Karviná znovu bere bohatým aneb Události 26. kola FORTUNA:LIGY

24.03.2022, 10:24
Názory a komentáře
O jednoznačně největší překvapení 26. kola FORTUNA:LIGY se postarala Karviná, která vyhrála po úvodní smršti na půdě Baníku 3:1. Pardubicím se vůbec nedařilo ve Zlíně, který si se soupeřem dělal, co chtěl, a vyhrál zaslouženě vysoko 4:1.

Pražská Sparta zabrala v Mladé Boleslavi, kde díky třem úderům hlavou vyhrála 3:0. Druhé pražské "S" Slavia doma těsně porazila České Budějovice 1:0 a přiblížila se vedoucí Plzni, která uhrála pouze bezbrankovou remízu v Jablonci.

V dalších dvou zápasech hostující celek dokázal otočit skóre, Slovácko vyhrálo 2:1 na Bohemians a Hradec Králové překvapil na jaře ve formě hrající Teplice. V poslední duelu kola Olomouc porazila Slovan Liberec 1:0.

Zápas kola


Teplice - Hradec Králové

Pro jednoho důležitý souboj v boji o záchranu, pro druhého v bitvě o elitní šestku. Teplice poslal do vedení už v šesté minutě Ledecký, srovnáno bylo Radovou zásluhou jen o chvíli později z penalty. Ve druhé půli převrátil vítězství na stranu Východočechů Král.



Gól kola


1. Youba Dramé (Fastav Zlín)

Dramé se ujal domácího odkopu a pelášil směrem k brance hostujícího celku. Míč si navedl na střed a z nějakých pětadvaceti metrů napřáhl k nádherné ráně, která s mírnou pomocí břevna zapadla do sítě.



2. Vukadin Vukadinović (Fastav Zlín)



3. Lukáš Bartošák (Karviná)



Jedenáctka kola





Brankář - Jan Hanuš (Jablonec)

Jablonecký gólman byl jedním z hlavních strůjců bezbrankové remízy s Plzní. Zaskvěl se na konci prvního poločasu, kdy se sám před ním objevil Pavel Bucha, jenže domácí brankář mu dokázal zmenšit střelecký úhel a vyrazil jeho ránu na rohový kop. V závěru ještě lapil ránu zpoza vápna.

Pravý obránce - Petr Reinberk (Slovácko)

Proti Bohemians neúnavně piloval lajnu a pomáhal spoluhráčům v ofenzivních operacích. V pětašedesáté minutě se uvolnil na kraji hřiště a jeho následný centr propadl do pokutového území až k Lukáši Sadílkovi, který druhým gólem Slovácka rozhodl zápas v jeho prospěch.

Střední obránce - Martin Vitík (Sparta Praha)

Mladý obránce Sparty dostává při zraněních kolegů větší prostor a proti Boleslavi jej využil výtečně. Letenští udrželi čisté konto, vyhráli na jaře největším rozdílem a Vitík si navíc připsal branku. V pětadvacáté minutě jej v pokutovém území z rohového kopu našel Dočkal a stoper hostí zamířil přesně.

Levý obránce - Adam Hloušek (Fastav Zlín)

Další důkaz toho, jak se má chovat krajní obránce. Byl vidět vzadu i vepředu, v šestnácté minutě prošel z levé strany do pokutového území, kde na sebe natáhl dva obránce a našel Janetzkého, který skóroval. Sám střílel v druhé půli z hranice šestnáctky, Markovič se po míči dokázal těsně natáhnout.

Pravý záložník - Ondřej Lingr (Slavia Praha)

Slavia využila ztráty Plzně ke stažení jejího náskoku na čele tabulky hlavně díky jeho gólu z 58. minuty. Budějovičtí favorizovanému soupeři udatně vzdorovali téměř hodinu, když zpoza vápna napřáhl ke střele Srdjan Plavšić, Vorel pouze vyrazil míč před sebe a Lingr jej pohotově uklidil do sítě.

Střední záložník - Lukáš Sadílek (Slovácko)

Před přestávkou se mohl připsat asistenci, když se uvolnil na pravé straně a odcentroval před bránu. Jurečkův volej však zázračně vyrazil Bačkovský. Sám však udeřil v 65. minutě, když k němu propadl centr ze strany od Petra Reinberka a na malém vápně měl dost času si míč zpracovat a poslat jej do sítě.

Střední záložník - Jakub Rada (Hradec Králové)

Votrokům se povedlo získat tři body na půdě Teplic, které na jaře mají solidní formu. Lví podíl na tom měl tahoun hradeckých Rada, který dokázal pět minut po brance domácích vyrovnat. Kučera totiž fauloval ve vápně Rybičku a penalty se ujal tradiční hradecký exekutor, který se ani tentokrát nemýlil.

Střední záložník - Jakub Janetzký (Fastav Zlín)

Zápas s Pardubicemi mu sedl náramně. Skóroval v šestnácté minutě, když po průniku z levé strany balon naservíroval do vápna Hloušek. Dvakrát také asistoval Vukadinovićovi, nejprve mu ve třinácté minutě připravil palebnou pozici, poté prokličkoval čtvrt hodiny před koncem do pokutového území a podél dvou obránců našel spoluhráče, který skóroval.

Levý záložník - Jan Navrátil (Sigma Olomouc)

Pro Olomouc šlo o hodně důležitou výhru, díky které se na Slovan dotáhla. V pětadvacáté minutě ji zařídil svou brankou Navrátil. Mojmír Chytil vyslal pěknou střelu asi dva metry za pokutovým územím a Knobloch ji jen vyrazil před sebe. Bohužel pro něj přímo do cesty domácího záložníka, který už měl snadnou práci.

Útočník - Vukadin Vukadinović (Fastav Zlín)

Stejně jako Janetzkému, i jemu duel s Pardubicemi sedl náramně. Parťák ze zálohy mu připravil oba góly, ten první ze třinácté minuty dal volejem z hranice pokutového území, druhý v 74. minutě mu Janetzský nachystal po pěkném sólu, když na něj prostrčil balon kolem dvou protihráčů.

Útočník - Rafiu Durosinmi (Karviná)

Karviná zcela nečekaně vyhrála na Baníku, navíc mu během první půl hodiny nasázela tři góly. Durosinmi se postaral o ten prostřední ve třinácté minutě. Obrana Baníku absolutně propadla a nechala středem hřiště projít balon až na hostujícího útočníka, který zkušeně překonal Laštůvku.

Nemělo by vám uniknout


Další vyloučení pro Slavii. Pod žlutou kartou hrající Talověrov musel za tento zákrok a druhé napomenutí předčasně do šaten.


Karviná se v Ostravě dostávala do zakončení velmi lehce, důkazem budiž Bartošákův gól, kterým zvýšil už na 0:3.


Obrovskou smůlu měl v Mladé Boleslavi Tomáš Wiesner. Ten nejprve napálil tyč, z následného rohu hlavičkoval do břevna. Čas 1:24


Po Vitíkově zákroku na Mužíka hlavní sudí odpískal pokutový kop pro Spartu, jenže pomezní zvednutým praporkem signalizoval, že faulovaný hráč přijímal balón v ofsajdovém postavení. Čas 2:17.


Zachyceno na sociálních sítích


Hráči vytvářející tlak? To dělají i naši, k tomu radši mlčíme. Realizák vytváří tlak? To ten náš nedělá, pojďme z toho udělat skandál!


Tady nutno dodat, že zápas prý nakonec "někde" bude.


Jo, Dudlovo zranění, to určitě Krejčího naučí!


Kdo vymyslí během příštího půlroku nejvtipnější vtip na Sorovu rychlost?


Mohl by vyhrát tenhle?


VAR v akci


Podle původního verdiktu sudího měla Slavia v samotném úvodu zahrávat pokutový kop, avšak po intervenci videoasistenta se kopal jen přímý kop, jelikož hra rukou se udála mimo vápno. Čas 0:42.


Ani to, že při ní dvakrát stálo video, nestačilo Bohemce k bodům. Po zásahu VAR zahrávali v úvodu penaltu kvůli faulu na Krcha. Čas 0:32.


Slovácku byl poté vinou ofsajdu odvolán gól původně vstřelený Kalabiškou. Čas 1:55.


Sudímu původně uniklo kopnutí Kučery do Rybičky, po zhlédnutí opakovaných záběrů ovšem uznal svou chybu a přisoudil Hradci Králové kop z jedenácti metrů. Čas 0:52.


Změny v tabulce


Plzeň zůstala první, ale díky ztrátě v Jablonci se ji na paty pověsila Slavia, která ztrácí bod. Třetí Sparta má mezeru šesti, potažmo sedmi bodů, následuje čtvrté Slovácko, pátý Baník a šestý Hradec Králové.

V prostřední skupině se situace neustále mění včetně celku, který vyskočí do elitní skvadry. Momentálně je sedmá Olomouc, stejně bodů má osmý Liberec. Devátá příčka patří Českým Budějovicím a desátá je ještě nedávno šestá Mladá Boleslav.

Tři body za Středočechy je Zlín, za kterým se z nejhoršího škrábe Jablonec. Následují Bohemians, Teplice a Pardubice, za kterými je sedmibodová mezera. Tabulku zakončuje poslední Karviná.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň26204247:1664
2.Slavia Praha26203361:1763
3.Sparta Praha26176357:2857
4.1. FC Slovácko26155643:2650
5.Baník Ostrava26138551:3547
6.FC Hradec Králové26810832:3734
7.Sigma Olomouc2689936:3233
8.Slovan Liberec26961127:3433
9.Dynamo České Budějovice26881035:3932
10.FK Mladá Boleslav26941339:4331
11.Fastav Zlín26841432:4528
12.FK Jablonec264121019:4024
13.Bohemians Praha 190526651531:5223
14.FK Teplice26631726:4321
15.FK Pardubice26481430:5920
16.MFK Karviná26271724:4413

Autor: Martin Vejdělek, Petr Procházka

Komentáře (19)

Přidat komentář
Lemond Laws

Ale jo, se Sorem a nemocnicí docela fajn

Reagovat
Pablos

Jak se to vůbec udělalo s tou prostřední skupinou v nadstavbě ...hraje si jen tak pak nebo ani hrát nic nebudou ?

Reagovat
Greny

vitez myslim dostane skvelou odmenu ve výši 1 milion korun.. a myslim ze lepsi nasazeni do ceskeho poharu...

co si budeme nalhavat v ceskym rybnicku bude lepsi skoncit sestej nebo s naskokem jedenactej tam vydelas vic nez mega .. preci jen tymy o zachranu a o titul pripadne pohary budou potrebovat bodovat

Reagovat
Pablos

dík. Tak takhle to dává aspoň už smysl, ale muselo k tomu přispět to propadnutí na 4 místa v Evropě.

Reagovat
Lemond Laws

Milion

To snad nemůže vytrhnout ani Bohemku ne

V nejchudších týmech to bude měsíční plat deseti hráčů ne

Reagovat
smazaný uživatel

Jakoze v nejchudších tymech berou 100k?

Reagovat
Lemond Laws

Tak nemusíš to počítat přesně na korunu

Ale jo, ty nejlepší hráči z "chudších" týmu měsíčně včetně prémií je 100K v pohodě...

Reagovat
smazaný uživatel

Ti nejlepsi v nejchudsich jsou tak 2

Reagovat
thewall

Myslím, že i v nejchudších týmech budou mít nejlepší hráči jen samotný základ 100K a více.

Reagovat
Shevchenko

Před několika lety byl průměrný plat v lize 50k a např v Bohemce myslím 30k. Ty platy šli určitě o dost nahoru ale pochybuju že o dvojnásobek.

Reagovat
thewall

To se nevylučuje. Nemám to nijak zvlášť nasledované a je důležité, jestli jsou údaje o základním platu nebo o platu včetně prémií.

Pokud by byl před několika lety průměr základu někde na 50k, tak aktuálně to může být někde kolem 70k. Pokud bude platit stejné rozdělení jako u průměrné mzdy obecně, tak nad průměrem bude cca 1/3 hráčů a 2/3 pod průměrem (medián by mohl být někde mezi 55k- 60k). Při kádru cca 22 hráčů bude mít nadprůměrný základ asi 7 hráčů a tipl bych si že 2-3 z nich budou nad těch 100k a zbytek těch nadprůměrně placených v intervalu 70k-100k.

Pokud by byl průměrný základ v lize 70k, tak roční rozpočet na základní platy u týmů s 22 hráči by byl cca 18,5 mio Kč. Pokud beru, že chudší týmy jsou spíše chudé i výsledkově, tak se příliš nevydají na prémiích a pokud počítám s tím, že se klubům nenavyšuje rozpočet o odvody soc. a zdrav. pojištění, tak roční rozpočet na platy hráčů by mohl být někde do 25 mio Kč. A to bych čekal jako minimum pro ligový klub.

Další vodítko může být Paretův pricip, podle kterého by 30% hráčů čerpalo 70% objemu celkových prostředků na platy hráčů (v obvyklejší verzi Pareta by to dokonce bylo 20/80).

Vycházím i z toho, že i každý chudý tým má nějakou hvězdu a nějakou tu skoro hvězdu a ti jsou zaplaceni minimálně na průměru základu v průměrně "bohatých" klubech. Navíc často takoví hráči půjdou do horšího klubu s tím, že přiliš nevydělají na prémiích a tím spíše budou tlačit na vyšší základ.

Reagovat
monty25

Semifinále MOL Cupu bude nakonec na Kmetflixu.

https://twitter.com/OndrejNovacek/status/1506689080616235008

Reagovat
db18

Ani nevím, že to ještě funguje...

Reagovat
Kepy_FCB

kanál pro ukrajince spustí taky?

Reagovat
smazaný uživatel

Zdravím sparťani! Pokud se chcete podílet na možném zlepšení sparťanských profilů na sociálních sítích, prosím vyplňte mi anonymní dotazník. Je to cca na 1-2 min. Předem moc díky!!! https://bit.ly/ACSpartaSocialMedia

Reagovat
Spalovač šancí

Vyplněno. Nemáš zač!

Reagovat
ratusek

Spíše:

Baník na Jánošíka: zase rozdával body

Reagovat
Chamezjunior

Co z toho, když není schopná doma vyhrát. S Bohemkou tipuju zápas, který bude bohatý na góly a výhru Bohemky

Reagovat
Firkraag

Nechápu, kde bereš ten pesimismus, vyhrajete v tréninkovém tempu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele