Jílek znovu u sparťanské porážky aneb Události 30. kola FORTUNA:LIGY

22.04.2022, 17:57
Názory a komentáře
Třicáté a zároveň poslední kolo základní části FORTUNA:LIGY přineslo rozuzlení pro nadstavbu. Pražská Sparta prohrála v Olomouci 0:2 a ztratila reálnou naději na zisk ligového titulu, protože Slavia porazila Zlín 3:0 a plzeňští vyhráli v Mladé Boleslavi 2:0.

Hradec Králové si remízou 1:1 na půdě Bohemians vybojoval postup do elitní skupiny, kde si zahraje i Baník Ostrava, který porazil 1:0 Jablonec, a Slovácko, které zvítězilo se Slovanem Liberec 2:0.

Důležité tři body získaly Teplice v boji o záchranu, když porazily 2:1 České Budějovice. Souboj přímo ohrožených celků se konal v Karviné, která hostila Pardubice, domácí porazili svého soka 3:2 a ještě drží teoretickou naději na záchranu.

Zápas kola


Karviná - Pardubice

Po bleskových gólech v úvodu bylo skóre dlouhou dobu srovnané, než se vedení ujaly a záchraně přiblížily Pardubice zásluhou Červa. Jenže od sedmdesáté minuty patřilo utkání Karviné, nejprve srovnal Buchta a v závěru rozhodl Durosinmi.



Gól kola


1. Petr Hronek (Bohemians)

Po hodině hry se probil mezi několika hradeckými obránci, namířil si to do pokutového území, z jehož okraje vyslal náramnou ránu do horního růžku.



2. Radim Breite (Sigma Olomouc)



3. Stanislav Tecl (Slavia Praha)



Jedenáctka kola





Brankář - Jiří Borek (Slovácko)

Slovácko doma vynulovalo Liberec a udrželo čisté konto. Proti soupeřovým střelám působil jistě, dobře rozehrával a když bylo potřeba, spoluhráče podržel. To nejlepší si nechal na úplný závěr, když vychytal Mikulovu nebezpečnou ránu, kterou o tyč vyrazil mimo.

Pravý obránce - Alexander Bah (Slavia Praha)

První dvě branky sešívaných v duelu se Zlínem padly po jeho centrech a dělily je pouhé čtyři minuty. V prvním případě z pravé strany odcentroval do pokutového území, kde obránce předskočil Stanislav Tecl, ve druhém našel Provoda, který po krátkém driblinku vypálil.

Střední obránce - Vít Beneš (Sigma Olomouc)

Sparta začala na Sigmě žalostně, na což nakonec doplatila. Velký podíl na výhře Hanáků měl Beneš, který v jedenácté minutě přidal druhou branku. Breiteho rohový kop mířil do skrumáže před bránu, kde se dokázal prosadit domácí stoper a hlavou poslal míč za záda Heči, který se poté na své spoluhráče velmi rozčiloval.

Střední obránce - Mohamed Tijani (Teplice)

Teplicím se podařilo získat cenné tři body s Budějovicemi, ačkoliv prohrávaly, a vyrovnávací branku zařídil jejich urostlý stoper. Žák vyslal tvrdou ránu z dálky, který Šípoš vyrazil pouze před sebe a bohužel pro něj byl u balonu jako první Tijani, jenž měl poměrně snadnou pozici.

Levý obránce - Milan Havel (Viktoria Plzeň)

Už ve třetí minutě domácí Boleslavi ukázal, že to nebude mít jednoduché. Šeda sice vyboxoval centr Mosquery, jenže jen na hranici vápna na Kalvacha, který poté poslal nadýchaný centr na zadní tyč, odkud se hlavou prosadil Havel. Plzeňský krajní bek dostal příliš mnoho prostoru.

Pravý záložník - David Buchta (Baník Ostrava)

Vstřelil jediný a rozhodující gól proti Jablonci. V jedenácté minutě poslal Fleišman centr za obranu, jenž trestuhodně netrefil Martinec, Buchta si poté míč v klidu zpracoval a krásným obloučkem jej poslal přes Hanuše, který už vybíhal, do sítě. Gólman hostů neměl šanci nic udělat.

Střední záložník - Radim Breite (Sigma Olomouc)

Zařídil obě branky Sigmy proti Spartě. Už v sedmé minutě sám otevřel skóre, když si za pokutovým územím zpracoval balon, jenž hosté odvrátili, a poté jej pravačkou poslal náramnou ránou k pravé tyči. Druhý gól vystřelil Beneše po jeho centru z rohového kopu.

Střední záložník - Lukáš Provod (Slavia Praha)

Ve 36. minutě mu zlínský brankář Matej Rakovan doslova daroval gól. Po přihrávce od Baha si to namířil na střed hřiště a vypálil přímo do soupeřova gólmana, kterému však míč trestuhodně proskočil mezi nohama. Druhý gól dodal Slavii klid pro zbytek utkání.

Levý záložník - Václav Jurečka (Slovácko)

Je základním stavebním pilířem svého celku a na rozdíl od Karima Benzemy z Realu Madrid se mu podařilo dát obě penalty, které v duelu s Libercem zahrával. Obě byly jako přes kopírák. Balon poslal ze svého pohledu doprava, kdežto Vliegen skočil na opačnou stranu. Osamostatnil se na čele tabulky střelců.

Útočník - Stanislav Tecl (Slavia Praha)

Proti Zlínu otevřel ve dvaatřicáté minutě skóre. Když Bah posílal z pravé strany do pokutového území centr, nebyl Tecl v úplně ideální pozici, ale dokázal se natlačit před svého strážce a skórovat. Aktivní byl po celou dobu svého pobytu na hřišti, než jej vystřídal Sor.

Útočník - Jean-David Beauguel (Viktoria Plzeň)

Svým stylem hry domácí trápil, navíc v závěru asistoval u druhé branky Viktorie. Boleslavští jej nechali protáhnout po levé straně až k brankové čáře, odkud přihrával pod sebe do pokutového území, kam si nabíhal Jan Kopic. Ten z první poslal balon nekompromisně do sítě.

Nemělo by vám uniknout


Slovácko penalta x2 Své minuty si v dresu Slavie odkroutil i Přemysl Kovář, jenž v sedmaosmdesáté minutě rozhodnutého duelu se Zlínem nahradil Ondřeje Koláře.



Ivan Schranz asi nebyl zrovna nadšený, když jeho střelu pravděpodobně putující do sítě na poslední chvíli dorazil Peter Olayinka a sebral tak slovenskému spoluhráči gól.



Pouhé dvě minuty stačily hradeckému Čechovi na to, aby obdržel dvě žluté karty a musel tak do šaten. Čas 2:15.



Slovácko si vítězství s Libercem zajistilo dvěma zásahy a oba přitom byly z pokutového kopu. V závěru prvního poločasu stáhnul Višinský svého soupeře. Čas 1:49.



Ta druhá už byla kontroverznější (a i dle Komise rozhodčích nesprávně nařízená). Příčinou totiž byla domnělá nepovolená hra rukou. Čas 2:25.



Zachyceno na sociálních sítích


Tahle předpověď vyšla...

Stručně, jasně, výstižně.

Například v porovnání se sezonou 2019/2020 má aktuálně třetí Sparta stejně bodů jako tehdy druhá Plzeň, pátý Baník pak překonal dva roky starý počin Letenských, jimž to stačilo na třetí místo.

Tak když to říká Lafata...

Mít nejvíce kilometrů = být nejvíce vidět?

VAR v akci


Stejně jako o víkendu byl VAR v souběžně hraných zápasech nasazen do čtyř z nich - a složení také bylo dosti podobné. Opět pod dozorem videa hrála trojice týmů bojujících o titul (v té době) a také Pardubice svůj záchranářský duel - tentokráte v Karviné.

Ani VAR ovšem nesebral vítězství Plzni v Mladé Boleslavi. Tam sice Mašek v závěru vsítil vyrovnávací gól, ten nemohl ale platit, jelikož domácí útočník byl nedovoleným způsobem příčinou, proč brankáři Staňkovi míč vypadl z rukavic. Čas 2:13.



Změny v tabulce


Ve skupině o titul už se žádné větší změny neděly, tou největší byla prohra Sparty, který na vedoucí duo Slavia a Plzeň navýšila ztrátu na sedm, potažmo šest bodů. Čtvrté skončilo po úvodní části Slovácko, pátý Baník Ostrava a možná trochu překvapivě šestou příčku obsadil Hradec Králové.

Zajímavá bude i prostřední skupina o umístění, která se bude hrát formou playoff. Vítěz této skupiny vyinkasuje milionovou prémii od svazu. Sedmou příčku obsadila po třiceti kolech Mladá Boleslav, za ní se seřadili Liberec, Olomouc a České Budějovice.

Nudit se ovšem nebudou ani ve skupině o záchranu, kde má jedenáctý Zlín na barážovou příčku náskok čtyři body. Následují Teplice s Jabloncem, které jsme ještě nedávno viděli na úplně jiných pozicích, barážové problémy by aktuálně čekaly Bohemians a Pardubice, poslední je Karviná.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha30234371:1973
2.Viktoria Plzeň30226253:1972
3.Sparta Praha30206465:3266
4.1. FC Slovácko30185750:3059
5.Baník Ostrava30149754:3951
6.FC Hradec Králové30913838:4040
7.FK Mladá Boleslav301151445:4838
8.Sigma Olomouc309101139:3737
9.Slovan Liberec301071329:3837
10.Dynamo České Budějovice30991240:4636
11.Fastav Zlín30861636:5330
12.FK Teplice30831929:4927
13.Bohemians Praha 190530681634:5626
14.FK Jablonec304141222:4526
15.FK Pardubice30591635:6724
16.MFK Karviná30381930:5217

Autor: Martin Vejdělek, Petr Procházka

Komentáře (37)

Přidat komentář
$$CaptainKokotko

Borek

Reagovat
John Obi Mikel

Olomouc

Reagovat
Neri04

Lafata spittin' facts.

Reagovat
meno

Je jenom kyselej, že si ho Teclík natírá na chleba v počtu získaných titulů

Reagovat
John Obi Mikel

Trapně zopakoval, co o nás pár dní zpět prohlásil Csaplár.

Reagovat
Losinho

On má jen jeden

Reagovat
ACSeRw!n

OT: konecne se na tom hokeji neco deje

Reagovat
monty25

No, to snad radši nic než tohle...

Reagovat
Seydou Doumbia

Sparta jebat poloky

Reagovat
oli9

Ty dva tábory si tam nemají co vyčítat... Tam už jen chybí aby tam přijeli Plzeňští intelektuálové a poprali a ponadavali si všichni dohromady

Reagovat
Blasphemer

Naši hokejoví fans jdou strašný burani, no.

Reagovat
adoxx

Sparta to co rozhodčí předvádí ve prospěch Třince je až neskutečný, ani mě tolik nepřekvapuje že už tam někomu přetekly nervy

Reagovat
ratusek

Třinec má neskutečnou tlačenku několik let

Reagovat
Front hell

Reagovat
smazaný uživatel

Hokej nesleduju, ale snad to otočí, ať má Sparta zase po letech double.

Reagovat
Fernando_Torres

Řeší se někde hokej?

Reagovat
smazaný uživatel

eurohokej.cz

Reagovat
dave30

Může mi někdo vysvětlit, proč se v nadstavbě nehraje poslední zápas 1. vs 2. po základní části? To znamená potencionální souboj o titul (je mi jasné, že může být rozhodnuto již dříve)? Nebo to dělají sparťanům naschvál? Aby museli být u korunovace mistra (i předloni to tak bylo)...

Reagovat
$$CaptainKokotko

Je to kvůli Spartě

Reagovat
Coutinho10

jako srát je to musí dost, že už to takto museli 2x protrpět naopak pro nás super vychutnávka

kdybych se na koukal nezaujatě, tak asi to jednotlivý rozlosování, kdo na koho jde v jakým kole asi má nějaký smysl, aby to bylo dramatický, ale třeba pro mě už to je nuda, že na nějaký změny to je pořád stejný, proto by asi nejférovější bylo, kdyby se ten klíč těch zápasů v nadstavbě losoval nebo kdyby hrál 1. doma ten poslední zápas třeba se 4., protože ten 3. tým jak píšeš v tom nastavení, že tu jsou 3 giganti, tak ten 3. bude vždy trpět

Reagovat
Losinho

Před první nadstavbou argumentoval Svoboda strachem o to, že se v posledním kole už nemusí o nic hrát.

Reagovat
dave30

Tak že ten zápas 1. vs 2. nedají rovnou do prvního kola nadstavby...

Reagovat
Losinho

Jako je to takový divný, ale vyloženě problém s tím asi nemám. Ono by to fakt mohlo bejt často třeba o 4 body a ten šlágr by pak byl vlastně znehodnocenej.

Reagovat
dave30

Jasně. Každý rok může být situace jiná a nebylo by správné určovat pořadí zápasů až po 30. kole. Zrovna letos se v té první skupině hraje pouze o titul. Ostatní 4 týmy o nic nehrají a nasazováním náhradníků proti Slavii a Plzni můžou ten souboj celkem ovlivnit. Ale jak říkám, to může být každou sezónu jiné a těžko vymýšlet nějaký model, který by byl každý rok ideální.

Reagovat
Salfovic

Mají to pořadí zápasů losovat a hotovo.

Reagovat
jackinho10

Me treba prijde, ze ten 3. ma nejlehci rozpis zapasu. Zacina s 5 a 6 doma, kdyby to Sparta neposrala v Olomouci, klidne mohla byt po prvnich dvou zapasech nadstavby bodove blizko prvnimu a docela dost velkou psychickou vyhodu.

Reagovat
Losinho

I ten druhej.. jakmile zvládne zápas s prvním jakožto jednoznačně nejtěžší zápas z rozpisu, tak má zbytek na pohodu.

Ale samozřejmě často už má ten první tým nějakej bodovej polštář.

Reagovat
dave30

Zřejmě ten rozpis nelze udělat tak, aby se líbil všem. V každém případě mi přijde logické, aby poslední zápas nadstavby byl soubojem těch nejlepších po základní části. I když už může být rozhodnuto, případně pořadí po 4 kolech může být jiné.

Reagovat
PP

Nadpis!!

Reagovat
Mass

Konečně i jednou sestava kola, která by byla možná hratelná.

Reagovat
oli9

Lafata klasicky za kokota

Reagovat
Bakary3

hroznej hňup

Reagovat
smazaný uživatel

V čem je za kokota, vždyť s tím faulováním má pravdu. Slavia má snad 10 čk tuhle sezónu, to na profi úrovni nemá obdoby. A to jim jich v lize rozhodčí ještě pár odpustili.

Reagovat
dinss

To, že má dost ČK je pravda. O tom fotbalu je to takový zvláštní vyjádření. Co je nejlepší fotbal? Je to držet balon? Je to hodně tlačit na rozehrávku? Je to uběhat soupeře? V podstatě u sešívek je to hlavně o tom, že mají neskutečnou fyzickou přípravu a s tou pak slaví výsledky u nás i v EKL/EL. Nicméně určitě to neni banda nekopů.

Reagovat
$$CaptainKokotko

Slavie asi bude mít pátý titul za 6let. Byli 3x ve čtvrtfinále a 1x v LM. On to řekne takhle a ty se divíš proč je za kokota. To fakt není možné jak můžou být spartani tak mimo.

Reagovat
Bakary3

Proc jen je ten Lafi za kokota

Reagovat
$$CaptainKokotko

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele