Evropská liga - souhrn 2. kola skupinové fáze

15.09.2022, 20:44, aktualizováno 15.09.2022, 23:00
Komentáře a souhrny
Dávid Hancko (© AFP)
Co vysvětlovat budou mít hráči Lazia, kteří schytali debakl na severu Evropy - dánský Midtjylland jim nasázel pět branek. Ještě o jednu navíc zaznamenal Feyenoord, zklamání svým příznivcům naopak připravilo AS Monaco. Manchester United uspěl v Moldavsku...
Skupina A

FK Bodø/Glimt - FC Curych 2:1

15.09.2022 21:00

Góly: 54. Ole Selnaes (vl.), 58. Hugo Vetlesen - 81. Donis Avdijaj

Bodø/Glimt zvládlo náročný zápas proti Curychu, doma v evropských pohárech triumfovalo počtrnácté v řadě. O domácí výhře rozhodly dva slepené góly, Curych dokázal v závěru pouze snížit.

Domácí favorité si po většinu první půle udržoval alespoň vizuální převahu, k žádné vyložené šanci se však nedokázali dostat. První velké šance však udeřil hostující Curych. Dlouhý míč za obranu soupeře si našel Jonathan Okita, který dokázal z úhlu překonat brankáře soupeře a najít před prázdnou brankou úplně volného Aiyeguna, který doklepl míč do branky, domácí obránci akci vypustili. Osvobodilo je však rozhodnutí VAR, který si všiml, že celé situaci předcházel ofsajd. Curych však pokračoval v tlaku až do konce první půle, nicméně ani střela Boranijaševič ze vzdálenosti asi 35 metrů gólem neskončila.

Druhý poločas však začal podobně, jako ten první. Míč na svých kopačkách drželi především domácí a v 54. minutě se dočkali otevření skóre. Rohový kop kapitána Berga se pokoušel odvrátit Selnaes, k vlastní smůle však míč srazil pouze do vlastní sítě, brankář Brecher byl bez šance - 1:0. Hostující hráči po inkasované brance naprosto rezignovali. Náskok Glimtu se pokusil rozšířit nejprve Espojord, stoper Kryeziu dokázal míč odvrátit na roh. O dvě minuty později však nezachytil náběh Huga Vetlesena, kterého ve vápně přesně našel Solbakken. Vetlesenovi sice střela z první ideálně nesedla, brankář Brecher si na míč šáhl, ale srazil si jej jen do své branky.

V závěru utkání bylo přeci jen k vidění pěkné drama. Deset minut před koncem dokázal krásnou technickou střelou totiž vstřelil kontaktní gól Denis Avdijaj.

Domácím se však podařilo jednogólový náskok udržet a po remíze s PSV získávají velmi důležité vítězství. Naopak Curych je po dvou zápasech stále bez bodu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FK Bodø/Glimt (NOR)21103:24
2.Arsenal FC (ENG)11002:13
3.PSV Eindhoven (NED)10101:11
4.FC Curych (SUI)20022:40
Skupina B

Dynamo Kyjev - AEK Larnaka 0:1

15.09.2022 21:00

Góly: 8. Ádám Gyurcsó

AEK Larnaca dokázala ve druhém kole skupiny B Evropské ligy vyhrát 1:0 nad Dynamem Kyjev. Již v osmé minutě rozhodl zápas famózní trefou z volného přímého kopu maďarský útočník Ádám Gyurcsó. Domácím se sice povedlo ještě v první půli vyrovnat, vstřelenou branku však zamítnul těsný ofsajd. Utkání se kvůli vypjaté situaci na Ukrajině hrálo v polském Krakově.

Oba celky okusily v prvním kole evropské soutěže stejný scénář, když je soupeři obrali o body gólem v nastaveném čase druhého dějství. Domácí Dynamo alespoň udělalo svým fanouškům konečně radost, když o víkendu prolomilo sérii pěti proher v řadě. Na vítězství z ukrajinské ligy chtělo navázat i v premiérovém zápase proti kyperskému týmu. Hostům však posiloval sebevědomí fakt, že z posledních osmi venkovních klání na evropské scéně prohráli pouze jediný.

Hráči Dynama sice měli v úvodu míč na kopačkách méně, zdáli se s ním ale být více přímočaří. To jim však nebylo nic platné proti bravurní trefě do šibenice z přímého kopu, kterou obstaral vedení pro hosty v osmé minutě Gyurcsó. Utkání poté pokračovalo vyrovnaně s mírnou převahou Kyjevanů, ti si ale i přes velkou snahu pořádnou šanci nevytvořili. Když pak trefil po zpětné přihrávce míč krásně k zadní tyči Vitalij Bujalskij, zkazil domácím radost těsný ofsajd. Dynamo se i přes dominanci do příležitostí nedostávalo a do kabiny šli jeho hráči s jednogólovým mankem.

I po výměně stran pokračovali Kyjevané ve snaze vyrovnat, zodpovědná defenziva kyperské Larnaky se však zdála být pro ukrajinský celek nedobytná. Ve finální třetině byli domácí nevýrazní a zelenožlutým zodpovědná hra stačila na udržení čistého konta. Hostující fanoušci si jistě užívali závěr zápasu, kdy se tým z Kypru až na výjimky zdržoval na půli soupeře a bílomodré doprovázely nepřesnosti.

Larnaca tak dokázala dotáhnout utkání do vítězného konce a připsala si premiérové tři body. Oba kluby se vrátí zpět na evropskou scénu 6. října. Dynamo svede bitvu s Rennes, AEK se pak střetne s Fenerbahce.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - Fenerbahçe SK 2:2

15.09.2022 21:00

Góly: 52. Martin Terrier, 54. Lovro Majer - 60. Irfan Kahveci, 90+2. Enner Valencia (pen.)

Když Rennes zkraje druhé půle dvakrát během krátkého období skórovalo, zdálo se, že je jeho konkurent zralý na vztyčení bílé vlajky, aby se náhodou nekonal nějaký výsledkový masakr. Jenže Fenerbahce svoje zbraně nesložilo, dohnalo manko dvou přesných zásahů a doslova a do písmene vyválčilo aspoň bod. O vyrovnání se postaral v závěru z penalty Enner Valencia.

Jako první zahrozilo Fenerbahce, a to prostřednictvím Batshuayie-Atungy, kterému balón do vápna prostrčil Yüksek, Belgičan se ocitl ve vyloženém postavení, avšak gólman Mandanda vytáhl ze svého klobouku důležitý zákrok. Ve 23. minutě se poprvé osmělilo rovněž Rennes, jenže Bourigeaud neseřídil svoje mířidla ideálně a nasměroval merunu pouze vedle branky.

První poločas zkrátka žádný klíčový moment nenabídl, zato druhý byl podstatně výživnější. A v 52. minutě došlo na první změnu skóre. Terrier si ukázkově naběhl na kolmici Majera, svůj sprint podnikl až do pokutového území, odkud pak střelu namířil od brankové konstrukce a za brankovou čáru. Tenhle moment nastartoval bretaňský výběr na plné obrátky a jen o pár chvil později se zaradoval z dvougólového vedení. Tentokráte se Terrier ujal role nahrávače, svou přihrávkou do běhu uvolnil Majera, jemuž tak oplatil asistenci u své předchozí trefy, Chorvat následně v šestnáctce obehrál umně brankáře Bayindira a zacílil lehce do zcela odkryté brány.

Turecký soubor strádal, vůbec nevěděl, kam dřív skočit, a kdyby v 59. minutě proměnil svou další příležitost Terrier, jehož pokus ztečoval stoper Szalai do tyče, nebo kdyby Terrier záhy poté z blízkosti překonal Bayindira, asi by bylo o vítězi tohoto duelu rozhodnuto. Istanbulský celek každopádně tyhle dvě neproměněné možnosti tvrdě ztrestal a okamžitě se z ničeho nic dostal na dostřel. V 60. minutě se prosadil Kahveci, který vsadil na tvrdé zakončení z dálky, a udělal moc dobře, poněvadž jeho pumelice skončila nechytatelně v šibenici. V 83. minutě si Rennes situaci zkomplikovalo, protože VAR poodhalil, že Traoré loktem zasáhl do obličeje právě Kahveciho. Inkasoval červenou kartu, a oslabil tedy svoje mužstvo. A hosté nabídnutou přesilovku zužitkovali ve druhé minutě nastavení. Bránící Bourigeaud ve vlastním vápně stáhl k zemi Valenciu, nařízena tak byla penalta, a tu sám faulovaný s velkým přehledem proměnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Fenerbahçe SK (TUR)21104:34
 Stade Rennes (FRA)21104:34
3.AEK Larnaka (CYP)21012:23
4.Dynamo Kyjev (UKR)20021:30
Skupina C

Real Betis - Ludogorec Razgrad 3:2

15.09.2022 21:00

Góly: 25. Luiz Henrique, 29. Joaquín, 59. Sergio Canales - 45+1. Kiril Despodov, 74. Rick

Real Betis dokázal přestřílet houževnatý Ludogorec a ocitá se na prvním místě tabulky se šesti body. Domácímu týmu hodně pomohl Sergio Canales, který si připsal jednu asistenci a nakonec i vítěznou trefu. Hosté ale rozhodně mohli brát aspoň bod.

Sevilla hostila souboj dvou týmů, které své první zápasy v novém ročníku Evropské ligy vyhrály. Od prvních minut měli míč častěji na svých kopačkách hráči španělského Betisu, ale byli to paradoxně hosté, kdo se dostal do první opravdu velké šance. Igor Thiago se totiž dokázal vyhnout ofsajdu a obešel dokonce i brankáře, jenže v rozhodující chvíli poslal míč z úhlu jen do boční sítě!

O deset minut později už se ale radoval Betis. Nádhernou ránu Canalese sice brankář Padt vyrazil úchvatným zákrokem, jenže domácí dokázali míč přesným centrem Akoukoua vrátit do vápna a hlavičkující Luiz Henrique už si poradil - 1:0 pro Real Betis.

Vyznamenat se musel i brankář Claudio Bravo, který lvím skokem likvidoval povedenou ránu hostujícího Caulyho směřující pod břevno. I díky tomu mohl Real zvýšit už na rozdíl dvou branek. Obránce Miranda si naběhl do křídla a vrátil míč na střed vápna. Tam se jej ujal veterán Joaquín, sešteloval si míč na střelu a nádherně ji zakroutil do šibenice!

Nicméně čisté konto neudržel ani brankář Bravo. V první nastavené minutě totiž po závaru ve vápně odrážel míč po ráně Kirila Despodova, jenže to už nestihl před čárou a branková technologie na hodinkách arbitra Treimanise dala jasný signál, že míč už přešel přes čáru - 2:1.

Ani druhá půle nepatřila k nudným pasážím a oba týmy se hodně snažily urvat body. Pár minut po návratu obou jedenáctek na hřiště se o to pokusil Canales táhlou ranou, kterou musel Padt skvělým zákrokem likvidovat. S jeho další šancí už si ale ani on neporadil. Canales se štěstím obešel prvního obránce a pak napálil míč nechytatelně a přesně k tyči - 3:1.

Po relativně nudnější pasáži se Ludogorec přeci jen nadechl k větší aktivitě a byl za to po právu odměněn. Rohový kop sice španělský tým odvrátil, jenže k míči se dostal Rick a střelou zpoza dvou obránců se trefil přesně. Na víc branek už ale hostům nestačily síly a navíc ke konci utkání spálili poslední velkou šanci Dennyho Groppera.

Více informací k zápasu

AS Řím - HJK Helsinky 3:0

15.09.2022 21:00

Góly: 47. Paulo Dybala, 49. Lorenzo Pellegrini, 68. Andrea Belotti

Dlouho to v hlavním městě Itálie vypadalo na nudu, ale druhá půle příjemně překvapila. AS Řím v ní díky zvýšené kvalitě nasázel hostům tři branky a svůj úplně první zásah v barvách Giallorossi oslavil i Andrea Belotti.

AS Řím dnes potřeboval bodovat naplno, aby trochu odčinil poslední pohárový výbuch. Trenér Mourinho trochu zamíchal jak sestavou, tak rozestavením, a bylo to na hře jeho svěřenců znát. Domácí neměli potíže dostat se poblíž vápna, jenže brankáře Hazarda příliš ohrozit nezvládli. Finální fáze vázla, střelecky se AS nedařilo a jen těžko hledali skulinku skrze neprostupnou zeď finského týmu.

Její hustota ještě dramaticky povyrostla ve 14. minutě, kdy AS dobrým presinkem vyvinulo tlak na svého soka a kapitán Miro Tenho byl donucen k faulu. V roli posledního hráče mu sice sudí Petrescu udělil nejprve žlutou kartu, jenže po kontrole od VARu svůj verdikt změnil na kartu červenou. Hosty čekala dlouhá hra v oslabení a tudíž prakticky rezignovali na jakékoli ofenzivní snahy.

Brankáře Hazarda postupně zkusili překvapit jak hlavičkující Belotti, tak po něm i pálící Cristante, jenže všechny střely mířily mimo. Krátce před koncem první půle navíc neproměnil obrovskou šanci sprintující Zaniolo. Do druhé půle ale AS vlétlo naprosto suverénně. Mourinho vyslal na hřiště Paula Dybalu a ten opět potvrdil svou extratřídu. Spinazzola si všiml nabíhajícího Pellegriniho, ten patičkou narazil Dybalovi a zkušený Argentinec napálil míč k tyči! Po pouhých sedmdesáti vteřinách pobytu na hřišti...

O pouhé dvě minuty později dostal Zaniolo nahrávku do volného prostoru a namířil si to do vápna. V něm tělem oklamal prvního stopera a nahrával před bránu, do níž balon po šťastném odrazu dostal hrudí kapitán Pellegrini. V tu chvíli bylo prakticky po zápase, ale AS si nechalo v rukávu ještě jeden trumf. I uzdravený Zaniolo si hodně přál vstřelit branku a několikrát to zkoušel střelbou.

Ale jeho dnešní úloha spočívala v asistencích. Patnáct minut před koncem totiž dnes skvělý Zaniolo opět pláchl s míčem a našel nehlídaného Andreu Belottiho. Pro něj už byl první gól v barvách AS hračkou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Real Betis (ESP)22005:26
2.AS Řím (ITA)21014:23
3.Ludogorec Razgrad (BUL)21014:43
4.HJK Helsinky (FIN)20020:50
Skupina D

RU Saint-Gilloise - Malmö FF 3:2

15.09.2022 21:00

Góly: 17. Christian Burgess, 69. Teddy Teuma, 71. Victor Boniface - 6. Joseph Ceesay, 57. Isaac Kiese Thelin

Royale Union Saint-Gilloise zvládl i svůj druhý zápas v základní skupině D a prozatím to vypadá, že reálně může pomýšlet na jarní fázi Evropské ligy. Se ziskem šesti bodů je totiž stoprocentní a patří mu druhé místo tabulky, za vedoucí Bragou zaostává jen vinou horšího skóre. Naopak švédský výběr to po druhé porážce bude mít těžké, i když na belgické půdě nepředvedl špatný výkon a hned dvakrát vedl o jednu branku.

FF se po reprezentační přestávce utká s prozatímním lídrem Bundesligy Unionem Berlín a příliš šancí na vítězství se mu proto nedává. Svěřenci trenéra Åge Hareideho vstoupili do tohoto čtvrtečního utkání naprosto skvěle a již po necelých šesti odehraných minutách vedli. Úvodní branku vsítil Lars Joseph Ceesay, jenž zužitkoval přesně načasovanou nahrávku od Olssona a pak se s přehledem trefil do pravého spodního růžku.

Domácí však na sebe nenechali s odpovědí čekat příliš dlouho a krátce po odehrané čtvrthodině srovnali stav. Skórovat dokázal anglický obránce Christian Burgess, který vyskočil nejvýše do vzduchu po parádním pasu z křídla od Teddyho Teumy a z bezprostřední blízkosti s přehledem rozvlnil síť. Ihned na to mohl otočit vývoj Lynen, ale proti němu předvedl vynikající zákrok pozorný gólman Dahlin.

Saint-Gilloise se prosadilo podruhé ve 26. minutě, jenomže trefa Kandousse nebyla uznána kvůli těsnému ofsajdu. Hosté si z ničeho nic vzali zpět ztracené vedení dvanáct minut po změně stran, kdy Isaac Kiese Thelin po skvělé práci Beijma okamžitě vystřelil z deseti metrů a po zemi zavěsil přímo k pravé konstrukci. Jejich vyzyvatel se ale v žádném případě nevzdal a v rozmezí 69. - 71. minuty rozhodli o svém důležitém úspěchu.

O druhé a zároveň poslední vyrovnání tohoto střetnutí se postaral osmadvacetiletý maltský reprezentant Teuma, neboť po finální nahrávce Burgesse napřáhl z úctyhodné vzdálenosti a svůj nečekaný projektil usměrnil za záda překvapeného Dahlina. Neuběhly ani další tři minuty a domácí vsítili třetí gól. Hrdinou úřadujícího belgického vicemistra se stal teprve jednadvacetiletý nigerijský forvard Victor Boniface.

Ten totiž předvedl skvostnou individuální akci, při které se zbavil hned několika bránících protihráčů, vzápětí obešel i hostujícího strážce, a prázdnou branku již nemohl minout. Malmö se ve zbývajícím průběhu vůbec na nic nezmohlo, RU se příště pokusí udržet stoprocentní bilanci proti portugalské Braze.

Více informací k zápasu

SC Braga - Union Berlín 1:0

15.09.2022 21:00

Góly: 77. Vitinha

Union Berlín se o víkendu sice dostal do čela německé nejvyšší soutěže, jenomže v Evropské lize se mu zatím vůbec nedaří. Ani ve svém druhém utkání totiž nedokázal skórovat a i tentokráte z trávníku odcházel poražen po výsledku 0:1. Nejprve v domácím prostředí nestačil na belgický celek Saint-Gilloise, nyní stejným poměrem podlehl Braze a v tabulce je tedy až třetí s nulovým bodovým ziskem.

Naopak SC celkově zvítězilo již posedmé za sebou a ve skupině D se udrželo na vedoucí příčce se šesti body. Německý celek tak bude mít ve zbývajícím průběhu co dělat, aby si ještě zahrál jarní část EL. Toto čtvrteční utkání nebylo z diváckého pohledu příliš atraktivní a zrodilo se v něm jen pár gólových možností, o jedinou trefu se postaral zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem dvaadvacetiletý útočník Vítor Oliveira.

Přitom průběh zápasu mohl být zcela jiný, protože přesně po odehrané čtvrthodině měl Union vedení na dosah. Po rohovém kopu z levé strany si ve středu pokutového území udělal dostatek prostoru k hlavičce Leite, avšak jeho oblouček z dvanácti metrů pouze skončil na levé tyči. Braga poprvé výrazněji zahrozila v nastaveném čase úvodního dějství.

Po rychlém přečíslení se na levé straně pokutového území zjevil Banza, jenomže se dostal až příliš blízko k brankáři Rønnowovi a z bezprostřední blízkosti ho tedy nepřekonal. Po změně stran se obrázek hry příliš neměnil a zdálo se, že žádná branka nepadne, ovšem v 77. minutě odmítl bezbrankový stav Oliveira. Ten se po tvrdé ráně Horty z více jak pětadvaceti metrů a perfektním zákroku Rønnowa probojoval k dorážce ze tří metrů a poté nekompromisně rozvlnil síť.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SC Braga (POR)22003:06
2.RU Saint-Gilloise (BEL)22004:26
3.Union Berlín (GER)20020:20
4.Malmö FF (SWE)20022:50
Skupina E

Real Sociedad - Omonia Nikósie 2:1

15.09.2022 18:45

Góly: 30. Ander Guevara, 80. Alexander Sørloth - 72. Bruno

Real Sociedad navázal na úspěch proti Manchesteru United a zvítězil také v druhém utkání skupiny E. Španělské mužstvo proti kyperské Omonii herně dominovalo, na výhru se ale nadřelo. Hosté z Nikósie totiž byli mimořádně produktivní, domácí se však díky střídajícím hráčům nakonec radovali po výsledku 2:1.

Modro-bílí od samotného úvodu ukazovali, kdo je v San Sebastianu pánem. Už ve třetí minutě pálil z pravé strany Méndez, brankář Omonie Fabiano ale byl připraven. Hosté v úvodu marně stíhali tempo Sociedadu a moc jim nepřidalo ani nucené střídání ve 13. minutě. Po 20 minutách našel Merino hlavu Elustonda, ten ovšem netrefil prostor mezi třemi tyčemi.

Výletníci z Kypru se postupem času přece jen dostali do hra a tlak španělského protivníka otupili. Přesto šel Real ještě před uplynutím půlhodiny hry do vedení. Po rohovém kopu se balón dostal k Anderu Guevarovi, jenž se nerozpakoval a zpoza vápna napálil míč do sítě. Díky pohledné trefě se Guevara mohl radovat ze své premiérové branky v Evropské lize.

Po poklidné dohrávce první půle přišla pro hosty další rána jen pět minut po změně stran, kdy došlo k další vynucené změně z důvodu zranění. Real chtěl převahy využít po hodině hry trojnásobným střídáním, po němž na trávník vyběhl také norský útočník Alexander Sørloth. Ten jen tři minuty po pobytu na hřišti utekl defenzivě Omonie, jenže při zakončení trefil jen Fabiana.

Hosté vyslali první střelu až v 72. minutě, rovnou se ovšem postarali o vyrovnání. Miletić vyhledal nákopem Bruna, který vytvořil tlak na Elustonda. Zadák Realu zazmatkoval a nezvládl obrannou práci, čehož Bruno využil a zblízka upravil skóre na 1:1. Omonia rázem ožila, otřeseným domácím navíc situaci moc neulehčoval ani padající déšť.

Vyrovnaný stav nicméně vydržel pouze osm minut. V 80. minutě utekl další střídající hráč Kubo, ten před bránou našel volného Sørlotha, který se již nemýlil. Sám Kubo mohl v závěru hned dvakrát skórovat, ovšem ani jednou netrefil bránu. Přesto si Real Sociedad pohlídal vydřenou výhru.

Více informací k zápasu

Sheriff Tiraspol - Manchester United 0:2

15.09.2022 18:45

Góly: 17. Jadon Sancho, 39. Cristiano Ronaldo (pen.)

Jeden z největších favoritů na celkové prvenství Manchester United ve druhém zápase nezaváhal a v Kišiněvě porazil Šeriff Tiraspol brankami z prvního poločasu. Uklidňující vedoucí gól Rudých ďáblů vstřelil po čtvrthodině hry Jadon Sancho a na konečných 2:0 zvyšoval z pokutového kopu Cristiano Ronaldo.

Manchester United čekala ve druhém kole daleká cesta do moldavského Kišiněva, kde hraje své zápasy evropských pohárů Šeriff Tiraspol. Domácí celek si v loňské sezoně připsal cenný skalp Realu Madrid, ale proti dalšímu slavnému soupeři tentokrát neuspěl.

Erik ten Hag vsadil od začátku na Cristiana Ronalda a tah se mu vyplatil. Manchester začal lépe a nad Šeriffem vedl už v 17. minutě gólem Jadona Sancha. Ten si převzal balón na hranici pokutového území, hodil si ho na levačku a neomylně vypálil. Šeriff chtěl okamžitě odpovědět a střela Atiemwena byla důrazným varováním směrem k anglické defenzívě. Kvalita však byla na straně Rudých ďáblů a po půlhodině hry střílel nepřesně Ronaldo a vzápětí Radeljić vykopával Sanchovu střelu už za překonaným brankářem.

O šest minut později už vedli hosté o dva góly. Kpoza fauloval v šestnáctce Bruna Fernandese a nařízenou penaltu proměnil Cristiano Ronaldo.

Po změně stran hrál Manchester údržbu a samozřejmě mohl přidat i další góly. Ve 48. minutě si po střele Fernandese připsal zákrok Koval a na druhé straně málem překvapil De Geu Akanbi, který poslal balón na horní síť.

United byli nad síly moldavského šampiona a De Gea nic vážného před vlastní šestnáctkou už řešit nemusel. Manchester dle očekávání zvítězil a do tabulky získal první tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Real Sociedad (ESP)22003:16
2.Sheriff Tiraspol (MDA)21013:23
3.Manchester United (ENG)21012:13
4.Omonia Nikósie (CYP)20021:50
Skupina F

FC Midtjylland - SS Lazio 5:1

15.09.2022 18:45

Góly: 26. Paulinho, 30. Sory Kaba, 52. Evander (pen.), 67. Gustav Isaksen, 72. Erik Sviatchenko - 57. Sergej Milinković-Savić

Dánský Midtjylland se postaral o velké překvapení, když dokázal porazit římské Lazio vysoko 5:1. Už v první půli dvakrát skóroval, když se trefili Paulinho a Kaba. Po změně stran se Dánové dočkali také penalty, kterou proměnil Evander. O chvíli později sice snižoval Milinković-Savić, ale posléze kopal Midtjylland další penaltu. Evander ji sice tentokrát neproměnil, ale z dorážky zapsal čtvrtou branku svého celku Isaksen. Listinu střelců uzavřel stoper Sviatchenko v 72. minutě.

Začátek zápasu byl velmi vyrovnaný, hra se přelévala z jedné strany na druhou a oba týmy využívaly rychlých protiútoků do nezkonsolidované obrany soupeře. Immobileho zastavilo od střelecké příležitosti ofsajdové postavení, šance domácích často končily kvůli nepřesnostem v rozehrávce. Na první vyloženou šanci diváci čekali až do 26. minuty. Isaksen ve vápně Lazia zasekl míč a s pořádným kusem štěstí přešel přes bránícího Hysaje nicméně následně zamířil pouze do břevna. Míč se však odrazil zpátky k domácím hráčům a po šikovném přistrčení Evandera se do nebezpečné šance dostal Paulinho, který střelou z otočky překonal Provedela. Branku ještě potvrdil systém VAR a než se stihli hostující hráči dostat zpátky do utkání podruhé inkasovali. Anders Dreyer unikl po pravé straně a šajtlí poslal míč do pokutového území. K němu se dostal, zejména díky podklouznutí obránce Gily, Sory Kaba a z bezprostřední blízkosti prostřelil překvapeného brankáře soupeře.

Hosté již netrpělivě vyhlíželi poločasovou přestávku, ještě v první půli mohli dostat třetí branku. Své spoluhráče však podržel Provedel, když vynikajícím zákrokem vyrazil hlavičku Dalsgaarda po rohovém kopu. V první půli přeci jen zahrozili i hráči Lazia, nicméně střelu Pedra výtečně vychytal Lössl.

Midtjylland byl překvapivě aktivnější i na začátku druhého poločasu. Cataldiho obehrál křídelník Isaksen, který se užuž chystal k další nebezpečné střele, ještě předtím jej však stáhl v pokutovém území právě Cataldi a rozhodčí bez zaváhání odpískal penaltu. K té se postavil Evander a s přehledem ji proměnil - 3:0. Trenér Mauricio Sarri na stav utkání musel reagovat, a tak na hřiště poslal hned trojici čerstvých hráčů. A ono se mu to vyplatilo. Jeden z nich, Sergej Milinković-Savić, se rozhodl překvapit Lössla z uctivé dálky. Jeho rána byla tečována, na což dánský brankář nedokázal zareagovat, a tak došlo ke snížení skóre.

Lazio se v následných minutách dostalo k tlaku, kterého však nedokázalo využít. Naopak z ojedinělé šance zahrozili domácí. Adam Marušić se nechal vyprovokovat kličkujícím soupeřem, kterého stáhl k zemi ve vlastním vápně, a tak domácí kopali další penaltu. Ačkoliv Evander ji tentokrát neproměnil, poněvadž Provedel předvedl výtečný zákrok, dorážející Isaksen byl u míče jako první a dopravil jej do svatyně Lazia. Velké překvapení domácí dovršili v 72. minutě. Jeden z nejlepších hráčů na hřišti, Brazilec Evander, poslal totiž do vápna milimetrový centr, který si našel Sviatchenko. Ten poslal míč do protipohybu Provedela, a italský gólman tak musel již popáté vytahovat míč z vlastní sítě.

Italský klub se snažil do poslední chvíle alespoň snížit, ani to se mu však nepovedlo a po úvodní výhře nad Feyenoordem překvapivě padl s dánským soupeřem. Feyenoord v souběžně hraném utkání porazil vysoko Sturm Graz 6:0, a tak mají všechny týmy ve skupině shodně po 3 bodech.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - SK Sturm Graz 6:0

15.09.2022 18:45

Góly: 9. Alireza Jahanbakhsh, 31. Dávid Hancko, 34. Danilo, 41. Alireza Jahanbakhsh, 66. Santiago Giménez, 78. Oussama Idrissi

Rotterdamský celek po snadné víkendové výhře v městském derby se Spartou (3:0) nedal šanci na evropské scéně ani rakouskému Sturmu Graz a díky konstantnímu ofenzivnímu výkonu ho deklasoval vysoko 6:0. Po úvodní porážce v Římě s Laziem (2:4) tak poprvé prokázal své kvality a rázem se vyhoupl na čelo skupiny F. Svou premiérovou trefu po svém letním příchodu z pražské Sparty zaznamenal slovenský obránce Dávid Hancko.

Hosté naopak nenavázali na týden starou překvapivou výhru s dánským Midtjyllandem (1:0). Svěřenci trenéra Arneho Slota především ukázali vynikající produktivitu, neboť z celkových osmi střel mezi tři tyče rozvlnili síť dokonce šestkrát. Hned svou první větší možnost po necelých deseti odehraných minutách přetavili ve vedoucí gól, když si íránský forvard Alireza Jahanbakhsh seběhl do volného prostoru na lišácky zahraný přímý volný kop Kökçüa a střelou z mírného úhlu překvapil brankáře Siebenhandla.

Krátce po půlhodině hry přišla Hanckova chvíle. Ten zvýšil vedení svého výběru po nahrávce Oussamy Idrissiho na levou stranu pokutového území a svou střelu z bezprostřední blízkosti propasíroval do branky mezi nohama hostujícího strážce. Domácí přidali třetí definitivní pojistku za další tři minuty. Přesnou mušku tentokráte měl brazilský špílmachr Danilo, jenž po fantastické pobídce Idrissiho a finální pobídce Lópeze stanul zcela sám před hranicí brankového území a odkrytý prostor neminul svým přízemním pokusem.

Ve 41. minutě se podruhé v zápase zapsal do listiny střelců Jahanbakhsh, neboť měl dostatek prostoru na pravé straně a i díky teči bránícího Danteho se štěstím přeloboval Siebenhandla - 4:0. Hosté mohli v prvním poločase alespoň korigovat výsledek v poslední minutě základní hrací doby, jenomže Horvat zakroutil svou ránu z dvaadvaceti metrů o necelý půl metrů vedle levé šibenice.

Feyenoord pokračoval v ofenzivní podívané i po změně stran. Další branku zaznamenal v 53. minutě, nicméně hattrick aktivního Jahanbakhshe nakonec neplatil kvůli předchozímu nedovolenému zákroku Idrissiho na Bøvinga. Jasný favorit čtvrtečního duelu se však dočkal páté trefy o třináct minut později. Teprve jednadvacetiletý mexický forvard Santiago Giménez využil parádního pasu jiného střádajícího hráče Wålemarka a svou přesnou hlavičku usměrnil do protipohybu naprosto zoufalého Siebenhandla.

A aby toho nebylo málo, tak zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem dokonal debakl soupeře Idrissi, který napřáhl z dobrých pětadvaceti metrů a svůj skákavý přízemní projektil dostal do branky s pomocí levé konstrukce. Klub ze Štýrského Hradce bude mít po zhruba třítýdenní přestávce co napravovat proti favorizovanému italskému Laziu, rotterdamský tým by rád získal další tři body na půdě nevyzpytatelného Midtjyllandu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Feyenoord Rotterdam (NED)21018:43
2.FC Midtjylland (DEN)21015:23
3.SS Lazio (ITA)21015:73
4.SK Sturm Graz (AUT)21011:63
Skupina G

Olympiakos Pireus - SC Freiburg 0:3

15.09.2022 18:45

Góly: 5. Nicolas Höfler, 25. Michael Gregoritsch, 53. Michael Gregoritsch

Olympiakos opět v brance s českým gólmanem Tomášem Vaclíkem nepředvedl dobrý výkon a stále tak prohlubuje svou krizi, neboť hlavně kvůli dvěma vstřeleným brankám kanonýra Michaela Gregoritsche podlehl druhému týmu bundesligové tabulky Freiburgu po výsledku 0:3 a ve skupině G tedy stále nemá na kontě jediný bod. Po úvodní porážce s francouzským Nantes (1:2) zaostával za svým protivníkem ve všech ohledech.

Hosté znovu prokázali úžasnou produktivitu a všechny tři své góly zaznamenali během úvodních třiapadesáti minut, poté si dostatečný náskok s přehledem pohlídali až do závěrečného hvizdu. SC se naopak osamostatnilo na vedoucí příčce se šesti body a zatím je suverénní, i když vyhráno ještě rozhodně nemá. Svěřenci dlouholetého trenéra Christiana Streicha poprvé zahrozili už po necelých dvou odehraných minutách.

Obrovskou hrubku v defenzívě vyrobil Ba, který svou zpětnou přihrávkou doslova poslal do stoprocentní možnosti rozběhnutého Kyereha, avšak jeho kroucenou skákavou střelu z dvanácti metrů vyrazil do strany famózní Vaclík. Nicméně neuběhly ani další tři minuty a mírný favorit přeci jen otevřel gólový účet tohoto čtvrtečního střetnutí. Vůbec poprvé v nové sezóně se prosadil zkušený dvaatřicetiletý záložník Nicolas Höfler.

Ten po skvěle zahrané standardní situaci Grifa hlavičkoval prudce k bližší tyči a Vaclík se v tomto případě jen naprázdno proletěl vzduchem. Hosté dokázali navýšit svůj náskok přesně po pětadvaceti odehraných minutách. Gregoritsch prozatím nasázel v Bundeslize tři góly a teď se konečně prosadil také na evropské scéně, jelikož se po parádním přistrčení od Kyereha mezi dvěma protihráči zjevil sám před Vaclíkem a nekompromisně zavěsil pod břevno.

Řecký mistr se vůbec k ničemu nedostával ani po změně stran a třetí rozhodující úder obdržel po osmi odehraných minutách. Svůj druhý zásah v utkání přidal právě Gregoritsch, jenž po hlavičce Gintera a netrefení míče v podání Lienharta vymyslel chytrou kličku a vzápětí z hranice brankového území nemohl minout zcela prázdnou branku. Olympiakos se začátkem října pokusí udržet naději proti Karabachu, Freiburg by rád prodloužil stoprocentní bilanci s Nantes.

Více informací k zápasu

Qarabağ Ağdam - FC Nantes 3:0

15.09.2022 18:45

Góly: 60. Owusu Kwabena, 65. Abdellah Zoubir, 72. Marko Janković

Před týdnem Nantes uzmulo překvapivé vítězství nad Olympiakosem, tentokráte se ovšem ani náhodou nepřiblížilo tomu výkonu, jaký odvedlo minulý čtvrtek, a na půdě Karabachu padlo o tři góly. Domácí v hlavní části Evropské ligy získali své první body, postupně se trefili Owusu Kwabena, Abdellah Zoubir a Marko Jankovič, a spravili si tak chuť po porážce ve Freiburgu.

Do první vážnější možnosti se propracovali hosté, a to prostřednictvím Simona, nicméně jeho pokus z voleje polapil gólman Mähämmädälijev. Ve 27. minutě se ozval Simon opět, kličkou se sice vystavil do složitějšího úhlu poté, co ho nezastavil bránící Mustafazadä, přesto solidně zakončil, avšak i v tomto případě si Mähämmädälijev poradil. Až ve 36. minutě se osmělil též Karabach, Kwabena vyzkoušel technickou střelu, brankář Lafont byl každopádně připravený. A ve 43. minutě se musel mít Lafont na pozoru ještě jednou, svým pasem ze standardky totiž našel Kady spoluhráče Hüsejnova, jeho hlavička ovšem byla zastavena před brankovou čárou.

Jako by v závěrečných pasážích první půle ázerbájdžánský celek naznačil, že se určitě nemíní spokojovat jenom s průběžně nerozhodným stavem, a ve druhém dějství se do ofenzívy opřel naplno. V 60. minutě skóroval pohotově Kwabena poté, co mu míč do vápna prostrčil Ozobič. V 65. minutě Kady ve vhodný okamžik uvolňoval Zoubira a ten podél Lafonta taktéž úspěšně zacílil. A v 72. minutě stvrzoval domácí výhru Jankovič, jenž zamířil po zemi na bližší tyčku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SC Freiburg (GER)22005:16
2.Qarabağ Ağdam (AZE)21014:23
3.FC Nantes (FRA)21012:43
4.Olympiakos Pireus (GRE)20021:50
Skupina H

Trabzonspor - FK Crvena Zvezda 2:1

15.09.2022 18:45

Góly: 16. Marek Hamšík, 68. Trézéguet - 89. Veljko Nikolić

Trabzonspor před týdnem nestačil venku na Ferencváros, k lepším zítřkům v Evropské lize tak nyní potřeboval nějaký úspěch, a ten se v jeho podání opravdu dostavil. Crvena Zvezda se neprezentovala dobře. Sice oproti předchozímu utkání proti Monacu aspoň jednou skórovala, avšak s celkovým vystoupením nemohla být spokojená. A ve skupině H prohrála už podruhé.

Úvodní patnáctiminutovka nabídla pouze velkou oťukávanou mezi oběma celky. První větší šance přišla na řadu až v 16. minutě, to když opravdu hodně ostře vypálil Trézéguet a brankář Borjan jen s vypětím všech sil vyrážel balón nad své břevno. O pár momentů později nicméně Trabzonspor gólově udeřil. Trézéguet z levé strany vběhl do vápna, všiml si, že u druhé tyčky se nachází nikým nehlídaný Hamšík, a ten Egypťanův pas využil z blízkosti velmi jednoduše.

Crvena Zvezda se snažila o srovnání stavu ve 33. minutě, pravačkou mířil chytře na zadní tyč Bukari, jenomže gólman Cakir ukázal, že se umí pořádně natáhnout, a míč na poslední dobrou vyškrábl do zámezí. Hosté obecně nepůsobili směrem dopředu příliš nebezpečným dojmem, a navíc si cestu za pozitivním výsledkem dost zkomplikovali v 63. minutě. Druhou žlutou kartu a následnou červenou vyfasoval Kangwa, který nepříjemně přišlápl ve středu pole Bakasetase.

Přesilovku následně turecký soubor bleskově využil. Kanga přišel o merunu, kterou mu sebral Bakasetas, ten poté ihned pobídl Trézégueta, jenž nasměroval svou dělovku tvrdě do šibenice. Bělehradský celek, oslabený a po herní stránce mdle působící, stačil ve zbývajícím čase pouze jednou skórovat, v 89. minutě zužitkoval přihrávku od Mustaphy střelou na bližší tyč Nikolič.

Více informací k zápasu

AS Monaco - Ferencvárosi TC 0:1

15.09.2022 18:45

Góly: 80. Bálint Vécsei

Po dvou odehraných kolech má v Evropské lize skupina H hodně nečekaného lídra. I když byl před samotným startem hlavní fáze Ferencváros pasován do role outsidera, po těsné výhře na půdě Monaca disponuje jako jediný stoprocentní bilancí získaných bodů. Domácím se naopak vůbec nepovedlo navázat na předchozí zlepšující se výkony, prohráli po trefě Bálinta Vécseie.

Nepříjemně si domácí počínali již v 7. minutě, to když míč líznul svou hlavičkou Ben Yedder a směroval ho na soupeřovu bránu, ovšem brankář Dibusz dokázal zasáhnout. Ve 20. minutě se naopak na opačné straně vlnila síť, Nguenovi se totiž z blízkosti zdařilo překonat gólmana Nübela, nacházel se však v ofsajdu, a tak jeho přesný zásah nemohl být uznaný jako regulérní.

I nadále působili hosté nebojácně, ve 32. minutě z dálky vypálil Traoré a pořádně prověřil též další schopnosti Nübela, který každopádně zdárně zakročil. O pár chvil později mohlo udeřit opětovně Monaco, Dibusz však zůstal neoblomný vůči šanci Golovina, jenž se po brejku ocitl ve vyložené pozici. Do pauzy hrozil ještě z přímáku Laïdouni, nicméně Nübel byl nachystaný.

Ani po obrátce se obrázek hry moc nezměnil. Oba týmy si občas nějaké šance vytvořily, jenže žádná z nich neznamenala dlouhou dobu žádnou průběžnou změnu skóre. V 74. minutě mohl dostat knížecí celek na koně Jakobs, trestuhodně ale nevyzrál na Dibusze. Tohle neproměnění velké příležitosti přitom nakonec v 79. minutě Ferencváros hodně tvrdě ztrestal, Vécsei se do balónu opřel z hranice šestnáctky přímo z voleje a i s pomocí teče obránce Disasiho skóroval.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Ferencvárosi TC (HUN)22004:26
2.Trabzonspor (TUR)21014:43
3.AS Monaco (FRA)21011:13
4.FK Crvena Zvezda (SRB)20021:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Skupina F - mazec, dobrá divočina

Reagovat
Shevchenko

Vidím, že římské celky se zase vyznamenaly

Reagovat
Alberto Aquilani

Reagovat
smazaný uživatel

AS vyhrálo..

Reagovat
eder

Největší překvapení - mrdky vyhrály v Moldavsku...

Reagovat
Fakt

Ten gólman Fiorentiny

Reagovat
Pablos

Jako minulé kolo, Fiorentina, Slovan

Reagovat
Pablos

sorry mělo být do EKL

Reagovat
JohnnyBravo

Tohle bylo teda hodně na půl plynu, ale účelný a body jsou body a trochu se pošetřily síly. Akorát teda Sancha všichni chválí, ale mě kromě toho gólu, kterej vyřešil geniálně, přijde hrozně slaboučkej, tohle jsou přesně zápasy, kde bych čekal, že Sancho ale i Anthony budou soupeře trhat na kousky, ale nepamatuju si snad jeden průnik 1vs1.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele