Evropská liga - souhrn pátých zápasů základních skupin

01.12.2010, 21:10, aktualizováno 02.12.2010, 23:09
Komentáře a souhrny
V Evropské lize je čím dál jasnější, kdo v soutěži zůstane i po zimní přestávce. Čtvrteční zápasy byly poměrně bohaté na góly, dalšími postupujícími do vyřazovacích bojů se staly Paříž, Besiktas a Liverpool. Radují se také Borisov, Dynamo Kyjev a Sparta Praha. Za CSKA Moskva dnes vstřelil dvě branky Tomáě Necid, za Besiktas jednu Tomáš Zápotočný.
Skupina A

Manchester City - Red Bull Salzburg 3:0

01.12.2010 21:05

Góly: 18. Mario Balotelli, 65. Mario Balotelli, 78. Adam Johnson

Manchester City má v základní skupině splněno, výhra nad Salcburkem mu dala jistotu postupu do další fáze. Anglický celek ještě může přijít o první místo v případě, že prohraje půdě Juventusu a Lech vyhraje v Salcburku. Citizens by nemusela stačit ani remíza, polský klub by v tom případě ale musel porazit Salcburk o tři branky.

V domácí sestavě se v rámci evropských pohárů poprvé od zápasu s Temešvárem objevil Mario Balotelli a italský útočník se stal hlavním strůjcem výhry 3:0.

Balotelli zahrozil už v první desetiminutovce a hosty v té chvíli ještě zachránilo břevno. Následně poslal do šestnáctky hodně nebezpečný míč Wright-Phillips a o několik minut později měl brankář Tremmel co dělat s dalším pokusem Balotelliho. Ten se nakonec dočkal v 18. minutě, Balotelli volil střelu z první a otevřel skóre utkání - 1:0.

Shay Given se v domácí svatyni hodně nudil, fotbalisté Salcburku příliš nebezpeční nebyli a Citizens si v klidu kontrolovali své vedení.

Po návratu z kabin hrozil znovu Balotelli a podruhé v zápase rozvlnil síť, tentokráte ale z boční strany. V 65. minutě už byla posila z Interu Milán úspěšnější. Výborou práci odvedl Johnson, po jehož akci pak Vieira přistrčil míč Balotellimu a ten dal na 2:0.

Druhá branka zápas definitivně zlomila, hosté nekladli odpor a nakonec ještě jednou inkasovali - povedenou ranou stanovil konečný rezultát Johnson.

Více informací k zápasu

Lech Poznań - Juventus FC 1:1

01.12.2010 21:05

Góly: 12. Artjoms Rudņevs - 84. Vincenzo Iaquinta

V extrémních zimních podmínkách si polský Lech Poznaň zajistil překvapivý postup do další fáze Evropské ligy proti slavnějšímu Juventusu Turín. Poláci vedli dlouho po zásahu Rudnevse, ale v 84. minutě vyrovnal Iaquinta, více Stará Dáma nestihla.

Rudnevs byl první, kdo ohrozil branku Juventusu, Manninger s ní měl lehké problémy, ale nakonec to zvládl. Ve 12. minutě už bylo všechno jinak, Lech zahrával rohový kop a Rudnevs hlavou otevřel skóre utkání - 1:0 pro Lech Poznaň. Juventus odpověděl jen hlavičkou Krasiče, ta příliš škody nenadělala.

Po čtvrthodině hry zahrozil opět kanonýr Rudnevs, jenže zamířil těsně vedle. Stará Dáma se snažila vyrovnat, jenže terén se čím dál více zhoršoval. Akce vedenou Krasičem mohl dotáhnout do gólového konce Sissoko, bohužel pro Juve však vše skončilo rohovým kopem. Nebezpečná byla i nenápadná hlavička Bonucciho, brankář Kotorowski jí vytěsnil nad břevno. Ještě více byl Bonucci blízko vyrovnání po přímém kopu Del Piera, zblízka se ocitl před Kotorowskim, ale polský brankář skvěle zasáhl.

Po změně stran pokračovalo snažení Juventusu, ale rovněž Poznaň mohla zvýšit. Po hrubé chybě Chielliniho se řítil sám na Manningera střídající Kikut, jenže celou situaci na těžkém terénu nezvládl.

Sněžilo a sněžilo a hrací plochu totálně pokryla bílá "deka”. Co bylo však důležitější, byl vývoj utkání, Juventus potřeboval nutně vyhrát, jenže stále prohrával. Hodně nebezpečné byly Del Pierovi standardní situace, ale vyrovnat se podařilo ze hry. Krasič v 84. minutě vymyslel gólovku pro Iaquintu a italský útočník srovnal na 1:1. Bianconeri vrhli veškeré síly do útoku, v nastaveném čase zahrával standardní situaci Del Piero, ale Kotorowski jeho poslední snahu zmařil. Lech Poznaň tedy remizoval s Juventusem 1:1 a vedle Manchesteru City postupuje do další fáze Evropské ligy, Juventus pro letošní ročník končí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Manchester City (ENG)531110:510
2.Lech Poznań (POL)522110:88
3.Juventus FC (ITA)50506:65
4.Red Bull Salzburg (AUT)50231:82
Skupina B

Atlético Madrid - Aris Soluň 2:3

01.12.2010 21:05

Góly: 11. Diego Forlán, 16. Sergio Agüero - 2. Koke, 51. Koke (pen.), 81. Nikolaos Lazaridis

Rychlé branky na začátku obou poločasů rozhodly prakticky celé utkání. Atlético sice bylo lepší v prvním poločase, ale v tom druhém byli jeho hráči naprosto neviditelní.

Utkání začalo hodně divoce. Už ve druhé minutě se k míči v pokutovém území dostal Sergio Koke a umístěnou střelou poslal řecký Aris nečekaně do vedení. Pro domácí borce to byl samozřejmě hodně velký šok a pár minut bylo na hráčích Atlética vidět, že mají problémy s tím, aby se dostali do tempa.

V 11. minutě přišlo vyrovnání. Prakticky ze stejné pozice jako na druhé straně Koke se trefil uruguayský střelec Diego Forlán. Tenhle moment byl hodně zlomový. Domácí totiž převzali otěže zápasu a Aris pořádně zmáčkli.

Z toho tlaku také vyústila druhá branka domácích. Alvaro Dominguez svou přihrávkou našel volného Sergia Aguera a ten svou střelu dokázal umístit za záda brankáře Sifakise - 2:1. Poté tempo utkání poněkud opadlo, domácí nechali míč běhat svými řadami a nedávali ho hostům moc k dispozici. Před koncem poločasu se ještě dobrými střeleckými pokusy prezentovali Tiago a Forlán, ale nic důležitého z toho nebylo.

Domácí nastoupili do druhého poločasu stejně jako do toho prvního, tedy okamžitě inkasovali. Dominguez v pokutovém území fauloval Cesarece a nařízenou penaltu proměnil Sergio Koke, čímž srovnal skóre utkání, začínalo se od začátku. Vyrovnávací branka Arisu hodně zaskočila madridské fotbalisty, kteří po tomto momentu hledali sami sebe.

Aktivní byli zejména Aguero a Reyes, ale chyběla větší podporu hlavně hráčů z druhé vlny, takže do útočných akcí domácí se pouštěli jen velice málo hráčů. Hostující fotbalisté to zato hráli velice chytře. Dopředu se nikterak bezhlavě nepouštěli a velice pozorně bránili prostor před vlastním pokutovým územím.

Navíc v 81. minutě se jim podruhé v utkání podařilo jít do vedení. Do pokutového území se dostal Lazaridis a umístěnou střelou nedal De Geovi v brance domácích nejmenší šanci - 2:3. Domácí se sice v závěru zápasu ještě snažili svého soupeře dostat pod tlak, ale všechny šanci kryl výborný Sifakis a tak si Aris odváží ze stadionu Vicente Calderon výhru 3:2.

Více informací k zápasu

Rosenborg BK - Bayer Leverkusen 0:1

01.12.2010 21:05

Góly: 35. Sidney Sam

Leverkusen už i před tímto zápasem měl prakticky zajištěný postup do další fáze. Události by musely být až moc krajně nepříznivé. Pokud by totiž španělské Atlético doma neprohrálo s Arisem a Leverkusen by nepodlehl Trondheimu minimálně o čtyři branky, tak už by postupoval. Avšak Levrkusen vzal vše do svých rukou a i přes nevhodné podmínky a těžký terén si odvezl z Norska všechny body. Díky zaváhání Atlética již nemůže přijít o první místo.

Leverkusen posbíral úctyhodných jedenáct bodů a před duem Atlético - Aris má náskok nedostižitelných čtyř bodů. Rosenborg naopak s pouhými třemi body na kontě nemůže situaci ve skupině nijak ovlivnit, obsadí suverénně poslední místo. Leverkusen převrhl misky vah na svou stranu deset minut před pauzou, ve druhé půli domácí do ničeho vážnějšího nepustil a už si spíše hlídal situaci.

Přitom domácí vstoupili do zápasu mnohem lépe a během necelých dvaceti minut si vytvořili dvě solidní šance. Nejprve ale střílel těsně vedle Morten Moldskred, následně hlavičkoval mimo také Rade Prica. Pak už ale převzal taktovku zápasu spíše německý tým. V polovině prvního poločasu mohl otevřít skóre Nicolai Jorgensen, jeho hlavičku z šesti metrů ale fantasticky zachytil před brankovou čárou gólman Daniel Orlund.

Po necelé půlhodině pálil dobře Patrick Helmes, stál ale v ofsajdu. Ovšem v 35. minutě už po přihrávce Stefana Reinartze střílel z dobrých dvaadvaceti metrů levačkou Sidney Sam a jeho tvrdá rána nakonec zapadla za gólmana Orlunda. Ve druhé půli se za Rosenborg snažil odpovědět dělovkou Prica, balón však levou tyčku o malý kousek minul. Hned na to po přímém volném kopu Mikaela Dorsina hlavičkoval Per Skjelbred opět o několik centimetrů vedle prokleté levé tyče.

A aby toho nebylo málo, levá tyč odolala také po dalším dobrém pokusu, jehož autorem byl Prica. Jenže Rosenborg si tímto všechny vyložené možnosti vyčerpal a závěrečná desetiminutovka již patřila Leverkusenu. Nejprve sice nebyl ještě přesný domácí Steffen Iversen, pak už ale drželi balón hosté a v 89. minutě mohl zvýšit na 2:0 Fabian Giefer. Jeho hlavičkový pokus byl ovšem příliš vysoký a stav proto zůstal nezměněn.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayer Leverkusen (GER)53207:111
2.Atlético Madrid (ESP)52128:67
3.Aris Soluň (GRE)52125:57
4.Rosenborg BK (NOR)51043:113
Skupina C

Sporting CP - Lille OSC 1:0

01.12.2010 21:05

Góly: 28. Ânderson Polga

Domácí fotbalisté díky brance Polgy z prvního poločasu porazili Lille 1:0. Je však nutno dodat, že Lille bylo celý druhý poločas daleko aktivnějším mužstvem a za svůj výkon se rozhodně stydět nemusí.

Utkání začalo hodně pomalu z obou stran. Domácí fotbalisté měli problémy s rozehrávkou a hosté s Davidem Rozehnalem v sestavě spíše vyčkávali na svou šanci a nikam se zbytečně nehnali. Po deseti minutách hry začal být přeci jen aktivnější Sporting. Po několika standardních situacích se k šancím dostali Santos a Anderson Polga, ale branky z toho nebyly.

Naopak na druhé straně byli velmi aktivní Hazard a Gueye, přes které šla většina akcí francouzského Lille. Jedinou vážnější střelou se prezentoval de Melo, ale s jeho pokusem si Rui Patrício bez větších potíží poradil.

První branky se diváci dočkali po necelé půlhodince hry. Pedro Mendes svou přihrávkou našel ve vápně stopera Andersona Polgu, ten neotálel a svou střelou překonal hostující brankáře Landreaua - 1:0. Tenhle moment dodal domácím hodně sebedůvěry a klidu do vlastních řad. Už tolik nekazili v úvodu rozehrávce a snažili se postupným útokem zdolávat obranu hostí.

Do konce poločasu už se nic vážného nestalo a tak šel Sporting do šatny s jednobrankovým vedením. Do druhého poločasu nastoupilo velice aktivně hostující Lille a vypadalo to, že v Lisabonu chce za každou cenu urvat alespoň bod.

Domácí gólmana Rui Patícia vyzkoušeli Hazard, Obraniak a Mavuba. Nikdo z nich však nebyl úspěšný. Po sedmdesáti minutách hry se dali říct, že je na hřišti pouze jedno mužstvo a to byli hosté. Ti se velmi rychlými kontry snažili zdolat domácí Sporting, který zatím odolával.

Sporting si závěr zápasu už pohlídal a po velice průměrném výkonu slaví důležité tři body za výhru 1:0.

Více informací k zápasu

KAA Gent - Levski Sofia 1:0

01.12.2010 21:05

Góly: 77. Wallace

Gent splnil roli favorita, porazil Levski a posunul se na druhé postupové místo. V posledním kole ho ale čeká hodně těžký úkol, k postupu nesmí prohrát na půdě Lille...

První šanci zápasu měl v sedmé minutě Ljubijankič, jemuž zakončení znemožnil Mulder. O dvě minuty později pak z dálky pálil nepřesně El Ghanassy. Levski bylo v úvodu nebezpečné především díky své hře a jeho hráči předvedli řadu nedovolených zákroků.

První šanci si bulharský celek vypracoval po dvaceti minutách, z 25 metrů pálil mimo Gadžev. Tomu chuť rozhodně nechyběla a ve 22. minutě zkoušel štěstí znovu, tentokráte jeho pokus zablokoval Wils.

Jorgačević v domácí svatyni musel dávat pozor po centru Jovova, za Gent pak ve 36. minutě odpověděl Azofeifa, proti jeho trestnému kopu musel Mitrev vytáhnout hodně dobrý zákrok.

V úvodu druhé půle se Levski znovu prezentovalo fauly a nepřesnými střelami. V 55. minutě zakombinovali domácí Azofeifa a Arbeitman a střelu druého jmenovaného musel likvidovat Mitrev.

Domácí si vytvářeli tlak a Mitrev musel znovu zasahovat proti pokusům Bariče a El Ghanassyho. V 70. minutě pak Mitrev neudržel další pokus El Ghanassyho a mohl být rád, že dotírající Arbeitman minul míč.

Rozhodnutí nakonec přišlo v 77. minutě, Gent podnikl rychlý brejk a na jeho konci byl zakončující Wallace - 1:0.

V závěru si Levski už šanci na vyrovnání vypracovat nedokázalo a posledním zápasem se Sportingem pro něj tak letošní ročník evropských pohárů končí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sporting CP (POR)540114:512
2.KAA Gent (BEL)52128:107
3.Lille OSC (FRA)51225:65
4.Levski Sofia (BUL)51135:114
Skupina D

Villarreal CF - Dinamo Záhřeb 3:0

02.12.2010 21:05

Góly: 25. Giuseppe Rossi (pen.), 62. Marco Rubén, 80. Giuseppe Rossi

Villarreal oplatil chorvatskému Dinamu Záhřeb úvodní porážku a doma ho skolil jednoznačně 3:0. A to si mohl dokonce dovolit takový luxus zahodit v závěru pokutový kop. Žluté ponorky tak díky této výhře postupují do další fáze, ačkoli první místo ve skupině jisté nemají. Plavi naopak v posledním duelu na svém stánku Maksimiru musí doma PAOK Soluň porazit.

Přitom hosté měli hned na úvod velkou šanci ujmout se vedení. Střela mladého forvarda s kosovskými kořeny Fatose Bečiraje skončila po teči na tyčce. A v 15. minutě zahodil to, co by možná i člověk na vozíčku dotlačil za brankovou čáru. Centr zleva se odrazil k němu do malého vápna, kde stačilo jenom pohodlně trefit úplně prázdnou bránu, jenže Bečiraj si míč zamotal po nohama a gólman López ho nakonec vykryl.

A tak se na druhé straně tohle neproměnění trestalo. Hostující Rubén utekl ve 25. minutě hostující defenzívě, ve vápně ho srazil skluzem brankář Kelava a kopala se zasloužená penalta. Exekutor Rossi nevolil tvrdou střelu, nýbrž chytře počkal, až kam Kelava uhne a poslal slabounký pokus ke druhé tyči.

Od té doby Villarreal hodně Dinamo tlačil. Rossi a Ciani však smolně pro domácí fanoušky zamířili jen do tyčí a až po hodině hry Žluté ponorky navýšili svůj náskok. Do té doby měli mimochodem snad pět velmi dobrých gólových příležitostí. Až tehdy však přesnou mušku ukázal Rubén. Rossi mu krásně narazil z první a Rubén si sám před Kelavou s přehledem poradil.

V 80. minutě zvyšoval na 3:0 svým druhým gólem v zápase Rossi. Střídající Nilmar nepobyl na hřišti ani minutu a už se stal konečným nahrávačem v brankové situaci. Rossi pak jen udělal pár krůčků a levačkou zamířil za záda Kelavy. V 86. minutě se pak nechal vyloučit, dá se říci, zbytečně, záhřebský stoper Igor Biščan.

Zabránil totiž střele, která letěla jasně do brány, rukou, za což uviděl po právu červenou kartu. Mimo to se kopal pokutový kop, ke kterému se postavil Senna. Jenže toho tentokráte Kelava skvěle vychytal. Co naplat, tenhle superzákrok byl vlastně k ničemu, jelikož si Dinamo stejně z půdy španělského celku nedovezlo vůbec nic.

Více informací k zápasu

PAOK Soluň - Club Bruggy 1:1

02.12.2010 21:05

Góly: 25. Vieirinha - 88. Stefan Šćepović

O postup ze skupiny D stále bojují ještě tři celky. Mezi nimi je také PAOK Soluň, která v rámci pátého kola doma remizovala s Bruggami 1:1 a zkomplikovala si tak cestu za postupem. Pokud však v posledním zápase neprohraje na hřišti Dinama Záhřeb, může se z postupu radovat. Soluň ztratila vítězství proti Bruggám v poslední minutě zápasu, kdy vyrovnával Scepović.

PAOK Soluň od samého úvodu utkání začalo ukazovat, že to s postupem ze skupiny myslí vážně a odvážně se vrhlo do ofenzivy. Velmi aktivní byl zejména záložník Vieirinha, který neustále zaměstnával obranu Brugg. Už v 11. minutě se poprvé prohnal po levé straně a z úhlu se zastřeloval tentokrát zatím pouze nad branku.

O pět minut později si vyměnil balón s Ivićem a znovu z toho byla zajímavá příležitost pro domácí, ale obrana belgického celku na poslední chvíli dokázala zasáhnout. Ve 25. minutě už však hosté nic dělat nemohli. Vieirinha inkasoval přesnou přihrávku od útočníka Salpingidise a nechytatelnou střelou k tyči poslal domácí do vedení 1:0.

Jediný pokus o střelu na straně hostujících fotbalistů vyslal Karel Geraerts, ale ta neměla ani tvrdost ani přesnost, a tak nemohla ohrozit domácí branku. V závěru poločasu ještě zkoušel štěstí ze střední vzdálenosti Dimitrios Salpingidis, ale jeho střelu vykryla dobře postavená obrana. Do kabin se tak šlo za zaslouženého vedení domácích v poměru 1:0.

Druhá půle byla na šance ještě chudší než ta první a vyznačovala se spíše defenzivní taktikou domácího mužstva. Bruggy k tomu přidali svou nemohoucnost v přechodu přes střed hřiště a vznikl z toho velmi nezajímavý druhý poločas.

Na začátku druhého poločasu střílel z dobrých pětadvaceti metrů van der Heyden a to bylo na dlouhou dobu vše zajímavé, co bylo na hřišti k vidění. Poté přišlo na řadu také několik střídání a další šance přišla až v 63. minutě. Domácí Salpingidis se uvolnil na hranici pokutového území a střelou přes obránce trefil tyč branky hostí.

I přes koncentrovanou obranu domácích se přeci jen Bruggy do jedné šance propracovali. Stefan Scepović si naběhl na centr Vermeulena a svou hlavou ve vyložené příležitosti minul branku domácích. Při této příležitosti si domácí obecenstvo velmi oddychlo, protože se jednalo o stoprocentní šanci.

Závěr zápasu však hráli domácí velmi pasivně a tak trest nakonec zákonitě přišel. V 89. minutě si naskočil tentokrát na centr Perisiće znovu Scepović a tentokrát napravil své zaváhání z předchozí situace a vyrovnal na 1:1. Ani jeden z týmů už nestihl na tento gól nijak výrazně zareagovat a utkání tak skončilo remízou 1:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Villarreal CF (ESP)53026:49
2.PAOK Soluň (GRE)52214:38
3.Dinamo Záhřeb (CRO)52124:47
4.Club Bruggy (BEL)50323:63
Skupina E

Sheriff Tiraspol - AZ Alkmaar 1:1

02.12.2010 21:05

Góly: 54. Florent Rouamba - 17. Brett Holman

I přes bojovný výkon obou soupeřů se nakonec ani jeden do dalších bojů Evropské ligy nepodívá. Dynamo Kyjev totiž rozdílem třídy zvítězilo na běloruské půdě proti BATE Borisov a ani vítězství jednoho či druhého celku by již nic neřešilo. Na dálku tak spolu budou bojovat o třetí místo, přijatelnější výchozí pozici má Alkmaar. Ten totiž disponuje lepší vzájemnou bilancí, proto potřebuje uhrát stejný bodový výsledek jako jeho soupeř.

Alkmaar je momentálně třetí se čtyřmi body, na druhý ukrajinský celek mu již však pět bodů a to se v závěrečném domácím utkání s Borisovem vskutku dohnat nedá. Určitě však bude chtít na závěr alespoň potěšit fanoušky, ti si totiž radosti po pěti kolech příliš neužili. Šerif i přes nesplnění cíle ostudu neudělal, čtyři získané body se určitě počítají a i moldavský výběr dokázal, že se může srovnávat s vysokým evropským měřítkem.

Alkmaar se dostal do vedení krátce po odehrané čtvrthodině, ovšem deset minut po pauze domácí srovnali a nerozhodný stav vydržel až do závěrečného hvizdu. Aktivněji začal Šerif, hned na úvod musel gólman Sergio Romero hezky okolo tyčky vyrazit pokus Jymmyho Franca. Následně ale na druhé straně poprvé zahrozilo AZ, střelu Pontuse Wernblooma dokázal s jistotou zlikvidovat gólman Dmitri Stajila.

Nicméně v 17. minutě se domácímu publiku v plné kráse ukázal australský kanonýr ve službách Alkmaaru Brett Holman. Po přízemním centru z levé strany od Rasmuse Elma zamířil přímo do bližšího dolního rohu. Poté na opačné straně zahrozil aktivní Franca, i nyní si však na Romera nepřišel. S chýlícím se koncem poločasu sílil tlak Alkmaaru, uklidňující branka z toho ale nebyla. Nejprve Kolbeinna Sigthorssona brilantně vychytal Stajila, hned na to po pasu Ragnara Klavana hlavičkoval těsně nad Wernbloom.

Deset minut po pauze z ničeho nic udeřili domácí, když Florent Rouamba tvrdou ránou pravačkou nedal Romerovi žádnou naději na úspěch - 1:1. Hned na to se hosté snažili převrhnout misky vah na svou stranu. Po rohu Stijna Schaarse ale hlavičkoval nad Sigthorsson. Závěr zápasu patřil Tiraspolu. Nejprve Franca namířil svůj projektil příliš vysoko, pak skončil volej Alexandera Erokhina těsně vedle tyče a stav zápasu se proto již nezměnil.

Více informací k zápasu

BATE Borisov - Dynamo Kyjev 1:4

02.12.2010 21:05

Góly: 84. Pavel Njachajčyk - 16. Ognjen Vukojević, 43. Andrij Jarmolenko, 50. Oleh Husjev (pen.), 68. Artem Milevskyj

Fotbalisté Dynama Kyjev přesvědčivě zvítězili na půdě běloruského celku a nikoho nenechali na pochybách, že by si ještě nezajistili v tomto kole postup. Výhrou 4:1 si díky remíze Alkmaaru se Šerifem vytvořili šestibodový náskok a pohodlně by jim stačil také bod. A i porážka by dávala ukrajinskému celku velkou šanci na úspěch. Nyní se na dálku bude prát o první místo ve skupině, potřebuje k tomu získat minimálně shodně bodů jako Borisov.

Navíc hraje doma s papírově nejslabším účastníkem skupiny Šerifem Tiraspol a výhra mu s přehledem upevní prvenství. Na půdě BATE si Dynamo zajistilo výhru už během prvního poločasu, kde si vytvořilo dvoubrankový náskok a pět minut po pauze poslalo soupeře definitivně do kolen. Nakonec přidalo ještě jednu trefu a zdecimovaný běloruský výběr dokázal už jen snížit pět minut před závěrečným hvizdem, na více se nezmohl.

Přitom na těžkém terénu rozhodně nebylo lehké vsítit hned branku. Hosté ale vlétli do utkání jako neřízené střely a po necelé čtvrthodině si vytvořili první příležitost. Ovšem pokus Andriye Yarmolenka skončil těsně vedle. V 16. minutě už dokázal rozvlnit síť Ognjen Vukojevič, který si naběhl na přímý volný kop Gorana Popova a nemohl se mýlit - 0:1. Na druhé straně chtěl po půl hodině hry srovnat Alexander Volodko, jenže pálil nepřesně.

Těsně před pauzou prověřil Artem Milevskiy gólmana Aleksandra Hutara, ten byl ovšem pozorný. Jenže dvě minuty před přestávkou po krásné přihrávce zprava od Romana Eremenka zakončoval nekompromisně Yarmolenko. Druhý poločas rozjeli kyjevští také lépe a očekávaný tlak domácích zůstal pouze na papíře. V 50. minutě totiž sudí odpískal pokutový kop po faulu Maksima Bordachova na Olega Guseva a sám faulovaný Gusev bez větších problémů skóroval - 0:3.

Následně se za Borisov snažili snížit Dmitri Baga a Alexander Yurevich, jejich pokusy ale přesné nebyly. Proto na druhé straně mohli počtvrté slavit hosté, po Yarmolenkově centru zasadil soupeři čtvrtý úder Milevskiy. Už to vypadalo, že se až do konce skóre měnit nebude, avšak v 84. minutě napřáhl z dobrých třiceti metrů pravačkou Pavel Nekhaychik a balón zapadl nádherně přímo za záda gólmana Olexandra Shovkovskiyho.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Dynamo Kyjev (UKR)531110:610
2.BATE Borisov (BLR)531111:810
3.Sheriff Tiraspol (MDA)51135:74
4.AZ Alkmaar (NED)51135:104
Skupina F

Città di Palermo - Sparta Praha 2:2

02.12.2010 21:05

Góly: 23. Nicola Rigoni, 59. Mauricio Pinilla (pen.) - 51. Jiří Kladrubský (pen.), 62. Juraj Kucka

Sparta dvěma zásahy v druhé půli rozhodla o svém postupu do jarních bojů Evropské ligy. Po sedmi letech si tak zahraje na evropské scéně i po zimní přestávce. Palermo naopak skončí ve skupině nejlépe třetí a po dvou sezónách mezinárodního půstu bude znovu spílat českému klubu.

Úvod rozhodně neohromil fanouška ani nezaujatého diváka. Míč sice drželi častěji u nohou domácí, český tým je ale k výraznější šanci nepustil. Sám se ovšem do útoku příliš nehrnul a ze zdánlivě nebezpečné standardky Kucka poslal míč vysoko nad.

Ve 23. minutě fauloval pětatřicet metrů od branky Pamič Maccaroneho. Přím kop rozehrál Liverani, jehož centr obrana hostů odvrátila před vápno k volnému Rigonimu, který propálil tři hráče ve žlutých dresech a přesnou trefou k bližší tyči nedal Blažkovi mnoho nadějí.

Za čtyři minuty mohl zvýšit Pastore, který si ztlumil balón po hlavičce Řepky a stihl vystřelit před pozdě dobíhajícím Vackem. Jeho dalekonosnou křižnou střelu výborným zákrokem vyrazil brankář Sparty.

Pražská snaha přicházela vniveč až do konce první půle. Nakopávané balóny směřující na africké duo byly často rychle ztraceny. Bony Wilfried tak byl k vidění spíše ležící na zemi, Kweuke se neprojevoval prakticky vůbec. Do šaten se tak šlo za úzkého vedení domácích, jejichž ofenzívu naprosto uklidnil gól z první větší šance.

To se jim zle nevyplatilo už po pěti minutách druhého poločasu. První kontakt ve vápně Wilfried s Balzarettim ustál, ale po střetu s Goianem ochotně upadl. Rumunský obránce viděl žlutou kartu ve 44. minutě po faulu na stejného hráče a za lehké přistrčení útočníka hostů mu rozhodčí ukázal druhou, musel tak předčasně do sprch.

Pískot doprovázel Kladrubského při exekuci pokutového kopu, který se štěstím proměnil ve vyrovnávací gól. Benussi sice odhadl stranu, míč však nezachytil, i když nebyl od českého střelce dokonale umístěn.

Jenže oslabené Palermo se po hodině hry opět ujalo vedení. Blažek odvrátil centr před vápno přesně na nohy Liveraniho, který balón zpracoval a zkušeně si na hranici šestnáctky došel pro faul Vacka. Strahonja okamžitě ukázal, že se opět bude kopat uvnitř vápna. Pinilla prudkou ranou bez problémů pokořil brankáře skákajícího k opačné tyči.

Hříšník Vacek se omluvil perfektním centrem na malé vápno, kde přesně našel Kucku. Ten se hlavičkou zblízka prosadil a v 62. minutě znovu postupovala Sparta.

Ta prakticky bez problémů držela důležitou remízu a soupeře k ničemu nepouštěla. Několikrát i uzamkla Italy u jejich vápna, nic výraznějšího si ale nevypracovala. O to větší mohlo být její překvapení dvě minuty před koncem řádné hrací doby.

Cassani doběhl míč před brankovou čarou a přes početní převahu bránících našel svým centrem Miccoliho, který dělovkou bez přípravy posílal míč ke vzdálenější tyči zkamenělého Blažka. Ten si mohl oddechnout, když se balón obtočil mimo.

Nepříliš povedený duel skončil hořce pro Pastoreho, který si v poslední minutě nastavení vykoledoval druhou žlutou kartu za nesportovní chování a na závěrečné momenty poslal svůj tým do devíti.

Více informací k zápasu

CSKA Moskva - Lausanne Sport 5:1

02.12.2010 19:00

Góly: 18. Tomáš Necid, 22. Sekou Oliseh, 40. Zoran Tošić, 71. Alan Dzagojev, 82. Tomáš Necid - 90. Abduel Carrupt

CSKA Moskva byl jasným favoritem tohoto duelu a jeho hráči ani nedopustili, aby o této pozici někdo spekuloval. Již od první minuty měli utkání pevně ve svých rukách a s přehledem porazili druholigový švýcarský klub 5:1.

Hned od prvních minut utkání byli jasně aktivnějším mužstvem domácí fotbalisté, což se také očekávalo. Bylo vidět, že ruská zima zalézající až pod kůži jim dělala dobře. Hodně aktivní bylo hned od prvních minut duo Tošič-Dzagoev, které svou souhrou hodně zlobilo hostující obranu.

Také Tomáš Necid na hrotu útoku CSKA Moskva byl často vidět, když svým hráčům držel pozice nebo sklepával dlouhé míče. Navíc v 18. minutě se český forvard dostal do dobré šance a přesným zakončením otevřel skóre tohoto utkání.

Bylo jasné, že tento moment zlomí odpor hostujícího celku, který si přijel hlavně zahrát, ale v této zimě by určitě raději zůstal v pohodlí svého domova ve Švýcarsku. Navíc o čtyři minuty později dostal do malého pokutového území míč Sekou Oliseh a zvýšil vedení moskevského klubu - 2:0. O utkání bylo prakticky rozhodnuto.

CSKA už v poklidu drželo míč a jeho hráči si utkání vyloženě užívali, jelikož moc dobře věděli, že vrátit Lausanne do hry můžou jen a jen oni. Navíc krátce před poločasem ještě zvýšil vedení Zoran Tošič, který se s míčem na úrovni pokutového kopu moc dlouho nerozpakoval a překonal brankáře Castejona.

Za stavu 3:0 se šlo také do šaten a domácí fotbalisté tak do puntíku splnili to, co se od nich v tomto utkání očekávalo. Druhý poločas už se opravdu dohrával jen z povinnosti. Na hostujících fotbalistech bylo vidět, že už si přejí závěrečný hvizd a těší se na horkou sprchu v útrobách stadionu.

To domácí CSKA se ještě rozhodně do volnějšího tempa nepokládalo a po sedmdesáti minutách hry jeho hráče ještě jednou pořádně zapnuli. Georgi Shchenikov našel přesnou přihrávkou Alana Dzaogeva a ten nabídnutou šancí v pokutovém území rozhodně nepohrdl - 4:0. V 83. minutě navíc ještě dostal mezi malé vápno a penaltu míč Tomáš Necid a svou druhou brankou v utkání korunoval svůj velice dobrý výkon.

Když už to vypadalo, že se půjde opravdu do šaten, udeřili přesně jako proti Spartě hostující fotbalisté. Marazzi nacentroval do pokutového území, kde číhal volný Carrupt, a alespoň snížil na konečných 1:5 z pohledu hostí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.CSKA Moskva (RUS)550017:215
2.Sparta Praha (CZE)522111:118
3.Città di Palermo (ITA)51136:114
4.Lausanne Sport (SUI)50145:151
Skupina G

Zenit Petrohrad - RSC Anderlecht 3:1

01.12.2010 19:00

Góly: 12. Aleksej Ionov, 65. Aleksandr Bucharov, 88. Szabolcs Huszti - 87. Kanu

Zenit ani v závěru roku nic nevypouští a v Evropské lize si na své konto připsal další tři body, tentokráte za výhru nad Anderlechtem. Ten se tak dostal do komplikované situace a v posledním kole musí porazit Hajduk Split a zároveň doufat, že AEK nebude bodovat doma proti Zenitu.

Po oťukávací desetiminutovce přišlo poměrně rychlé vedení domácích, z pravé strany poslal míč do vápna Danny a Ionov mířil přesně k bližší tyči - 1:0.

Vyrovnat mohl Mareček, ale jeho pokus z dvaceti metrů byl nepřesný. Podobně dopadl také Legear a následně se Marečkovi nepovedl ani reparát. Zenit na střelecké pokusy svého soupeře zareagoval zvýšenou aktivitou, po rohovém kopu Rosiny hlavičkoval těsně mimo Lombaerts a stoprocentní šanci zabil Zyrjanov, který ze šesti metrů nastřelil jenom tyč.

Další minuty patřily Rosinovi, ten nejprve netrefil branku a o několik okamžiků později centroval na Ionova, s jehož pokusem si poradil brankář Proto. Tečku za prvním poločasem pak udělala střela Lukaka a zákrok Malafejeva.

Zenit do druhé půle vstoupil aktivněji a nakonec se dočkal odměny. Ionov sice ještě neuspěl, v 65. minutě ale poslal Danny so šance Bucharova a ten zachoval chladnou hlavu - 2:0.

Danny si po dvou gólových asistencích chtěl připsat i branku, jeho dvě střely ale zneškodnil Proto. Ten se vyznamenal i proti ráně Lombaertse a poté měl štěstí, když Rosinovu ránu zastavilo břevno.

Na druhé straně zaměstnal Malafejeva Babangida, nejlepší hráč Anderlechtu Proto zase měl práci se zakončením Zyrjanova. V 85. minutě střílel nepřesně Babangida, který se o dvě minuty později převtělil do role nahrávače, jeho centr pak usměrnil do sítě Kanu - 2:1.

Šance hostujícího týmu na bodový zisk ale vzaly za své hodně rychle, v 88. minutě centroval Meira a domácím zajistil klid do koncovky přesnou hlavičkou Huszti.

Více informací k zápasu

Hajduk Split - AEK Atény 1:3

01.12.2010 19:00

Góly: 90. Jurica Buljat - 50. Ignacio Scocco (pen.), 61. Konstantinos Manolas, 84. Ismael Blanco

AEK Athény díky třem brankám z druhého poločasu porazily Hajduk Split na jeho hřišti 3:1 a chorvatský klub tak ztratil šanci kvalifikovat se do dalších bojů. Hosty dostal do vedení z penalty Scocco, poté ještě zvýšili Manolas a Blanco a domácím už ke zvratu nestačilo ani snížení Buljata.

Vítězství nad Hajdukem Split posouvá řecký klub na druhou příčku tabulky, se ziskem sedmi bodů a v závěrečném zápase už jim k jistotě postupu stačí pouze remíza v domácím utkání se Zenitem Petrohrad. Navzdory špatným herním podmínkám vstoupily oba kluby do hry překvapivě útočně. Už ve třetí minutě získal míč Vukušić a uvolnil Anase Sharbiniho, jehož střelu vyrazil gólman Saja pouze před sebe, ale Marin Tomasov mířil z dorážky pouze nad bránu.

Sharbini a Tomasov své další příležitosti neproměnili, stejně jako na druhé straně kapitán Nikos Liberopoulos. Ignacio Scocco mohl skórovat už v nastavení prvního poločasu, kdy se dostal do šance po dobré práci Nathana Burnse, ale na gól si počkal až do 50. minuty, kdy byl faulován Maločou a z následného pokutového kopu poslal AEK do vedení 1:0.

O jedenáct minut později zdvojnásobil vedení hostů Manolas, který si naskočil na rohový kop Liberopoulose a poslal míč do brány. V 80. minutě nahradil kapitána AEK, Nikose Liberopoulose, Ismael Blanco, který už po čtyřech minutách pobytu na hřišti zvýšil na 3:0. V posledních minutách hry už pouze zkorigoval výsledek zápasu na konečných 1:3 Jurica Buljat.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Zenit Petrohrad (RUS)550015:615
2.AEK Atény (GRE)52129:107
3.RSC Anderlecht (BEL)51136:84
4.Hajduk Split (CRO)51045:113
Skupina H

BSC Young Boys - VfB Stuttgart 4:2

01.12.2010 19:30

Góly: 34. David Degen, 78. Scott Sutter, 81. Emmanuel Mayuka, 82. Emmanuel Mayuka - 48. Pavel Pogrebnjak, 68. Sven Schipplock

Young Boys díky dvěma brankám Emmanuela Mayuky z posledních dvanácti minut porazili VfB Stuttgart 4:2 a zajistili si tak místo v další fázi Evropské ligy. Domácí šli do vedení krátce po půlhodině hry gólem Degena, po přestávce stihl srovnat Pogrebňak a výsledek otočil Schipplock, ovšem domácí díky Sutterovi srovnali a Mayuka rozhodl o vítězi utkání.

Přestože do konce základních skupin Evropské ligy zbývá každému týmu sehrát ještě jeden zápas, Stuttgart i Young Boys již mají svůj postup zaručen. Tento zápas se zapíše do historie i jako první v rámci UEFA, ve kterém proti sobě nastoupily dvojčata. V barvách Young Boys hrál David Degen a na druhé straně stál jeho bratr Philipp.

Začátek utkání byl o půl hodiny odložen kvůli hustému sněžení, ale hned po výkopu mohli jít domácí do vedení, střela Luliće z okraje pokutového území se však pouze otřela o brankovou konstrukci. Po půlhodině hry musel rozhodčí kvůli sněžení nechat vyčistit lajny a krátce poté šli domácí do vedení, na střelu Davida Degena gólman Ziegler nedosáhl.

Stuttgartu se podařilo srovnat tři minuty po startu druhého poločasu, kdy Pogrebňak využil nedorozumění mezi obráncem Nefem a gólmanem Wolflim. Stuttgart se ujal vedení v 68. minutě poté, co Camoranesi poslal míč do pokutového území Schipplockovi a ten už po dvou minutách pobytu na hřišti otočil výsledek zápasu.

Domácí se však dvanáct minut před koncem zápasu podařilo srovnat brankou Suttera a tři minuty na to využil autového vhazování Mayuka a poslal do vedení Young Boys. Hned minutu poté bylo o vítězi prakticky rozhodnuto, Zieglerovi se nepodařilo zneškodnit střelu Suttera a Mayuka pouze uklidil míč do sítě na konečných 4:2.

Více informací k zápasu

Odense Boldklub - Getafe CF 1:1

01.12.2010 19:00

Góly: 90+2. Hans Henrik Andreasen - 17. Pedro Rios

Fotbalisté dánského Odense sice dokázali v poslední minutě zápasu vykřesat naději na postup do dalšího kola, když srovnali stav se španělským Getafe. O půl hodiny později se však dozvěděli, že se jejich sen definitivně rozplynul. Konkurenční švýcarský celek Young Boys Bern totiž díky skvělému závěru zdolal do té doby suverénní Stuttgart a vytvořil si před oběma protivníky pětibodový náskok. Getafe gól v závěru zápasu musí mrzet dvojnásob.

Pokud by totiž těsné vedení udrželo až do závěrečného hvizdu, tak by mělo na kontě šest bodů a v 6. kole skupiny by jeho naděje na postup žila. Muselo by sice zdolat švýcarský celek o tři branky, což by rozhodně nebyla vůbec lehká situace, avšak ne zcela nemožná. Takhle se Getafe bude v posledním zápase v Evropské lize prát na dálku alespoň o třetí místo. Hosté šli do vedení již po čtvrthodině hry a až do samého závěru kontrolovali průběh utkání.

Nicméně španělský celek opravdu neměl lehkou situaci. Na zasněženém a velmi těžkém terénu se špatně kombinovalo. V tuhé zimě navíc týmu, který není na takové podmínky zvyklý, ubývaly síly a v závěru se proto zrodilo logické vyústění. Diváci se výraznými gólovými šancemi příliš kochat nemohli. První vážnější možnost se zrodila po čtvrthodině hry, kdy hostující Juan Albin otestoval gólmana Roye Carrolla, ten byl ovšem pozorný.

Jenže o minutu později už nemohl dělat nic po centru Maneho z levé strany. Hlavičkující Pedro Rios se nemýlil - 0:1. Getafe bylo v dalším průběhu úvodního dějství aktivnější. Po třiceti minutách hry mohl navýšit Cata Diaz, ve vyložené pozici ale napálil pouze nohu gólmana Carrolla. V samém závěru ale ožili domácí. Minutu před přestávkou promarnil obrovskou příležitost Peter Utaka, který hlavou trefil pouze tyč a do kabin šli tedy spokojenější hosté.

Začátek druhého dějství byl ospalý, postupem času ale Odense zvyšovalo svůj tlak. V 72. minutě se ocitl v obrovské příležitosti střídající Andreas Johansson, jeho hlavičku ale dokázal u bližší tyče brilantně jednoruč vyrazit brankář Oscar Ustari. Následně pálil ze střední vzdálenosti mimo Eric Djemba-Djemba, dánský celek se přeci jen dočkal v nastaveném čase. Utaka uvolnil zadovkou Hanse Henrika Andreasena, který propálil z voleje asi z deseti metrů vše i brankáře Ustariho - 1:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.VfB Stuttgart (GER)540111:512
2.BSC Young Boys (SUI)530210:99
3.Odense Boldklub (DEN)51137:94
4.Getafe CF (ESP)51133:84
Skupina I

Metalist Charkov - Debreceni VSC 2:1

01.12.2010 19:00

Góly: 52. Ádám Bódi (vl.), 88. Denys Olijnyk - 48. Péter Czvitkovics

Metalist Charkov dvěma šťastnými zásahy odpověděl na obdobně nezvyklou trefu hostů z úvodu druhé půle a díky vítězství PSV v Janovu si tak zajistil postup do dalších bojů. Maďaři se o čestný bod budou muset pokusit v závěrečném klání.

Mírně výraznější aktivitu mohl zužitkovat v jedenácté minutě Devic, když se dostal ke střele z desíti metrů, nicméně trefil pouze Malinauskase. Po dvou minutách prověřil Stratseva Bodi, když si zpracoval přesný pas do vápna a přes obránce mířil po zemi ke vzdálenější tyči. Domácí brankář se musel pořádně natahovat, aby vyrazil.

Ve 23. minutě se po rohovém kopu dostal k další střele z hloubi vápna Devic, ale svou slabší nohou nepřidal umístěné střele větší důraz. To také bylo vše, co nudné první dějství nabídlo. Zelenobílý povrch dělal problémy především u přihrávek.

Druhý poločas začal pro nezaujatého diváka parádně. Už po třech minutách unikl Kabat díky kluzkému trávníku ofsajdové pasti a přihrál na přední tyč, kam si seběhl Czvitkovics, který stylově patičkou překonal nedůrazného obránce i překvapeného brankáře.

Debrecín se do úvodní pětiminutovky trefil ještě jednou, jenže tentokrát Bodi mnoho radosti neprojevoval. Po špatně odvráceném rohu se k zakončení dostal Oliynyk, křižnou ranou rozezněl zadní tyč, od které míč putoval k dobíhajícímu Bodimu, jenž nestačil uhnout a poslal balón do vlastní sítě.

Za vítězstvím se hnal především Metalist. Ten sice stále útočil na vápno soupeře, ale ke střele se většinou nedostal. Až třináct minut před koncem mohl zvrátit nepříznivý průběh Edmar, ale v dobré pozici v šestnáctce nejprve napálil spoluhráče a následný pohotový pokus k bližší tyči zlikvidoval Malinauskas.

Chvíli poté si mohl oddechnout Szakaly, který viditelně zatáhl v pokutovém území za rameno Vorobeye. Asi jen příliš teatrální pád odradil švédského sudího od pískání penalty. Nakonec tak pomohla až naprostá marnost maďarských obránců.

Blízko ke gólu přitom už měl Lysenko. Nejprve jeho centr skočil před brankářem, aby se následně i s jeho pomocí odrazil překvapivě jen těsně nad břevno. Chvíli poté předvedl brankář hostů výborný zákrok proti technické střele.

Nakonec se ale právě on podepsal pod hrůzostrašný vítězný gól ukrajinského celku. Edmar trefil jeho pravou tyč a domácím stačilo dorazit z jednoho metru. To se jim sice nepodařilo, v akci ale pokračoval Oliynyk a takřka z nulového úhlu od malého vápna propálil u bližší tyče stojícího Malinauskase.

Více informací k zápasu

UC Sampdoria - PSV Eindhoven 1:2

01.12.2010 19:00

Góly: 40. Giampaolo Pazzini - 51. Ola Toivonen, 90. Ola Toivonen

Do další fáze Evropské ligy nepostoupí Sampdoria Janov, rozhodl o tom dnešní výsledek v Janově, kde Blucerchiati nestačili na PSV Eindhoven. Utkání skončilo výsledkem 2:1 pro Nizozemce, hrdinou se stal Toivonen.

Sampdoria začala před domácím publikem velice aktivně, jako první vypálil na branku PSV Poli, avšak scházela mu větší přesnost. O chvíli později orazítkoval tyč po krásné akci Marilungo. PSV hrozilo zejména prostřednictvím Dzsudzsáka, jeho střelu doprostřed branky lapil Curci. Průběh prvního poločasu narušila světla v ochozech, kvůli jejich poruše musela být hra na pár minut přerušena. Poté jakoby oba celky vypadly z herního tempa, až v dlouhém nastavení, které činilo devět minut se střelecky prosadil kanonýr Giampaolo Pazzini. Italský reprezentační útočník se ukázkově položil do rohového kopu a vymetl šibenici - 1:0 pro Sampdorii Janov.

Po změně stran se předvedl i Eindhoven, zejména Dzsudzsák, který měl několik příležitostí. Prakticky jako přes kopírák padla i druhá branka v utkání, tentokrát se položil do centru Toivonen - 1:1. Výsledek se mohl vzápětí opět přelít na stranu Blucerchiati, Gastaldello byl na zadní tyči úplně volný, jenomže těsně minul branku, to byla tisíciprocentní šance.

Utkání mělo spád, hrálo se nahoru dolu a de facto bylo otázkou času, kdy padne další branka. Dzsudzsakův přímý kop s potížemi vyrazil Curci, a o chvíli později Dzsudzsák Curciho překonal, ten však míč ještě stihl zachytit na brankové čáře. Utkání směřovalo k remíze 1:1, jenže Sampdoria potřebovala zvítězit. Bohužel vše jí zkomplikovala druhá žlutá karta pro Marilunga, a v nastaveném čase druhá branka Toivonena. Sampdoria nedokázala odvrátit nápor Eindhovenu a Toivonen to měl v zakončení jednoduché. Díky výhře Eindhovenu se situace ve skupině zcela vyjasnila, do další fáze doprovodí Nizozemce ukrajinský Metalist Charkov.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven (NED)541010:313
2.Metalist Charkov (UKR)53119:410
3.UC Sampdoria (ITA)51224:55
4.Debreceni VSC (HUN)50052:130
Skupina J

Borussia Dortmund - Karpaty Lvov 3:0

02.12.2010 19:00

Góly: 5. Shinji Kagawa, 49. Mats Hummels, 89. Robert Lewandowski

Borussia Dortmund doma s přehledem porazila poslední celek tabulky Karpaty Lvov, jenž je na posledním místě bez zisku jediného bodu, díky brankám Kagawy, Hummelse a Lewandovskiho 3:0. V posledním kole se tak venku v Seville popere o postup, musí si tam však odtamtud odvézt tři body, aby se jí podařilo tenhle cíl splnit.

Vedoucí celek německé Bundesligy se musel obejít bez svého nejlepšího střelce Lucase Barriose, jenž si o víkendu poranil koleno, ale začátek utkání ukázal, jako by to Dortmundu ani nevadilo. Už v 5. minutě sice hosté dobře odvrátili rohový kop, k odraženému míči se ale dostal Sahin, který nacentroval do vápna, kde hlavou usměrnil do sítě Kawaga.

O osm minut později domácí zahodili stoprocentní tutovku, Lewandowski dokonce i obehrál gólmana Ruděnka, jenže nakonec ho ani ve vyložené pozici překonat nedokázal. Ve 22. minutě měl pěkně nabito na druhý gól zápasu Kawaga, ale zamířil jen vedle kolem levé tyče Ruděnkovy branky.

Až ve 24. minutě zaútočily také Karpaty, Chudobjakův velice nebezpečný centr do šestnáctky ovšem dobře odvrátil Bender. Jinak byli domácí jasně lepším týmem, i když na větším klidu by jim dodalo, kdyby do přestávky navýšili svůj náskok. Z rychlého brejku však nedokázal skórovat ani Grosskretuz, který zamířil jen vedle.

Lvov ještě do půle apeloval na odpískání penalty, když Subotič fauloval ve vápně pronikajícího Kopolovce, ovšem rozhodčí Braamhaar byl jiného názoru. Nakonec se Borussii podařilo vsítit druhý gól čtyři minuty po pauze. Na Sahinův pas ze standardky si hlavou naskočil bek Hummels, jenž obloučkem zamířil k pravé tyči.

Kawaga v 57. minutě střílel hlavou, jeho pokus byl ovšem zablokován, Lewandowskiho hlavička také po rohovém kopu skončila mimo. V 89. minutě už však přece jenom Lewandowski protrhl střeleckou smůlu a upravil na konečných 3:0. Zkušeně počkal se střelou, podíval se a do protipohybu Ruděnka zamířil zpoza vápna přesně do sítě.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - Sevilla FC 4:2

02.12.2010 19:00

Góly: 16. Mathieu Bodmer, 20. Guillaume Hoarau, 44. Nenê, 47. Guillaume Hoarau - 32. Frédéric Kanouté, 36. Frédéric Kanouté

Fotbalisté PSG si po výhře 4:2 nad španělskou FC Sevillou zajistili postup mezi 32 nejlepších celků Evropské ligy. Hosté naopak budou muset v posledním kole bojovat, aby prošli dále, s Dortmundem, který v souběžně hraném utkání porazil Karpaty Lvov 3:0. PSG vedlo 2:0, Sevilla zásluhou Kanoutého dokázala sice srovnat, ale trefy Neneho a Hoaraua zařídily nakonec domácím tři body.

První poločas se musel nezaujatému divákovi nesmírně líbit. Oba týmy udělaly oproti svým posledním ligovým duelům dvě změny v obraně, Sevilla namísto Konkoa s Alexisem nasadila Daba a Escudého, PSG poslalo do hry Cearáu a Sakha, ač o víkendu proti Lyonu hráli Jallet s Armandem, a jako by to bylo na sehranosti obou defenzív hodně znát.

Už ve 4. minutě narazil sevillský Kanouté spoluhráči Romaricovi, jehož přízemní pokus skončil na levé tyčce Edelovy brány. Na druhé straně však v 17. minutě již domácí načali účet zápasu. Neneho rohový kop našel v šestnáctce hlavu Camary, ten stačil prodloužit k tyči na Bodmera, jenž se z metru nemohl mýlit.

A jen o pár chvil později vedli Pařížané už o dva góly. Skórovali opět ze standardky a paradoxně znovu po rohovém kopu Neneho, jenž ho rozehrával ze stejného místa jako o tři minuty dříve. Tentokráte se probil do výšky mezi dvěma protihráči Hoarau a hlavou usměrnil míč ke vzdálenější tyči.

Kdyby za čtyři minuty nestřílel úplně osamocený Chantome ve stoprocentní příležitosti jen nad bránu, mohlo být vlastně rozhodnuto. Takhle ale domácí nabídli soupeři šanci vrátit se do zápasu. A on toho náramně využil. Po půlhodině hry Dabo nahrál dozadu na Capela, ten zprava okamžitě vyslal pas na Kanoutého, jenž hlavou snížil na 1:2.

Ve 36. minutě bylo náhle srovnáno. Perotti pronikl po levé straně kolem Cearáy, dokázal odcentrovat na bližší tyč, kde nikým nehlídaný Kanouté pohodlně rozvlnil síť. Jenže PSG si ještě před přestávkou dokázalo navrátit vedení na svou stranu. Sessegnon přihrál pod sebe na Neneho, jenž si parádně zpracoval a levačkou přesně mířenou střelou zařídil třetí branku svému týmu.

Těsně po obrátce Sevilla obdržela již čtvrtý gól do své svatyně. Ačkoli Hoarau nedisponuje velkou rychlostí, dokázal ve 47. minutě předstihnout Escudého i Cácerese, jež ho marně stíhali, zachytil přihrávku Chantomeho, který dobře přečetl rozehrávku Sevilly, Hoarau pak jen dloubl do míče a podél gólmana Palopa v pohodě skóroval.

V 51. minutě musel zbytečně na tribunu domácí trenér Antoine Kombouaré. Nelíbilo se mu, jak rozhodčí Luca Banti posoudil jeden z faulů na jeho svěřence Chantomeho a jeho protesty mu u muže v černém dresu neprošly. Pro domácí by bylo zajisté také velmi zle, kdyby po standardce rozehrávané Perottim netrefil hlavičkující Escudé jen do břevna.

Aby to bylo ve druhém dějství na nastřelení brankových konstrukcí 1:1, po dalším nebezpečném rohovém kopu Neneho napálil Camara z bezprostřední blízkosti a ve vyložené pozici ve vápně tyčku. V 71. minutě se do dobré šance probíjel Kanouté, ale brankář Edel mu dobře vykryl střelecký úhel a v počínání mu rychle zabránil.

Zajímavá byla rovněž 78. minuta. Nejprve jen o kousek nedosáhl na centr zleva Kanouté, který kdyby tečoval, minimálně by způsobil brankáři Edelovi velké problémy, na druhé straně podcenil jednu ze situací gólman Palop, míč se dostal Luyindulovi, jenž malinko zaváhal, a tak jeho pokus nezamířil do prázdné brány, nýbrž jí zablokoval jeden ze sevillských hráčů.

Ve zbývajících deseti minutách si hosté nevytvořili nic vážnějšího, čím by mohli ohrozit soupeře, výsledek a fakt, že tři body zůstanou v Parku princů. V posledním zápase PSG jede na půdu ukrajinského Lvova, kde bude hrát jen o fotbalovou čest, zatímco Sevilla se bude prát doma s Dortmundem o postup.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Paris Saint-Germain (FRA)53208:311
2.Sevilla FC (ESP)53028:59
3.Borussia Dortmund (GER)52218:58
4.Karpaty Lvov (UKR)50053:140
Skupina K

FC Utrecht - SSC Neapol 3:3

02.12.2010 19:00

Góly: 6. Ricky van Wolfswinkel, 28. Ricky van Wolfswinkel (pen.), 34. Frank Demouge - 5. Edinson Cavani, 42. Edinson Cavani, 70. Edinson Cavani (pen.)

Komplikované postupové ambice ve skupině K se ještě více zamotaly. Postup si nakonec zajistil Liverpool, naopak ze hry venku je již holandský Utrecht. Ten totiž pouze remizoval doma s Neapolí a vzhledem k bilanci vzájemných zápasů už nemůže myslet na postup ani přes výhru na Anfield Road. O postup si to tak v závěrečném kole rozdá Neapol s Bukureští, přičemž Steaue stačí i remizovat.

Duel Liverpoolu s Utrechtem už bude mít spíše symbolický charakter. Přitom nizozemský celek měl v divokém utkání opravdu navrch a vypadalo to, že nakonec dovede zápas do vítězného konce a naopak všechny ambice italského celku vymaže z mapy. V utkání vedl dokonce 3:1, avšak nakonec se musel smířit s remízou 3:3. Rozhodující trefu zařídil dvacet minut před koncem Edinson Cavani z penalty, který tak dovršil svůj hattrick.

Utkání se od začátku odehrávalo v útočném duchu a očekávaná taktická bitva se okamžitě změnila v divokou přestřelku. Lépe do zápasu vstoupili hosté. Hned po pěti minutách hry se totiž trefil uruguayský ostrostřelec Edison Cavani, který se ocitl ve vápně na pravé straně a poslal nekompromisní střelu za gólmana Michaela Worma. Jenže neuplynula ani minuta a domácí srovnali. O branku se postaral smutný domácí hrdina Ricky van Wolfswinkel.

Po výborné práci Driese Mertense nemohl před prázdnou brankou minout. V dalším průběhu se mohli hosté opět dostat do vedení, jenže gólman Michael Worm svůj výběr podržel. A proto přišel na druhé straně trest. Luigi Vitale poslal ve vápně k zemi Tima Cornelisse a sudí ukázal na značku pokutového kopu. Penaltu pak s přehledem proměnil van Wolfswinkel a přidal svou druhou trefu v zápase. V 34. minutě to dokonce bylo 3:1.

Po krásném přímém volném kopu Mertense se ve skrumáži nejlépe zorientoval Frank Demouge. Avšak hosté se nevzdali a těsně před pauzou srovnali stav. Po přihrávce Waltera Gargana se podruhé gólově prosadil Cavani střelou do levého dolního rohu. Ve druhé půli se obě strany uklidnily a domácí bránili příznivý stav. Jenže v 69. minutě fauloval Alje Schut v pokutovém území Ezequiela Lavezziho a Cavani pohotově uzavřel gólový účet na 3:3 z penaltového puntíku.

Více informací k zápasu

Steaua Bukurešť - Liverpool FC 1:1

02.12.2010 19:00

Góly: 61. Éder Bonfim - 19. Milan Jovanović

Steaua potřebovala v souboji s Liverpoolem zvítězit, aby si mohla zajistit postup do další fáze Evropské ligy, a to jen v případě, že by utkání mezi Utrechtem a Neapolí skončil remízou. To se sice stalo, jenže Steaua proti oslabenému celku z Anfield Road vyhrát nedokázala, a proto se musí ještě pokusit neprohrát na závěr v Neapoli. Avšak před vlastními fanoušky rozhodně ostudu neudělala a za jeden bod je určitě ráda.

Naopak Liverpool si už s přehledem zajistil první místo ve skupině a do dalšího duelu může poslat opět mladíky, aby nasbírali zkušenosti. Většina klíčových hráčů totiž ve čtvrtečním utkání chyběla, Liverpool však ukázal sílu i s některými juniory. Dokonce se po dvaceti minutách dostal do vedení, ovšem po hodině hry domácí srovnali a stav až do závěrečného hvizdu zůstal nezměněn. Oba výběry si za předvedený výkon vskutku rozdělily spravedlivý bod.

Domácí měli v úvodu velký tlak a mohli otevřít skóre již dříve, nejvíce na hřišti byli vidět Joe Cole a pozdější střelec Milan Jovanovič. V 19. minutě po skvělém úniku Marcuse Babela správně nasměroval svou hlavu a balón se díky srbskému hráči třepetal v síti. Až do konce půle si hosté vytvářeli další možnosti, soupeře téměř do ničeho nepouštěli. Po pauze se ale domácí přeci jen oklepali z tlaku a v 61. minutě se mohl stadion radovat z vyrovnávacího gólu.

Bogdan Stancu přešel přes Dannyho Wilsona a odcentroval do vápna přímo na hlavu Edera Bonfima. Ten sice trefil pouze nohu gólmana Pepeho Reiny, od ní se ale nakonec balón po mírném zaváhání gólmana nešťastně odrazil do sítě - 1:1. V dalším průběhu byl blíže rozdílové trefě anglický výběr, když po rohovém kopu Fabia Aurelia lízl Kyrgiakos po své hlavičce břevno. Nicméně skvělá domácí obrana už soupeře do vyložené tutovky nepustila.

Jeden z nejzkušenějších hráčů v dresu Liverpoolu Pepe Reina se nesnažil nijak obhajovat při inkasované trefě a vzal vinu na sebe. "Původně jsem si myslel, že jeden z hráčů Steauy stál v ofsajdu, ale mýlil jsem se. Byla to bohužel moje vina a plně si jí uvědomuji. Nepřijeli jsme sice s nejzkušenějším kádrem, ale určitě jsme mohli ukázat, že máme potenciál a že budoucnost našeho klubu může být světlá," je Reina závěrem optimistický.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Liverpool FC (ENG)52308:39
2.Steaua Bukurešť (ROU)51319:106
3.SSC Neapol (ITA)50417:94
4.FC Utrecht (NED)50415:74
Skupina L

CSKA Sofia - Beşiktaş JK 1:2

02.12.2010 19:00

Góly: 79. Cillian Sheridan - 59. Tomáš Zápotočný, 64. Filip Hološko

Jasná je po dnešním pátém kole Evropské ligy situace ve skupině L. Své zápasy zvládlo Porto i Besiktas a oba favorité skupiny tak postupují do jarních bojů. V zápase mezi CSKA Sofia a Besiktasem Istanbul byli hosté aktivnějším a lepším týmem a po vítězství 1:2 si definitivně zajistili postup. Svou stopu měl v utkání i československý fotbal, protože za Besiktas skórovali postupně Tomáš Zápotočný a Filip Hološko.

První poločas příliš zajímavého pro diváky nenabídl a k vidění byl spíše obrovský boj o střed hřiště, ve kterém měli mírně navrch hostující fotbalisté. První šanci měl po čtvrthodině hry hostující Fabian Ernst, ale svou střelu z úhlu napálil pouze do boční sítě branky M'Bohliho. Hosté byli po většinu prvního dějství aktivnějším týmem a o další střely se pokoušeli postupně Koybasi a Hilbert, ale jejich pokusy byly zablokovány domácí obranou.

První příležitost domácího CSKA přišla ve 26. minutě a na svědomí ji měl Tonev. Ten se po dostal ke střele po přihrávce Deleva napříč pokutovým územím, ale netrefil balón ideálně. V nudné první půli mohla zvednout diváky ze sedadel šance Deleva ze závěru poločasu, ale svou střelu otřel pouze o tyč hostující branky a do kabin se tak šlo za velmi pochmurné nálady v podobě skóre 0:0.

Do druhé půle přeci jen vstoupili oba celky aktivněji a více ze hry měl znovu Besiktas. Po úvodním projektilu domácího Mineva šli hosté do vedení a zasloužil se o to český borec. Guti poslal svůj rohový kop přímo na hlavu Tomáše Zápotočného, který se ze své oblíbené pozice nemýlil a poslal Besiktas do vedení 0:1.

O pět minut později přidal Besiktas druhý gól. Slovenský forvard Filip Hološko si vyměnil balón s Gutim a povedenou přízemní střelou upravil na 0:2. Domácí Sofia se nechtěla vzdát a snažila se velmi vehementně o korigování skóre. Většinou však hrozila pouze z dalekonosných pokusů, při kterých hrál hlavní roli Todor Yanchev.

Za svou aktivitu byli domácí odměněni deset minut před koncem zápasu. Delev nacentroval balón před branku Besiktase a úplně osamocený střídající Sherida neměl problém hlavičkou zasunout balón do branky a snížit na 1:2. V závěru zápasu měl Sheridan ještě jednu střelu, ale ta nebyla ani zdaleka tak přesná jako jeho gólová hlavička a CSKA už nedokázali vyrovnat. Besiktas si tak veze z Bulharska zasloužené tři body za vítězství 1:2.

Více informací k zápasu

Rapid Vídeň - FC Porto 1:3

02.12.2010 19:00

Góly: 39. Christopher Trimmel - 42. Falcao, 86. Falcao, 88. Falcao

Fotbalisté vídeňského klubu v tomto utkání neuspěli, když nestačili na v pohodě hrající FC Porto. Na straně hostí exceloval zejména Falcao, který nastřílel hattrick, skvělými výkony ho podpořili Hulk a Joao Moutinho.

Domácí Rapid potřeboval zvítězit, aby si udržel naději na možný postup do další fáze Evropské ligy. První dvacetiminutovka byla ale z obou stran velice opatrná, chybělo rychlejší tempo, přesnější kombinace. Divákům se tohle určitě líbit nemohlo. Poté převzali otěže utkání hosté z Porta, kteří díky svému rychlému přechodu a útočnému duu Falcao-Hulk dělali domácím fotbalistům hodně velké problémy. Právě druhý jmenovaný útočník se několikrát pokusil svými projektily ohrozit gólmana Hedla, který však za svá záda do té doby nic nepustil.

Po půlhodině hry se vpřed pustili i vídeňský klub, ale žádné závažné situace před hostující brankou z toho během pětatřiceti minut nebyly. Pět minut před poločasem už byl Rapid úspěšnější. Drazan svým centrem našel Trimmel a ten z hranice malého vápna otevřel k radosti fandů Rapidu skóre - 1:0.

Radost domácích však moc dlouho nevydržela. Prakticky z další akce totiž skórovalo také Porto. Falcao se s míčem v pokutovém území moc dlouho nerozpakoval a poslal ho za záda domácího brankáře - 1:1. Za stejného stavu šla také obě mužstva do šaten.

Ve druhém poločase byli opět mnohem aktivnějším mužstvem hostující hráči Porta. Na těch bylo vidět, že tohle utkání chtějí za každou cenu vyhrát a obětují tomu opravdu hodně. Již zmiňované útočné duo podporované tvůrcem Joaem Moutinhem dělalo hodně velký rozruch kolem šestnáctky Rapidu.

Navíc během druhého poločasu do hry přišel ještě Belluschi a také on ukazoval, že talent má opravdu hodně velký. Utkání už putovali do poslední fáze, když Porto pořádně udeřilo. Falcao se dostal v malém pokutovém území opět do šance a nezaváhal - 1:2. Domácí se z tohoto momentu nestihli ani oklepat, když o dvě minuty později opět tento hráč završil hattrickem svůj skvělý výkon a vystřílel tak Portu vítězství 1:3.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Porto (POR)541011:313
2.Beşiktaş JK (TUR)53117:610
3.CSKA Sofia (BUL)51043:73
4.Rapid Vídeň (AUT)51045:103

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (318)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele