Konferenční liga - preview 2. kola skupinové fáze

30.09.2021, 08:59
Previews
Tottenham Hotspur Stadium (© AFP)
Vedle Evropské ligy se dnes ke slovu dostane také Konferenční liga a do akce jsou i Slavia a Jablonec, oba čeští zástupci se představí v Nizozemsku. Slovan Bratislava čeká těžký duel na půdě PAOKu Soluň, Tottenham je naopak velkým favoritem souboje s Murou...
Skupina A
LASK Linz - Maccabi Tel-Aviv  (čtvrtek 18:45)
Oba favorité skupiny A své úvodní zápasy zvládli, teď se představí proti sobě. Duel LASKu s Maccabi Tel-Aviv může dost napovědět o tom, který z celků si zajistí první místo a s ním spojený přímý postup do osmifinále soutěže.

LASK před dvěma týdny zvládl výlet do Helsinek, odkud si do Rakouska přivezl vítězství 2:0. Nyní se černo-bílí poprvé ve skupinové fázi představí ve vlastní zemi. Nikoliv však v Paschingu, kde klub hraje zápasy rakouské Bundesligy, nýbrž v Klagenfurtu, kde tamní Wörthersee Stadion na rodzíl od hřiště pro domácí soutěž vyhovuje též mezinárodním standardům. Fanoušci LASKu se nicméně jistě těší, až se mužstvo vrátí do Lince, kde aktuálně probíhá rekonstrukce starého svatostánku.

Ani Maccabi nemělo na startu Evropské konferenční ligy větší potíže. Arménský Alaškert zdolali fotbalisté vyznávající žluté barvy snadno 4:1 a díky lepšímu skóre se ujali vedení v tabulce skupiny. Dosavadním působením na mezinárodní scéně tak fotbalisté nejúspěšnějšího izraelského klubu alespoň částečně konejší fanoušky, kteří jinak rozhodně nemohou být nadšeni výsledků v domácí soutěži — Maccabi totiž v prvních čtyřech kolech izraelské ligy hned dvakrát prohrálo.

Čtvrteční hostitelé na tom nicméně nejsou zas o tolik lépe. LASK totiž v Bundeslize zatím sbírá převážně remízy a místo honu za Salcburkem či Grazem se krčí ve středu tabulky. Obě mužstva se tak od vzájemné seance mohou odrazit k lepším výsledkům též na domácí půdě.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.54 - 3.44
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Alashkert FC - HJK Helsinky  (čtvrtek 18:45)
Na komplikace původních prognóz to zatím ve skupině A Konferenční ligy nevypadá. Alaškert prohrál s jedním favoritem z Tel-Avivu o tři góly, HJK doma s Linzem prohrálo o góly dva. Teď si oba celky touží spravit náladu a zadělat si na příležitost pro budoucí šok...

Karty ve skupině A jsou skutečně rozdány jasně - stejně jasně jako před výkopem obou zahajovacích utkání. HJK Helsinky jsou sice 30násobným finským šampionem, ale v Evropě poslední dobou železěn končily hned na první překážce jakékoliv soutěže a skupinovou fázi si naposledy zahrálo v Evropské lize na podzim 2014. Pro Alaškert jde o úplnou premiéru.

HJK se nejspíš bude cítit jako mírný favorit, avšak žhavou půdu v Jerevanu nesmí podcenit. Alaškert již letos figuroval ve všech třech soutěžích UEFA a ze čtyř pokusů doma padl jen těsně 0:1 proti Sheriffu, který v Lize mistrů dokazuje, že to s ním bude mít těžké kdekdo. Connah's Quay, Kairat Almaty i glasgowské Rangers mezitím v Arménii nepochodily.

Helsinský celek na druhou stranu bude mít o to větší motivaci se revanšovat svým fanouškům, když o víkendu v ostře sledovaném klání s konkurenčním Inter Turku padl 0:1. Otazník ovšem visí nad startem záložníka Tanaky, přičemž dvojice obránců O’Shaughnessy-Halsti se zřejmě též nestihne zotavit. Tannander je po operaci.
Alashkert FC - pravděpodobná sestava:
Ognjen Cancarevic; Dejan Boljevic, Taron Voskanyan, Vladislav Kryuchkov, Didier Kadio; Branko Mihajlovic,Wangu Gome, Artak Grigoryan; David Khurtsidze, James, Jose Embalo
HJK Helsinky - pravděpodobná sestava:
Hugo Keto; Luis Murillo, Miro Tenho, Valtteri Moren, Matti Peltola; Sebastian Dahlstrom, Filip Valencic, Santari Vaananen; Casper Terho, Roope Riski, Riku Riski
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.47 - 3.15 - 2.18
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Maccabi Tel-Aviv (ISR)11004:13
2.LASK Linz (AUT)11002:03
3.HJK Helsinky (FIN)10010:20
4.Alashkert FC (ARM)10011:40
Skupina B
FK Partizan - Flora Tallinn  (čtvrtek 18:45)
Jediný srbský zástupce v nově vzniklé Konferenční lize FK Partizan Bělehrad přivítá ve druhém kole Floru Tallinn a nic jiného, než vítězství se od něho neočekává. Crno-beli zvítězili před čtrnácti dny nad Famagustou a do skupin EKL vykročili správnou nohou.

Aktuální lídr srbské ligy Partizan v letošní sezoně našel jen jednoho přemožitele a to překvapivě v portugalské Santa Claře v play-off nemistrovské části Konferenční ligy. Odvetu však zvládl a zajistil si postup.

Nikdo další už nad Partizanem nevyzrál a tak není divu, že srbskou Super ligu vede s náskokem před Crvenou Zvezdou právě on. Svojí suverenitu předvedl v neděli v zápase se Spartakem Suboticou, ve kterém vyhrál drtivě 5:0. Partizanu se podařilo zvítězit i v prvním zápase Konferenční ligy na Kypru, Anorthosis Famagustu zdolal brankami Meniga a Gomese 2:0.

Základy na postup ze skupiny byly položeny, ale před Partizanem ještě stojí dlouhá cesta. Několikanásobnému srbskému šampionovi se naposledy podařilo postoupit ze základní skupiny evropského poháru (EL) v sezoně 2017/2018 a tehdy na to pamatuje i Viktoria Plzeň, která se s Partizanem potkala ve vyřazovací fázi a byla úspěšná.

Od estonské Flory Tallinn se nic moc neočekává. Už samotná účast v základní skupině Konferenční ligy je pro Floru obrovským úspěchem a cokoliv navíc bude příjemným bonusem. V prvním zápase proti belgickému Gentu se prala statečně, ale nakonec soupeři podlehla po jediném gólu Darka Lemajiće.

V domácí soutěži patří hostům překvapivě až druhé místo za konkurenční Levadií Tallinn a přispěla k tomu i víkendová remíza 2:2 na hřišti Tuleviku.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 7.03 - 17.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
KAA Gent - Anorthosis Famagusta  (čtvrtek 18:45)
Situace v tabulce skupiny B nabrala po prvním kole očekávaný směr, favorité na postup do další fáze Gent a Partizan se dostaly po svých vítězstvích do čela tabulky na úkor outsiderů Flory a Anorthosisu. Belgický celek by přitom rád podnikl další krok k zisku minimálně druhé příčky, a pokud by podruhé vyhrál, dost by právě srazil hřebínek kyperskému výběru.

Ten naopak musí zabrat, protože v úvodním klání nestačil před vlastními fanoušky na klub z Bělehradu. Aby už zkraje nebylo prakticky jasné, že se s Florou popere pouze o finální umístění, měl by v Gentu uspět. "Anorthosis vyniká především svou pevnou strukturou. Ale zároveň chce hrát také líbivý fotbal a držet míč," povídal domácí kouč Hein Vanhaezebrouck.

Jeho svěřenci se na tenhle duel dobře navnadili, na domácí scéně utnuli svou sérii dvou klání bez výhry a skolili Cercle. Domácí každopádně trápí poměrně hodně absencí. A je otázkou, zda dostane šanci někdo, kdo se postupně zapojuje aspoň do lehčího tréninku. "Musíme si říct svá pro a proti, je potřeba vědět, kdo co zvládne, a zvážit rizika," vysvětlil Vanhaezebrouck.

Hosté zatím v kyperské nejvyšší soutěži sehráli pouze tři klání, jednou vyhráli a dvakrát padli. Nedaří se jim určitě dle vlastních představ. "Měli jsme na začátku přípravy potíže. Je zázrak, že se nějak držíme," uvedl Temuri Kecbaja, kouč Anorthosisu. "Nemáme aktuálně ideální podmínky, které jsou prostě zapotřebí. Jsme však rádi, že můžeme Konferenční ligu hrát."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.38 - 4.93 - 8.61
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FK Partizan (SRB)11002:03
2.KAA Gent (BEL)11001:03
3.Flora Tallinn (EST)10010:10
4.Anorthosis Famagusta (CYP)10010:20
Skupina C
CSKA Sofia - FK Bodø/Glimt  (čtvrtek 18:45)
Bodö/Glimt, celek zcela odstrčený od jihu Norska, se začíná ve své zemi pořádně dostávat do podvědomí široké fotbalové veřejnosti. A vlastně nejen tam. Jestliže loni byl jeho zisk titulu na domácí scéně senzační záležitostí, pak letos se zvěsti o možném neudržení formy minuly prognózám. A parádní rozpoložení míní potvrdit i v Konferenční lize proti sofijskému CSKA.

Deset kol zbývá do konce Eliteserien a svěřenci kouče Kjetila Knutsena okupují první místo v tabulce. Nikdo po dlouhá desetiletí nebyl v Norsku zvyklý na vedoucí sféru ze severních končin. Ostudu přitom Bodö/Glimt nedělá ani na evropském poli, na úvod hlavní fáze třetí nejprestižnější soutěže doma skolilo Zorju. Nasměrovalo se tak k zisku prvních dvou příček.

Jeho nynější sok naopak padl očekávaně v Římě, první body tak potřebuje uzmout především on. Prvotní výhra hosty posadila do sedla, ovšem cíl je pro ně ještě vzdálený. A právě souboj v Bulharsku představuje jak pro Superlaget, tak pro výběr trenéra Stojča Mladenova možná budoucí klíčový artikl v případě, kdyby nakonec došlo na konci šestého kola na shodu bodů.

CSKA sice utrpělo před dvěma týdny debakl na italské půdě, avšak od té doby vyhrálo třikrát, dvakrát v bulharské lize a jednou v domácím poháru. Na tenhle duel se rozhodně dost dobře navnadilo, v derby s Levski zvítězilo o gól. "Jsme navíc plně zregenerovaní," mnul si ruce Mladenov. "Náš protivník hraje technický fotbal, vysoko napadá. Čekám zajímavý zápas."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.68 - 3.41 - 2.64
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zarja Luhansk - AS Řím  (čtvrtek 18:45)
Římské AS má za sebou čerstvé zklamání, které zvlášť v Itálii často může změnit vyznění celé sezony. Prohrálo městské derby s Laziem. Trenér José Mourinho bude po svých hráčích žádat urychlenou odpověď a dostat by ji měl už ve čtvrtečním duelu Konferenční ligy.

Giallorossi musí zpracovávat první velké zklamání v sezoně. Přímá konfrontace s velkým rivalem jim totiž moc nevyšla. Slavné a očekávané římské derby hodně ovlivnily (kromě výroků sudího) úvodní minuty. Zatímco AS v nich totálně zaspalo, Laziu se povedlo dát dvě branky a jeho sok se z nich nedokázal dostatečně vzpamatovat.

Byla to navíc druhá porážka v posledních třech utkáních, takže úvodní nadšení na straně fanoušků AS začíná mít vážné trhliny. V lize mu ale pořád patří čtvrtá příčka, která zajišťuje Ligu mistrů a tedy koresponduje s vytyčenými cíli. Kapitán Lorenzo Pellegrini, který kvůli karetnímu trestu sledoval derby jen z tribuny, je ale optimistou.

"Prohrané derby je vždycky hodně bolavá záležitost, která v nás bude ještě dlouho. Plno věcí jsme mohli udělat lépe. Ale teď se musíme zaměřit na další zápasy, protože jen ty jsou teď důležité. Je naší povinností na každou prohru zareagovat výhrou a proti Zarje chceme tři body. Konferenční ligu nebereme jen jako okrajovou soutěž, ale jako plnohodnotný cíl, jak dosáhnout v této sezoně trofeje."

S "Vlky" do Záporoží necestují zranění Spinazzola, Karsdorp nebo Veretout (těm dal Mourinho volno) a dá se očekávat, že trenér Mourinho vystřídá některé klíčové prvky základní jedenáctky, kterou moc netočí. Domácí Zarje bude scházet zraněný Vitalij Vernydub.

S AS se Zarja ještě nikdy neutkala a ani tato sezona v pohárech se zatím nevyvíjí úplně ideálně. Trenér Viktor Skrypnyk byl svědkem první porážky hned na úvod, kdy jeho svěřenci absolutně nestačili na FK Bodø/Glimt a z Norska odjížděli se třemi inkasovanými góly. Od té doby hrála Zarja dva soutěžní duely a určitě si v nich spravila chuť, protože oba vyhrála s celkovým skóre 7:0.
Zarja Luhansk - pravděpodobná sestava:
Matsapura - Favorov, Cvek, Imerekov, Komčenovskyj - Nazaryna - Gromov, Kochergin, Buleca, Kabajev - Sayyadmanesh
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Patrício - Ibañez, Kumbulla, Smalling, Viña - Villar, Diawara - Pérez, Pellegrini, El Shaarawy - Šomurodov
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.24 - 4.71 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AS Řím (ITA)11005:13
2.FK Bodø/Glimt (NOR)11003:13
3.Zarja Luhansk (UKR)10011:30
4.CSKA Sofia (BUL)10011:50
Skupina D
AZ Alkmaar - FK Jablonec  (čtvrtek 18:45)
Jablonečtí ve čtvrtečním druhém utkání skupiny D Evropské konferenční ligy nastoupí v Alkmaaru. Svěřenci trenéra Petra Rady by rádi navázali na úvodní domácí vítězství 1:0 nad Kluží a nizozemskému soupeři částečně oplatili deset let starou porážku v kvalifikaci Evropské ligy.

Jablonečtí v létě 2011 na úvod 3. předkola v Alkmaaru prohráli 0:2, v odvetě remizovali 1:1 a ze soutěže vypadli. Nizozemský tým v šesti pohárových duelech s českými protivníky neprohrál. Naposledy v loňském 2. předkole Ligy mistrů, hraném na jedno utkání, doma porazil Plzeň 3:1 po prodloužení.

"Pamatuji si, že Alkmaar byl hodně ofenzivní. Teď už je to ale jiný tým s hodně mladými hráči. Viděl jsem i jejich odvetu (4. předkola EL) s Celticem a Alkmaar tam ukázal velkou sílu. Byl lepší a měl hodně brankových příležitostí. Z tohoto pohledu to bude těžký zápas," řekl jablonecký záložník Václav Pilař po losu skupiny.

Severočechům se nepovedla nedělní ligová generálka a v podještědském derby doma podlehli Liberci 0:1. Jablonec z devíti kol nejvyšší soutěže pouze dvakrát zvítězil a je na 10. místě tabulky.

"Zatím nám to tam nepadá, potřebujeme se dostat někdy už do vedení a ne jen honit výsledek. Někdy dokáže být fotbal krutý. Musíme dobře zregenerovat a připravit se na čtvrtek na zápas v Alkmaaru," konstatoval Rada po prohře s Libercem.

AZ, který do skupiny Konferenční ligy vstoupil remízou 2:2 na hřišti dánských Randers, v neděli deklasoval Go Ahead Eagles 5:0 a v nizozemské lize poskočil z předposlední na 12. příčku neúplné tabulky.

"Dlouho jsme na takový zápas čekali. Každý se musel podívat do zrcadla, protože dobré nebyly výsledky ani energie týmu. Mluvili jsme spolu a řešili, co budeme dělat. Myslím, že jsme to ukázali na hřišti," uvedl křídelník Alkmaaru Jesper Karlsson.

Zápas na stadionu AFAS začne v 18:45, hlavním rozhodčím bude Slovinec Rade Obrenovič.
AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Vindahl - Sugawara, Chatzidiakos, Martins Indi, Wijndal - Midtsjö, De Wit, Clasie - Gudmundsson, Pavlidis, Karlsson.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Holík, Kubista, Zelený, Krob - Považanec - Pleštil, Houska, Kratochvíl, Pilař - Doležal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.31 - 5.59 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CFR Cluj - Randers FC  (čtvrtek 18:45)
Byť si proti Jablonci i v deseti mužích vytvořili dostatek příležitostí na alespoň jednu branku, CFR Cluj nakonec do prvního ročníku Konferenční ligy odstartovala mizerně, prohrou 0:1 na půdě Jablonce, a teď nezbývá než se revanšovat. Kouč Dan Petrescu přitom vítá zpátky esenciální trio třech útočníků, jejichž absence byla na severu Čech notně znát...

"Potřebujeme je jako vzduch,” oddechl si zkušený trenér nad návratem Alibeca, Debeljuha a Omraniho. Poslední dva jmenovaní se sice do utkání s Jabloncem zapojili, kdežto Alibec naposledy za klub kopl do míče v srpnu a měl by být svěžím větrem. Zpočátku září ostatně rumunské reprezentaci gólem pomáhal k výtečné výhře v Rakousku. Kluž bez něj v posledních třech ligových utkáních vstřelila dohromady všehovšudy dvě branky. V Aradu si navíc utrhla ostudu, když na veřejnost unikly obrázky mimořádně zaneřáděné šatny hostů.

Ani s kompletní ofenzivní vozbou to však CFR nebude mít vůbec jednoduché. Sám Petrescu oslnil svými znalosti o Randers i dánské kopané - z týmu, který dominuje proti Midtjyllandu, prý jde značný přirozený respekt a jejich kouč Thomas Thomasberg je nejžhavějším trenérským artiklem v zemi.

Skutečně, 46letý stratég zaslouží velké uznání nejen za pěknou remízu 2:2 s favoritem skupiny, Alkmaarem. Thomasberg je v čele Randers tři roky a po převážně záchranářských bojích se s ním letos umístil na šesté příčce, aby pak v předkole Evropské ligy trápil Galatasaray.

Kluž bude logicky bez naposledy vyloučeného kapitána Maria Camory, a také Randers registrují jednu výraznou absenci v Marvinovi Eghovi. Otazníkem je dále akorát střelecká forma útočníka Alhajiho Kamary.
CFR Cluj - pravděpodobná sestava:
Cristian Balgradean; Cristian Manea, Mike Cestor, Andrei Burca, Florin Stefan; Emmanuel Culio, Mihai Bordeinau, Ciprian Deac; Billel Omrani, Gabriel Debeljuh, Claudiu Petrila.
Randers FC - pravděpodobná sestava:
Patrik Carlgren; Mikkel Kallesoe, Simon Piesinger, Erik Marxen, Bjorn Kopplin; Tosin Kehinde, Lasse Berg Johnsen, Frederik Lauenborg, Jakob Ankersen; Vito Hammershoy-Mistrati; Stephen Odey.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.34 - 3.33 - 3.17
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FK Jablonec (CZE)11001:03
2.AZ Alkmaar (NED)10102:21
 Randers FC (DEN)10102:21
4.CFR Cluj (ROU)10010:10
Skupina E
Feyenoord Rotterdam - Slavia Praha  (čtvrtek 21:00)
Slávisté nastoupí ve čtvrtek v Rotterdamu proti slavnému Feyenoordu k druhému utkání skupiny Evropské konferenční ligy. Český šampion před dvěma týdny na úvod zvítězil doma nad Unionem Berlín 3:1 a případná další výhra by ho zase o něco přiblížila k postupu. Mírným favoritem je nizozemský tým, který v dávné minulosti získal čtyři mezinárodní pohárové trofeje.

Feyenoord před 14 dny remizoval 0:0 na půdě Maccabi Haifa. Do osmifinále nově vzniklé Evropské konferenční ligy přímo postoupí jen vítězové skupin, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s celky na třetích místech v Evropské lize.

Zatímco Feyenoord postoupil do skupiny přes tři předkola, Slavia přešla do Evropské konferenční ligy poté, co nejprve vypadla ve 3. předkole Ligy mistrů s Ferencvárosem Budapešť a následně neuspěla ve 4. předkole Evropské ligy s Legií Varšava. V minulé sezoně červenobílí dokráčeli až do čtvrtfinále Evropské ligy, jejich pohárovým maximem je semifinále Poháru UEFA z roku 1996.

Feyenoord v sezoně 1969/70 vyhrál Pohár mistrů evropských zemí a v letech 1974 a 2002 ovládl Pohár UEFA, v poslední době ale na slavné časy jen vzpomíná. V minulém ročníku nizozemské ligy skončil až pátý. Aktuálně má ale Feyenoord dobrou formu. V generálce po obratu z 2:3 porazil Nijmegen 5:3, krátce předtím nečekaně triumfoval na půdě rivala PSV Eindhoven vysoko 4:0 a doma vyhrál posledních devět soutěžních zápasů.

Daří se i Slavii, která pětkrát za sebou zvítězila a v posledních šesti zápasech dala 21 branek. V české lize svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského protáhli před víkendovým derby na Spartě rekordní sérii bez porážky na 54 utkání.

"Myslím si, že jsme dobře naladěni. Nizozemská liga je celkově útočná, ať už je to Feyenoord, PSV nebo Ajax, jsou to top ofenzivní týmy. My jsme taky teď hodně do ofenzivy. Vypadá to, že by to měl být hodně dobrý zápas pro fanoušky, kteří si můžou užít ofenzivní fotbal z obou stran," uvedl asistent slávistického trenéra Zdeněk Houštecký.

"V posledním zápase otočili vývoj utkání z 2:3 na 5:3. Mají hodně ofenzivní mužstvo a my taky, takže si myslím, že pro diváky to bude super zápas," řekl klubové televizi brankář Aleš Mandous.

Informace o soupeři trenéři získali i od nizozemského útočníka Micka van Burena, který aktuálně z Edenu hostuje v Českých Budějovicích a ve Feyenoordu v mládí působil. "On je jejich velký fanoušek, probírali jsme to s ním. Máme o nich perfektní informace," uvedl Houštecký.

Zatímco Slavia ve třech zápasech s nizozemskými soupeři v soutěžích UEFA neprohrála a přes Ajax v roce 2007 poprvé prošla do skupiny Ligy mistrů, Feyenoord v šesti utkáních s českými celky nezvítězil. Krátce po triumfu v Poháru UEFA v roce 2002 nestačil na Teplice a neuspěl ani se Spartou.

"Proti Slavii nás čeká nádherný duel. Soupeř si poslední dobou vede v pohárové Evropě výborně. My jsme teď z posledních tří zápasů získali devět bodů, takže se nám do utkání půjde dobře," uvedl trenér Feyenoordu Arne Slot.

Jeho tým doma hodně těží z podpory fanoušků, kteří jsou nejvyhlášenější v zemi. Stadion s názvem De Kuip pojme přes 50 tisíc lidí. "Viděli jsme to na YouTube, je to fantastické. Hodně se na to těšíme. Fanoušci dokáží celý zápas tvořit úžasnou atmosféru. Stadion je nádherný a pro nás pro všechny to bude další zážitek," uvedl Houštecký.

Pražané mají nadále velké problémy na pozici stopera, kde je mimo hru čtveřice David Hovorka, Ondřej Kúdela, Taras Kačaraba a Ladislav Takács. Ve středu obrany tak zřejmě znovu nastoupí univerzál Tomáš Holeš.

Utkání má ve čtvrtek výkop v 21:00.
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Bijlow - Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia - Toornstra, Kökcü - Džahánbachš, Til, Sinisterra - Linssen.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Bah, Ousou, Holeš, Bořil - Ševčík, Traoré - Masopust, Stanciu, Schranz - Kuchta.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.84 - 4.18
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Union Berlín - Maccabi Haifa  (čtvrtek 21:00)
Union Berlín čeká druhé vystoupení v Konferenční lize a pokud chce pomýšlet na postup, měl by v duelu s Maccabi Haifa bodovat. Izraelci získali před čtrnácti dny bod za remízu s Feyenoordem a s prázdnou nechtějí odjíždět ani z německé metropole.

Bundesligový Union Berlín mohl jen litovat, že se v prvním zápase v Edenu vykartoval Paul Jaeckel. Oslabení totiž Němci nezvládli a i když dokázali zareagovat na trefu Alexandera Baha, prohráli 1:3. Další šanci budou mít na východě Berlína ve čtvrtek, to totiž na Olympiastadion zavítá Maccabi Haifa.

Union má v letošní sezoně velké ambice a rád by prorazil nejen v Bundeslize, ale také v Konferenční lize. Co se týče domácí soutěže, v ní našli Die Eisernen jen jednoho přemožitele a asi nepřekvapí, že šlo o Borussii Dortmund.

Svěřenci Urse Fischera se tentokrát mohou spolehnout na domácí prostředí a pro všechny příznivce Unionu to bude velký svátek. Vždyť evropské poháry tu diváci viděli naposledy před dvaceti lety. Tehdy Union vypadl ve druhém kole Poháru UEFA.

Čerstvější zkušenosti s evropskými poháry má Maccabi Haifa. Izraelci hráli v prvním zápase Konferenční ligy 0:0 s Feyenoordem a získali bod. Větší tlak tedy bude ve čtvrtek na německém mužstvu.

Maccabi Haifa má v izraelské nejvyšší soutěži za sebou jen čtyři duely a na domácím stadionu je zatím stoprocentní. O víkendu porazila Petach-Tikvu 2:0 a v tabulce jí patří průběžné čtvrté místo. Úspěšný byl i Union, který udolal 1:0 Arminii Bielefeld a v tabulce se posunul na osmé místo.

Utkání v Berlíně budou mít na starosti skotští sudí na čele s Graemem Stewartem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 4.78 - 7.89
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha (CZE)11003:13
2.Feyenoord Rotterdam (NED)10100:01
 Maccabi Haifa (ISR)10100:01
4.Union Berlín (GER)10011:30
Skupina F
FC Kodaň - Lincoln Red Imps  (čtvrtek 21:00)
Lincoln Red Imps se při své premiéře v hlavní fázi evropské soutěže příliš nepochlapil, byť PAOK se rozhodně neodevzdal bez boje a nejspíš měl i na těsnější výsledek než 0:2. Teď ovšem na gibraltarského trpaslíka čeká potenciálně ještě náročnější pilulka v podobě FC Kodaň...

Otázkou je, jaká Kodaň se do Parken dostaví. Ta, která rozstřílela Slovan v prvním utkání Konferenční ligy a nasázela pětku Sivassporu či naposledy v lize relativně silnému Nordsjaellandu? Anebo ta, která o pár dní dříve nestačila ve šlágru na Midtjylland a především senzačně vypadla z poháru po jednoznačné prohře 0:3 s druholigovým Nykøbingem? A ne, nejednalo se o kontumaci. Kodaň vážně třikrát kapitulovala bez odezvy.

Možná právě kvůli této zkušenosti však nyní Kodaň nic nepodcení. Představí se ostatně doma, kde to vždy vře - jak jsme viděli už na Euru - a kde zároveň z posledních šesti soutěžních utkání odehráli všehovšudy jedno jediné. To nepovedené s Midjtyllandem.

Lincolnu mezitím nestačilo zklamání z úvodního klání v Konferenční lize a ještě si přiložil nezvládnutým finále domácího poháru s Europou (1:3). Také Red Imps tak mají dnes co dokazovat. Alespoň duo Lee Casciaro-Liam Walker by už mohlo být připraveno Kodaň prověřit. Ta mezitím dál postrádá dlouhodobé zraněné v Bryanu Oviedovi a Mariosi Oikonomouovi. Rasmus Falk se blíží návratu, ale teď by na něj ještě dojít nemělo.
FC Kodaň - pravděpodobná sestava:
Kamil Grabara; Kevin Diks, Davit Khocholava, Nicolai Boilesen, Victor Kristiansen; Lukas Lerager, Zeca; Jens Stage, Pep Biel, Luther Singh; Jonas Wind
Lincoln Red Imps - pravděpodobná sestava:
Lolo Soler; Jesus Tuscano, Scott Wiseman, Bernardo Lopes, Roy Chipolinat; Graeme Torilla, Marco Rosa, Liam Walker; Ethan Brito, Kike Gomez, Fernando Carralero
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.06 - 15.40 - 47.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PAOK Soluň - Slovan Bratislava  (čtvrtek 21:00)
Slovan Bratislava by rád konečně získal první tři body v Konferenční lize, ale ani při druhém pokusu to nebude mít jednoduché. Svěřenci trenéra Vladimíra Weisse staršího pojedou do řecké Soluně, kde je čeká PAOK.

Hned úvodní duel Konferenční ligy nabídl zajímavé měření sil. Slovenský celek doma v Bratislavě přivítal velkého favorita na postup ze skupiny, dánskou Kodaň. A výsledek pro něj musel být skličující. Především díky dvěma gólům zkušeného Jonase Winda totiž slovenský klub prohrál. Herně se ale rozhodně neměl za co stydět a trenér Weiss po utkání cítil několik křivd s ohledem na řízení zápasu arbitrem Fabbrim.

Před utkáním se soluňskou pýchou se Slovan přeci jen trochu trápil. Odehrál tři ligová klání včetně třetího, odloženého kola. Jenže vyhrál jen jednou, když si naposledy poradil se Senicou. Po remíze se Žilinou a nečekané porážce od Ružomberoku mu tři vstřelené góly určitě přišly vhod. Stejně jako jméno soupeře, s nímž má Slovan překvapivě dobré zkušenosti.

A není to tak dávno - před více než dvěma lety se Slovan utkal právě s PAOKem a hrálo se o hodně. Ve hře byla účast v základních skupinách Evropské ligy. Favorit z Řecka ale na Slovensku v samém závěru inkasoval gól od Myentyho Abeny a i když v odvetě Slovanu nasázel tři branky, dvě dostal. Rozhodovalo tak tehdy ještě platné pravidlo o větším počtu branek vstřelených na hřišti soupeře, což poslalo dál právě Slovan.

Řekové si na tuhle blamáž moc dobře pamatují a za každou cenu chtělo slovenskému soupeři porážku vrátit. A formu nemají vůbec špatnou. Do základních skupin Konferenční ligy vstoupili výhrou nad Lincolnem, od něhož nedostali ani jednu branku.

A od té doby jim to klape i v řecké Super League, kde si od duelu s Lincolnem poradili postupně s Tripolisem, Panetolikosem a naposledy zvládli i duel s AEK Atény. To jim stačí na současnou druhou příčku o bod za Olympiakosem Pireus. Utkání, které začne na Toumba Stadium od devíti hodin, dostal na starost Portugalec João Pinheiro.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.34 - 5.20 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Kodaň (DEN)11003:13
2.PAOK Soluň (GRE)11002:03
3.Slovan Bratislava (SVK)10011:30
4.Lincoln Red Imps (GIB)10010:20
Skupina G
Tottenham Hotspur - NŠ Mura  (čtvrtek 21:00)
Tottenham patří mezi největší favority na vítězství v celé Konferenční lize a nyní má před sebou zápas, ve kterém je jeho povinností získat tři body. Do Londýna totiž zavítá slovinská NŠ Mura, absolutní nováček základních skupin evropských pohárů. Dá se očekávat, že manažer Nuno Espírito Santo obmění sestavu, což ale pozici favorita nijak nezlehčí.

Takřka jistě vyběhne proti Muře jiná jedenáctka, než která se představila ve víkendovém zápase na Arsenalu. Nuno Espírito Santo potřebuje protočit sestavu a pošetřit síly na další těžký zápas proti Aston Ville.

Tottenham sice vyhrál první tři duely Premier League, ale pak se zasekl a naopak tři zápasy v řadě prohrál. Ten poslední navíc v prestižním londýnském derby s Arsenalem, což jeho fanoušky mrzí dvojnásob. Ukázalo se, že Spurs mají problémy v ofenzivě i defenzivě. Největší hvězda Harry Kane se ještě netrefila a na sociálních sítí to pořádně schytává. Vše samozřejmě umocňuje fakt, že Kane měl v létě namířeno do Manchesteru City. Co se týče obrany, tak tři inkasované góly třikrát v řadě také nejsou zrovna dobrou vizitkou. Jinými slovy, jak Tottenham rychle formu nabyl, tak jí také pozbyl.

Ve čtvrtečním zápase jdou ale všechny statistiky a bilance stranou. Tottenham je proti Muře velkým favoritem a měl by získat tři body. V prvním zápase v Roazhon Parku proti Stade Rennes se mu to nepodařilo a zápas skončil remízou 2:2.

NŠ Mura je pro anglický celek poměrně velkou neznámou. Slovinský klub pravidelně startuje v předkolech evropských pohárů, ale ještě nikdy se mu nepodařilo do skupinové fáze postoupit, až letos! Dá se ale očekávat, že v konkurenci Tottenhamu, Vitesse a Stade Rennes příliš bodů nezíská. V prvním zápase Mura podlehla Vitesse nejtěsnějším rozdílem.

Je dost pravděpodobné, že v sestavě Tottenhamu nebude chybět Harry Kane. Nuno Espírito Santo ho potřebuje dostat do formy a jelikož Steven Bergwijn laboruje se zraněním, tak není příliš mnoho dalších variant. K dispozici nebude ani Ryan Sessegnon.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Gollini - Tanganga, Romero, Rodon, Davies - Lo Celso, Skipp, Winks - Lucas, Kane, Gil
NŠ Mura - pravděpodobná sestava:
Obradović - Pucko, Marusko, Gorenc, Sturm - Kozar, Horvat - Kous, Lotric, Skoflek - Marosa
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.08 - 11.90 - 35.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Vitesse - Stade Rennes  (čtvrtek 21:00)
Sice má Konferenční liga za sebou pouze úvodní kolo, už předem ovšem můžeme označit tenhle duel jako možný klíčový pro případné zodpovězení na otázku, kdo spolu s vysoce favorizovaným Tottenhamem proklouzne na první dvě příčky v tabulce. Vitesse a Rennes čeká vzájemný zápas, který může jeden z celků nakopnout k finálnímu postupu do play-off.

Na start do nově vytvořené soutěže v rámci měření sil na evropské půdě si nemohlo ani jedno z družstev zásadně stěžovat. Domácím se povedlo ve Slovinsku skolit Muru, hosté urvali před vlastními fanoušky určitě hodně cenný bod s londýnským gigantem. Výsledkově si od té doby vedli úplně stejně. Na domácí scéně nejprve prohráli, poté vyhráli a naposledy remizovali.

Pokud bude chtít celek z Arnhemu udržet průběžné vedení v pořadí skupiny G, bude muset slavit zisk dalšího tříbodového skalpu. Neboť se neočekává, že by Tottenham v souběžně hraném klání doma zaváhal s Murou. "Víme, že Rennes je velkým klubem. Vždyť loni přece působil v Lize mistrů," připomínal domácí lodivod Thomas Letsch. "Máme velký respekt."

Hosté před pár dny v Ligue 1 nebyli daleko od výhry na půdě Bordeaux, o tu nakonec přišli až v závěrečných pasážích. Vykázali každopádně po nevalném předchozím období zlepšení, ve vloženém kole mimochodem nasázeli šest branek Clermontu. Naopak Vitesse se generálka na tohle klání úplně nevyvedla, určitě si představovalo proti Fortuně jinačí výsledek než plichtu.

Bretaňský výběr je možná na evropském poli o něco ostřílenější, i proto kouč Bruno Génésio bude muset své mužstvo připravit na fakt, že je právě ono pasováno do role mírného favorita. "Rennes má silný tým, jsme však nachystaní," povídal arnhemský bek Elazar Dasa. "Musíme být připraveni na silného, fyzicky vyspělého a rychlého soupeře. Čeká nás dost těžká výzva."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.99 - 3.66 - 1.94
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SBV Vitesse (NED)11002:03
2.Tottenham Hotspur (ENG)10102:21
 Stade Rennes (FRA)10102:21
4.NŠ Mura (SLO)10010:20
Skupina H
FC Basilej - Kairat Almaty  (čtvrtek 21:00)
V prvních zápasech skupiny H nebylo nic k vidění. Doslova se nemusely hrát. Oba totiž skončily bezbrankovou remízou. Basilej tak s Kairatem Almaty začíná psát na nepopsané stránky a tentokrát už se jí další ztráta bodů rozhodně tolerovat nebude...

Pravý vrchol měsíce září ovšem pro Basilej nadešel o posledním víkendu, když na její hřiště zavítal FC Zürich. Jednalo se o první švýcarský "Klassiker”, v němž se reálně o něco hrálo, za posledních sedm let. Tehdy FCB platilo za obhájce a FCZ za vicemistra. Od té doby se oba kluby na jedné vlně nesetkávaly. A Basilej návrat do starých kolejí zvládla výhrou 3:1.

Teď švýcarský celek čeká podstatně větší neznámá - s kazašským soupeřem se dosud v pohárech neutkal. Basilej se však bude chtít primárně starat o sebe a svou zlepšenou formu po mizerném startu do sezony; aktuálně FCB třikrát v řadě vyhrálo a šestkrát po sobě neprohrálo.

Trojlístek Goncalo Cardoso, Andrea Padula a Jordi Quintila již pomalu nabírá tréninkovou praxi, na ostrý zápas to však zatím v dresu Basileje nebude. Bolavá kolena na druhé straně nepustí do hry tandem Jacek Goralski-Gafurzhan Suyumbayev.
FC Basilej - pravděpodobná sestava:
Heinz Lindner; Raoul Petretta, Eray Comert, Andy Pelmard, Sergio Lopez; Pajtim Kasami, Fabian Frei; Wouter Burger, Dan Ndoye, Valentin Stocker; Arthur Cabral
Kairat Almaty - pravděpodobná sestava:
Stas Pokatilov; Kamo Hovhannisyan, Nuraly Alip, Rade Dugalic, Macky Bagnack; Denis Polyakov, Aibol Abiken, Ricardo Alves; Jose Kante, Vagner Love, Artur Shushenachev
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.87 - 6.91
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Omonia Nikósie - Qarabağ Ağdam  (čtvrtek 21:00)
Dvě remízy se urodily po prvním kole ve skupině H, všechny celky, a to včetně Omonie a Karabachu, tedy jsou bodově na stejné startovní pozici jako na začátku. A dokonce v obou duelech nepadl jediný gól, o který se tak nyní kyperský i ázerbájdžánský celek bezpochyby pokusí. Jedině vítězství někoho z nich může v tomto ohledu posunout záležitosti kupředu.

Na evropském poli je určitě daleko ostřílenější hostující celek, k němuž neodmyslitelně patří i postava Gurbana Gurbanova, který jakožto trenér působí v Karabachu už od roku 2008. A možná že dovednosti, nabyté z let minulých, by mu mohly dopomoci k uzmutí prvních dvou příček v tabulce, které zaručují jistou účast v jarní části nově vytvořené Konferenční ligy.

Omonia na úvod svého podzimního působení na evropské scéně na půdě dalekých Almat nepředvedla špatný výkon. Karabach ovšem možná bude představovat přece ještě trochu těžší kalibr. "Pokud chceme proklouznout dál, musíme uspět doma. Basilej i nynější soupeř jsou zkušenější. A my uvidíme, jak konkurenceschopní budeme," řekl domácí kouč Henning Berg.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.68 - 2.88 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)10100:01
 Qarabağ Ağdam (AZE)10100:01
 Kairat Almaty (KAZ)10100:01
 Omonia Nikósie (CYP)10100:01

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
Largo

Forza Roma!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Snad Alaškert vyhraje

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele