Názory a komentáře

Zářijová Premier League v kostce

Od začátku letošní sezóny anglické nejvyšší soutěže vám Eurofotbal přináší novou rubriku s názvem Premier League v kostce, která má za úkol shrnout v pokud možno stravitelné formě uplynulý víkend. Jako bonus k pravidelným článkům po každém kole jsem však, stejně jako minulý měsíc, připravili i souhrn za celé září, který se ohlíží za uplynulými koly anglické soutěže trošku analytičtějšíma očima.

Tuchelův risk = žádný zisk

Za nepovedeným výkonem Borussie Dortmund v Allianz aréně se ohlíží komentátor české verze Eurosportu Michal Šíma. Sedm zápasů, sedm výher. Bayern nastoupil v 8. kole na domácím stadionu jako favorit, pokud se však dalo někomu věřit, že Bayern zaskočí, pak manšaftu Borussie Dortmund. Druhý nejlepší tým ligy, druhý nejlepší útok ligy, fotbal na minimálně stejně líbivé úrovni jako Bayern, ostrostřelec Aubameyang na rekordní gólové šňůře... A ceněný taktik Thomas Tuchel na lavičce.

Jsem nejlepší, hlásí Mourinho. Tak ať se činí

Čtyřicet let Chelsea takovou krizi nezažila. Po osmi kolech má obhájce titulu osm bodů a v Premier League se potácí na šestnáctém místě. Naposledy londýnský klub na Stamford Bridge zostudil Southampton a to, co mohlo ještě před měsícem vypadat jen jako špatný vstup do sezony, se na začátku října přetavilo v krizi obřích rozměrů.

Ligue 1 speciál: Monacká tvrz v troskách

Po osmi odehraných kolech nabízí tabulka francouzské Ligue 1 nevídaný pohled: AS Monaco, které loni proslulo fenomenálně organizovanou defezivou (také inkasovalo nejméně branek ze všech), se chlubí divokým skóre 12:13. Pouze trápící se Troyes pustilo zatím více gólů. Jak je to možné?

Premier League v kostce (7. kolo)

Překrásné kolo. Fotbal v nejčistší podobě. Co se samotné hry týče, samozřejmě. Anglická Premier League nabídla jeden z nejzajímavějších víkendů posledních let - padaly mraky branek, krásných, nehezkých, bohužel i neregulérních. Tak jako tak Eurofotbal i nyní přináší souhrn toho NEJ, co deset duelů přineslo.

Další rekord snajpra Bayernu, tentokrát poněkud ukrytý. A co na to Auba?

Bayern vs. Dormtund. Robert Lewandowski vs. Pierre-Emerick Aubameyang. Jen těžko co může přebít přetahovanou dvou elitních klubů v tomto ročníku BL. Ztělesňují ji snajpři obou týmů. Střelci, kteří v dosavadním průběhu soutěže předvádějí nebývalé kousky. V ohlédnutí za sedmým kolem nejvyšší německé soutěže se k tomu vrací komentátor české verze Eurosportu Václav Procházka.

Ligue 1 speciál: O příčinách montpellierské krize

Kouč Montpellieru Rolland Courbis má podle všeho nůž na krku - pokud dnes v podvečer jeho svěřenci neuspějí proti Lorientu, může si začít balit kufry. Alespoň tak zní zpráva, se kterou v pátek ráno přispěchala francouzská sportovní média. Že by podle ní mohla zkušenému trenérovi na zachování pozice stačit i remíza, ukazuje o současném stavu Les Pailladins poměrně dost věcí..

Vzpoura tápajících

Trápily se, šly od porážky k porážce a jejich vstup do sezóny šlo rozhodně označit jako katastrofální nebo přinejmenším mizerný. Vložené 6. kolo ale přineslo zlom a dost možná obrat k lepším zítřkům. Za vzpourou dosud tápajících týmů se ohlíží komentátor Eurosportu Tomáš Petr.

Hanba Mourinhovi. Konec doktorky je Portugalcovým nejhorším prohřeškem

Šťouchal do oka trenérovi, s dalším se postrkoval u postranní čáry, nevybíravých slov na adresu kdekoho má nepočítaně, ale přesto všechny tyto činy manažera Josého Mourinho převyšuje nejčerstvější kauza jeho kariéry. Kvůli jeho neoprávněným obviněním a snad i hrdosti v Chelsea skončila doktorka Eva Carneirová.

Premier League v kostce (6. kolo)

I po šestém kole anglické nejvyšší soutěže zůstává na čele Manchester City, který však senzačně podlehl na domácí půdě West Hamu a nechtíc ukončil svou vítěznou sérii. Krizi naopak pomalu přechází obhájce titulu Chelsea, která porazila Arsenal a zároveň se postarala o nejkontroverznější situaci celého kola.

Ligue 1 speciál: Trapp vs. Sirigu aneb Velká brankářská revoluce

Položme si otázku: Co je primárním úkolem fotbalového brankáře? Na první pohled je to triviální dotaz: přece chytat míče, které míří do sítě, a zabránit tak soupeři ve skórování. Jenže jak ukazuje Kevin Trapp (a Laurent Blanc) v současném PSG, tato jednoduchá definice už těm nejlepším zkrátka nestačí. Salvatore Sirigu chytat bezesporu umí, přesto byl bez pardonu odsunut na vedlejší kolej..

Borussia Dortmund, model TT

Thomas Tuchel přepisuje klubovou historii BVB. Žádné nové koště ještě nemetlo tak dočista do čista, jak praví omšelý reklamní slogan. V Bundeslize to zkraje sezóny dělá pět zápasů, pět výher a skóre 18:3. Klobouk dolů, ale zatím nepřišel žádný ostrý test, říkal nejeden expert před utkáním pátého kola proti Bayeru Leverkusen. Za uplynulým kolem Bundesligy se ohlíží komentátor Eurosportu Radim Bártů.

Son Heung-min a strašák jménem vojenská služba

Když Tottenham závěrem přestupového okna zčistajasna udělal ze Son Heung-mina nejdražšího asijského fotbalistu historie, nadzvedlo se málokteré obočí. Jde přece o křídelníka prověřeného Ligou mistrů a trojnásobného autora alespoň 10 gólů v jedné bundesligové sezoně. Přesto se nad daným obchodem vznáší mohutný vykřičník: vyhlídka proklínané vojenské služby...

Ligue 1 speciál: Montanierův krok do neznáma

Poslední 'nový Zidane'. Pracovně zněl název dalšího francouzského speciálu právě takto; žádné jiné přirovnání totiž k nové posile Rennes, Yoannovi Gourcuffovi, nesedí více. Úpadek jeho kariéry jako by symbolicky ilustroval rychlost, s níž fotbalový svět upouští od podobných statických géniů. A protože Rennes je v tomto ohledu letos vyloženě progresivně myslícím týmem, zůstává otázkou, co s šikovným záložníkem kouč Philippe Montanier vlastně plánuje dělat..

Pán gólů: Návrat krále

Po reprezentační pauze, kterou vyplnily kvalifikační boje o postup na EURO 2016, se znovu naplno rozjely ligové soutěže po celé Evropě. Čtvrté kolo Bundesligy se neslo především v duchu neskutečné kanonády Frankfurtu proti Kolínu. Za osmigólovým zápasem se ohlíží komentátor Eurosportu Tomáš Petr.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele