Ligue 1 - preview 31. kola: Rennes chce třetí výhru v řadě

03.04.2021, 08:35, aktualizováno 04.04.2021, 09:17
Previews
Ve Francii se v sobotu bojovalo o titul a nyní dostanou prostor zazářit zbývající kluby. Marseille nastoupí doma proti Dijonu, Nantes hraje s Nice a Bordeaux poměří síly se Štrasburkem, v provozu budou i stadiony v Angers, Lorientu, Remeši a Nimes...
Angers SCO - Montpellier HSC  (neděle 13:00)
Možná že kdyby měl domácí stratég Stéphane Moulin k dispozici kompletní kádr, mohlo by jeho mužstvo reálněji usilovat například o ty příčky, zaručující účast v evropských pohárech pro příští sezónu. Tenhle boj není každopádně ztracený, jen si zkrátka Angers bude muset poradit v okleštěném složení, a to i proti Montpellieru, jenž je v tabulce jen o kousek výše.

Oba týmy můžou mít v současné chvíli vlastně stejné ambice. Akorát že hostující stratég Michel Der Zakarian má tu výhodu, že může vybírat sestavu ze všech hráčů kádru, neboť jeho tým dlouhodobě netrápí žádné početné absence. "Tenhle týden pro nás bude nejen zásadní pro ligové dění, ale také pro Coupe de France," připomínal následné utkání v rámci osmifinále.

Nutno zmínit, že kvůli nespecifikovaným důvodům se na soupisce neobjevil překvapivě Téji Savanier. Jisté potíže hlásili například Andy Delort a Junior Sambia, ti ovšem využili dlouhou pauzu k vyléčení svých šrámů. Vlastně k dispozici není pouze Ambroise Oyongo, který se nedávno vrátil z krátkého hostování z ruského Krasnodaru, kde si vážně poranil svoje koleno.

Páté Lens bylo hostům vzdáleno po třiceti odehraných kolech na rozdíl čtyř bodů, takové manko je možné bezpochyby stáhnout. Jednoznačně však potřebují udržet svou aktuální slušnou sérii osmi ligových klání bez porážky. "Konečně jsme našli rovnováhu, v pravou chvíli," pochvaloval si záložník Jordan Ferri. "Jsme schopni dobře zvládnout zbylé zápasy."

Zato na straně domácích mají lékaři vážně plné ruce práce. K seznamu indisponovaných hráčů, na němž se nacházejí Mohamed-Ali Cho, Enzo Ebosse, Rachid Alioui, Jimmy Cabot a Sada Thioub, nově přibyli Lassana Coulibaly a Sofiane Boufal. A chybět bude i Mathias Pereira Lage, jenž chyběl na pátečním tréninku, a to kvůli pozitivním testům na koronavirus.

Aspoň návrat hlásí Abdoulaye Bamba a Zinédine Ould Khaled. Jinak však asi není atmosféra v týmu Angers úplně ideální nejen kvůli mnoha zraněním. Moulin totiž nedávno oznámil, že po sezóně u Le SCO, kde působí už od roku 2011, skončí. "Nikdo z nás tohle rozhodnutí nečekal," hlesl obránce Romain Thomas, který byl v šoku stejně jako jeho spoluhráči.

Ačkoli Angers opravdu bude muset hodně zabrat, aby ještě mohlo zabojovat o přední pozice, jeho šance na ně pořád existují. "V šatně nikdo neřekl ani slovo. Všichni jsme měli spadlou pusu. Trenér se nás jen zeptal, jestli má někdo nějaký dotaz, a odešel. Nejsme na tohle jednání zvyklí," prozradil Thomas. "Byla by škoda, kdybychom práci už nyní zabalili," vyzýval.
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Bernardoni - Manceau, Traoré, Thomas, Doumbia - Amadou, Mangani - El Melali, Fulgini, Capelle - Bahoken
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Omlin - Sambia, Hilton, Congré, Ristič - Mollet, Le Tallec, Ferri - Laborde, Delort, Mavididi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.74 - 3.32 - 2.79
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Girondins Bordeaux - Racing Strasbourg  (neděle 15:00)
Duel dvou týmů ze spodních pater tabulky se odehraje na Matmut Atlantique v Bordeaux. Domácí tým zrovna neoslňuje formou, ovšem to ani Strasbourg. Oba celky také stále nemají jistotu záchrany a měly by být v závěrečné fázi sezony hodně obezřetné.

Girondins Bordeaux patří mezi stálice francouzské Ligue 1, ovšem v letošní sezoně se mu vůbec nedaří. Od konce ledna vyhrál jen jedno soutěžní utkání proti Dijonu, jinak prakticky neustále prohrává. Trenér Jean-Paul Gasset tak reprezentační přestávku uvítal a doufá, že v neděli předvedou jeho svěřenci diametrálně odlišný výkon, než na jaký byli příznivci v posledních týdnech a měsících zvyklí.

Domácí mají v posledních letech se Strasbourgem horší vzájemnou bilanci, byť první zápas letošní sezony na východě Francie zvládli a zvítězili po brankách Pabla a Otávia 2:0. Bordeaux je sice v tabulce na třináctém místě, ale od sestupového pásma ho dělí jen sedm bodů.

Ještě hůře je na tom Strasbourg, který má na Nimes jen čtyři body k dobru. Alsasané před reprezentační přestávkou dvakrát prohráli, nejprve podlehli nejtěsnějším rozdílem Stade Rennes a posléze doma nestačili na RC Lens. Racing tak čeká v závěrečné fázi sezony boj o záchranu.

Trenér Girondins Jean-Paul Gasset se bude muset obejít bez suspendovaného Benita i zraněné trojice Otavio, Bakwa, Kalu. Ztráty počítají i hosté. Do nedělního utkání nezasáhnou Simakan, Djiku a Zohi. Všichni tři laborují se zraněním. Nejisté jsou pak starty Dialla, Chahiriho, Mothiby a Aholoua.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Sabaly, Mexer, Koscielny, Poundje - Bašić, Adli - Oudin, Ben Arfa, De Preville - Hwang
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Kawashima - Guilbert, Mitrović, Kone, Caci - Sissoko, Aholou, Bellegarde - Thomasson - Ajorque, Diallo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.92 - 3.19 - 2.72
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Lorient - Stade Brestois  (neděle 15:00)
Bretaňské derby už loni v září nabídlo interesantní podívanou, obohacenou pěti góly, a též v nynějším případě by mělo být o zábavu postaráno. Především proto, že Lorient tvrdě usiluje o udržení v Ligue 1. Brest je sice od sestupového pásma stále dostatečně vzdálený, přesto by i on potřeboval bodovat, aby se jeho náskok pomalu a jistě neztenčil na nepříjemná čísla.

Hostům nakonec bude chybět Paul Lasne, který si ve čtvrtek na tréninku poranil koleno a jeho start byl původně jenom nejistý, hostující kouč Olivier Dall'Oglio ho ale do nominace přece pro jistotu nezařadil. Tomu mimochodem na marodku přibyla i brankářská dvojka Sébastien Cibois, jenž si přivodil těžký výrok kotníku. A stále pak není možný nástup Denyse Baina.

Je pak otázkou, jestli se v sestavě "Pirátů" objeví Romain Faivre, který si plnil své povinnosti na reprezentační úrovni francouzské jednadvacítky, a Steve Mounié, který oblékal dres Beninu v kvalifikaci na Africký pohár národů. Je možné, že minimálně druhý jmenovaný dostane odpočinek i kvůli náročnému cestování. Zprávy kolem možných absencí ale doplňují ty lepší.

Brestu totiž budou k dispozici Ronaël Pierre-Gabriel a připravená bude i gólmanská trojka Mouez Hassen. Avšak zcela fit pořád není Christophe Hérelle, byť už se zapojil do tréninku. "Náš sok získal kompaktnější obranný základ," říkal Dall'Oglio na adresu Les Merlus. "Byť pro nás by mohla být remíza zajímavá, myslím si, že pro Lorient ne. Ten prostě musí vyhrát."

Domácí stratég Christophe Pélissier, jehož tým naposledy urval alespoň remízu v klíčovém utkání na půdě Nantes, a uchoval tak své postavení na sedmnácté, poslední bezpečné příčce, vítá zpět uzdraveného Vincenta Le Goffa, přičemž po mezinárodní pauze se mu do tréninku zapojili i Adrian Grbic a Armand Laurienté. Jinak se ovšem potýká s početnými ztrátami.

Thomas Fontaine a Matthieu Saunier mu budou mimo hru zřejmě až do konce sezóny, lepší se však stav Tiaga Iloriho, který už začal jezdit na kole a do přípravy by se mohl zařadit asi za dva týdny. Vykartovaný zůstává Paul Nardi, zdravý stále není Jérémy Morel a na sto procent nově ani Sylvain Marveaux, avšak Julien Laporte i Stéphane Diarra jsou přece způsobilí hrát.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Dreyer - Gravillon, Laporte, Chalobah - Mendes, Lemoine, Abergel, Hergault - Laurienté, Moffi, Wissa
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Larsonneur - Pierre-Gabriel, Chardonnet, Brassier, Perraud - Le Douaron, Jean Lucas, Belkebla, Charbonnier - Faivre, Cardona
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.38 - 3.50 - 3.14
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Nantes - OGC Nice  (neděle 15:00)
Nice se v posledních čtyřech ligových kolech ukázalo opravdu v pořádné zářivém světle, z možných dvanácti bodů urvalo hned deset, usadilo se ve středu průběžného pořadí, z něhož by, tedy v případě pokračování podobné výkonnosti, mohlo ještě zaútočit na příčky zajišťující pohárovou Evropu pro další ročník. Teď venku narazí na o ligovou záchranu usilující Nantes.

Od listopadu až do konce února hosté prožívali perné chvíle. Body sbírali velmi těžko, jednu dobu se muselo hovořit o tom, že OGC bude čekat ještě pořádná práce, co se udržení v Ligue 1 týče. Svěřenci trenéra Adriana Ursey ale začínají nabírat hodně slušnou formu. A taková skutečnost pochopitelně příliš nehraje do karet Kanárkům, kteří jsou na předposledním místě.

Tuhle pohodu každopádně mohla narušit reprezentační přestávka. Je otázkou, jestli se po ní Les Aiglons navrátí ke svým nově zavedeným pořádkům. "Náš soupeř naposledy třemi góly skolil Marseille," připomínal domácí kapitán Nicolas Pallois. "Pořád má velmi dobrý tým. Pro nás je ovšem zbytečné sledovat ostatní. Je jenom na nás, abychom urvali vítězství," burcoval.

Mizerná bilance na domácí půdě Nantes pořádně sráží vaz. Vždyť v dosavadních patnácti duelech jen dvakrát vyhráli, mají po Nimes a Dijonu v tomto ohledu nejhorší bilanci ze všech účastníků francouzské nejvyšší soutěže. "Jsme tam, kde jsme, právě kvůli těmto číslům," moc dobře si uvědomoval Pallois. "Tuhle sérii je vážně potřeba co nejrychleji zastavit," dodával.

Domácí budou skoro kompletní, návraty totiž nahlásili Sébastien Corchia i Fábio, akorát na marodku přibyl čerstvě Renaud Emond, kterého trápí podvrtnutý kotník. Z rozhodnutí trenéra Antoineho Kombouarého chybí v nominaci Dennis Appiah a taktéž trio Jean-Kévin Augustin, Thomas Basila a Bridge Ndilu, kteří byli až do konce sezóny přeřazeni do rezervního týmu.

Nice sice nemůže počítat s nově vykartovaným Morganem Schneiderlinem, avšak pozitivní zprávou pro něj je zdravotní stav Williama Saliby, který je už po prodělání nemoci COVID-19 způsobilý. Mimo hru zůstávají i nadále Jeff Reine-Adélaïde, Dante a Hicham Boudaoui, byť poslední jmenovaný se již zapojil do tréninku, a na marodku se opět vrátil Youcef Atal.
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont - Castelletto, Andrei Girotto, Pallois - Coco, Touré, Chirivella, Blas, Traoré - Muani, Simon
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Lotomba, Saliba, Todibo, Kamara - Claude Maurice, Thuram-Ulien, Lees Melou - Maolida, Dolberg, Gouiri
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.55 - 3.31 - 3.04
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Reims - Stade Rennes  (neděle 15:00)
Rennes se před reprezentační přestávkou přece jen výsledkově zvedlo, pod stále ještě novými a nepříliš zavedenými pořádky kouče Bruna Génésia, který nahradil zkraje března předchůdce Juliena Stéphana, skolilo Štrasburk i Méty a rádo by ve svém trendu pokračovalo. Ale zrovna v Remeši, která v posledních deseti ligových duelech padla jednou, ho nečeká snadný úkol.

Domácí se díky slušné sérii rezultátů usadili v klidném středu tabulky, a ačkoli letos vyloženě nebojují o místa zaručující evropské poháry pro další ročník, nemůžou hodnotit tuhle sezónu, v kontextu s nevalným podzimním vystoupením, úplně negativně. Ve zbývajících osmi kolech Ligue 1 potřebují hlavně udělat toužebné poslední krůčky k definitivnímu zajištění záchrany.

Hosté, letošní premiéroví účastníci Ligy mistrů, by se naopak určitě chtěli poprat o pohárovou Evropu. Rozhodně k ní nemají daleko. "Nemůžeme příliš předvídat, jestli budeme v létě na trhu s novými hráči aktivní. Nevíme, jak se bude vyvíjet, kolik inkasujeme za televizní práva. Ale prakticky pořád budujeme nový tým. Dnes nevíte, co bude zítra," říkal nedávno Génésio.

Ten se nebude moci spolehnout nově na služby Jérémyho Dokua, jenž je vykartovaný, a z nominace na utkání musel vyřadit jednoho nejmenovaného hráče kvůli pozitivnímu testu na nemoc COVID-19. Dle kuloárních informací je nakaženým James Léa Siliki, místo něho tak byl povolán teprve šestnáctiletý Lesley Ugochukwu. Zdravý je každopádně Clément Grenier.

Ani remešský lodivod David Guion neřeší početné ztráty ve svém kádru, akorát že jeho tým si bude muset poradit bez vykartovaného pilíře defenzivních řad Yunise Abdelhamida a čerstvě též bez zraněného Valona Berishy. Na soupisce pro tenhle duel se jinak objevilo jméno teprve devatenáctiletého Diona Lopyho, který může prožít profesionální debut v áčkovém výběru.
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajkovič - Foket, Faes, De Smet, Konan - Munetsi, Moreto Cassama, Chavalerin - Mbuku, Dia, Cafaro
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Gomis - Traoré, Da Silva, Aguerd, Maouassa - Camavinga, Nzonzi, Bourigeaud - Tait, Guirassy, Terrier
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.88 - 3.25 - 2.18
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Nîmes Olympique - AS Saint-Étienne  (neděle 17:05)
Na Stade de Costiéres se potkají dva týmy bojující o záchranu, které od sebe dělí jen čtyři body. Hůře jsou na tom v tabulce domácí "Crocodiles", na druhou stranu jejich aktuální výsledková forma je lepší.

Boj o záchranu bude ve francouzské Ligue 1 pořádně dramatický až do úplného konce. V jednu chvíli se zdálo, že Nîmes bude jedním z prvních kandidátů, kdo tuto situaci nezvládne, ovšem během února se jeho forma úctyhodně zvedla a nyní ho dělí od nesestupových příček jen horší skóre. Nîmes od poloviny února posbíralo už čtrnáct bodů a kouč Plancque věří, že jeho vzestup reprezentační přestávka nijak nepoznamená.

Crocodiles naposledy šokovali, když porazili v té době vedoucí Lille 2:1. Výhra na stadionu Pierra Mauroye dodala týmu velké sebevědomí a ukázala, že je v silách nejvyšší soutěž uhájit. Podobné vítězství bychom našli i na straně Saint-Étienne, i když ne v minulém kole. To naopak dopadlo velkým fiaskem, protože Les Verts dostali nařezáno od Monaka 0:4. Za posledních pět kol vyhráli jen jednou a stále si nebezpečně zahrávají. Saint-Étienne má jen čtyřbodový náskok, takže jakákoliv další ztráta ho výrazně přibližuje k sestupovým příčkám.

Domácí tým nebude mít k dispozici suspendovaného Fombu a také zraněné Desprese, Martineze a Sarra. Nejisté jsou také starty Melinga a Deauxe. Naopak připraveni jsou do zápasu Briancon, Miguel a Aribi. Saint-Étienne bude postrádat trio hráčů Maçon, Rivera, Boudebouz.
Nîmes Olympique - pravděpodobná sestava:
Reynet - Alakouch, Guessoum, Ueda, Meling - Cubas - Ferhat, Deaux, Ripart, Eliasson - Kone
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Moulin - Moukoudi, Cisse, Kolodziejczak - Debuchy, Youssouf, Camara, Bouanga - Aouchiche - Khazri, Abi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.29 - 3.36 - 2.36
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Marseille - Dijon FCO  (neděle 21:00)
V neděli večer uzavře 31. kolo francouzské nejvyšší soutěže duel Olympique Marseille s Dijonem. Domácí jsou jasným favoritem a pochopitelně se nevzdávají své účasti v evropských pohárech pro příští rok. Dijon je v tabulce poslední a jeho šance na záchranu se pohybuje už jen v teoretické rovině.

Marseille se pod chilským trenérem Jorgem Sampaolim pomalu zvedá a i když zápas před reprezentační přestávkou prohrála, pořád bude doma proti Dijonu obrovským favoritem. Právě na vlastním stadionu začal Sampaoliho tým zase sbírat body, potvrzují to tři výhry z posledních čtyř domácích zápasů. Každopádně porážka v Nice byla pro Marseille nepříjemnou fackou, zvláště když šlo o prestižní Derby de la Mediterranée. Brankář Mandanda nakonec inkasoval třikrát z kopaček Thurama, Gouiriho a Clauda-Maurice. Marseille potřebuje blamáž z derby odčinit a vyvinout tlak na pátý RC Lens.

Deset porážek v řadě a celkem třináct ligových zápasů bez výhry, taková je bilance posledního Dijonu, který už se pomalu smiřuje se svým sestupem do nižší soutěže. Čistě teoreticky ještě šanci na záchranu má, ta je však velmi nepravděpodobná. Dijon by musel všechna zbývající utkání vyhrát a ještě doufat v určitou konstelaci výsledků. Hosté se tak budou chtít s nejvyšší soutěží rozloučit co nejdůstojněji a například se pokusí bodovat na slavném stadionu Stade Vélodrome v Marseille.

Pokud bychom nahlédli pod pokličku historie, vyhrát v Marseille se Dijonu podařilo jen jednou v roce 2012. To je zároveň jediná výhra nad tímto soupeřem. To ale neznamená, že to bude mít Marseille jednoduché. První zápas v Dijonu totiž skončil 0:0.

Olympique Marseille bude postrádat čtveřici hráčů Caleta-Car, Rongier, Nagatomo a Amavi. Podobně je na tom i soupeř. Kvůli trestu se na Stade Vélodrome nepředstaví Kamara, Ndong a Ebimbe. Dvojici Assalé, Ntuba zase nepustí na trávník zranění.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Perrin, Gonzalez, Balerdi - Kamara - Lirola, Thauvin, Cuisance, Sakai - Payet, Milik
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Racioppi - Manga, Panzo, Coulibaly - Boey, Marie, Celina, Lautoa, Muzinga - Balde, Konate
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.58 - 4.20 - 6.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - FC Metz  (sobota 13:00)
Monacu se před reprezentační přestávkou velmi dobře zadařilo, vyhrálo na půdě St. Étienne hned o čtyři branky a určitě o něm pořád musíme hovořit jako o kandidátovi na zisk ligového titulu. Aby se aspoň dočasně vyhouplo na třetí místo, nutně musí porazit velmi nebezpečné Méty. Těm sice poslední tři ligové duely nevyšly, i tak však okupují horní polovinu tabulky.

Bod na třetí Lyon, čtyři na druhé Lille a vedoucí PSG, takové jsou současné ztráty knížecího celku, který dle slov trenéra Nika Kovače skromně usiluje především o jistotu příčky čtvrté. "Až když si ji s definitivou zaručíme, uvidíme, co se dá dělat dál," mínil. "Myslím si, že tento víkend bude nesmírně zajímavý. Týmy z vyšších pozic totiž hrají právě proti sobě," dodal.

Do sestavy bude moci konečně zařadit již uzdraveného Gelsona Martinse i Pietra Pellegriho, nicméně nově je vykartovaný Aurélien Tchouaméni, který navíc utrpěl nespecifikované zranění. Odpočine si taktéž Sofiane Diop, jehož zdravotní potíže prý nejsou vážné, ale přesto trenérský štáb ASM nechce riskovat jeho stav. A nemoc COVID-19 trápí Rubena Aguilara.

Je pak otázkou, jestli po reprezentačních povinnostech nedostane volno například Aleksandr Golovin, který už dříve několikrát nebyl fit kvůli různým obtížím, na marodce jinak stále zůstává dlouhodobě absentující Willem Geubbels. "Individuálně posoudíme u každého, jak je na tom s únavou. Nebudeme se za žádnou cenu do ničeho vrhat po hlavě," přislíbil Kovač.

Domácí zatím prožívají poměrně úspěšnou sezónu. Útočí minimálně na top trojku, která by je posunula do toužebné Ligy mistrů. "Jasně že by bylo super, kdybychom se posunuli před Lyon," pokračoval monacký stratég, ale zase odkazoval hlavně na čtvrtou pozici. "Musíme vyhrát, abychom si zachovali odstup od ostatních. Čeká nás velmi silný protivník," varoval.

Hostující lodivod Frédéric Antonetti nemá rovněž stále úplně nejlepší zprávy, se týče indisponovaných hráčů. Pořád nebude mít k dispozici Opu Nguetteho, opětovně ani Vincenta Pajota, který si obnovil potíže s achilovkou. Chybět bude i suspendovaný Alexandre Oukidja, už delší dobu jsou mimo hru Ibrahima Niane, Warren Tchimbembé a Manuel Cabit.

Alespoň že se poprvé v nominaci zjeví Kévin N'Doram, jenž letos neodehrál ani jeden zápas. "Bude mít pořádný hlad," těšil se Antonetti. "Monaco je jedním ze čtyř velmi dobrých týmů této soutěže. Ligue 1 je obecně často kritizovaná a sám tomu nerozumím, vždyť právě první čtyři celky v tabulce ukazují, jak kvalitní tahle liga je. V médiích není dobře prezentovaná."
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Disasi, Maripán, Badiashile - Diatta, Fofana, Fábregas, Caio Henrique - Golovin - Volland, Ben Yedder
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Caillard - Bronn, Kouyaté, Boye - Centonze, Sarr, Maïga, Udol - Boulaya - Vágner, Gueye
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.58 - 4.15 - 6.47
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Paris Saint-Germain - Lille OSC  (sobota 17:00)
Šlágr tohoto kola je naplánovaný už na sobotní odpoledne. PSG v něm bude hájit pozici lídra, kterou si urvalo těsně před reprezentační pauzou díky přesvědčivému vítězství v Lyonu. Už příští týden ho navíc čeká domácí bitva Ligy mistrů proti Bayernu, a tak by před ní v souboji s Lille chtělo přesvědčit znovu o svých kvalitách. Byť proti němu stane dosti nepříjemný sok.

Možná že právě nynější mezinárodní přestávka měla na výběr pařížského giganta největší vliv vůbec. A je otázkou, zda v pozitivním, či negativním slova smyslu. Všichni Jihoameričané, včetně Neymara, Marquinhose či Leandra Paredese totiž své obvyklé povinnosti v nároďáku neplnili, neboť kvalifikace se na jižní polokouli odložila. Nemohli tak přijít k újmě na zdraví.

K ní mohlo případně dojít na tréninku, ale taková skutečnost nenastala. Odbouralo se vždy velmi náročné cestování, únava se zápasů, všichni mohli naplno doléčit své lehčí šrámy. Na druhou stranu hráči úplně přišli o zápasové tempo. A že v případě PSG se jedná prakticky o program co tři dny, to jedno utkání. Jeho marodka přesto čítá pořád hned několik jmen.

Asi tím nejzásadnějším je to v podobě Marca Verrattiho, jenž si v dresu Itálie poranil stehenní sval, nejnovější vyšetření každopádně ukázala, že zdravotní trable by neměly být vážného charakteru, pro změnu ho však vyřadil pozitivní test na koronavirus. Kvůli zranění opustil italský celek taktéž Moise Kean, ten nicméně nechybí v nominaci na nynější důležitý souboj.

Pro jistotu bude šetřen další reprezentant, a to ten portugalský Danilo Pereira, jehož pobolívá lýtko, připravený nebude ani Layvin Kurzawa, který též laboruje pouze s lehčím zdravotním problémem. V rekonvalescenci pokračuje Juan Bernat, do kupy se stále nedostali ani Mauro Icardi a náhradní brankář Alexandre Letellier. Zpět jsou ovšem Thilo Kehrer i Pablo Sarabia.

Pařížany vlastně čeká třetí velmi zásadní klání v řadě. A zatím předchozí dvě zvládli parádně, v Coupe de France si poradili právě s Lille, poté v Ligue 1 zabrali proti dalšímu aspirantovi na ligový titul. A teď je jen o pár dnů později čeká ještě mnichovský gigant. "Hráči, kteří tu přes pauzu zůstali, pracovali dobře. To volno prospělo," chválil domácí kouč Mauricio Pochettino.

Od úvodních minut by se v jeho sestavě měl objevit Neymar, který definitivně překonal své svalové neduhy. "Poslední dva týdny dokázal trénovat na velmi vysoké úrovni. Ukázal své odhodlání vrátit se na trávníky," těšilo Pochettina. "Jenom musí celkově zlepšit svůj rytmus a kondici. Ale jsme opravdu spokojeni, jaký pokrok udělal během reprezentační přestávky."

I hostující trenér Christophe Galtier se bude muset vypořádávat s faktem, že mu těsně před začátkem dubna nebyli k dispozici někteří jeho svěřenci. "José Fonte odehrál dva zápasy kvalifikace za Portugalsko, Burak Yilmaz dokonce tři. Nevím, jestli ho zařadím do základní sestavy, avšak žádná zranění ho netrápí," mínil. "Rozhodneme se jednoduše až v den zápasu."

Jeho družina má opravdu co napravovat, v posledním ligovém kole doma senzačně nestačila na o záchranu usilující Nîmes. Chybět hostům jinak bude i nadále Jérémy Pied a nově taktéž Zeki Çelik, který je kvůli pozitivním testům na koronavirus v karanténě. "Soupeř bude mít velkou výhodu, jeho jihoameričtí hráči se mohli po fyzické stránce zlepšovat," uvedl Galtier.

Moc dobře si uvědomuje, že "Dogy" musejí předvést o dost lepší vystoupení než to nedávné v rámci Francouzského poháru. "Hlavně musíme napravit to, co nám dobře nefungovalo," říkal. "Musíme být pohotovější v obou pokutových územích. Kdo v tomto duelu vyhraje, nestane se šampiónem, stejně tak kdo ho prohraje, neztratí šanci na zisk titulu," zakončil.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Navas - Kehrer, Marquinhos, Kimpembe, Diallo - Paredes, Ander Herrera - Di María, Rafinha, Neymar - Kean
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Tiago Djaló, José Fonte, Botman, Reinildo - Ikoné, André, Renato Sanches, Bamba - David, Yilmaz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 3.97 - 5.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RC Lens - Olympique Lyon  (sobota 21:00)
Lyon před reprezentační přestávkou nepředvedl dobré vystoupení. S aktuálně vedoucím PSG zkrátka tahal za kratší konec, inkasoval dohromady čtyři branky. A že by ho nyní čekalo méně nepříjemnější střetnutí, to se říci rozhodně nedá. Venku totiž vyzve Lens, asi největší letošní vzezření Ligue 1, které jakožto nováček nejvyšší soutěže překvapivě usiluje o přední příčky.

Hostům budou chybět na severu Francie dva hráči. Houssem Aouar, jenž vlivem svalových obtíží nezasáhl nakonec do minulého duelu s pařížským výběrem, se nestačil dát do kupy. A nově na marodku přibyl ještě Djamel Benlamri, jenž si během plnění svých povinností v dresu Alžírska přivodil rovněž svalové zranění. Jinak by měli být Les Gones každopádně kompletní.

Nynější ztráta na vedoucí duo v podobě PSG a Lille, jež na sebe mimochodem narazí v sobotu odpoledne v očekávaném šlágru, činí tři body. "My tak v Lensu prostě musíme zvítězit," říkal kouč Rudi Garcia. "Soupeř velmi dobře ovládá svůj systém hry. Je neuvěřitelně agresivní, snaží se bortit vaší hru, fyzicky je perfektně připravený. Právem je v tabulce pátý," vzkazoval.

Ony dvě absence vlastně výrazněji nezasahují do lyonské sestavy, vlastně se očekává, že by měla být podobná té proti PSG. "Byli jsme zklamaní, jak jsme proti Paříži začali," podotýkal Garcia. "Hráči neubrali na intenzitě během mezinárodní pauzy. Jsme motivovaní více než kdy jindy. Musíme se dívat dopředu a nahánět oba naše konkurenty. Není prostor na relax," dodal.

Domácí stratég Franck Haise může se svým mužstvem dosáhnout na hodně nečekaný úspěch. S pravidelností boduje, prohání například i Marseille, se kterou se přímo pere o páté místo, a pakliže se mu podaří skolit i Lyon, o aktuální postavení v průběžném pořadí ho po tomto kole nikdo nepřipraví. Lens se navíc vrací již uzdravený klíčový forvard Arnaud Kalimuendo.

Postrádat budou Sang et Or jen vykartovaného Facunda Medinu a zraněného Zakariu Dialla, který dosud stejně neodehrál ani zápas. Z rozhodnutí trenéra chybějí v nominaci na utkání ještě Issiaga Sylla, Cheick Traoré a mladík Adam Oudjani. "Klíčem ke zdárnému konci jsme my. Musíme umět reagovat, být kompaktní a důslední ve všech činnostech," dodal Garcia.
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Leca - Gradit, Badé, Haïdara - Clauss, Cahuzac, Doucouré, Boura - Kakuta - Kalimuendo, Sotoca
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Anthony Lopes - Dubois, Marcelo, Denayer, Cornet - Lucas Paquetá, Thiago Mendes, Caqueret - Kadewere, Depay, Toko Ekambi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.69 - 4.19 - 1.74
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain30203767:2163
2.Lille OSC30189350:1963
3.Olympique Lyon30179459:3060
4.AS Monaco30185760:3859
5.RC Lens30139846:4248
6.Olympique Marseille30129938:3645
7.Stade Rennes301281037:3344
8.Montpellier HSC301281048:4944
9.FC Metz301191036:3242
10.Angers SCO301171233:4340
11.OGC Nice301161339:4139
12.Stade Reims309111036:3638
13.Girondins Bordeaux301061432:3836
14.Stade Brestois301051543:5335
15.Racing Strasbourg30961537:4433
16.AS Saint-Étienne30891330:4633
17.FC Lorient30781536:5429
18.Nîmes Olympique30851730:5629
19.FC Nantes305131231:4628
20.Dijon FCO30291920:5115

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (61)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

Dnešní tři zápasy hodně napoví. Monaco a Lyon musí vyhrát, Lille nesmí prohrát.

Reagovat
Kongo

Tak jak to máte? Dokážete konečně Lille dneska fandit? Já myslím, že dneska Lille fandí celá Francie nechci aby bylo opět PSG mistrem, i když pak se ještě může stát cokoliv. Ale já jakožto fanoušek Lille beru tenhle zápas hodně klíčově.Jen jsem teda zvědavý, kdo nastoupí na pravém beku.

Reagovat
Seydou Doumbia

Lille dnes fandí všichni kromě Juninha tady. Mandava na levém, Bradaric na pravém beku tipuju. Pro Lille je klíčový ten zápas neprohrát, když hned v závěsu mají zápas proti Lyonu. Naopak Lyon a Monaco si remízu těch dvou přát musí ještě více, když by se díky ní zase dotáhli na čelo pelotonu.

Reagovat
Thelvin

Já teda taky fandim PSG, kvůli Pochemu

Reagovat
Thimpu25

já teda nejen kvůli Pochemu, ale jsem rád, že v této sekci, kde se to většinou hemží lyoňákama a marseillákama, existuje i někdo, kdo se mnou fandí

Reagovat
Thelvin

Přesile se nedáme!

Reagovat
Thimpu25

strašně se dneska ukáže, jak moc PSG umí šlapat bez Verrattiho... zatím to většinou stálo za ... na druhou stranu mi Lille nepřijde ve formě, navíc na tom pravým beku to zřejmě bude dost skřípat, když není Celik ani Pied... teď je otázkou, jestli nastoupí Kylian od začátku, protože ten asi toho Djala solidně rozcupuje...

Reagovat
Thelvin

Pomalu na mě, koukám na Paříž teprve co tam přišel Poche, já jinak ve Francii fandím především Štěpánům

Reagovat
Thimpu25

aha... no, Štěpáni teda letos solidně nic moc ... ta přestavba kádru tam zatím neprobíhá úplně ideálně, aspoň za mě... chce to asi víc času a taky zdravější kádr... oukej, tak pomalu tedy: jestli mrkneš na PSG - Lille, tak sledovat u domácích oba DM (zřejmě Paredes - Ander Herrera, popřípadě Gueye, normálně by tam byl Verratti při uzdravení Neymara) a u hostů pravý kraj obrany, kde bude hrát zřejmě typický stoper, možná i proti zřejmě malinko rychlejšímu Mbappému

Reagovat
Thelvin

Já od letošní sezony nic lepšího ani nečekal, prostě se jen pokračuje tam, kde se loni přestalo. Ten tým se hledá, znovu buduje... Celé je to ještě umocněné tím, že nás po konci minulé sezony opustil Perrin, kapitán a duše týmu. Moje nároky jsou tak nízko, že jsem rád za záchranu a každou případnou porážku Lyonu, což se nám snad povede někdy v budoucnu, protože letos ty byl obří trapas

Hlavně nespadnout prostě...

Mbappé větrá kdekoho Ale u bránění takového hráče se rychlost dá kompenzovat poziční hrou. Uvidíme. Myslím že PSG vyhraje, ale snadný to mít určitě nebudou

Reagovat
Thimpu25

jo jo, řekl bych, že příští sezónu bude ještě klidnej střed tabulky, možná atak na poháry, ale tu další sezónu bude St. Étienne větrat popředí... strašná škoda, kdyby takovejhle klub spadnul, ale bohužel se to fakt stát může, pokud pořádně nezabere

určitě, nic jednoduchý to s Lille nebude... vůbec bych se nedivil, kdyby to bylo jak na podzim 0:0, pokud Lille pořádně zapne v obraně a vydrží hrát bez chyb 90 minut... a kdo ví, Burak je v parádní formě, stačí jedna šance a lehčí překvapení bude na světě

Reagovat
Pyroman

Reagovat
Rudnevs

L1 moc nesledujem, ale tiež určite skôr Lille než PSG. Ako hrá ten Bradarić? Mám ho v FMku a celkom som si ho obľúbil.

Reagovat
Seydou Doumbia

Své si odehraje, ale nějak extra výrazný mi nepříjde. Ani že by převyšoval ostatní. V Lille jsou lepší hráči, ale je tam teprve druhou sezonu, čili jeho potenciál ještě je hrát daleko lépe.

Reagovat
Thimpu25

tak tak, v některých momentech je nevyhranej... ale myslím, že v něm dřímá slušnej potenciál

Reagovat
Thimpu25

všude píšou, že Djalo, on to snad i Galtier trochu naznačoval na tiskovce... ale moc mi to nesedí... nezahrál by třeba Bradarič slušněji?

Reagovat
Kongo

Taky je možnost hrát na 3 obránce, ale aby to nebyla vražda.

Reagovat
Thimpu25

hmmm, kdy naposledy hrálo Lille se třemi obránci? loni? to by fakt mohla bejt slušná vražda

Reagovat
Seydou Doumbia

Když mají čtyři beky a dva jsou zranění tak dám do hry ty další dva bez ohledu na to, jakou hrajou primárně stranu ne? Galtier není Guardiola zase v tomhle. A vidět Bambu a Araujem brousit lajnu by byl taky uníkát.

Reagovat
Pyroman

Vpravo bude skoro určitě Djalo, hodně pochybuju, že by Galtier v takovém zápase zkoušel něco nového. Každopádně Lille dneska nevěřím, sice bych jim titul kvůli Galtierovi přál, ale jejich forma šla poslední dobou do kopru. Verratti PSG sice bude chybět, ale Neymar jim to trochu vykompenzuje.

Reagovat
Thimpu25

všude píšou, že Djalo, on to snad i Galtier trochu naznačoval na tiskovce... ale moc mi to nesedí... nezahrál by třeba Bradarič slušněji?

Reagovat
Seydou Doumbia
Reagovat
Thimpu25

vůbec jsem netušil, že Pro Football už neexistuje... ... jak moc se tam obecně věnujou třeba Ligue 1?

Reagovat
Seydou Doumbia

Ono se tam komplexně věnují všem ligám. Ted akorát tam je ten můj článek + článek o Camavingovi. Jinak PF už nechtěli vydávat v Polsku a tak se od letošního roku změnila značka a začal se časopis vydávat jednou za dva měsíce.

Reagovat
Thimpu25

v trafice normálně k sehnání? nebo už jen na objednávku třeba?

Reagovat
Seydou Doumbia

Normálně seženeš.

Reagovat
Thimpu25

mrknu se tedy pořádně

Reagovat
Freedo

Asi tak, jak vidíš na fotce. Nechci nikoho hanit, ale PF jsem před mnoha lety odebíral a po tom, co už tam i přestali dávat rozhovory, se z toho stal časopis s články plnými informacemi, které si můžeš sám vygooglit, nulová přidaná hodnota.

Reagovat
Thimpu25

tak zase si nemyslím, že by měl být jakýkoli časopis jen o rozhovorech ... byť nějaký by se asi objevit měl, to určitě, jinak se přichází o jakousi exkluzivitu... ale neřekl bych, že každý, kdo třeba nesleduje fotbalový dění úplně podrobně, spíš teda třeba danou ligu, že by v tu chvíli měly být ty články úplně zbytečný

Reagovat
Seydou Doumbia

Spíš je problém v tom, že dnes na internetu dohledáš úplně vše. Deset let zpátky časopis vypadal zajímavě, protože ty informace nebyli tak globálně všude možné po internetu k sehnání.

Reagovat
Thimpu25

určitě, o tom žádná... kdo hledá, najde... kdo se s tím ale nechce otravovat, tak tohle je ideální příležitost ... třeba co se týče vědeckých článků, nikde jinde ty informace v podstatě nemůžu brát než třeba v Epoše, pokud mi teda něco náhodou neblikne na FB

Reagovat
Freedo

To netvrdím, ale dá se to dělat i jinak. To už je pak o osobních preferencích. Mě se třeba dost líbí formát článků ve Football Club, jestli jsi někdy četl. Ale zase to asi tolik nezaujme většinu.

Jinak abych jen nekritizoval, tak si myslím, že to pořád je lepší než Hattrick, kterej jen řeší bulvární český kauzy a Gól, kterej je takovej shit, že ho museli začít dávat zdarma k Deníku Sport.

Reagovat
Seydou Doumbia

Ty tušíš, proč přesně Goool začali dávat k deníku sport? To se fakt neprodával a nebo jen potřebují spojit s někým síly? Mi se ten netradiční, agresivní, možná progresivní styl článku celkem líbí, jde to s dobou. Ale je to spíš pro tu mladší generaci a ta už moc časopisy nekupuje. PF (XF) má hodně předplatitelů, kteří jsou s časopisem už delší dobu a je psáný zase pro pokročilou generaci dejme tomu +25...ale to je jen čistě můj osobní názor

Reagovat
Freedo

Tak Goool vždy vycházel pod Sportem, akorát se prodával samostatně, takže tam podle mě není důvodem nějaké spojování sil. Čísla prodejů mi nejsou známá, ale vidím jako nejvíc pravděpodobnou možnost. Všeho moc škodí a konkrétně co je schopný publikovat Zbyněk Veselý, to mi hlava nebere.

Těžko říct. Mě osobně PF přijde spíš pro mladší, ale záleží taky, kdo ty články píše. Dřív tam třeba psali Švéd a Palička a ti měli dobrý styl. Nevím, jestli tam pořád přispívají.

Reagovat
Seydou Doumbia

Palička tam má dobrou polovinu časopisu v aktuálním čísle, Švéd je zmíněný mezi spolupracovníky redakce.

Reagovat
Thimpu25

hattrick se neuvěřitelně zhoršil... snad 10 let jsem měl předplatné, než jsem ho zrušil, protože postupem času po dvou článcích mířil prostě nepřečtený do sběru... strašně mě třeba bavilo číst o našich krajanech v cizích zemích, zajeli k němu domů redaktor a fotograf, mluvili o životě v daný zemi, říkali zajímavosti - to jsem se těšil jak malej kluk hned další číslo... škoda ... ten Football Club, to je normálně český časopis?

Reagovat
Freedo

Ti krajani zní jako dobrá věc, to svýho času bylo i v PF, ale jinak mi obecně přišlo, že se Hattrick vždy až moc věnoval korupci v našem fotbale, což mě spíš už unavovalo číst.

Football Club je český čtvrtletník, ale přispívají tam i zahraniční spolupracovníci, vede to Häring.

Reagovat
Thimpu25

díky za info

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Kongo

Škoda, že zrocna v tomto zápase není kompletní obrana. Vzhledem k tomu, že Celik patří mezi top právě obránce v L1, tak je to škoda. Ale věřím, že si Djallo s mbappem poradi. A zápas rozhodne Bamba.

Reagovat
Kongo

Gueye mohl jít klidně ven ale!

Reagovat
oli9

Lille vydržet

Reagovat
Kongo

Ještě jeden brejk zvládnout. Renato skvělý, pro Lille klíčový hráč.

Reagovat
Kongo

Tenhle tým PSG je konečně po těch letech fakt zranitelný.

Reagovat
Kixi Syhimour

Sleduju od druhé půle, PSG si zatím moc neumí vytvořit šance

Reagovat
Kongo

Kyllian dneska totálně mimo. Chybí kreativní záložník.

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Thimpu25

ten tam až na Verrattiho chybí už nějakej pátek

Reagovat
Kongo

Pokud dneska PSG prohraje, tak je defakto titul pryč a opory se budou balit.

Reagovat
Kongo

I když to je ještě možná odvážné tvrzení.

Reagovat
Thimpu25

určitě dost odvážné... sedm kol do konce, Lille ještě čeká zápas s Lyonem... a navíc, pokud vím, rozhoduje o konečném pořadí letos skóre, vzájemná bilance tedy nehraje ve prospěch Lille... čili stačí zase jednou rupnout, PSG vyhrát, a jsme zase tam, kde jsme byli před tímhle kolem, tak mi to matematicky vychází ... jen se chci zeptat: jaké opory u kterého týmu to budou balit?

Reagovat
Seydou Doumbia

Mbappe a Neymar do Španělska

Reagovat
Thimpu25

mbappé asi jo, neymar tam už zkejsne

Reagovat
Seydou Doumbia

Si uplakáten vybrečí přestup do Barcy možná

Reagovat
Thimpu25

se mu naposledy moc nepovedlo, no...

Reagovat
Kongo

Tady se musím Neymara zastat ale druhá žlutá byla pto něj přísná.

Reagovat
Firkraag

Neymar fakt kriplík

Reagovat
Kongo

Ten hráč neměl brat balón vůbec do ruk.

Reagovat
Firkraag

To netvrdim, ze ne. Ale strkat do něj taky nemá, však oba dostali žlutou.

Reagovat
smazaný uživatel

Trapná žlutá pro djalla jen prostě aby psg nebreceli ještě více..

Z neye se stal úplně směšný fotbalista, jak si toto může dovolitnekolikrat za sezónu, když ví, že má kartu

Reagovat
Firkraag

vzdy to byl faul a nasledne se sapal po balonu, zadnej problem.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele