Ligue 1 - souhrn 12. kola

27.11.2020, 22:59, aktualizováno 29.11.2020, 22:57
Komentáře a souhrny
Karl Toko Ekambi (© AFP)
Vedoucí PSG podruhé v řadě nevyhrálo, tentokrát remizovalo s Bordeaux. Lyon si poradil s Remeší a posunul se na průběžnou druhou pozici, další výhru oslavila Marseille a dařilo se také Monaku a Montpellieru. Souboj trápících se klubů mezi Štrasburkem a Stade Rennes vítěze nepoznal.

AS Saint-Étienne - Lille OSC 1:1

29.11.2020 21:00

Góly: 33. Wahbi Khazri (pen.) - 65. Jonathan Ikoné

Saint-Étienne sice utnulo černou sérii sedmi porážek v řadě, ovšem s bodem úplně spokojeno být nemůže. Domácí vstoupili do zápasu lépe a po zásluze šli do vedení. Těsný náskok ale neudrželi a konečnou dělbu bodů zařídil Jonathan Ikoné.

Lille mělo za sebou remízu 1:1 v Evropské lize s AC Milán a na půdu Saint-Étienne zajíždělo jako velký favorit. Domácí se sice trápí, ale proti Lille chtěli napravit předchozí nezdary a konečně přerušit smutnou sérii bez zisku bodu.

Do první zajímavé příležitosti se dostali Les Verts a Khazriho nepříjemný centr lapil Maignan až na brankové čáře. Domácí Saint-Étienne se snažilo hrát aktivně a další pozdrav směrem k Maignanovi vyslal Trauco. Opora Dog musela vyrážet do strany. Lille se v úvodní půlhodině na nic nezmohlo, snad jen Yilmaz si pokoušel vymodlit pokutový kop, avšak marně.

Ve 32. minutě došlo na hostující straně ke smolné situaci, Bradarić hlavičkou posílal malou domů brankáři a při pádu omylem fauloval dotírajícího hráče. Sudí to vyhodnotil jako nedovolený zákrok a nařídil pokutový kop, který Khazri proměnil. Saint-Étienne vedlo nad Lille 1:0.

Svěřenci trenéra Galtiéra prohrávali a ve druhém dějství potřebovali jednoznačně zabrat. Podařilo se a v 65. minutě bylo vyrovnáno. Yilmaz výborně sklepl balón na Jonathana Ikoného, který propálil vše, co mu stálo v cestě.

Začínalo se od začátku a Lille mohlo strhnout vedení na svojí stranu čtvrthodinu před koncem. Uvnitř šestnáctky zakončoval nepřesně střelou z první Yilmaz a domácí si mohli hlasitě oddechnout. Po zbytek zápasu už se žádná větší šance nenaskytla a duel skončil remízou 1:1.

Více informací k zápasu

OGC Nice - Dijon FCO 1:3

29.11.2020 17:00

Góly: 80. Amine Gouiri (pen.) - 21. Mama Baldé, 31. Ngonda Muzinga, 66. Mama Baldé

Dijon se konečně dočkal svého prvního vítězství v sezóně. A trochu překvapivě ho získal na půdě Nice, tedy účastníka letošního ročníku Evropské ligy. Před pár dny celek z jihu Francie podlehl pražské Slavii, teď se sklonil stejným poměrem před protivníkem, který se ale ani tak nevymanil ze samotného dna tabulky. Jedinou branku přitom domácí zaznamenali z penalty.

V tu chvíli ovšem klub z Burgundska vedl již o tři branky, snižující trefa přišla na řadu opravdu hodně pozdě. Svěřenci trenéra Davida Linarése určitě předvedli jedno z nejlepších vystoupení v této sezóně, a oplatili tak svému soupeři dvě porážky z roku 2019. OGC naopak potvrdilo, že i nadále dost strádá, a padlo už ve čtvrtém utkání v řadě napříč všemi soutěžemi.

Les Aiglons přitom vstoupili do střetnutí slušně, v 18. minutě mohli rozvlnit síť, a to zásluhou Gouiriho. Ten, ač se snažil, co mohl, nedocpal míč za brankovou čáru, protože z té ho uklidil do bezpečí se štěstím bránící Panzo. Naopak na druhé straně se Dijon střelecky ve 21. minutě prosadil, to když Mama Baldé skóroval k tyči po původním odraženém pokusu Ebimbeho.

O deset minut později hosté udeřili gólově nečekaně také podruhé. Ngonda se za šestnáctkou opřel do balónu, levačkou ho napálil vší silou, a protože nikdo z hráčů kouče Patricka Vieiry tohle zakončení nezachytil, propadla meruna ke vzdálenější tyčce, kam se brankář Benítez jen marně natahoval. Nutno ovšem podotknout na jeho obranu, že neměl úplně nejlepší výhled.

Nice sice hodlalo s průběžně negativním stavem ještě něco udělat, ve 48. minutě se pokoušel N'Soki zacílit hlavou, jenomže míč nenasměroval do prostoru třech tyčí. V 60. minutě se opětovně ozval Gouiri, ani on však nehlavičkoval přesně. A pět minut na to měl smůlu v koncovce Lees Melou, jenž pravačkou orazítkoval sokovu brankovou konstrukci.

V 66. minutě přitom Dijon znovu pořádal lekce z efektivního proměňování gólových šancí, Mama Baldé využil velkého zaváhání beka Danila Barbosy, který mu doslova namazal svou mizernou přihrávkou na druhý přesný zásah v zápase. Domácí stačili už jen lehce zkorigovat finální neúspěch, pokutový kop za faul Chouiara na Lotombu proměnil v 80. minutě Gouiri.

Více informací k zápasu

RC Lens - Angers SCO 1:3

29.11.2020 15:00

Góly: 34. Arnaud Kalimuendo - 22. Mathias Pereira Lage, 50. Stéphane Bahoken, 90+2. Pierrick Capelle

Možnost vsadit si na utkání SCO si letos patrně nechají ujít i ti nejskalnější kluboví příznivci. Svěřenci Stéphana Moulina na jednu stranu porazí Stade Rennes, ale potom klidně po mizerném výkonu prohrají 0:3 s Nice, aby o týden později naložili Nîmes pět branek. Racingu se sice podařilo o poločase držet nerozhodný stav, jenže po změně stran obrana neuhlídala Bahokena s Capellem.

Počasí na severu Francie věru nebylo pro fotbal zrovna ideální. Možná i proto trvalo osmnáct minut, než se zrodila první větší příležitost. Gaël Kakuta se ujal exekuce přímého kopu a za Paulem Bernardonim zvonila tyčka. Ve 22. minutě udeřilo na opačném pólu hrací plochy. Mathias Pereira Lage zkrotil ve vzdálenosti nějakých pětadvaceti metrů od brány neposedný balon natolik, aby jej mohl výstavní ranou napálit do pravého horního rohu brány - 0:1.

Ve 30. minutě se pokusil odpovědět Jonathan Clauss, jenž z úhlu mířil vedle. Za čtyři minuty si o poznání lépe vedl jeho spoluhráč Arnaud Kalimuendo. Osmnáctiletý útočník, který v Lens hostuje z PSG, si pohlídal ofsajdovou hranu, aby si naběhnul za obranu na Kakutovu skákavou přihrávku, kterou přetavil přesným volejem ve vyrovnávací trefu - 1:1.

Po změně stran se jako první připomněl Stéphane Bahoken, když jeho pumelice mířila o kousek nad břevno. Kamerunský reprezentant si ukázkově spravil chuť už v 50. minutě. Angelo Fulgini centroval od rohového praporku na přední tyč. Bahoken šel balonu naproti, ale přesto jej dokázal vnějším nártem usměrnit ke bližší tyči - 1:2.

V 70. minutě se Angers dostali do rychlého protiútoku, v jehož závěru vychytal Loïse Dionyho Jean-Louis Leca. Hned poté zahrával Gaël Kakuta další volný přímý kop. Paul Bernardino tentokrát předvedl vynikající zákrok. Také nastavení patřilo hostujícímu celku. Ibrahima Amadou nejprve přeloboval gólmana, avšak cílil pouze do levé tyče.

Jen několik sekund poté šli Moulinovi svěřenci ve čtyřech proti jednomu. Amadouův oblouček přes muže v rukavicích sice skončil na tyči, ale dorážkou z bezprostřední blízkosti všechno jistil Pierrick Capelle - 1:3. Angers tenhle střet zvládli na výbornou, což budou chtít zopakovat za týden, kdy na Stade Raymond Kopa dorazí Lorient. Racing věří, že předvede lepší výkon v Roazhon Parku v Rennes.

Více informací k zápasu

FC Lorient - Montpellier HSC 0:1

29.11.2020 15:00

Góly: 79. Petar Škuletić

I vítězství o jediný gól se počítají a MHSC díky tomuto celkově sedmému nadále udržuje kontakt s předními příčkami. Naopak Les Merlus se zase o něco více namočili do hry o udržení.

Už ve 4. minutě se v dobré pozici octnul Quentin Boisgard, avšak jeho zakončení mělo do přesnosti hodně daleko. Poté to z hranice šestnáctky zkoušel Florent Mollet, jehož pokus byl zblokovaný na rohový kop. Ve 20. minutě se snesl centr na hlavu Daniela Congrého a za Paulem Nardim zvoněla branková konstrukce.

Obránci obou celků si obětavě stoupali do dráhy letu míče. A když nezasáhli obránci, jistili vše gólmani, tak jako Paul Nardi ve dvaatřicáté minutě, když vychytal hlavičku Gaëtana Labordeho. V nastaveném čase potvrdilo video ruku domácího hráče ve vlastní šestnáctce. Exekuce nařízené penalty se ujal Téji Savanier a vysoko přestřelil.

Po změně stran to byl dál hodně bojovný duel, ve kterém oběma stranám chyběla kreativita v ofenzivní fázi. Všechno musel rozseknout až v 79. minutě Petar Škuletić, jenž přišel na hrací plochu nějakých šedesát sekund předtím! Už to vypadalo, že La Paillade slušně vyhlížející brejk zadrbají. Andy Delort však posunul míč zpět na hranici vápna, kde si jeho srbský spoluhráč nezpracoval kulatý předmět zrovna nejoptimálněji.

Při střele levačkou měl zároveň obrovské štěstí, že před ním stál Jérôme Hergault, který míč tečoval mimo dosah brankáře Nardiho - 0:1. Les Merlus se snažili a dokonce tohoto klání si vytvořili dvě slušné šance. Jednu vychytal Jonas Omlin, zatímco při té druhé pálil Fabien Lemoine o malinkatý kousek vedle. V závěru ještě přišel na hřiště místo Delorta třiačtyřicetiletý Vitorino Hilton. MHSC tedy může být před mačem proti PSG o něco klidnější. Lorient naopak doufá, že se mu podaří bodovat proti Angers SCO.

Více informací k zápasu

FC Metz - Stade Brestois 0:2

29.11.2020 15:00

Góly: 12. Irvin Cardona, 64. Irvin Cardona

Před tímto duelem se poslední porážka Antonettiho výběru datovala do poloviny září. Osmizápasové série teď skončila vcelku nečekaně s Brestem, který zatím podává o poznání méně vyrovnané výkony.

Před zápasem hráči obou celků uctili minutou ticha Diega Armanda Maradonu, přičemž si stoupli do tvaru písmene M. Co se samotného utkání týče, první šanci si na konto už v 8. minutě připsal domácí Lamine Gueye. Střelou z úhlu však Gautiera Larsonneura nepřekvapil. Také Farid Boulaya si vylámal zuby na správně postaveném brankáři.

Díky tomu mohlo udeřit na druhé straně hřiště. Romain Faivre centroval od rohového praporku na bližší tyč, resp. až na bližší hranici malého vápna, odkud hlavičkoval Irvin Cardona. Alexandre Oukidja si sice na balon sáhnul, avšak kulatý předmět přeci jen o nějaký ten decimetr překročil brankovou čáru - 0:1.

Ve 20. minutě to neúspěšně zkusil z úhlu Opa Nguette. Ve 23. minutě sehráli Les Pirates rychlou akci, kterou nakonec zakončoval nepřesně hrdina odpoledne Cardona. Po uplynutí úvodní třicetiminutovky se až příliš ochotně skácel v útočné šestnáctce po kontaktu s Fofanou jednadvacetiletý Faivre. Oukidja pro takovéto simulování neměl pochopení a protihráče napálil míčem. V ten moment ho veškeré bolístky přešly a vehementně rozhazoval rukama směrem k rozhodčímu, který muže v rukavicích odměnil žlutou kartou.

V závěru úvodního dějství nejprve vyzkoušel Opa Nguette tvrdou ranou pozornost gólmana Larsonneura. Za minutu se míč odrazil k Victorienu Angbanovi, jehož volej hostující jednička opět zlikvidovala. Ve 43. minutě ještě upadnul ve vápně Kapverďan Vagner, což si sudí prohlédnul na videu, aby viděl, že se o faul nejednalo.

Po změně stran se jako první osmělil Romain Perraud, nicméně jelikož mířil těsně vedle tyče, na 2:0 nezvýšil. To se podařilo až krátce poté Irvinu Cardonovi, když v obtížné pozici přehodil brankáře. John Boye balon místo odkopnutí pouze přizvednul, takže mohl třiadvacetiletý útočník těsně před čárou dorážet hlavou - 0:2.

Už za tři minutky rozehrávali hosté přímý kop, po kterém se dostal k hlavičce na malém vápně stojící Paul Lasne. Alexandre Oukidja tady vynikajícím zákrokem svůj tým uchránil před další pohromou. V závěru zápasu se ještě strážce domácí svatyně pošťuchoval s Perraudem, přičemž měl štěstí, že rozhodčí jeho počínání neocenil druhou žlutou kartou.

Více informací k zápasu

AS Monaco - Nîmes Olympique 3:0

29.11.2020 15:00

Góly: 19. Sofiane Diop, 75. Gelson Martins, 77. Kevin Volland

Svěřenci Nika Kovaće navázali na výhru proti PSG. Ačkoli je pravda, že situaci jim tentokrát výrazně usnadnilo vyloučení Lucase Déauxe z 69. minuty. Krokodýli, kterým se o minulém víkendu podařilo přerušit čtyřzápasovou sérii bez bodu, si teď do tabulky připisují šestou porážku v sezoně.

Po opatrnějším úvodu domácí poprvé výrazně zahrozili v 19. minutě. Cesc Fábregas stál sám před brankářem Reynetem, který proti němu vytáhl vynikající "hokejový" zákrok. Jenže hned za minutu se zrodila první přesná trefa zápasu. Na hranici vápna se Sofiane Diop chopil míče, aby jej bez většího přemýšlení nekompromisně napálil pravačkou do levého dolního rohu - 1:0.

Ve 40. minutě dostalo Monaco příležitost zahrávat přímý kop z ideálního prostoru. Youssouf Fofana si věřil, jenže střílel vysoko nad. Do konce úvodního dějství stála za zmínku snad už jenom skutečnost, že se Jérôme Arpinon rozhodnul ještě před poločasovou pauzou stáhnout ze hřiště Denkeyho a na jeho místo přišel Haris Duljević.

Po startu druhé půle byli aktivnější host, ale vyprodukovali akorát pokus Zinedina Ferhata, se kterým neměl Vito Mannone pražádný problém. V 67. minutě Déaux ostře fauloval Diopa. Rozhodčí Gautier původně udělil žlutou kartu, jenže pro přezkoumání na videu se rozhodl trest zpřísnit a jednatřicetiletého záložníka vyloučil.

Borci hájící dres knížecího klubu vycítili příležitost a při početní převaze pojistili svoje vedení už v pětasedmdesáté minutě. Ruben Aguilar měl na pravém křídle moře času k tomu, aby milimetrově přesně odcentroval před bránu, kde se do vzduchu pověsil Gelson Martins, jehož hlavička byla pro Baptiste Reyneta nechytatelná - 2:0.

V 77. minutě už to bylo o tři góly. Znovu se potvrdilo, že spolupráce Wissama Ben Yeddera s Kevinem Vollandem prostě funguje. První jmenovaný přihrával při brejku napříč pokutovým územím za zadní tyč, kde to pro toho druhého byla poměrně jednoduchá práce - 3:0. Ve zbývajících minutách se tak dohrávalo v podstatě už jenom z povinnosti.

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - Stade Reims 3:0

29.11.2020 13:00

Góly: 22. Karl Toko Ekambi, 49. Bruno Guimarães, 66. Moussa Dembélé

Lyon potvrdil roli favorita v souboji s Remeší, která mimo jiné předvedla obdobně mdlý výkon jako před týdnem proti Nîmes, a posunul se dočasně na druhou příčku tabulky jen dva body za dosud vedoucí PSG. Skóre nejprve načal Karl Toko Ekambi, po obrátce se trefil i Bruno Guimarães a pak konečně poprvé v sezóně také hodně diskutovaný Moussa Dembélé.

Oba týmy mohly nastoupit prakticky v nejsilnějším složení. Domácí stratég Rudi Garcia se akorát rozhodl nenasadit do hry jinak zdravého Houssema Aouara, jenž nereflektoval jeho pokynů ohledně pozápasového tréninku po minulém klání v Angers, Les rouges et blancs vítali zpět brankářskou jedničku Predraga Rajkoviče, chyběl jim jen Xavier Chavalerin.

Domácí potvrzovali, že jsou v posledních týdnech ve velmi dobrém rozpoložení, a už od začátku se hnali za úvodní brankou utkání. V 8. minutě se vřítil za soupeřovu defenzIvu robustní Toko Ekambi, který následně z pokutového území vyzkoušel svou mušku a pravačkou zacílil, nicméně ke své smůle orazítkoval pouze vnější prostor bližší tyčky.

Každopádně ve 22. minutě Olympique již gólově udeřil. Depay z levé strany našel svým perfektním obloučkem na zadní tyči na hranici brankového území naběhnuvšího si Toka Ekambiho, jenž tentokrát v koncovce nezaváhal. Ve 31. minutě mohl Kadewere navýšit náskok Les Gones, nicméně ten svým pokusem napálil pouze brankovou konstrukci.

Ve 32. minutě se přitom situace pro mužstvo kouče Davida Guiona ještě více zkomplikovala. Munetsi ve středovém kruhu vyrobil obrovskou hrubici, prakticky přihrál míč protihráči Depayovi, jehož v úniku kopl Moreto Cassama, a protože se jednalo o vyloženou brankovou možnost, musel arbitr Miguelgorry sáhnout do kapsy pro kartu nepopulární červené barvy.

V podstatě nějakým způsobem zahrozila Remeš až v závěru prvního poločasu. Dia, nejobávanější útočná hrozba, vyzkoušel připravenost gólmana Anthonyho Lopese, ten si ovšem s jeho zakončením poradil. Naopak krátce po obrátce Lyon zužitkoval přesilovku a pojistil si své vedení, to když skóroval Bruno Guimarães s pomocí teče bránícího Munetsiho.

Po hodině hry vstoupil na hřiště Dembélé, o němž se v dnech minulých hodně mluvilo kvůli jeho nevalné střelecké efektivitě, nicméně všem škarohlídům ukázal, že branky dávat uměl a stále umí. Toko Ekambi zaznamenal svou druhou asistenci v tomto mači, vybídl nakrátko svého spoluhráče, jenž poté jemným lobem přelstil vyběhnuvšího Rajkoviče.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - Girondins Bordeaux 2:2

28.11.2020 21:00

Góly: 27. Neymar (pen.), 28. Moise Kean - 10. Timothée Pembélé (vl.), 60. Yacine Adli

Fotbalistům PSG generálka na souboj s Manchesterem United v Lize mistrů, který je na programu příští středu, nevyšla. Bordeaux v Parku princů odvedlo velmi dobrý výkon, navázalo na minulý cenný skalp na půdě Rennes a posunulo se v tabulce dočasně o jedno místo dopředu. V hlavním městě Francie bodovalo mimo jiné vůbec poprvé od roku 2015.

V uplynulých devíti případech Les Girondins s francouzským gigantem padli hned osmkrát. A když před více jak pěti lety uhráli aspoň remízu na jeho půdě, konečný výsledek nabídl stejné skóre jako nyní. Ačkoli se domácí po prvním poločase ujali vedení, Yacine Adli po hodině hry finálně vyrovnal a následně hosté nerozhodný stav udrželi až do samotného závěru.

Pařížskému trenérovi Thomasovi Tuchelovi na poslední chvíli vypadl z nominace kapitán Marquinhos, rozhodl se proto na pozici stopera vedle Kimpembeho dát příležitost teprve osmnáctiletému Pembélému, který prožil vážně ostrý debut v Ligue 1. A nutno podotknout, že nebyl příliš povedený. Na psychické pohodě mu rozhodně nepřidal zaznamenaný vlastenec.

Ben Arfa svým centrem hledal na bližší tyčce Maju, kterého se snažil bránit právě Pembélé, a od jeho hlavy se nakonec míč odrazil za brankovou čáru, byť se brankář Sergio Rico snažil situaci zachránit, co mu síly stačily. PSG bylo z tohoto inkasování trochu opařené, ve 14. minutě se pokoušel o srovnání stavu Bakker, avšak úspěšný zákrok si připsal gólman Costil.

Až ve 27. minutě došlo ke změně skóre. V šestnáctce Neymara kopl bránící Otávio, sudí Pignard nařídil pokutový kop a k němu se postavil sám faulovaným, jenž pohotově zacílil do protipohybu Costila. Pro Brazilce byl mimochodem tenhle přesný zásah jubilejním padesátým ligovým v dresu pařížského klubu v padesáti osmi utkáních, do kterých doposud nastoupil.

Jen o minutu později se přitom PSG prosadilo gólově ještě jednou. Kean, který v minulém duelu milionářské soutěže proti Lipsku začínal jen na lavičce náhradníků, se dostal k dorážce po Neymarově vyraženém zakončení a pohotově zamířil do prázdné brány. Do přestávky ještě mohl náskok Les Parisiens navýšit Mbappé, jeho příležitost ovšem Costil dokázal vyřešit.

Mužstvo kouče Jeana Louise Gasseta se propracovalo ke kýženému úspěchu v 60. minutě. Ben Arfa na pravé straně zkušeně počkal, až mu z druhé vlny naběhne střídající Adli, který byl na hřišti sotva pár okamžiků, přihrál mu za vápno, a následnou dělovku Sergio Rico nezachytil. Kean poté mohl strhnout výhru ve prospěch PSG, hlavičkoval ale do zámezí.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - FC Nantes 3:1

28.11.2020 17:00

Góly: 2. Florian Thauvin, 35. Dimitri Payet, 60. Darío Benedetto (pen.) - 73. Ludovic Blas

Jen pár dní po vytvoření smutného rekordu třinácti porážek v řadě v Lize mistrů si Olympique Marseille smlslo nad Nantes a potvrdilo výbornou ligovou formu. Na dvě branky, které v prvním poločase obstarali Thauvin s Payetem, navázal po změně stran Benedetto. "Kanárci" stihli jen upravit výsledek do konečné podoby na 3:1 ve prospěch domácích.

Jako nebe a dudy jsou výkony Olympique Marseille ve francouzské nejvyšší soutěži a v Lize mistrů. Zatímco milionářská soutěž jakoby byla zakletá, v Ligue 1 to zatím šlape. Po porážce s Portem vytvořila Marseille smutný rekord třinácti porážkách v řadě a chuť si chtěla spravit v lize proti Nantes.

Do utkání s Nantes vstoupili Boasovi svěřenci velmi aktivně a už po dvou minutách se měnilo skóre. Rongier poslal vynikající pas a Florian Thauvin, o kterého má evidentní zájem AC Milán parádním způsobem přehodil brankáře Lafonta. Domácí dál udávali tempo a Lafont musel tasit těžké zákroky. Podobně jako Thauvin se ho snažil přelobovat Payet, ale brankář Nantes skvěle zakročil.

Dimitri Payet se přeci jenom dočkal gólu, když si ve 35. minutě počkal na přihrávku Cuisance a tvrdou ranou k tyči nedal Lafontovi šanci. Hosté poprvé zahrozili až pět minut před koncem poločasu a stálo to za to. Abdoulaye Touré se pověsil do vzduchu a orazítkoval břevno!

"Kanárci" ještě nechtěli házet flintu do žita a dobře si uvědomovali, že kontaktní branka je vrátí zpátky do hry. Bohužel pro ně se po hodině hry pískal pokutový kop za hraní rukou a Darío Benedetto z puntíku zvýšil už na 3:0.

Marseille měla utkání plně pod svojí kontrolou a na jejím vítězství se nic nezměnilo ani po korekci v podání Ludovica Blase. Opora hostí se dostala k odraženému balónu a z hranice šestnáctky propálila vše, co stálo v cestě. Nic dalšího už se v zápase nestalo. Marseille se po vítězství posunula na průběžné třetí místo, stále má však dvě odložená utkání k dobru.

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - Stade Rennes 1:1

27.11.2020 21:00

Góly: 24. Adrien Thomasson - 60. Adrien Hunou

Ani jeden z celků aktuálně neoplývá vůbec povedenou formou. Zatímco Štrasburk si drží svou negativní výkonnost vlastně už od začátku sezóny, Rennes napříč všemi soutěžemi strádá už několik týdnů po sobě. Hosté byli v utkání aktivnější, vystřelili třeba na bránu více jak třikrát než jejich soupeř, jenomže ani v početní výhodě pak vítězství prostě nevydolovali.

V posledních dvou zápasech na Stade de la Meinau se ze zisku tří bodů radoval vždy bretaňský klub. I v nynějším případě neměl daleko od skalpu Štrasburku, neboť ten dokonce krátce v první a poté v celé druhé půli hrál v početním oslabení, avšak na první přesný zásah Adriena Thomassona stačil už jen zareagovat svým vyrovnávacím gólem Adrien Hunou.

Už ve 21. minutě přitom Thomasson vyzkoušel svou mušku, leč tentokráte na Gomise nevyzrál, jelikož ten zaznamenal úspěšný zákrok. Tři minuty nato již každopádně šestadvacetiletý Francouz přece rozvlnil síť, to když mu Lala nakrátko přihrál na bližší tyčku a následně z blízkosti překonal hostujícího brankáře, jemuž balón podklouzl těsně pod tělem.

Ovšem ve 40. minutě si pod sebou mužstvo z Alsaska nalomilo větev. Guirassy unikl za domácí obranu, požár na poslední chvíli hasil vracející se Mitrović, který nejenže svého soupeře nedovoleně zastavil ve skluzu, navíc i zasáhl svou rukou míč, a protože se jednalo o vyloženou brankovou možnost, ukázal mu rozhodčí Millot po právu červenou kartu.

Až po obrátce začalo Rennes střádat plány na korigování pro něj průběžně negativního stavu. V 59. minutě se snažil štrasburského gólmana Kawašimu překonat Gboho, nicméně ke změně skóre došlo až v 60. minutě, kdy hlavou na zadní tyči skóroval Hunou. Ten ještě mohl v 84. minutě strhnout vedení na stranu SRFC, nesměl by ale orazítkovat jen brankovou konstrukci.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain1281330:825
2.Lille OSC1265122:823
3.Olympique Lyon1265121:1023
4.AS Monaco1272323:1623
5.Montpellier HSC1272321:1623
6.Olympique Marseille1063115:921
7.Stade Rennes1254319:1619
8.Angers SCO1261518:2219
9.RC Lens1153317:1818
10.Stade Brestois1260621:2318
11.OGC Nice1152416:1517
12.FC Metz1244412:1116
13.Girondins Bordeaux1244412:1316
14.FC Nantes1234514:1813
15.AS Saint-Étienne1232712:2011
16.Nîmes Olympique1232711:2211
17.Stade Reims1223716:229
18.FC Lorient1222812:228
19.Racing Strasbourg1221914:247
20.Dijon FCO121478:217

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (24)

Přidat komentář
Israha

Rennes ty poháry zjevně hrávat nezvládá. Tohle jim Mitrović rozehrál na tři body, ale nic, samé trápení. Nejlepší hráč do ofenzivy je tam aktuálně Hunou, a to je věčný lavičkář. Křídelní hra jim nefunguje, a co tam posledních x týdnů předvádí Bourigeaud coby kreativní záložník, to je na facku.

No a Štrasburk po sympatické loňské sezoně kandidáti sestupu. Přitom bych neřekl, že na poměry spodku Ligue 1 mají slabý kádr...ale letos je to z jejich strany jen o fyzičnosti bez ničeho navíc.

Reagovat
Seydou Doumbia

Rennes jedna jediná výhra za posledních jedenáct zápasů. Šílený. Formu tam aktuálně nemá nikdo v tom týmu. Ani Camavinga ani nikdo. Centry lítají většinou úplně do hajzlu. Obrana taky v trapu. Guiraissy zraněn, Niang hraje sporadicky. O Borižodovi sem psal minule ten toho víc nakecá a nafauluje než nahraje. Tam se momentálně není moc o co opřít.

Reagovat
Israha

O toho Hunoua leda. Ale to je spíš klubový maskot a "lucky charm", ten tam asi z principu nikdy základ hrát nebude. Přitom góly ze závarů ve vápně dávat umí, což se jim teď při té nekvalitní centrované hodit může.

Reagovat
Seydou Doumbia

Ti by ted potřebovali tak čtyři krajní hráče Brestu, kteří se defakto sami podepsali pod obě poslední výhry svého týmu.

Reagovat
Israha

Nebo Lalu, když už hodnotíme dnešní zápas. U něho nechápu, že přes léto zůstal ve Štrasburku, ten to tam výkonnostně přesahuje o level.

Reagovat
Seydou Doumbia

U něj se divím že neodešel už po sezoně 18/19, kterou měl parádní. Zajímalo by mě, proč se rozhodl zůstat. Příští léto počítám odchod alespon Simakana.

Reagovat
Israha

A taky mají na pozici v tabulce až moc nadstandardní dvojici hrotů. Ajorque a Diallo by s adekvátní podporou kreativních záložníků mohli každý dávat dvojciferné počty gólů a hrát v týmu středu či horní půlky tabulky. Celkově je škoda, že letos celý ten tým hraje pod své možnosti, minulé sezony byli super oživení.

Reagovat
Seydou Doumbia

Sám se divím na co Dialla nalákali do týmu. Pokud o něj stáli Leicester, NUFC, Leeds nebo Chelsea tak to moc nechápu. Jestli všechny zájmy/jednáni šli ke dnu a on na poslední chvílí vzal za vděk i Strasburk, nevím. Každopádně všechny výše zmíněné celky místo Dialla vzali někoho jinýho do ofenzívy, ale nijak hlouběji do toho nevidím, co bylo příčinou těchto kroků.

Reagovat
CHONG

Čím to je, že v lize saháte po prvním místě a v LM je z vás naprostý fackovací panák? To hrajete v rámci těch dvou soutěží tak odlišně? Nebo je v Ligue 1 tak slabá konkurence? Nebo čím to je?

Reagovat
Israha

Kombinace nezkušenosti těch hráčů s LM (hráli ji tam jen Thauvin, Payet, Ćaleta-Car a Mandanda + Strootman, který skoro nehraje) a psychického bloku. Tak to aspoň vidím já. O nekvalitě to úplně není, pod AVB ten tým umí proti silným soupeřům hrát efektivně.

Reagovat
CHONG

Reagovat
Israha

Pohodový výkon, dobrá reakce na blamáž v LM. Vypíchl bych po několika nadějných zápasech konečně plně kvalitní výkon Cuisance, mírně se zlepšujícího Payeta a i zasloužený gól pro Benedetta, který sice letos leckdy hrál fakt hrozně, ale častokrát (jako i dnes) měl i pekelnou smůlu.

Na druhé straně se opět musím pozastavit nad tím, co ještě Lafont dělá v klubu, který už výkonnostně dávno přerostl. Bez něj to mohl být bůr úplně s přehledem.

Reagovat
Seydou Doumbia

Lafont tam ještě asi chvílí pobude. To je celkem zvláštní případ. Šel do Fiorentiny, odchytal tam celou sezonu a potom na úkor dalšího mladého brankáře, kterého upřednostili ho poslali na hostování. Což o to, ale to hostování je na dvě sezony s opci na přestup. Druhou sezonu ted začal a hádám, že si ho Nantes určitě nenechá utéct zpátky do Itálie. Přitom alespon podle mého názoru jeden z pěti nejlepších golmanu L1.

Reagovat
Israha

Mívá zápasy, kdy nechytne nic navíc. Ale pak, jako dnes, na druhou stranu i takové, kdy se překonává a chytá neskutečné věci. Hype okolo něho docela opadl, ještě v Toulouse to byl snad nejžhavější gólmanský prospekt ligy, ale on má na to chytat v pohárovém mužstvu v Itálii, Německu nebo Španělsku, úplně suverénně.

Reagovat
smazaný uživatel

Hodně lidí tady vysmiva Sérii A, že to je nejhorší soutěž z Top 5. Já si to nemyslím, naopak si myslím, že to je suverénně Ligue 1.

PSG, to je jiná liga, ty nebudu vůbec hodnotit.

Rennes, OM v LM naprosto k smíchu

Nice prohraje oba své zápasy celkem jednoznačně z SKS.

Lille ještě jakž takž, i když na Spartě jim kurevsky pomohl rozhodčí. Suma, sumárum, mimo PSG zbytek týmů v Evropě prakticky k smíchu

Reagovat
Beči

Já si naopak myslím, že většina lidí si myslí, že nejhorší ligou z TOP 5 je právě Ligue 1. Nutno říci, že oprávněně. Slávka, Sparta i Plzeň by tam v klidu hráli o TOP 4 v umístění.

Reagovat
RadekVonCZE

Slavia určitě, Sparta ukáže proti Lille, jakej to bude rozdíl. Plzeň určitě ne.

Reagovat
Thimpu25

určitě to není tak, že by většina lidí si myslela, že je Serie A horší jak Ligue 1 – můj názor že, je to naopak... podotýkám, že i já si myslím, že italská liga je pořád kvalitativně výše než francouzská... tvé srovnání je, bohužel, to nejjednodušší, co udělá úplně každý - srovnávat výkony týmů v evropských pohárech... ano, má to určitou vypovídající hodnotu, pokud se chceš ale vážně zaměřit na kvalitu daných soutěží, porovnávej kvalitu daných soutěží...

můj názor je, že stále má první šestka, sedmička týmů Serie A kvalitnější kádry než v Ligue 1 (PSG, Lyon, Marseille, Rennes, Lille, Nice - Juve, AC Milán, Inter, AS Řím, Atalanta, Neapol, Lazio)... o tom, jestli má na papíře lepší sestavu Štrasburk, St. Étienne, Remeš než Fiorentina, Udinese nebo Turín, bych už značně polemizoval... zkrátka od spodku tabulky níže si myslím, že to takový rozdíl není...

srovnávat skutečnost, co by kdyby Slavia nebo Sparta hrála v Ligue 1, je úplně bezpředmětný... jak jednou někdo řekl (už si nepamatuju kdo), kdyby Real Madrid náhodou měl možnost na jeden rok hrát v Premier League nebo naopak Liverpool v LaLize, těžko by se údajně praly i o přední příčky... a já s tím názorem musím souhlasit... každá liga má jinou kulturu, hraje se v jiném tempu, v jiném režimu, něco se jinak píská, hraje se například i v jiných klimatických podmínkách v jiných časech... myslím si, že kdyby Real Madrid měl v Premier League hrát v hnusným počasí a za vytrvalýho deště na Novej rok v Newcastlu, na což určitě není zvyklý, nebo Liverpool začínat LaLigu až na konci srpna a hrát v Seville od půl jedenáctý večer ve třicetistupňovým vedru, asi by oběma nějaký ten pátek trvalo, než by se se vším srovnaly... proto srovnání týmů z daných zemí s výkony na evropské scéně v tomto ohledu neberu, LM i EL je zase prostě jiná soutěž s jinými parametry... a propo, on kdyby poháry hrál například Lyon místo Remeše a Ligue 1 se neukončila dříve, asi by ty výsledky na první pohled možná nevypadaly tak tragicky, ale to už je předmětem jiný diskuze... věřím tomu, že by italské týmy v Ligue 1 nehrály takový prim jako v Serii A, a naopak...

ten největší problém v tom, proč si někteří myslí, že je dokonce Serie A horší jak Ligue 1, vidím takto: za posledních 10-15 let šla Serie A neskutečně směrem dolů, zatímco Ligue 1 si udržela jakýsi standard, myslím si, že šla naopak o pár stupínků nahoru... proto ta mezera mezi oběma soutěžemi možná není už tak markantní, jako v minulosti, ale stále tam je... pořád je pro mě Serie A výše než Ligue 1, ovšem musím zároveň říct, že třeba BL za těch 10-15 let rozhodně předskočila Serii A, takže je v mých očích až čtvrtá v Evropě z těch top 5...

Reagovat
Reggie

To jsem si teda nevšiml, že by se stavěla Ligue 1 nad Serii A...

Reagovat
Seydou Doumbia

Viděl jsem jen posledních třicet minut, ale pěkný fotbal na obou stranách. Záloha domácích už v té době neexistovala a kdyby De Previt nebyl dřevák, tak mohli klidně vyhrát. Každopádně pro atraktivitu ligy každá ztráta těch trotlů potěší.

Reagovat
smazaný uživatel

OM neskutečně.. konečné se na ně dá dívat v L1 jen ostuda v LM by nemusela být..

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak Lyon dnes pianko výhra. Konečně se prosadil i Dembouš. Hosté až na dvě šance neškodní, ba naopak to klidně mohlo skončit vyšším rozdílem.

Reagovat
Seydou Doumbia

Papa Bouba Diop ve 42 letech mrtvý. Trpěl Charcotovou chorobou.

Reagovat
Pharrell

RIP

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele