Ligue 1 - souhrn 31. kola: Lille veze výhru z Paříže

03.04.2021, 14:50, aktualizováno 04.04.2021, 23:00
Komentáře a souhrny
Jonathan David (© AFP)
Šlágr kola vyzněl pro Lille, to vyhrálo na půdě PSG a na čele tabulky jde do menšího trháku. AS Monaco naplnilo roli favorita proti FC Metz a posunulo se na průběžnou třetí příčku před Lyon. Rennes po dvou výhrách opět zaváhalo, tentokrát remizovalo s Remeší. Další výhru slaví Nice a Lorient v důležitém klání porazil Brest. Marseille si doma poradila s Dijonem...

Olympique Marseille - Dijon FCO 2:0

04.04.2021 21:00

Góly: 45+1. Leonardo Balerdi, 79. Álvaro González

Tým Jorgeho Sampaoliho tak odčinil zaváhání v duelu s Nice a stále může pomýšlet na konečné páté místo. Naopak Dijon už má na kontě dvacet porážek. Případná záchrana v Ligue 1 by se už pomalu rovnala zázraku.

První serióznější ohrožení branky přišlo na pořad večera ve 13. minutě, kdy se ke své pověstné ráně zpoza šestnáctky dostal Dimitri Payet a k úvodnímu zásahu scházelo půl metru. Krátce poté převzal ve vápně Moussa Konaté centr od Bersanta Celiny a zařízení minul ještě o menší kousek, než nedlouho předtím jeho zmíněný protihráč.

V 18. minutě se k hlavičce dostal Wesley Lautoa, jenže ta Steva Mandandu nevylekala. Následující minuty přinesly obětavost obránců a nepřesnosti útočníků. Ve dvaačtyřicáté minutě musel Thauvinův ostrý a tečovaný centr vyrážet Saturnin Allagbé. Když už to vypadalo, že se půjde do šaten za nerozhodného stavu, inkasoval beninský brankář první gól.

Dimitri Payet centroval od rohového praporku na bližší tyč, kde do balonu trknul razantně hlavou Leonardo Balerdi a nebylo, co řešit - 1:0. V 54. minutě měl OM nakročeno ke druhému přesnému zásahu. Pol Lirola ve velkém čtverci na pravé straně přihrál pod sebe do ideálního prostoru na Payeta, který z první zdaleka netrefil podle představ.

Těsně před vypršením úvodní hodiny tohoto mače se stříbrný medailsta z ME 2016 osmělil znovu a tentokrát Allagbého pořádně zaměstnal. V minutě šestašedesáté rozehrával ten samý hráč Marseille standardní situaci na hlavu Álvara Gonzáleze a míč jen o centimetry přeletěl břevno a skončil na horní síti. Nicméně je pravda, že muž v rukavicích by s velkou pravděpodobností dokázal zasáhnout, pokud by tohle zakončení mířilo mezi tři tyče.

Tým Davida Linarése věřil, že existuje možnost s nepříznivým výsledkem ještě něco udělat. Ovšem pouze do devětasedmdesáté minuty. Tenhdy Payet opět rozehrával standardní situaci, takový zkrácený rohový kop. Kulatý předmět letěl do shluku hráčů, kde jej mírně zasáhnul Álvaro González a po něm cílil Bruno Ecuele Manga stehnem smolně za záda vlastního brankáře - 2:0.

Zbývající minuty se už obešly bez vyložené příležitosti, což znamená, že hosté vyslali Mandandovým směrem za devadesát minut (plus nastavení) jednu jedinou střelu. A nic nenasvědčuje tomu, že by si měli v příštím zápase spravit chuť, protože zajíždějí do Monaka. Olympěque čeká náročný duel v přibližně 170 kilometrů vzdáleném Montpellieru.

Více informací k zápasu

Nîmes Olympique - AS Saint-Étienne 0:2

04.04.2021 17:05

Góly: 23. Wahbi Khazri, 66. Denis Bouanga

Ani jeden z týmů nezažívá nejlepší sezonu, což platí dvojnásob pro Les Verts. Pokud by fotbalisté St. Étienne i tento duel prohráli, Krokodýli by se na ně bodově dotáhli. Místo toho si výběr kouče Puela připisuje devátou výhru, zatímco Olympique zůstává o bod na barážové příčce.

Hra byla v úvodu utkání poměrně rozkouskovaná a aktérům se nedařilo dostat do správného tempa. Velkou vzpruhou pro hostující celek byla první branka, kterou ve třiadvacáté minutě obstaral Wahbi Khazri, když si připravil přihrávku od Charlese Abiho a z nějakých osmnácti metrů rozvlnil síť - 0:1.

V devětatřicáté minutě se domácí radovali z vyrovnání. Bohužel však předčasně. S Ferhatovou střelou bylo ještě všechno v pořádku, jenže dorážející Moussa Koné si nepohlídal ofsajdovou hranu. Hned poté málem udeřilo na druhé straně hřiště. Rychlý brejk fotbalistů St. Étienne zakončil Khazri přihrávkou na Mahdiho Camaru, jehož výborně vychytal Baptiste Reynet.

Po změně stran jako první zahrozil Zinedine Ferhat, jehož Nîmes s velkou pravděpodobností pro příští ročník v kádru neudrží, ať už spadne do Ligue 2, nebo se zachrání mezi elitou. V každém případě brankář St. Étienne Green přímý kop alžírského reprezentanta vyrazil do bezpečí. Následně Trauco posunul na Bouangu, jenž ztroskotal na muži v rukavicích.

V 56. minutě zahrávali hosté rohový kop. Balon se snesl na hlavu Harolda Moukoudiho, odkud putoval do břevna. Zanedlouho ve vlastním vápně postrčil Cissé pronikajícího Kelyana Guessouma. Rozhodčí Thomas Leonard si šel celou situaci prohlédnout k videu, aby usoudil, že se o nedovolený zákrok nejednalo.

V minutě šestašedesáté se Denis Bouanga řídíl pořekadlem "když nevíš, co s míčem, vystřel". Za jeho pumelicí z nějakých osmadvaceti metrů se stačil Reynet jenom ohlédnout - 0:2.

Prakticky okamžitě po rozehrávce mohl snížit Moussa Koné, avšak Green svůj tým podržel. V 69. minutě se borci hájící barvy ASSE dostali do rychlého protiútoku, který po nešikovné teči Naomichiho Uedy zakončil akrobaticky z bezprostřední blízkosti Romain Hamouma. Tento zásah však nemohl platit kvůli ofsajdu.

V 84. minutě dostala skvadra Pascala Plancqueho jedinečnou příležitost ke snížení. Mladík s číslem čtyřicet na zádech se totiž vrhnul pod nohy Ferhatovi a kopala se penalta. Brankář se jménem Etienne Green snad ani nemůže nastupovat za jiný klub, než za ASSE, napravil svoje zaváhání a mizerně zahraný pokutový kop Renaudu Ripartovi lapil.

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - Racing Strasbourg 2:3

04.04.2021 15:00

Góly: 36. Paul Baysse, 45+2. Ui-jo Hwang (pen.) - 6. Lamine Koné, 21. Habib Diallo, 30. Ludovic Ajorque (pen.)

Přestřelku v Bordeaux zvládl lépe Strasbourg. Všech pět branek na stadionu Matmut Atlantique přitom padlo během úvodního poločasu. Racing se díky výhře 3:2 posunul v tabulce o skóre právě před Les Girondins, kterým k bodovému zisku nepomohl ani další přesný zásah Hwanga.

Jenom necelých šest minut stačilo Laureyho družině k tomu, aby poprvé skórovala. Lamine Koné si naběhnul na roh Dimitriho Liénarda a prosadil se hlavou z hranice malého vápna, přestože si Benoît Costil na míč sáhnul - 0:1. Velká nepříjemnost pro Bordeaux, které mohlo podruhé inkasovat v 18. minutě.

Adrien Thomasson však domácí jedničku nepřelstil. To se podařilo až Habibu Diallovi, který krátce po vypršení úvodní dvacetiminutovky uklidil hlavou do sítě centr Frédérica Guilberta, prakticky ze stejného místa, jako před ním kolega Koné - 0:2. Hrůzná půl hodina pro domácí byla dokonána, když Thomassona ve vlastním pokutovém území zřejmě nevědomky fauloval Stefan Mitrović.

K penaltě si stoupnul Ludovic Ajorque, a přestože bylo podle jeho pohybu poměrně dost čitelné, kam bude cílit, byl Costil u své pravé tyče stejně o něco později, než by bývalo bylo záhodno - 0:3.

Tohle už vypadalo pro výběr trenéra Jean-Louise Gasseta hodně nedobře. Avšak jiskřičku naděje vykřesal už za šest minut Paul Baysse. Hatem Ben Arfa rozehrál roh na Laurenta Koscielnyho, jenž hlavou vracel zpět na bližší tyč, kde se stejnou částí těla prosadil dvaatřicetiletý rodák z města Talence - 1:3.

Domácí vycítili příležitost, ale záhy mohli znovu inkasovat, kdyby nebyl Adrien Thomasson při svém počínání nepřesný. Ve 42. minutě měl svůj druhý zářez na kopačce Ajorque. Zakončovat do protipohybu brankáře byl výborný nápad, jen kdyby se podařilo trefit prostor mezi třemi tyčemi.

Krátce po něm poprvé zahrozil výše zmíněný korejský reprezentant Hwang Ui-jo, leč jubilejní desátou branku v sezoně zaznamenal až tři minutky poté. Youssouf Sabaly nešikovně zezadu podrazil Koscielnyho a Hwang proměnil nařízenou "pětku" přízemní ranou k levé tyči - 2:3. Tak skončila maximálně výživná úvodní půle.

V té druhé se jako první osmělil Yacine Adli a mnoho nechybělo, aby na ukazateli změnil průběžný stav na 3:3. Následně přišla opět řada na Hwanga, jenž si tentokrát vylámal zuby na Matzi Selsovi. V 66. minutě centroval Liénard a Mitrović hlavičkoval nad. V závěrečné desetiminutovce se ještě ocitnul v nadějné pozici Anthony Caci, ale potvrdil, že dávání gólů nepatří k jeho vytříbeným činnostem.

Ve zbývajících minutách si borci z města ležícího na francouzsko-německé hranici už těsné vedení uhájili. Za týden doma přivítají PSG, se kterým před dvěma lety dokázali senzačně uhrát remízu. Oproti tomu Bordeaux zajíždí do regionu Rhône-Alpes, neboť je tam čeká střetnutí se Saint Étienne, který v minulosti vedl právě kouč Gasset.

Více informací k zápasu

FC Lorient - Stade Brestois 1:0

04.04.2021 15:00

Góly: 45. Laurent Abergel

Les Merlus prodloužili sérii neporazitelnosti už na pět utkání díky vítězstvím nad Brestem. Les Pirates popatnácté prohráli a vědí, že jim po jednatřiceti kolech bude patřit v tabulce šestnácté místo. S tříbodovým náskokem právě na Lorient.

Domácí mohli rozvlnit síť už ve 2. minutě. Armand Laurienté centroval, ale následná rána byla v poslední chvíli tečovaná na roh. V 15. minutě zkusil štěstí Laurent Abergel. Bohužel pro svůj tým našel jenom připraveného Larsonneura. Tahle partie měla sice slušné tempo, jenže bez vyložených brankových příležitostí.

Deset minut před vypršením řádné hrací doby úvodního dějství střílel nad Jerôme Hergault. Prosadit se dokázal až jeho spoluhráč Laurent Abergel v samotném závěru první půle, když si to neohroženě namířil mezi protihráče vstříc šestnáctce, u které si narazil s Teremem Moffim, aby z hranice malého čtverce pravačkou po zemi zakončil ke vzdálenější (pravé) tyči - 1:0.

Po změně stran se pokusil přidat pojistku Laurienté, jenže minul. Hosté evidentně chtěli s nepříznivým stavem něco udělat, nicméně jako by se na jejich kopačky čím dál více kradla nervozita. V 70. minutě to byl proto opět Laurienté, kdo pálil z přímého kopu, avšak míč byl sražen na roh. Ten samý fotbalista měl za 180 sekund další velikou možnost.

Na hranici vápna volil složitější variantu, tj. zakončení obloučkem vnějším nártem pravé nohy. K neradosti kouče Pélissiera skončil kulatý předmět na levé tyči. Lorient dále kontroloval hru a soupeři nakonec nic nedovolil. V nastaveném čase se do útoku zapojil i gólman Larsonneur. Brána Brestu byla tedy prázdná.

Po dlouhém nákopu tedy měl ideální příležitost ke skórování Quentin Boisgard, kdyby mu nepřišlápnul patu Haris Belkebla. Následovala tedy jasná červená karta, ovšem na výsledku se už nic nezměnilo. Lorient bude za týden bojovat o další body na stadionu v Lens, kdežto Les Pirates doma přivítají o záchranu bojující Nîmes Olympique.

Více informací k zápasu

FC Nantes - OGC Nice 1:2

04.04.2021 15:00

Góly: 32. Abdoulaye Touré - 11. Kasper Dolberg (pen.), 29. Kasper Dolberg

Pro hráče Nantes zatím neplatí, že lepší výkony předvádějí na svém Stade de la Beaujoire. Hůře jsou na tom na vlastním stadionu v této sezoně pouze celky z Nîmes a z Dijonu. Proti Nice to jen Les Canaris jen potvrdili. Naopak Les Aiglons potvrdili lepšící se formu a na konto si připisují celkově už dvanáctou výhru.

V 6. minutě se hosté dožadovali odpískání pokutového kopu, neboť měli dojem, že po Kamarově střele zahrál domácí fotbalista ve vápně rukou. Rozhodčí Stéphanie Frappart nechala pokračovat ve hře. Právě Hassane Kamara záhy vyzkoušel Lafontovu pozornost. V minutě desáté došlo na první důležitý moment utkání.

V souboji dvou devatenáctek narazil Khéphren Thuram do Abdoulayeho Tourého a tady sudí Frappart neváhala ani na okamžik. Jasná penalta pro Orly, kterou proměnil střelou k levé tyči Kasper Dolberg - 0:1.

Ve dvaadvacáté minutě musel nejprve do akce Walter Benítez. Následně mohl podruhé v tomto duelu skórovat Dolberg, nicméně Lafont si celou situaci pohlídal.

Potom měl i štěstí, že se míč po hlavičce zmíněného aktivního dánského útočníka zastavil o břevno. V devětadvacáté minutě už se ale Dolberg znovu prosadil. Po nepovedeném odkopu se k balonu dostal Thuram. Jeho halfvolej zpoza šestnáctky Lafont pouze vyrazil a protihráč s devítkou na zádech našel skulinku u levé tyče - 0:2 a velká nepříjemnost pro výběr kouče Kombouarého.

Naštěstí pro něj na sebe nenechalo snížení dlouho čekat. Už za nějakých 180 sekund centroval Moses Simon od rohového praporku a díky zaváhání Williama Saliby se k lacinému gólu dostal Abdoulaye Touré - 1:2. Ve 35. minutě mohl Dolberg zkompletovat hattrick, kdyby nemířil přesně do míst, kde se vyskytoval muž v rukavicích.

Po změně stran se jako první připomněl Pierre Lees-Melou, když svým technickým obstřelem trefil tyčku. Teprve potom o sobě dal vědět Ludovic Blas, jenž v uplynulých týdnech svému klubu výrazně pomohl. Tentokrát ale úspěšný nebyl. Paní rozhodčí nepískala penaltu ani po střetu Louzy s Todibem.

Pak se osmělil Sébastien Corchia a k vyrovnání mnoho nechybělo. V 56. minutě pálil těsně mimo Myziana Maolida. A po něm nasměroval svůj pokus nad bránu Touré. V šestasedmdesáté minutě Benítez pro jistotu vyrážel střelu Nicolase Palloise. Jeho spoluhráč Charles Traoré pak střílel z úhlu a gólman se čtyřicítkou na dresu znovu srážel na roh. Do závěrečného hvizdu se musel mezi třemi tyčemi činit ještě jednou, když zlikvidoval výživný pozdrav od Ludovica Blase.

Více informací k zápasu

Stade Reims - Stade Rennes 2:2

04.04.2021 15:00

Góly: 60. Boulaye Dia, 81. Konan - 75. Serhou Guirassy (pen.), 83. Serhou Guirassy

Remeš a Rennes se rozešly smírně a rozdělily si po bodu. O něco větší radost z něj patrně budou mít domácí, kteří si už téměř jistě zajistili setrvání v Ligue 1 i pro příští sezonu. Navíc dohrávali posledních osm minut v deseti. Les Rouges et Noirs mají navzdory této remíze pohárové příčky pořád na dohled.

První pokus si už po necelých 120 sekundách přípsal na konto domácí Mathieu Cafaro. K přímému ohrožení Alfreda Gomise mu chyběla o něco větší přesnost. Brankář ve službách Rennes pak sice skočil pod nohy Diovi, nicméně následnou rozehrávkou nabídnul příležitost ke skórování Nathanaëlu Mbukuovi, který prázdnou svatyni překopnul.

Ve 28. minutě nebezpečně pálil Martin Terrier a Predrag Rajković s vypětím všech sil vyrážel na roh. Poté se pokusil na srbskou jedničku vyzrát Sehrou Guirassy, leč bez úspěchu. První poločas branku nepřinesl. Zato ten druhý nabídnul velice zajímavou podívanou. Ve třiapadesáté minutě měl Gomis velké štěstí, že balon po střele Thomase Foketa nelovil ze sítě.

V 60. minutě už ale kapituloval, protože přízemní Mbukuovu navštívenku vyrazil pouze k pravačce číhajícího Boulayeho Dii, který zaznamenal patrně ten nejjednodušší ze svých čtrnácti gólů - 1:0. Vedení vydrželo týmu Davida Guiona do 75. minuty. Wout Faes stáhnul ve vlastní šestnáctce na zem Sehroua Guirassyho a kopala se penalta.

Její exekuce se ujal sám faulovaný a s naprostým přehledem proměnil - 1:1. Zanedlouho to zkoušel z přímého kopu střídající Romain Del Castillo a Rajković skvěle vyrazil. Díky tomu mohla jít jeho Remeš opět do vedení. Ano, Ghislain Konan mohl přihrávat po své levé ruce na lépe postaveného spoluhráče. Jenže nakonec volil přízemní ránu levačkou z pětadvaceti metrů, na kterou Gomis nedosáhnul - 2:1.

Že by si ale Les Rouges et Blancs užili vedení nějak dlouho, to se rozhodně napsat nedá. Za nějakých 120 sekund Rajković neodhadnul centr od rohového praporku a Guirassy se přes snahu Foketa a Mbukua dokázal zblízka podruhé v zápase prosadit - 2:2.

Hned v 85. minutě hasil Moreto Cassamá hrozící brejk tím, že ve středu hřiště podkopnul Faitouta Maouassu. Sudí Abed neváhal a třiadvacetiletého záložníka bez předchozího napomenutí vyloučil. Rennes však početní výhodu nedokázalo ve zbývajících minutách využít.

Více informací k zápasu

Angers SCO - Montpellier HSC 1:1

04.04.2021 13:00

Góly: 72. Stéphane Bahoken - 47. Stephy Mavididi

Svěřenci Michela Der Zakariana se nijak netají tím, že by rádi ukořistili pozici zaručující evropské poháry. Evidentně to bude ještě tuhý boj, protože na mezinárodní zápasy si dělá zálusk vícero mužstev. Nedělní remíza je každopádně pro Montpellier v tomto boji jasnou ztrátou. Šanci má pořád i Angers, nicméně v jeho případě by se jednalo o velké překvapení.

Během úvodní dvacetiminutovky rozhodně nešla upřít hráčům snaha, nicméně první pozoruhodnější pokus se uskutečnil až tři minutky po jejím vypršení. Domácí Souleyman Doumbia našel v ideální pozici kolegu Ibrahima Amadoua, jehož volej nebyl přesný. Ten samý hráč se dostal k přízemní střele i osm minut poté, nicméně Jonas Omlin vyrážel do bezpečí.

Ve 37. minutě se díky spolupráci s Pierrickem Capellem dostal k zakončení Antonin Bobichon, avšak nakonec balon skončil těsně vedle. Hráči Montpellieru se během úvodního dějství rozhodně nepouštěli do žádných větších akcí. Jenže to se změnilo necelých 120 sekund po změně stran. Centr Juniora Sambii z pravé strany prodloužil jeden z obránců na zadní tyč, kde číhal Stephy Mavididi, na jehož hlavičku byl Paul Bernardoni krátký - 0:1.

V 58. minutě se snažil vyrovnat Angelo Fulgini, nicméně si nepotykal s přesností. Za dalších deset minut se zatoužil prosadit Andy Delort. Tentokrát mu však nebylo přáno. Bývalý útočník Caen šel v minutě dvaasedmdesáté sám na gólmana. Svoji šanci však totálně zazdil, neboť ke škodě jihofrancouzského celku přestřelil zařízení.

Mrzet ho to mohlo dvojnásob, protože hned po rozehrávce chyboval na hranici vlastní šestnáctky Hilton a číhající Stéphane Bahoken byl u míče o něco dříve než Jonas Omlin - 1:1. Potom neprostřelil muže v rukavicích Stephy Mavididi a Gaëtan Laborde cílil jenom do boční sítě. V samotném závěru to ještě zkusil Bahoken, ale podruhé už hostující jedničku nepřekonal.

Více informací k zápasu

RC Lens - Olympique Lyon 1:1

03.04.2021 21:00

Góly: 65. Jonathan Clauss - 81. Lucas Paquetá

Olympique Lyon si zkomplikoval boj o titul a navíc ještě vypadl z pozic zaručujících Ligu mistrů. Remíza 1:1 na půdě nováčka RC Lens je pro Garciovi svěřence trpkou ztrátou, na druhou stranu do konce soutěže stále zbývá sedm kol a stát se může cokoliv. Domácí poslal po hodině hry do vedení Clauss a za Lyon odpověděl v 81. minutě Brazilec Lucas Paquetá. Na výsledku už nic nezměnilo ani vyloučení Slimaniho v závěru zápasu.

Boj o titul ve francouzské Ligue 1 je po dlouhé době hodně napínavý a každá ztráta může být hodně citelná. Své o tom ví Olympique Lyon, který díky remíze s RC Lens spadl na čtvrté místo, které nezaručuje ani Ligu mistrů.

Začátek utkání žádné strhující tempo nenabídl a teprve po uplynutí půlhodiny se začaly na hrací ploše dít zajímavé věci. Ve 35. minutě vyrobil brankář Lopes obrovskou chybu, kterou potrestal povedenou střelou ze střední vzdálenosti Doucouré. K překvapení hráčů RC Lens však branka pro hru rukou v podání Sotocy neplatila. O chvíli později bylo před Lopesem znovu živo, když ránu Clausse musel brankář nadvakrát krotit. Lyon se dostal ke slovu až těsně před koncem poločasu a stálo to za to. Šanci Depaye likvidoval na brankové čáře obránce Gradit.

Domácí dokázali Lyonu zle zatápět a další zákrok musel tasit Lopes proti střele Fofany. Na druhé straně zase Leca vychytal Ekambiho. O chvíli později Leca výborně vyrazil proti Kadewerovi, což se ukázalo být naprosto klíčovým zákrokem. Místo inkasované branky totiž domácí vstřelili úvodní gól. Kakuta skvěle načasoval přihrávku na Jonathana Clausse a ten střelou mezi nohy překonal brankáře Lopese.

Lyon po inkasované brance přidal plyn a výsledkem bylo vyrovnání devět minut před koncem. Lucas Paquetá se dostal ve vápně k odraženému balónu a z otočky Lecu propálil. Lens se mohlo v závěru ještě jednou ujmout vedení, ale Fofanova nebezpečná rána prosvištěla těsně vedle. Lyon si ještě všechno zkomplikoval a po zákroku Slimaniho musel dohrávat v početní nevýhodě, ovšem gól ani během šesti minut nastavení nepadl.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - Lille OSC 0:1

03.04.2021 17:00

Góly: 20. Jonathan David

Lille, podobně jako na podzim, s PSG neprohrálo, ba co více, v Parku princů dokonce uzmulo těsné vítězství, díky kterému o tři body svého soka předskočilo v tabulce a dostalo se opětovně do vedení. Mizérii a frustraci domácích, kteří nedokázali nijak zareagovat na jediný gól Jonathana Davida, potrhla nakonec v závěru taktéž červená karta pro útočníka Neymara.

Hostující lodivod Christophe Galtier znovu ukázal, že je aktuálně v Ligue 1 možná vůbec tím nejschopnějším stratégem, a byť k dispozici nemá nijak hvězdný kádr, umí s ním bodovat i proti nejostřílenějším francouzským klubům. Lille se podařilo díky kompaktnímu a takticky výtečnému výkonu urvat čisté konto a udržet na uzdě největší ofenzivní hrozby Les Parisiens.

Přitom před duelem musel Galtier řešit dvě nepříjemnosti. Tou první, náhlou a nečekanou, byl čerstvý pozitivní test na koronavirus u Yusufa Yaziciho, sice nestabilního článku základní jedenáctky, leč pořád nejlepšího střelce týmu. A tou druhou, o které věděl dopředu, byla ztráta obou pravých krajních beků Jérémyho Pieda a Zekiho Celika, jež tedy nahradil Tiago Djaló.

Povoláním stoper se přitom na své straně musel vypořádat s obvyklými ataky rychlonohého Kyliana Mbappého, který si po plnění reprezentačních povinností v dresu Francie nepřivezl úplně ideální formu. A nutno říci, že svou úlohu portugalský obránce zvládl nadmíru dobře. Spolu se záložníkem Renatem Sanchesem zvládal mít svou zónu jako dobře uzavřený prostor.

Nejvíce byl přitom na očích v samém závěru utkání, spíše v tom negativním slova smyslu. Po souboji s Neymarem, jehož lehce fauloval, se jal zdržovat a sebral míč do rukou. Brazilec do svého soka v tu chvíli strčil. A problém byl na světě, sudí Bastien ukázal oběma aktérům žluté karty za jejich prohřešky, a protože už jednu dříve inkasovali, byli taktéž zároveň vyloučeni.

Souboj s Lille měl být pro PSG tou nejlepší generálkou na středeční čtvrtfinále Ligy mistrů na půdě Bayernu. Tvrdě se nicméně ukázala realita absence středopolaře Marca Verrattiho, který mimochodem kvůli nemoci COVID-19 nebude k dispozici ani pro Ligu mistrů. Jeho schopnosti v záloze PSG jednoduše chybí, nejvíce vázla právě asi mezihra.

Osudový okamžik, o který se postaral David, přišel na řadu ve 20. minutě, to když kanadský forvard zužitkoval velmi snadno přihrávku zprava od Ikoného. PSG si vytvořilo zřejmě více brankových možností, přesný zásah ovšem nezaznamenalo ani v jednom případě. A pokud chce vážně usilovat o postup do semifinále milionářské soutěže, musí se pořádně zlepšit.

Domácí lodivod Mauricio Pochettino má alespoň, na rozdíl třeba od Lille, které ještě narazí na Lyon, výhodu zřejmě trochu lehčího losu v následujících sedmi kolech. Mohl by tohoto faktu využít a stáhnout s týmem tříbodové manko. Připomeňme jen, že o konečném pořadí bude na konci soutěže rozhodovat skóre a ne vzájemné zápasy, v nichž mají Dogy vůči PSG navrch.

Více informací k zápasu

AS Monaco - FC Metz 4:0

03.04.2021 13:00

Góly: 50. Cesc Fàbregas (pen.), 52. Kevin Volland, 77. Wissam Ben Yedder, 88. Wissam Ben Yedder (pen.)

Minimálně do večera se na třetí místo tabulky posunulo AS Monako. Knížecí celek si vůbec nedělal problémy a Metám nastřílel čtyři góly. Hosté se na stadionu Louise II. drželi jen v prvním poločase, po změně stran pak domácí spustili palbu. Nejprve proměnil pokutový kop Fábregas a po něm následovaly góly Vollanda a Ben Yedera, který se dokonce prosadil dvakrát.

AS Monako se zapojilo do bojů o titul či minimálně o Ligu mistrů a v sobotu odpoledne splnilo proti Metám svojí povinnost. Všechny góly padly po změně stran a krom toho byla k vidění i červená karta pro hostujícího Boyého.

Hosté byli v prvním poločase vyrovnaným soupeřem, i když na čisté gólovky vedla Knížata. Především ve 34. minutě byl opravdu blízko vedoucí trefy Kevin Volland, ale z malého vápna hlavičkoval do tyče. Na druhé straně nebezpečně zakončoval Gueye a zasahovat musel Lecomte. První půle byla z pohledu domácích spíše zahřívací a to nejlepší mělo přijít teprve po změně stran.

Hned ve 48. minutě si Jovetić hodil balón před sebe, vlétl do vápna a po kontaktu s brankářem Caillardem upadl. Následoval pokutový kop, který Césc Fábregas bezpečně proměnil. Za další dvě minuty odvedl Matazo vynikající práci, když přešel přes několik protihráčů a přihrávkou vybídl ke skórování Kevina Vollanda - 2:0.

Monako se mohlo definitivně uklidnit a kontrolovat hru, což se také v následujících minutách dělo. Mety se ještě snažily vrátit se do utkání kontaktní brankou, ale Lecomteho svatyni neohrozily a čtvrthodinu před koncem nebylo o vítězi zápasu pochyb. Wissam Ben Yedder převzal ve vápně kolmou přihrávku a tvrdou ranou pod břevno zvýšil na 3:0.

Ani to nebyla konečná. Boyé po evidentním faulu ve vápně na Gelsona Martinse dohrál a druhý nařízený pokutový kop proměnil Wissam Ben Yedder. Monako zvítězilo vysoko 4:0 a minimálně do večera se posunulo na třetí místo před Olympique Lyon. Mety jsou deváté, ale mohou po tomto kole ještě klesnout.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Lille OSC31199351:1966
2.Paris Saint-Germain31203867:2263
3.AS Monaco31195764:3862
4.Olympique Lyon311710460:3161
5.RC Lens311310847:4349
6.Olympique Marseille31139940:3648
7.Stade Rennes311291039:3545
8.Montpellier HSC311291049:5045
9.FC Metz311191136:3642
10.OGC Nice311261341:4242
11.Angers SCO311181234:4441
12.Stade Reims319121038:3839
13.Racing Strasbourg311061540:4636
14.Girondins Bordeaux311061534:4136
15.AS Saint-Étienne31991332:4636
16.Stade Brestois311051643:5435
17.FC Lorient31881537:5432
18.Nîmes Olympique31851830:5829
19.FC Nantes315131332:4828
20.Dijon FCO31292020:5315

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (52)

Přidat komentář
Pharrell

ASM mají skvělou formu hlavně díky tomu že nehrají evropské poháry. Až zase budou v LM/EL tak to nebudou stíhat s domácí ligou.

Reagovat
smazaný uživatel

Neymar, Neymar Pre tieto tvoje skraty nebudeš niekdy najlepší. Dúfam, že celý umelý paklub á la PSG vyprevadí Bayern debaklom z LM

Reagovat
FORZAMILAN

Za ten ,,paklub,,

Reagovat
Liquid

Reagovat
Kixi Syhimour

slušné od Lille

Reagovat
Israha

Galtierovi hoši si ten titul letos zaslouží nejvíc. Kvalitní obrana i ofenziva, nejkonzistentnější výkony, nejméně proher. Snad se jim ke konci příliš nerozklepou kolena.

Reagovat
Liquid

při rovnosti bodů bude upřednostěna vzájemná bilance (hovoří pro Lille) nebo skóre (hovoří pro PSG) ?

Reagovat
smazaný uživatel

skore

Reagovat
Liquid

díky a škoda

Reagovat
smazaný uživatel

v tomhle pripade je to skoda, ale jinak mi to prijde lepsi system, ze to obsahne celou sezonu

Reagovat
Israha

Ani ne. Si vem situaci, že jeden tým bude mít při rovnosti bodů s druhým z vzájemných zápasů 4 body za výhru a remízu (což tedy říká, že v přímé konfrontaci byli lepší), ale bude mít horší skóre, protože dejme tomu nedá šestku sestupujícímu. Takže se můžeme dostat do situace, kdy Lille porazí a remizuje s PSG, ale titul připadne Paříži, protože ti dali šestku Angers a dvě čtyřky Dijonu. To je přece naprostá blbost. O titulu nemůže přednostně rozhodovat to, kolik gólů dám poslednímu v tabulce.

Reagovat
Seydou Doumbia

Mám stejný názor. Tohle pravidlo opět zvýhodnuje ty movitější, ekonomicky silnější týmy. Outsider jako je Lille prostě nemůže jen tak mít lepší skóre oproti týmu, který má ve svých řadách Mbappeho a Neymara, kteří vůbec v takové lize nemají co dělat. Při rovnosti bodu by opravdu měl rozhodovat vzájemný zápas, který je momentálně asi nejpřesnějším ukazatelem, který tým byl lepší. Skóre jen ukazuje, který tým byl rozdílovější, dominantnější komplexně. To ale na body vliv nemá, jestli vyhraješ 1 a nebo 4:0.

Reagovat
Thimpu25

zase to pravidlo o vzájemných zápasech víc zvýhodňuje outsidery... jsem rád, že je to skóre (ne kvůli PSG)... zase mi nepřijde dobrý, aby tým, co vyhraje 30x1:0, získal titul na úkor někoho, kdo v sezoně má 30x výhru o tři branky... dlouhodobé soutěže (ligu) má rozhodovat skóre, skupinové soutěže (LM, Euro) vzájemné zápasy, toť můj názor

Reagovat
Israha

Tak to už je diskutabilní, jestli zvýhodnit ofenzivní nebo defenzivní fotbal, ale většina fanoušků se přikloní k tomu prvnímu, takže ten pohled částečně chápu. Tady ale jde o jinou věc - máš kvůli rovnosti bodů rozhodnout, jestli titul připadne týmu A nebo týmu B. Rovnost bodů znamená, že byli z dlouhodobého hlediska stejně kvalitní. Tým A jeden vzájemný zápas vyhrál, druhý remizoval. Oba týmy porazily tým C, tým D a tým E - v těchto zápasech dal tým B o 5 gólů více a o dva méně inkasoval. A jen na základě tohoto přidělíš titul týmu B, i když neporazil tým A a uhrál stejné body proti týmům C, D a E, jako tým B. To není o zvýhodňování, to je jednoduše nelogické.

Reagovat
Thimpu25

chápu tvůj pohled na věc... pro mě je na druhou stranu úplně podružný důvod, koho jsi porazil, myslím ty týmy C, D nebo E - je to dlouhodobá soutěž a skóre je v tu chvíli jediné vypovídající hledisko o tom, jak vyvážený jsi měl po celou dobu útok i obranu, a to proti všem v lize... určitě to není jen o ofenzivně, jde i o defenzívu - můžeš přece také 30xvyhrát 4:3 a stejně budeš horší jak ten, kdo 30x vyhraje o tři góly (myslím v otázce skóre)... za mě je pak naopak nelogické, aby tým, co má skóre 30:0, vyhrál nad tím, co má 99:5... není to ideální řešení, to neříkám, ale skóre je za mě ta jediná nejlépe snesitelná, vypovídající hodnota o tom, jakou jsi měl celou sezónu proti všem, ne jen proti jednomu týmu, s nímž se zrovna rveš o titul... je to prostě tvoje vizitka, tvůj sumář... ale prostě se neshodneme, to je evidentní

Reagovat
Israha

Ta celosezónní vizitka je dobrý argument, ale tou jsou dle mého právě ty body. Výhry, remízy, prohry. Počítají se body za ně, a proto mi příjde logické jako sekundární kritérium zase vyhodnocovat výhry, remízy a prohry. A až terciárně to, jak výrazné byly. Fakt ti nepřijde divné, kdyby např. Galtier na konci sezony řekl: "Neporazili nás, ale mají titul, protože dali 8 gólů Dijonu a 7 Angers."? Protože přesně tyhle situace ti to upřednostňování skóre vytvoří. A jak jsem psal, to mi nepřijde jako jedna z alternativních voleb, které mají pro a proti, to mi přijde prostě divné .

Reagovat
Thimpu25

no, můžu prostě mluvit stejně opačně... lépe řečeno Poche: Lille nás jednou porazí, když jsme zrovna neměli svůj den, oukej, ale proč má mít titul, když dá dvaceti týmům jeden gól za devadesát minut? ... jak říkám, tohle je fakt věc názoru

Reagovat
Israha

Výhra je výhra, jsou za ni tři body. Neexistuje méně hodnotná nebo více hodnotná výhra, všechny rezultují ve stejný bodový zisk. Až pak hraje roli, o kolik gólů ta výhra byla. I v pohárech - pokud neprohraješ, nevypadneš (tady to narušuje pouze debilní pravidlo o venkovních gólech). Získal jsem více bodů, než 18 ostatních soupeřů, a stejně jako devatenáctý, a toho jsem porazil a remizoval s ním. To poměrně jasně ukazuje, že jsem v té sezoně byl lepší. Nejdůležitější je vyhrávat, až sekundárně o kolik.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

tak tohle je opravdu vec, na co kazdy muze mit svuj nazor.

stejne jako ty muzu rict, ze o cele lize prece nemuzou rozhodnout dva zapasy. libi se mi, ze to kopiruje ten bodovy celkovy soucet cele sezony a aspon trochu to nuti tymy hrat ofenzivneji (nebo spis jsou odmeneny tymy, ktere, tak hraji)

tak 5 let zpet atletico melo ve spanelsku ztratu tak 2-3 body na barcu, ale skoro 2x min vstrelenych golu, to mi prijde silene, kdyby jim vysel jeden vzajemny zapas, v tu chvili b meli lepsi vzajemne skore, a proto vyhrali, prestoze v cele sezone proste hrali znatelne horsi/mene dominantni fotbal.

Reagovat
Israha

Viz moje poslední reakce na Thimpua o pár příspěvků výše. Celosezónním měřítkem jsou body. A body máš za to, že neprohráváš se soupeři. Mám stejně bodů jako soupeř, v pomyslném dvojzápase bych přes něj postoupil - byl jsem lepší. To je podle mě větší ukazatel týmové kvality, ten pozitivní výsledek s přímým konkurentem, než že si támhle Messi, Ronaldo, Lewa, Neymar nebo kdokoliv jiný schladí žáhu na týmu, kvalitou odpovídajícímu druhé lize, a tím nafouknou skóre.

Reagovat
Ranoth

ten Pariz si strasne zasluzi sezonu bez titulu lebo oni uz nemaju ziadnu motivaciu vtej lige ked to vyhravaju kazdu sezonu... a tiez nerozumiem tomu, ako v tak bohatom a uspesnom time mozu hrat zalohu tak neskutocny drevaci ako Gueye a Paredes ktory by nehrali zaklad ani vtom Lille alebo Monaku... to aj dnesna Chelsea dvojka Kovacic-Jorginho su pani futbalisti oproti hentym dvom drevam

Reagovat
Salfovic

Až tak

Reagovat
smazaný uživatel

Pocchetino ven Jestli s tím kadrem neudělá titul, tak je to opravdu zoufalec

Reagovat
Manik...

Blbeček zase nezvládá.. Ještě že je v té Francii uklizený..

Reagovat
FORZAMILAN

Co udělal ten namistrovanej debílek?

Reagovat
Manik...

Šli do sebe s obráncem tělem a on pak do něj strčil, aby si mohl hodit aut..

Prostě dement..

Reagovat
zrzek999
Reagovat
FORZAMILAN

Jo, díky hoši

Reagovat
Tomanatura

Pocchetino

Reagovat
ADM

Neymar snáď videl viac zápasov PSG v TV než za nich odohral

Reagovat
Visca el barca

Totálně si tam skurvil karieru.

Reagovat
smazaný uživatel

Těch 8 proher PSG vypadá hodně drsně Poche nezvládá.

Reagovat
smazaný uživatel

V Tottenhamu můžou být rádi, že se toho nýmanda zbavili

Reagovat
Seydou Doumbia

Djalo dneska skvělý výkon a Maignan by si zasloužil přestup do nějakého většího týmu. Co tak Spurs za Llorise? Jinak Ney klasický dement, potom at se nediví jak ho zase budou ničit v dalších zápasech chudáčka. Parades a Guaye solidně mimo při svých zákrocích. Dvě žluté během tři sekund to se jen tak nevidí. Nehledě na to že tam mohla být i redka. Naštěstí s Paredesem v sestavě je ten tým poloviční, takže super.

Reagovat
Kongo

Celá 4 skvělá.Hlavně Botman. Pochybuji, že ho udrží. A líbil se mi i Mandava.A samozřejmě gólman. První poločas měl Renato skvělý, druhý už byl slabší a jako lídr se spíš ukazoval André. Celkově se mi výkon hodně líbil a s touto defenzivou se to dá dotáhnout opravdu k titulu.

Reagovat
Seydou Doumbia

Lille se touhle výhrou snad vrátí. Oni musí hrát jako na začátku sezony. Dominantně proti každému soupeři, nepolevit, nepodcenit a hlavně se naučit hrát do zabezpečené obrany. Proti Brestu i Nimes to soupeř zavřel a Lille bylo v prdeli. To bude alfa a omega jestli na ten titul mají nebo ne.

Reagovat
Thimpu25

Reagovat
Pyroman

Pěkně Lille, dneska jsem od nich výsledek fakt nečekal. Bohužel oni jsou schopní příští kolo nevyhrát v Metách a náskok bude pryč. Vzhledem k losu a formě bych skoro na titul favorizoval Monako, ale Galtierovi to přeju víc.

Reagovat
Seydou Doumbia

Bod je prostě kurva málo. I na hřišti pátého Lens. Bez Aouara jsme si vytvořili šanci mnohdy co za tři zápasy si nevytvoříme, ale ta impotence v útoku je hrozná. Ten malý skřet v bráně Lens nás pochytal i když mu 2x naši hráči sejmuli nejdřív levé a potom právy koleno v souboji. Lens překvapivě špatný v defenzívě. Ale hovno z toho no. Obávám se čtvrtého fleku v lize a EL v příští sezoně. Možná s historicky největším bodovým maximem pro účastníka EL, ale aktuálně naše forma je mezi tou čtyřkou nejhorší.

Reagovat
Langi

Realne mame nejslabsi tym z te prvni ctyrky...nebyl toho, ze silnejsi Monaco zas chytlo druhy dech, tak by sme skoncili treti a bylo by to i brano jako uspech...ted uz neni moc o cem...titul nebude, LM taky ne, ale ty evropske pohary potrebujem jako sul...nicmene jesi od leta nezacneme budovat kadr, tak to bude zas uplne k hovnu...se podivej kolik se u nas za posledni dve sezony protocilo hracu a s cim ted realne nastupujeme...to je sileny amaterismus uz na prvni pohled...tahame k nam bud uplne lemry typu Slimani nebo ten druhy alziran a nebo po sezone odstrelime hrace, kteri meli za sezonu 2000 minut, ale najednou asi nejsou dobri.

Reagovat
Seydou Doumbia

Bohužel ta koncepce tam už déle chybí. Lille dokáže úplně z prdele vyhrabat Celika a Botmana, dědky Fontého a Yilmaze a všichni patři mezi největší hvězdy ligy. My přivedeme Andersena za 25, kterého pošleme hostovat, Koného, který je kdesik v Hataysporu + k tomu ty dva alžířany. Ono to chce hlavně pořádného trenéra a dobrý scouting. Nebo to ani nemusí být dobrý scouting. V lize je dost zajímavých hráčů, kteří by pod správným trrenérem dokázali potit krev pro své mužstvo. Ale to nesmí příjít nějaký trenér Brestu, Reims a podobných vykopávek jako na styl Fourniera.

Reagovat
Thimpu25

ty kráso, Fournier... úplně mi to jméno vypadlo z hlavy, nebýt tvýho komentu... to jeho angažmá mi připadalo, jak když jsem se jednou omylem ocitnul v teplákách a roztrhaný bundě v luxusní restauraci, kde jsem si mohl dovolit ledatak neperlivou vodu... vůbec nevím, jak jsem se tam ocitnul a co jsem tam prohledával

Reagovat
Seydou Doumbia

to si musel být dobře na mol

Reagovat
Thimpu25

asi stejně jako když vedení OL tehdy podepisovalo smlouvu s Founierem... byť tehdy si myslím, že se těm bafuňářům v tu chvíli dostal i nějaký ten prášek do žil

Reagovat
Langi

Jako vsechno dobry, ale pustit Andersena, Koneho, Racioppiho a Dembeleho byla kokotina...s ohledem na to, ze druhym smerem prisli Pollersbeck, De Sciglio, Benlarmi a Slimani...do ted nechapu, co se tim sledovalo...jednak prisel nahradou vzdy o tridu horsi hrac a zaroven nevim jestli, jsme cekali, ze nam tyhle x milionove akvizice rozehraji jine tymy na hostovackach...jinak ohledne trenera cekam na nejake svetove jmeno uz asi 13 let...od Puela to stoji za hovno...a jeste sem si ted diky tobe vzpomnel na tu slavnou anabazi Sylvinha, na ktereho jsem skoro zapomnel

Reagovat
Seydou Doumbia

Andersen se celkem ve Fulhamu rozehrál a patří mezi opory. Možná by mu více seděla PL, kde stačí být důrazný a důsledný. I když zrovna to u nás nebyl. Fulham by ho možná i odkoupil. Koné nemám přehled, Dembélé chtěl odejít sám ne? Racciopi mohl v klidu dostat šanci.

Reagovat
Langi

Tak minimalne jsme mohli Andersenovi a Konemu dat sanci se dostat zase do formy, nez je pustit na hostovacku...Dembele chtel odejit, kdyz nedostaval prostor...ale dost pochybuju, ze by byl na jare horsi nez Slimani, ktery za nas da 3 goly a v lete zase pujde...Racioppi no comment...v Dijonu ukazal, ze na ligu uplne v pohode ma a uplne v klidu mohl byt aktivni dvojka uz tak dva roky zpatky...my ale nejdriv pritahneme Tatarusana a letos Pollersbecka...

Reagovat
Seydou Doumbia

Sere to o to více když je to náš odchovanec ten Racciopi. Ted čumím že nešel na hostovačku, ale odešel jako volný hráč. No tak takový amatérismus bych v Lyonu nečekal, když dokáže přivádět z ligy hráče jako Ndombélé, Dubois a potom jím oteče takový brankář. Bude to chtít udělat nějaký restart. Přivést raději kvalitního trenéra s dobrým jménem, sypnout mu nějaké to mega navíc a přivést kvalitní hráče z ligy, kteří se za nás dres budou rvát. Lepší než nějakého joudu z Reims/Nimes/Brestu a přivádět hráče odkudkoli. Kdo by se ti v lize tak líbil jako hráčská posila? Ten Gouiri mimo jiné taky mrzí.

Reagovat
Langi

Ok...EL uz vola ...ono se s tou soupiskou nejde na jednu stranu divit...ve 3/4 sezony nam tradicne doslo stesti...nejvic me asi mrzi to, ze jsme zase na zacatku...uz asi treti rok po sobe tam neni ani minimalni naznak koncepce a nejakeho budovani tymu...chapu, ze korona a vsechno, ale do tehle sezony se snad ani nemohlo jit s nejakymi ambicemi, kdyz se na tu konkurenci podivam...urvat to na stesti a tymovou chemii proste neumime...to uz se ukazalo mnohokrat

Reagovat
Harley111

Vždy když mám vsazeno na Lille tak nějak zázračně ztratí formu Lille-Nimes 1-2, Lille-Strasburk 1-1, ale jakmile dám proti nim jako teď tak zázračně porazí PSg

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele