Konferenční liga - souhrn 5. kola skupinové fáze

25.11.2021, 18:41, aktualizováno 25.11.2021, 23:04
Komentáře a souhrny
Slavia nezvládla závěr duelu s Feyenoordem a nakonec má jen bod. Druhé místo zatím drží, ale v posledním kole ji v Německu čeká šichta. Union Berlín totiž vyhrál v Haifě. Jablonec remizoval doma s Alkmaarem a příště si to na dálku rozdá s Randers o postup. Tottenham si uřízl ostudu ve Slovinsku, kde prohrál s Murskou Sobotou. Slovan Bratislava remizoval doma s PAOKem Soluň.
Skupina A

Maccabi Tel-Aviv - LASK Linz 0:1

25.11.2021 21:00

Góly: 89. Sascha Horvath

Rakouský LASK zvládl klíčové utkání na izraelské půdě a díky pozdní brance Saschy Horvatha nakonec zvítězil nejtěsnějším poměrem 1:0. V hlavní fázi Konferenční ligy tak zvítězil počtvrté a ani jednou neprohrál. Se ziskem třinácti bodů si proto zajistil první místo ve skupině a tedy i přímý postup do osmifinále. Vzhledem k lepší bilanci vzájemných zápasů si totiž vytvořil před celkem z Tel-Avivu nedostižný tříbodový náskok.

Domácí výběr má na kontě deset bodů a jistojistě obsadí druhou pozici, čeká ho tak dodatečné play-off o nejlepší šestnáctku třetí nejprestižnější evropské klubové soutěže. Po úvodní opatrné půlhodině si vytvořili první nebezpečnější šanci domácí, avšak Geraldesovu dělovku z pravé strany skvěle vyrazil pozorný gólman Schlager. Vzápětí měl ještě blíže ke skórování Piven, který po rohovém kopu z levé strany orazítkoval svou hlavičkou břevno.

Necelých pět minut před přestávkou zahrozil na opačné straně Grgič a mířil zhruba o metr nad vzdálenější šibenici, v poslední minutě prvního dějství se ocitl v samostatném úniku domácí Perica a ve stoprocentní možnosti selhal, jelikož tváří v tvář nepřekonal fantastického Schlagera. Po změně stran byl přeci jen aktivnější rakouský klub a vypracoval si několik vyložených možností.

Nejprve střelu z mírného úhlu v podání Goigingera skvěle odvrátil nohou do bezpečí brankář Peretz, přesně v polovině druhé části se opět blýskl strážce Maccabi proti křižné ráně Nakamury a konečky prstů ji odvrátil na rohový kop. Zhruba deset minut před přestávkou japonský útočník dokonce rozvlnil síť tvrdou bombou pod břevno, ale jeho gól neplatil kvůli ofsajdu.

V 89. minutě však přeci jen převrhl misky vah na stranu LASKu pětadvacetiletý Horvath, jenž přelstil ofsajdovou past po geniální kolmici od střídajícího Schmidta a z osmi metrů snadno překonal bezmocného Peretze.

Více informací k zápasu

HJK Helsinky - Alashkert FC 1:0

25.11.2021 18:45

Góly: 48. Atomu Tanaka

Nejtěsnější výhru si v Konferenční lize připsal HJK Helsinky. Novopečený obhájce finského titulu přetlačil arménský Alashkert 1:0, když se o jedinou branku zápasu postaral Atomu Tanaka. Hosté zůstávají po pěti zápasech nadále bez jediného bodu.

O postupujících ve skupině A je již dávno rozhodnuto a souboj Helsinek s Alashkertem měl rozhodnout boj o konečné třetí místo. Dle předpokladů se to povedlo domácímu HJK, byť se v zápase očekával trošku větší brankový příspěvek.

Alashkert nebyl úplně bez šance a v 18. minutě mohl jít klidně do vedení. José Embaló se dostal z otočky ke střele, ale trefil jen obránce. Z dorážky pak pálil Grigorjan a Keto musel tasit pohotový zákrok. Brankář domácích musel zasahovat i po půlhodině hry po hlavičce Kadia.

Helsinky si na svůj gólový moment počkaly na začátek druhého poločasu. Atomu Tanaka vypálil ze střední vzdálenosti a Čančarević se natahoval marně. Hosté se pak snažili o vyrovnání a dokonce měli na svém kontě více střeleckých pokusů, jenomže Keto udržel čistý štít. Helsinky tak po vítězství 1:0 obsadí konečné třetí místo, zatímco Alashkert zůstane poslední.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.LASK Linz (AUT)54109:113
2.Maccabi Tel-Aviv (ISR)531113:310
3.HJK Helsinky (FIN)52035:126
4.Alashkert FC (ARM)50053:140
Skupina B

Anorthosis Famagusta - KAA Gent 1:0

25.11.2021 21:00

Góly: 27. Lazaros Christodoulopoulos

Anorthosis je, podobně jako Flora, která skolila v rámci pátého kola hlavní fáze Konferenční ligy doma Partizan, zase reálně ve hře o druhé místo v tabulce skupiny B, a tudíž o postup do další fáze. Podařilo se mu totiž porazit lídra tohoto čtyřčlenného uskupení Gent, a to díky trefě Lazarose Christodoulopoulose, která bezpochyby patří k největším skvostům této soutěže.

Jako první se osmělili hosté, avšak Bruno svůj pokus namířil těsně vedle domácí brány. Na druhé straně naopak kyperský celek ukázal, jak efektivně se dají proměňovat i situace, které zprvu nevypadají vůbec gólově. Christodoulopoulos využil chybné přihrávky Owusua, všiml si, že gólman Bolat stojí daleko od své brány, a tak ho střelou přes půl hřiště parádně přelstil.

Hosté se snažili na inkasování reagovat, vytvořili si několik možností, zradila je ovšem horší koncovka. V závěru prvního dějství vytlačil pokus Ngadeua-Ngadjuiho z brankové čáry dobře postavený český záložník Hušbauer, v 52. minutě nevyzrál na brankáře Tzura se svým zakončením Bruno a v 81. minutě během velkého závaru nedokázal vyrovnávat ani rázný Hanche-Olsen.

Více informací k zápasu

Flora Tallinn - FK Partizan 1:0

25.11.2021 16:30

Góly: 44. Martin Miller

O postupujícím do další fáze Konferenční ligy stále není ve skupině B rozhodnuto. Do hry se totiž dostala Flora, která důležité utkání v roli outsidera zvládla. Před vlastními fandy skolila Partizan, a stáhla tak manko na klub ze Srbska na rozdíl dvou bodů. Každopádně platí, že tallinnský výběr musí na závěr skolit venku i vedoucí Gent, aby mohl skončit druhý.

Domácí působili v duelu s věhlasnějším rivalem jako rovnocenný partner. Hosté rozhodně nenaplnili očekávání, která do nich byla vkládána, a dokonce neskórovali. Definitivně navíc bělehradský celek přišel o šanci proklouznout na první pozici, na tu ztrácí aktuálně tři body, jenže disponuje před posledním mačem s Anorthosisem horší vzájemnou bilancí s Gentem.

Klíčový okamžik zápasu přišel na řadu v závěru prvního poločasu. Poom vyslal dlouhý pas do šestnáctky, který nakonec dopadl na nehlídaného Millera, a ten z blízkosti neměl výraznější potíže hlavou úspěšně zacílit. Partizan ve druhém dějství držel více míč na kopačkách, přímo mezi tři tyče vypálil třikrát, ale efektivita v jeho podání byla zkrátka na nedostatečné úrovni.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.KAA Gent (BEL)53115:210
2.FK Partizan (SRB)52125:37
3.Flora Tallinn (EST)51225:75
4.Anorthosis Famagusta (CYP)51225:85
Skupina C

AS Řím - Zarja Luhansk 4:0

25.11.2021 21:00

Góly: 15. Carles Pérez, 33. Nicolò Zaniolo, 46. Tammy Abraham, 75. Tammy Abraham

Římské AS si napravilo reputaci po dvou negativních výsledcích s norským překvapením a doma si se Zarjou poradilo v suchém triku. Outsiderovi dalo čtyři branky, z nichž polovinu měl na svědomí Angličan Tammy Abraham.

Římané vlétli do utkání i se Zaniolem, který se v poslední době neukazoval v základní sestavě a bylo na nich vidět to, co říkal trenér Mourinho před utkáním - že tohle je finále, které musí nutně vyhrát. A jeho svěřenci ho vzali doslovně. Už ve třetí minutě se po Zaniolově akci dostal do šance Tammy Abraham, jenže prakticky sám před brankářem Matsapurou pálil jen nad břevno.

O pár minut později musel do akce i domácí veterán Rui Patrício, kterého pořádně protáhl Lovro Cvek. Nakonec jsme na první gól utkání nečekali zas tak dlouho. Po patnácti minutách utíkal s míčem před sebou na bránu soupeře Stephan El Shaarawy, který šajtlí vyslal do šance v tandemu běžícího Carlese Péreze a ten z první propálil brankáře Matsapuru - 1:0.

Po chvíli klidu se ke slovu dostal Zaniolo, na němž byla dnes po dlouhé době vidět neskutečná chuť hrát a potřeba být tou hlavní postavou. Nejprve se mladý útočník zastřeloval, ale po osmadvaceti minutách napálil místo, kam brankář Matsapura dosahoval jen s vypětím sil. Gól padl až z následující šance - Jordan Veretout táhl míč středem hřiště, nahrál u vápna Nicolovi Zaniolovi a talentovaný mladík napálil míč k tyči naprosto chladnokrevně!

Ještě do poločasu se mohl na listinu střelců zapsat i nedávno čerstvý debutant ve francouzském áčku Jordan Veretout. Po faulu ve vápně a kontrole u videa totiž sudí nařídil penaltu a Veretout v téhle disciplíně prakticky neselhává. Jenže dnes si vybral horší chvíli a nechal vyniknout skvělého Matsapuru.

Utkání ale spělo k očekávánému konci, tedy vítězství AS, i bez penalty. Po třiceti vteřinách hry z druhé půle se Zaniolovi povedlo uniknout s míčem díky kličce až k vápnu, v němž našel nesobecky volného Tammyho Abrahama. Anglický forvard neměl potíže doklepnout míč do sítě a AS vedlo o tři branky.

A to pořád nebylo všechno. Dnešní večer byl jakýmsi vykoupením pro duo Zaniolo - Abraham. Anglický útočník, který už byl střelecky dlouho na suchu, dnes totiž dal dva góly. A ten druhý stál opravdu za to. Po centru Zalewského zkusil vypálit Mchitarjan a obrana srazila jeho ránu do vzduchu. Abraham, zády k bráně, vymyslel akrobatické zakončení a míč napálil přesně k tyči - 4:0.

Více informací k zápasu

FK Bodø/Glimt - CSKA Sofia 2:0

25.11.2021 21:00

Góly: 25. Sondre Fet, 85. Erik Botheim

Jarní fáze Konferenční ligy se bude jistojistě týkat rovněž Bodö/Glimt. Doma se mu povedlo porazit očekávaně poslední celek skupiny C, rozluštit tak potřebuje v podstatě pouze jedinou otázku, a to zda se i po závěrečném kole na čele udrží. Pro sofijské CSKA nynější neúspěch znamenal definitivní usazení na nepopulární dno tabulky, neboť doposud získal jen jeden bod.

Domácí nehodlali ponechat nic náhodě a již od úvodních okamžiků se tlačili k úvodní brance tohoto klání. V 11. minutě prostrčil Vetlesen balón do pokutového území, tam si ho zpracoval na svou pravačku Botheim, z dobré pozice však svou dělovku nasměroval pouze do zámezí. A ve 25. minutě se už norský výběr přece jenom dočkal svého přesného zásahu, a to díky Fetovi.

Ten musel pochopitelně vyseknout poklonu spoluhráči Pellegrinovi, jenž se u levé lajny nijak neunáhlil, posunul se blíže do středu a jemným obloučkem pobídl skórujícího muže s číslem devatenáct na zádech. CSKA se na žádnou odpověď prostě nezmohlo, a ačkoli po přestávce vykázalo bezpochyby jakési prvky zlepšení, pořád působil nebezpečněji spíše jeho protivník.

V 66. minutě se snažil náskok Superlaget navýšit Konradsen, stoper Mattheij ho ale u bližší tyčky včas zastavil. V 85. minutě již každopádně Bodö/Glimt pojišťovalo svoje vítězství, to když Solbakken unikl po pravé straně a předložil následně míč ze druhé vlny sbíhajícímu si Botheimovi. Třetí gól domácích ještě v nastavení mohl přidat Hagen, trefil ovšem jenom tyč.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FK Bodø/Glimt (NOR)532013:411
2.AS Řím (ITA)531115:910
3.Zarja Luhansk (UKR)52034:106
4.CSKA Sofia (BUL)50141:101
Skupina D

FK Jablonec - AZ Alkmaar 1:1

25.11.2021 21:00

Góly: 7. Miloš Kratochvíl - 44. Håkon Evjen

Fotbalisté Jablonce v předposledním pátém utkání skupiny Evropské konferenční ligy remizovali 1:1 s Alkmaarem. Domácí poslal v sedmé minutě do vedení Miloš Kratochvíl, těsně před pauzou srovnal Hakon Evjen.

Svěřenci trenéra Petra Rady nedokázali soupeři oplatit zářijovou venkovní porážku 0:1. Ve čtyřčlenné tabulce klesli z postupového druhého místa na třetí o bod za Randers, který v Dánsku zdolal 2:1 Kluž. Na hřišti rumunského týmu Jablonečtí za dva týdny odehrají závěrečné utkání skupiny D.

Tabulku vede Alkmaar o čtyři body před Randers a už má jisté prvenství, naopak poslední Kluž ztratila šanci na postup. Vítězové skupin nové soutěže se kvalifikují do osmifinále, druzí v pořadí ve vyřazovací fázi o kolo dříve narazí na celky z třetích příček v Evropské lize.

Domácí začali výborně a už v sedmé minutě otevřeli skóre. Krob z přímého kopu nacentroval do šestnáctky a Kratochvíl hlavičkou pod břevno nečekaně přehodil zaskočeného brankáře Vindahl-Jensena.

Po souboji s Wijndalem následně musel odstoupit jablonecký záložník Pleštil, který měl údajně problémy s dýcháním. V 18. minutě ho nahradil Malínský. Chvíli nato hostující Karlsson ze standardní situace o kousek minul branku.

Severočeši, kteří jsou v domácí soutěži až třináctí, drželi s dvanáctým týmem nizozemské ligy krok. Gólman Alkmaaru vyrazil Krobův střílený centr a pohlídal si také Čvančarovu střelu.

Hosté si ale v závěru prvního poločasu vytvořili tlak. Pavlidisův pokus ještě na brankové čáře zastavil Krob, ale ve 44. minutě už vyrovnal Evjen po otočce v pokutovém území a přesné střele k tyči.

Po změně stran na obou stranách výrazně ubylo šancí. Ta největší přišla až v 75. minutě na straně Alkmaaru, ale De Wit z dobré pozice o kousek minul Hanušovu branku.

Do větších příležitostí se nedostali ani Jablonečtí, kteří nezvítězili ani v šestém pohárovém duelu s nizozemským protivníkem. AZ naopak udržel neporazitelnost i po osmé soutěžní konfrontaci s českým týmem.

Více informací k zápasu

Randers FC - CFR Cluj 2:1

25.11.2021 21:00

Góly: 68. Alhaji Kamara, 75. Simon Piesinger - 72. Ciprian Deac

Skupina D Konferenční ligy bude zajímavá až do samotného konce. Dánský Randers FC totiž dokázal porazit CFR Kluž 2:1 a vystřídal na druhém místě Jablonec. Pokud tedy v posledním zápase porazí Alkmaar, postup do další fáze jej nemine.

Randers dobře věděli, že Jablonec může v utkání s Alkmaarem ztratit a případná výhra nad Kluží by je posunula na druhé místo tabulky. Přesně to se nakonec stalo. Domácí měli od začátku navrch, ale teprve ve 24. minutě promáchl před brankou Rumunů Egho. Ve 37. minutě rozehráli hráči Randers rohový kop a Kluž zachraňoval na brankové čáře Burcă. Ještě větší šance se naskytla o tři minuty později Marxenovi a jeho hlavičku pro změnu vychytal Bălgrădean.

Dánové pokračovali v aktivitě i po změně stran a střela Tibblinga skončila na boční síti. Obléhání pokutového území Kluže nakonec přineslo kýžený úspěch. Po centru z levé strany se balón odrazil k nohám Kamary a ten prostřelil Bălgrădeana. Randers vedli naprosto zaslouženě, ovšem krátce, protože o pár minut později si naběhl do volného prostoru Ciprian Deac a srovnal na 1:1.

Ani tento stav neměl dlouhého trvání. Hned v 75. minutě se postavil k volnému přímému kopu Simon Piesinger a Bălgrădean na balón nedosáhl. Ve zbývajících minutách už Kluž vyrovnat nedokázala a z Dánska se vrací s nepořízenou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AZ Alkmaar (NED)53207:311
2.Randers FC (DEN)51409:87
3.FK Jablonec (CZE)51316:66
4.CFR Cluj (ROU)50142:71
Skupina E

Maccabi Haifa - Union Berlín 0:1

25.11.2021 18:45

Góly: 66. Julian Ryerson

Maccabi Haifa se do další fáze Konferenční ligy nepodívá. Izraelský klub totiž doma prohrál v klíčovém utkání s Unionem a nemá již možnost proklouznout na druhou příčku. Německý celek naopak odvrátil možnou hrozbu vyřazení z evropských pohárů a až poslední zápas pro něj bude představovat ten rozhodující artikl. V Berlíně se se Slavií popere napřímo o postup.

Domácí drželi více míč na svých kopačkách, vyprodukovali třeba větší počet střel na branku, ale tu nejdůležitější statistiku, tedy počet zaznamenaných přesných zásahů, zkrátka nevykázali jako tu úspěšnou. Herně přitom za svým sokem vážně nikterak nezaostávali. Potvrdili, že před vlastními fandy umějí být pořádně houževnatí, leč teď se slušného rezultátu prostě nedočkali.

Jakési první vyloženější příležitosti přicházely na řadu až po obrátce. Ve 48. minutě se zjevil ve velmi dobrém postavení David, jenže Maccabi do vedení nedostal, poněvadž jeho pokus skončil jen vedle brány. Union poprvé zásadněji zahrozil v 56. minutě, a to zásluhou Kruseho, avšak ani on neseřídil svá mířidla správně a nedonutil soupeřova brankáře Cohena k zákroku.

Jediný gól duelu přišel na řadu v 66. minutě. Nájezd dopředu podnikl těsně po svém střídání Becker, následně svým pasem vybídl Ryersona, který skóroval svou hlavou. Výběr z Haify na tohle inkasování nedokázal zareagovat, Union působil v defenzívě pevným dojmem a náskok nakonec uhájil. V 90. minutě mohl srovnat snad jen Planič, ale gólmana Rönnowa nepřelstil.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Feyenoord Rotterdam 2:2

25.11.2021 18:45

Góly: 12. Peter Olayinka, 66. Jan Kuchta - 31. Cyriel Dessers, 90+3. Cyriel Dessers

Pražská Slavia v předposledním pátém utkání skupiny Evropské konferenční ligy proti Feyenoordu neudržela v dlouhé přesilovce vedení a gólem inkasovaným ve třetí minutě nastavení remizovala 2:2. Pražany poslal ve 12. minutě do vedení Peter Olayinka, do pauzy srovnal střídající Cyriel Dessers. V 66. minutě se trefil další střídající hráč Jan Kuchta, ale v nastavení navzdory oslabení zařídil dělbu bodů druhou brankou v zápase Dessers. Třetí celek nizozemské ligy hrál od 36. minuty bez vyloučeného Guuse Tila.

Slavia soupeři nedokázala oplatit úvodní venkovní porážku 1:2. Český šampion i tak udržel ve čtyřčlenné tabulce postupové druhé místo o bod před třetím Unionem Berlín, na jehož hřišti 9. prosince nastoupí k závěrečnému zápasu. Pražanům stačí k účasti ve vyřazovacích bojích remíza.

Tabulku vede Feyenoord o čtyři body před Slavií a už má jisté prvenství. Vítězové skupin nové soutěže postupují do osmifinále, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s celky na třetích místech v Evropské lize.

Trenér Slavie Trpišovský udělal dvě změny oproti nedělnímu vítěznému ligovému utkání proti Jablonci (5:0). Na hrotu útoku začal Schranz místo Kuchty a v záloze nahradil Lingr Hromadu, který nefiguruje na soupisce pro Evropskou konferenční ligu. Hostům kvůli koronaviru chyběla brankářská jednička Bijlow.

Feyenoord, hnaný zhruba dvěma a půl tisíci hostujících fanoušků, vstoupil do utkání aktivněji, ale skóre otevřela Slavia. Bah ve 12. minutě vystihl rozehrávku náhradního gólmana hostí Marciana a přihrál Olayinkovi, který zblízka před odkrytou brankou nezaváhal. Nigerijský křídelník navázal na úvodní trefu proti Jablonci.

Už v 18. minutě musel kvůli zranění ze hřiště útočník Feyenoordu Linssen, jehož nahradil Dessers. Nový hráč na trávníku byl velmi aktivní a poměrně brzy srovnal. V 29. minutě ještě Mandouse přízemní střelou nepřekonal, ale o dvě minuty později se po přihrávce od Toornstry ve vápně obtočil a už nezaváhal.

Necelých 10 minut před přestávkou šli hosté do deseti. Til před vápnem hrubě fauloval Stanciua a finský rozhodčí ho po poradě s asistentem vyloučil, byť nejprve ukázal jen žlutou kartu.

Trpišovský o přestávce stáhl ze hry Masopusta a nasadil útočníka Kuchtu. Lingrovu střelu zblokovala defenziva a v 53. minutě před Olayinkou odvrátil na roh obránce. Po hodině hry zastavil Kuchtovu hlavičku na brankové čáře Marciano.

V 66. minutě naopak izraelský brankář pomohl domácím k vedení. Marciano neudržel Holešovu střelu z dálky a dobíhající Kuchta po kličce gólmanovi poslal míč pohodlně do sítě. Chvíli nato slávistický útočník upadl ve vápně, ale finský sudí mu udělil žlutou kartu za simulování.

Hosté v závěru i v oslabení dokázali soupeře zatlačit. V 88. minutě ještě domácí zachránil bek Bah, který s pomocí břevna vyhlavičkoval míč z prostoru okolo brankové čáry. Ve třetí minutě nastavení už ale Feyenoord udeřil. Dessers si naběhl na centr za obranu od Geertruidy a hlavou přehodil Mandouse.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Feyenoord Rotterdam (NED)53209:511
2.Slavia Praha (CZE)52127:67
3.Union Berlín (GER)52037:86
4.Maccabi Haifa (ISR)51131:54
Skupina F

Slovan Bratislava - PAOK Soluň 0:0

25.11.2021 18:45

Góly: -

Remíza 0:0 byla k vidění ve slovenské metropoli, kam zavítal PAOK Soluň. Ani jeden tým si nesměl dovolit prohrát a tak trochu dle očekávání dospěl duel do remízového konce.

Slovan Bratislava přivítal PAOK na prázdném stadionu, kde mohlo být maximálně 200 diváků a v prvním poločase sehrál nepříliš pohlednou partii. PAOK sice dostal už v šesté minutě možnost rozehrávat volný přímý kop z dobré pozice a Jasmin Kurtić svou střelou prověřil Chovana. Střelecky to zkoušel i Slovan, ale pokus Greena nevyšel a snaha vymodlit si pokutový kop také ne. Ve 31. minutě měli Řekové obrovskou šanci na vedení. Po pohledné akci střílel ve vápně úplně osamocený Biseswar nad. I domácí Slovan zahodil slušnou příležitost, když před koncem poslal křižnou ránu těsně vedle tyče Jurij Medveděv. První poločas víceméně potvrdil, že jde o hodně. Oba celky k tomu přistoupily hodně opatrně a nikdo nechtěl udělat chybu.

O přestávce sáhl ke změně pouze PAOK a v 57. minutě měli příležitost "Belasí". Po centru od rohového praporku hlavičkoval Agbo mimo branku. O chvíli později pak v ještě lepší pozici hlavičkoval z malého vápna Green a Paschalakis schoval balón do náruče.

Remíza více vyhovovala Řekům, i když to znamenalo, že po pěti kolech budou až na třetím místě. Slovan skutečně na obranu PAOKu recept nenašel a remizoval s ním 0:0. O druhém postupujícím tak musí rozhodnout poslední kolo a v něm Slovan Bratislava cestuje na dánskou půdu do Kodaně, kdežto PAOK se utká s Lincolnem.

Více informací k zápasu

Lincoln Red Imps - FC Kodaň 0:4

25.11.2021 18:45

Góly: 5. Ísak Bergmann Jóhannesson, 7. Lukas Lerager, 63. William Bøving, 73. Rasmus Højlund

Dánská Kodaň dokázala zvítězit v Konferenční lize již počtvrté, tentokráte nedala příliš šancí na úspěch největšímu outsiderovi skupiny F Lincolnu a bez větších potíží ho deklasovala 4:0. Díky bezbrankové remíze souběžně hraného utkání mezi Slovanem a PAOK si vytvořila na čele nedostižný čtyřbodový náskok a postupuje mezi šestnáctku nejlepších, s podzimní fázi se rozloučí doma proti bratislavskému konkurentovi.

Lincoln naopak jistojistě skončí poslední, na kontě nemá ani bod a navíc jeho skóre 2:15 je vskutku hrozivé. Se svou premiérou mezi evropskou elitou se bude loučit za čtrnáct dní v řecké Soluni. Hosté od samého začátku diktovali tempo hry a do vedení se dostali již po necelých pěti odehraných minutách. Po dlouhém nákopu a špatné zpětné hlavičce se dostal k odraženému míči Ísak Bergmann Jóhannesson a snadno ho uklidil doprostřed prázdné branky.

Neuběhly ani další dvě minuty a jasný favorit pojistil svůj náskok. Po rohovém kopu Biela se uvolnil před hranicí brankového území Lukas Lerager a přesně umístěnou hlavičkou pokořil marně se natahujícího gólmana Coleinga. Vzápětí pálil těsně nad Stage, pak se vytáhl Coleing proti dělovce Jóhannessona a hostující strážce předvedl další vynikající zákrok pět minut před přestávkou proti nebezpečné ráně Biela.

Hosté nepolevovali ani po změně stran a svůj třetí zásah přidali krátce po odehrané hodině. Na levém křídle přelstil ofsajdovou past nejlepší muž na trávníku Jóhannesson, a i když napoprvé nepřeloboval Coleinga, tak vzápětí předložil balón pro samoceného Williama Bøvinga a ten zblízka neminul - 0:3.

Kodaň uzavřela gólový účet tohoto čtvrtečního klání necelých dvacet minut před závěrečným hvizdem, protože po další rychlé akci obdržel nahrávku před branku Rasmus Winther Højlund a z bezprostřední blízkosti rozvlnil síť přízemním pokusem. V 79. minutě mohl skórovat ještě Biel, ale když po krásné individuální akci orazítkoval pravou konstrukci, tak se výsledek nezměnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Kodaň (DEN)540113:512
2.Slovan Bratislava (SVK)52218:58
3.PAOK Soluň (GRE)52216:48
4.Lincoln Red Imps (GIB)50052:150
Skupina G

Stade Rennes - SBV Vitesse 3:3

25.11.2021 18:45

Góly: 9. Gaëtan Laborde, 39. Gaëtan Laborde, 69. Gaëtan Laborde - 43. Daan Huisman, 75. Thomas Buitink, 90. Loïs Openda

Hodně divokou přestřelku nabídlo utkání Konferenční ligy mezi francouzským Stade Rennes a Vitesse Arnhem. V Roazhon Parku padlo celkem šest branek, přičemž po třech na obou stranách. Výsledek 3:3 pak posunul Stade Rennes do další fáze a Vitesse na průběžné druhé místo skupiny. Nizozemcům přitom nečekaně nahrála senzační porážka Tottenhamu s NŠ Murou.

V Londýně s takovým scénářem asi vůbec nepočítali. Očekávalo se, že ve Slovinsku Tottenham získá tři body, jenomže nezískal a jeho pozici výrazně zhoršila remíza Vitesse v Roazhon Parku. Hlavním hrdinou večera byl domácí Gaetan Laborde, který zkompletoval hattrick a dotlačil Stade Rennes k postupu do další fáze Konferenční ligy.

Stade Rennes se přitom pyšnilo výtečnou formou a i proti Vitesse začalo nejlépe jak mohlo. V 9. minutě naservíroval Terrier přihrávku na Gaëtana Labordeho, který otevřel střelecký účet utkání. Francouzi pak měli nadále velkou převahu, kterou korunovali o půlhodiny později. Vitesse kvůli domnělému ofsajdu úplně přestalo hrát a Rennes toho beze zbytku využilo. Meling přihrál Labordemu a ten svojí druhou brankou zvýšil už na 2:0.

Nizozemcům se ale podařilo rychle snížit a to byl dost možná klíčový okamžik zápasu. Daan Huisman ukázal střelecký instinkt a přesným zakončením vrátil Vitesse do hry.

Hosté najednou zjistili, že se s Rennes dá hrát a i ve druhém dějství si vytvořili šance. Střela Buitinka skončila rohovým kopem a větší efektivitu následně předvedlo Rennes. Santamaria našel centrem Gaetana Labordeho, který zkompletoval hattrick. Francouzi opět vedli o dva góly, ale dlouhé trvání to nemělo. Vitesse i tentokrát dokázalo rychle zareagovat a znovu zůstat v kontaktu. Domácí nedokázali odvrátit balón, načež střela Witteka se odrazila k nohám Thomase Buitinka, který snížil.

Hráči Vitesse možná znali výsledek ze Slovinska a v závěru zápasu vrhli veškeré síly do útoku. V 90. minutě pak skutečně vyrovnali a Opendův gól dost možná může mít cenu zlata. Loïs Openda výborně zakombinoval s Manhoefem a celou akci neomylně zakončil. Sudí ještě nastavil čtyři minuty a během nich Suleman protáhl Houwena! Byla to poslední akce utkání, které vítěze nepoznalo. Stade Rennes ale mohlo začít slavit, protože i bod mu dal jistotu postupu. Slaví i Vitesse, to si muže v posledním kole zajistit postup na úkor Tottenhamu.

Více informací k zápasu

NŠ Mura - Tottenham Hotspur 2:1

25.11.2021 18:45

Góly: 11. Tomi Horvat, 90+4. Amadej Maroša - 72. Harry Kane

Tenhle výsledek je zatím suverénně tím nejpřekvapivějším v krátké historii Konferenční ligy. Mura, absolutní nováček hlavní fáze evropských pohárů, působící ve městě Murska Sobota, čítající asi deset tisíc obyvatel, který doposud nezískal ani bod, porazil slavný Tottenham. A ten tak přišel nadobro o šanci posunout se na první příčku v tabulce skupiny G před Rennes.

Hosté působili už na samém začátku jakoby lehkovážněji, a jestliže v 9. minutě ještě Horvat vypálil pouze vysoko nad bránu, o pár chvil později se Mura již dočkala nečekaného vedení. Karničnik po pravé lajně uvolnil Horvata, ten si až příliš snadno narovnal míč v rohu vápna na svou levačku a poslal ho parádně do šibenice. A brankář Gollini jen smutně máchal rukama.

Ve 14. minutě se snažil Tottenham zareagovat na nepříjemné inkasování, jenže Bryan Gil své zakončení vážně dost pokazil, a tak balón nasměroval na tribunu za brankou. Jinak však celek z hlavní anglické metropole i nadále hodně tápal. Pořádně se mu navíc situace zkomplikovala ve 31. minutě, jelikož se musel vypořádat s vyloučením Sessegnona po dvou žlutých kartách.

Následnou červenou vyfasoval hostující záložník ve 31. minutě poté, co si ve skluzu až příliš hrubě počínal vůči Kousovi. Ve 37. minutě se mimochodem ozvala výrazněji vůbec poprvé ta největší ofenzivní hrozba Spurs, Skipp merunu předal do šestnáctky, jeho spoluhráč Kane se efektivně zbavil bránícího Karamarka, následně ovšem přízemní střelou zamířil do zámezí.

Ve 42. minutě naopak mohli domácí svůj náskok pojišťovat, po pěkné kombinaci cílil zpoza pokutového území Lorbek, jeho technický pokus však skončil mimo kýžený a chtěný prostor třech tyčí. Ani po obrátce londýnský mančaft nepůsobil nejlepším dojmem, za zmínku v rámci jeho ofenzivního počínání stojí možná 58. minuta, to když gólman Obradovič vychytal Sona.

V 59. minutě ještě Kane nesrovnával stav, nicméně The Lilywhites i v oslabení nakonec přece dokázali rozvlnit síť, neboť Kane elegantním obloučkem využil přihrávku Lucase Moury. Ale poslední slovo si ve finále vzal slovinský výběr. V samém závěru udeřil Maroša, který pláchl při brejku, ve správnou chvíli si zasekl míč a i s pomocí teče vracejícího Sáncheze skóroval.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Stade Rennes (FRA)532010:711
2.Tottenham Hotspur (ENG)521211:87
3.SBV Vitesse (NED)52129:87
4.NŠ Mura (SLO)51044:113
Skupina H

Qarabağ Ağdam - Omonia Nikósie 2:2

25.11.2021 18:45

Góly: 49. Paris Psaltis (vl.), 88. Patrick Andrade - 43. Michal Ďuriš (pen.), 90. Jordi Gómez

Parádní podívanou přineslo utkání mezi Karabachem a Omonií Nikósie, zápas skončil remízou 2:2 a bylo na co se dívat. Dělbu bodů zajistil v samém závěru Jordi Gómez, jeho trefa z poloviny hřiště bude kandidovat na ocenění pro nejhezčí zásah tohoto ročníku Konferenční ligy.

Karabach má jistý postup a do další fáze doprovodí Basilej. Oba celky mají jedenáct bodů, na závěr si to ve vzájemném souboji rozdají o prvenství ve skupině.

Dlouho to přitom nevypadalo na zápas, který se zapíše do podvědomí fanoušků obou klubů, v prvním poločase oba týmy se šancemi šetřily a nechaly si je až na závěr. Ve 36. minutě se po standardní situaci opřel do míče Nikolas Panayiotou a zamířil těsně nad, na druhé straně hlavičkoval Ozobiće z malého vápna jen do středu brány. V úvodní části hry se i tak skóre měnilo, ve 42. minutě zahrál ve vlastním vápně rukou Bajramov a nařízenou penaltu proměnil Ďuriš - 0:1.

Po změně stran se hrálo nahoru dolů, ve 48. minutě se Uzoho protáhl po střele Ozobiće a o chvíli později už kapituloval, po standardní situaci zamířil nešťastně do vlastní sítě Paris Psaltis - 1:1.

Následující minuty patřily Omonii. V 55. minutě pronikl do vápna Loizou a Mahammadalijev vyrážel na roh, krátce na to domácího gólmana zachránil Patrick Andrade, který na brankové čáře zastavil zakončení Ďuriše. Karabach kontroval nepřesnou ranou Kadyho.

Kady se znovu připomněl v 66. minutě, kdy pronikal po pravé straně, Kiko ho zastavil faulem a po druhé žluté kartě putoval pod sprchy. Přesilovku mohl rychle využít Medina, to by ovšem musel mít přesně seřízená mířidla.

Karabach nakonec početní výhodu zužitkoval a měl štěstí, dvě minuty před koncem dostal míč na velké vápno Patrick Andrade, vystřelil z první a jeho nepříliš nebezpečný pokus srazil mimo dosah vlastního brankáře Ádám Lang - 2:1.

To nejlepší ovšem přišlo na konec a všechno spískal Jordi Gómez. V poslední minutě převzal míč na půlící čáře, všiml si špatného postavení brankáře a dalekonosnou ranou zaznamenal luxusní gól - 2:2.

Více informací k zápasu

Kairat Almaty - FC Basilej 2:3

25.11.2021 16:30

Góly: 23. Vágner Love, 56. Kamo Hovhannisjan - 45. Arthur Cabral (pen.), 69. Edon Zhegrova, 73. Pajtim Kasami

Švýcarský favorit se na půdě Kairatu celkem trápil, ovšem v samém závěru přepnul na vyšší obrátky a nakonec díky dvěma trefám v rozmezí pouhých tří minut zvítězil v poměru 3:2. S jedenácti body se prozatím posunul do čela tabulky o skóre před Karabach, a postup do osmifinálové fáze mu zajistí buď jakékoli vítězství, nebo i remíza 1:1 právě s ázerbájdžánským vyzyvatelem.

Hosté naopak ani popáté nebodovali naplno a s pouhým jediným bodem se krčí na úplně poslední čtvrté příčce. Kazašský výběr zakončí své působení v tomto ročníku evropských pohárů na kyperské půdě s Omónií, a jestliže chce poskočit alespoň na třetí místo, tak musí zaznamenat své premiérové vítězství. Přitom do čtvrtečního utkání vstoupil po úvodní opatrnější dvacetiminutovce velmi dobře a díky trefě brazilského veterána Vágnera Lova vedl.

Sedmatřicetiletý forvard obdržel přihrávku před poloprázdnou branku od krajana Joãoa Pauloa a ze sedmi metrů neminul. Stejný hráč mohl dokonce navýšit vedení Kairatu zhruba deset minut před přestávkou, ale tentokráte mířil zhruba o půl metru vedle vzdálenější šibenice. Hosté z ničeho nic srovnali v poslední minutě úvodního dějství z pokutového kopu, který gruzínský rozhodčí Kikačeišvili nařídil za nedovolený zákrok na Stockera.

Balón si vzápětí postavil tradiční exekutor Arthur Cabral a bez větších potíží zavěsil do pravého horního růžku. Krátce po změně stran mohl mírnému outsiderovi vrátit vedení Mikanovič, jenomže svůj přízemní pokus usměrnil o kousek vedle bližší tyče. Domácí se přeci jen dočkali své druhé trefy v 56. minutě, jelikož se po špatném odkopu zjevil u protější tyče rozběhnutý Kamo Hovhannisjan a ten bez větších potíží rozvlnil síť. Basilej však následně zvyšovala svou aktivitu a v polovině závěrečné části podruhé srovnala.

Edon Zhegrova si totiž udělal dostatek prostoru ke střele z více jak pětadvaceti metrů a úchvatnou ranou zavěsil přímo pod břevno mimo dosah plachtícího gólmana Pokatilova. Neuběhly ani další čtyři minuty a o osudu tohoto utkání rozhodl Pajtim Kasami, jenž po krásné kombinaci svých spoluhráčů vystřelil z první a balón zakroutil mimo dosah bezmocného Pokatilova. Kairat navíc dohrával v deseti, neboť v nastaveném čase předčasně opustil trávník Jan Vorogovskij kvůli druhé žluté kartě.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)532011:611
2.Qarabağ Ağdam (AZE)532010:511
3.Omonia Nikósie (CYP)50325:103
4.Kairat Almaty (KAZ)50146:111

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (18)

Přidat komentář
Beči

Slepice

Reagovat
REPLIKATOR

Kurník

Reagovat
Edgewalker

Slépky

Co tady rozhoduje při stejném počtu bodů, skóre nebo vzájemný zápas? Pokud to druhé, tak jsou v řiti

Reagovat
Shevchenko

Vzájemný zápas, ale v řiti nejsou.

Reagovat
REPLIKATOR

Jako že Vitesse doma v posledním kole neporazí Muru? Já bych řekl, že v řiti jsou

Reagovat
Shevchenko

Vždyť se to pravidlo o gólech venku zrušilo, jste spali celou dobu?

Reagovat
REPLIKATOR

Není to ale tak, že zrušený je v přímém souboji v play off, ale v posuzování v tabulce se bere v pořadí vzájemný zápas (včetně gólu veku) a až potom skóre?

Reagovat
Shevchenko

Koukal jsem na klíč a zrušili to úplně.

Reagovat
Pharrell

Jj máš pravdu úplně to zrušili.

Reagovat
Edgewalker

Máš pravdu.

Reagovat
Pablos

Slavia

Jablonec vede

Reagovat
O.Giroud

Rangers tez

Reagovat
Pablos

EKL blbečku

Reagovat
O.Giroud

Vyhrali 2:0

Reagovat
Pablos

Komentujes EKL, Rangers jí nehraje... Víme?

Reagovat
O.Giroud

njn a?

Reagovat
AnthonyR

Slavia remíza s top klubem Eredivise. Jako zklamání, i přes průběh zápasu, bych to neviděl.

Reagovat
Pablos

Strašná ostuda

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele