Evropská liga - preview 2. kola skupinové fáze

15.09.2022, 09:06, aktualizováno 15.09.2022, 09:06
Previews
Trofej pro vítěze (© AFP)
Manchester United bude chtít ve druhém kole skupinové fáze Evropské ligy napravit úvodní zaváhání na půdě Šeriffu Tiraspol, zatímco další spolufavorit AS Řím chce ukončit čekání na první body proti HJK Helsinky. Na vítězný vstup do soutěže se pokusí navázat Rennes, Lazio, Freiburg nebo AS Monaco...
Skupina A
FK Bodø/Glimt - FC Curych  (čtvrtek 21:00)
Ve skupině A Evropské ligy se utká norský Bodø/Glimt se švýcarským Curychem. Oba týmy budou na severu Evropy bojovat o své první vítězství ve skupinové fázi soutěže, hosté dokonce o první bodový zisk.

Bodø/Glimt jako úřadující norský mistr ve své domácí soutěži letos tápe. V Eliteserien, která se hraje systémem jaro-podzim, se nachází až na třetí příčce s třináctibodovým odstupem od prvního Molde. Ve čtvrtém předkole Ligy mistrů padlo s chorvatským Dinamem Záhřeb, a tak sestoupilo do Evropské ligy. V prvním kole sehrálo vyrovnané utkání se silným nizozemským PSV Eindhoven a bralo bod za remízu 1:1. Víkendová generálka na čtvrteční zápas norskému klubu nevyšel, s Tromsø prohrál 2:3. Navíc se v médiích spekuluje o odchodu trenéra Knutsena, jenž však možný odchod do Brightonu vyvrátil.

Jeho posledním soupeřem na lavičce Bodø by mohl být švýcarský mistr FC Curych. Ani ten nezažívá nejlepší období. Z posledních čtyřech soutěžních utkání nezískal ani bod, přičemž v každém z nich inkasoval minimálně dvakrát. Ve švýcarské Super League prohrál postupně s Basilejí, Luganem a naposledy se Servette, po osmi kolech má na svém kontě pouhé dva body a nachází se na předposledním místě ligové tabulky. V úvodním zápase Evropské ligy sice nepředvedl špatný výkon proti favorizovanému Arsenalu, londýnský celek si ze Švýcarska odvezl všechny tři body po výhře 2:1.

Domácím nebude scházet žádná z opor, mimo hru zůstávají pouze Brede Moe a Sondre Fet. Curych by měl nastoupit v nejsilnější možné sestavě, nastoupit může i Jonathan Okita, jenž byl o víkendu vyloučen v ligovém střetnutí se Servette.
FK Bodø/Glimt - pravděpodobná sestava:
Chajkin - Sampsted, Lode, Høibråten, Wembangomo - Saltnes, Berg, Vetlesen - Mugisha, Espejord, Grønbæk
FC Curych - pravděpodobná sestava:
Brecher - Boranijašević, Kamberi, Kryeziu, Aliti - Džemaili, Selnaes - Okita, Krasniqi, Guerrero - Tosin
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 4.32 - 5.51
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC (ENG)11002:13
2.PSV Eindhoven (NED)10101:11
 FK Bodø/Glimt (NOR)10101:11
4.FC Curych (SUI)10011:20
Zbývající zápasy
20.10. 00:00Arsenal FC - PSV Eindhoven
Skupina B
Dynamo Kyjev - AEK Larnaka  (čtvrtek 21:00)
Ukrajinský vicemistr nedokončené sezony 2021/2022 se v polském Krakově pokusí odčinit porážku z minulého týdne a získat první body do tabulky skupiny B. Má k tomu velkou příležitost, protože přivítá kyperský celek AEK Larnaka. Hosté také vyšli v minulém kole bodově naprázdno a rozhodně nechtějí zůstat bez bodu.

Dynamo Kyjev zahájilo letošní pouť evropskými poháry v předkolech Ligy mistrů a i když zdolalo dva těžké soupeře, do základní skupiny se nedostalo a po vyřazení od Benficy zamířilo rovnou do skupiny Evropské ligy.

Její los si pak s Dynamem škodolibě pohrál a přisoudil mu další souboje s tureckým Fenerbahce. Právě příznivci istanbulského celku ve vzájemném zápase předkola Ligy mistrů skandovali jméno Vladimira Putina, což samozřejmě mělo dohru před disciplinární komisí. Před týdnem se Dynamo potkalo s Fenerbahce znovu a tentokrát z toho byla turecká výhra 2:1. Ukrajinci tak potřebují proti Larnace zvítězit, jinak budou jejich postupové ambice před dvojzápasem se Stade Rennes ve velkém ohrožení.

Mezitím se na Ukrajině znovu rozeběhla ligová soutěž, za velice zvláštních a válkou poznamenaných podmínek. První dva zápasy Dynamo překvapivě prohrálo a premiérové výhry se dočkalo až o víkendu proti FK Lvovu (1:0). Svěřenci zkušeného trenéra Mircey Lucesca tak nejsou v úplně optimálním rozpoložení.

Larnaka by toho mohla využít, ale sama v úvodu sezony vrávorá. V domácí soutěži je se čtyřmi body až na sedmém místě a zápas Evropské ligy proti Stade Rennes rovněž těsně nezvládla. Kypřané doma prohráli 1:2 a v Krakově budou pod určitým tlakem.

Na marodce Dynama se aktuálně nacházejí Volodymyr Kostevych, Mykola Shaparenko a Vladyslav Suprjaga. V kompletním počtu nebudou ani hosté, kterým schází Andreas Paraskevas a Bruno Gama.
Dynamo Kyjev - pravděpodobná sestava:
Bushchan - Kedziora, Burda, Syrota, Vivcharenko - Shepelev, Sydorchuk - Tsygankov, Garmash, Kabaev - Buyalskyi
AEK Larnaka - pravděpodobná sestava:
Pirić - Casas, Miličević, Tomović, Garcia, Sanjurjo, Gustavo - Faraj, Trickovski, Altman - Olatunji
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.78 - 3.65 - 4.88
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - Fenerbahçe SK  (čtvrtek 21:00)
Rennes v posledních dvou týdnech výrazně stabilizovalo svou výkonnost. Aktuálně nepadlo už čtyřikrát za sebou, do duelu s Fenerbahce bude vstupovat povzbuzené o jasný, pětigólový ligový skalp Auxerre. Jenže tenhle duel si také vyžádal jednu pořádně velkou ztrátu. Baptiste Santamaria do tohoto klání nezasáhne, stejně jako v žádném dalším v podzimní části sezóny.

Až čtyři měsíce bude totiž tenhle sedmadvacetiletý záložník chybět kvůli zraněnému kotníku. Vedení klubu se údajně snaží jeho absenci okamžitě vyřešit, v zákulisí se například hovoří o příchodu Xeky, jenž naposledy působil v Lille a v současné chvíli je na trhu s volnými hráči. "Pro Santamariu se jedná o velmi těžký moment v jeho kariéře," hlesl Bruno Génésio, domácí šéf lavičky, který musel svého středopolaře v neděli střídat už zkraje klání. "V pátek půjde na vyšetření k chirurgovi, uvidíme, na jak dlouho bude mimo. On je důležitým hráčem v našem systému, takže tahle ztráta je opravdu velká. Vždycky jsou tyhle okamžiky nesmírně smutné."

Před týdnem se bretaňskému výběru zdařilo urvat povinné tři body proti Larnace, Fenerbahce bude ovšem představovat daleko tvrdší kalibr. Svěřenci kouče Jorgeho Jesuse minulý čtvrtek přetlačili kyjevské Dynamo, na turecké scéně se zatím nedrží úplně v popředí, avšak Evropská liga je pro ně podobně klíčovou frontou, že by své povinnosti zde rozhodně neměli za žádnou cenu zanedbávat na úkor Süper Lig. "Náš soupeř je velmi zkušený," povídal Génésio. "Dost spoléhá na vysoký presing, jeho fotbalové počínání je hodně rychlé. Víme, že je jedním z těch lepších mančaftů v této soutěži, čeká nás tak dobrá konfrontace. Já však svému týmu věřím."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 3.89 - 4.92
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Stade Rennes (FRA)11002:13
 Fenerbahçe SK (TUR)11002:13
3.Dynamo Kyjev (UKR)10011:20
 AEK Larnaka (CYP)10011:20
Skupina C
Real Betis - Ludogorec Razgrad  (čtvrtek 21:00)
Estadio Benito Villamarín v Seville se stane dějištěm večerního duelu dvou týmů, kterým se v prvním utkání povedlo vyhrát. Tentokrát ale může zůstat stoprocentní maximálně jeden - buď domácí Real Betis, nebo hosté z Razgradu.

Real Betis v prvním utkání nového ročníku Evropské ligy navázal na dobrou formu z domácí LaLigy a povedlo se mu porazit Helsinky. Hlavním hrdinou se stal útočník Willian José, který měl na svědomí obě branky hostujícího celku. Real jen potvrdil, že tento rok se mu vstup do sezony povedl fantasticky a dokumentoval to i v minulém kole LaLigy. Vyšlápl si totiž na další velké jméno španělského fotbalu, Villarreal.

Síť hostující brány napnul Rodri a jediná branka Realu Betis stačila. Už ve druhém utkání po sobě udrželi Béticos čisté konto a jediný zápas, který nezvládli, by snad mohla být porážka od Realu Madrid. Ani při této příležitosti ale Real nezklamal a s favoritem hrál víceméně vyrovnanou partii. Pět výher z šesti soutěžních duelů je pro tým trenéra Manuela Pellegriniho výtečná bilance.

Z marodky už tak dobré zprávy nepřichází. Pellegriniho ekipa je ochuzená o několik zraněných, mezi nimi i o tahouny typu Nabila Fékira, Juanmiho nebo Victora Ruize. Camarasa je pak dlouhodobou absencí, zatímco Carvalho se po minulém kole necítil zrovna dobře. Jeho svalové potíže by ale měly do zápasu zmizet.

Ludogorec se s Béticos ještě ani jednou v historii neutkal, ale na velká jména je zvyklý. Poslední do party byl AS Řím a z utkání bylo jasně vidět, že Ludogorec si z velkých jmen rozhodně nic nedělá. Hrál odvážně, jednoduše a takticky se svému soupeři vyrovnal. Především ale víc chtěl a v závěru dokázal strhnout vedení na svou stranu, i když krátce před vypršením hrací doby inkasoval.

Trenér Ante Šimundža z toho ale velkou vědu nedělá. "S AS jsme sehráli skvělé utkání, takovéto dramatické koncovky mám rád a myslím, že si to naši fanoušci museli užít. Real je ale něco úplně jiného. Bude to zcela jiné utkání s vlastním příběhem a my se musíme plně soustředit na našeho dalšího oponenta. Nemůžeme žít z minulých úspěchů."
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Silva - Montoya, Pezzella, González, Moreno - Rodriguez, Carvalho - Joaquín, Canales, Rodri - Willian José
Ludogorec Razgrad - pravděpodobná sestava:
Sluga - Cicinho, Gropper, Verdon, Nedjalkov - Piotrowski, Cafumana - Tekpetey, Cauly, Despodov - Thiago
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 4.65 - 7.86
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Řím - HJK Helsinky  (čtvrtek 21:00)
Ve čtvrtek večer se na stadio Olimpico představí dva týmy, kterým úvodní kolo základních skupin vůbec nevyšlo. Helsinky prohrály s Realem Betis a AS se zase vrátilo poražené a potupené z duelu proti bulharskému Ludogorci.

Vlci z hlavního města sehráli hodně špatnou partii. Vlastně po výsledkové i herní stránce už dvě špatné partie za sebou. Nejprve v lize padli proti Udinese, od něhož dostali potupný čtyřgólový příděl. A s tímhle pocitem jeli do Razgradu, kde je čekal domácí Ludogorec. "Menší" týmy v pohárech dělaly AS vždycky větší potíže a nezřídka kdy Vlci prohráli o víc branek. Tentokrát to nebylo jiné, protože domácí brzy vedli a herně AS převyšovali.

Pár minut před koncem sice srovnal střídající a jinak až tristně nevyužívaný Eldor Šomurodov, jenže radost AS trvala jen necelé dvě minuty. Pak totiž domácí znovu udeřili po jednoduché a rychlé akci, na kterou AS nedokázalo reagovat. Naštěstí se Vlkům povedlo zažehnat řeči o krizi ligovou výhrou nad Empoli, ale herně opět nepřesvědčili a zejména první půle se jim nepovedla.

Trenér José Mourinho ale přesto vítězství nad toskánským celkem vyzdvihl. "Dřív byly tyto týmy považovány za sekundární a přijížděli k nám s pocitem, že nemají co ztratit a prohrají. Doba se ale změnila. Teď už není žádný snadný soupeř. Díky sociálním sítím a lepší přípravě každý klub ví, jak hraje jeho soupeř, zná jeho taktiku. Tyto týmy hrají houževnatě, dokážou vám zápas neskutečně znepříjemnit. Ani nás nečeká nic snadného. Pozitivem ale je, že se zase vracíme domů."

Mourinho nemůže stále počítat s Kumbullou, Karsdorpem, El Shaarawym, Zalewskim, Darboem a Wijnaldumem, ale aspoň na lavičce v minulém kole Serie A už byl Zaniolo. Hostům chybí zraněný klíčový útočník Roope Riski.

Svěřenci trenéra Toniho Koskely narazili na silného soupeře ze Sevilly a kvalitativní rozdíl mezi oběma týmy byl znát. Real Betis mohl dát do sítě brankáře Conora Hazarda mnohem víc branek než jen dvě. I Helsinky se ale naladily na AS výhrou, když v domácí Veikkausliize porazily o jednu branku domácí Honku.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Rui Patrício - Mancini, Cristante, Ibañez - Celik, Camara, Pellegrini, Spinazzola - Dybala, Zaniolo - Belotti
HJK Helsinky - pravděpodobná sestava:
Hazard - Raitala, Hoskonen, Tenho - Soiri, Lingman, Vaananen, Tanaka, Browne - Hostikka, Abubakari
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 8.37 - 21.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Betis (ESP)11002:03
2.Ludogorec Razgrad (BUL)11002:13
3.AS Řím (ITA)10011:20
4.HJK Helsinky (FIN)10010:20
Skupina D
RU Saint-Gilloise - Malmö FF  (čtvrtek 21:00)
Účast obou týmů v hlavní fázi Evropské ligy se dá považovat za určité překvapení, nicméně na postup do jarní fáze evropských pohárů rozhodně pomýšlet mohou. Do základní skupiny přeci jen o něco lépe vstoupil belgický celek, který si odvezl nečekanou výhru 1:0 z půdy lídra německé Bundesligy Unionu Berlín, naopak severský klub nedokázal vzdorovat portugalské Braze a podlehl jí jasně po výsledku 0:2.

Saint-Gilloise loni ovládlo základní část belgické nejvyšší soutěže, ale na vysněný titul po dlouhých sedmaosmdesáti letech nakonec nedosáhlo, protože v celkovém účtování skončilo druhé o čtyři body za suverénem posledních let Clubem Bruggy. V tomto ročníku prozatím získalo třináct bodů a je na děleném šestém místě, za vedoucími Antverpami zaostává už o propastných jedenáct bodů.

Před tímto čtvrtečním utkáním přivítalo Genk a podlehlo mu 1:2. "Samozřejmě pro nás není jednoduché se vyrovnat s náročností, jakou představují evropské poháry. Postupně se do toho dostáváme a já věřím, že velmi brzy budeme předvádět výkony z předešlé sezóny. Teď je před námi souboj s Malmö a ten hodláme zvládnout, zisk všech šesti bodů z úvodních dvou zápasů by nám výrazně zvedl sebevědomí," prohlásil trenér RU Karel Geraerts.

Domácí tým jen těsně vypadl z 3. předkola Ligy mistrů se skotským Rangers (2:0 a 0:3), Malmö si v play-off o EL hladce poradilo se současným soupeřem pražské Slavie Sivassporem (3:1, 2:0). Ve švédské Allsvenskan má pro letošek za sebou už dvaadvacet utkání a spokojeno není, protože i přes sobotní výhru nad Norrköpingem (2:1) je až páté se sedmatřiceti body. Na vedoucí Häcken k tomu ztrácí propastných devět bodů a obhajoba titul je proto na míle vzdálená.

Domácí postrádají Machidu, Malmö nenasadí Sibyho s Nalićem.
RU Saint-Gilloise - pravděpodobná sestava:
Moris - Kandouss, Burgess, Van Der Heyden - Nieuwkoop, Lynen, Rodriguez, Teuma, Lapoussin - Boniface, Vanzeir
Malmö FF - pravděpodobná sestava:
Diawara - Nielsen, Hadzikadunič, Moisander - Beijmo, Lewicki, Christiansen, Olsson - Berget, Thelin, Toivonen
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 3.97 - 6.58
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Braga - Union Berlín  (čtvrtek 21:00)
Union se díky nedávné výhře na půdě Kolína vůbec poprvé v historii probojoval na čelo bundesligové tabulky a dobré rozpoložení si bude chtít přenést také na stadion portugalské Bragy, kde bude napravovat úvodní domácí porážku s belgickým týmem Saint-Gilloise (0:1). V Braze ho určitě čeká obtížná zkouška a dá se spíše očekávat vyrovnaný zápas, jelikož SC si prozatím vede naprosto skvěle a sbírá jeden úspěch za druhým.

Momentálně nejlepší berlínský klub odehrál v nejvyšší německé soutěži šest utkání a ani jednou neprohrál, se čtrnácti body je proto v čele o bod před dalším překvapením z Freiburgu. Své jediné dosavadní ztráty zaznamenal s podceňovanou Mohučí (0:0) a mistrovským Bayernem (1:1), jinak například deklasoval Schalke 6:1. Jeho porážka v EL se tak rozhodně nečekala, a jestli chce ještě ve skupině D skončit první, tak teď nesmí opět prohrát.

"Po výhře v Kolíně nás samo zaskočilo, že jsme první, ale je před námi ještě skoro celá sezóna a je tedy předčasné dělat nějaké závěry. Nyní se soustředíme pouze na Evropskou ligu, protože náš soupeř ještě ani jednou neprohrál a daří se mu vše, na co sáhne. Vzhledem k výsledku prvního utkání hodláme zvítězit, ale dobře víme, že ke třem bodům povede jen nadstandardní výkon," je si vědom složité situace hostující stratég Urs Fischer.

SC v portugalské lize hned pětkrát vyhrálo a jedinou remízu zaznamenalo s lisabonským Sportingem hned v úvodním kole (3:3). Od té doby tak má na kontě pět výher a patří mu druhá pozice se šestnácti body, za stoprocentní Benficou zaostává o body dva. Braga na rozdíl od svého příštího rivala uspěla ve Švédsku, když zdolala Malmö 2:0. Do tohoto utkání nenasadí Niakatého, jenž se zranil právě před týdnem na půdě FF, Union nemůže využít služeb Doekhiho a možná ani Möhwalda.
SC Braga - pravděpodobná sestava:
Lima - Fabiano, Tormena, Rodrigues, Sequeira - Medeiros, A. Horta, Al Musrati, R. Horta - Banza, Vitinha
Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Grill - Jäckel, Knoche, Leite - Trimmel, Schäfer, Khedira, Haberer, Ryerson - Becker, Siebatcheu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.37 - 3.28 - 3.17
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SC Braga (POR)11002:03
2.RU Saint-Gilloise (BEL)11001:03
3.Union Berlín (GER)10010:10
4.Malmö FF (SWE)10010:20
Skupina E
Real Sociedad - Omonia Nikósie  (čtvrtek 18:45)
Real Sociedad v úvodním utkání překvapil asi všechny, když vykradl téměř posvátný stadion Old Trafford a odvezl si všechny tři body, aniž by od United inkasoval jedinou branku. Teď jej čeká snazší soupeř, ale La Real by jej neměl podceňovat.

La Real má výhodu domácího prostředí, Evropská liga se vrací do San Sebastiánu. A domácí fandové budou určitě namlsaní, protože Real Sociedad předvedl před pár dny skvělý výkon v Anglii. Rok a půl poté, co ho United vypráskali z vyřazovacích bojů Evropské ligy čtyřmi góly, se Real Sociedad dočkal překvapivé odvety. V úvodním utkání tohoto ročníku vyloupil Old Trafford a díky brance Braise Méndeze zvítězil nad velkým favoritem.

Jenže tým trenéra Imanola Alguacila má taky několik problémů. Jednak nedokázal na pohárovou výhru navázat a prohrál v ligovém utkání s Getafe. Do jeho sítě se sice znovu prosadil Brais Méndez, ale tou dobou už domácí Getafe vedlo o dvě branky. A především se v tomhle smolném utkání zranil útočník Umar Sadiq.

Nigerijský talent působí v San Sebastiánu jen pár týdnů, tohle byl jeho třetí zápas a už dal i jednu trefu. Dlouho k ní ale další nepřidá, protože si vážně poranil kolenní vazy, má za sebou operaci a po ní bude následovat velmi dlouhá pauza. Optimistické odhady uvádí pauzou dlouhou zhruba 6 měsíců, ale je taky možné, že by se Sadiqa tahle sezona už vůbec týkat nemusela!

Kyperská Omonia je čtvrtým do party ve skupině a zatím plní roli jasného outsidera. V prvním utkán narazila na nejpřívětivějšího soupeře, Sheriff Tiraspol, jenže ani pro něj nebyla výzvou. Dostala od něj tři branky a nalézá se na samém chvostu tabulky skupiny E.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Remiro - Gorosabel, Elustondo, Pacheco, Muñoz - Méndez, Zubimendi, Merino - D. Silva - Cho, Sørloth
Omonia Nikósie - pravděpodobná sestava:
Fabiano - Miletic, Lang, Panayiotou - Matthews, Diskerud, Cassama, Charalambous, Lecjaks - Hooper, Felipe
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 7.13 - 19.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sheriff Tiraspol - Manchester United  (čtvrtek 18:45)
Velký svátek čeká stadion Zimbru v Kišiněvě. Šeriff Tiraspol tu hraje své domácí zápasy kvůli ruské agresi na Ukrajině a ve druhém zápase Evropské ligy se může těšit na návštěvu Manchesteru United. Favorizovaní hosté první zápas před týdnem nezvládli a podlehli Realu Sociedad, zatímco Šeriff zvítězil v Nikósii. Karty jsou tak rozdány jasně a Manchester United potřebuje nejlépe zvítězit.

Podobně jako do Premier League nevstoupil Manchester United ani do Evropské ligy dobře a ve druhém zápase bude mít co napravovat. Rudí ďáblové před týdnem nezvládli zápas s Realem Sociedad, kterému podlehli nejtěsnějším rozdílem a po prvním kole nemají ani jeden bod.

Manchester navzdory zahajovací porážce patří i nadále mezi největší favority na celkové prvenství a trenér Erik ten Hag touží zopakovat jízdu United ze sezony 2016/2017. Tehdy tým vedl José Mourinho a dokráčel až k zisku cenné trofeje. O čtyři roky později byl Manchester ve finále Evropské ligy znovu, ale tentokrát se musel poklonit Villarrealu.

Ve čtvrtek se anglický celek představí v Kišiněvě proti Šeriffu a protože o víkendu z důvodu úmrtí královny Alžběty II. nehrál, bude odpočatý. Nic jiného, než tři body, pak Ten Hagovi svěřenci neberou.

Kdo naopak o víkendu hrál je moldavský šampion a dle předpokladů si poradil s Milsami Orhei 2:0. Od začátku nové sezony v moldavské nejvyšší soutěže neprohrál a dobře si vedl i na evropské scéně, byť kvalifikaci do Ligy mistrů díky Viktorii Plzeň nezvládl. V předkole Evropské ligy vyřadil Pjunik Jerevan a v prvním zápase skupinové fáze vyhrál na půdě Omonie Nikósie 3:0.

Šeriff se s hvězdným Manchesterem United potká vůbec poprvé v historii. Ne že by snad neměl o věhlasné soupeře nouzi. Už loni v Lize mistrů hrál dvakrát s Realem Madrid či Interem Milán a pozdějšího vítěze celé Ligy mistrů dokázal dokonce porazit.

Šeriffu bude chybět brankář Dumitru Celeadnic, který byl pozitivně testován na koronavirus. Nikdo další by chybět neměl. Co se týče Manchesteru United, tak problémy s achilovkou má Anthony Martial a ve čtvrtek nebudou k dispozici ani Facundo Pellistri, Brandon Williams, Marcus Rashford, Donny van de Beek a Aaron Wan-Bissaka.
Sheriff Tiraspol - pravděpodobná sestava:
Koval - Zohouri, Kiki, Radeljić, Kpozo - Badolo, Kyabou, Diop - Ouattara, Atiemwen, Akanbi
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Dalot, Varane, Martinez, Malacia - Eriksen, McTominay - Antony, Fernandes, Sancho - C.Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.50 - 5.88 - 1.28
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sheriff Tiraspol (MDA)11003:03
2.Real Sociedad (ESP)11001:03
3.Manchester United (ENG)10010:10
4.Omonia Nikósie (CYP)10010:30
Skupina F
FC Midtjylland - SS Lazio  (čtvrtek 18:45)
Lazio zažívá poměrně solidní start do nové sezony a bude v něm chtít pokračovat i čtvrtečním duelem Evropské ligy. Biancocelesti ale čeká jednak dlouhá cesta do dalekého Dánska a jednak houževnatý soupeř. Zuby si na body brousí domácí Midtjylland.

Domácí Midtjylland sahal po účasti ve skupinách Ligy mistrů, ale narazil na poslední překážku, kterou už nepřekonal. Dál šla portugalská Benfica, která nastavila dánskému týmu ošklivě vypadající zrcadlo. Dala mu sedm branek, dostala jen dvě a o svém postupu rozhodla drtivě. Midtjylland se musel spokojit "jen" s Evropskou ligou, ale i to je pro něj koneckonců úspěch.

Tým si zvyká na nového kouče, kterým se v půlce srpna stal španělský trenér Albert Capellas. A jeho výsledky zatím nejsou zrovna ideální. V rámci pohárové Evropy se Midtjylland musel naposledy sklonit před Sturmem Graz, kterému k výhře stačila jediná přesná trefa. A v domácí Superligaen se Midtjyllandu taky nedaří. Uhrát po devíti kolech jen deset bodů je pro pohárového účastníka prostě slabota.

Naposledy Midtjylland uhrál jen remízu s Nordsjaellandem a ještě za to mohl být rád. Na konečných 1:1 totiž srovnal až v jedenácté minutě nastavení druhé půle. Přesto by Lazio udělalo velkou chybu, kdyby svého soka jen na základě formy podcenilo. A varuje ho před tím i někdejší útočník Lazia Bruno Giordano.

V rozhovoru pro Radiosei uvedl: "Dánské celky už mnohokrát ukázaly, že hrají nejen tvrdě, ale umí hrát i technicky. Mají velmi šikovné hráče a v jejich podmínkách se hodně věnují mladým talentům. Patří mezi houževnaté soupeře s vlastní identitou, kterým se góly nedávají snadno. Lazio nečeká nic snadného a osobně bych nechal hrát ty nejlepší. Lazio by mohlo udělat velký krok k postupu do další fáze."

Lazio se na duel v Dánsku připravuje bez Pedra, Zaccagniho a Lazzariho, kteří jsou zranění. Aktuálně touží po třetí výhře v řadě a začátek sezony mu vychází. Římský klub prohrál doposud jen jednou a skvělou práci odvedl zejména v úvodním utkání s Feyenoordem, kterému doma nasázel čtyři branky.
FC Midtjylland - pravděpodobná sestava:
Lössl - Dalsgaard, Sviatchenko, Juninho, Paulinho - Sørensen, Evander, Dreyer - Isaksen, Kaba, Sisto
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Maximiano - Hysaj, Romagnoli, Gila, Marušić - Milinković-Savić, Cataldi, Luis Alberto - Cancellieri, Immobile, Felipe Anderson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.04 - 3.78 - 1.89
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Feyenoord Rotterdam - SK Sturm Graz  (čtvrtek 18:45)
Feyenoord se po loňské spanilé jízdě Konferenční ligou pokusí uspět také o stupínek výše, ovšem úvodní duel se spolufavoritem Laziem mu v Římě vůbec nevyšel a teď tak určitě bude mít co napravovat proti rakouskému outsiderovi ze Štýrského Hradce. Svěřenci trenéra Arneho Slota nezvládli svůj první zápas a po katastrofálním prvním poločase prohráli 2:4, jejich čtvrteční protivník naopak překvapil.

Rotterdamský celek neměl v průběhu srpna tak náročný program jako jeho ostatní nizozemští konkurenti a toho celkem využil v Eredivisii. V šesti duelech ani jednou neprohrál a na konto si připsal hned pět výher, jedinou ztrátu zaznamenal hned ve 2. kole s Heerenveenem (0:0). Od té doby šlape jako dobře namazaný stroj, naposledy zvládl městské derby se Spartou (3:0) a udržel si druhou příčku se šestnácti body - za stoprocentním Ajaxem zaostává o body dva.

Před týdnem na italské půdě vyhořel v defenzivní činnosti, jelikož ihned po změně stran prohrával již o čtyři góly a ani mohutný finiš mu na bodový zisk nestačil. "Bohužel jsme nezachytili nástup Lazia a byli za to potrestáni, do hry jsme se dostali až příliš pozdě. Nicméně toto utkání je za námi a my se teď plně koncentrujeme na Sturm, další ztrátu si jednoduše nemůžeme dovolit," řekl s jasným cílem třiačtyřicetiletý Slot.

Hosté si v dosavadním průběhu této sezóny taktéž nevedou vůbec špatně. Rakouský vicemistr sice nejprve nezvládl 3. předkolo Ligy mistrů s ukrajinským Dynamem Kyjev (0:1 a 1:2 po prodloužení), ale vstup do hlavní fáze Evropské ligy mu vyšel, neboť zdolal dánský Midtjylland nejtěsnějším poměrem 1:0. V rakouské lize doposud vybojoval patnáct bodů v osmi duelech a je třetí o šest bodů za vedoucím Salzburkem.

Uplynulý víkend zavítal na půdu Austrie Klagenfurt a porazil ji po výsledku 2:0. Oba nadcházející rivalové na sebe naposledy narazili v roce 2000 ve 3. předkole Ligy mistrů a překvapivě úspěšnější byl klub ze Štýrského Hradce (2:1, 1:1). Ten se nyní musí obejít bez Hierlandera (červená karta v utkání s Midtjyllandem), a na marodce se nacházejí Kiteishvili s Jantscherem. Slot postrádá Marciana, Geertruidu a možná i polského špílmachra Szymanského.
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Bijlow - Pedersen, Trauner, Hancko, Lopez - Timber, Dilrosun, Kokcü - Danilo, Gimenez, Idrissi
SK Sturm Graz - pravděpodobná sestava:
Siebenhandl - Gazibegovič, Affengruber, Wüthrich, Dante - Gorench, Prass, Horvat, Wels - Boving, Emegha
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.36 - 5.15 - 8.81
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SS Lazio (ITA)11004:23
2.SK Sturm Graz (AUT)11001:03
3.FC Midtjylland (DEN)10010:10
4.Feyenoord Rotterdam (NED)10012:40
Skupina G
Olympiakos Pireus - SC Freiburg  (čtvrtek 18:45)
Řecký Olympiakos nemůže být v této sezóně spokojen se svými výkony, jelikož se mu příliš nedaří na domácí ani evropské scéně a jen marně vzpomíná časy, kdy ve věhlasné Lize mistrů trápil velké favority. Nyní se pokusí napravit úvodní zaváhání ve skupině Evropské ligy, kdy gólem v nastavení podlehl francouzskému Nantes, nicméně vzhledem ke kvalitám německého Freiburgu ho snadný úkol v žádném případě nečeká.

Domácí celek se doslova trápil ve všech předkolech a po dvou zvládnutých penaltových rozstřelech s bratislavským Slovanem a kyperským Apollonem zůstal alespoň ve druhé nejprestižnější evropské klubové soutěži. V duelu s Nantes tahal téměř po celý zápas za kratší konec, a když se zdálo, že si domů odveze alespoň bod, tak gólem ze třetí nastavené minuty prohrál 1:2. Navíc mu nevyšla ani ligová generálka na tento čtvrteční duel.

V dosavadních čtyřech odehraných utkáních sice ještě ani jednou neprohrál, nicméně o víkendu nečekaně ztratil s týmem Volos NFC (1:1) a v tabulce je až třetí o čtyři body za stoprocentním Panathinaikosem. "Ze současných výsledků nejsme nadšeni, máme ale za sebou velmi náročný program a já věřím, že výkony brzy stabilizujeme. Freiburg má skvělý tým, i přesto ho chceme porazit," řekl odhodlaně domácí kouč Carlos Corberán. V základní sestavě klubu z Pireus by se měl i teď objevit český brankář Tomáš Vaclík.

"Brazilci z Breisgau" se probojovali do základní skupiny KL díky šestému místu v loňské ligové sezóně a plně se tak mohou koncentrovat na Bundesligu. V ní doposud předvádí vynikající výkony, neboť v šesti střetnutích získali parádních třináct bodů a nachází se na fantastickém druhém místě o bod za vedoucím Unionem Berlín. Nicméně naposledy zaváhali, když před vlastními fanoušky jen remizovali s Gladbachem v bezbrankovém poměru.

Freiburg na úvod skupiny G přivítal ázerbájdžánský Karabach a hlavně díky skvělé úvodní čtvrthodině zvítězil 2:1. "Skupina je dle mého názoru naprosto vyrovnaná a na prvním i posledním místě může skončit kdokoli. My jsme vstup zvládli, avšak bylo to obtížně a proti Olympiakosu to možná bude ještě náročnější zkouška. Znovu musíme být trpěliví a je důležité proměňovat nabídnuté šance," pronesl s vážností v hlase hostující lodivod Christian Streich, jenž nemůže využít služeb zraněného Rollanda Salaie.
Olympiakos Pireus - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Vrsaljko, Manolas, Ba, Reabciuk - M'Vila, Bouchalaki - Biel, Hwang, Masouras - Camara
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Flekken - Kubler, Lienhart, Gulde, Gunter - Eggestein, Keitel - Doan, Jeong, Grifo - Petersen
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.05 - 3.27 - 2.44
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Qarabağ Ağdam - FC Nantes  (čtvrtek 18:45)
Před týdnem se Nantes ukázalo jako hladový sok, který po letech čekání na účast na evropské scéně nehodlá hrát druhé housle. Zaslouženě doma přetlačilo ostřílený Olympiakos, přičemž na své vítězství následně nedokázalo navázat v bretaňském derby s Lorientem. Teď se tedy pokusí zase zavzpomínat na první výkon z Evropské ligy, aby mohlo uspět i proti Karabachu.

A stejně jako minulý čtvrtek se i nyní Kanárci budou muset smířit s rolí toho, kdo je tím méně zkušeném na evropském poli. "Karabach je zvyklý hrát tyto soutěže," věděl hostující lodivod Antoine Kombouaré. "Když se naposledy představil ve Freiburgu, nezasloužil si tam prohrát. Musíme tvrdě pracovat, abychom bourali jeho ofenzívu už od začátku," nastínil taktický plán.

Hlavně na domácí frontě nemají svěřenci kouče Gurbana Gurbanova fakticky žádný problém, po pěti odehraných kolech disponují stoprocentním počtem bodů. Na rozdíl od Nantes si své ligové povinnosti zkrátka plní lépe, francouzský celek je v Ligue 1 jen těsně nad sestupovým pásmem. "Víme, že Karabach bude tlačen kupředu domácím publikem," povídal Kombouaré. "Také jsem ale nikdy nezažil, aby vám sami fanoušci vyhrávali zápasy. Atmosféru, jaká tam asi bude panovat, znám z Francie. My chceme reagovat na prohru s Lorientem. Je lepší, když do evropských pohárů vstoupíte s výhrou v zádech, teď tak máme situaci komplikovanější."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.52 - 3.33 - 2.89
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SC Freiburg (GER)11002:13
 FC Nantes (FRA)11002:13
3.Olympiakos Pireus (GRE)10011:20
 Qarabağ Ağdam (AZE)10011:20
Skupina H
Trabzonspor - FK Crvena Zvezda  (čtvrtek 18:45)
Trabzonspor i Crvena Zvezda budou mít nyní enormní zájem uspět, protože by potřebovaly napravit svá úvodní vystoupení v hlavní fázi Evropské ligy. Zatímco domácí venku nestačili na Ferencváros, hosté inkasovali nepříjemný úder od Monaca. Aby oba celky hned neztratily reálnější naděje na přímý postup do play-off této soutěže, další porážka nepřipadá v úvahu.

Svěřenci kouče Abdullaha Avciho minulý čtvrtek v Maďarsku zahráli hodně špatně hlavně první poločas. A nepříjemnou ztrátu zkrátka po přestávce nedohnali. Stejným poměrem se jim mimochodem pak nezadařilo ani na domácí scéně proti Adaně Demirspor. Jestli má turecký výběr na čem pracovat, určitě musíme ukázat na defenzívu. Přitom před vstupem do Evropské ligy se nezdálo, že by mohl mít potíže v této oblasti, předtím třikrát v řadě udržel čisté konto.

Zvezda si asi za své poslední představení v Bělehradě zasloužila nějaký bodovaný rezultát. Vaz jí srazil pouze jeden nešťastný moment a proměněná monacká penalta. V Srbsku ovšem nezoufají a zbraně neskládají. "Sice jsme nepředvedli úplně takový výkon, jaký jsem si před utkáním představoval, vím však, že jsme na dobré cestě. Jsem rád, že mí hráči dobře přijímají pokyny," těšilo Miloše Milojeviče, hostujícího šéfa lavičky. "Máme o Trabzonsporu spoustu informací, i v Srbsku je turecká nejvyšší soutěž hodně sledovaná. Vždy velmi nerad jmenuji jednotlivé hráče, ale jestli si máme dát na někoho pozor, pak na Maxiho Gómeze, Trézégueta nebo Anastasiose Bakasetase. Podotýkám však, že zaměřit bychom se měli na celý jeho tým. Věřím, že dokážeme teď působit lépe než proti Monacu. Jestli ano, můžeme zapsat sukces."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.38 - 3.34 - 3.09
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - Ferencvárosi TC  (čtvrtek 18:45)
Slušný start do skupinové části Evropské ligy si připsaly Monaco i Ferencváros. Oba celky uzmuly na svá konta premiérová vítězství, a kdyby se jim tříbodový výsledek podařilo uhrát i podruhé v řadě, výrazně by stabilizovaly svoje pozice v tabulce. Od knížecího celku se právě usazení se na čelo tabulky očekává, tedy za toho předpokladu, že svého protivníka nepodcení.

Domácí aktuálně vykazují slušnou formu a nebudou mít jediný důvod pochybovat o vlastní roli favorita proti maďarskému konkurentovi. Velká vlna kritiky se na ně sice mohla snášet poté, co na konci srpna překvapivě nestačili v Ligue 1 na Troyes, přičemž inkasovali celkem čtyři branky od soupeře, který se pokouší o holé přežití ve francouzské soutěži, poté nicméně započalo postupné usmiřování s fandy. Nejprve vítězné derby v Nice. Následně další vítězství proti Crvené Zvezdě na evropské scéně. A před pár dny ve šlágru kola ligové fronty nesmírně cenný skalp Lyonu. "V kabině teď panuje vážně dobrá atmosféra," potvrzoval domácí útočník Krépin Diatta. "Samozřejmě že v takové se vždy usnadňuje integrace nových hráčů, jak Breel Embolo, tak Mohamed Camara mají úsměv na tváři. Hodně si všichni pomáháme navzájem."

Ferencváros na první pohled možná představuje jednu z těch bezpochyby lehčích překážek. A možná vůbec tu nejsnadnější. Jenže zdání může opravdu hodně klamat. Hosté totiž byli před putováním na jih Francie taktéž v parádním rozmaru. Od doby, co neuspěli ve třetím předkole Ligy mistrů s Karabachem, padli jen jednou, a to v odvetě play-off o Evropskou ligu. Ovšem dvojzápas se Shamrockem měli natolik pod kontrolou, že jim porážka nakonec moc nevadila. Jinak v ostatních sedmi případech, z toho v pěti v rámci OTP Bank Ligy, vždycky zvítězili.

Diatta na každý pád ujistil, že k podcenění budapešťského souboru ze strany Monaca nedojde. Jestli totiž míní končit na první příčce pořadí, jakákoli ztráta z tohoto duelu by mohla vyústit v nepříjemné komplikace v boji o tuto metu. "Víme, že nám případná další výhra nezajistí, že budeme první. Každopádně nás v budoucnu opět požene kupředu," uvědomoval si Senegalec.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.61 - 7.53
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Ferencvárosi TC (HUN)11003:23
2.AS Monaco (FRA)11001:03
3.Trabzonspor (TUR)10012:30
4.FK Crvena Zvezda (SRB)10010:10

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele