Konferenční liga - preview 5. kola skupinové fáze

25.11.2021, 09:52, aktualizováno 25.11.2021, 09:52
Previews
Slavia Praha se v posledním domácím utkání proti Feyenoordu může přiblížit postupu ze skupiny Konferenční ligy, to platí i pro Jablonec, který čeká jiný nizozemský protivník Alkmaar. Slovan Bratislava v důležitém souboji vyzve PAOK Soluň. AS Řím potřebuje zdolat Zarju Luhansk, zatímco Tottenham bude plnit roli favorita na půdě slovinské Mury...
Skupina A
HJK Helsinky - Alashkert FC  (čtvrtek 18:45)
Ve skupině A je již o postupujících jasno, zbývá jen vyřešit konečné pořadí. Třetí příčku drží po čtyřech zápasech HJK Helsinky a pokud uhrají s Alashkertem alespoň bod, už o ní nepřijdou.

Finský celek bude ve čtvrtečním zápase favoritem. Na arménské půdě dokázal koncem září zvítězit 4:2 a i v domácí odvetě hraje vše v jeho prospěch. Pro Helsinky byla výhra na hřišti Alashkertu doposud jediná - zbylé tři zápasy celkem jasně prohrály a postupové brány se jim zavřely už po čtyřech kolech. V minulém kole podlehly jasně Tel-Avivu 0:3.

Co se týče domácí scény, tam už mají Helsinky splněno. Dne 31. října remizovaly s Kuopiem 1:1 a znovu se staly finským šampionem.

Alashkert zůstává ve skupině Konferenční ligy stále bez bodu a v Helsinkách bude mít poslední možnost zabojovat alespoň o třetí příčku. Hostům se nedaří ani v arménské nejvyšší soutěži. Po třinácti kolech jim patří až sedmé místo s obrovskou ztrátou na vedoucí Ararat-Armenia. Rozdíl mezi oběma týmy je 24 bodů, i když Alashkert má ještě tři zápasy k dobru.

Bylo už řečeno, že Helsinky první zápas v Arménii vyhrály. Pod výhru 4:2 se brankami podepsali dvougólový Riski, Valenčič a Olusanya.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 4.52 - 7.87
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Maccabi Tel-Aviv - LASK Linz  (čtvrtek 21:00)
V základní skupině A Konferenční ligy se nyní bude bojovat o přímý postup do osmifinále třetí nejprestižnější evropské klubové soutěže, v tuto chvíli totiž na sebe narazí izraelské Maccabi s rakouským Linzem a případného vítěze již nemine účast v nejlepší šestnáctce. Oba dva celky získaly v dosavadním průběhu solidních deset bodů a na vedoucí příčce se momentálně nachází výběr z Tel-Avivu jen díky lepšímu skóre.

Domácí klub si vede velmi dobře, v utkáních s finskými Helsinkami a arménským Alaškertem předvedl naprosto suverénní výkony. Prvního zmiňovaného protivníka deklasoval v nedávném dvojzápase hladce po výsledcích 5:0 a 3:0, hned na úvod před vlastními fanoušky neměl větší potíže s arménským sokem (4:1). Jedinou dosavadní ztrátu proto zaznamenal právě s rakouským vyzyvatelem, když na jeho půdě uhrál remízu 1:1.

Momentálně se tedy nachází v o něco výhodnější pozici, nic jednoduchého ho ale v žádném případě nečeká. Na ligové scéně se mu vůbec nedaří, po devíti odehraných kolech má na kontě pouhých jedenáct bodů a nachází se až na devátém místě tabulky, v generálce se rozešel smírně v poměru 1:1 s městským rivalem Hapoelem.

LASK tak přeci jen bude plnit úlohu mírného favorita, nicméně dá se spíše očekávat velmi vyrovnaný duel. O víkendu svedl divokou bitvu se Sturmem Graz a nakonec s ním vybojoval bod (3:3). Při své cestě nově vzniklou Konferenční ligou přehrál Alaškert (3:0, 2:0), HJK zdolal po výsledku 2:0 a na vynikající defenzivu se jistě bude chtít spolehnout i teď.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.27 - 3.62 - 2.89
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Maccabi Tel-Aviv (ISR)431013:210
2.LASK Linz (AUT)43108:110
3.HJK Helsinky (FIN)41034:123
4.Alashkert FC (ARM)40043:130
Skupina B
Flora Tallinn - FK Partizan  (čtvrtek 16:30)
Dění ve skupině B zatím postupuje prakticky očekávaným směrem. Gent spolu s Partizanem, kluby, jež jsou evropskými poháry bezpochyby ostřílenější než Flora a Anorthosis, okupují po čtyřech odehraných kolech první dvě pozice v tabulce, jež znamenají kvalifikaci do jarní fáze Konferenční ligy. Srbský celek nicméně musí udělat ještě závěrečný krok k definitivní jistotě.

Pokud se Partizan nechce ohlížet na večerní utkání z Kypru, kam zavítá dosud vedoucí KAA, potřebuje v Tallinnu uzmout tři body. Navíc se pořád může poprat právě o prvenství v rámci tohoto čtyřčlenného uskupení, případné zaváhání by ovšem stlačilo jeho šance na tento počin reálně na minimum. I proto by svěřeni trenéra Aleksandara Stanojeviće neměli nic vypustit.

Floru má prý hostující stratég dobře nastudovanou. Třeba i útočníka Rauna Sappinena, který bude představovat zřejmě tu největší hrozbu pro jeho tým. "On své spoluhráče navazuje do útoku. Už vsítil hodně gólů jak na domácí scéně, tak na té evropské," varoval kabinu. "Dost klání našeho soupeře jsme sledovali. Známe ho, byť nevíme, v jaké sestavě nastoupí," dodal.

Mužstvo kouče Jürgena Henna má poslední příležitost, jak se ještě porvat o posun na alespoň druhé místo pořadí. Nejenomže musí vyhrát v tomto případě i v tom následném v Gentu, ale také musí věřit, že právě Partizan na samý závěr doma neuspěje s Anorthosisem. "I když se pro Floru nevyvíjí zápas dobře, nikdy neztrácí hlavu. Pořád hraje stejně," podotkl Stanojević.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.10 - 4.71 - 1.46
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Anorthosis Famagusta - KAA Gent  (čtvrtek 21:00)
Gent si už před reprezentační přestávkou zajistil postup do jarní fáze Konferenční ligy a dnes může potvrdit prvenství ve skupině. Belgický klub cestuje na Kypr a proti Anorthosisu mu stačí uhrát stejný počet bodů, jaký si z Tallinnu přiveze bělehradský Partizan.

Gent má na svém kontě deset bodů a v prosinci doma přivítá estonskou Floru, situaci tak má plně ve svých rukou a trenér Hein Vanhaezebrouck určitě bude šetřit některé opory na domácí nejvyšší soutěž. Tam je KAA vinou špatného startu až na sedmém místě a o víkendu ho čeká souboj se Standardem Lutych.

"Na Kypr letí všichni dostupní hráči, ale k nějaké rotaci určitě dojde," připustil kormidelník.

"Skupinu máme rozehranou skvěle, ještě jsme ovšem neskončili. Chceme vyhrát a vyhnout se předkolu," dodal.

V hostující výpravě schází Sven Kums, který není zraněný, konkrétní důvod jeho absence není znám.

Anorthosis je zatím na posledním místě tabulky a podobně jako Flora získal dva body, s estonským soupeřem se v obou případech rozešel smírně 2:2. Ve Famagustě celkově nemají mnoho důvodů k radosti, jelikož se jim nedaří ani v kyperské nejvyšší soutěži - dvanáct bodů z devíti zápasů stačí až na devátou příčku.

Do domácí sestavy se vrací Azer Bušuladžić, hrát naopak nebudou Marios Antoniadis, Kostakis Artymatas, Nika Katčarava, Kyle Lafferty a Andreas Avraam.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.50 - 4.07 - 1.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.KAA Gent (BEL)43105:110
2.FK Partizan (SRB)42115:27
3.Flora Tallinn (EST)40224:72
4.Anorthosis Famagusta (CYP)40224:82
Skupina C
AS Řím - Zarja Luhansk  (čtvrtek 21:00)
AS Řím poprvé po třech soutěžních duelech zase vyhrál a doufá, že ho tři body z posledního ligového klání nasměrují k další výhře v Konferenční lize. V ní se totiž Giallorossi neprezentují tak, jak by si asi představovali. Zarja Luhansk je navíc v případě výhry může ještě předskočit!

Když se fanoušci AS po losu podívali na skupinu, v níž jejich oblíbenci figurují, to první, co je napadlo, byl asi jasný postup "v suchém triku". Jenže to tak dávno není. Římané totiž dvakrát zaspali a nechali se překvapit norským outsiderem Bodø/Glimt, s nímž se na začátku skupin vůbec nepočítalo. Norský celek ale AS jednou porazil a jednou s ním remizoval, čímž celou skupinu pořádně zamotal.

Trenér José Mourinho tak nyní vidí, že pokud prohraje se Zarjou, jeho svěřenci padnou až na třetí místo! Není zrovna snadné být v jeho kůži, a to přesto, že jeho tým poslední duel vyhrál. V lize se proti němu postavilo janovské CFC a Mourinhovu výběru trvalo hodně dlouho, než jeho sveřepou obranu dokázal odemknout. Nakonec se o to postaral trenérův žolík, mladíček Felix Afena-Gyan, který dvěma góly rozhodl.

Mourinho ale neměl na oslavu moc času, protože musel odrážet všudypřítomné dotazy italských novinářů, kterým vadilo nenasazení Nicola Zaniola, jenž měl s portugalským stratégem údajně hodně dynamickou hádku. Další věcí, která Mourinhovi znemožňuje adekvátní přípravu na pohárový duel, jsou absence.

V tuto chvíli jsou mimo hru obránci Spinazzola s Calafiorim, přičemž kvůli nákaze koronavirem nesmí nastoupit ani záložníci Cristante s Villarem. A zvlášť obrana bude pro Mourinha velkým strašákem, protože jeho kádr udržel čisté konto jen jednou z posledních pěti duelů a v tabulce Konferenční ligy je na tom s devíti inkasovanými góly nejhůř!

Zarja je Římanům v patách a v tuto chvíli na ně ztrácí jen jeden bod. Za svých šest bodů ale vděčí jen dvojzápasu s CSKA Sofia. Na výlet do Říma se naladila negativně, porážkou od Lvova. Předtím ale v lize třikrát vyhrála.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Patrício - Mancini, Smalling, Kumbulla - Karsdorp, Darboe, Veretout, El Shaarawy - Zaniolo - Šomurodov, Abraham
Zarja Luhansk - pravděpodobná sestava:
Matsapura - Fovorov, Imerekov, Cvek, Chomčenovskyj - Buleca, Nazaryna, Kočerkin - Kabajev, Hromov, Sayysmaneshshiadeh
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 8.59 - 20.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Bodø/Glimt - CSKA Sofia  (čtvrtek 21:00)
Nejlepší léta evidentně nemá norské vzezření jménem Bodö/Glimt za sebou. V Eliteserien je pouhá tři kola před koncem ročníku 2021 blízko svému druhému domácímu titulu v historii, parádně se mu daří taktéž v Konferenční lize. A doma se sofijským CSKA se nyní pokusí o definitivní zajištění postupu do další fáze. Udržet na uzdě potřebuje buď AS Řím, nebo Zarju.

Tenhle italsko-ukrajinský souboj se bude konat v souběžně hraném čase, oba celky přitom, též jako svěřenci trenéra Kjetila Knutsena, usilují o umístění na prvních dvou příčkách, zaručující přezimování v této soutěži. Od římského klubu jsou vzdáleni na rozdíl jednoho bodu, od toho z Luhansku na dva. Situaci tedy mají v posledních dvou duelech hlavní části ve svých rukou.

Zato bulharský výběr nemůže hodnotit své působení v pohárové Evropě vůbec dobře. Sice se mu zdařilo zvládnout nevyzpytatelnost předkol, jenže tvrdá realita ho čekala následně v rámci tohoto čtyřčlenného uskupení. V konkurenci svých tří soupeřů působí nejhůře, dosud získal na své konto jeden bod, právě proti aktuálnímu lídrovi z Norska, a o play-off již bojovat nemůže.

Dlouhá cesta, čítající asi dva tisíce osm set kilometrů vzdušnou čárou, umělý trávník, mrazivé počasí. To jsou zřejmě ty největší nástrahy, s nimiž se hosté musejí v tomto duelu vypořádat. "Jestli bude až mínus deset stupňů, je fakticky jedno. Pro oba týmy budou podmínky stejné," uvedl hostující lodivod Stojčo Mladenov. "Chceme určitě zvítězit. Vždy tomu tak je," slíbil.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.36 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FK Bodø/Glimt (NOR)422011:48
2.AS Řím (ITA)421111:97
3.Zarja Luhansk (UKR)42024:66
4.CSKA Sofia (BUL)40131:81
Skupina D
FK Jablonec - AZ Alkmaar  (čtvrtek 21:00)
Jablonečtí v předposledním pátém kole skupiny D Evropské konferenční ligy přivítají vedoucí Alkmaar. Svěřencům trenéra Petra Rady, kteří drží druhé místo, zajistí postup čtvrteční vítězství a případná domácí porážka Randers s Kluží v souběžně hraném zápase. Nizozemskému favoritovi stačí bod k jistotě kvalifikace do play off z první pozice.

Alkmaar na konci září doma Severočechy porazil 1:0, v soutěži vyhrál poslední tři duely bez inkasované branky a tabulku skupiny jasně vede s 10 body. Jablonec má pět bodů, třetí Randers po čtyřech remízách o bod méně a čtvrtá Kluž dosud získala jeden bod.

Jablonečtí fotbalisté v dosavadních pěti pohárových zápasech s nizozemskými soupeři nevyhráli a vstřelili jediný gól. Naopak Alkmaar je neporažen v sedmi utkáních s českými protivníky. Na Střelnici se AZ představil už před 10 lety, kdy v odvetě 3. předkola Evropské ligy remizoval 1:1 a v součtu s domácí výhrou 2:0 postoupil.

Zatímco v Konferenční lize Severočeši bojují o postup, v domácí soutěži tápou. Naposledy v neděli na stadionu mistrovské Slavie utrpěli debakl 0:5, poosmé za sebou nezvítězili a jsou až na 13. místě. Radovo mužstvo z posledních 11 soutěžních duelů porazilo jen druholigový Varnsdorf (4:0) v osmifinále domácího poháru.

"Po reprezentační pauze byli hráči odpočatí, dobře potrénovali. Přijedeme na Slavii a hned dostaneme pět gólů. Hráči si musí uvědomit, že je to nedůstojné klubu, který hraje evropské poháry. Jestli si hráči myslí, že ve čtvrtek to bude jiné, tak je to pozdě," řekl Rada na tiskové konferenci.

Také Alkmaar je zatím v nizozemské lize za očekáváním. V sobotu na svém stadionu pouze remizoval 1:1 s Nijmegenem a v tabulce Eredivisie mu patří 12. příčka. "Odehráli jsme první z deseti zápasů, které nás čekají v následujících pěti týdnech. Nad Nijmegenem jsme měli vyhrát, bohužel se nám to nepodařilo. V České republice si chceme vést lépe a uspět," uvedl kouč Alkmaaru Pascal Jansen.

Utkání začne ve 21:00, hlavním rozhodčím bude Rakušan Manuel Schüttengruber.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Holík, Zelený, Surzyn, Krob - Hübschman - Malínský, Houska, Považanec, Pilař - Čvančara.
AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Vindahl - Sugawara, Chatzidiakos, Martins Indi, Wijndal - Clasie, De Wit, Midtsjö - Gudmundsson, Pavlidis, Karlsson.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.59 - 4.19 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Randers FC - CFR Cluj  (čtvrtek 21:00)
Pro vývoj v "jablonecké" skupině D bude zápas mezi Randers FC a rumunskou Kluží velmi důležitý. V podstatě oba týmy potřebují nutně bodovat, aby si udržely postupové naděje. Výrazně hůře jsou na tom hosté, kteří získali ve čtyřech zápasech pouhý bod.

Tým ze Sedmihradska má už poslední možnost, jak si uchovat naději na postup ze základní skupiny. Situaci však nemá ve svých rukou a pokud Jablonec uhraje s Alkmaarem alespoň bod, bude účinkování Kluže v Konferenční lize u konce.

Výrazně větší šance mají Randers FC. Dánové mohou jen litovat, že nedovedli zápas s Jabloncem do vítězného konce. Pokud by se tak stalo, drželi by oni onu druhou postupovou příčku. I Randers jsou hodně závislí na výsledku z jablonecké Střelnice, ale pokud Kluž porazí, budou v posledním kole v Alkmaaru bojovat o postup.

Randers jsou v domácí soutěži na čtvrtém místě s šestibodovou ztrátou na vedoucí Midtjylland. O víkendu se střelecky naladili a Vejle Boldklub porazili vysoko 4:1. Neúspěchy v Konferenční lize vyvažuje Kluž v rumunské lize, kde vede už o osm bodů před FCSB. V sobotu "Ceferiștii" zvítězili na půdě Universitatey Craiova 2:0.

První vzájemný duel z konce září skončil remízou 1:1. Randers vedli od 40. minuty gólem Alhajiho Kamary, ale poslední slovo měl Claudiu Petrila.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.31 - 3.37
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AZ Alkmaar (NED)43106:210
2.FK Jablonec (CZE)41215:55
3.Randers FC (DEN)40407:74
4.CFR Cluj (ROU)40131:51
Skupina E
Maccabi Haifa - Union Berlín  (čtvrtek 18:45)
Jestli chce Union ještě v reálných mantinelech usilovat o kvalifikaci do další fáze Konferenční ligy, utkání na půdě Maccabi Haifa jednoduše nemůže pokazit. Porážka mu srazí vaz nadobro, remíza taktéž, tedy za předpokladu, že si v souběžně hraném klání Slavia poradí naplno doma s Feyenoordem. Dvě kola před koncem německý celek zkrátka nemá situaci ve svých rukou.

První příčku už berlínský klub urvat nemůže, pořád každopádně míní usilovat o tu druhou. A manko i přes tři prohry ze čtyř případů není takové, aby skládal zbraně předčasně. Je nicméně potřeba v závěrečných dvou zápasech zabrat, poněvadž zatím tahal za kratší konec v duelech s rotterdamským i pražským výběrem. Svůj jediný úspěch zaznamenal v září proti Maccabi.

Svěřenci trenéra Baraka Bakhara však nebudou představovat bezpochyby snadnou překážku, neboť i oni i nadále bojují o proklouznutí do jarní části evropských pohárů. Do této chvíle se jim povedlo uzmout o jeden bod více než Unionu. "Jenom v Rotterdamu jsme nepodali optimální výkon. Jinak jsme si nevedli vyloženě špatně," povídal hostující stratég Urs Fischer.

Izraelský celek zatím urval všechny čtyři body před vlastními fandy, venku naopak padl v obou střetnutích. Hostům ovšem nezbývá nic jiného než soupeřovu bilanci na Sammy Ofer Stadium negativně pošpinit, jestli se nechtějí ohlížet na mač z Prahy. "Musíme prostě dvakrát vyhrát," burcoval Genki Haraguči, záložník Die Eisernen. "Hodláme ze skupiny postoupit."

Union rozhodně nebývá pravidelným účastníkem pohárové Evropy, vždyť ještě v roce 2019 působil v Německu až na druhé nejvyšší úrovni. A možná že právě jakási nezkušenost vlastně je viníkem současného postavení v tomto čtyřčlenném uskupení. "Prostě někdy hrajete proti mužstvům, které vůbec neznáte. V Bundeslize aspoň víme, co očekávat," přiznával Fischer.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.11 - 3.69 - 2.23
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - Feyenoord Rotterdam  (čtvrtek 18:45)
Stále zamotaná je situace ve skupině E Konferenční ligy. Slavii se může snadno přihodit, že ze skupiny vůbec nepostoupí, stejně tak ale může skončit na prvním místě. K tomu by ale nejprve potřebovala zdolat Feyenoord, který zatím skupinu vede.

První zápas se před téměř dvěma měsíci sešívaným vůbec nepovedl. V Rotterdamu v první půli absolutně nestíhali a kvůli trefám Kökcüa a Linssena po zásluze prohrávali o dva góly. Po návratu ze šaten přišel výrazně zlepšený výkon, radosti se ale dočkali jen díky Holešově zásahu a vyrovnat se jim už nepodařilo.

Tímto zápasem začala téměř měsíc dlouhá série nepovedených utkání, od konce října už se Vršovickým zase daří tak, jak byli zvyklí. Pětkrát za sebou totiž zvítězili, aniž by byť jen jednou inkasovali. V Konferenční lize oplatili porážku Maccabi díky Kuchtově brance, zbylá čtyři vítězství se udála v lize. Poslední dvě dokonce s celkovým skóre 10:0, polovinu z těchto gólů nastříleli slávisti v neděli Jablonci. Už před pauzou de facto rozhodli Olayinka, Kuchta a Bah, ve druhé půli dvěma brankami pečetil výhru Lingr.

"My chceme čtvrteční zápas zvládnout, protože cítíme, že to je velké utkání. Těšíme se na to. Zápas s Feyenoordem doma je podobné jako utkání z minulé sezony v Evropské lize. Skvělá atmosféra. Nevíme do budoucna, jak to bude s návštěvností, takže se na čtvrteční zápas moc těšíme bez ohledu na to, co to znamená pro tabulku. Kdybychom měli jasný postup, tak se na to budeme připravovat stejně, jako se na to chystáme teď. Víme, že jsme doma silní, ať už v Evropě nebo v domácí lize. A myslím si, že v sobě máme motivaci odčinit výkon z Rotterdamu a ukázat, že jsme jiný tým než ten, který se předvedl tam. To jsou hlavní motivace," sdělil trenér Jindřich Trpišovský.

Rovněž Feyenoord ovšem oplývá skvělou formou a výher má v kuse dokonce šest. Vedle dvou úspěchu s Unionem Berlín rovněž zvítězil čtyřikrát v Eredivisie. O víkendu si se Zwolle poradil poměrem 4:0, když všechny góly nasázel už v první půli. Dvě z nich měl na svědomí Linssen, další si na své konto připsali Sinisterra a Til. V tabulce nizozemské nejvyšší souteže tak sice je až na třetím místě, na vedoucí duo Ajax, PSV ale ztrácí jen dva body a má zápas k dobru.

Slavia se v zápase musí obejít bez zraněných Bořila, Kúdely, Takácse a Tecla, kromě nich pochopitelně chybí i nadále indisponovaní a na soupisku nezapsaní Hovorka s Provodem. Otazník navíc visí i nad středopolaři Samkem a Ševčíkem. Celek z Rotterdamu do české metropole přijede bez nemocného Bijlowa a pošramocených Antonucciho a Halla.

Utkání v pražském Edenu začne ve čtvrtek v 18.45, dozorovat na něj bude čtveřice finských sudích v čele s Mattiasem Gestraniusem. Tomu budou na čarách pomáhat Jan-Peter Aravirta s Mikkem Alakerem, čtvrtým rozhodčím je další jeho krajan Joni Hyytiä.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Bah, Ousou, Kačaraba, Oscar - Holeš - Masopust, Stanciu, Lingr, Olayinka - Kuchta
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Marciano - Pedersen, Trauner, Senesi, Malacia - Aursnes, Kökcü - Toornstra, Til, Sinisterra - Linssen
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.19 - 3.64 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Feyenoord Rotterdam (NED)43107:310
2.Slavia Praha (CZE)42025:46
3.Maccabi Haifa (ISR)41121:44
4.Union Berlín (GER)41036:83
Skupina F
Slovan Bratislava - PAOK Soluň  (čtvrtek 18:45)
Pro slovenský klub je utkání s PAOKem vrcholem základní skupiny Konferenční ligy, avšak kvůli koronavirovým opatřením může být na stadionu jen 200 diváků. "Belasí" mohou v případě úspěchu zadělat na postup do jarní fáze této nově utvořené soutěže.

Slovan se těšil, že na vrchol základních skupin bude plný dům, ovšem koronavirová krize tomu udělala čáru přes rozpočet. I na Slovensku počty hospitalizovaných rostou a to si vyžádalo některá staronová opatření.

Slovan nasbíral ve čtyřech zápasech sedm bodů a dost mu hraje do karet remíza 1:1, kterou uhrál v Řecku. Dvě výhry nad Lincolnem Red Imps se jeví jako splněná povinnost a rozhodnout o postupujícím by se mělo právě v přímém duelu s PAOKem. "Belasí" jsou aktuálně ve skvělé formě. Slovenskou Fortuna ligu válcují a po víkendové výhře nad Zemplínem Michalovce vedou s náskokem pěti bodů na Spartak Trnava. Krom toho drží sérii deseti výher v řadě napříč všemi soutěžemi.

"Vždycky, když je naděje na nějaký velký úspěch jako je postup ze skupiny, tak jsou očekávání velká. Velká je pak i radost nebo zklamání. Ale jsem už dost zkušený trenér na to, abych s tím dokázal žít. Vím, co mohu od svého týmu očekávat, i co mohu očekávat od soupeře," prohlásil na tiskovce trenér Vladimír Weiss.

"Připravili jsme se nejlépe, jak jsme mohli. Máme ještě předzápasový trénink, který je velmi důležitý. V rámci zdravotního stavu mám 1-2 otazníky, i co se týče sestavy. Dáme do toho všechno, jestli to bude stačit, to vám dnes nepovím. Favoritem zápasu je PAOK, protože má zkušenější hráče," pokračoval zkušený kouč.

PAOK tak suverénní jako Slovan není. V domácí soutěži ztrácí na vedoucí Olympiakos Pireus sedm bodů a v Konferenční lize je o skóre třetí právě za Slovanem Bratislava. Řecký celek hodně mrzela remíza z prvního zápasu a tím spíš, že první branku vstřelil už po devíti minutách Chuba Akpom. Odpověď Slováků byla blesková a po trefě Andreho Greena se už na výsledku 1:1 nic nezměnilo.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.85 - 3.77 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Lincoln Red Imps - FC Kodaň  (čtvrtek 18:45)
Postup gibraltarského Lincolnu do hlavní fáze evropských pohárů se dá považovat za největší senzaci, domácí výběr však se srdnatě pere o svou prestiž s ostřílenými profesionály a nyní se pokusí získat svůj vůbec první bod ve skupině F proti favorizované dánské Kodani. Domácí jsou totiž beznadějně poslední čtvrtí a tuto příčku již nemohou vylepšit, na druhou stranu se s Konferenční ligou v domácím prostředí loučí, a proto budou chtít hrát důstojnou roli.

Domácí klub dokázal vsítit pouze dvě branky, na druhou stranu jen naposledy se Slovanem Bratislava utrpěl porážku o více než dvě branky (1:4). Jinak totiž nestačil na stejného protivníka a řecké PAOK v poměru 0:2 a na půdě příštího rivala prohrál 1:3. Hosté tedy budou plnit úlohu obrovského favorita, navíc případné vítězství jim může definitivně zajistit přímý postup z prvního místa do osmifinále nově vzniklé evropské klubové soutěže.

FC je momentálně ve vedení s devíti body o dva body před druhým Slovanem a třetím PAOK. Jestliže teď naplní papírové předpoklady a vzájemný souboj konkurentů skončí nerozhodně, tak ho o nejlepší šestnáctku již nikdo nepřipraví. Hosté dokázali uspět v Bratislavě 3:1 a pak v klíčovém dvojzápase se soluňským vyzyvatelem získali tři body po úvodní překvapivé porážce 1:2 a následné výhře na řecké půdě stejným poměrem.

"Na utkání se samozřejmě těšíme, Lincoln v prvním zápase bojoval a rozhodně nemůžeme říct, že to pro nás byla snadná výhra. V tuto chvíli nemá co ztratit a určitě náš hodlá zaskočit, proto chceme být připraveni na všechno. Velmi důležitá bude trpělivost a koncentrace, soupeře v každém případě respektujeme," uvedl trenér Kodaně Jess Thorup. Lincolnu se v gibraltarské lize daří a s plným počtem dvanácti bodů po čtyřech odehraných kolech je prozatím první, FC patří druhá pozice se čtyřbodovým mankem na vedoucí Midtjylland.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 16.40 - 6.96 - 1.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Kodaň (DEN)43019:59
2.Slovan Bratislava (SVK)42118:57
3.PAOK Soluň (GRE)42116:47
4.Lincoln Red Imps (GIB)40042:110
Skupina G
Stade Rennes - SBV Vitesse  (čtvrtek 18:45)
Do vynikající formy se dostalo francouzské Stade Rennes a pokud uhraje alespoň bod s Vitesse, zajistí si postup do další fáze. Domácí celek je napříč všemi soutěžemi jedenáct zápasů neporažen a i v souboji s nizozemským soupeřem je favoritem.

Stade Rennes vstoupilo do základní skupiny Konferenční ligy cennou remízou 2:2 s Tottenhamem a následné tři zápasy vyhrálo. Pravda, vždy velmi těsným výsledkem, ale na to se historie ptát nebude. Formu z Konferenční ligy si navíc přeneslo i do domácí soutěže a po víkendové výhře 2:0 nad Montpellierem poskočilo už na třetí místo.

Co stojí za takovým vzestupem Rennes? Bezpochyby je to práce trenéra Bruna Génésia. V Lyonu mu sice pšenka nekvetla, ale u "Les Rennais" se mu daří. V severozápadní Francii není na Génésia takový tlak a klub se tak může nenápadně přibližovat nejvyšším metám.

V Roazhon Parku se tentokrát pokusí zaskočit Vitesse, které je s šesti body na třetím místě skupiny. Celek z Arnhemu naposledy neodehrál vůbec špatný dvojzápas s Tottenhamem a doma ho dokonce porazil 1:0. V Londýně ale úspěch nezopakoval a padl 2:3. Porážku si připsal i v sobotu na hřišti druhého PSV Eindhoven a v tabulce je pátý.

Přesto je Vitesse pro Stade Rennes velice nebezpečným soupeřem. I Holanďanům jde o postup a protože se očekává vítězství Tottenhamu nad Murou, potřebuje ve Francii nutně získat tři body. První duel na nizozemské půdě skončil výhrou Rennes 2:1. Tehdy zařídili obrat proměněnou penaltou Serhou Guirassy a Kamaldeen Sulemana. Dokáže Vitesse v Roazhon Parku odvrátit vyřazení nebo bude jeho osud po pěti zápasech Konferenční ligy zpečetěn?
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 4.67 - 8.01
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
NŠ Mura - Tottenham Hotspur  (čtvrtek 18:45)
Možná až nečekaně tvrdě musí Tottenham bojovat o postup do další fáze Konferenční ligy. Ve skupině G byl už po samotném losu pasován do role jasného favorita, a zatímco doma tuto roli ve dvou případech dokázal naplnit, venku si nijak slavně nepočínal. Každopádně horší statistiku na cizích hřištích bude chtít vylepšit právě teď, představí se na půdě poslední Mury.

Londýnský výběr si stále ještě zvyká na pořádky nového manažera Antonia Conteho, jenž se stal náhradou za odvolaného Nuna Espírita Santa. Ital mimochodem svůj debut na lavičce Spurs prožil právě v této soutěži, jeho mužstvo potřebovalo zabrat proti Vitesse a nakonec potřebné vítězství opravdu uválčilo. V tabulce se tak dostalo dvě kola před koncem na druhou příčku.

Hosté každopádně hodlají pokračovat rovněž ve stíhání prvního Rennes, které dosud uzmulo o tři body více. Určitě velmi neradi by se na jaře zaobírali s předkolem play-off, a chtěli by tak přímo do osmifinále. Jen prvenství v tomto čtyřčlenném uskupení jim tuhle výsadu zaručí. V Mariboru, kde se tohle utkání bude konat, se neočekává vážně nic jiného než jejich výhra.

Zápas potřebuje Tottenham jenom nepodcenit. Už v prvním zářijovém střetnutí klub z Murské Soboty, vedený již od roku 2017 padesátiletým koučem Antem Šimundžou, neodvedl nikterak špatnou práci. Prakticky až v závěrečné třetině duelu byl zlomen odpor slovinského celku. Je nicméně třeba připomenout, že The Lilywhites tehdy nenastoupili v tom nejsilnějším složení.

Conte přitom už předem avizoval, že i v tomto případě pošetří některé své opory. "Pro nás je Konferenční liga důležitá. Míníme brát tenhle souboj vážně," ujistil fandy. "Už v neděli jsem řekl, že musím provést změny v sestavě. Někteří hráči jsou unavení, protože za sebou mají též reprezentační srazy. Navíc jsme v uplynulých dvou týdnech i hodně tvrdě pracovali," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 22.30 - 8.82 - 1.14
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Stade Rennes (FRA)43107:410
2.Tottenham Hotspur (ENG)421110:67
3.SBV Vitesse (NED)42026:56
4.NŠ Mura (SLO)40042:100
Skupina H
Kairat Almaty - FC Basilej  (čtvrtek 16:30)
Ve skupině H nově vzniklé Konferenční ligy se utvořily dva opačné póly, ve kterých bojuje Basilej o první pozici s Karabachem a naopak Kairat o konečnou třetí příčku s Omónií. V tuto chvíli je jasné, že kazašský výběr již nebude pokračovat v evropských pohárech v jarní části, se ziskem jediného bodu je totiž poslední čtvrtý. Naopak švýcarský celek ještě ani jednou neprohrál a s osmi body se nachází na druhém místě o dva body za Karabachem.

Postup domácího výběru do hlavní fáze Konferenční ligy bylo obrovským překvapením a jeden z hlavních outsiderů v těžké konkurenci příliš neobstál. Bezbrankovou remízu vybojoval hned na úvod právě s kyperským konkurentem, pak ale nezvládl přestřelku právě na půdě svého čtvrtečního rivala (2:4) a vzápětí neuspěl ani ve dvojzápase s ázerbájdžánským celkem (v obou případech 1:2).

Jeden z nejúspěšnějších švýcarských klubů poslední dekády si minimálně zajistil boj o osmifinále třetí nejprestižnější evropské klubové soutěže, avšak určitě by chtěl proniknout mezi nejlepší šestnáctku přímo. Před třemi týdny zaznamenal nečekanou ztrátu v Nikósii (1:1) a teď tedy má co dohánět. FC je na ligové scéně druhé se šestadvaceti body o dva body za vedoucím Curychem, Almaty ve skončeném ročníku obsadily třetí místo s jednapadesáti body.

"Kairat už nemá před sebe žádné ligové zápasy, navíc se s touto soutěží loučí v domácím prostředí a bude chtít ukázat vše, co v něm je. O podcenění proto nemůže být řeč, budeme se muset vyrovnat s hodně drsnými klimatickými podmínkami i odporem kazašského protivníka. Chceme se soustředit pouze na svou hru a věříme, že budeme dostatečně produktivní," vyjádřil se kouč Basileje Patrick Rahmen.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.69 - 4.00 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Qarabağ Ağdam - Omonia Nikósie  (čtvrtek 18:45)
Karabach prošel základní skupinou jako nůž máslem, na svém kontě má deset bodů a s tím spojený jistý postup do jarního playoff. V závěrečných dvou zápasech bude hájit první místo před Basilejí, ve čtvrtek se střetne s Omonií Nikósie.

Domácí se rozjeli a daří se jim i na ligové scéně. Koncem října na ně sice vyzrál Säbail, jinak ovšem Karabach pravidelně sbírá výhry a na čele tabulky si vypracovat už pětibodový náskok.

Kyperský klub je na tom o poznání hůře, i když důvodem k optimismu jsou poslední dva duely na ligové scéně, zisk šesti bodů znamenal posun alespoň na šestou příčku tabulky. Začátkem listopadu Omonia dokázala obrat o body i Basilej, doma se s ní rozešla smírně 1:1.

Na marodce Omonie se dlouhodobě nacházejí Ioannis Kousoulos a Eric Bauthéac, problémy s ramenem má i brankář Fabinho. Kompletní nebudou ani domácí, vinou zranění si letos ještě nekopl Badavi Huseynov a zraněné koleno má Jaime Romero. Do sestavy se pak vrací uzdravený Filip Ozobić.
Qarabağ Ağdam - pravděpodobná sestava:
Shahrudin Mahammadaliyev - Abbas Huseynov, Maksim Medvedev, Kevin Medina, Toral Bayramov - Gara Garayev, Patrick Andrade - Kady, Filip Ozobić, Abdellah Zoubir - Ibrahima Wadji.
Omonia Nikósie - pravděpodobná sestava:
Francis Uzoho - Abdullahi Shehu, Tomas Hubocan, Hector Yuste, Jan Lecjaks - Jordi Gomez, Mix Diskerud - Loizos Loizou, Fotios Papoulis, Marinos Tzionis - Marko Šćepović.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 3.91 - 6.48
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Qarabağ Ağdam (AZE)43108:310
2.FC Basilej (SUI)42208:48
3.Omonia Nikósie (CYP)40223:82
4.Kairat Almaty (KAZ)40134:81

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele