Konferenční liga - souhrn 2. kola skupinové fáze

30.09.2021, 21:00, aktualizováno 30.09.2021, 23:01
Komentáře a souhrny
Čechm se v soubojích s nizozemskými kluby nedařilo Jablonec padl v nizozemském Alkmaaru, Slavia nestačila na Feyenoord Rotterdam. Ve slávistické skupině si vyšlápl Union Berlín na Maccabi Haifa, v jablonecké skončil duel mezi Kluží a Randers remízou. AS Řím jako jeden z favoritů celé soutěže nezaváhal na Ukrajině. Harry Kane hattrickem pomohl k výhře Tottenhamu nad Murskou Sobotou. Jan Lecjaks skóroval za Omonii Nikósie, která ale prohrála s Karabachem,
Skupina A

LASK Linz - Maccabi Tel-Aviv 1:1

30.09.2021 18:45

Góly: 10. Sascha Horvath - 88. Eden Shamir

Rakouský LASK se sice rychle ujal vedení, ale žádnou další branku nepřidal a dvě minuty před koncem šokoval Linzer Stadion Eden Shamir. Jeho vyrovnávací branka byla v zápase poslední, takže zařídila izraelskému Tel-Avivu cenný bod.

Linz si v prvním zápase přivezl tři body z Helsinek a na výsledek chtěl před vlastním publikem navázat. A do utkání také vykročil tou správnou nohou a v 11. minutě už vedl. Goiginger se položil do přihrávky na malém vápně a trefil tyčku, naštěstí pro domácí ale rychle dorážel do prázdné Sascha Horvath.

Branková konstrukce sehrála svojí roli i v dalších akci Linzu. Tentokrát střílel Schmidt, zatímco Dan Glazer pálil těsně vedle. Maccabi pak zastavilo nápor domácích svojí šancí, ale Schlager nemusel po střele Pericy zasahovat. Neujala se ani hlavička Filipoviće, a tak LASK nadále vedl nejtěsnějším výsledkem.

LASK potřeboval ve druhém poločase přidat ještě jednu branku, která by ho posunula blíže ke třem bodům, jenomže to se nedařilo. V 62. minutě hlavičkoval do brankáře Peretze Goiginger a naděje Tel-Avivu stále žily. Izraelcům čas rychle utíkal a Linz se v závěru rozhodl hubené vedení ukopat za každou cenu. Výhře byl blízko, ovšem dvě minuty před koncem usměrnil střílený centr do branky Eden Shamir a Tel-Aviv získal v Rakousku bod.

Více informací k zápasu

Alashkert FC - HJK Helsinky 2:4

30.09.2021 18:45

Góly: 23. José Embaló, 90+3. Aleksandar Glišić - 8. Riku Riski, 57. Filip Valenčič, 63. Roope Riski, 90+4. Anthony Olusanya

Arménský Alaškert FC to zatím v Evropské Konferenční lize pořádně schytává. Před dvěma týdny dostal čtyři góly v Izraeli a tentokrát obdržel stejný počet branek v domácím zápase s HJK Helsinky. Utkání ovlivnilo brzké vyloučení Artaka Grigorjana, po kterém Alaškert nedokázal hostům účinně čelit. Rovnou polovinu branek Finů vsítil Riku Riski, o další trefy se postarali Filip Valenčić a Anthony Olusanya.

Účast Alaškertu v základní skupině nově utvořené Konferenční ligy je sama o sobě velkou senzací a pro arménský celek neocenitelnou zkušeností. A co na tom, že je zatím v roli otloukánka. Domácí duel s finským soupeřem ale hodně ovlivnila jednak rychlá branka Rikua Riska, který placírkou uklízel balón do branky už v 8. minutě utkání, a pak především vyloučení Artaka Grigorjana, které přišlo po půlhodině hry. Ještě než se tak stalo, stihli domácí vyrovnat na 1:1 poté, co José Embaló sám před brankářem Ketem poslal balón do sítě.

Nadějný stav dostal z pohledu domácích vážné trhliny, když uviděl za zcela zbytečný faul červenou kartu Artak Grigorjan. Oslabený Alaškert musel najednou hrát mnohem zodpovědněji a pochopitelně pro Helsinky to byla vítaná příležitost.

Finové početní převahu zužitkovali až ve druhém poločase. V 52. minutě si seběhl na kolmou přihrávku Filip Valenčić a z malého vápna prostřelil Jurčenka. O pár minut později předvedl výborný náběh za obranu Riku Risku, přičemž vynikajícím pasem ho našel Tenho a po kličce brankáři zvyšoval už na 3:1.

Další góly si oba aktéři schovali až do nastaveného času. Nejprve Aleksandar Glišić snížil na rozdíl jediné branky, když z úhlu procedil balón za záda Keta, nicméně žádné drama se nekonalo, protože Helsinky vzápětí znovu odskočily. V přečíslení tři na dva se z malého vápna prosadil Anthony Olusanya. Helsinky vyhrály přestřelku 4:2 a získaly první tři body do tabulky. Alaškert si musí ještě počkat, po dvou zápasech je bez bodu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Maccabi Tel-Aviv (ISR)21105:24
2.LASK Linz (AUT)21103:14
3.HJK Helsinky (FIN)21014:43
4.Alashkert FC (ARM)20023:80
Skupina B

FK Partizan - Flora Tallinn 2:0

30.09.2021 18:45

Góly: 19. Lazar Marković, 42. Lazar Marković

Bouřlivé prostředí v Bělehradě nakonec odvedlo své a Partizan dle papírových předpokladů porazil Floru Tallinn 2:0. Estonci inkasovali oba góly už v prvním poločase a to z kopačky jediného muže - Lazara Markoviće.

Hosté přitom neodehráli špatné utkání. S Partizanem to byla místy vyrovnaná partie, ale je pravdou, že náskok vytvořený v prvním poločase sehrál zásadní roli.

Utkání mohlo mít jiný průběh, protože už v 8. minutě spálila Flora zajímavou příležitost. Vassiljev z hranice šestnáctky vypálil a jen těsně minul Popovicovu branku! Estonci se neprosadili a tak udeřilo na druhé straně. Dlouhý pas za obranu si zpracoval Gomes, jenomže jeho střelu Igonen vyrazil přímo na Lazara Markoviće, který už hlavou otevřel skóre.

Partizan se pak utrhl ze řetězu a následovaly další šance. Gomes hlavičkoval vedle a Markovićův střílený centr nenašel před brankou nikoho. Srbové se dočkali druhého zásahu až před koncem prvního poločasu. Lazar Marković si navedl balón na střelu a s pomocí teče překonal brankáře Igonena. A nemuselo zůstat u dvoubrankového náskoku, rána Gomese ale minula cíl. Hrdina prvního poločasu Marković mohl po změně stran zkompletovat hattrick, jenomže v dalších koncovkách už mu nebylo přáno. Zastoupit ho mohl Živković, ale jeho dělovku Igonen zpacifikoval. V závěru zápasu si stejně vedl i Jojić a stav 2:0 se až do závěrečného hvizdu nezměnil.

Více informací k zápasu

KAA Gent - Anorthosis Famagusta 2:0

30.09.2021 18:45

Góly: 28. Tarik Tissoudali, 81. Sven Kums

Ve skupině B se začíná rýsovat situace už po dvou kolech poměrně jasně. A vliv na tuto skutečnost měl i výsledek mezi Gentem a Anorthosisem, který vykázal očekávané skóre. Domácí jakožto ostřílenější celek v rámci evropských pohárů stvrdili roli favorita, díky gólům Tarika Tissoudaliho a Svena Kumse vyhráli a spolu s Partizanem jsou bodově stoprocentní.

Kyperský výběr se držel na belgické půdě zhruba půlhodinu, poté se ovšem jeho soupeř dostal ke své úvodní brance a těsné vedení si pohlídal až do závěrečného hvizdu sudího Glovy. Ve 28. minutě Castro-Montes přihrál Tissoudalimu, ten prošel až příliš snadno do vápna, a ačkoli následnou střelu zachytil brankář Tzur, míč, a to i přes snahu bránícího Korrey, skončil v síti.

Pět minut před obrátkou mohl náskok KAA navyšovat Lemajič, který se ocitl ve velmi dobré pozici, jenomže v koncovce nebyl úspěšný a zamířil jen do zámezí. Až v 55. minutě se vlastně poprvé zásadněji osmělili i hosté. Popovič svým pasem ze standardky našel hlavu Arajuuriho, jehož z blízkosti bravurně vychytal gólman Bolat, a dorážející Deletič pak trestuhodně selhal.

O tři minuty později naopak znovu mohl zaúřadovat Gent, avšak Owusu velkou příležitost zahodil, napálil jen Tzura a další zakončení z krkolomného postavení směřoval pouze mimo bránu. K pojištění gentské výhry tedy nakonec došlo až v 81. minutě, to když si Tissoudali s Kumsem od levé lajny prokombinovali cestu až do šestnáctky, načež druhý zmíněný zacílil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FK Partizan (SRB)22004:06
2.KAA Gent (BEL)22003:06
3.Flora Tallinn (EST)20020:30
4.Anorthosis Famagusta (CYP)20020:40
Skupina C

CSKA Sofia - FK Bodø/Glimt 0:0

30.09.2021 18:45

Góly: -

Asi spravedlivou dělbou bodů skončilo měření sil v Konferenční lize mezi sofijským CSKA a Bodö/Glimt, které žádnou branku za devadesát minut nenabídlo. Norský celek, který se hodně čílil v samém závěru utkání na lotyšské rozhodčí kvůli jejich verdiktu o neuznání dosaženého gólu, tak zůstal v tabulce na druhém místě, ten bulharský urval první bod a posunul se na třetí.

Trochu aktivnější byli zpočátku domácí, ve 4. minutě centr z levé strany od Baie byl tečovaný bránícím Sampstedem ke vzdálenější tyčce, k níž málem balón zaplul, nakonec ovšem skončil přece v zámezí. O dvě minuty později rozehrál Carey přímý volný kop, obstřelil připravenou zeď, avšak pod břevnem zasáhl brankář Chajkin. Zbytek poločasu další větší šanci nenabídl.

Po přestávce se snažil změnit bezgólový stav opět Bai, jenže k hlavičce se nepropracoval a navíc fauloval při svém počínání Sampsteda. V 65. minutě se poprvé výrazněji osmělili též hosté, Solbakken zakličkoval, vlétl do šestnáctky a tlačil míč po zemi do brány, nicméně ten odvrátil do bezpečí zavčasu vracející se obránce Turicov, a to těsně před brankovou čárou.

Závěrečné chvíle byly zajímavé, oba mančafty mohly strhnout zisk tří bodů ve svůj prospěch, nakonec se však skóre neměnilo. CSKA se málem prosadilo zásluhou Caiceda v 86. minutě, nebýt perfektního zákroku Chajkina. V nastavení naopak mohlo udeřit Bodö/Glimt, jenže gól Botheima nebyl regulérní, neboť dle názoru sudího Anufrijevse předtím fauloval Turicova.

Více informací k zápasu

Zarja Luhansk - AS Řím 0:3

30.09.2021 18:45

Góly: 7. Stephan El Shaarawy, 66. Chris Smalling, 68. Tammy Abraham

Římané potřebovali odpovědět na nedávnou prohru s Laziem a ideální šanci k tomu měli dnes navečer proti Zarje Luhaňsk. V Záporoží se jim nakonec povedlo splnit úkol, domácímu outsiderovi nasázeli tři branky a ani jeden gól nedostali.

Trenér Mourinho nasadil několik hráčů mimo obvyklou základní sestavu, takže se prvních minut dočkali Ebrima Darboe nebo nepříliš používaný stoper Kumbulla. Nezvyklou roli pravého beka si střihl Ibañez. A domácí navíc nechytili úvod utkání.

Už v sedmé minutě se totiž prosadili Vlci. Krásnou nahrávku do běhu vymyslel Ebrima Darboe, který navázal na konec minulé sezony. Vymyslel krásnou nahrávku na Stephana El Shaarawyho, kterému se povedlo obelstít ofsajdovou lajnu, obešel brankáře Matsapuru a posunul míč do prázdné brány - 1:0.

Římanům se navíc dařilo uklidňovat hru vždycky, když to bylo zapotřebí. Brankář Rui Patrício se navíc mohl pomalu začít soustředit na nadcházející Ligu národů s Portugalskem, protože hráči Zarje ho moc neprověřili. Naopak obranu domácího týmu hodně zlobil rychlík Stephan El Shaarawy, který jednou pálil těsně vedle a následně do míst, kam brankář Matsapura doskočil.

Jinak toho první půle zas tak moc nenabídla. Druhý poločas už byl z pohledu atraktivity mnohem lepší. Nejprve střídající Tammy Abraham napálil po svém úniku tyč! Chris Smalling zase nejdřív ubránil atak soupeře a po hodině hry dokonce zvýšil vedení AS na 2:0! Po rohovém kopu si na bližší tyč naskočil Bryan Cristante, prodloužil hlavou míč dozadu a špatně bráněný stoper Smalling zvýšil!

Jen o dvě minuty později navíc AS zvýšilo na konečných 3:0. Situaci, která se zdála jako ofsajdová, rozehrál Lorenzo Pellegrini dopředu, míč si převzal Nicolò Zaniolo a snažil se vypálit. Obrana domácích však míč srazila jek n pozornému Tammymu Abrahamovi, který právě díky nahrávce soupeře mohl převzít na hraně ofsajdu míč a prostřelit brankáře Matsapuru. A protože domácí tým už do konce utkání nebyl schopen překonat pozornou obranu Vlků, ti si tak odvážejí domů všechny body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AS Řím (ITA)22008:16
2.FK Bodø/Glimt (NOR)21103:14
3.CSKA Sofia (BUL)20111:51
4.Zarja Luhansk (UKR)20021:60
Skupina D

AZ Alkmaar - FK Jablonec 1:0

30.09.2021 18:45

Góly: 53. Albert Gudmundsson

Fotbalisté Jablonce ve druhém utkání skupiny D Evropské konferenční ligy prohráli 0:1 v Alkmaaru a nenavázali na úvodní domácí vítězství 1:0 nad Kluží. Zápas rozhodl v 53. minutě Albert Gudmundsson.

Svěřenci trenéra Petra Rady klesli na druhé místo tabulky o bod za dnešního nizozemského soupeře. Třetí jsou se dvěma body dánští Randers po remíze 1:1 v Kluži. Rumunskému týmu s bodem patří poslední příčka.

Severočeši třetí duel ve skupině Konferenční ligy sehrají ve čtvrtek 21. října doma proti Randers.

"Jsem zklamaný, minimálně bod jsme tu uhrát měli. Po většinu zápasu jsme byli lepší, hlavně v prvním poločase jsem byl hodně spokojený," citoval Radu klubový web.

Jablonečtí nastoupili v tradiční základní sestavě, jedinou výjimkou byla pozice hrotového útočníka, kde zraněného Doležala zastoupil Čvančara. Ten se v páté minutě dostal do první slibné šance, ale po náběhu za obranu křížnou střelou těsně minul.

Hosté byli i poté nečekaně aktivnějším týmem. Čvančara ve 28. minutě hlavičkoval do náručí gólmana Vindahla. Nizozemští favorité, kteří před deseti lety na úvod 3. předkola Evropské ligy doma porazili Jablonec 2:0, za první poločas brankáře Hanuše vůbec neohrozili.

O přestávce musel odstoupit ze hry aktivní Čvančara kvůli podezření na otřes mozku po souboji s Vindahlem. Jednadvacetiletého útočníka nahradil Nešpor.

Radu naštvalo, že rozhodčí Obrenovič za zákrok domácího gólmana na Čvančaru neodpískal penaltu. "Já tohle prostě nechápu. Doma máme VAR a neumíme ho používat a na evropské úrovni VAR není. Tomáš Čvančara nám pozvracel celou kabinu, má otřes mozku a my máme dalšího hráče mimo. Musíme teď připravit jeho převoz. Na této úrovni by to měli rozhodčí vidět," prohlásil jablonecký kouč.

Alkmaar v 53. minutě z první větší příležitosti otevřel skóre. Nabíhající Wijndal v šestnáctce našel volného Gudmundssona a islandský útočník snadno zakončil do odkryté branky. podotkl Rada.

Domácí poté začali dominovat. Karlsson z dálky přestřelil, po hodině hry Hanuš vytáhnul Gudmundssonovu ránu na roh. Jablonečtí v 64. minutě mohli vyrovnat. Chatzidiakose od vlastního gólu zachránilo břevno a s dorážkou v ideální pozici si neporadil Nešpor.

"Tohle byla stoprocentní šance. To se musí proměnit. Může hrát samozřejmě roli nějaký tlak, kulisa, chtěl to udělat rychle. Teď nás tohle prostě provází a tyhle věci nás hodně sráží," uvedl Rada.

Severočeši zase měli štěstí v 80. minutě, kdy Gudmundsson zblízka napálil tyčku. Jablonečtí už se do závěrečného tlaku nedostali a zopakovali výsledek z nedělního ligového podještědského derby s Libercem. Radovi svěřenci venku v pohárech prohráli pátý z posledních šesti zápasů.

Více informací k zápasu

CFR Cluj - Randers FC 1:1

30.09.2021 18:45

Góly: 68. Claudiu Petrila - 40. Alhaji Kamara

Příští soupeř Jablonce, dánský Randers FC, si odváží z Rumunska bod za remízu 1:1 a tento výsledek může Severočechům vyhovovat. Hosté v Transylvánii ovládli poločas, když se trefil Alhaji Kamara, ale konečné slovo měl po změně stran Claudiu Petrila.

Výsledek druhého utkání skupiny D zajímal i českého fanouška. Kluž byla v souboji s Randers papírovým favoritem, ale stejně jako před čtrnácti dny v Jablonci svojí pozici nezvládla.

Hráči Randers vstoupili do utkání hodně aktivně a obrana Kluže na čele s brankářem Cristianem se musela činit. Nebezpečnou, leč nepřesnou střelu vyslali Piesinger i Bundgaard. Jediný světlejší moment Kluže obstaral Ciprian Deac, nicméně s jeho přímákem neměl Carlgren žádné problémy. Ve 41. minutě se poprvé změnilo skóre a to ve prospěch Randers. Na rohový kop Mistratiho si naskočil Alhaji Kamara a Cristiano byl bez šance zasáhnout.

Pokud chtěli Rumuni pomýšlet na bodový zisk, museli po přestávce výrazně přidat. Trenér Petrescu přichystal jedno střídání a hra Kluže se přeci jenom zvedla. Boateng však netrefil balón ideálně a až v 68. minutě srovnal na 1:1 Claudiu Petrila. Deac vyslal šikovnou kolmici, Petrila byl v náběhu a rovnou z první poslal balón do sítě.

Do konce zápasu pořád zbývalo dvacet minut, ovšem žádná strana si už šanci nevypracovala. Kluž pouze remizovala s Randers 1:1 a to je pro ní už druhá výrazná ztráta.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AZ Alkmaar (NED)21103:24
2.FK Jablonec (CZE)21011:13
3.Randers FC (DEN)20203:32
4.CFR Cluj (ROU)20111:21
Skupina E

Feyenoord Rotterdam - Slavia Praha 2:1

30.09.2021 21:00

Góly: 13. Orkun Kökçü, 24. Bryan Linssen - 63. Tomáš Holeš

Domácím skvěle vyšel první poločas, kdy sešívané jasně přehrávali a po trefách Kökcüa a Linssena odcházeli do kabin za zaslouženého vedení 2:0. Trenér Trpišovský poslal do druhé půle postupně Schranze, Lingra nebo Krmenčíka a výkon hostů šel rapidně nahoru. V 63. minutě se po standardní situaci prosadil hlavou Tomáš Holeš a slávisté měli dost času na srovnání. Další šance ale neproměnili, i díky výborně bránícímu Feyenoordu a z utkání odchází poraženi...

Vzhledem k blížícímu se derby naskočili sešívaní do zápasu v poslepované sestavě. Místo Bořila hrál levého beka Masopust, Oscar nahradil Schranze a v útoku nastoupil často kritizovaný Tecl.

Trenér Trpišovský hovořil v předzápasovém rozhovoru o tom, že se těší na skvělou atmosféru, kterou je stadion Feyenoordu pověstný. A nemýlil se. Bouřlivá kulisa, ve které se rozhodně neztratili ani slávističtí fanoušci, burcovala hráče k maximálnímu nasazení a utkání začalo v zuřivém tempu. Oba týmy se očividně nechaly strhnout a hra se rychle přelévala ze strany na stranu. S tím přicházely i časté nepřesnosti. Lépe ale začali domácí a v 9. minutě Mandous musel na dvakrát chytat střelu Tila.

Sudí Petrescu očividně nasadil volnější metr a hru zbytečně nekouskoval. Toho využívali hlavně domácí, jejichž důraz platil na trochu pomalejší a vlažnější slávisty. Po menším tlaku Feyenoord ve 14. minutě udeřil. Po akci z levé strany se k míči dostal na hranici šestnáctky Orkun Kökcü a Mandous se po jeho křižné střele na zadní tyč natahoval marně. Krátce na to mohl nizozemský tým navýšit skóre. Po vyhraném hlavičkovém souboji se ve vápně dostal k padajícímu míči Linssen. Mandous však jeho pokus z voleje reflexivně lapil.

Hráči Rotterdamu však byli v obrovském laufu a Pražané vůbec nestíhali. Snadno prohrávali souboje a jen stěží zachytávali útoky soupeře. Po jednom takovém kapitulovali ve 24. minutě podruhé. Holeš chyboval a jeho slabý odkop zachytil Malacia. Ten pohotově nacentroval, Masopust nestačil pokrýt Linssena a domácí snajpr pohodlně trknul míč do sítě.

V tu chvíli se český fanoušek začal bát, aby utkání neskončilo debaklem. Slavia kupila chybu za chybou, postrádala důraz a domácí naopak nepolevovali ve svém tlaku a neustále hrozili. Jejich ostrý presink dělal sešívaným velké problémy a nedařilo se z něj vymanit.

Ve 38. minutě měl Feyenoord další příležitost, kdy se do vzduchu zavěsil Sinisterra. Jeho pokus jen těsně minul bránu. Až ke konci poločasu se tempo zápasu trochu zklidnilo a hosté mohli alespoň chvíli držet balón na svých kopačkách. První půle tak skončila 2:0.

Trpišovský chtěl sice šetřit důležité hráče před nedělním derby, ovšem slabý výkon v prvním poločasu mu nedal jinou možnost, než o přestávce sáhnout do sestavy. Na hřiště tak přišel Lingr, Plavšić a Kuchta, který vystřídal zcela neviditelného Tecla. Kuchta naopak od prvního momentu hýřil sebevědomím a aktivitou z níž mohl ve 48. minutě těžit Masopust. Průnikovou přihrávku do vápna však nedokázal zpracovat.

Úvod do poločasu ale slávistům vyšel. Přidali na důrazu i rychlosti a většinu času měli míč na svých kopačkách. V 56. minutě Kuchta jen těsně nedosáhl na skvělý pas Oscara, po kterém by šel sám na bránu. V 63. minutě slávisté zaslouženě snížili! Velkou zásluhu na tom měl Alexander Bah, který si na pravé straně šikovně zaseknul Malaciu, jemuž nezbývalo nic jiného než faulovat. Z následného přímého kopu poté centroval Petr Ševčík a Tomáš Holeš jeho oblouček poslal hlavou neomylně k pravé tyči.

Sešívaní i dále kontrolovali hru a cílili za dalším úspěchem. Lehce opaření domácí jim ale nedávali moc prostoru. Až v 72. minutě zkoušel těžký volej z úhlu Kuchta, ale jeho střelu v pohodě lapil Bijlow. Ještě větší možnost měl tři minuty na to Schranz, který si naběhl na centr Plavšiće. Jeho střelu směřující do odkryté brány naneštěstí pro hosty reflexivně zablokoval Malacia. Čas se ale krátil a sešívaní se museli pokusit o vyrovnání. K tomu přišel pomoct i Krmenčík, slávisté tak měli na hřišti kompletní útočné trio Schranz-Kuchta-Krmenčík.

Domácí ale skvěle bránili, dařilo se jim hru kouskovat a český pohárový zástupce se až do konce utkání nedostal do žádné větší příležitosti. I přes zlepšený výkon Slavie v druhém poločase tak všechny body zůstávají v Rotterdamu a trenér Trpišovský bude mít před odvetou v Praze určitě o čem přemýšlet. Teď se však všichni slávisté těší na nedělní derby se Spartou.

Více informací k zápasu

Union Berlín - Maccabi Haifa 3:0

30.09.2021 21:00

Góly: 33. Andreas Voglsammer, 48. Kevin Behrens, 76. Taiwo Awoniyi

Union Berlín naplnil roli favorita a s izraelským Maccabi Haifa zvítězil 3:0. Dal tak zapomenout na nepovedené představení z Edenu a ukázal, že jeho cílem je jednoznačně postup. V prvním poločase zařídil vedení domácího celku Andreas Voglsammer a po změně stran přidali další góly Kevin Behrens a Taiwo Awoniyi.

Berlíňané převzali od začátku iniciativu, ale Maccabi bylo na jejich hru dobře připraveno, takže většina akcí končila před šestnáctkou. Až ve 28. minutě musel do akce brankář Cohen a situaci proti Voglsammerovi ustál. Každopádně snaha Unionu se vyplatila a o pět minut později se ve prospěch domácích poprvé měnilo skóre. Behrens sklepl dlouhý balón na Andrease Voglsammera a proti jeho skluzu byl Cohen bezmocný. I následující minuty patřily Unionu, zatímco Maccabi hrálo ze zajištěné obrany a spíše odráželo rodící se akce.

Domácí mohli být s hrou spokojeni, ovšem jednobrankový náskok se jim zdál nedostatečný. Hned na začátku druhého poločasu se Unionu podařilo zvýšit, když se tentokrát trefil po Trimmelově centru hlavou Kevin Behrens. Německý celek se mohl uklidnit a ve svém snažení trochu polevit.

Teprve potom se osmělilo i Maccabi a Rönnow si musel poradit se střelou Cheryho. V 68. minutě nezpracoval před brankou nebezpečný balón Becker, ale třetí brance hosté stejně nezabránili. Čtvrthodinu před koncem odcentroval Becker Taiwo Awoniyi se z první opřel do balonu a parádní ranou překonal Cohena potřetí.

Ve zbytku zápasu už Union neměl kam spěchat a šetřil síly na následující ligové utkání proti Mohuči. Union se ve skupině E vyrovnal pražské Slavii. Má stejný počet bodů i skóre, avšak horší vzájemný zápas.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Feyenoord Rotterdam (NED)21102:14
2.Slavia Praha (CZE)21014:33
 Union Berlín (GER)21014:33
4.Maccabi Haifa (ISR)20110:31
Skupina F

FC Kodaň - Lincoln Red Imps 3:1

30.09.2021 21:00

Góly: 4. Kevin Diks, 45+2. Jonas Wind (pen.), 52. Jens Stage - 33. Marco Rosa

Skupina F má po dvou kolech jasného lídra - FC Kodaň. Po vítězství v Bratislavě si dle očekávání poradila i s nováčkem pohárových soutěží Lincolnem Red Imps. Hosté sice dokázali zareagovat na rychlou trefu Kevina Dikse, jenomže ještě v nastavení vrátil vedení Dánům Jonas Wind, aby po přestávce pečetil výsledek na konečných 3:1 Jens Stage.

Jiný výsledek, než výhra Kodaně, by byl malým fotbalovým zázrakem. Už samotná účast Lincolnu v základní skupině Konferenční ligy je obrovským překvapením. Dánové si byli své pozice dobře vědomi a nováčkovi zasadili první úder už po čtyřech minutách.

Série přihrávek před pokutovým územím vyústila v centr na zadní tyč, kde hlavou překonal Solera Kevin Diks. Kodaň se dostala do sedla a dál obléhala branku Lincolnu, aniž by efektivně zakončila. Střelu Jonase Winda srazil obránce Britto. Územní převaha Kodaně byla drtivá, ale jak už to ve fotbale občas bývá, soupeři pak stačí jedna povedená akce a všechno je jinak. Lincoln si ve 27. minutě vypracoval rohový kop, obrana Dánů he nedokázala odvrátit do bezpečí a z hranice šestnáctky nepřesně vypálil Marco Rosa.

To bylo první varování, kterého dánská obrana nedbala. Druhé přišlo jen o pár minut později a už znamenalo vyrovnání. Další rohový kop odvrátila obrana domácích do stejných míst a střela Marca Rosy už zapadla k tyči.

Kodaň po vyrovnání sešlápla plyn a ještě do poločasu si stihla vzít vedení zpátky. Po velkém tlaku fauloval Britto Dikse a sudí měl o penaltě jasno. Jonas Wind pokutový kop proměnil a favorit zase vedl.

Domácí trenér nabádal své svěřence, aby si utkání zbytečně nekomplikovali a pokud možno ho rozhodli dalšími brankami. Jedna taková padla v 52. minutě po obrovské chybě brankáře Solera, který si zpracoval malou domů, ale pak podklouzl, ztratil koordinaci těla a Jens Stage střelou do prázdné zvýšil na 3:1.

Do konce utkání zbývala ještě spousta času, ovšem další gól už nepadl. Kodaň dokonce dvakrát trefila brankovou konstrukci. Nejprve pálil do tyče Biel a po něm rozezvonil spojnici Ankersen. Šanci měl i Lincoln, ale jak už bylo řečeno, žádný další gól nepadl.

Více informací k zápasu

PAOK Soluň - Slovan Bratislava 1:1

30.09.2021 21:00

Góly: 9. Chuba Akpom - 14. Andre Green

Fotbalisté Slovanu Bratislava získali ve skupině Konferenční ligy první bod a poměrně vzácný, protože se ho podařilo vybojovat na horké půdě PAOKu Soluň. Řekové se rychle ujali vedení, ale stejně rychlá byla i odpověď "belasích".

Slovenský mistr si v prvním zápase nedokázal poradit s Kodaní a domácí porážku potřeboval napravit na horké půdě PAOKu. Ten si naopak hýčkal tři body z prvního zápasu proti gibraltarskému Lincolnu Red Imps.

Utkání mělo hlavního favorita v PAOKu a když po devíti minutách otevřel skóre Chuba Akpom, šance Slovanu na bodový zisk rapidně klesly. Řekům přitom stačil načechraný centr od hranice šestnáctky a přesná Akpomova hlavička. Slovan ale dlouho nezahálel a v 15. minutě srovnal na 1:1. Nejprve Hentyho tutovku vyrazil Paschalakis, ale dorážku Andreho Greena už zachytit nedokázal.

PAOK pak znovu zvýšil obrátky a měl větší převahu, která se však projevila jen rohovými kopy a častějším držením balónu. Po půlhodině hry musel Slovan poprvé střídat a zraněného Kampse nahradil Agbo. Hosté mohli před koncem prvního poločasu překvapit a ujmout se vedení, ovšem Paschalakis prověrku od Dražiče zvládl vyrazit na rohový kop, ze kterého nic nebylo.

Druhý poločas už nabídl zajímavých momentů velmi málo. Jen pár střeleckých pokusů a většinou nepřesných jako třeba v podání Jaromíra Zmrhala. Brankový prostor netrefili v závěru ani Vierinha ani Konstantelias, rozhodnutí nepřineslo ani šest minut nastaveného času, takže Slovan Bratislava získal v Řecku premiérový bod.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Kodaň (DEN)22006:26
2.PAOK Soluň (GRE)21103:14
3.Slovan Bratislava (SVK)20112:41
4.Lincoln Red Imps (GIB)20021:50
Skupina G

Tottenham Hotspur - NŠ Mura 5:1

30.09.2021 21:00

Góly: 4. Dele Alli (pen.), 8. Giovani Lo Celso, 68. Harry Kane, 77. Harry Kane, 88. Harry Kane - 52. Žiga Kous

Že je Harry Kane letos neproduktivní? V souboji se slovinskou Murou to v žádném případě neplatilo. Tottenham svého protivníka přejel 5:1 a Kane se o to postaral hattrickem. Na hrací plochu přitom přišel až po hodině hry. Mura také skórovala, čestný úspěch zařídil krásnou brankou Žiga Kous. Díky vysoké výhře se Spurs vyhoupli do čele skupiny G.

Podle očekávání nechal manažer Nuno Espirito Santo odpočívat největší hvězdy v čele s útočníkem Harrym Kanem. V ofenzívě tak nastoupilo trio Lo Celso, Scarlett, Gil. I tak byl Tottenham obrovským favoritem, který neměl mít s Murou žádné problémy. Pro hosty byla návštěva Tottenham Hotspur Stadium v Londýně velkým svátkem.

Slovinci vstoupili do zápasu příšerně a už ve třetí minutě posadili domácí celek na koně. Brankář Obradović zcela jasně fauloval pronikajícího Dele Alliho a nemohlo následovat nic jiného, než pokutový kop. Sám Dele Alli zvolil utaženou střelu k tyči a Tottenham brzy vedl 1:0. Mura se sotva stačila vzpamatovat a v 8. minutě už prohrávala o dva góly. Další dravý průnik do šestnáctky předvedl Giovani Lo Celso a ranou pod břevno zvýšil na 2:0.

To byl pro Muru nezáviděníhodný začátek, ale v následujících minutách aktivita Spurs polevila a hosté se mohli trochu rozkoukat. Po půlhodině hry čelil tvrdé ráně Dele Alliho brankář Obradović a výborným zákrokem prozatím nedovolil další změnu skóre. Po ráně Skippa pak vůbec nemusel zasahovat, protože ta šla vedle. Domácí manažer Nuno Espirito Santo mohl být s výkonem svého týmu zatím spokojen, byť "kohouti" mohli vést ještě výraznějším rozdílem.

Mura neměla v prvním poločase jedinou možnost předvést něco do ofenzívy a její čas přišel až po změně stran. V 53. minutě zahrávali hosté rohový kop, přičemž ho obrana Tottenhamu odvrátila jen na šestnáctku, odkud se parádně z voleje trefil Žiga Kous. Slovinci snížili a Tottenham byl nucen opět přejít do větší aktivity. Jeho náskok se opět zvýšil v 68. minutě, po perfektní přihrávce Lucase Moury a pohotovém zakončení Harryho Kanea. Oba hráče poslal Nuno Espirito Santo na hřiště teprve před pár minutami.

Harrymu Kaneovi je letos vyčítána střelecká impotence, ale v souboji s Murou si to vynahradil. Čtvrthodinu před koncem vstřelil svůj druhý gól v zápase po přihrávce Sona a v 87. minutě zkompletoval hattrick. Další úžasnou přihrávku tentokrát načasoval Lo Celso a Kane neměl problém dostat balón do sítě. Tottenham bez problému porazil Muru vysoko 5:1 a ujal se vedení ve skupině G. NŠ Mura je po dvou kolech bez bodu, navíc s nelichotivým skóre 1:7.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - Stade Rennes 1:2

30.09.2021 21:00

Góly: 30. Maximilian Wittek - 54. Serhou Guirassy (pen.), 70. Kamaldeen Sulemana

Možná velmi důležité měření sil v rámci skupiny G, co se postupu do jarní fáze Konferenční ligy týče, lépe zvládlo Rennes, které po přestávce zareagovalo na úvodní trefu Maximiliana Witteka a díky přesným zásahům Serhoua Guirassyho a Kamaldeena Sulemany se radovalo z finálního vítězství. Aktuálně je tak bretaňský klub spolu s Tottenhamem o bod před Vitesse.

Pokud se papírové předpoklady naplní, k favorizovanému londýnskému výběru by jakožto onen druhý postupující měl přibýt jeden z těchto dvou celků. A i proto byl pro francouzskou a nizozemskou stranu tenhle zápas dost důležitý. Měl totiž více rozklíčovat možnosti Vitesse a Rennes ohledně dalšího pokračování v této soutěži. Ten zdárný krok nakonec podnikli hosté.

První dějství každopádně vyšlo více arnhemskému týmu, který poprvé výrazněji zahrozil ve 14. minutě, to když nebezpečně hlavičkoval Openda, avšak jeho hlavička skončila těsně vedle branky SRFC. Ve 30. minutě se již domácí přece dočkali úspěchu. Wittek se ocitl na hranici vápna nikým nehlídaný, s nikým a ničím se nemazlil a dělovku zavěsil pod břevno.

Les Rouge et Noir si určitě uvědomovali, že jestli chtějí pomýšlet na zisk slušného výsledku, musejí po obrátce zabrat. A v 54. minutě se dočkali vyrovnání stavu. Terrier přihrál balón do běhu na Tchaounu, toho v pokutovém území podrazil brankář Schubert a rozhodčí Clancy se jal ukázat na bílý puntík. Nařízenou penaltu poté proměnil střelou doprostřed brány Guirassy.

Obrat Rennes dokonalo v 70. minutě. Už pět minut předtím mohl Sulemana skórovat, ovšem napálil jen tyčku, pak už se ale přece radoval z rozvlnění sítě, to když ho svým pasem zprava vyhledal Tchaouna. Vitesse odpověď nenašlo, a to ani přesto, že mělo k dispozici přesilovku od 73. minuty, kdy druhou žlutou a rezultující červenou kartu dostal Badé za faul na Opendu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Tottenham Hotspur (ENG)21107:34
2.Stade Rennes (FRA)21104:34
3.SBV Vitesse (NED)21013:23
4.NŠ Mura (SLO)20021:70
Skupina H

FC Basilej - Kairat Almaty 4:2

30.09.2021 21:00

Góly: 15. Arthur Cabral, 21. Michael Lang, 39. Michael Lang, 49. Dan Ndoye - 65. José Kanté, 69. Ricardo Alves (pen.)

Pěkná gólová nadílka byla k vidění ve Švýcarsku. Basilej doma hostila vzdálený Kairat Almaty a za padesát minut mu nasázela čtyři góly. Kdo si pomyslel, že je hotovo, nevěřil vlastním očím. Hosté ještě dokázali snížit na rozdíl dvou branek a utkání zdramatizovat.

Po bezbrankové remíze v Ázerbájdžánu dopřáli fotbalisté Basileje svým fanouškům gólovou podívanou s vítězným koncem pro domácí. V St. Jakob-Parku nakonec padlo šest branek, z toho čtyři do hostující sítě. Almaty hrály stejně jako domácí před čtrnácti dny 0:0, ale tentokrát by takový výsledek braly všemi deseti.

V úvodní desetiminutovce se nic důležitého nestalo. Postupně získávali větší převahu hráči Basileje a v 16. minutě to vyústilo v první branku. Millar adresoval na malé vápno ideální centr a Arthur Cabral ho hlavou přetavil ve vedoucí gól. Než se Kairat stihl vzpamatovat, inkasoval podruhé. O šest minut později nejprve Pokatilov skvěle zlikvidoval první hlavičku, ale hned vzápětí hlavičkoval i Michael Lang a tady už brankář hostí nedosáhl. Domácí se dvěma góly uklidnili a první poločas dostali pod svojí kontrolu. Pět minut před přestávkou navíc zvýšili už na rozdíl tří branek. Kairat si nepohlídal ofsajdovou past a Michael Lang za obranou prostřelil Pokatilova.

Když pak na začátku druhého poločasu přidal po precizní akci "až do kuchyně" čtvrtý gól Dan Ndoye, zdálo se být hotovo. Málokdo věřil, že se Kairat Almaty ještě vzchopí a utkání zdramatizuje, ale přesně to se nakonec stalo.

Nejprve v 65. minutě snížil José Kante, když se po narážečce se spoluhráčem obtočil kolem balónu a přesně zamířil na přední tyč. O čtyři minuty později pak fauloval ve vlastní šestnáctce Djiga a sudí Attwell nařídil pokutový kop. Ricardo Alves ho proměnil s ledovým klidem a rázem to bylo už jen o dva góly. Do konce utkání navíc zbývalo i s nastavením pětadvacet minut.

Basilej se nenechala rozhodit. Hrála zkušeně, výsledek si hlídala a hostům už nic nedovolila. Naopak, v 88. minutě mohl pojistit výsledek pátou brankou Esposito, ale výborně zasáhl Pokatilov. Basilej splnila roli favorita a po vítězství 4:2 se posunula na druhé místo za vedoucím Karabachem. Kairat zůstává s jedním bodem na třetím místě a v příštím kole cestuje do Ázerbájdžánu.

Více informací k zápasu

Omonia Nikósie - Qarabağ Ağdam 1:4

30.09.2021 21:00

Góly: 40. Jan Lecjaks - 52. Kady, 73. Ramil Šejdajev, 79. Maksim Medvedev (pen.), 90+4. Kady

Kyperská Omonia Nikósie sice ovládla první půli brankou českého obránce Jana Lecjakse, jenomže to bylo z její strany všechno. Po přestávce se ofenzíva Karabachu urvala ze řetězu a výsledkem byly čtyři góly v síti nešťastného brankáře Fabiana.

Utkání Omonie s Karabachem sice nepatřilo mezi hlavní lákadla čtvrteční nabídky Evropské konferenční ligy, avšak fotbal se nehrál vůbec špatný a důkazem budiž pět branek.

Karabach začal na Kypru výrazně aktivně a Fabiano si na nedostatek práce vůbec nemohl stěžovat. V úvodních minutách ho prověřily střelecké pokusy Ozobiče a Bajramova. Domácí neměli prakticky nic, ale ve 40. minutě se dostali do vedení. Po centru z volného přímého kopu se natlačil k hlavičce Jan Lecjaks a Omonia vedla 1:0.

Poločasový výsledek byl pro domácí družinu skvělý, na druhou stranu už po půlhodině hry musela poprvé střídat, když zraněného Bachiroua nahradil Shehu. Druhé střídání přichystala Omonia o přestávce.

Druhý poločas patřil zcela jednoznačně hostujícímu Karabachu, jehož ofenzíva se doslova utrhla ze řetězu. V 52. minutě se prosadil nádhernou střelou pod břevno Kady a srovnal na 1:1. O dvacet minut později sice Fabiano vyrazil tvrdou střelu, jenomže dost nešťastně pak znovu zasáhl a balón vyboxoval na dotírajícího Ramila Šejdajeva, od kterého skončil v síti. Obrat byl dokonán a Omonia se sesypala. Po ruce Langa sudí odpískal pokutový kop a Maxim Medveděv zvýšil na 3:1. A ani to nebyla konečná. Ve čtvrté minutě nastavení si pohrál s obranou znovu Kady a dal výsledku konečnou podobu 4:1. Karabach zvítězil na Kypru a se čtyřmi body na kontě se ujal vedení ve skupině H.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Qarabağ Ağdam (AZE)21104:14
2.FC Basilej (SUI)21104:24
3.Kairat Almaty (KAZ)20112:41
4.Omonia Nikósie (CYP)20111:41

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele