Vyšetřování ztráty rovného povrchu aneb Události 25. kola FORTUNA:LIGY

16.03.2022, 11:05
Názory a komentáře
Toto je prvoligové hřiště? Vždyť je to tady samá díra a drn. Díra, drn, díra, drn. Akorát támhle na půlce, to je výjimka, tam jsou dvě díry vedle sebe. Tak možná mohla vypadat předzápasová inspekce trávníku v Liberci. A ze zápasu poté bolely oči. Nejen kvůli bídnému povrchu, ale i vinou ještě horšího výkonu Slavie.

Ta tak dala šanci k úniku plzeňské Viktorce, přičemž rovněž její utkání s Teplicemi přineslo kontroverze. Rozhodčí oboustranně sekali jednu chybu za druhou, Západočeši nakonec i přes poločasové oslabení uhájili těsné vítězství. Nejsnazší práci měla Sparta, která po přesvědčivém výkonu zdolala Pardubice.

Šlágrem kola však byla bitva o čtvrté místo mezi Slováckem a Baníkem, která nakonec nepřinesla ani gól. Nerozhodně skončil rovněž duel mezi Bohemians a Mladou Boleslaví. Úspěchy slavily Hradec Králové nad Zlínem, Olomouc s Karvinou a České Budějovice proti Jablonci.

Zápas kola


Bohemians Praha 1905 - Mladá Boleslav

Bohemians byli na dobré cestě konečně zvítězit, opět to ovšem skončilo jen remízou. Na Petrákovu brzkou trefu totiž dokázal odpovědět Ladra, Bohemka se sice zásluhou Krcha prosadila i v úvodu druhé půle, to ale zase srovnal Smrž.



Gól kola


1. Jan Navrátil (Sigma Olomouc)

Skvostný moment Jana Navrátila, který perfektní ranou o břevno zařídil Olomouci vítězství. Trefa Černého z otočky už bohužel pro jeho mužstvo nic neřešila, na tu Petrákovu zase dokázal soupeř zareagovat.



2. Pavel Černý (Pardubice)



3. Ondřej Petrák (Bohemians Praha 1905)



Jedenáctka kola





Brankář - Milan Heča (Sparta Praha)

Ve druhé půli několika zákroky udržel své spoluhráče v klidu. Nejprve ho ještě podržela tyč, proti Černého pokusu zblízka už ovšem musel ukázat svůj um. V samotném nastavení poté ještě reflexivně vychytal pohotovou střelu Solila.

Pravý obránce - Benjamin Čolić (Dynamo České Budějovice)

Hned v samotném úvodu překvapivou střelou otevřel gólový účet utkání, když z ostrého úhlu zaskočil Hanuše. Na pravé straně budějovické obrany se jinak prezentoval spolehlivým výkonem, který napomohl čistému kontu a pohodovému vítězství.

Střední obránce - Vlastimil Daníček (Slovácko)

Jistota v obranné řadě Slovácka. I díky jeho příspěvku se Baník ve veledůležitém utkání dostal jen k jedné střele na bránu, Klíma ani střídající Almási pro Fryštáka prakticky nepředstavovali ohrožení.

Střední obránce - Václav Jemelka (Sigma Olomouc)

Spolehlivý defenzivní výkon, jak už je v jeho podání tradicí. Sigma se o něj mohla opřít nejenom v obraně, ale i směrem dopředu. Svým nákopem totiž asistoval na Navrátilovu trefu, která se ukázala býti vítěznou.

Levý obránce - Jan Mikula (Slovan Liberec)

Svou poctivostí je Liberci nápomocný dlouhodobě, obzvláště ovšem v takovém zápase, jako proti Slavii. Přesně věděl, kde má v defenzivě stát, s jistotou odehrával míče a ve spolupráci s ostatními obránci pustil sešívané jen do minima příležitostí.

Pravý záložník - Lukáš Haraslín (Sparta Praha)

Na plac přišel až ve druhé půli za bezbrankového stavu. První trefa se ještě obešla bez jeho přispění, při té druhé ovšem po svém průniku asistoval skórujícímu Minčevovi, následně se díky svému důrazu dokázal sám prosadit.

Střední záložník - Ondřej Petrák (Bohemians Praha 1905)

Zimní posila Klokanů si připsala své první příspěvky do statistik. Už v páté minutě do té gólové, když se dostal ke zblokované střele a z velkého vápna ji poslal do sítě. Krátce po návratu ze šaten si připsal i asistenci, jeho vzdušnou pobídku zužitkoval Krch.

Střední záložník - Vojtěch Smrž (Mladá Boleslav)

Střídající Smrž se nakonec ukázal jako ten, kdo srovnal gólový účet utkání a zajistil tak Středočechům remízu, která je udržela relativně v klidu od skupiny o záchranu. Využil nedomluvy bránících hráčů a pohotovou střelou poslal balón k tyči.

Levý záložník - Rudolf Reiter (Fastav Zlín)

Po hodině hry byl trenérem poslán do hry, přičemž důvěru mu splatil prakticky okamžitě. Díky ne úplně ideálnímu postavení obrany soupeře si naběhl na Janetzkého pas, zpracoval jej a poslal za gólmanova záda.

Útočník - Tomáš Ladra (Mladá Boleslav)

Nebylo v tomto kole mnoho útočníků, kteří by se dokázali zapsat do kolonky střelců. Ladrovi se to však povedlo poměrně rychle. Po čtvrthodině se mu povedlo zdařilou trefou zužitkovat Matějovského nákop a skórovat.

Útočník - Jean-David Beauguel (Viktoria Plzeň)

Po půlhodině zajímavou ranou z otočky vyzkoušel Grigara, ještě před pauzou pak na Tijanim vybojoval pokutový kop, který vzápětí sám s přehledem proměnil. Dotáhnul se tak na čelo tabulky střelců.

Nemělo by vám uniknout


Bohemians oba góly svému soupeři z Mladé Boleslavi dá se říci darovali. Při tom prvním rozhodně neměl čisté svědomí gólman Valeš.


Ke druhému vedla špatná komunikace v obraně ve spojení se šlápnutím na balón.


Jedna ze sporných situací ve Štruncových sadech nastala v 75. minutě. Branka po Žákově úniku nebyla uznána pro domnělý ofsajd, na původním verdiktu asistenta nic nezměnilo ani video.


K vidění byly v tomto kole i dva vlastní góly. Olayinka svým velmi nepovedeným pokusem o odkop rozhodl utkání v Liberci.


Vraštil se zase do listiny střelců na špatné straně dostal vinou nešťastné teče.


Hradecký mladík Filip Kubala zahrával proti Zlínu dvě penalty. Zatímco tu první proměnil, při druhé nechal vyniknout Rakovana. Čas 2:50.


Zachyceno na sociálních sítích


Vzhledem k podobnosti jejich fotbalových čísel by však rovněž museli nosit čísla pořadová.

Mám nápad jak je rozlišit pic.twitter.com/NX8wgjaJuM

— Martin Benda (@mabecz) March 11, 2022

Pro dobrotu (a snahu o odlehčení) na žebrotu.


Příznivci Hradce Králové a Pardubic se na domácí zápasy trmácí zhruba 100 kilometrů, protože jejich stadion nesplňuje prvoligové standardy - hrací plocha se však zřejmě jako součást stadionu nepočítá.


Kluci, běžte se zahřát... rozcvičit.


Například v Jablonci a Teplicích by mohli vyprávět o tom, jak to nikdo neřešil.


VAR v akci


Liberec musel své vedení proti Slavii bránit skoro celý zápas v deseti, neboť za svůj ošklivý zákrok na Masopusta byl po zásluze vyloučen Štetina.


Rovněž v Plzni se během první půle červenalo. Milan Havel byl potrestán nikoliv za tvrdost svého zákroku, nýbrž za to, že podle uvážení sudích stáhl hráče jako poslední. Čas 1:25.


Ještě předtím vstoupilo video v Plzni do akce, aby potrestalo Tijaniho zákrok na Beauguela pokutovým kopem. Čas 1:09.


Video přisoudilo penaltu i Hradci, a to kvůli jasné Cedidlově hře rukou ve vlastním vápně.


Změny v tabulce


Na čelo tabulky se díky další výhře vyhoupla Plzeň, která aktuálně disponuje náskokem jednoho vítězství na Slavii. O dalších šest bodů pozadu je Sparta, jejíž náskok na duo Baník, Slovácko, činí bodů sedm.

Početný peloton od šestého místa níže se ve svém středu rozdělil. Mezi Libercem držícím pozici ve skupině o titul a desátou Olomoucí jsou pouhé tři body, tuto mezeru vyplňují České Budějovice s Mladou Boleslaví a Hradcem Králové.

Už pět bodů za Sigmou je po třetí porážce v řadě Zlín, jemuž se díky remízám blíží Bohemians, kteří jsou na tom stejně jako Jablonec. Na barážových pozicích aktuálně najdeme Teplice a Pardubice, sestupu se blíží Karviná.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň25203247:1663
2.Slavia Praha25193360:1760
3.Sparta Praha25166354:2854
4.Baník Ostrava25138450:3247
5.1. FC Slovácko25145641:2547
6.Slovan Liberec25961027:3333
7.Dynamo České Budějovice2588935:3832
8.FK Mladá Boleslav25941239:4031
9.FC Hradec Králové25710830:3631
10.Sigma Olomouc2579935:3230
11.Fastav Zlín25741428:4425
12.Bohemians Praha 190525651430:5023
13.FK Jablonec254111019:4023
14.FK Teplice25631625:4121
15.FK Pardubice25481329:5520
16.MFK Karviná25171721:4310

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (68)

Přidat komentář
GrimeBaller98

To ze nedas gol, kdyz hrajes od 20.minuty proti oslabenemu souperi a s lehkou pomoci sudiho v zadech, neni jen chyba terenu

Reagovat
ttopi

A kdo říkal, že to je chyba JEN terénu?

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
HorajzmAmmann

Reagovat
GrimeBaller98

Většina slavistu. Nikdo neocení bojovnost Liberce,ze to uhrali i v 10

Reagovat
ttopi

Protože to s tím souvisí. Na normálním hřišti by to bylo 0:3. I ten gól si dal Olej kvůli tomu.

Reagovat
verv

Reagovat
kilobyte

Reagovat
GrimeBaller98

Hodila by se tu fotka toho rasisty Rehaka s tim kapesnickem, kterou vy tak radi pouzivate.

Reagovat
kilobyte

Hned sem mu ji poslal.

Reagovat
kilobyte
Reagovat
GrimeBaller98

Jojoo, to je ono

Oni tohle posilaji kazdy zapas, kdyz se nekdo ozve ohledne rozhodcich, tak ted jim to karma vratila

Reagovat
ttopi

Já nic takovýho neposílám a dokonce se zde k zápasům Slavie vlastně ani moc nevyjadřuju. O tom, že by na normálním hřišti Slavia nejspíš vyhrála, vzhledem k tomu, v jakém je teď laufu, asi není pochyb.

Reagovat
kilobyte

Měsíc zpátky prohráli na tom svém úžasném trávníku dva západy v řadě.

Reagovat
ttopi

Ano, když se člověk baví o aktuální formě, má tím na mysli měsíc staré záležitosti. Ty jsi jouda viď

Reagovat
kilobyte

Je to stejně relevantní, jako tvrzení, že když porazíte, tak byste na lepším trávníku porazili i Liberec.

Reagovat
Losinho

Není to Plzeňák?

Reagovat
kilobyte

V oblíbených má oba kluby.

Dost slávistů se v minulosti tvářilo jako plzeňáci (proto i ta potřeba vytvořit rivalitu mezi Plzní a Spartou) a teď se zase vrací ke Slavii.

Reagovat
h8_sfatto

Reagovat
GrimeBaller98

Nejlepsi hrac kola Tiehi neni ani v sestave kola? Co to vymysli za dementy?

Reagovat
GrimeBaller98

A Mikula hral vetsinu zapasu stopera

Reagovat
verv

Však tady mistr někde psal, že na ty zápasy ani nekouká

Reagovat
John Obi Mikel

Místo koho bys ho dal do té sestavy?

Reagovat
HorajzmAmmann

místo někoho kdo nebyl nejlepší hráč kola?

Reagovat
GrimeBaller98

Jednoznačně místo Smrze. Sam jsi zapas asi videl a musíš uznat ze Tiehi byl jinde. Hlavne ten to potvrzuje celou sezonu, je strasne podcenovany.

Myslim si,ze další sezonu bude u vás

Reagovat
HorajzmAmmann

souhlas. Byl fantastický...

Reagovat
John Obi Mikel

Rozlišování dvojčat

Reagovat
C-M@ster

Plzeň titul!

Reagovat
Lemond Laws

Jojo, bez ofsajdu v klidu

Reagovat
PP

Nadpis!

Reagovat
Petr325

Maximálně se povedl! Že se týká (i) Slavie mě napadlo až při pohledu na fotku

Reagovat
Lemond Laws

Reagovat
HorajzmAmmann

do pi**, špatný článek

No co už.

OT:

Reagovat
dave30

Reagovat
HorajzmAmmann

nejlepší na tom je, že do správného článku (o zimních sportech) jsem zase vložil špatný odkaz.

Reagovat
dave30

Jak říká můj kamarád - jsou horší věci na světě...

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
FCSL

https://www.idnes.cz/fotbal/prvni-liga/liberec-travnik-vlastimil-cadilek-rozhovor.A220316_083911_fotbal_par

Hřiště je naše ostuda, o tom žádná. A je určo pravda, že nám to hrálo do karet. Na druhou stranu, proti ostatním většinou dobýváme my, takže to určo není schválně.

A ani se nedivim neunášení Slavie. Vykoupit nám celej realizační tým, dalších 5 let nás vykupovat o nejlepší hráče, hrát od 20. minuty proti 10 a pak tu prohrát a bejt -3b na titul, to fakt nasere. Zrovna když byl Trpiš tady, tak kolikrát říkal, před pohárama atd, že čím víc horší hřiště, tím líp pro nás. Před Marseille si přál, at napadne sníh... On a polovina kádru od nás moc dobře věděj, jaký tu bejvá hřiště. Ted je to o to horší, že se tu hrálo ještě 20. prosince. Hlavní problém z jejich pohledu byl slabá kreativita. Ono se středem Hromada, Talovierov, Schranz se není co divit. Stačí nebejt naivní jako Fenerbahce a LASK, zavřít to a maj problém. Minulou sezonu tu vyhráli 0:1 golem Kúdely v 85. minutě z penalty, takže taky nic moc

Reagovat
jackinho10

Vy z te vyhry budete zit jeste tri roky ne?

Reagovat
bobis21

A vy kvůli trávníku budete brečet ještě 5 ne?

Reagovat
ratusek

Reagovat
Mass

Než začne brečet někdo jiný

Reagovat
jackinho10

Kdo tady kde breci? A zrovna fanousek baniku mi tady bude neco rikat o breceni. O finale poharu tady budeme slyset jeste v roce 2038

Reagovat
bobis21

Takže trávník, který všichni věděli že bude vypadat přesně takhle několik měsíců dopředu, je pro tebe srovnatelná věc jako rozhodčí tlačící vás k trofeji jo?

Reagovat
jackinho10

A uz zase jsme v rovine konspiracnich teorii. Srovnavas travnik, o kterem vsichni vi (tva slova) a tlacici rozhodci, o cemz nemas jediny dukaz. A navic tohle jsem ja vubec nesrovnaval. Ja jen poukazuju na to, ze breci vsichni. Tak budte tak laskavi a zamette si pred svym prahem.

Reagovat
bobis21

Vždyť ten rozhodčí za to dostal trest

Reagovat
jackinho10

Ano a budeme dale pokracovat v debate o rozhodcich. To ja ale nechci, protoze ti delaji chyby na vsechny strany. Ja jsem reagoval na breceni a breci vsichni

Reagovat
bobis21

Jenže ty srovnáváš úplně nesrovnatelné situace, takže je tvůj argument úplně nesmyslný.

V jednom případě jde o jasné ovlivnění zápasu rozhodčím, které bylo potvrzené a potrestané.

Ve druhém jde o to, že je v zimě trávník jako v zimě

Reagovat
jackinho10

Takze podle tve logiky az priste rozhodci zarizne banik, tak brecet muzete ano? A tak stejne muzou brecet vsichni ostatni fanousci klubu, ktery rozhodci zarizene ano? A nikdo by tady tem fanouskum nemel posilat tyhle smajliky

Reagovat
bobis21

Jenže to není brečení.

Když je tým skutečně poškozen rozhodčím (kterýkoliv tým), je správné říct že je poškozen rozhodčím. To nemá s pláčem nic společného. To je prostě popis reality.

Reagovat
jackinho10

Ok dekuji. S tim naprosto souhlasim.

Reagovat
mistr129

Ve druhem jde o to, že trávník v lize vypadá jako v IV. třídě. Zápasů jsem během zimy videl dost, ale takhle tam trávník nevypadal.

Jinak s tím ovlivnenim zapasu souhlas, na druhou stranu s tím se nic udělat nedá - rozhodčí jsou prostě lidi, kteří budou dělat chyby - a to “brečení” tak nemá moc na nic vliv.

Kdežto když by byl na LFA vyvinut tlak ohledně hřiští, tak s tím jednak může něco dělat sama (v prosinci a v únoru nebude LBC a Jablonec hrát doma, povolí umělky apod. nebo aspoň se budou ty zápasy odkládat) a zároveň zatlačí na týmy (když musí dát stovky milionů to stadionu, nevím, proč je nemožné, aby museli dat desítky milionů do povrchu)

Reagovat
bobis21

Jenže když pak vidíš na Twitteru jak slávisti chtějí Liberec vyřadit z ligy za trávník tak to je úplně jiná kategorie než říct že rozhodčí poškodil klub v situaci, kdy to je pravda. Dodavatel trávníků pro ligu říká "když budete hrát v prosinci a únoru, trávník nemá šanci se zregenerovat, takže se bude poškození jen kumulovat". Pak se u nás hraje do Vánoc a většinu února a lidi se diví, že trávník v Jizerkách stojí za hovno. Tohle jsme věděli všichni už když jsme viděli rozpis v létě, většině ligy to ale bylo jedno. Teď tam Slavia prohraje a nejedou je to největší problém ligy?

A s tím stadionem je to složitější. Reálně ty týmy do stadionů nedávají ty stovky milionů, protože na nic takového prostě žádný klub prachy nemá. Takže to reálně téměř všude financují města. A už to že celé náklady na to zpřísňování podmínek pro stadiony nesou města je samo o sobě na zamyšlení.

Reagovat
ttopi

Jinde se v prosinci a únoru hraje, dokonce ne tak daleko od nás. Je to celý o vybavení hrací plochy. Pravda je ale jedna, jestli chceme, aby naše liga byla v Evropě nějak vnímána, ty peníze se do toho prostě musej vrazit, jiná cesta asi nevede.

Reagovat
mistr129

Hele tak v dost případech je to v nadsázce, taky jsem tu psal, že bych jim regulérně odečetl body ale jasný, je i spousta dementů, kteří tohle myslí vážně, což ale nemění nic na tom, že to problém je - a upozorňovalo se na něj už dříve zejména v případě Teplic a i Jablonce, ale nepamatuju, že by se hrálo až na takhle příšerným povrchu.

Proto i píšu, že to je do velké míry i chyba ze strany asociace a ze strany Liberce je pochopitelný, že dokud je nikdo nenutí se o ten trávník starat pořádně, nebudou do toho cpát velký prachy, za který si radši můžou pořídit hráče.

S tím stadionem jsem to špatně vyjádřil - když musí nějakým způsobem zařídit renovaci stadionu / nový stadion za stovky milionů, měli by si být schopni dát dokupy i trávník. Zrovna Jablonec, který pár let zpátky dával za hráče slušný rakety, místo toho mohl mít reprezentativní hřiště. I když zrovna v případě JB je vzhledem k nadmořský výšce asi nejvíc pochopitelný, že to tam je špatný.

Ty náklady na zamyšlení jsou - z různých důvodů jsem vždycky považoval 16 za ideální počet účastníků ligy, ale když vidím, na čem se hraje a že 2 týmy hrajou bůhvíkolik kilometrů od domova, jsem pro zkrouhnutí na 10 s tím, že těch 10 týmů bude mít vše opravdu profesionálně připravený tak, aby ta liga nějak vypadala

Reagovat
bobis21

Celý problém je v tom "proč je nemožné, aby museli dat desítky milionů do povrchu". To prostě ukazuje, že si žijete v úplně jiné finanční realitě než jaká v lize je. Tohle jsou částky které pro kluby můžou klidně být polovina rozpočtu. Říct tohle klubu, který do trávníku už 10 milionů v této sezóně dal jen jako investici (nemluvě o údržbě) he prostě úplně mimo a každý kdo ta sebou nemá bezednou pokladničku čínské vlády to ví. Reálně pak liga nebude ani v těch 10 týmech, ale možná ve 4-6...

Reagovat
mistr129

Já ale říkám "proč je nemožné, aby museli dát desítky milionů do povrchu, ale zároveň je nutíme cpát to do stadionu".

A peníze samozřejmě jsou podstatné, ale například Sparta (která má k bezedné pokladničce určitě blíž než Slavia) má hřiště zřejmě taky blbý, kdežto třeba v Karviné jsem žádné stížnosti a potíže nezaznamenal.

Reagovat
bobis21

Ano, u Sparty je i reálný důvod ke kritice. Mnohem víc než v případě toho Liberce.

A nechceš doufám srovnávat zimu v Karviné a v Jizerkách. Řekl bych že i v Hradišti bude trávník lepší než v Jizerkách. Ale nikdy se nedozvíme proč to je, určitě to musí být čistě tím že v Liberci a Jablonci na všechno serou, jiné vysvětlení nemůže existovat...

Reagovat
mistr129

snad je rozdíl mezi sraním na všechno a neděláním maxima pro kvalitní povrch.

Reagovat
bobis21

Jenže když nasněží, rychle se uklidí sníh a hned další den se tam hraje zápas, neexistuje vůbec nic co pro trávník můžeš udělat (což se tam stalo v této sezóně). A pak se ten trávník až někdy do konce března prostě zregenerovat nemůže, pokud opravdu nedáš desítky milionů za lampy, které ale pak taky nebudeš moct použít, když ti znova nasněží.

Vy říkáte "nedělají maximum", ale co mají reálně dělat už nereknete, jen "nechápu proč do toho prostě nedají desítky milionů"....

Reagovat
lampas

Reagovat
kilobyte

Hlavně ty lampy v lize nemá nikdo v takovém množství, aby to pomohlo na nějakou větší regeneraci.

Reagovat
mistr129

Ta situace, kterou popisuješ, je právě ta část, kterou dávám za vinu LFA. Takové utkání se má samozřejmě odložit - takhle se například loni (nebo předloni, teď nevím), dokurvilo hřiště Jablonci.

V případě Liberce samozřejmě nevím, do jaké míry s tím šlo něco udělat (tím myslím v dlouhodobém měřítku), proto jsem ani nikde primárně na Liberec nenadávám. Jen říkám, že na takovémhle hřišti by se liga hrát neměla, ať už za to může Slovan nebo vedení soutěže.

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem slavista a naprosto souhlasim se vsim co jsi napsal.

Reagovat
Losinho

Reagovat
h8_sfatto

hygiena, Berbr a povrch hřiště, hlavní zbraně SK Slavia Praha, jo a taky čínská propaganda ...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele