Evropská liga - souhrn 3. kola skupinové fáze

06.10.2022, 21:07, aktualizováno 06.10.2022, 23:00
Komentáře a souhrny
Cody Gakpo (© AFP)
Real Sociedad porazil rovněž Šeriff a zůstává stoprocentní, za postupem míří také Manchester United. PSV Eindhoven neměl slitování s Curychema AS Monaco si poradilo s Trabzonsporem, AS Řím doma nestačil na Betis...
Skupina A

Arsenal FC - FK Bodø/Glimt 3:0

06.10.2022 21:00

Góly: 23. Edward Nketiah, 28. Robert Holding, 85. Fábio Vieira

Arsenal ve třetím kole skupinové fáze Evropské ligy využil domácího prostředí k výhře 3:0 nad Bodö/Glimt. Šanci v základní sestavě naplno využil Eddie Nketiah, který ve 23. minutě otevřel skóre utkání. Chvíli po něm se prosadil i Rob Holding, a Londýňané si tak v promíchané sestavě zajistili průběžné první místo ve skupině A.

Gunners prožívali fantastické období, když od začátku sezony padli pouze jednou, a to na půdě Manchesteru United. Do utkání s norským Bodö/Glimt vstupovali plní pozitivní energie, když v posledním ligovém kole ovládli severolondýnské derby v poměru 3:1. Mikelovi Artetovi dělal radost především Gabriel Jesus, který od příchodu do Arsenalu vstřelil již pět soutěžních branek. Tentokrát ovšem Brazilec začal pouze na lavičce a jeho místo zaujal Nketiah.

Arsenal vstoupil do duelu ve velkém stylu a Fabio Vieira se už v osmé minutě dostal do tutové příležitosti přičiněním hostujícího obránce, ale z otočky trefil jenom břevno branky Bodö. Přestože se poté povedlo norskému celku hru vyrovnat a držet se na útočné polovině, na začátku 23. minuty inkasoval. Všechno rozjel Kieran Tierney, jehož tvrdá bomba z levé strany skončila na zadní tyči. Odražený míč směrem do hřiště ale jako první našel Nketiah a pohodlně zametl do prázdné. Gunners pokračovali v nastoleném tempu a o pět minut později vedli již o dvě branky. Vieirovo zakončení ještě gólman Nikita Haikin vytáhl na roh, proti hlavičce Holdinga byl již ale bez šance.

Po jednoznačné první půli sice domácí již polevili a prostřídali, i nadále ale měli utkání jednoznačně pod kontrolou. Přesto však fanouškům Arsenalu lehce pocuchal nervy Amahl Pellegrino, jehož tvrdý pokus přes obránce vytáhl Matt Turner na brankové čáře. Norský celek se prezentoval ve druhém poločase sympatickým výkonem, ale bez gólového efektu. Naopak v 85. minutě inkasoval potřetí. Velké penzum práce udělal na levé straně Jesus, po jehož krásné individuální akci trefil prázdnou branku suverénně Vieira.

Domácí tak i v obměněné sestavě dokázali zvítězit. Oba soupeře čeká již příští týden odveta. V norském Bodö se bude hrát 13. října.

Více informací k zápasu

FC Curych - PSV Eindhoven 1:5

06.10.2022 18:45

Góly: 87. Jonathan Okita - 10. Yorbe Vertessen, 15. Yorbe Vertessen, 21. Cody Gakpo, 35. Xavi Simons, 55. Cody Gakpo

PSV se poslední dobou nenacházelo v úplně optimálním rozpoložení a zdálo se, že přeci jen ztrácí svou skvělou formu, ovšem ve svém druhém utkání hlavní fáze Evropské Ligy předvedlo vynikající ofenzivní výkon a naprosto tápající Curych rozdrtilo ve vysokém poměru 5:1. Tabulkou skupiny A se proto posunulo a druhou pozici se čtyřmi body o skóre před norské Bodø/Glimt a dva body za vedoucí Arsenal.

Svěřenci trenéra Ruuda van Nistelrooye měli otěže čtvrtečního střetnutí naprosto ve svých rukách, necelých deset minut před přestávkou totiž vedli o čtyři branky a ve druhém dějství si s přehledem hlídali dostatečný náskok. Naopak FC prohrálo také svůj třetí duel a jeho pokračování v jarní části evropských pohárů není příliš reálné. Hosté začali naprosto fantasticky a během úvodní čtvrthodiny se hned dvakrát prosadil Yorbe Vertessen.

Teprve jednadvacetiletý belgický útočník poprvé udeřil v 10. minutě, kdy po dlouhém nákopu Obispa z vlastní poloviny vystřelil z hranice šestnáctky mezi dvěma protihráči a trefil se přímo do pravého spodního růžku. Neuběhlo ani dalších pět minut a Vertessen zvýšil náskok svého výběru. Tentokráte předvedl fenomenální sólo téměř přes celé hřiště a z mírného úhlu překonal bezmocného brankáře Brechera přízemním obstřelem.

Hosté v následujícím průběhu rozhodně nepolevovali ve své aktivitě a přesně v polovině prvního poločasu se trefil do černého také kanonýr eindhovenského giganta Cody Gakpo. Třiadvacetiletý forvard s tožskými kořeny převzal nedůrazný odkop protivníka, míč si navedl až před hranici pokutového území a pak ho nekompromisně usměrnil přesně k levé konstrukci - 0:3.

O osudu tohoto duelu bylo definitivně rozhodnuto ve 35. minutě. Xavi Simons po další rychlé akci středem hřiště převzal finální pobídku od Gakpa a i v pádu dokázal se štěstím překonat Brechera, balón totiž zapadl k protější tyči. Curych mohl alespoň korigovat velmi nepříznivý stav minutu před výměnou stran, avšak ve stoprocentní pozici naprosto selhal Aiyegun a ze tří metrů nepochopitelně zamířil o metr a půl nad břevno.

PSV neskládalo zbraně ani ve druhé půli a po jedenácti odehraných minutách přidali další gól. Již podvanácté v tomto soutěžním ročníku skóroval Gakpo, jenž po narážečce s Veermanem vypálil z dvaceti metrů a nekompromisně zavěsil pod horní tyčku - 0:5. Za dalších deset minut chtěl rozvlnit síť také El Ghazi, jenže ten svým krouceným pokusem orazítkoval pouze břevno.

Curych se dočkal alespoň čestného úspěchu pár minut před závěrečným hvizdem, neboť střídající reprezentant DR Kongo Jonathan Okita využil skvělého pasu Tosina z prvé strany a razantní hlavičkou zblízka pokořil argentinského gólmana Beníteze. Oba soupeři se spolu znovu utkají za týden na stadionu Philips.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC (ENG)22005:16
2.PSV Eindhoven (NED)21106:24
3.FK Bodø/Glimt (NOR)31113:54
4.FC Curych (SUI)30033:90
Skupina B

Stade Rennes - Dynamo Kyjev 2:1

06.10.2022 21:00

Góly: 23. Martin Terrier, 89. Désiré Doué - 33. Viktor Cyhankov

Dlouho to vypadalo, že duel mezi domácím Rennes a Dynamem Kyjev nepozná vítěze, ale minutu před koncem se hosté dopustili hrubé chyby v obraně. Tu nelítostně potrestal mladičký střídající útočník Doué a Rennes si vzalo tři body.

Trenér Bruno Génésio svůj tým připravoval na to, že Dynamo Kyjev nebude snadným soupeřem, byť v prvních minutách to tak nevypadalo. Obrana Dynama působila nekoncentrovaně a několikrát nechala domácí hráče zakončit. Amine Gouiri dostal parádní pas proti noze, jenže jeho rána prosvištěla jen kousek vedle tyče. A o pouhé čtyři minuty později napodobil svého spoluhráče Lovro Majer, rovněž vypálil těsně vedle.

Tlak Rennes neustával, naopak se postupem času zvyšoval. Terrierovu akci zakončoval Bourigeaud po efektní patičce Gouiriho, jenže brankář Bojko byl včas na svém místě. Martin Terrier si hodně hlasitě říkal o vstřelení první branky, jenže v 17. minutě prakticky osamocen na zadní tyči poslal míč těsně vedle.

Vyšlo mu to až na třetí pokus. Psala se 23. minuta a obrana Dynama si stále nevěděla rady. Gouiri si vzal míč za vápnem, udělal s ním několik kroků a nahrál do běhu Martinu Terrierovi, který bombou pod víko nedal brankáři Bojkovi šanci zasáhnout.

Jenže ani Dynamo nesložilo zbraně a postupně se začalo usazovat na polovině soupeře. Pak stačila jedna chyba, kdy obránci Rennes nechali na straně vápna úplně volného Viktora Cyhankova. Jeho první ránu sice ještě lapil Mandanda, jenže na jeho dorážku už nárok jednoduše neměl.

Po změně stran jsme dlouho čekali na větší šanci. Zrodila se v hlavě a nohách Bourigeauda, jenž si nepřišel na pozorného Bojka. Remíza ale nakonec nevydržela. V 89. minutě totiž Popov vymyslel školáckou chybu, namazal míč do běhu teprve sedmnáctiletému mladíčkovi Desirému Douému a ten si poradil i s brankářem Bojkem!

Více informací k zápasu

Fenerbahçe SK - AEK Larnaka 2:0

06.10.2022 21:00

Góly: 26. Michy Batshuayi, 80. Rafail Mamas (vl.)

Fotbalisté Fenerbahce porazili ve třetím zápase skupiny B Evropské ligy Larnaku 2:0 a připsali si již šestou soutěžní domácí výhru v řadě. O vítězný gól utkání se postaral Michy Batshuayi. Superschopností populárního belgického "Batmana" se po přestupu do Turecka stalo právě střílení rozhodujících branek. Trefil se totiž zatím dvakrát a oba jeho zásahy znamenaly zisk všech bodů. Hlavně jeho zásluhou se tak domácí posunuli na první příčku tabulky.

Že se na stadion Fenerbahce nejezdí pro body snadno zjistili třeba fotbalisté Slovácka, kteří v Istanbulu padli 0:3. Turci od konce února před vlastním publikem prohráli jediný zápas a na tuto skvostnou bilanci chtěli navázat i proti Larnace. Tentokrát však už zcela jistě bez Filipa Nováka, který přestoupil do Al Džazíry. AEK navíc nemělo být snadným soustem, což potvrdilo třeba v Krakově, kde sejmulo Dynamo Kyjev.

Jako první mohl skóre otevřít v 17. minutě domácí Diego Rossi, samostatný únik ze strany však zakončil slabě. O devět minut později již Fenerbahce mohlo slavit, když Rossi skvělou přihrávkou za obranu našel Batshuayie a ten razantní střelou k tyči poslal svůj tým do vedení. Larnaca sice po chvíli srovnala, ale asistent rozhodčího odhalil ofsajd nahrávajícího Rafaela Lopese. Na druhé straně se ještě do šance dostal Emre Mor, ale brankář hostů Kenan Pirič udržel poločasové skóre na stavu 1:0.

Po 10 minutách druhé půle mohl zvýšit vedení domácích opět Mor, Pirič však s pomocí tyče udržel naděje svého týmu při životě. V 65. minutě si obrovskou šanci vytvořila Larnaca. Imad Faraj přesprintoval obránce a postupoval sám na branku, jeho lob přes vybíhajícího gólmana ale skončil úplně mimo. V 80. minutě si navíc centr ze standardní situace srazil do vlastní sítě Rafail Mamas a o osudu zápasu bylo rozhodnuto. Závěr duelu již žádné drama nepřinesl.

Fenerbahce potvrdilo, že se mu doma daří a s AEK si poradilo. Repete čeká oba celky již za týden, kdy bude hostitelem celek z Larnaky.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Fenerbahçe SK (TUR)32106:37
2.Stade Rennes (FRA)32106:47
3.AEK Larnaka (CYP)31022:43
4.Dynamo Kyjev (UKR)30032:50
Skupina C

AS Řím - Real Betis 1:2

06.10.2022 21:00

Góly: 34. Paulo Dybala (pen.) - 40. Guido Rodríguez, 88. Luiz Henrique

Trápení AS Řím v Evropské lize dál pokračuje. Díky Dybalovi sice domácí Vlci šli do vedení, jenže to jim nevydrželo ani do konce poločasu. Nepříliš aktivní AS si koledovalo i po změně stran a pár minut před koncem rozjásal hostující fanoušky střídající Luiz Henrique.

AS mělo s Betisem nevelké zkušenosti, ale zato zkušenosti velmi negativní. V přátelském utkání starém rok podlehlo španělskému soupeři 5:2 a dnes mu to chtělo vrátit i s úroky. Jenže zatímco Římané podávají výkony nevyrovnané, Béticos se daří vstup do sezony jako už dlouho ne. A dnes to bylo na Olympijském stadionu znát.

Během několika úvodních minut sice byla chuť hrát a vytvářet zcela evidentní na domácích, ale postupem času se hra vyrovnala. Mohla za to zřejmě i jedno neplánované střídání, když už po pěti minutách hry zranil vlastního spoluhráče Zekiho Çelika Gianluca Mancini a turecký bek musel střídat. První půli nedohrál ani Nabil Fékir, který si obnovil nedávné zranění.

Krátce před svým odchodem ještě stihl zahrozit, když u vápna tvrdě vypálil a sledoval, jak se míč odráží od tyče za Patríciovými zády. Po třiceti minutách vzplály emoce a to především na straně hostí. Sudí totiž postřehl, že Andrés Guardado zasáhl míč ve vápně rukou a VAR jeho domněnku potvrdil. K penaltě se nepostavil nikdo menší než Paulo Dybala a opět ukázal, jak moc je na něm AS závislé.

Jenže radost domácím vydržela sotva šest minut. Opět se projevila nefunkční a naprosto nedynamická záloha AS, která dala dostatek prostoru Henriquemu, aby umotal obranu před sebou. Pak nahrál na střed vápna a Guido Rodriguez nádhernou ranou k tyči překonal marně se natahujícího Patrícia - 1:1.

Ještě do konce poločasu si mohlo AS dvakrát vzít vedení zpět, ale Zaniolovu teč zastavilo břevno a proti dorážejícímu Dybalovi se vyšvihl k břevnu Bravo. Ve druhé půli již tak pomalejší tempo ještě víc opadlo.

První šance druhého dějství jsme se dočkali v 51. minutě a na svědomí ji měli domácí. Smalling vracel míč před bránu a Bryan Cristante z pár kroků nepropálil hradbu těl. Oba týmy poslaly na hřiště čerstvé síly, ale zatímco na hře AS se to nijak neprojevilo, Betis se mohl radovat. Střídající šikula Rodri nevzdal souboj u čáry a předložil míč na zadní tyč. Tam se do vzduchu vyšvihl Luiz Henrique a hlavičkou přehodil vyběhnuvšího brankáře Brava! V nervózním závěru se ještě nechal zbytečně vyloučit mladík Zaniolo.

Více informací k zápasu

HJK Helsinky - Ludogorec Razgrad 1:1

06.10.2022 18:45

Góly: 55. Perparim Hetemaj - 10. Matías Tissera

První bod získali ve skupině Evropské ligy HJK Helsinky. S Razgradem sice po prvním poločase prohrávali, ale v 55. minutě vyrovnal na konečných 1:1 Përparim Hetemaj.

Kdy jindy, než teď. HJK Helsinky se nevzdávají šance na postup do jarní fáze evropských pohárů a pokud chtějí získat alespoň třetí místo a postup do Evropské konferenční ligy, potřebovali doma bulharský Ludogorec porazit. To se ale nakonec nestalo a i přes zisk jednoho bodů je finský šampion ve skupině poslední.

Domácí byli odhodláni uspět a začátek zápasu byl v jejich režii. Už ve 4. minutě odmítl první gól Lingman, což mohlo Helsinky vzápětí mrzet. Matías Tissera si naběhl do volného prostoru mezi obránce a po kolmé přihrávce si poradil jako zkušený střelec a brankáře Hazarda překonal. Pro HJK to byl nepříjemný začátek, ale do konce utkání zbývalo pořád spousty času. Ve 27. minutě byli domácí blízko vyrovnání. Përparim Hetemaj byl v jasné pozici ve vyložené šanci, jenomže místo gólu trefil jen nohu vlastního spoluhráče. Na druhé straně tak znovu mohl přijít trest, i když Hazard si tentokrát na Tekpeteyha počíhal.

Helsinky začaly i druhý poločas aktivně, ale prosadit se dokázaly až v 55. minutě. Përparim Hetemaj odčinil zaváhání z 27. minuty a po centru překonal brankáře Padta hlavou.

Vyrovnaný výsledek už se nezměnil, přestože Ludogorec měl šance. V té největší si Despodov vylámal zuby na Hazardovi. Vyhrát chtěly oba týmy, ale blíže rozhodnutí měly Helsinky. Radulović ani Olusanya své možnosti neproměnili a v konečném zúčtování je tak bod pro finský klub málo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Real Betis (ESP)33007:39
2.Ludogorec Razgrad (BUL)31115:54
3.AS Řím (ITA)31025:43
4.HJK Helsinky (FIN)30121:61
Skupina D

SC Braga - RU Saint-Gilloise 1:2

06.10.2022 21:00

Góly: 49. Abel Ruiz - 86. Gustaf Nilsson, 90+4. Gustaf Nilsson

Braga po úvodní porážce v sezóně na půdě portugalského mistra z Porta (1:4) nakonec nezvládla svůj třetí duel v základní skupině Evropské ligy proti belgickému překvapení Saint-Gilloise a po porážce 1:2 si zkomplikovala přímou cestu do osmifinále Evropské ligy. Krátce po změně stran se sice dostala do vedení, ale soupeř během osmi minut otočil vývoj ve svůj prospěch zásluhou dvou gólů střídajícího švédského forvarda Gustafa Nilssona.

SC se po dvou úvodních výhrách propadlo na druhou pozici se šesti body o tři body před německý Union, RU naopak zůstává stoprocentní s devíti body a zatím prochází touto soutěží jako nůž máslem. První velkou možnost tohoto čtvrtečního střetnutí si vypracoval belgický vyzyvatel krátce po deseti odehraných minutách, neboť síť rozvlnil Vanzeir, ale při předchozím zpracování zahrál smolně rukou a jeho zásah proto nebyl uznán.

Hosté přesně v polovině prvního poločasu opět skórovali, jenomže tentokráte neplatila branka Nieuwkoopa po zpětné nahrávce aktivního Vanzeira kvůli předchozímu těsnému ofsajdu skórujícího hráče. Domácí si během úvodního dějství vytvořili jedinou větší možnost, ovšem přízemní ránu Račiče z 37. minuty famózně odvrátil do zámezí pozorný gólman Moris. SC otevřelo gólový účet tohoto střetnutí čtyři minuty po přestávce.

Vítor Oliveira se krásně uvolnil na pravé straně pokutového území a zpětnou nahrávkou vyzval ke skórování rozběhnutého Abela Ruize, jenž z necelých deseti metrů chladnokrevně propálil bezmocného Morise. Hosté od tohoto momentu přidali a hned dvakrát chtěli skórovat, nicméně napoprvé výborně zafungovala obranná hráz domácího týmu a poté Nieuwkoop neuspěl tváří v tvář proti famóznímu brankáři Matheusovi.

Ihned na to mohl na druhé straně pojistit náskok mírného favorita Ruiz, avšak z bezprostřední blízkosti si nepřišel na brilantního Morise. SC v následujícím průběhu vsadilo na defenzivní taktiku a ta se mu vůbec nevyplatila. Necelých deset minut před přestávkou srovnal stav Nilsson, když po precizním obloučku Adingry rozvlnil síť střelou z mírného úhlu s pomocí protější tyče. Stejný hráč rozhodl v 90+4. minutě po shodné spolupráci s Adingrou, tentokráte po jeho přihrávce usměrnil míč z pěti metrů přímo do bližšího spodního rohu.

Více informací k zápasu

Malmö FF - Union Berlín 0:1

06.10.2022 18:45

Góly: 68. Sheraldo Becker

V souboji dvou týmů, které v dosavadních dvou duelech ještě nezískali ani bod, nakonec dokázal zvítězit lídr Bundesligy Union a oživil tak své šance na osmifinále Evropské ligy. Berlínský výběr sice přišel v nastaveném čase prvního poločasu o vyloučeného Andráse Schäfera, ale v 60. minutě bylo utkání přerušeno zhruba na půl hodiny kvůli diváckým nepokojům a hosté krátce na to rozhodli o svém úspěchu díky trefě Sheralda Beckera.

Švédský mistr tak zůstává na posledním čtvrtém místě skupiny D s nulovým bodovým ziskem, a pokud za týden neuspěje ani v Berlíně, tak si jarní část evropských pohárů téměř na sto procent nezahraje. Přitom do tohoto čtvrtečního utkání nevstoupil vůbec špatně a krátce po odehrané čtvrthodině mohl jít do vedení, ovšem velkou možností pohrdl Ceesay, jehož tvrdou ránu pravačkou reflexivně vyrazil do strany pozorný brankář Rønnow.

V následujícím průběhu se hosté dostávali více do hry a do přestávky si vytvořili dvě slibné příležitosti, jenomže gólman Diawara nejprve skvěle zneškodnil přízemní pokus Beckera a pak pálil o pár decimetrů nad břevno osamocený Haberer. Union si výrazně zkomplikoval svou situaci v první nastavené minutě úvodního dějství. Schäfer totiž jako poslední bránící hráč přišel o míč a vzápětí ve vyložené brankové možnosti zatáhl za záchrannou brzdu.

Unikajícího Christiansen totiž poslal k zemi držením za dres a turecký rozhodčí Meler mu nekompromisně ukázal přímou červenou kartu. Po změně stran se hrálo opatrněji, přesně po hodině hry začali létat na hrací plochu světlice a všichni aktéři se proto odebrali do kabin. Na trávník se vrátili po třiceti minutách a Union této nečekané pauzy využil.

V 68. minutě převzal Becker přesnou přihrávku na pravé křídlo od Knocheho, po dlouhém úniku stanul sám před Diawaraou a z deseti metrů ho překonal vynikajícím obstřelem k vzdálenější konstrukci. Německý klub se pak soustředil na pozornou práci v defenzívě a FF až do závěrečného hvizdu vůbec k ničemu nepustil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.RU Saint-Gilloise (BEL)33006:39
2.SC Braga (POR)32014:26
3.Union Berlín (GER)31021:23
4.Malmö FF (SWE)30032:60
Skupina E

Sheriff Tiraspol - Real Sociedad 0:2

06.10.2022 18:45

Góly: 53. David Silva, 62. Aritz Elustondo

Stoprocentní zůstává ve skupině E baskický Real Sociedad. Tým trenéra Imanola Alguacila vyhrál v Kišiněvě nad Šeriffem Tiraspol 2:0 a je na nejlepší cestě postoupit do jarní fáze. Po změně stran překonali brankáře Kovala veterán David Silva a Aritz Elustondo. Mezitím také domácí přišli o vyloučeného Moussu Kyaboua.

Real Sociedad na svého přemožitele v základní skupině Evropské ligy stále čeká. V Moldavsku se musel vypořádat s nebezpečným Šeriffem a úlohu favorita zvládl.

První šanci prvního poločasu měl v 18. minutě David Silva, ale svůj volný přímý kop zakroutil opravdu těsně vedle. Po půlhodině hry mířil do stejných míst i Brais Méndez, když k němu propadl centr z pravé strany. Šeriff měl některé střelecké pokusy, avšak nic, s čím by měl mít Koval problémy.

Utkání se lámalo až ve druhém poločase. V 53. minutě se Realu podařila akce po levé straně, Sorloth pak našel na šestnáctce Davida Silvu, jehož technická rána z první zapadla o horní tyč do branky. Domácí si pak ještě více zkomplikovali život, když Moussa Kyabou uviděl po faulu druhou žlutou kartu a byl vyloučen. Navíc následovala standardka a po centru do vápna vstřelil druhý gól Aritz Elustondo.

Utkání tím bylo rozhodnuto a i přes velkou šanci Merina, který netrefil odkrytou branku se skóre nezměnilo. Real Sociedad zůstává po třech kolech bez ztráty kytičky a je na nejlepší cestě postoupit.

Více informací k zápasu

Omonia Nikósie - Manchester United 2:3

06.10.2022 18:45

Góly: 34. Karim Ansarifard, 85. Nikolas Panagiotou - 53. Marcus Rashford, 63. Anthony Martial, 84. Marcus Rashford

Manchester United překvapení nedovolil a na Kypru zvítězil 3:2. Převaha byla od úvodní minuty na kopačkách anglického celku, jenomže ve 34. minutě se jako první prosadil Karim Ansarifard a hosté museli ve druhém poločase pracně otáčet. Výhru Rudých ďáblů nakonec zařídili střídající Marcus Rashford a Anthony Martial.

Pro kyperský klub byla návštěva Manchesteru United obrovským svátkem a fanoušci Omonie se od prvních minut dočkali na trávníku Cristiana Ronalda. Právě Portugalec jako první v 9. minutě zaměstnal brankáře Fabiana, jenž se proti jeho střele vytasil s pohotovým zákrokem. O chvíli později byl ve velké šanci i Anthony, ale místo zakončení ještě posouval balón na Bruna Fernandese, který byl o krok napřed a přihrávku tak dostával za sebe. Do třetice spálil tutovku i Bruno Fernandes, když jeho pokus o lob skončil na břevně.

Manchester United měl velkou převahu, jenomže zahazoval a skóre se neměnilo ani po nádherné střele Anthonyho, po které skočil vynikající Fabiano. Omonia měla velké štěstí a ve 34. minutě se postarala o senzační průběh. Obránce Malacia vyrobil na polovině hřiště obrovskou hrubku a Bruno rychle pelášil na branku Manchesteru, načež před pokutovým územím prostrčil balón na Karima Ansarifarda a ten vymetl pravý horní roh.

Do konce prvního poločasu Manchester nestačil zareagovat, ale po změně stran udělal Erik Ten Hag dvě změny a hosté pokračovali v převaze. Navíc to neslo své ovoce, protože nový muž na hřišti Marcus Rashford se otočil s balónem a přesnou ranou k tyči srovnal na 1:1. Omonia si užila nerozhodný výsledek ještě deset minut a pak United dokonali obrat. Rashford na hranici pokutového území sklepl balón pro Anthonyho Martiala a na jeho utaženou ránu k tyči Fabiano nedosáhl.

Manchester United dostal utkání plně pod svojí kontrolu, nicméně jedno trápení pokračovalo. Cristiano Ronaldo orazítkoval v 78. minutě tyčku a ani v tomto zápase se nedokázal střelecky prosadit. Připsal si alespoň asistenci při třetím gólu, který znovu vstřelil Marcus Rashford. Anglický útočník byl na zadní tyči ve chvíli, kdy tam Ronaldo poslal střílený centr.

Definitivně se však Ten Hagovi svěřenci neuklidnili, protože Omonia kontrolovala kontaktním gólem. V 85. minutě Nikolas Panayiotou využil přihrávky Kakoullise a nedal de Geovi šanci. Domácí tak stále živili naději na bodový zisk, nicméně zkušenější Manchester si už náskok pohlídal. Manchester po úvodní porážce s Realem Sociedad získal šest bodů a udělal základ pro plánovaný postup do jarní fáze.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Real Sociedad (ESP)33005:19
2.Manchester United (ENG)32015:36
3.Sheriff Tiraspol (MDA)31023:43
4.Omonia Nikósie (CYP)30033:80
Skupina F

FC Midtjylland - Feyenoord Rotterdam 2:2

06.10.2022 21:00

Góly: 54. Gustav Isaksen, 85. Juninho - 23. Sebastian Szymański, 45. Orkun Kökçü (pen.)

Feyenoord ani ve svém třetím utkání za sebou nedokázal zvítězit a nyní na stadionu v Herningu nenavázal na zdrcující úspěch proti rakouskému Sturmu Graz (6:0). Na severské půdě sice o poločase vedl 2:0, jenže soupeř po změně stran zabral a nakonec vybojoval kýžený bod za nerozhodný výsledek 2:2. Díky remíze Sturmu s Laziem (0:0) tak všichni účastníci skupiny F mají na kontě čtyři body a druhá polovina tedy bude nesmírně dramatická.

FC před reprezentační přestávkou senzačně deklasovalo italské Lazio (5:1), v tomto čtvrtečním střetnutí se mu však zpočátku příliš nedařilo. Již v 7. minutě sice mohli skórovat z přímého volného kopu, kdy Gustav Isaksen olízl svou povedenou střelou břevno, ovšem krátce po dvaceti odehraných minutách z ničeho nic inkasovali. Po rychlé akci se totiž opřel do odraženého míče Sebastian Szymański a z deseti metrů překonal marně se natahujícího brankáře Lössla přízemním pokusem.

Hosté od tohoto okamžiku ožili a častěji se nacházeli na útočné polovině, svůj náskok dokázali pojistit těsně před přestávkou. Po přímém volném kopu kapitána Orkuna Kökçüa zahrál smolně rukou ve vlastní šestnáctce bránící Evander, od švédského rozhodčího Al Hakima uviděl žlutou kartu a hosté navíc dostali výhodu pokutového kopu. K němu se postavil právě turecký šplímachr Kökçü a se štěstím skóroval.

Lössl sice vystihl směr střely a na balón si dokonce sáhl, jenomže v cestě do sítě mu nezabránil. Midtjylland ve druhém poločase přidal a po devíti odehraných minutách se dočkal kýženého snížení. Po nadzvednutém centru Sista z levého křídla přistál míč na kopačce Gustava Isaksena, který se do něho opřel z voleje a jeho skákavý pokus zapadl do protější šibenice kolem plachtícího gólmana Bijlowa.

Dánský celek byl od tohoto okamžiku lepší a velmi často se zdržoval na útočné polovině. Zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem mohl skórovat domácí Sisto, nicméně jeho dělovka ze standardní situace z dvaceti metrů jen narazila do břevna a pak se odrazila do zámezí. Midtjylland však přeci jen zaslouženě vyrovnal v 85. minutě.

Bod pro mírného outsidera zařídilo brazilské duo Evander - Juninho, když první jmenovaný našel svým vynikajícím pasem od levého rohu šestnáctky sedmadvacetiletého krajana, jenž přelstil ofsajdovou past a z bezprostřední blízkosti pokořil naprosto bezmocného Bijlowa.

Více informací k zápasu

SK Sturm Graz - SS Lazio 0:0

06.10.2022 18:45

Góly: -

V asi zaslouženou dělbu bodů vyústilo klání ve Štýrském Hradci. Graz si tvořil více gólových možností v rámci prvního poločasu, Lazio naopak v tom druhém, ani jedna z družin nicméně nezaznamenala branku. Oba kluby si tak připsaly na své konto po jedné výhře a jedné prohře premiérový nerozhodný rezultát, jenž zásadně k lepšímu ani horšímu jejich situaci neposunul.

Domácí zformovali svou první slušnější možnost ve 3. minutě, to když standardku zahrával Horvat, v šestnáctce se snažil jeho centr usměrňovat mezi tři tyče Ajeti, a jeho počínání bylo v tomto ohledu úspěšné, jenomže bránící Hysaj stačil míč dostat do bezpečí. Ve 14. minutě již Böving přímo prověřoval schopnosti gólmana Provedela, každopádně ten dokázal zasáhnout.

Sturm pokračoval v útočné aktivitě i nadále, v 18. minutě vypálil z moc dobré pozice Horvat, avšak svou pravačkou břevno přestřelil. I po přestávce zprvu domácí působili v útoku o něco nebezpečněji, z úhlu se snažil Provedela překonat Böving, hostující muž v rukavicích ovšem v 50. minutě znovu nekapituloval. Až v 61. minutě se Laziu podařilo poprvé ohrozit napevno brankáře Siebenhandla, ve vápně umně zakličkoval Zaccagni, jenže následná střela skončila na rukou jeho rivala. A když ani o pár chvil později Immobile neuměl zachytit ideálně balón, na jeho obranu, v nepříliš výhodném postavení, musely se oba celky rozejít s finální plichtou.

Ještě se přece udál před posledním hvizdem sudího Bastiena jeden důležitý moment, druhou žlutou a červenou kartu inkasoval Gazibegovič po faulu na Zaccagniho, hosté však přesilovku zdárně nevyužili. Jako by se zkrátka i italský výběr spokojil se získaným bodem, vehementně se směrem dopředu nehnal, Siebenhandl i tak musel polapit pokusy Cancellieriho a Vecina.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Feyenoord Rotterdam (NED)311110:64
2.FC Midtjylland (DEN)31117:44
3.SS Lazio (ITA)31115:74
4.SK Sturm Graz (AUT)31111:64
Skupina G

SC Freiburg - FC Nantes 2:0

06.10.2022 21:00

Góly: 48. Daniel-Kofi Kyereh, 72. Vincenzo Grifo

Freiburg zatím směle kráčí v Evropské lize nejen za postupem do další fáze, zároveň však i za první příčkou v tabulce. Z vítězství se zaradoval také na třetí pokus, tentokráte doma porazil o dvě trefy Nantes, přitom neměl k dispozici hlavního kouče Christiana Streicha, jenž se nakazil koronavirem. Jeho náhradníci Julian Schuster a Patrick Baier tak přebrali kormidlo a uspěli.

Asi do poslední chvíle se nevědělo, kdo že bude zvolen dočasně do pozice šéfa lavičky, toho, kdo bude moci udílet pokyny a šachovat případně se sestavou. Protože COVID-19 mimo jiné postihl i Streichovy asistenty Larse Vosslera a Floriana Brunse, takže moc variant už na stole nebylo. Prakticky se však nic nezměnilo na té skutečnosti, že Freiburg jednoduše v pohárové Evropě válí. Kanárci naopak v Německu nevykázali dobrý výkon a vlastně potvrdili, že se jim aktuálně nedaří. Po minulém nezdaru na půdě Karabachu neskórovali venku ani napodruhé.

Ještě do poločasu každopádně Nantes drželo nerozhodný rezultát. Domácí sice působili určitě nebezpečnějším a aktivnějším dojmem, gólman Lafont se musel mít rozhodně daleko více na pozoru než na opačné straně Flekken, avšak žádnou šanci Breisgau-Brasilianer v gól přetavit neuměli. Nicméně jen krátce po přestávce na svůj projev plynule navázali a ve 48. minutě se už dočkali zasloužené odměny. Vracející se Chirivella si ve vlastním vápně v možná nejméně vhodnou chvíli šlápl na balón, toho se chopil Dóan, jemuž pak stačilo pouze pobídnout nikým nehlídaného Kyereha, a ten snadno zacílil. V 72. minutě se na střeleckou listinu uvedl rovněž Grifo, který pravačkou z hranice šestnáctky nasměroval střelu přesně do spodního rohu brány.

Více informací k zápasu

Olympiakos Pireus - Qarabağ Ağdam 0:3

06.10.2022 21:00

Góly: 68. Owusu Kwabena, 82. Marko Vešović, 86. Ramil Šejdajev

Třetí kolo skupiny G Evropské ligy přineslo překvapivou výhru Karabachu 3:0 na půdě Olympiakosu. Úřadující řecký mistr tak v tabulce zůstává poslední bez jediného bodu. Ázerbájdžánský celek se v cestě za vítězstvím nezalekl ani hvězdného Marcela, jenž si díky střídání v 60. minutě odbyl debut v novém působišti. Přímo z hřiště pak ale přihlížel všem brankám soupeře, o tu vítěznou se postaral Owusu. Tomáš Vaclík kvůli zranění do zápasu nezasáhl.

Jako velké fiasko se dalo označit dosavadní působení favorizovaného Olympiakosu ve skupinové fázi, protože řecký celek zatím nezískal ani bod a postup se mu začal nebezpečně vzdalovat. Další ranou pak byla absence brankářské jedničky. Tomáš Vaclík si totiž na reprezentačním srazu přivodil zranění ramene, které jej vyřadilo ze hry nejméně na dva měsíce. Tým z Ázerbájdžánu se na druhé straně těšil dobré formě, když zapsal cenný skalp Nantes a okupoval postupovou druhou příčku v tabulce.

Domácí však opět nevykročili do utkání pravou nohou. Již po pěti minutách dokonce inkasovali, ovšem od jednobrankového manka je nakonec zachránil těsný ofsajd nabíhajícího Abdellaha Zoubira, který odhalil videorozhodčí. Řekové si připravili odpověď na prahu 12. minuty, o což se zasloužil Pep Biel. Střela z volného přímého kopu ale gólmana nezaskočila. Další zajímavé situace první půle vesměs postrádaly kvalitu v zakončení na obou stranách, což přispělo k prozatimnímu bezbrankovému stavu.

Po delší odmlce vyzkoušel pozornost Sharudina Mahammadaliyeva Pierre Kounde z přímého kopu, nicméně branku o pár centimetrů přestřelil. V 60. minutě se domácí celek rozhodl vyztužit své řady novou zvučnou posilou v podobě debutujícího Marcela. Ten následně přihlížel gólovému brejku, po kterém zasadil smrtící úder Owusu, když zblízka nedal gólmanovi sebemenší šanci. Opět se ke slovu dostal VAR, jenž tentokráte branku uznal. Smůlu Řeků pak podtrhla šance Georgiose Masourase, v níž domácí fotbalista pouze napálil levou tyč. Vítězství hostů pojistil v 82. minutě Marko Vešovič, který přesprintoval brankáře a poslal míč do zcela odkryté sítě. Posledním zářezem se blýskl Ramil Sheydayev, jenž upravil skóre na konečných 0:3.

Olympiakos tedy vyhořel i na třetí pokus a postup se mu nebezpečně vzdálil, na druhé straně Karabach se k němu výrazným způsobem přiblížil. Tento zisk bude chtít potvrdit i v odvetě, která je na programu 13. října v Baku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SC Freiburg (GER)33007:19
2.Qarabağ Ağdam (AZE)32017:26
3.FC Nantes (FRA)31022:63
4.Olympiakos Pireus (GRE)30031:80
Skupina H

FK Crvena Zvezda - Ferencvárosi TC 4:1

06.10.2022 18:45

Góly: 27. Guélor Kanga (pen.), 35. Stefan Mitrović, 50. Aleksandar Katai, 60. Guélor Kanga - 71. Kristoffer Zachariassen

Crvena Zvezda zaznamenala v prvních dvou kolech hlavní fáze Evropské ligy zklamání, ale nyní si pořádně spravila náladu a vrátila se okamžitě zpět do reálnějších soubojů o postupové příčky. Dosud překvapivě bodově stoprocentní Ferencváros naopak tvrdě spadl na pusu. Na bělehradské půdě musel skousávat čtyři inkasované branky, jež obdržel během hodiny hry.

Už generálka maďarského celku na tento zápas jako by naznačila, že po reprezentační pauze svoje povinnosti neobnovil zcela ideálně. A po porážce na hřišti Kecskemétu jasně nestačil na Zvezdu, která do této doby vykazovala ve skupině H dva nepříjemné nezdary, a to s Monacem a Trabzonsporem, přitom tyto soupeře Zöld Sasok skolili. Teď však předvedli mizerný výkon.

Situace se pro hosty začala upínat špatným směrem ve 25. minutě. Sudí Visser si sice nevšiml na první dobrou, že po hlavičce Ivaniče hrál rukou bránící Wingo ve vlastní šestnáctce, jenže VAR ho na tenhle prohřešek upozornil, a tak se zahrával pokutový kop. A k němu se postavil Kanga, který nekompromisně, a to i přes svůj krátký rozběh, vypálil pod protivníkovo břevno.

Druhý přesný zásah zařídil ve 35. minutě Mitrovič. Pešič dokázal udržet míč na hrací ploše a z levé strany ho vyslal do pokutového území, tam si ho přebral jeho spoluhráč, který si ho do výhodnějšího postavení chytře posunul a pak zacílil levačkou přesně k tyčce. V 50. minutě se zdařilo domácím vedení ještě navýšit, Gobeljič zprava pobídl za vápnem volného Kataie, ten měl dostatek času a prostoru, aby si balón posunul do palebné pozice, a usměrnil ho přesně do spodního rohu brány. A v 60. minutě se srbský výběr radoval ze čtvrtého gólu, podruhé se na střeleckou listinu zapisoval Kanga, a nutno podotknout, že bezpochyby bude kandidovat na tu nejpohlednější trefu minimálně pro tento hrací den Evropské ligy. Ivanič mu předal merunu, i když se přitom gabonský reprezentant ocital dost daleko od brány soupeře, navíc ne ve středu pole, avšak na levé straně, rozhodl se zakončit. Jeho pokus se nesl vzduchem jaksi nenápadně, zprvu jako by neměl žádnou šanci na úspěch, nicméně zapadl přesně do vzdálenější šibenice. Ferencváros stačil už pouze snížit a aspoň nějakým způsobem mírnil následky finální prohry, slabou útěchu ovšem představovala Zachariassena zdárná střela mezi nohy gólmana Borjana.

Více informací k zápasu

AS Monaco - Trabzonspor 3:1

06.10.2022 18:45

Góly: 14. Wissam Ben Yedder, 45+2. Wissam Ben Yedder (pen.), 55. Axel Disasi - 72. Anastasios Bakasetas

Monaco doma nemělo větší potíže s Trabzonsporem, a jelikož Ferencváros padl v souběžně hraném klání vysoko s Crvenou Zvezdou, dostalo se v tabulce skupiny H na první místo. Jeho soupeř naopak spadl až na poslední příčku, i tak však nemusí vyloženě smutnit, poněvadž na vedoucí pozici ztrácí pouze tři body. Duel hlavně dost ovlivnilo vyloučení Maxiho Gómeze.

Sotva se na hřišti obě ekipy rozkoukaly, už v 11. minutě přišel na řadu zřejmě onen klíčový okamžik celého měření sil. V 9. minutě se Camara pokoušel obrat o míč Gómeze, kterého při běžném souboji o míč povalil zezadu na zem. A v době, kdy ležel uruguayský forvard již na trávníku, se jal oplácet svému soupeři sice na první pohled skrytým způsobem, fakticky však hodně drsným a podlým počínáním, a při otočce vykopl nohu do obličeje domácího záložníka. Zprvu si nikdo ničeho nevšiml, ani se nikdo ničeho nedomáhal. VAR každopádně vstoupil do hry, sudí Kruašvili se jal podívat na video, byl nekompromisní a tasil z kapsy červenou kartu.

Nabídnutou přesilovku knížecí výběr bleskově využil ve 14. minutě. Caio Henrique pobídl do pokutového území Embola, ten pak ještě přihrál balón na bližší tyčku nakrátko na sbíhajícího si ho Ben Yeddera, který z blízkosti bez problémů udeřil. ASM mohlo svůj náskok navýšit ve 24. minutě, nicméně Embolo orazítkoval pouze brankovou konstrukci, či o pár chvil později zásluhou Diatty, jehož šanci vyřešil gólman Cakir, nakonec se každopádně dočkalo branky až v závěru půle. Znovu musel do akce Kruašvili, tentokráte rozhodl bez váhání a nařídil penaltu.

Vanderson zprava vběhl do šestnáctky, a nejenže tam do něj strčil bránící Bardhi, ale také ho podkopl krátce na to Marc Bartra, takže ve finále opravdu nebylo co řešit. Ben Yedder poté jako exekutor neselhal a chytře přelstil Cakira. V 55. minutě Monaco svůj zisk tří bodů ještě pojistilo jednou trefou, Golovin rozehrál rohový kop centrem do vápna, Embolo prodlužoval merunu za sebe a Disasi hlavou pohotově doklepával. Hosté v 72. minutě už pouze zmírnili následky konečné porážky. Bardhi dobře zapracoval nalevo, přenechal míč Bozokovi, jenž ho posunul k Bakasetasovi, a ten z voleje zacílil přesně k tyči, k níž se brankář Nübel nenatáhl.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AS Monaco (FRA)32014:26
2.Ferencvárosi TC (HUN)32015:66
3.FK Crvena Zvezda (SRB)31025:43
4.Trabzonspor (TUR)31025:73

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
johan14

Zaniolo hráč k hovnu. Technicky skvelo vybavený, ale na gól potrebuje milion šancí, a to vylúčenie to bola pekná blbosť. Ešte je mladý, tak hádam dospeje a pridá do hry aj rozum.

CR7 sa vyložene trápi, čo včera zahodil, tak som len krútil hlavou. Spoluhráči sa ho snažili povzbudiť, no terajšie účinkovanie v ManU musí to byť pre neho nočná mora.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele