základní skupiny - skupina C, 6. kolo
13.12.2018 21:00 CET
2 : 0
(2:0)
Stadión:
Eden Aréna, Praha

Reportáž

Slavia vyhrála nad Zenitem a postoupila do další fáze EL

Zatímco před rokem přinesl Slavii poslední skupinový zápas Evropské ligy hořké zklamání proti Astaně, tentokráte se může v Edenu bujaře veselit. Svěřenci Jindřicha Trpišovského se odmítli spolehnout na příznivý výsledek souběžně hraného utkání Kodaně s Bordeaux a po kvalitním výkonu porazili Zenit Petrohrad 2:0. Postup do jarní vyřazovací fáze z druhého místa právě za Zenitem Pražanům vystřelili již v první půli Zmrhal a Stoch.

Vstup do utkání sice měli slávisté nervózní, ale i tak první velká příležitost připadla právě jim. V páté minutě se při Hušbauerově rohovém kopu zjevil v nebezpečné pozici hlavičkující Ngadeu, avšak brankář Keržakov ještě na míč zvládl dosáhnout a excelentním zákrokem jej vytěsnil do bezpečí. Jinak úvodní minuty nabídly především boj ve středu pole s nepřesnostmi na obou stranách, ovšem domácí postupem času rozehrávku uklidnili a soustavným úsilím zatlačili Zenit na vlastní polovinu.

Po odehrané půlhodině hry se zdálo, že Slavii navzdory vší snaze dokáže pozorná obrana soupeře zdatně vzdorovat, avšak ve dvaatřicáté minutě přišel klíčový průlom skóre. Výtečnou akci po levé straně nastartoval Peter Olayinka, jenž vyklouzl z dvojnásobné přesily a ideální kolmicí vysunul Hušbauera, který zachoval chladnou hlavu a zpětnou přízemní přihrávkou našel nabíhajícího Zmrhala, jehož už čekala snadná práce v podobě uklizení míče zblízka do sítě.

Vstřelený gól domácím viditelně ulevil a přidal na sebevědomí, a i když Zenit na pár minut převzal iniciativu, k vážnějšímu ohrožení Kolářovy brány se nedostal. To Slavia naopak pokračovala v ofenzivním snažení s větším úspěchem, neboť čtyři minuty před koncem první půle přidala i brilantní zásah číslo dvě. Po dobré práci Coufala se k výpadu na pravé straně dostal Miroslav Stoch, který se jako obvykle s ničím nerozpakoval a napřáhl levačkou zpoza pokutového území. Zatímco v Petrohradu jeho pumelici branková konstrukce zastavila, tentokráte naopak vzdálenější tyč míči v cestě za brankovou čáru pomohla a Keržakov se na tuto lahůdkovou ránu natahoval marně. Do kabin se tak odcházelo za stavu 2:0 a postup měli slávisté na dosah.

Hostující kouč Semak musel být s dosavadním průběhem utkání hrubě nespokojen, neboť bezprostředně po změně stran sáhl hned ke dvojímu střídání a zavelet k obratu přišli Mak s Driussim. Právě druhý zmiňovaný se brzy dostal do úniku a bylo zapotřebí pohotového bloku Kúdely. Stoper Slavie sotva pár minut nato musel stejným způsobem Kolářovi vypomoci i podruhé, stejně jako jeho obranný kolega Zelený, který na poslední chvíli hasil nebezpečnou situaci, již zprvu sám umožnil pozapomenutím se za obrannou linií.

Po krátkodobém vzruchu před Kolářem se ale Pražanům především díky neutuchajícímu napadání rozehrávky soupeře povedlo hru přesunout zpět na polovinu Zenitu, a jelikož byl Miroslav Stoch i nadále při chuti, nebylo daleko ani k třetímu gólu večera. Slovenský střelec napřáhl takřka ze stejného místa jako v předešlém gólovém případě, avšak tentokráte pravačkou pouze orazítkoval břevno.

Ani závěrečné minuty ovšem žádné nervydrásající drama nepřinesly, neboť Slavia dokázala nadále tempo kontrolovat a před aplaudujícími tribunami Edenu si bezpečně pohlídala jak cenné vítězství 2:0, tak setrvání v Evropské lize i na jaře, kam putuje z druhého místa s konečným ziskem deseti bodů. Český fotbal tak bude mít v pohárové Evropě díky perfektnímu zakončení skupinové fáze hned dvojí zastoupení.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (389)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele