tak po zápase vyvěsili transparent s přáním o odvolání Luky Elsnera. "Mají strach. A také plné právo vyjádřit svůj názor. Já ale utíkat pryč nebudu," odvětil hostující kouč.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Anthony Lopes - Tete, Andersen, Denayer, Cornet - Thiago Mendes, Tousart - Bertrand Traoré, Cherki, Aouar - Dembélé
Amiens SC - pravděpodobná sestava:
Gurtner - Calabresi, Opoku, Chedjou, Dibassy - Mendoza, Zungu, Monconduit, Kakuta - Konaté, Guirassy
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.15 - 9.67
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Toulouse FC - Racing Strasbourg  (středa 19:00)
Toulouse zoufale potřebuje každý bod v boji o záchranu, která se pro něj zatím vyvíjí pořádně kriticky. Nic na jeho beznadějně posledním místě nezměnil ani sobotní částečný úspěch v Amiens, kde uhrálo aspoň bezgólovou remízu. Své první ligové vítězství, na které čeká od půlky října, se bude snažit uzmout proti ve středu tabulky hrajícímu Štrasburku.

Takovou černou sérii, jakou před minulým duelem dokázali domácí utvořit, francouzská nejvyšší soutěž opravdu dlouho nepamatuje. Na kontě totiž měli jedenáct proher v řadě, pokud započítáme do statistik i pohárové dění, mluvíme o dvanácti porážkách. TFC se potřebuje co nejrychleji konečně chytnout. Má totiž bezpochyby co napravovat.

Situace pro něj pochopitelně není bezvýchodná, alespoň na osmnáctou barážovou příčku ztrácí šest bodů. Mužstvo však musí pořádně zabrat, aby svoje manko dohnalo. A také se zlepšit herně snad ve všech fotbalových aspektech. "Stále si věříme. Jsme sice nemocní, ale pořád naživu. Hledám jakákoli pozitiva," burcoval toulouský kouč Denis Zanko.

Minulá plichta mohla Le Téfécé rozhodně povzbudit. Byť je před ním ještě dlouhá a strastiplná cesta, mohlo by se právě od nerozhodného rezultátu s Amiens, se svým velkým rivalem v pranici o udržení, odrazit. "Budeme muset být ještě mnohem lepší, abychom se posunuli v tabulce. Chceme na nedávný výsledek navázat," potvrzoval Zanko.

Ten už do sestavy nebude moci zařadit Gena Sojiho, který nově přestoupil do Osaky, Japonec se však stejně vlivem častých zranění na hřišti prakticky neobjevoval. Zdravý by již měl být obránce Mathieu Gonçalves, protože však Les Violets naposledy po dlouhé době udrželi čisté konto, očekává se, že v defenzivní řadě ke změnám spíše nedojde.

Pořád nebude Toulouse k dispozici kapitán Max Gradel, jenž se zatím marně snaží doléčit svůj stehenní sval, je pak otázkou, jak na tom po zdravotní stránce bude čtveřice hráčů ve složení Nicolas Isimat-Mirin, Kelvin Amian Adou, Yaya Sanogo a Kalidou Sidibé, jejichž start v klání proti Štrasburku je ohrožen, nicméně není na sto procent vyloučený.

Hostům poslední dvě utkání nevyšla podle vlastních představ, v osmifinále Coupe de France nestačili na Marseille a o minulém víkendu v lize padli před vlastními fanoušky s Lille. V Okcitánii si tak budou chtít napravit svou reputaci, přičemž na svého protivníka dlouhodobě umějí. Naposledy Le Racing padl s Toulouse v dávném roce 2005.

Štrasburský lodivod Thierry Laurey proti Lille přivítal zpět uzdraveného Mohameda Simakana, teď se však spíše čeká, že na stoperu místo něho nastoupí Abdallah Ndour, který je zpátky po suspendaci. Mimo hru jsou jinak Lamine Koné i Anthony Caci, zdravotní potíže trápí též Leba Mothibu a Sanjina Prciče, avšak je možné, že nakonec přece nastoupí.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Reynet - Moreira, Gabrielsen, Diakité, Sylla - Sangaré, Vainqueur, Kone - Dossevi, Koulouris, Boisgard
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sels - Lala, Ndour, Mitrovič, Carole - Sissoko, Djiku, Bellegarde - Thomasson - Ajorque, Zohi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.60 - 3.23 - 2.28
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Montpellier HSC - FC Metz  (středa 19:00)
Poslední dva zápasy nedopadly pro Montpellier vůbec dobře. Nejprve senzačně vypadl z Francouzského poháru proti Belfortu, působícím až na čtvrté nejvyšší úrovni, a následně utrpěl těžký debakl v lize na půdě PSG. Jednoznačně tak bude chtít navázat zpět na vítěznou vlnu, jenže teď narazí na povzbuzené Méty, které jsou v parádním rozpoložení.

Domácí díky poslednímu neúspěchu spadli ze čtvrté příčky na pátou. Ne že by se úplně očekávalo, že by zrovna v Parku princů měli nějakým způsobem zazářit, svěřenci trenéra Michela Der Zakariana si však určitě představovali alespoň jiný výsledek. Věřili, že pařížského giganta více potrápí tak, jako se jim to povedlo už loni v prosinci.

Jenže brzké vyloučení, tři inkasované branky v první půli či ve finále nicotná hra v ofenzívě určily konečnou pětigólovou porážku. "Proti PSG je obtížné hrát jedenáct proti jedenácti. A my uděláme takovou školáckou chybu. V deseti proti jedenácti je už situace naprosto komplikovaná," čertil se vždy náročný šestapadesátiletý montpellierský lodivod.

Nejenže červenou kartu obdržel minulou sobotu odpoledne náhradní brankář Dimitry Bertaud, který tak nebude k dispozici pro klání s Métami, hřiště opustil předčasně také Joris Chotard. Kromě nich budou mimo hru rovněž dlouhodobě zranění Pedro Mendes i Nicolas Cozza, zcela fit není ani Keagan Dolly, třeba se ovšem nakonec dá zdravotně do kupy.

Montpellier letos statečně usiluje o pozice, zaručující pro příští sezónu evropské poháry. Potřeboval by však rychle zavzpomínat na lednovou sérii tří ligových výher za sebou, aby o ně mohl reálně bojovat i v týdnech následujících. "Budeme muset rychle zregenerovat. Potřebujeme zareagovat, v podstatě začít znovu," burcoval svůj tým Der Zakarian.

Méty sice vstoupily do nového roku vyřazením z Coupe de France od Rouenu, jenže na tříbrankovou ostudu od té doby evidentně rychle zapomněly. A v Ligue 1 postupně skolily Štrasburk, Remeš i St. Étienne. Velmi rychle se tak odpoutaly na bezpečnou vzdálenost od sestupového pásma. Právě záchrana je pro hosty zásadním cílem pro tento ročník.

Vincent Hognon, trenér Les Grenats, navrátivšího se nováčka ligy, si na aktuální stav nemůže opravdu příliš stěžovat. "V první polovině sezóny jsme trpěli. Jako bychom ale teď začali tu správnou fázi obnovy v nejvyšší soutěži," těšilo ho. "Vládne u nás spokojenost s bodovým ziskem. Pořád je však co zlepšovat. Zůstáváme každopádně pokorní," pokračoval.

V sestavě Mét by nemělo dojít k nějakým výrazným změnám. Není důvod, mužstvu se vážně velmi dobře daří. Sáhnout by se do ní mělo jen kvůli potřebné rotaci vlivem náročnějšího programu. Na marodce se mimochodem nacházejí Manuel Cabit i Renaud Cohade, hrát nebude ani Farid Boulaya, přičemž otazník visí nad startem Adamy Traorého II.
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Rulli - Le Tallec, Hilton, Congré - Souquet, Savanier, Ferri, Oyongo - Mollet - Delort, Laborde
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Centonze, Bronn, Boye, Udol - Maïga, N'Doram, Pajot - Niane, Diallo, Nguette
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.77 - 3.51 - 5.63
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Nîmes Olympique - Dijon FCO  (středa 19:00)
Souboj o záchranu uvidí diváci ve středu večer na stadionu des Costiéres. Nîmes tam přivítá Dijon a určitě půjde o zajímavou podívanou, neboť oba celky o víkendu vyhrály. NîmesOlympique si vyšláplo na Monako a tři góly vstřelil i Dijon při vítězství nad Brestem.

Parádní víkend na obou stranách. Kéž by podobné výkony opakovaly víkend, co víkend, zoufají fanoušci. Realita je taková, že Nîmes i Dijon hrají o záchranu a i když o víkendu vyhrály, body stále potřebují jako sůl.

Nîmes je po dvaadvaceti kolech předposlední a navzdory víkendové porážce ztrácí na sedmnáctý Dijon šest bodů. Právě přímý souboj s "Hořčicemi" bude proto nesmírně důležitý. Domácí mohou z náskoku svého soupeře ukrojit, v opačném případě pak jejich ztráta nebezpečně vzroste. Nečekaná výhra nad Monakem 3:1 určitě dodala týmu potřebné sebevědomí, ale zvítězil i středeční soupeř. Dijon porazil Brest hladce 3:0 a drží se mimo sestupové příčky. Nic však není předem vyhráno a tři body z Nîmes by se týmu náramně šikly.

Do utkání nezasáhne několik jmen. "Krokodýlům" budou chybět Clément Depres, Anthony Briançon, Renaud Ripart i suspendovaný Sidy Sarr. V tomto směru bude mít Dijon menší výhodu, neboť na jeho straně scházejí jen Nayef Aguerd a Ngonda Muzinga.
Nîmes Olympique - pravděpodobná sestava:
Bernardoni - Miguel, Martínez, Landre, Alakouch - Valls, Deaux - Philippoteaux, Benrahou, Ferhat - Roux
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Gomis - Chafik, Lautoa, Manga, Mendyl - Baldé, Amalfitano, Ndong, Chouiar - Mavididi, Tavares
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.49 - 3.28 - 3.14
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stade Reims - OGC Nice  (středa 19:00)
Po čtyřech zápasech bez vítězství napříč všemi soutěžemi Remeš konečně zabrala, minulou sobotu setnula venku Angers čtyřmi brankami a přiblížila se v podstatě na dostřel parádní čtvrté příčce v tabulce. Před vlastními fanoušky ve vloženém kole přivítá Nice, svého přímého souseda, se kterým po dvaadvaceti odehraných kolech uzmulo zcela shodný počet bodů.

V novém roce byl pro Remeš skalp bretaňského celku vůbec premiérovým. Naposledy se radovala ze tříbodového rezultátu v půlce prosince, od té doby ze čtyř případů získala v Ligue 1 pouhé dvě remízy. Konečně si také mohla mezi minulým mačem v Angers a předchozím s Métami dostatečně odpočinout, nečekal jí totiž žádný zápas v průběhu týdne.

Teď však na řadu přichází zase vložené střetnutí. A zároveň také nepříjemný sok, jenž v uplynulých dvou měsících vykazoval slušné výsledky. "Cítil jsem, že je potřeba v sestavě nějaká čerstvost a svěžest," vysvětloval důvody svého výběru v minulém kole kouč David Guion, který do hry poslal El Bilala Tourého, Nathanaëla Mbukua či Moreta Cassamáu.

Riskantnější složení se mu nakonec náramně vyplatilo. Fyzicky připravený tým skolil soupeře, který naopak pár dnů předtím absolvoval prodloužení v Coupe de France. "V týdnu jsme teď skoro vždy měli tři utkání. Ti, kteří začali, si svou šanci zasloužili," pokračoval Guion. "Naopak ti, co zůstali na lavičce, se objeví určitě v dalších kláních," dodal.

Výtečně se mimochodem proti Angers prezentoval teprve osmnáctiletý Touré, který při svém debutu v lize hned skóroval. Vůbec se nebál v prvním poločase vzít odpovědnost na sebe a vyrovnal z penalty. "Byl správně drzý," pochvaloval si remešský stratég novou zimní posilu z Mali. "Chtěl jsem někoho, kdo hraje hodně vepředu. Je odvážný. To je určitě dobré."

Je pravděpodobné, že tentokráte mladý Afričan začne na lavičce náhradníků, naopak zpět do základu se zřejmě vrátí osvědčenější Boulaye Dia. Po suspendaci bude k dispozici Marshall Munetsi, který by mohl nastoupit od začátku na úkor zkušeného Alaixyse Romaa. Fit jinak nejsou stále Mathieu Cafaro ani Arbër Zeneli, vykartovaný je Moussa Doumbia.

Nice o minulém víkendu porazilo Lyon. Celek z Azurového pobřeží se aktuálně konstantně udržuje na předních pozicích, v Ligue 1 neprohrál už šestkrát za sebou. "Proti Lyonu jsme předvedli výkon jako v celém prosinci. Máme formu. Jsme pokorní, zdravě agresivní, hodně chceme. Hráči mi přijdou plni energie," těšilo hostujícího kouče Patricka Vieiru.

Nově se OGC musí vypořádat s absencí Adama Ounase, jenž byl proti Les Gones vyloučený, na marodce se nachází Youcef Atal, otazník visí nad startem klíčového muže ofenzívy Wylana Cypriena. Svůj debut by konečně mohl prožít Riza Durmisi, čerstvá akvizice z Lazia, který po celý leden laboroval s poraněným stehenním svalem, avšak již je fit a zdráv.
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajkovič - Foket, Abdelhamid, Disasi, Konan - Munetsi, Chavalerin - Donis, Dingomé, Kamara - Dia
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Hérelle, Sarr, Dante, Durmisi - Boudaoui, Danilo Barbosa, Lees Melou - Claude Maurice, Dolberg, Ganago
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.21 - 3.96
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Brestois - Girondins Bordeaux  (středa 19:00)
Už třetí setkání v letošní sezoně čeká Brest a Bordeaux, přičemž doposud si vedl lépe bretaňský celek. Remízu 2:2 v Bordeaux podpořil postupem v Coupe de la Ligue. Brest bude mít opět výhodu domácího prostředí, zvítězí i tentokrát?

Brestu patří po dvaadvaceti kolech až čtrnácté místo, takže rozhodně nemá na růžích ustláno. Na druhou stranu od osmnáctého Amiens ho dělí devět bodů a paradoxně jeho ztráta na evropské poháry je ještě menší. Domácí celek v lednu zapsal dvě výhry v řadě, ale o víkendu to vůbec nezvládl v Dijonu, kde prohrál vysoko 0:3.

Les Ty' Zefs si však doma mimořádně věří a jejich bilance na Stade Francis-Le Blé je výborná. Pět výher, pět remíz a jen jedna porážka. Stejný počet domácích porážek mají i vedoucí Pařížané, dále Lille nebo Marseille, tedy špička francouzské Ligue 1.

Girodins Bordeaux se zatím kouká na evropské poháry z velké vzdálenosti, ale o víkendu se přesvědčilo, že dokáže hrát vyrovnanou partii i s celky, které bojují o Ligu mistrů. "Le Classique" sice žádnou branku nepřinesl, ale výsledek 0:0 s druhým týmem soutěže se dá považovat za úspěch. Bordeaux se v posledních zápasech zlepšilo a to především v defenzivě, jak proti Nantes, tak proti Marseille udrželo čisté konto, což je do dalších bojů solidní základ.

Bordeaux se stále nevzdává možnosti hrát v příštím roce evropské poháry, po zbytek sezony se ale musí obejít bez Raoula Bellanovy, který zamířil na hostování do italské Atalanty Bergamo. Vedení však posilovalo a přivedlo Rubéna Parda a Issoufa Sissokha.

Domácí výběr bude postrádat Danyse Baina a to je také jediná ztráta, kterou Dall'Oglio musí řešit. Podobně je na tom i jeho protějšek Paulo Sousa, zraněný je Samuel Kalu a kvůli trestu nemůže nastoupit ani Otávio.
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Larsonneur - Perraud, Duverne, Castelletto, Faussurier - Belkebla, Diallo, Battocchio - Cardona, Charbonnier, Court
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Kwateng, Koscielny, Pablo, Benito - Basić, Bennasser - Oudin, Adli, Préville - Briand
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.53 - 3.28 - 3.09
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Saint-Étienne - Olympique Marseille  (středa 21:00)
Dvě bezbrankové remízy v řadě a náskok Marseille se na druhém místě tabulky ztenčil na pouhé tři body. O přímý postup do Ligy mistrů se ještě svede tuhý boj, každopádně Olympique teď potřebuje zase zacílit na tři body, což bude na půdě Saint-Étienne složité. I když se domácím aktuálně nedaří, proti Marseille si vždycky speciální motivaci najdou.

První motivací je určitě připravit Marseille o skvělou sérii jedenácti zápasů v řadě bez porážky. André Villas-Boas udělal z jihofrancouzského mužstva zase fungující celek, který je jen těžko k poražení. Naposledy se to podařilo vedoucímu PSG na konci října, doma dokonce Marseille prohrála jen úvodní kolo.

Přesto se teď celek z jihu Francie musí obávat ztráty druhé příčky. Dvě remízy v řadě sice nejsou žádnou katastrofou, ale vzhledem k tomu, že třetí Rennes neztrácí, snížilo se manko mezi oběma mužstvy na pouhé tři body. K tomu všemu se musí přičíst fakt, že na stadionu Geoffroye Guicharda to rozhodně nebude procházka růžovým sadem, jakkoliv zrovna ASSE neoplývá formou.

Les Verts prožívají zvláštní sezonu, už po pár kolech odvolali trenéra Ghislaina Printanta a poté co se kormidla ujal Claude Puel, začal tým strmě stoupat tabulkou až se dostal na pozice zaručující evropské poháry. Ale to nevydrželo, "Štěpánům" se zase přestalo dařit a následoval pro změnu pád až na patnácté místo! Saint-Étienne stále hledá cestu jak z krize ven, o víkendu se to zase nepodařilo, protože tým prohrál v Métách 1:3.

Claude Puel nebude moci počítat se zraněnou dvojicí Monnet-Paquet - Boudebouz. Kompletní nebudou ani hosté, dlouhodobě je mimo hru Florian Thauvin.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Kolodziejczak, Perrin, Saliba - Bouanga, Cabaye, M'Vila, Youssouf, Debuchy - Diony, Khazri
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Sakai, Caleta-Car, González, Amavi - Rongier, Kamara, Sanson - Sarr, Benedetto, Payet
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.01 - 3.32 - 2.56
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Lille OSC - Stade Rennes  (úterý 19:00)
Letošní kalendářní rok se zatím rozhodně nejeví podle představ kouče Christopha Galtiera. Jeho svěřenci dokázali během osmi dnů vypadnout jak ze semifinále Coupe de la Ligue, tak z osmifinále Coupe de France, kde jim vystavil stopku klub SAS Épinal, jenž samozřejmě nepůsobí v nejvyšších dvou soutěžích. Zato Rennes věří, že se podaří dohnat tříbodové manko na druhou Marseille.

Les Rouge set Noirs nepoznali hořkost porážky už v pěti po sobě jdoucích utkáních (v součtu všech soutěží). V Coupe de France si na rozdíl od svého soupeře vybojovali cestu do čtvrtfinále, když po prodloužení nakonec přetlačili Angers v poměru 5:4. "Byl to dnes trochu bláznivý zápas a o to mám větší radost, že jsme ho nakonec zvládli," pochvaloval si kouč Julien Stéphan.

Spolehnout se nemůže na služby zraněných Johanssona s Martinem. O startu Jérémyho Morela, Clémenta Greniera a Gerzina Nyamsiho se teprve rozhodne. Naopak trio Benjamin Bourigeaud, Joris Gnagnon a Raphina by v základní jedenáctce neměli chybět, což platí o to více pro posledního jmenovaného.

Na druhé straně domácí Lille se musí obejít bez Yusufa Yaziciho, Domagoje Bradariće a Timothyho Weaha, v Americe narozeného syna současného liberijského prezidenta a bývalého skvělého fotbalisty George. O to větší šanci na základní sestavu mají Boubacary Soumaré a Luiz Araujo. Nico Gaitán, jenž přišel teď v zimě z týmu MLS Chicago Fire, začne patrně pouze na lavičce.

Rennes v minulém kole zvládlo náročné derby proti Nantes, když dvakrát skórovalo až v nastaveném čase! Není divu, že trenér i po tomto utkání svoje hráče chválil za přístup. Stejně tak Lille se v minulém kole rovněž radovalo z tříbodového zisku, když se podařilo zásluhou proměněné penalty vyhrát ve Strasbourgu. "Věřím, že tento výsledek nám dodá sebevědomí do dalších zápasů," prohlásil lodivod Galtier. Pokud chce se svým týmem opět do Ligy mistrů, určitě musí zabrat.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Çelik, Fonte, Gabriel, Reinildo - Sanches, André, Soumaré, Araújo - Rémy, Osimhen
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Mendy - Maouassa, Silva, Gnagnon, Traoré - Castillo, Camavinga, Bourigeaud, Raphinha - Hunou, Niang
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.99 - 3.42 - 4.31
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AS Monaco - Angers SCO  (úterý 19:00)
Když už to vypadá, že se monačtí borci dostávají z herní i výsledkové krize, zase do ní zabřednou. Také Angers touží po zastavení propadu tabulkou, ve které se nyní nacházejí na dvanácté příčce, o pouhý bod před knížecím klubem.

"Dobře jsme bránili, přestože jsme dohrávali o devíti. Zbývající hráči podali zodpovědný výkon a rozhodně musíme v tomto přístupu pokračovat, pokud chceme vyhrávat zápasy. Gelson se za svoje vyloučení všem omluvil. Uvidíme, na kolik duelů bude potrestán," prohlásil na tiskovce Robert Moreno.

"V následujících utkáních nepochybně musíme zlepšit disciplinovanost a naši práci s míčem. Také se více zaměříme na taktickou přípravu. Jsem přesvědčený o tom, že s naší mentalitou se dopracujeme k dobrým výsledkům," dodal nástupce Leonarda Jardima, jemuž budou chybět vedle vykartovaných Gelsona Martinse a Tiemouého Bakyoka také zraněný Willem Geubels. O startu Pietra Pellegriho a Islama Slimaniho se teprve rozhodne.

Wissam Ben Yedder, s patnácti brankami stále nejlepší střelec Ligue 1, by nepochybně potřeboval, aby byl jeho alžírský parťák k dispozici. Stéphane Moulin nemůže nasadit Wilfrieda Kangu, Rayana Ait Nouriho a Farida El Melaliho. Od úvodního hvizdu by neměli chybět Casimir Ninga a Rachid Alioui. V obranu ve složení Capelle-Thomas-Traoré-Manceau má kouč dlouhodobě velkou důvěru.

Platilo to i pro minulý zápas, třebaže v něm SCO prohráli 1:4 s Remeší. "Vstřelili jsme brzký gól a měli i další dobré šance na navýšení skóre, ale místo toho jsme inkasovali z penalty. Ve druhém poločase jsme byli jednoznačně horším týmem. Udělali jsme několik chyb, přesto si myslím, že prohrát takovým rozdílem jsme si nezasloužili. Celý zápas si určitě zanalyzujeme, abychom se příště podobným nedostatkům vyvarovali," nechal se slyšet trenér Moulin. Stihli to už během těchto dvou dnů?
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Aguilar, Maripán, Glik, Jorge - Henrichs, Silva, Golovin, Keita - Yedder, Jovetić
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Butelle - Capelle, Thomas, Traoré, Manceau - Mangani, Santamaría, Fulgini - Lage, Alioui, Thioub
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 4.21 - 5.47
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Nantes - Paris Saint-Germain  (úterý 21:05)
Častokrát to byla mezi těmito dvěma celky poměrně jednostranná záležitost. Výjimku tvoří pouze dubnový zápas, ve kterém dokázali Les Canaris zvítězit. Na PSG vyzráli poprvé od října roku 2004! Vzhledem k současnému rozložení sil se nedá předpokládat, že by se mohli radovat ze tříbodového zisku.

"Počítám, že Nantes nastoupí v rozestavení 4-4-2. V domácím prostředí jsou velmi síly. Rozhodně je respektujeme a nikdy není snadné proti nim hrát. Před rokem jsme na Stade de la Beaujoire prohráli, ale to jsme byli v hodně složité situaci. Dnes je ta situace jiná. Vyhráváme, ale úterní zápas bude pořád nepochybně hodně náročný. Často jsou v pohybu, takže budeme muset mít balon neustále na našich kopačkách, abychom vyhráli," řekl trenér Tuchel.

Juan Bernat, Colin Dagba a Thiago Silva jsou mimo hru. Patrně ani Marquinhos nebude nachystaný, stejně jako obě ofenzivní esa. Kylian Mbappé se po víkendovém vítězství nad MHSC, na kterém se podílel jednou trefou, pohádal s Tuchelem. Patrně proto, že si jednoho z nejtalentovanějších fotbalistům posledních dekád dovolil v osmašedesáté minutě vystřídat.

Neymar oslaví den po duelu s Nantes osmadvacetiny, avšak narozeninová párty už proběhla, přestože má brazilská megastar poraněné žebro. "Já jsem trenér a Kylian s Neymarem jsou oba top hráči. Jenže s nimi musíte stejně jednat tak, že jsou součástí silného týmu. Nejde s nimi zacházet separovaně. Nezlobím se na ně, i když jsou časy, kdy jsou vztahy mezi hráčem a koučem snadnější. To je ve fotbale ale normální. Nemyslím si taky, že by chtěl Kylian této epizody využít k tomu, aby v létě opustil klub. Je pod kontraktem a je to náš hráč," prohlásil německý lodivod.

Jeho protějšek Christian Gourcuff si zase láme hlavu nad tím, jak zastavit propad tabulkou. Nantes ze druhé příčky spadlo na devátou. Naposledy celek ze Stade de la Beaujoire nestačil na koučova bývalého zaměstnavatele z Rennes. A teď proti PSG to na bodový zisk tuplem nevypadá. Tím spíše, že chybějí Fabio, Marcus Coco, Nicolas Pallois a hlavně Kalifa Coulibaly.
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont - Appiah, Wagué, Girotto, Motoussamy - Abeid, Touré - Louza, Blas, Simon - Emond
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Navas - Kurzawa, Diallo, Kimpembe, Kehrer - Draxler, Paredes, Verratti, Sarabía - Cavani, Icardi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.94 - 5.75 - 1.32
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain22181357:1455
2.Olympique Marseille22127330:2143
3.Stade Rennes22124629:2140
4.Lille OSC22104826:2534
5.Montpellier HSC2296730:2633
6.Olympique Lyon2295835:2132
7.Stade Reims2288621:1532
8.OGC Nice2295832:3032
9.FC Nantes221021021:2232
10.Girondins Bordeaux2286830:2430
11.Racing Strasbourg22931027:2830
12.Angers SCO2286824:2930
13.AS Monaco2285937:3929
14.Stade Brestois2277828:3028
15.AS Saint-Étienne22841025:3528
16.FC Metz2268822:2926
17.Dijon FCO22661019:2424
18.Amiens SC22471124:4119
19.Nîmes Olympique22461219:3618
20.Toulouse FC22341521:4713

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel
Reagovat
eder

Nic senzačního za tím nehledej. Jen chtěl na dálku podpořit Spartu...

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Thimpu25

ta NS si dělá regulérně prdel... včera u PSG zruší přímý přenos a dá jen záznam na úkor nějakýho přáteláku z Portugalska, dnes jen 1 zápas živě i na úkor nějakýho basketu (ještě chápu, kdyby hrál Nymburk)... a tuhle sobotu zase ani zápas... proč ty práva kupujou, když je ani naplno nevyužijou?

Reagovat
onze

Tá Nova sport je úplne mimo !

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele