Konferenční liga - preview 1. kola skupinové fáze

16.09.2021, 09:11, aktualizováno 16.09.2021, 09:11
Previews
Heung-min Son (© AFP)
Se dvěma českými celky startuje premiérový ročník Konferenční ligy. Slavia se utká doma s Unionem Berlín. Jablonec bude hrát na svém stadionu proti rumunské Kluži. Jeden z největších favoritů anglický Tottenham čeká souboj ve francouzském Rennes. AS Řím si to rozdá s přemožitelem Plzně CSKA Sofia. Premiéry v hlavní části evropských pohárů se dočkají třeba gibraltarský Lincoln Red Imps, slovinský NK Mura či estonská Flora Tallin.
Skupina A
HJK Helsinky - LASK Linz  (čtvrtek 18:45)
HJK Helsinky je jedním z týmů, které kvitují nově vzniklou Konferenční ligu. V minulosti totiž finské kluby pochopitelně měly velký problém prokousat se skrze náročná předkola. Finové startovali v hlavní fázi soutěže naposledy v sezoně 2014/2015 a skončili na třetím místě. LASK má čerstvější zkušenost, EL hrál loni a ze skupiny nepostoupil.

Helsinky jako úřadující finský mistr začaly v předkole Ligy mistrů a i když zvládly vyřadit Podgoricu, v dalším kole se poroučely. Nad jejich síly bylo švédské Malmö. Podobné to bylo i v kvalifikaci o Evropskou ligu a po vyřazení od Fenerbahce následoval sešup do nově vzniklé Konferenční ligy.

Tady bude mít šampion Finska reálné šance na postup. Skupina s Linzem, Tel-Avivem a Alashkertem se nejeví jako neřešitelný rébus. Papírovým favoritem bude asi LASK Linz, jehož Helsinky přivítají v prvním kole.

Linz skončil v uplynulém ročníku rakouské Bundesligy až na čtvrtém místě, takže zamířil rovnou do předkol nové soutěže. Tady si počínal suverénně a zvláště srbskou Vojvodinu doma vyprovodil výpraskem 6:1. St. Johnstone bylo vyrovnanějším soupeřem a o postupu rozhodla až odveta ve Skotsku.

Rakušané nevstoupili do sezony vůbec dobře. V domácí soutěži vyhráli pouze úvodní zápas v Altachu, ale pak v šesti případech za sebou ani jednou nevyhráli. Pohled na tabulku je pro fanoušky Linzu zoufalý - LASK je totiž na předposledním místě.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.91 - 3.38 - 2.48
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Maccabi Tel-Aviv - Alashkert FC  (úterý 16:30)
Maccabi Tel-Aviv cítí šanci na postup ze základní skupiny a základem má být výhrad nad Alashkertem. Izraelský klub hraje doma, je favoritem a navíc chce odčinit nepovedený start do domácí nejvyšší soutěže.

Maccabi prošlo nástrahami tří předkol a vyzrálo na Sutjesku, Trnavu a Šachtër Karagandy. Izraelská liga jeho fanouškům zatím důvody k radosti nezavdala, v prvním kole přišla prohra od Bnei Sakhnin a o víkendu jen remíza s Maccabi Petach-Tikva.

"Takhle jsme sezonu samozřejmě začít nechtěli," litoval trenér Patrick van Leeuwen.

"Zasloužili jsme si víc, hlavně v úvodu utkání, bohužel jsme doplatili na neproměňování šancí. Máme v týmu hodně nových hráčů a ti se dobře zapracovávají, ale musíme se ještě zlepšit a naučit se rozhodovat zápasy," dodal.

Alashkert je vůbec prvním arménským klubem v historii, který si proklestil cestu do základní skupiny některého z evropských pohárů. Cesta to byla hodně pestrá, začala v Lize mistrů, kde se karem stal Sheriff Tiraspol a pokračovala v Evropské lize. Ve třetím předkole přišel postup přes Kairat Almaty, nepřekonatelnou překážkou se následně stali Rangers.

Alashkert spolupracuje s brazilským Flamengem a ani jemu se nepovedl úvod ligové sezony. Ve čtyřech zápasech ani jednou nevyhrál, dal pouze dvě branky a s jedním bodem je na předposledním místě tabulky.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 4.95 - 10.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.LASK Linz (AUT)00000:00
 Maccabi Tel-Aviv (ISR)00000:00
 Alashkert FC (ARM)00000:00
 HJK Helsinky (FIN)00000:00
Skupina B
Flora Tallinn - KAA Gent  (čtvrtek 21:00)
Není to pouze Gibraltar. Také Arménie (Alaškert) a Estonsko se dočkaly svých prvních zástupců v hlavní fázi klubové soutěže UEFA. Na Floře Tallinn, odkud do Karviné přišel reprezentant Vlasij Sinavskij, tak spočívají očekávání celého estonského národa, zatímco se klub chystá na střetnutí s belgickým KAA Gent...

Estonská nejvyšší soutěž běžela celé léto, takže na nedostatek herní praxe si Flora skutečně nemůže stěžovat. Ještě v polovině srpna přitom Flora platila za jeden ze tří neporažených celků napříč všemi evropskými soutěžemi se systémem jaro-podzim (dále ještě Soligorsk v Bělorusku a Klaksvík na Islandu), dokud konečně nepadla na 17. překážce s podprůměrným Kuressaare. Nyní tak naposledy suverénní estonský mistr za první Levadií Tallinn zaostává už o 12 bodů, což je však způsobeno i tím, že si Flora odložila hned tři kola kvůli předkolům.

Žádnou suverenitou neoplývá ani Gent, který se dokonce se sedmi body po šesti zápasech krčí až na 15. příčce Jupiler League. Loni sedmý tým tabulky si Konferenční ligu vyválčil až v nadstavbě a musel se zuby nehty prokousat třemi předkoly. Teď je tady, avšak bez prodaného kanonýra Jaremčuka a kulhající na obě nohy. Andrew Hjulsager ani Vadis Odjidja-Ofoe navíc nebudou hrát kvůli zraněním.

Flora má dlouhodobě mimo útočníka Marka Anderse Lepika, který si vážně poranil kolenní vazy.
Flora Tallinn - pravděpodobná sestava:
Matvei Igonen; Marco Lukka, Marten Kuusk, Markkus Seppik, Michael Lilander; Rocco Shein, Markus Soomets; Rauno Alliku, Martin Miller, Sergei Zenjov; Rauno Sappinen
KAA Gent - pravděpodobná sestava:
Sinan Bolat; Joseph Okumu, Michael Ngadeu-Ngadjui, Andreas Hanche-Olsen; Nurio Fortune, Sven Kums, Julien De Sart, Alessio Castro-Montes; Roman Bezus, Tarik Tissoudali, Laurent Depoitre
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.99 - 4.74 - 1.42
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Anorthosis Famagusta - FK Partizan  (čtvrtek 21:00)
Loni Partizan marně bojoval o postup do hlavní fáze Evropské ligy, a ačkoli ani nyní v téhle soutěži figurovat nebude, bezpochyby pro něj není podřadnou výzvou účast v Konferenční lize. Usilovat o postup do jarní části bude pro bělehradský celek hlavním cílem. A jakožto jeden z favoritů skupiny B by určitě potřeboval zaznamenat dobrý start na půdě Anorthosisu.

Hned přes tři předkola se museli hosté prodrat, aby si vysloužili kvalifikaci do nově vytvořené soutěže. A sezóna jim i v kontextu ligového dění vychází zatím náramně, neboť i na domácí scéně vykazují velmi dobré výsledky. Dokonce jsou po sedmi kolech lepší než čtyřnásobný šampión z posledních čtyř let Crvena Zvezda, neboť ani v jednom případě neztratili bod.

Formu má zkrátka Partizan parádní, z dosavadních třinácti utkání napříč všemi frontami padl jen v jednom případě a celkem jedenáctkrát zvítězil! "Na Kypru nás čeká soupeř, se kterým bychom se měli rvát o přední příčky. Analyzovali jsme ho a musím říct, že jsme připraveni," mínil hostující stratég Aleksandar Stanojevič. "Budeme maximálně opatrní, ale i motivování."

Anorthosis se už hlavní fáze evropských pohárů v minulosti účastnil, je tomu už každopádně nějaký ten pátek, v roce 2008 se dokonce dostal do základních skupin Ligy mistrů. Tým, jenž vede gruzínský kouč Temuri Kecbaja, je od té doby pro mnohé jednou velkou neznámou. "Jenže takový fakt o ničem nikdy nerozhoduje. Proto jsme vše bedlivě sledovali," dodal Stanojevič.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.63 - 3.26 - 2.17
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.KAA Gent (BEL)00000:00
 FK Partizan (SRB)00000:00
 Flora Tallinn (EST)00000:00
 Anorthosis Famagusta (CYP)00000:00
Skupina C
FK Bodø/Glimt - Zarja Luhansk  (čtvrtek 21:00)
Loni touto dobou bylo Bodø/Glimt opěvováno za hrdinský výkon na půdě AC Milán, který koncem září na jeho půdě výrazně potrápilo ve 3. předkole Evropské ligy. Na domácí půdě tehdy norská senzace kompletovala jeden rekord za druhým. Teď to s ní ani zdaleka není tak žhavé, ale přesto je Bodø/Glimt doma proti Zarje Luhansk alespoň mírně favorizováno...

Po ztrátě klíčových mistrovských článků jako Haugeho, Zickernagela či Junkera se dokonce možná dalo hovořit i o krizi Bodø/Glimt. V 1. předkole Ligy mistrů nezkušený mančaft dvakrát porazila Legia a v Konferenční lize se norský mistr nepěkně natrápil i se soupeři z Kosova a Litvy, kde by se minimálně před pár měsíci očekával jeho hladký postup.

Jenže realita je zkrátka taková, že Bodø/Glimt už takový strach nenahání. V Eliteserien se sice drží o bod za vedoucím Molde, ale z "unbeaten runu” v roce 2020 už jsou tři porážky a naposledy domácí remíza s 11. Odds. Speciálně rekordní ofenzíva už nikoho nedemoluje. Do toho se navíc neustále řeší osoba kouče Kjetila Knutsena, o nějž výrazně stojí Rosenborg.

Zarja Luhansk nemusela hrát žádné předkolo Konferenční ligy, když z Evropské ligy spadla rovnou do skupinové fáze, a na ukrajinské půdě má zatím pozoruhodně mnohem lepší výkaz na cestách než doma - venku vyflákala Petrove (5:1) i Mariupol (4:3), kdežto doma už dvakrát padla.

Jedinou pravděpodobnou absencí na ukrajinské straně je osoba brankářské jedničky Mykyty Ševčenka, leč i v jeho případě nelze start zcela vyloučit. To domácí budou naprosto jistě postrádat Victora Boniface a Sondreho Sorliho, které oba trápí úrazy kolena.
FK Bodø/Glimt - pravděpodobná sestava:
Nikita Halkin; Fredrik Bjorkan, Marius Lode, Brede Moe, Alfons Sampsted; Ulrik Saltnes, Patrick Berg, Hugo Vetlesen; Amahl Pellegrino, Erik Botheim, Ola Solbakken
Zarja Luhansk - pravděpodobná sestava:
Dmytro Matsapura; Juninho, Maksym Imerokov, Vitaliy Vernydub, Dmytro Khomchenovsky; Vladislav Kabaev, Yehor Nazaryna, Sergiy Buletsa, Vladyslav Kochergin; Oleksandr Gladky, Allahyar Sayyadmanesh
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.91 - 3.85 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Řím - CSKA Sofia  (čtvrtek 21:00)
Po roce se proti sobě opět postaví týmy AS Řím a CSKA Sofia. Minulý ročník se povedl jednoznačně lépe bulharskému celku, jenže od té doby se ve Věčném městě hodně věcí změnilo. A Vlci jsou nyní v laufu.

Když se CSKA naposledy v Římě ukázalo, dokázalo si s domácím týmem rozdělit body. To byl ale jen předkrm k hlavnímu chodu - v Bulharsku totiž domácí zcela jasně přehráli svého soka a nasázeli mu tři branky! Pravda, nakonec to Sofii k ničemu nebylo a skončila i přes tenhle cenný skalp na posledním místě. Ale minimálně ukázala, že umí zaskočit i takového favorita.

Po roce se cesty těchto týmů opět propojí, tentokrát v nově vzniklé Konferenční lize. Což překvapilo i Alana Pardewa. Tenhle chlapík protřelý anglickou Premier League od minulého roku působí ve vedení bulharského klubu oficiálně jako konzultant pro věci fotbalové. V rozhovoru pro Teleradiostereo byl vyzpovídán právě na téma AS Řím.

"Bylo pro mě velkým překvapením, že se s AS opět setkáváme v základní skupině, i když v jiné soutěži. Myslím, že jsme silnější než v minulém roce - máme lepšího a kvalitnějšího trenéra. První zápas ve skupinách je vždycky důležitý a pokud se nám povede dobře začít, můžeme dojít daleko. Pro mě je AS jedním ze dvou největších kandidátů na celkové vítězství, spolu s Tottenhamem. Ale jako každý rok, stát se může cokoli a největší favoriti vůbec vyhrát nemusí."

Trenér José Mourinho si na opačné straně barikády za pár měsíců naprosto podmanil římské tifosi a postupně začal zavírat ústa všem pochybovačům. Do Itálie přicházel s hodně pošramocenou pověstí, ale první zápasy ukázaly, že tenhle portugalský stratég má v rukávu ještě hodně triků. Pět soutěžních zápasů, pět výher. V předkole si Mourinhovi chlapci dvakrát poradili s Trabzonsporem, v lize jim padly za oběť Fiorentina, Salernitana a naposledy také Sassuolo.

Giallorossi čekají na nějaký výraznější zásah do pohárů od prohraného finále Poháru UEFA v roce 1991 (pokud nebudeme počítat ono slavné čtvrtfinále Ligy mistrů s Barcelonou). Právě Mourinho by mohl být tím správným mužem, který k tomu Vlky dovede.

V zápase, který odpíská dvaatřicetiletý Švéd Glenn Nyberg, se Vlci budou muset obejít bez Spinazzoly a navíc se očekávají mohutné veletoče v sestavě. Hostům schází zranění Bismark Charles, Koch, Vion, Geferson nebo Youga, přičemž útočník Caicedo pyká za karty.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Patrício - Karsdorp, Smalling, Kumbulla, Calafiori - Diawara, Cristante - Pérez, Pellegrini, El Shaarawy - Šomurodov
CSKA Sofia - pravděpodobná sestava:
Busatto - Turicov, Mattheij, Lam, Mazikou - Carey, Varela, Dončev - Jomov, Ahmedov, Wildschut
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 6.32 - 12.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AS Řím (ITA)00000:00
 Zarja Luhansk (UKR)00000:00
 CSKA Sofia (BUL)00000:00
 FK Bodø/Glimt (NOR)00000:00
Skupina D
FK Jablonec - CFR Cluj  (čtvrtek 21:00)
Jablonec ve čtvrtek doma rozehraje hlavní fázi nově vzniklé Evropské konferenční ligy proti rumunskému mistrovi Kluži. Utkání skupiny D, kde jsou ještě Alkmaar a dánští Randers, začne na Střelnici ve 21:00. Hlavním rozhodčím bude Albánec Enea Jorgji.

Zatímco Jablonec čeká premiérová pohárová konfrontace s rumunským soupeřem, Kluž má s českými týmy bohaté zkušenosti. "Železničáři" naposledy předloni v závěrečném 4. předkole Ligy mistrů vypadli s pražskou Slavií po dvou prohrách 0:1. Vítězové posledních čtyř ročníků rumunské ligy ale před devíti lety v kvalifikaci LM dokázali dvakrát porazit jiný podještědský tým Liberec.

Jablonec sice v kvalifikaci Evropské ligy nestačil na Celtic Glasgow, ale v závěrečném předkole EKL s přehledem porazil Žilinu 5:1 doma a 3:0 venku a zajistil si historicky druhou účast ve skupině pohárů. Před třemi lety Severočeši v Evropské lize v konkurenci Dynama Kyjev, Rennes a Astany skončili poslední.

"Budeme si to chtít strašně moc užít a hrát každý zápas tak, abychom dělali Jablonci dobré jméno a dobrou značku. Chtěli bychom se porvat o postup, víme, že to bude těžké," řekl záložník Václav Pilař pro klubový web. "Kluž je teď pro mě trochu neznámá, dřív měli velké individuality směrem dopředu," dodal.

Svěřenci trenéra Petra Rady v neděli zvládli ligovou generálku, když doma zdolali Karvinou 1:0, naplno bodovali po pěti kolech a posunuli se na klidnější 11. místo tabulky. Klíčový jablonecký útočník Martin Doležal střídal kvůli bolestivému nakopnutí, ale na čtvrtek už by měl být připravený.

"V naší situaci jsme potřebovali tři body, a to jsme splnili. To je pro nás to nejdůležitější a teď se musíme přeorientovat zase na jinou soutěž," uvedl Rada po Karviné.

Kluž při obnovené premiéře kouče Dana Petrescua v sobotu prohrála na stadionu Botosani 0:1. Lídři tabulky poprvé v této sezoně rumunské ligy ztratili body. Trenér doufá, že budou v pořádku zranění útočníci Denis Alibec a Billel Omrani.

"V České republice to bude velice těžké utkání, podobné jako proti Botosani. My i Jablonec jsme na stejné úrovni. Když se nám neuzdraví útočníci, bude to pro nás hodně náročné. Potřebujeme, aby Alibec a Omrani hráli," prohlásil Petrescu, který na lavičce zažil vyřazení se Slavií.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Holík, Kubista, Zelený, Krob - Považanec - Pleštil, Houska, Kratochvíl, Pilař - Doležal
CFR Cluj - pravděpodobná sestava:
Balgradean - Manea, Bouhenna, Cestor, Camora - Sigurjónsson, Bordeianu, Boateng - Deac, Debeljuh, Paun
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.94 - 3.12 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Randers FC - AZ Alkmaar  (čtvrtek 21:00)
Pro dánský Randers FC je Konferenční liga vítanou příležitostí. Skupinu evropských pohárů si v novodobé historii nikdy nezahrál a naposledy startoval v hlavní fázi Poháru UEFA, který se ještě v sezoně 2006/2007 hrál "pavoukem". Randers na úvod své mise přivítají AZ Alkmaar.

Randers FC jsou úřadujícím držitelem dánského poháru (DBU Pokalen), když ve finále porazili SønderjyskE jasně 4:0. V lize tým obsadil až šesté místo, ale právě pohárový triumf mu přihrál Evropskou ligu. V předkolech EL už se Randers několikrát objevilo, ale zdolat nástrahy kvalifikace se mu nepodařilo.

A nevyšlo to ani v této sezoně. S favorizovaným Galatasarayem sehrálo dva vyrovnané duely a přestože v istanbulské odvetě rychle vedlo, nakonec 1:2 prohrálo. Stejně jako na řadu dalších zbyla i na Randers Konferenční liga, ale to v Dánsku kvitují.

Nováček skupinové fáze se na úvod utká s Alkmaarem, který má z evropských pohárů bohaté zkušenosti. Prakticky každý rok hrává Evropskou ligu a před jedenácti lety se dokonce objevil v Lize mistrů. V předkole milionářské soutěže startoval i loni a své by o tom mohla vyprávět Viktoria Plzeň. Jenomže ve 4. předkola mu vystavilo stopku Dynamo Kyjev a z těžké skupiny Evropské ligy se Alkmaaru postoupit nepodařilo. Třetí tým uplynulého ročníku Eredivise letos neuspěl v předkole EL, když ho vyřadil Celtic.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.55 - 3.56 - 2.09
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AZ Alkmaar (NED)00000:00
 CFR Cluj (ROU)00000:00
 FK Jablonec (CZE)00000:00
 Randers FC (DEN)00000:00
Skupina E
Slavia Praha - Union Berlín  (čtvrtek 18:45)
Slavia Praha ve čtvrtek rozehraje skupinu E Evropské konferenční ligy. Český šampion na úvod přivítá v Edenu Union Berlín, který v této sezoně ještě nepoznal přemožitele. Sedmý celek uplynulého ročníku německé ligy prožije premiéru ve skupině evropských pohárů.

Slávisté do nově vzniklé Evropské konferenční ligy přešli poté, co nejprve vypadli ve 3. předkole Ligy mistrů s Ferencvárosem Budapešť a následně neuspěli ve 4. předkole Evropské ligy s Legií Varšava. V minulé sezoně červenobílí dokráčeli až do čtvrtfinále Evropské ligy, jejich pohárovým maximem je semifinále Poháru UEFA z roku 1996.

Další týmy ve skupině E jsou Maccabi Haifa a Feyenoord Rotterdam, které se v úterý rozešly smírně bez branek. Do osmifinále přímo postoupí jen vítězové skupin, druzí v pořadí se o kolo dříve utkají s celky na třetích místech v Evropské lize.

"Tím, že postupuje přímo do osmifinále jen jeden tým, určitě bude nahoře rvačka. Těžko odhadovat favority. Bude záležet i na pořadí zápasů, s kterými týmy se v jakém období potkáme. Je to hodně vyrovnaná skupina," prohlásil slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Jeho svěřenci se pokusí navázat na loňské domácí vítězství 1:0 nad jiným bundesligovým týmem Leverkusenem. Šlo o jedinou výhru Slavie nad německými soupeři v posledních osmi zápasech. Union proti českému klubu dosud nastoupil jen v Poháru Intertoto, v němž si v sezoně 1967/68 s Teplicemi připsal porážku 0:1 a remízu 1:1. České kluby zvítězily nad německým soupeřem v jediném z posledních 17 utkání.

"Union skončil sedmý v bundeslize, jedná se o jeden z předních celků. Teď se drží v horní polovině tabulky, takže je to pro nás určitě skvělá konfrontace po tom, co jsme tady prožili za tři půl roku - Dortmund a Leverkusen. Je to třetí tým Bundesligy, který za tu dobu přijede do Edenu. Je to jedna z nejtěžších soutěží na světě," citoval klubový web asistenta slávistického trenéra Jaroslava Köstla.

"Čeká nás tým, který je extrémně běhavý, hodně agresivní. Trochu jako bychom se koukali sami na sebe do zrcadla. Hrají v rozestaví 3-5-2, je to takové 3-3-2-2, což je netypické rozestavení. V Bundeslize jsou zatím neporaženi, je vidět, že trenér tam odvádí dobrou práci. Čeká nás náročný zápas. Samozřejmě se chceme hned na začátku chytit a být úspěšní od prvního zápasu Evropské konferenční ligy," dodal Köstl, jehož svěřenci v generálce porazili Slovácko 2:1 a v lize neprohráli už 52 zápasů.

Zatímco slávisté se představí v pohárech ve skupině popáté za sebou, Union čeká v této fázi premiéra. Dosud hrál jen před 20 lety dvě kola Poháru UEFA a předtím Pohár Intertoto. Berlínský klub má aktuálně velmi dobrou formu, v sedmi zápasech sezony neprohrál a přemožitele nenašel od začátku května.

"Čeká nás svátek a moc se na něj těšíme," uvedl švýcarský trenér Unionu Urs Fischer. Za berlínský celek na jaře nastupoval útočník Petar Musa, který v bundesligovém klubu hostoval ze Slavie. Nyní působí v Boavistě Porto.

Pražanům bude kvůli trestu za vyloučení proti Legii scházet defenzivní univerzál Tomáše Holeš a několik hráčů včetně brankáře Ondřeje Koláře či stopera Ondřeje Kúdely zůstává na marodce. Největší otazník zřejmě musí Trpišovský vyřešit ve středu obrany.

Zápas má ve čtvrtek výkop v 18:45. Stadion může být zcela zaplněn, fanoušci se musejí podobně jako na dalších sportovních a kulturních akcí prokázat bezinfekčností proti koronaviru.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Bah, Takács, Kačaraba, Bořil - Traoré, Ševčík - Ekpai, Stanciu, Masopust - Kuchta
Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Luthe - Friedrich, Knoche, Baumgartl - Trimmel, Öztunali, Khedira, Haraguči, Giesselmann - Kruse, Awoniyi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.92 - 3.44 - 2.56
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Maccabi Haifa - Feyenoord Rotterdam  (úterý 16:30)
První zápasy Konferenční ligy UEFA se odehrají už v úterý a to výhradně na izraelské půdě. Maccabi Haifa vyzve tradiční klub z Nizozemska Feyenoord Rotterdam a výsledek utkání bude zajímat i české fanoušky, protože společnost skupiny E tvoří i pražská Slavia. Feyenoord bude na Sammy Ofer Stadium papírovým favoritem.

Feyenoord si musel účast v základní skupině Konferenční ligy vybojovat skrze tři dvojzápasy a ty zvládl výborně. Nejprve sice měl problémy s kosovskou Dritou, ale pak už byl suverénní. Luzern dvakrát vyprovodil výsledkem 3:0 a proti Elfsborgu bylo hotovo už po prvním utkání. Nizozemci totiž na stadionu De Kuip zvítězili 5:0, takže si mohli dovolit v odvetě i prohrát.

Navzdory postupu má účast v Konferenční lize určitou pachuť. Feyenoord patří mezi ambiciózní týmy, které by nejradši hrály Ligu mistrů, či alespoň Evropskou ligu, ale v konkurenci Ajaxu, potažmo Eindhovenu v posledních letech pokulhává. Začátek nového ročníku Eredivisie se klubu na řece Máze sice povedl, ale už ve třetím kole přišla první porážka od Utrechtu. Zároveň šlo o poslední soutěžní zápas, protože víkendové klání s Heraclesem bylo odloženo. Trenér Arne Slot věří, že dlouhá pauza nezanechá na týmu následky a v Haifě se jeho celku podaří zvítězit.

Maccabi Haifa, coby izraelský šampion startoval v prvním předkole Ligy mistrů, ale duel s Kairatem Almaty výsledkově nezvládl, takže přišel sešup do předkol nově vzniklé Konferenční ligy UEFA. Tady už byli Izraelci úspěšnější a postupně za sebou nechali Dinamo Tbilisi, Tórshavn a v play-off Neftçi Baku.

Také izraelská nejvyšší soutěž je teprve na svém startu a v sobotu se svěřenci trenéra Baraka Bachara dočkali prvního vítězství nad Sakhninem 2:1.

Oba úterní soupeři se ve své historii nikdy nepotkali. Úterní zápas v Haifě bude premiérou a jako hlavní arbitr ho odřídí Ital Fabio Maresca.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.25 - 3.63 - 2.18
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha (CZE)00000:00
 Feyenoord Rotterdam (NED)00000:00
 Union Berlín (GER)00000:00
 Maccabi Haifa (ISR)00000:00
Skupina F
Slovan Bratislava - FC Kodaň  (čtvrtek 18:45)
Po dvou letech se do Bratislavy opět vrací evropské poháry! Slovan Bratislava jakožto úřadující šampion první slovenské ligy očekává příjezd dánského soupeře z Kodaně, s nímž se už více než 27 let neutkal. Nebude to ale mít jednoduché, protože z formy dánského soupeře jde strach.

Slovan v poslední době nenavázal na povedenou loňskou sezonu, protože jeho cílem byla Evropská liga. Jenže hned v prvním utkání dostal od Olympiakosu tři branky a to je manko, které už se hodně těžko dohání. Slovan to nezvládl a domácí odveta skončila remízou, takže musel vzít zavděk Konferenční ligou. V ní byl nalosován do hratelné skupiny, kde by měl hrát o postup právě s Kodaní.

S tou má jisté zkušenosti český křídelník Jaromír Zmrhal, který do Bratislavy v létě přišel z Brescie. A uvedl se parádně, protože je s pěti vstřelenými góly druhým nejlepším střelcem týmu. Proti Kodani nastoupil v roce 2018 dvakrát ještě v dresu pražské Slavie, jednou přispěl k vítězství na půdě Kodaně a jednou se hrálo nerozhodně.

V rozhovoru pro deník Šport řekl, na co se Slovan může těšit: "Když chcete být v Evropě úspěšní, musíte se umět přizpůsobit jakémukoli stylu soupeře. Očekávám pořádnou jízdu a hodně tvrdých soubojů. Pamatuji si, že v dresu Slavie to v Kodani bylo pořádně ostré. Dva hráče museli zašívat. Týkalo se to mě a brankáře Ondřeje Koláře. Takže nás opravdu nečeká nic lehkého."

Za posledních deset zápasů Slovan zvítězil šestkrát a v generálce na dánského soupeře uhrál remízu. Tu mu proti Dunajské Stredě zajistil opět Jaromír Zmrhal. S Kodaní se Slovan utkal dvakrát v roce 1994. Doma vyhrál o jednu branku, zatímco odveta v dánské metropoli skončila remízou.

Kodaň má aktuálně úžasnou formu, která budí oprávněný respekt. Posledních osm soutěžních zápasů Kodaň vyhrála a dokonce se jí povedlo čtyřikrát udržet čisté konto. Do Konferenční ligy se dostala přes dvě předkola, v nichž porazila Plovdiv a díky skóre 7:2 pak smetla turecký Sivasspor.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.87 - 3.81 - 1.79
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Lincoln Red Imps - PAOK Soluň  (čtvrtek 18:45)
Gibraltar se třese na historicky první vystoupení svého klubového zástupce v soutěži UEFA. Tamní fotbalová asociace byla do evropského společenství vpuštěna teprve roku 2013, a už nyní může díky heroickému vyřazení Rigy FC po dvougólovém prodloužení slavit své první velké evropské dobrodružství. Lincoln Red Imps začínají se soluňským PAOK...

Organizovaná kopaná se na Gibraltaru hraje od samého počátku 20. století, avšak současná Gibraltarská národní liga de facto vznikla až pro sezonu 2019/20 s ambiciózními plány na 16 účastníků. Z těch se nakonec stal pouhý tucet, a to ještě před úderem koronaviru, který sezonu předčasně ukončil. Minulý ročník už se v poklidu dohrál, avšak uzavřel se v květnu a ten nový dle originálního plánu nevykopne až do poloviny října - Lincoln tak nyní nemá žádnou zápasovou praxi a platit to bude ještě pro příští zápas na půdě FC Kodaň.

Jako jistá kompenzace posloužila alespoň reprezentační přestávka, kdy cenné minuty sbíralo hned sedm vyslanců Red Imps - z toho naposledy proti Norsku rovnou pětice v základní sestavě. Lincoln tak neradno podceňovat - jako se to před pěti lety slavně vymstilo Celtiku.

PAOK si divže neutrhl vlastní ostudu ve 3. předkole Konferenční ligy, kdy jenom těsně přešel přes irské Bohemians. Domácí soutěž, která má za sebou jenom jedno úplné kolo, potom otevřel šokující domácí prohrou s Gianninou, při níž dokonce nedal ani branku (0:1).

Soluňskému celku situaci notně komplikují zranění - kvůli svalovým obtížím nenastoupí El Kaddouri a do Gibraltaru necestovali ani Ingason, Rodrigo či Oliveira. El Kaddouri přitom rozhodl prvním gólem v Chorvatsku o vyřazení Rijeky v posledním překole této soutěže. Aby toho nebylo málo, tak někdejší velký talent Andrija Živković aktuálně přebývá v karanténě.
Lincoln Red Imps - pravděpodobná sestava:
Lolo Soler; Jesus Tuscano, Scott Wiseman, Bernardo Lopes, John Sergeant; Graeme Torilla, Marco Rosa, Liam Walker; Ethan Brito, Kike Gomez, Fernando Carralero
PAOK Soluň - pravděpodobná sestava:
Zivko Zivkovic; Vieirinha, Jese Crespo, Fernando Varela, Lucas Taylor; Stefan Schwab, Douglas Augusto; Diego Biseswar, Shinji Kagawa, Thomas Murg; Karol Swiderski
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 14.00 - 6.35 - 1.23
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Kodaň (DEN)00000:00
 PAOK Soluň (GRE)00000:00
 Slovan Bratislava (SVK)00000:00
 Lincoln Red Imps (GIB)00000:00
Skupina G
Stade Rennes - Tottenham Hotspur  (čtvrtek 18:45)
Také v nabídce Konferenční ligy najdeme zajímavé duely a jedním z nich je bezpochyby střetnutí francouzského Stade Rennes proti Tottenhamu. "Kohouti" jsou považování za asi největšího favorita na celkové prvenství, je však otázkou jak se k soutěži postaví. Dá se očekávat, že manažer Spurs Nuno Espírito Santo bude upřednostňovat jedenáctku složenou převážně z náhradníků.

I ty by měli mít v Tottenhamu velkou kvalitu a zápas v Roazhon Parku může být vítaným testem. Pochopitelně Spurs byli v minulých letech zvyklí hrát Ligu mistrů nebo přinejmenším Evropskou ligu, avšak loňská sezona nedopadla podle představ a konečné sedmé místo znamenalo "jen" místenku do nově vzniklé Konferenční ligy.

Ligu mistrů hrálo v minulé sezoně i Stade Rennes, avšak díru do světa neudělalo a s jedním bodem skončilo poslední. Každopádně šesté místo v uplynulém ročníku Ligue 1 není špatným výsledkem a fakt, že po druhé za sebou hraje evropské poháry se také počítá. Na cestě do základních skupin si francouzský celek poradil s norským Rosenborgem Trondheim.

Zpátky ještě k domácí soutěži. Začátek nezastihl tým trenéra Bruna Génésia v optimálním rozpoložení a z pěti zápasů vydolovali "Les Rennais" pouze pět bodů za jednu výhru a dvě remízy. Víkendové klání proti Remeši se vůbec nepovedlo a hosté v Roazhon Parku zvítězili 2:0.

Tottenham měl o poznání lepší začátek a když po třech kolech vévodil tabulce Premier League začalo se potichu mluvit o tom, že Nuno Espírito Santo jakožto nástupce Josého Mourinha je tím pravým požehnáním. Příznivci Spurs ale o víkendu vystřízlivěli, když jejich tým dostal od Crystal Palace tři góly, aniž by nějaký vstřelil.

Tottenham takřka jistě nenasadí nejsilnější sestavu už jen z důvodu, že ho o víkendu čeká londýnské derby s Chelsea. To sice není tak prestižní jako souboje s Arsenalem, ale utkání proti aktuálnímu vítězi Ligy mistrů má svůj náboj. Na druhou stranu Rennes je ve skupině asi nejvážnějším soupeřem a body z Roazhon Parku by se "Kohoutům" hodily.

Francouzi budou bez Terriera, Dokua, Gomise, Melinga i Majera. Také Bruno Génésio dá příležitost méně vytěžovaným hráčům, protože v neděli čeká Rennes těžké utkání v Marseille. Na straně hostí určitě nenastoupí Son, Ryan Sessegnon, Dier a Bergwijn. Jak nakonec francouzsko-anglická konfrontace dopadne?
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Salin - Traore, Aguerd, Bade, Truffert - Santamaria, Bourigeaud, Tait - Laborde, Guirassy, Sulemana
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Gollini - Doherty, Rodon, Tanganga, Davies - Skipp, Ndombele, Winks - Clarke, Lucas, Gil
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.29 - 3.31 - 2.29
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
NŠ Mura - SBV Vitesse  (čtvrtek 18:45)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.92 - 3.62 - 1.96
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Tottenham Hotspur (ENG)00000:00
 Stade Rennes (FRA)00000:00
 SBV Vitesse (NED)00000:00
 NŠ Mura (SLO)00000:00
Skupina H
Kairat Almaty - Omonia Nikósie  (čtvrtek 18:45)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.38 - 4.08
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Qarabağ Ağdam - FC Basilej  (čtvrtek 18:45)
V posledních hodinách plní stránky švýcarských novin jenom jedno: senzační triumf Young Boys nad Manchesterem United, který hned zpočátku hodil vidle do českého boje se Švýcarskem o lepší koeficient. Teď může navázat FC Basilej na žhavé ázerbajdžánské půdě...

Ve víru úspěchu bernského mistra se na někdejší kometu evropské scény z Basileje naopak spíš pozapomíná a teď se o ní píše pouze v souvislosti s ukončením 42leté spolupráce s klubovým doktorem. Příčiny lze hledat v aktuální domácí šňůře tří remíz, ale také v nevábné skupině Konferenční ligy, kdy basilejské čekají štreky do Baku, kazašských Almat a na Kypr.

Qarabağ musel projít rovnou třemi předkoly nové soutěže UEFA a podařilo se mu to bez jediné prohry i s minimem nastřílených branek. Teprve na hřišti Aberdeenu na poslední pokus Ázerbajdžánci popustili uzdu a zavěsili třikrát; do té doby si vystačili max. s jednou brankou, což při čtyřech čistých kontech z pěti pokusů doopravdy nebyl obří problém.

Předkola jsou však jedna věc, skupinová fáze je o něčem dočista jiném. Qarabağ to moc dobře ví: loni v Evropské lize uhrál jediný bod, přičemž v předešlých dvou sezonách se vždy musel spokojit s jedinou výhrou - jednou porazil lucemburské Dudelange, jindy zase Poltavu.

To Basilej navazuje na jinačí odkaz. Za poslední dekádu si vyřazovací fázi evropské soutěže zahrála rovnou šestkrát a v sezoně 2019/20 dokráčela až do čtvrtfinále Evropské ligy. Teď tak v konkurenci týmů z horších lig nemůže pomýšlet na nic jiného než další postup.

Basilejští budou favority, zároveň se však musí vypořádat se sedmičlenným listem absencí, na němž figuruje i hvězdný Comert či z Interu zapůjčený Esposito. Gurban Gurbanov na druhé straně nemůže počítat s Elvinem Cafarquliyevem a Badavim Hüseynovem.
Qarabağ Ağdam - pravděpodobná sestava:
Shahrudin Mahammadaliyev; Abbas Huseynov, Maksim Medvedev, Kevin Medina, Toral Byramov; Qara Qarayev, Ismayil Ibrahimli; Jaime Romero, Kady, Abdellah Zoubir; Ramil Sheydayev.
FC Basilej - pravděpodobná sestava:
Heinz Lindner; Michael Lang, Fabian Frei, Andy Pelmard, Raoul Petretta; Pajtim Kasami, Taulat Xhaka; Dan Ndoye, Matias Palacios, Valentin Stocker; Arthur Cabral.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.94 - 3.39 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)00000:00
 Qarabağ Ağdam (AZE)00000:00
 Kairat Almaty (KAZ)00000:00
 Omonia Nikósie (CYP)00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
isokarhu.

Prečo nie sú podobné reporty aj v prípade LM ? Pred aj pozápasové....

Reagovat
isokarhu.

OT: Doplnenie - Helsinki sa nepíšu s Y. Názov pochádza zo starošvedského "hals" čo označuje úzke miesto na rieke, v tomto prípade miesto kde sa v HKI vlieva rieka Vantaa (Vantaajoki) do Vanhankaupunginlahti a sú tam pekné vodopády Vanhankapunginkoski. A na tomto mieste švédsky kráľ Gustav Vasa založil v roku 1550 Helsinki s pôvodným názvom Helsinge. Samotný pojem vanhakaupunkki je doslova v preklade staré mesto. Koniec intelektuálnej odbočky))))

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
Shevchenko

London se taky nepíše s Ý

Reagovat
Kily

už se to dřív řešilo - diskuze, která by byla šíleně nepřehledná, zápasy se hrají ve stejnou dobu a třeba včera by se v jedné diskuzi strašně motaly komentáře k zápasům Inter - Real, Liverpool - AC Milán a City - Lipsko. U EL a KL tenhle problém tak nějak odpadá, tam drtivá většina není tak atraktivní a největší komentovanost mají české kluby, jejichž zápasy jsou na homepage samostatně

Reagovat
Igli

Jak ty tipy eurofotbalu všeobecně vycházejí?

Reagovat
Stannis Baratheon

moc ne

Reagovat
Csaplárova past

Pokud Arsenal konečně vymění trenéra a začne něco hrát, třeba si tam taky jednou zahrají ...

Reagovat
Front hell

To raději mimo než takovou zbytečnou soutěž

Reagovat
Csaplárova past

Počkej, jestli to náhodou Spurs vyhrají, jak budou slavit trofej

Reagovat
Front hell

Já jsem ateista takže na zázraky nevěřím

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele