Mistrovství světa v kostce - 1. kolo

20.06.2018, 12:28
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Svátek fotbalu v Rusku sotva začal a už máme za sebou první kolo základních skupin. Hned na úvod nás překvapili domácí fotbalisté, kteří až příliš hladce smetli Saúdskou Arábii a dostali své příznivce do hotové fotbalové horečky. Řada favoritů naproti tomu trpí jen vysokou teplotou - Brazílie, Argentina ani Španělsko při vstupu do turnaje nevyhrály a Němci dokonce podlehli Mexiku.

Poprvé jsme na velkém turnaji svědky využití videotechnologie VAR, která se okamžitě těší zaslouženého uznání. Penaltu díky ní kopali Francouzi, Tunisané nebo Švédové; rozhodčí však ani s její pomocí nejsou stoprocentní. Pod palbou některých kritiků byli zrovna sudí Roldan nebo Shukralla, jejichž výkony v zápasech Anglie - Tunisko, respektive Polsko - Senegal se neobešly bez kontroverzních rozhodnutí.

V šestnácti kláních padlo slušných 38 gólů, o které se z většiny postarali evropské týmy (25). Starý kontinent vládne i co do zisku bodů - ze 14 týmů jen dva prohrály a hned osm slavilo triumf. Favorité z jihoamerického kontinentu naopak strádají, vyhrála pouze Uruguay. Překvapivě úspěšné jsou týmy z Asie - po třech bodech bral Írán i Japonsko.

Mistrovství světa v kostce navazuje na tradiční sérii článků z Premier League nebo Eura 2016. Kromě oblíbené sestavy kola v článku najdete subjektivní pohled redaktora na nejpůsobivější góly, zákrok, nechybí ani vyzdvihnutí mimořádných výkonů jednotlivců - a to jak pozitivních, tak negativních.

Zápas 1. kola: Portugalsko vs. Španělsko


Kdekdo čekal takticky svázanou bitvu. První kolo základních skupin, dva týmy se solidní defenzivou, vytříbeným systémem - a do toho vzpomínky na poslední velký vzájemný duel - 0:0 i po prodloužení v semifinále Eura 2012. Jasně, je to už šest let, ale vězte, že hned 9 fotbalistů, co hrálo tehdy, si koplo i letos; včetně Ronalda, Pepeho, Ramose nebo Piqueho.

V pátek to ale bylo úplně o něčem jiném. Hned v úvodu Cristiano Ronaldo vybojoval penaltu, kterou sám proměnil. Do poločasu navíc i díky chybě De Gey skóroval podruhé. Na obě trefy ale zareagoval jeho útočný protějšek Diego Costa. Rozdílový gól obstaral famózním volejem Nacho, ale poslední slovo měl opět pětinásobný držitel Zlatého míče. Úžasný přímák ze samotného závěru rozechvěl i ty největší cyniky.

Podrobný záznam ze zápasu si můžete prohlédnout zde.

Gól 1. kola: Nacho Fernández


Jinačí způsob, jak otevřít své střelecké konto v reprezentaci. Fenomenální trefě Nacha Fernándeze chybělo jen to, aby byla vítězná. A moc tomu nechybělo - nebýt ještě úchvatnějšího výkonu Cristiana Ronalda - Nacho by byl ryzím hrdinou. Odražený míč poskakoval a točil se, takže žádná lehká záležitost. Pravý bek Španělska se do něj ale opřel náramně a přes tyčku překonal Patrícia.



2. Denis Čeryšev

3. Philippe Coutinho

Zákrok 1. kola: Munir Mohand Mohamedi


Maroku nakonec k bodům nepomohl, tenhle dvojzákrok by si každopádně Munir mohl dát do vitríny a zarámovat. Samostatný nájezd Azmouna ustál a vyrazil nohou, ještě lepší zásah si ale schoval na dorážku Jahanbakhshe. To byl ryzí a parádní reflex.



Hráč 1. kola: Cristiano Ronaldo


Má tenhle chlap hranice? Na mistrovství světa nikdy nezářil - při všech třech účastech vždy skóroval jen jedinkrát. A teď, ve třiatřiceti, nasází jednomu z nejsilnějších týmů s jedním z nejlepších gólmanů hattrick. V zápase, kde mu technologie naměřila dokonce i rekordní absolutní rychlost, prakticky sám zařídil Portugalsku bod za remízu 3:3. Proměnil penaltu, kterou sám vybojoval, totéž platí o nádherně zahraném přímém kopu, jen u druhého gólu mu "asistoval" De Gea. Ronaldo byl aktivní, často létal nahoru-dolů a chystal střelecké pozice i svým kolegům. Dokonalý výkon.



Břídil 1. kola: Carlos Sánchez


Takový start do šampionátu si nepředstavoval ani v těch nejčernějších snech. Zkušený kolumbijský středopolař Carlos Sánchez nepobyl na ruských trávnících ani tři minuty a už do Kagawově střele strčil ruku do cesty. Bylo to uvnitř vápna, takže penalta, červená karta za přerušení jasné gólové šance - a stopka na další zápas. Sánchez se sice výrazně podepsal na prohře Kolumbie 1:2, pro nás je však spíš nešťastníkem než břídilem.



Hvězdy 1. kola podle WhoScored.com:


1. Cristiano Ronaldo (Portugalsko) - 9,83
- 3 góly, 5 vyhraných vzdušných soubojů (63%), 4 vybojované fauly, 94% úspěšnost přihrávek

2. Aleksandr Golovin (Rusko) - 9,80
- 1 gól, 2 asistence, 5 klíčových přihrávek, 3 přesné centry, 4 obranné zákroky

3. José Gimenéz (Uruguay) - 9,74
- gól, 5 vyhraných vzdušných soubojů (83%), 4 obranné zákroky, 9 přerušených akcí soupeře

4. Denis Čeryšev (Rusko) - 9,11
- 2 góly, 4 střely, z toho 3 na bránu, 3 úspěšné průniky, 2 vyhrané vzdušné souboje (100%)

5. Diego Costa (Španělsko) - 8,67
- 2 góly, 3 střely, z toho 2 na bránu, 2 úspěšné průniky, 2 odklizené balóny

Ideální sestava 1. kola


Autor: Jakub Tymčík

Mezi tři tyčemi dostal od Eurofotbalu šanci Hannes Halldórsson, jeden z hlavních strůjců senzační remízy Islandu proti Argentině. Pochytal šest střel jihoamerických kanonýrů, včetně penalty toho nejproslulejšího - Lionela Messiho. Čestnou zmínku si zaslouží Guillermo Ochoa, jenž v bráně Mexika devíti zákroky zastavil Němce, nebo Egypťan Mohamed El Shenawy.

Obrannou čtyřku zakládá zprava Kieran Trippier, anglický jezdec po pravé lajně a třeba autor šesti vytvořených šancí Albionu. Na protější lajně mu dělá společnost Srb Aleksandar Kolarov, jehož kopací technika vyhrála zápas s Kostarikou. Ještě předtím, než rozhodl fantastickým přímým kopem, našel pasem přes půlku hřiště Milinković-Saviće samotného před bránou.

Mezi stopery byl větší nával. Do sestavy se s čistým kontem a vstřeleným gólem cpali Švéd Granqist i Uruguayec Giménez - nakonec ale dostal přednost třeba jeho reprezentační kolega Diego Godín, skutečný lídr defenzivy a nejlepší hráč týmu v zápase s Egyptem. V sestavě nechybí ani Australan Trent Sainsbury, obranná skála a hlavní důvod ofenzivního trápení Francouzů.

Překvapivě slabá byla v útoku i Brazílie, na čemž má největší podíl defenzivní záložník Valon Behrami, který dokonalým pozičním bráněním naprosto vynuloval hvězdného Neymara. Podobný výkon předvedl Héctor Herrera, král středu pole v zápase s Německem a také zakladatel jediného gólu zápasu.

Přesouváme se do ofenzivy, kde hned narazíme na dvě největší hvězdy prvního kola. Aleksandr Golovin nadchnul svým výkonem už první hrací den, byl naprosto neúnavný, krásně nahrál na dva góly, další přichytal a poslední sám dal z přímého kopu. Odpověď si hned druhý den na to připravil hráč 1. kola Cristiano Ronaldo, o jehož show si můžete přečíst výše.

Duel Portugalska se Španělskem byl dlouho přetahovanou dvou excelentních střelců - za kratší konec, tedy co do vstřelených branek, nakonec tahal Diego Costa. Za dva góly a nesmírně bojovný výkon si ale nominaci zasloužil. Stejně jako Harry Kane, jenž sice v mezihře nebyl tak platný jako Costa, ale svým brankovým přínosem byl pro Anglii absolutně esenciální.

Statistické okénko 1. kola


- Rusko porazilo Saúdskou Arábii jasně 5:0 a připsalo si historicky druhou nejvyšší výhru domácího týmu v úvodním zápase na mistrovství světa (Itálie 7:1 USA, 1934)

- Cristiano Ronaldo prolomil své španělské zakletí a úhlavnímu rivalovi nasázel hned hattrick; byl to jeho 51. hattrick v kariéře a shodou okolností i 51. hattrick historie mistrovství světa

- poprvé od šampionátu v roce 1974 se čtyřem jihoamerickým reprezentacím nepodařilo vyhrát úvodní zápas mistrovství světa (Argentina, Peru, Brazílie, Kolumbie)

- červená karta Carlose Sáncheze (02:56) je druhá nejrychlejší v historii mistrovství světa (00:54; José Alberto Batista, Uruguay vs. Skotsko, 1986)

- během prvních zápasů základních skupin padly 4 góly z přímých kopů - víc než za celé mistrovství světa před čtyřmi roky (3)

Vtipné momenty 1. kola


1. Papa Putin a ribjonok Infantino

2. Alissonův boj s červeným míčem

3. Taky tě zdravíme, Robbie...

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (137)

Přidat komentář
smazaný uživatel

GOAT

Reagovat
fabec1222

Nejvtipnější momenty jsou určitě ve studiu ČT

Reagovat
verv

to jsou spíš nejsmutnější momenty

Reagovat
Rezan

Reagovat
Puskas

Brabec: "Když se podíváme na jejich sestavu, tak je to jedno jméno vedle druhého."

Reagovat
Azazelo RD

Podle serveru demagog.cz byl tohle zrovna jeho jediný pravdivý výrok.

Reagovat
Puskas

a to ani nechtěl.

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
FUnk

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
Mada

Reagovat
havrys99

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
smazaný uživatel

ten Alisson paradny gif

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
SpecialOne

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavé, že se 3. nejlepší hvězda kola nedostane ani do 11 kola

Reagovat
Le Gunner

Ta hvězda je podle WhoScored, sestava kola je podle redaktorů. A Godín naprosto zaslouženě.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevidim na tom nic divnýho, když budou 3 nejelpší hvězdy pravý obránci, tak se dokonce ani 2.nejlepší hvězda nedostane do 11 kola

Reagovat
Rezan

Gimenez dostal vysokou známku díky tomu gólu. Oba vybraní střední obránci zahráli lépe.

Reagovat
smazaný uživatel

Bude zase kralovat Ronaldo? Mozna jeste chce zautocit na jrale strelcu,mimimalne tohoto sampionatu.

Reagovat
smazaný uživatel

Na silu tam dat Kane na prave kridlo pricemz hral totalni hovno. Mohla tam byt jak Lozano tak Cerysev.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pony Slaystation

Taky nechápu, hrál snad nejhůř z týmu, jen se to k němu 2x odrazilo

Reagovat
El Campeon

Reagovat
El Campeon

Reagovat
smazaný uživatel

2 hráči Spurs v sestavě, cením.

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
Shevchenko

OT: Na to představování měst a stadionů jste se vykašlali proč?

Reagovat
Ligter

vždyť tu byla před šampionátem celá série

Reagovat
sosna

Celá ne.

Reagovat
fenixLFC

Luzniky a petrohrad boli?

Reagovat
Stannis Baratheon

A Luzniki je město?

Reagovat
fenixLFC

Stadion

Reagovat
Ligter
Reagovat
Adhol

Chybí NNižnij Novgorod, Moskva a Petrohrad

Reagovat
PJ

Budou, jen to alegre trochu nestíhá

Reagovat
cetto

Ale to není náš problém. Měsíc po šampionátu už to bude všem ukradený

Reagovat
vodka

stejně jako měsíc před ním

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
TopinB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FUnk

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
fenixLFC

A redakcii moze byt ukradnute co tebe chyba. Ked chces vedirt historii mesta zapasy a zvysok tak si to najdi sam, zabere ti ti desat minut

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

OOOOO Normální nadpis Jen tak dál

Reagovat
TheTopFootbaler

Tohle je kostka, ne zápisník.

Reagovat
smazaný uživatel

Messi kdessi?

Reagovat
smazaný uživatel

šňupe s Maradonou ve VIPKU

Reagovat
F.Torres

Pecka Sekce vripné momenty

Reagovat
smazaný uživatel

Cristiano zreje ako víno

Reagovat
smazaný uživatel

Se divím, že jste nezmínili Keylora Navase, ten chytil 2 nebo 3 samostatné nájezdy na něj.

Reagovat
smazaný uživatel

Keylor ale hraje fotbal

Reagovat
mayday

Ale jo, první kolo se mi líbilo. Že začátku sice gólu zas tolik nebylo, hodně 1-0, ale celkově dobrý. Branky parádní, zajímavé situace taky.

Reagovat
Counter

Ze začátku byly výsledky jako 5:0 a 3:3.

Reagovat
Svatej

Reagovat
ratusek

Reagovat
mayday

Jo, jo, byly, vyjmenovals všechny

Reagovat
cetto

No na začátku jich bylo dost. Na konci celkem taky. Špatný to bylo 16. a 17.

Reagovat
mayday

Jo, však tak jsem to myslel, byly tam dva dny, kdy byly snad 4 výsledky za sebou 1-0 nebo co. Ale je to dobrý.

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
kiciN

Reagovat
Infi

Reagovat
TopinB

Reagovat
Le Gunner

Díky za souhrn a všem redaktorům za skvělou práci během prvního kola turnaje. Snad vám to ti řiťopichové alá "všechnytitulkystojízaprd" nezkazí.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rezan

Reagovat
Counter

Chybí Carlos Vela!

Reagovat
blade115

Místo Behramiho a 4-4-2.

Reagovat
Hokaido

Behrami byl naprosto úžasnej, místo v týhle sestavě si rozhodně zaslouží.

Reagovat
TheTopFootbaler

Vela měl jít na pravé křídlo místo Kanea.

Reagovat
JarousFCB

Reagovat
Pony Slaystation

Ke sporným momentům by se měl určitě přidat i Ronaldův delfín a Costův loket

Reagovat
niflheim

Kostka!!! <3

Reagovat
mimi_united

Lukaku?

Reagovat
Counter

Fotbalista, co hraje za Belgii.

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
alcantara

2 Anglani v zostave je nejako malo

Reagovat
fantomas

Reagovat
alcantara

Zasah

Reagovat
fantomas

Ani ne, já v rámci redakční diskuze bojoval proti Kaneovi (a začlenění Trippiera nemůžeš ve vší vážnosti napadat). To jen že tvuj brek byl tak předvídatelnej... :)

Reagovat
alcantara

Brek... Strasne ma to trapi, no.

Reagovat
fantomas

No evidentně

Reagovat
alcantara

Za tie roky posobenia na tomto webe som uz vytrenovany, neboj, celkom to zvladam.

Reagovat
vodka

kane je blbost, ale trippier s přehledem

Reagovat
Kepy_FCB

Jeden je až příliš

Reagovat
GEGE

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

taky jsem se nejdriv mohl podivat nahoru

Reagovat
Darren Fletcher

alebo zajst do diskusie posledne tri dni :))))

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
REPLIKATOR

Fotka

Reagovat
smazaný uživatel

jako by mačkal jebaky co

Reagovat
Azazelo RD

Jeho hlava je jeden velkej umaštěnej jebák.

Reagovat
smazaný uživatel

Grafika sestavy je naprosto příšerná.

Reagovat
jenage

Reagovat
kiciN

Jakub Tymčík to mel asi jako projekt v grafice na zakladni skole

Reagovat
cetto

Já bych za sebe vypíchnul velmi překvapivé výsledky. Favoriti se všichni trápili, kromě Belgie. Někteří nakonec ani nevyhráli. Naopak překvapivý debakl Ruska.

Favoriti vyhráli jen 7 zápasů, což je neslýchané.

Reagovat
C-M@ster

Já napočítal 8.

Reagovat
Billy McClane

No a CR je zase o krocik blizsie k zlatej lopte

Reagovat
andkoo

ronaldov priamy kop je pre mna len tesne za nachovym golom, taketo mu velmi casto nevychadzaju

Reagovat
drussbarb

Cristianovi narostla bradka? Ach jo

Reagovat
Infi

Reagovat
Switchback
Reagovat
Switchback

ten Pepe

Reagovat
Ed_Hazard

Som si spomenul pri tom ako raz nakopol zo zeme Arbelou, keď si myslel že ho chce zdvihnúť nejaký protihráč

Reagovat
C-M@ster

Jedna žlutá za filmování, druhá žlutá za ukázání symbolu obrazovky rukama.

Ronaldo neměl dohrát.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
LAĎA_Z_MADRIDU

nějakej ublitej dneska kdo to bude uklízet?

Reagovat
Riviera Kid

Tohle se musí začít okamžitě trestat. Nedovedu si představit kam až to dojde.

Reagovat
Miguel19

Ronaldo chtěl video, aby se ještě víc ztrapnil?

Reagovat
vodka

není míň sympatické mužstvo než tyhle portugalské špíny...

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Rezan

a co španělský špíny

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

ronaldo asi pytal video aby dostal zltu

Reagovat
smazaný uživatel

Dělaj si prdel?

Reagovat
Minister

to je hnus

Reagovat
20fredy20

Ziyech hral tak 30x lepsie ako Penaldo, toho raz trafila lopta do hlavy a zase bude za Boha.

Reagovat
TopinB

Za esenciálního Kanea

Reagovat
Godwinson

To je debil

Reagovat
smazaný uživatel

Ale debil, co stojí 300 mega

Reagovat
smazaný uživatel

A tenhle bude mít zlatý míč. Twl, zladá NHL a Maurice Richard Trophy. Fakt ke zblití.

Reagovat
FUnk

Reagovat
Jan Horáček

Také se ukázalo, že zavedením videa se spory neodstraní, jen se bude řešit, proč tahle situace byla zkoumána a tahle ne, proč se tohle držení ve vápně posoudilo takto a jiné podobné zase jinak.

Dobře vypadá Rusko, a to se říkalo, že má špatné mužstvo. Ale teď jsme viděli, jak měla Uruguay problémy se S. Arábií a ani Němci ji v přípravě neporazili nějak přesvědčivě.

Reagovat
smazaný uživatel

Rozšíření MS je na 48 týmů ok, ale za předpokladu, že půjde většina z Evropy. Rozhodně není cesta posilovat z afriky a už vůbec ne z Asie, tyhle země letos na MS zatím o level níž než evropané

Reagovat
FUnk

hlavne hraji poradny beton, jasne ze na vice nemaji, ale sledovat 11 iracanu v malem vapne? nasrat

Reagovat
fenixLFC

Azia uhrala viac bodov ako juzna amerika

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

1.kolo strucne souhrn: Ronaldo, kdESSI byl v predchozich MS ?

Reagovat
smazaný uživatel

Až na Sainsburyho . usty

Reagovat
Mr.Jindros

Zaparkované autobusy slabých týmů se mi zdají čím dál účinnější... už i dřeváci z Kostariky dokážou vzdorovat Brazilcům a těch příkladů je víc. To není dobrá zpráva pro útočný fotbal.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele