Konferenční liga - souhrn 1. kola skupinové fáze

16.09.2021, 22:56
Aktuality
Lorenzo Pellegrini (© AFP)
Slavia porazila Union Berlín a vede tabulku své skupiny, v jejímž druhém zápase se Maccabi rozešlo smírně s Feyenoordem. Rennes remizovalo s Tottenhamem, Slovan Bratislava nestačil na FC Kodaň. AS Řím večer nedal šanci CSKA Sofia...
Skupina A

HJK Helsinky - LASK Linz 0:2

16.09.2021 18:45

Góly: 15. Dario Marešić, 89. Christoph Monschein

Finský mistr měl proti LASKu větší držení balónu, ale zcela selhal v produktivitě, zatímco Rakušané dvakrát udeřili. Poločasové vedení zařídil Linci už po patnácti minutách Dario Marešić a pojistku vstřelil minutu před koncem krásnou trefou Christoph Monschein.

Konferenční liga je pro Helsinky velkou příležitostí se ukázat, ale proti rakouskému Linzu to nevyšlo. Hosté měli na začátku utkání mírnější převahu, ale ze série rohových kopů nic nevzešlo. LASK to nemuselo mrzet, protože už v 17. minutě vstřelil úvodní gól Dario Marešić. Bollerovu střelu vyrazil Keto před sebe a Marešić byl ve správný čas na správném místě. Marešičův gól byl nejdůležitějším okamžikem jinak nemasného a neslaného prvního poločasu.

Helsinky se samozřejmě nevzdávaly a do druhé půle přišla čerstvá síla Riku Riski. Sestavu osvěžili i hosté, ale k lepšímu obrazu hry to nevedlo. V 68. minutě měl dobrou příležitost Monschein a Keto dokázal i s problémy situaci ustát.

HJK byl ve hře o body až do poslední chvíle, tedy přesněji řečeno do 89. minuty. Právě v tento moment vstřelil druhý gól Christoph Monschein. Obrana Helsinek už byla hodně otevřená, když si Monschein zpracoval balón a parádním obstřelem nedal Ketovi šanci. LASK Linz zvítězil na finské půdě 2:0 a Konferenční ligu rozehrál tím nejlepším způsobem.

Více informací k zápasu

Maccabi Tel-Aviv - Alashkert FC 4:1

14.09.2021 16:30

Góly: 13. Stipe Perica, 32. Gavrie Kanichowsky, 45+3. Dan Biton (pen.), 72. Matan Hozez - 17. José Embaló

Premiéra v hlavní fázi evropských pohárů vůbec prvnímu arménského klubu v historii nevyšla dle představ a očekávání. Alaškert venku jasně nestačil na favorizované Maccabi Tel Aviv, které do přestávky vsítilo tři branky a následně po obrátce přidalo ještě jednu. Hosté drželi nerozhodný stav zhruba jen v první třetině utkání, právě v téhle pasáži též jedinkrát skórovali.

Po statistické stránce přitom nebyl izraelský celek o tolik lepší než jeho protivník, držení míče vykazovalo vlastně podobná čísla, co se týče třeba celkového počtu střel na bránu, vyslal jich jen o šest více. V kontextu konečného výsledku by sumární údaje mohly být v tomto ohledu daleko propastnější. Alaškert však možná zaplatil daň z nováčkovství a za svou nezkušenost.

Domácí vstoupili do tohoto úvodního měření sil skupinové části nově vytvořené Konferenční ligy lépe a už ve 13. minutě se po pěkné kombinaci ujali vedení. Biton na hranici šestnáctky prostrčil míč na volného Pericu, jenž si kličkou obhodil bránícího Voskanjana a v koncovce před brankářem Čančarevićem nezaváhal. Náskok ovšem Maccabi nevydržel příliš dlouho.

V 17. minutě si totiž z pravé strany seběhl blíže do středu pole José Embaló poté, co přebral přihrávku od Bezecourta, a zamířil zpoza vápna levačkou na bližší tyčku. Ve 32. minutě se ale zase radoval telavivský výběr. Kanichowsky totiž vyzrál na pravidlo o ofsajdu, zavčasu ho uvolnil Biton, který si připsal svou druhou asistenci, a následné zakončení Čančarevič nelapil.

V závěru poločasu Maccabi udeřilo potřetí. Voskanjan ve vlastním pokutovém území srazil k zemi pronikajícího Guerrera a nařízena byla penalta. I když Biton jako exekutor neuspěl, měl možnost si vše zopakovat, neboť Čančarević v době kopu nestál nohou na brankové čáře, a napodruhé už nezaváhal. V 72. minutě pak pojistil výhru Hozez, jenž cílil do prázdné brány.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Maccabi Tel-Aviv (ISR)11004:13
2.LASK Linz (AUT)11002:03
3.HJK Helsinky (FIN)10010:20
4.Alashkert FC (ARM)10011:40
Skupina B

Anorthosis Famagusta - FK Partizan 0:2

16.09.2021 21:00

Góly: 42. Queensy Menig, 68. Ricardo Gomes

Partizan potvrdil roli mírného favorita a dočkal se na půdě kyperského soupeře zisku tří bodů v rámci Konferenční ligy. Anorthosis, který se dlouhá léta nemohl probojovat do hlavní fáze evropských pohárů, nedokázal za celých devadesát minut vsítit jedinou branku, za hosty se naopak prosadil v první půli Queensy Menig a vr druhém i jeho spoluhráč Ricardo Gomes.

Domácí celek, v sestavě také s českým rodákem Josefem Hušbauerem, v útoku nebyl určitě tak nebezpečný jako jeho protivník, jenž si ve finále asi konečný zdar vlastně zasloužil. Avšak kdo ví, jakým směrem by se nakonec střetnutí upínalo, kdyby zakončující Christodoulopoulos se svou střelou byl o něco šťastnější a kdyby v bráně nezasáhl hostující brankář A. Popovič.

V 15. minutě naopak mohl gólově udeřit Partizan, taktéž domácí gólman Loria, podobně jako A. Popovič, byl ovšem připravený a šanci Miljkoviče zneškodnil. Ve 35. minutě byl už srbský celek vstřelené brance ještě blíže, a to zásluhou Ščekiče, nicméně hlavičkou trefil pouze tyč. Až s blížícím se koncem prvního dějství bělehradský výběr skóroval, Menig zacílil z dorážky.

V 63. minutě se mohl Anorthosis dočkat vyrovnání, střídající Deletič se snažil vyzrát na A. Popoviče, ovšem ten mu radost jednoduše pokazil svým dobrým zákrokem. V 68. minutě pak Partizan definitivně rozhodl o svém vítězství. Jovič na hranici šestnáctky přenechal balón k nohám Ricarda Gomese a ten z otočky propálil pravačkou tvrdě marně zasahujícího Loriu.

Více informací k zápasu

Flora Tallinn - KAA Gent 0:1

16.09.2021 18:45

Góly: 54. Darko Lemajić

Flora Tallinn si doma nenechává ani jeden bod, všechny tři si odváží Belgičané. Gentu zajistil výhru v prvním utkání Konferenční ligy Darko Lemajić, který se prosadil na začátku druhé půle.

Úvod byl v podání obou týmů, především pak domácích, dost klidný. Hlavně neudělat chybu, to asi bylo heslo domácího Tallinnu. Jeho plány, ať už byly jakékoli, navíc narušila 18. minuta, v níž musel ze hřiště zraněný Seppik. Tou dobou se už Gent začal usazovat na půdě svého soka a začínal mít drtivou převahu v držení míče.

Ke konci poločasu se hosté blížili k první brance a frekvence střel na brankáře Igonena se začala zvětšovat. Druhá půle začala mnohem lépe pro hosty. Nejprve se jen těsně netrefil mezi tři tyče Laurent Depoitre, ale krátce po něm už se Gent konečně prosadil.

Darko Lemajić dostal ve vápně domácích jednak dost prostoru a jednak krásnou nahrávku, takže už mohl v pohodě zakončit. Stejný hráč mohl zvýšit ještě v samém závěru, ale tentokrát si brankář Igonen poradil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FK Partizan (SRB)11002:03
2.KAA Gent (BEL)11001:03
3.Flora Tallinn (EST)10010:10
4.Anorthosis Famagusta (CYP)10010:20
Skupina C

FK Bodø/Glimt - Zarja Luhansk 3:1

16.09.2021 21:00

Góly: 48. Ulrik Saltnes, 49. Ola Solbakken, 60. Amahl Pellegrino - 90. Artem Hromov

Norský celek Bodø/Glimt vstoupil do nového pohárového ročníku Konferenční ligy tím nejlepším způsobem, protože si doma dokázal poradit s ukrajinskou Zarjou. Za každý jeden bod jí věnoval stejný počet branek; Ukrajinci dokázali snížit až v 90. minutě.

V Norsku se fotbal hraje pochopitelně v jiném časovém intervalu a Bodø/Glimt už hraje po kompletních osmnácti kolech o titul. A do toho se muselo soustředit na pohárové utkání s návštěvou z Ukrajiny. Její brankář, mladý Dmytro Matsapura, byl od začátku docela v presu a musel se mít na pozoru zejména před několika nebezpečnými pokusy ze strany domácích záložníků. Zarja se naopak nemohla dostat do tempa a celou první půli se směrem do útoku trápila.

Nepřesnost ale trápila i domácí ekipu, takže jsme se v první půli nedočkali ani jedné branky, ale také ani jedné pořádné šance. Druhé dějství ale fanouškům všechno vynahradilo. Zejména tedy domácím. Ti totiž oslavovali gól hned dvakrát za první čtyři minuty z druhé půle!

Ve 48. minutě Berg zakroutil centr od rohového praporku na hlavu zkušeného záložníka Ulrika Saltnese a Matsapura lovil míč ze sítě poprvé. O pouhou minutu musel tuhle cestu hanby absolvovat podruhé, protože útočník Ola Solbakken proklouzl i s míčem do vápna a tvrdou ranou poslal míč nechytatelně pod břevno!

Třetí branka na sebe nenechala dlouho čekat. V 60. minutě totiž Amahl Pellegrino vystihl špatnou zpětnou nahrávku Nazaryny a pokořil i brankáře Matsapuru. Hosté se z tohoto šoku už neoklepali a v 90. minutě stačili díky průniku Arťema Hromova pouze snížit na konečných 3:1 pro Nory.

Více informací k zápasu

AS Řím - CSKA Sofia 5:1

16.09.2021 21:00

Góly: 25. Lorenzo Pellegrini, 38. Stephan El Shaarawy, 62. Lorenzo Pellegrini, 82. Gianluca Mancini, 84. Tammy Abraham - 10. Graham Carey

Římané předvedli další suverénní výkon, byť na domácí půdě nejprve s CSKA prohrávali. Nakonec se ale vzchopili k parádní odpovědi a nasázeli svému soupeři pět branek. O tři z nich se postarali muži s kapitánskou páskou, Pellegrini s Mancinim.

CSKA Sofia se s Římany utkala v posledním roce už dvakrát a dnes chtěla navázat na impresivní představení z minulé sezony. Jenže proti ní stál jeden z největších trenérů historie, José Mourinho. Ten se dnes odhodlal k poměrně velké obměně základní sestavy. A určitá nesehranost byla na hře AS znát.

Už v desáté minutě se totiž obrana Vlků nedohodla, oba stopeři podcenili svého soupeře a s nimi se nikdo další nevracel dostatečně důrazně. Wildschut zvládl odcentrovat na střed vápna, kde si míč převzal Graham Carey. Tomu se povedlo proklouznout přes Manciniho a z úhlu ještě parádní ranou pod víko překonat Ruie Patrícia!

Trenér Mourinho se tvářil hodně překvapeně, ale jestli jeho svěřenci v této sezoně zatím něco ukázali, tak to byla vnitřní síla a nezdolné přesvědčení o tom, že když budou bojovat až do posledních minut, můžou vyhrát cokoli. Chvíli jim sice trvalo, než se dostali do tempa, ale patnáct minut po inkasované brance se Vlkům povedlo vyrovnat. Karsdorpův krásný centr si ze vzduchu ukázkově stáhl kapitán Lorenzo Pellegrini a následně téměř automaticky poslal jemný oblouček k tyči!

Krásný gól, který dal vzpomenout na jistého kapitána AS s desítkou na dresu ale nebyl tím jediným, na co se AS zmohlo. Za dalších dvanáct minut se míč od Péreze dostal k Šomurodovi, který jej udržel a poslal na kraj vápna na Stephana El Shaarawyho. Ten si balon srovnal a poslal ho přesnou ranou k tyči - 2:1.

Druhá půle začala poměrně tiše, bez větších šancí či vzruchu. Soudě dle dalších situací ale spíš jen AS sbíralo síly na drtivý závěr. Nejprve se v 62. minutě prohnal do vápna mladý odchovanec AS Řím Calafiori, který se postupně vyhnul dvěma obráncům a přihrávkou pod sebe oslovil Pellegriniho. Mladý záložník pak už snadno posunul míč za záda brankáře Busatta.

Římané prostřídali několik hráčů a kromě toho dostal první žlutou kartu hostující Yanic Wildschut. V rozmezí třinácti minut pak následovala druhá žlutá pro stejného hráče za faul na unikajícího Carlese Péreze. A Řím svou přesilovku využil okamžitě. Po rohovém kopu AS následoval centr do vápna, který Smalling poslal jen do tyče. Od ní se ale balon dostal k Gianlucovi Mancinimu, který v roli kapitána po střídajícím Pellegrinim skóroval.

O pouhou minutu později Eldor Šomurodov zakončil svůj postup do otevřené obrany ranou do tyče. Uzbecký střelec se hodně snažil o gól, ale když ho nedal sám, aspoň ho vymyslel. Za dalších 60 vteřin vysunul nabíhajícího Tammyho Abrahama, který si pohlídal ofsajdovou linii a chladnokrevně zakončil na zadní tyč nad padajícím brankářem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AS Řím (ITA)11005:13
2.FK Bodø/Glimt (NOR)11003:13
3.Zarja Luhansk (UKR)10011:30
4.CSKA Sofia (BUL)10011:50
Skupina D

FK Jablonec - CFR Cluj 1:0

16.09.2021 21:00

Góly: 52. Václav Pilař (pen.)

Jablonečtí vstoupili do Evropské konferenční ligy domácí výhrou 1:0 nad rumunským mistrem Kluží. Utkání skupiny D rozhodl v 52. minutě Václav Pilař proměněnou penaltou, před níž byl vyloučený hostující Mário Camora.

Svěřenci trenéra Petra Rady sehrají druhé utkání v nově vzniklé soutěži za dva týdny v Alkmaaru. Nizozemský tým v souběžně hraném duelu remizoval na hřišti dánských Randers 2:2.

Domácí měli od začátku převahu a v šesté minutě si vytvořili první velkou šanci. Pilař přihrávkou za obranu vyslal Pleštila, který ale sám před Balgradeanem vysoko přestřelil. Gólman Kluže za čtvrt hodiny vyrazil Pilařův volej a po rohu reflexivně vychytal i Zeleného.

Vítězové posledních čtyř ročníků rumunské ligy poprvé zahrozili po půl hodině hry, kdy Omrani z rohu hlavičkoval nad břevno. Jinak hráči Kluže příliš nebezpeční nebyli.

Jablonečtí dobře začali druhý poločas. Kapitán Camora v šestnáctce odvrátil rukou míč mířící do branky a dostal červenou kartu. Pokutový kop v 52. minutě s jistotou proměnil Pilař.

Oslabená Kluž v 65. minutě málem vyrovnala, ale pohotový tečovaný pokus Bouhenny vytěsnil vynikajícím zákrokem Hanuš. Na další šanci 3636 diváků čekalo až do 82. minuty, kdy Zelený po Krobově centru hlavičkoval nepřesně.

Jablonec v nastavení přečkal velkou šanci Costacheho a v pohárech zvítězil potřetí za sebou. Naopak Kluž v evropských soutěžích prohrála čtvrté utkání v řadě.

Více informací k zápasu

Randers FC - AZ Alkmaar 2:2

16.09.2021 21:00

Góly: 27. Simon Piesinger, 68. Simon Graves Jensen - 24. Jordy Clasie, 34. Vangelis Pavlidis

AZ Alkmaar jenom remizoval na půdě Randers FC 2:2 a to znamená, že po prvním kole vede skupinu Konferenční ligy FK Jablonec. Nizozemci dvakrát vedli, ale domácí pokaždé dokázali vyrovnat.

Pro Dány je to vůbec první bod ve skupinové fázi evropské soutěže a nutno podotknout, že zasloužený. Alkmaar měl více ze hry, ale od Randers dostal lekci z produktivity.

Alkmaar začal velmi aktivně a už ve druhé minutě měl obrovskou šanci Pavlidis, ale na poslední chvíli ho odzbrojil Kallesöe. Následovaly i další šance hostujícího týmu. Carlgren výborně vyškrábl balón Karlssonovi, který už šel do kličky a další vzájemný souboj zase vyhrál on, když tentokrát vyrazil prudkou Karlssonovu ránu.

Převaha Alkmaaru byla zřejmá a ve 24. minutě už vstřelil vedoucí gól. Gudmundsson přihrál pod sebe Clasiemu a ten nekompromisní ranou napnul síť. Randers si do té doby nic nevytvořilo, ale přesto byla jeho odpověď bleskurychlá. AZ neodvrátilo standardní situaci a Simon Piesinger hlavou na zadní tyči překonal Vindahla.

Ani stav 1:1 neměl dlouhého trvání. Karlssonův centr dolétl na hlavu Pavlidise a i když ten napoprvé neuspěl, z dorážky už se mohl radovat. Před koncem poločasu byl blízko navýšení Wijndal, který ale na balón nedosáhl.

Šance byly k vidění i po změně stran. Hned z kraje poločasu orazítkoval tyč Piessinger a Randers tak byli blízko dalšímu vyrovnání. Alkmaar zase zahrozil prostřednictvím Wijndala, na jehož nástřel nikdo z hostí nezareagoval. AZ bylo pilnější ve střelbě, ale na branky to byla remíza. V 68. minutě totiž Randers znovu srovnalo, když si obrana Alkmaaru nepohlídala centrovaný balón a Simon Graves Jensen hlavou od země vstřelil gól.

Do konce utkání ještě zbývala spousta času, jenomže Alkmaar se už po třetí do vedení nedostal. Proti Aboukhlalovi výborně zasáhl Carlgren a v nastavení trestuhodně netrefil branku Aboukhlala. Randers udrželi remízový výsledek až do samotného konce.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FK Jablonec (CZE)11001:03
2.AZ Alkmaar (NED)10102:21
 Randers FC (DEN)10102:21
4.CFR Cluj (ROU)10010:10
Skupina E

Slavia Praha - Union Berlín 3:1

16.09.2021 18:45

Góly: 18. Alexander Bah, 84. Jan Kuchta, 88. Ivan Schranz - 70. Kevin Behrens

Ani přes více než 50minutovou přesilovku to Slavia nedostala zadarmo, ale tři body nakonec v kasičce zacinkaly díky dvěma zásahům střídajících Kuchty a Schranze. Slavia tak po loňské zkušenosti s Leverkusenem doma přemohla i dalšího bundesligového soka v Unionu...

Slavia do utkání vstoupila poněkud rozpačitě, když už ve třetí minutě umožnila během pár sekund dotyk s míčem ve vlastním vápně rovnou třem odlišným hráčům Unionu. Ten poslední - Max Kruse - však naštěstí promptně zamířil mimo výseč.

Ihned záhy se už domácí začínali cítit o poznání jistěji v kramflecích. Na Traorého střílený centr ještě divže nedosáhl Tecl, ovšem když Ševčík pálil po průniku Dorleyho, jeho střela byla ztečována pouze těsně vedle.

Kdo už se teče záhadně nedočkal, to byl Alexander Bah, jenž v 18. minutě nepříliš přesvědčivým volejem po odvráceném rohu propálil vše, co mu v cestě stálo, a skóre tak otevřel tak trochu na styl Lukáše Masopusta proti Kluži v památném předkole Ligy mistrů.

Další nadějný útok Pražanů zakončil krkolomně nad Tecl, než se opět přihlásilo o slovo aktivní duo Kruse-Awoniyi. Druhý jmenovaný však na míč nedosáhl.

Vidle do snažení Unionu do značné míry zapíchl Paul Jaeckel, který od úplného počátku zápasu chodil do soubojů příliš pozdě a za dva takové případy si vysloužil dvě zasloužené žluté karty. Podruhé mírně zatáhl unikajícího Lingra, jehož pohyb dělal Unionu problémy celý poločas. To jiné mírné zatažení Oscara v pokutovém území už rozhodčí netrestal.

Po poločase to po většinu času nevypadalo, jako by Slavia měla na hrací ploše o hráče víc. Naopak si Awoniyi a Khedira v jednu chvíli ve dvou vystačili proti přesile a druhý jmenovaný zčistajasna jen těsně minul. To se ukázalo být pouhou předzvěstí časů budoucích.

Awoniyi následně utěšeně zakončoval pozoruhodné přečíslení 4 na 2 z evidentního ofsajdu, a do třetice už bylo v 70. minutě srovnáno. Takács prohrál klíčový vzdušný souboj a Behrens už přihrávkou za obranu na penaltový puntík nemohl pohrdnout - 1:1 s 20 minutami do konce.

Pro závěrečné minuty se tak Jindřich Trpišovský logicky odhodlal k risku, když stáhl kapitána Traorého a nahradil jej útočníkem Krmenčíkem. A to se vyplatilo, stejně jako dřívější vysvlečení Kuchty. Ten totiž vrátil Slavii do vedení poté, co mu na kopačce čirou náhodou přistála Stanciuova sražená rána, přičemž Krmenčík potom šikovně pošťouchl míč proti noze jinému žolíkovi Schranzovi a ten přízemní ranou překvapil nepřesvědčivého Lutheho.

Více informací k zápasu

Maccabi Haifa - Feyenoord Rotterdam 0:0

14.09.2021 16:30

Góly: -

Žádná branka nakonec nepadla v utkání mezi Maccabi Haifa a nizozemským Feyenoordem Rotterdam. Největší šanci měl v prvním poločase Chery, který orazítkoval břevno. Maccabi jinak nedokázalo za devadesát minut vystřelit na branku.

Skupina E se rozehrála už v úterý a výsledek zápasu zajímá i slávistické fanoušky. Především pak výkon Feyenoordu, který bude v pořadí druhým soupeřem "sešívaných" v Konferenční lize. Utkání začalo opatrně. Ani jedna strana neměla trvalou převahu a teprve po dvaceti minutách přišla první gólová šance. Kapitán hostí Toornstra přesně přihrál Linssenovi, ale ten si nedokázal poradit s brankářem Cohenem. Na druhé straně byl mnohem blíže prvnímu gólu Chery, ovšem po jeho ráně se za Bijlowem otřáslo břevno! Diváci v Izraeli vstřebávali první výraznou gólovku.

Posléze byl přeci jenom o něco lepší Feyenoord, který po půlhodině hry opět prověřil Cohena. Ránou se tentokrát prezentoval Til. Nizozemci měli v prvním poločase celkem tři střely na branku, zatímco Maccabi Haifa ani jednu. Přesto to byli domácí, kteří měli největší příležitost první půle.

Podobný trend pokračoval i po změně stran. V 57. minutě nesedla střela Linssenovi a o dvacet minut později se stejná situace opakovala. A protože stejně nepřesně střílel i domácí Haziza, skončilo utkání bez branek. Maccabi i Feyenoord si připisují první bod.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha (CZE)11003:13
2.Feyenoord Rotterdam (NED)10100:01
 Maccabi Haifa (ISR)10100:01
4.Union Berlín (GER)10011:30
Skupina F

Slovan Bratislava - FC Kodaň 1:3

16.09.2021 18:45

Góly: 21. Ezekiel Henty - 18. Jonas Wind, 41. Jens Stage, 68. Jonas Wind (pen.)

Slovan úvodní střetnutí Konferenční ligy nezvládl. Doma podlehl Kodani poté, co nedokázal dohnat poločasovou ztrátu jedné branky, ba naopak jeho soupeř stačil ještě v průběhu druhé půle proměnit penaltu, kterou definitivně rozhodl o svém vítězství. Hosté tak jasně potvrdili, že jsou v moc dobré formě, a napříč všemi soutěžemi protáhli šňůru výher už na číslo devět.

Po roční odmlce se slovenský výběr propracoval do skupinové části evropských pohárů, jeho protivník každopádně patří na evropské scéně přece k těm ostřílenějším, jelikož se rozhodně pravidelněji dostává do hlavních fází. I nejen proto Kodaň byla pasována do role favorita. A svou úlohu nakonec zvládla. O její dvě branky ze tří se mimochodem postaral Jonas Wind.

A svůj první přesný zásah zaznamenal a následně oslavil už v 18. minutě utkání. Pep Biel pas z rohového čtvrtkruhu nasměroval na bližší tyčku, kde se nacházel právě jeho spoluhráč, jenž měl kolem sebe příliš prostoru a pohotově přelstil brankáře Chovana. Náskok ovšem hostům nevydržel dlouho, o tři minuty později se zase měnilo skóre, taktéž přitom po kopu z rohu.

Green byl exekutorem klíčové standardní situace, na hranici brankového území si naskočil nejvýše na plachtící merunu Henty, a ačkoli se neocitl ve vůbec jednoduché pozici, točil se totiž směrem od brány, umístil balón ke vzdálenější brankové konstrukci, po níž se gólman Grabara jen smutně ohlédl. Opravdu stěží mohl na zakončení nějakým způsobem reagovat.

Asi největší možnost ujmout se vedení Slovan propásl deset minut před obrátkou. Zmrhal se jal exekuce přímého volného kopu z levé strany, míč vyslal do šestnáctky k malému vápnu, odtud se pokusil hlavičkou rozvlnit síť Božikov, a i když do ní opravdu zamířil, pouze z boku. Naopak Kodaň tohle neproměnění příležitosti tvrdě ztrestalo, a to čtyři minuty před pauzou.

Pep Biel vyzrál na pravidlo ohledně ofsajdu, pronikl snadno za obranu Slovanu, nepočínal si nijak sobecky, a poté, co si všiml, že mu sbíhá Stage ze druhé vlny, adresoval ve správný čas přihrávku, a druhý gól dánského klubu byl na světě. Bratislavané se srovnání stavu nedočkali, jejich odpor následně zlomil Wind z pokutového kopu, nařízeného za faul Zmrhala na Dikse.

Více informací k zápasu

Lincoln Red Imps - PAOK Soluň 0:2

16.09.2021 18:45

Góly: 45+1. Chuba Akpom, 56. Alexandru Mitriţă

Tenhle zápas měl jasného favorita. A ačkoli soluňskému PAOK chvilku trvalo, než se gólově prosadil, konkrétně v závěru prvního poločasu, po přestávce ještě přidal jeden přesný zásah a dokráčel k očekávanému vítězství. Lincoln Red Imps, celek z Gibraltaru, historicky první účastník své země v rámci hlavní fáze evropských pohárů, tak při své premiéře nepřekvapil.

Do několika šancí se ale tenhle evropský trpaslík přece propracoval, jako třeba ve 25. minutě zásluhou Kikeho Gómeze, který si ve vápně míč se štěstím přehodil na svou levačku a jen o kousek minul vzdálenější tyčku. Ve 36. minutě se španělský forvard objevil v dokonce ještě lepší pozici, z blízkosti však na brankáře Paschalakise nevyzrál, jelikož jeho nohy neprostřelil.

Jinak ovšem řecký výběr působil přece daleko zkušeněji, a to po celý průběh tohoto klání. Už v 16. minutě ho mohl poslat do vedení Akpom, který se ocitl tváří v tvář gólmanovi Lolovi Solerovi, nicméně trestuhodně nenašel cestu za rozvlněním sítě. Na konci prvního dějství se již nicméně Akpom dočkal své odměny poté, co využil přihrávku zprava od Lucase Taylora.

V 56. minutě následně PAOK definitivně rozhodlo o zisku vlastně povinných tří bodů. Murg poslal centr z rohového čtvrtkruhu na hlavu Michailidise, a i když ten orazítkoval jenom tyč, jeho spoluhráč Mitrita z dorážky uspěl. Lincoln mohl zaznamenat alespoň jeden čestný zdar v samém závěru duelu, jenomže Chipolina svou dělovkou nasměroval balón pouze do břevna.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Kodaň (DEN)11003:13
2.PAOK Soluň (GRE)11002:03
3.Slovan Bratislava (SVK)10011:30
4.Lincoln Red Imps (GIB)10010:20
Skupina G

Stade Rennes - Tottenham Hotspur 2:2

16.09.2021 18:45

Góly: 23. Flavien Tait, 71. Gaëtan Laborde - 11. Loïc Badé (vl.), 76. Pierre-Emile Højbjerg

Jeden z největších taháků nově vzniklé Konferenční ligy se odehrál v Roazhon Parku - domácím stánku Stade Rennes, kam zavítal silný Tottenham Hotspur. V utkání padly celkem čtyři góly, ale z vítězství se neradoval nikdo. Tottenham vedl díky vlastnímu gólu Badého, jenomže Rennes dokázalo výsledek otočit. Konečné slovo měli Spurs, konkrétně autor vyrovnávací branky Pierre-Emile Höjbjerg.

Dle očekávání nechal Nuno Espirito Santo odpočívat členy základní sestavy, ale některá hvězdná jména ponechal. Především kapitána Harryho Kanea, jehož doplňovali Lucas Moura a Steven Bergwijn. Podobně nastoupili do zápasu i domácí s Gaetanem Labordem nebo Serhouem Guirassym.

A dlouho se v Roazhon Parku na góly nečekalo. V 11. minutě předvedli Spurs rychlý přechod do útoku a nepovedenou střelu Lucase Moury si vstřelil do vlastní sítě Loïc Badé. Domácí se poměrně rychle vzpamatovali a kontrolovali střelou z hranice šestnáctky, kterou Gollini vyrazil a následná dorážka hlavou Trufferta skončila nad brankou. Rennes ale nadále zůstávalo u balónu a ve 23. minutě vyrovnalo na 1:1. Flavien Tait si narazil s Guirassym a přesně mířenou ranou k tyči překonal Golliniho.

Další pohroma stihla Kohouty po půlhodině hry, když kvůli zranění odešel Bergwijn a nahradil jej Pierre-Emile Höjbjerg. Zbytek prvního poločasu byl vyrovnaný a nepřinesl žádnou větší šanci jak na té, či oné straně.

V 54. minutě stáhl Nuno Espirito Santo hvězdného Kanea i Lucase Mouru a dvacet minut před koncem dokonali domácí obrat. Kamaldeen Suleman vypálil přízemní ránu, tu Gollini vyrazil a s bezprostřední dorážkou vyrukoval Gaëtan Laborde - 2:1 pro Rennes. Francouzi se z vedoucí branky dlouho neradovali a o čtyři minuty později Tottenham vyrovnal. Dohertyho centr nedokázala obrana Rennes odvrátit a naopak došlo ještě k fatální teči, po které měl snadnou práci střídající Pierre-Emile Höjbjerg.

I s nastavením zbývalo do konce zápasu dvacet minut, ovšem ani jedna strana už nechtěla riskovat ztrátu výsledku. Francouzsko-anglická konfrontace nakonec skončila spravedlivou remízou 2:2.

Více informací k zápasu

NŠ Mura - SBV Vitesse 0:2

16.09.2021 18:45

Góly: 30. Sondre Tronstad, 69. Danilho Doekhi

Slovinská Mura si na úvod svého putování Konferenční ligou žádné body nepřipíše. Nizozemské Vitesse totiž žádné překvapení nedopustilo a po zásluze vyhrálo. O góly se v jeho dresu postarali Tronstad s Doekhi.

Vitesse nastoupilo ve Slovinsku i s českým obráncem Hájkem a od prvních chvil dávalo jasně najevo, kdo že tu dnes bude mít hlavní slovo. Wittekovu ránu musel brankář Obradović likvidovat s vypětím všech sil a Tannaneho průnik na poslední chvíli hasili obránci před ním. Na opačné straně se k hlavičce prodral obránce Jan Gorenc, který mířil nad.

Ve třicáté minutě jsme se už ale dočkali první branky utkání. A zcela zaslouženě ji měl na svědomí aktivnější klub z Eredivisie. Matúš Bero sklepl míč pro Sondreho Tronstada, jehož první rána napálila spíš komicky právě Bera. Od něj se ale míč odrazil šťastně opět k Tronstadovi, který už napodruhé pálil přesně - 1:0.

První poločas uzavřela akce Tannaneho, který pálil velmi dobře a sledoval, jak se Obradović při likvidaci jeho šance zapotil. Obradović měl plné ruce práce i po změně stran, kdy mu s hlavičkou Frederiksena pomáhala jeho tyč. Brankovou konstrukci o chvíli později rozezvučel také Tannane, tentokrát břevno.

Hosté o výsledku utkání definitivně rozhodli dvacet minut před koncem, když si na rohový kop od Witteka naběhl Danilo Doekhi a zasadil Muře rozhodující úder - 2:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SBV Vitesse (NED)11002:03
2.Tottenham Hotspur (ENG)10102:21
 Stade Rennes (FRA)10102:21
4.NŠ Mura (SLO)10010:20
Skupina H

Qarabağ Ağdam - FC Basilej 0:0

16.09.2021 18:45

Góly: -

Bezbranková remíza se zrodila v souboji Karabachu s Basilejí. Domácí byli aktivnější a sahali po třech bodech, s výsledkem tak nakonec panuje větší radost ve švýcarském táboře.

Karabach poprvé zahrozil v desáté minutě, po centru si prostor ve vápně našel Wadji a hlavičkoval těsně mimo. O chvíli později nevyhodnotil situaci dva na jednoho nejlépe Zoubir, na druhé straně pálil hodně nepřesně Males.

Mnohem lépe z hostujícího pohledu vypadala akce ze 42. minuty, z levé strany vnikl do pokutového území Raoul Petretta a Mahammadalijev tentokráte musel na zem.

Gólmani se činili také po změně stran a to nejlepší si nechali na poslední minuty. V 84. minutě střílel Marko Vešovič a Lindner skvěle vyrazil, nebezpečí pak definitivně uhasil odkopávající Lang.

Mahammadalijev následně zkazil radost Cabralovi a ve čtvrté minutě nastavení přes celé hřiště sledoval, jak se hrdinou duelu stal Lindner. Šejdajev si na malém vápně počkal na centr a hlavičkoval nikým neobtěžován, ovšem jen do středu brány a pod břevno a Lindner stihl reflexivně vyrazit.

Více informací k zápasu

Kairat Almaty - Omonia Nikósie 0:0

16.09.2021 16:30

Góly: -

Premiérový zápas dvou celků, které se v hlavní fázi evropských pohárů objevují vůbec poprvé ve své historii, dopadl nerozhodně a bez branek. A nutno podotknout, ve srovnání například se statistickými údaji, že takový rezultát byl vlastně logickým vyústěním dění na hřišti. Ačkoli Omonia vykazovala lepší čísla v držení míče, Kajrat třeba naopak aktivněji střílel na bránu.

První větší šanci utkání si vytvořili domácí, a to zásluhou Kantého, jeho hlavička ale skončila pouze na brankové konstrukci. Ve 13. minutě zkusil Kanté své schopnosti při zakončení ještě jednou, tentokráte ovšem bránu minul. Hosté se poprvé zásadně osmělili ve 21. minutě, když Psaltis vyslal zajímavý pokus mezi tři tyče, vychytal ho ovšem připravený brankář Pokatilov.

Ne že by se oba týmy po přestávce nesnažily o změnu skóre, vytvořily si nějaké šance, jenže ani jedna z nich v branku jednoduše nevyústila. V 61. minutě se mínil prosadit Vágner Love, jedno z nejzajímavějších jmen Kajratu, avšak gólman Fabiano se překonat nenechal. Na druhé straně mohl skórovat Loizou v 67. minutě, Pokatilov však byl v bráně neoblomný a zakročil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)10100:01
 Qarabağ Ağdam (AZE)10100:01
 Kairat Almaty (KAZ)10100:01
 Omonia Nikósie (CYP)10100:01

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Beči

Jablonec, Slávka

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele