Evropská liga - preview 3. kola skupinové fáze

06.10.2022, 08:46
Previews
Cristiano Ronaldo (© AFP)
Základní skupiny Evropské ligy pokračují třetími zápasy a najde se mezi nimi několik hodně atraktivních soubojů. AS Řím hraje doma s Betisem, AS Monaco nastoupí proti Trabzonsporu a Arsenal bude měřit síly s Bodo/Glimt. Manchester United cestuje na Kypr k utkání s Omonií...
Skupina A
FC Curych - PSV Eindhoven  (čtvrtek 18:45)
PSV vstoupilo do tohoto ročníku pod novým trenérem Ruudem van Nistelrooyem a okamžitě získalo nizozemský Superpohár, až donedávna si navíc skvěle vedlo také na ligové scéně. V evropských pohárech je to z jeho pohledu o něco slabší, protože nejprve překvapivě vypadlo v play-off o Ligu mistrů se skotským Rangers a v základní skupině Evropské ligy remizovalo před vlastními fanoušky s norským Bodø/Glimt po výsledku 1:1.

Eindhovenský gigant má před sebou nesmírně náročný program, protože během pouhých pěti týdnů sehraje hned pět duelů v druhé nejprestižnější evropské klubové soutěži, v plánované "přestávce" ho totiž čeká odložený zápas s londýnským Arsenalem. V tuto chvíli je v tabulce skupiny A třetí se ziskem jediného bodu. Teď bude plnit úlohu jasného favorita ve švýcarském Curychu, který zatím prožívá naprosto katastrofální ročník.

Domácí výběr po úspěšném předkole EL prohrál šestkrát za sebou a svou velkou mizérii částečně přerušil až ve víkendové generálce na tento souboj v městském derby s Grasshopperem (1:1). Ve švýcarské nejvyšší soutěži se nachází až na úplně posledním desátém místě s pouhými třemi body na kontě, neboť v devíti odehraných duelech ani jednou nevyhrál a jeho situace tedy zavání velkým průšvihem.

Velmi špatnou bilanci odnesl v reprezentační přestávce kouč Franco Foda a tým dočasně vede Genesio Colatrella. Curych v hlavní fázi Evropské ligy doposud nebodoval, jelikož nejprve nestačil na Arsenal 1:2 a pak stejným poměrem prohrál také v Norsku s Bodø/Glimt. PSV je v Eredivisii na třetí příčce s osmnácti body, nicméně teď bude mít co napravovat, nýbrž o víkendu utrpělo potupnou porážku 0:3 v Leeuwardenu se zachraňujícím se Cambuurem.

"Občas se stane, že vám nevychází vůbec nic, a to byl přesně náš případ proti Cambuuru. Jsem ale přesvědčen, že jeden dílčí neúspěch nám nezpůsobí dlouhodobé potíže a to chceme dokázat v Curychu. Jedeme si sem pro vítězství, nic jiného nebudeme brát jako úspěch," řekl přesvědčivě Van Nistelrooy. Ten postrádá Maduekeho, Fofanu Boscagliho, Maura Júniora, Luuka de Jonga a Van Ginkela, Colatrella nenasadí Sautera a zřejmě ani Omeragiče s Reichmuthem.
FC Curych - pravděpodobná sestava:
Brecher - Aliti, Kryeziu, Kamberi - Selnaes, Guerrero, Džemaili, Krasniqi, Boranijaševič - Aiyegun, Marchesano
PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Benítez - Max, Obispo, Branthwaite, Teze - Veerman, Sangaré, Til - Gakpo, Simons, Saibari
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.73 - 4.55 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Arsenal FC - FK Bodø/Glimt  (čtvrtek 21:00)
Bodø/Glimt zažilo v uplynulém ročníku během putování Evropskou konferenční ligou leccos, do Anglie však ještě nezavítalo. Norský mistr si tak na hřišti Arsenalu odbyde v tomto směru premiéru, zároveň bude na severu Londýna hájit první místo ve skupině A.

Svěřenci trenéra Kjetila Knutsena využili před třemi týdny odložení utkání Arsenal-PSV Eindhoven. Zatímco v Londýně se z důvodu úmrtí královny Spojeného království nehrálo, neboť státní smutek zaměstnal snad veškerý londýnský policejní sbor, Bodø na svém hřišti přivítalo curyšské FC. Krátce po přestávce se norské mužstvo dostalo slepenými góly do dvoubrankového vedení, a byť v závěru jednou inkasovalo, tři body nakonec udrželo.

Na výlet do Londýna se Bodø naladilo přesvědčivou výhrou 4:1 v norské lize na půdě Lillestrømu. Jednou se prosadil také nejlepší střelec soutěže Amahl Pellegrino, jenž tak v probíhající sezoně norské Elitserien vsítil rovných 20 gólů. Navzdory kanonýrově potenci však Knutsenova družina třetí titul v řadě zřejmě nezíská, neboť na vedoucí Molde ztrácí z druhého místa šest kol před koncem ročníku propastných 15 bodů.

To Arsenal se vyhřívá na čele anglické Premier League, avšak ve Velké Británii se fotbalové soutěže na rozdíl od Norska teprve rozběhly. I tak si "Gunners" mohou dosavadní průběh sezony pochvalovat. V domácí nejvyšší soutěži podlehli za osm zápasů pouze Manchesteru United, všechny ostatní zvládli vítězně. Celku z Emirates Stadium se rovněž vydařil vstup do Evropské ligy, když ve svém dosud jediném představení přemohl ve Švýcarsku Curych.

První říjnový víkend odehrál Arsenal třaskavé severolondýnské derby proti Tottenhamu. Po vyrovnané první půli přidali "Kanonýři" po změně stran dva góly a mohli se svými příznivci slavit úspěch v prestižním duelu. Nejtěžší zkoušky nicméně na Gunners čekají až v následujících týdnech. V průběhu října totiž vyzvou dva hlavní favority na celkové vítězství v Premier League, tedy Manchester City i Liverpool.

Proti Bodø se na straně Arsenalu nepředstaví dlouhodobě zranění záložníci Emile Smith Rowe s Mohamedem Elnenym, fit už by naopak mohl být bek Cédric Soares, jenž v aktuálním ročníku dosud neodehrál ani minutu. Hosté budou zřejmě postrádat středopolaře Sondreho Feta, jinak ale Knutsen a spol. dorazí do Londýna v plném počtu. Tedy včetně křídelníka Oly Solbakkena, který by měl v zimě přestoupit do římského AS.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Turner - Tomiyasu, Holding, Gabriel, Tierney - Xhaka, Lokonga - Marquinhos, Vieira, Martinelli - Nketiah
FK Bodø/Glimt - pravděpodobná sestava:
Haikin - Sampsted, Moe, Høibråten, Wembangomo - Saltnes, Berg, Vetlesen - Mvuka, Espejord, Pellegrino
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.73 - 12.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FK Bodø/Glimt (NOR)21103:24
2.Arsenal FC (ENG)11002:13
3.PSV Eindhoven (NED)10101:11
4.FC Curych (SUI)20022:40
Skupina B
Stade Rennes - Dynamo Kyjev  (čtvrtek 21:00)
Poslední zápas v Evropské lize si Rennes vážně pořádně pokazilo, nakonec pouze remizovalo s Fenerbahce, ačkoli mělo dění na hrací ploše praktiky pod kontrolou, a podobný výpadek by si nemělo dovolit v dalším klání s Dynamem, jestli chce usilovat o první místo v tabulce. Jeho protivník se zatím nejen trápí na evropské scéně, ale též zůstává za očekáváními na té domácí.

Když na sebe každopádně oba celky narazily v roce 2018 v rámci stejné soutěže, dvakrát si na své konto připsal vítězství ukrajinský celek. Ten teď ovšem bude naplňovat roli outsidera. Že žádný bod nezíská v Istanbulu, se jako velká tragédie na první pohled nejevilo, ovšem prohra s Larnakou jasně potvrdila, jak slabým obdobím aktuálně Dynamo prochází. Samozřejmě také v kontextu výsledků na domácím poli, je až na deváté příčce s dvěma výhrami ze čtyř duelů.

Domácí proti tureckému souboru prostě museli překousnout, že druhou výhru nezapsali. Ale pořád jsou v poměrně komfortní situaci, co se týče pokračování na evropské frontě i pro jarní fázi. "Víme, že pro první tři pozice v tabulce je tohle utkání důležité. O těch vyšších nicméně určitě nerozhodne," povídal domácí stratég Bruno Génésio. "Asi bychom se mohli definitivně vzdálit od Dynama, pokud bychom uspěli. Máme slušné rezultáty, jsme tedy v dobré náladě."

Svěřenci trenéra Mircey Lucescua mají k herním ideálům hodně daleko. Zatím se nedokážou absolutně poměřovat na ligové scéně se Šachtarem, stěží odhadovat, jak nakonec celý náročný ročník dopadne. "V Dynamu už nepůsobí moc zahraničních hráčů, válka mu moc nepřispívá," připomínal Génésio. "Na druhou stranu padlo s Fenerbahce až v samém závěru, rozhodně tak máme představu o kvalitě soupeře. Působí organizovaně, bezpochyby není žádný nazdárek."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.41 - 4.74 - 8.32
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fenerbahçe SK - AEK Larnaka  (čtvrtek 21:00)
Fenerbahce se ve čtvrtek pokusí prodloužit svou neporazitelnost ve všech soutěžích na šest zápasů, v Evropské lize bude hostit Larnaku. Turecký celek získal ze dvou zápasů ve skupině čtyři body, hosté mají po výhře nad Dynamem Kyjev na kontě body tři.

Fenerbahce v této sezoně pod vedením Jorge Jesuse exceluje a z patnácti soutěžních zápasů prohrálo v základní hrací době pouze jeden. Navzdory vypadnutí z předkola Ligy mistrů se Fenerbahce podařilo postoupit do skupiny Evropské ligy, když přešlo přes Slovácko a Austrii Vídeň. I v ní se tureckému celku velmi daří, po vítězství 2:1 nad Dynamem Kyjev získalo bod za remízu 2:2 s Rennes.

Od příletu z Francie porazilo Fenerbahce v domácí soutěži Alanyaspor 5:0 a jeho víkendové derby s Beşiktaşem skončilo bez branek.

AEK Larnaka je po dvou kolech na třetí příčce skupiny B. Kyperský celek se rovněž musel probojovat přes předkola, ve kterých porazil Partizan Bělehrad a Dněpr-1. V prvním zápase Larnaka ztratila bod za remízu s francouzským Rennes až v 94. minutě, ve druhém kole ale překvapivě vyzrála na Dynamo Kyjev.

Domácí trenér Jorge Jesus nebude moct využít služeb zraněných Luana Perese, Nazima Sangareho a Joshuy Kinga. Do sestavy se naopak po několikaměsíční absenci vrací Serdar Aziz, který nastoupil už v zápase proti Beşiktaşi.

Co se týče hostů, ti nemohou počítat s Andreasem Paraskevasem a Brunem Gamou.
Fenerbahçe SK - pravděpodobná sestava:
Bayindir - Aziz, Szalai, Henrique - Kadıoğlu, Crespo, Arão, Alioski - Kahveci, Rossi, Valencia
AEK Larnaka - pravděpodobná sestava:
Pirić - Christoforou; Tomović, Miličević, Englezou - Ledes, Oier - Faraj, Altman, Gyurcsó - Tričkovski
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 4.98 - 9.19
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Stade Rennes (FRA)21104:34
 Fenerbahçe SK (TUR)21104:34
3.AEK Larnaka (CYP)21012:23
4.Dynamo Kyjev (UKR)20021:30
Skupina C
HJK Helsinky - Ludogorec Razgrad  (čtvrtek 18:45)
Bez bodu a se skóre 0:5 se krčí na posledním místě HJK Helsinky. Finský celek však flintu do žita nehází a doma proti Ludogorci chce zavelet k obratu na frontě. Obecně se však předpokládá, že favorizovaní AS Řím a Real Betis si pohlídají postup, zatímco Helsinky si to rozdají s Ludogorcem o postup do Evropské konferenční ligy.

Helsinky to měly v prvních dvou kolech těžké a tak trochu dle očekávání nezapsaly ani bod. Na jejich síly byl jak španělský Real Betis, tak i poslední vítěz Evropské konferenční ligy AS Řím. Finové se však svých snů přezimovat v Evropě nevzdávají a na třetí příčku, která znamená postup do EKL, ztrácejí jen tři body. Čtvrteční utkání s bulharským Ludogorcem se tak jeví jako naprosto klíčové.

Ludogorec Razgrad má k dobru tříbodový polštář díky senzační výhře nad AS Řím a nutno podotknout, že špatně nehrál ani v Seville, i když tam nakonec prohrál 2:3. Ludogorec bude ve Finsku papírovým favoritem a v jeho prospěch hrají i větší zkušenosti z evropských pohárů.

Ludogorec je také hegemonem bulharské ligy a na špici hraje i letos, byť tabulce v tuto chvíli vévodí CSKA 1948 Sofia. Poslední dvě kola Razgradu nevyšla a například o víkendu prohrál s Lokomotivem Sofia 0:1.

Velkou ztrátou je pro domácí absence útočníka Roopa Riskiho, jenž laboruje se zraněným kolenem. Mimo hru je i kvůli kartám kapitán Miro Tenho, ale zbytek kádru je připraven. Na straně Bulharů zase chybí Claude Goncalves a Dominik Yankov.
HJK Helsinky - pravděpodobná sestava:
Hazard - Peltola, Hoskonen, Halme - Soiri, Lingman, Vaananen, Boujellab, Browne - Radulović, Abubakari
Ludogorec Razgrad - pravděpodobná sestava:
Sluga - Fonn Wirty, Verdon, Nedyalkov, Cicinho - Piotrowski, Cafumana - Tekpetey, Cauly, Despodov - Thiago
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.72 - 3.35 - 2.11
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Řím - Real Betis  (čtvrtek 21:00)
Dva největší favorité na postup ze skupiny C se poprvé utkají na Stadio Olimpico v Římě. Domácí AS pod vedením zkušeného veterána Mourinha podává zatím nestálé výkony, čehož se pokusí využít Real Betis. Právě španělskému týmu totiž momentálně patří první místo ve skupině.

Domácí Vlci se ve Věčném městě představí proti Realu Betis a před sebou budou mít jediný cíl - vyhrát a sesadit španělský tým z prvního místa ve skupině. Giallorossi mají na co navazovat, protože poslední dny slaví. Klub z hlavního města dokázal vyhrát nad Interem Milán na jeho půdě, což se v jeho případě rozhodně nestává každý rok. Římané nebyli ve šlágru kola lepším týmem, ale pomohly jim dvě jejich největší zbraně.

Jednak Paulo Dybala a jednak standardní situace, které jsou velkou ofenzivní silou i díky obráncům. Prakticky kdokoli z úvodní trojky stoperů umí dát v důležitých pasážích hry gól, tentokrát se hrdinou stal Chris Smalling. Anglický veterán jako téměř jediný snese přísné měřítko po celou dobu od úvodu sezony a je správným opěrným bodem defenzivy před brankářem Patríciem.

Druhou velkou zbraní je Paulo Dybala, který v Římě našel ideální prostředí, v němž může naplno excelovat. Fanoušky byl od začátku milován a na hřišti se dlouhodobě ukazuje, že je technicky úplně jinde, než zbytek AS. Jeho gól do sítě Interu na 1:1 byl už jeho pátou brankou ve všech soutěžích.

Jenže kromě Dybaly se do útočení moc hráčů nehrne, respektive není po stránce gólů na nikoho dlouhodobý spoleh. Zaniolo se zejména v lize trápí, Belotti neměl delší dobu fyzičku a Abraham se trápí ve všech soutěžích. Proto nepřekvapí, že po Dybalovi je druhým nejlepším střelcem týmu Abraham se dvěma góly a právě Chris Smalling, který má na svědomí taky dva zásahy.

V domácím prostředí se Vlci představí bez několika absencí. Citelně bude scházet kapitán Lorenzo Pellegrini, dále taky Wijnaldum, Karsdorp nebo Darboe. K tréninku se alespoň vrací duo Kumbulla - El Shaarawy. Real Betis postrádá Juanmiho, Montoyu a Camarasu.

V porovnání s AS se mu ale daří mnohem lépe. V devíti dosud odehraných duelech dvakrát prohrál a sedmkrát vyhrál. V Evropské lize je stoprocentní a gólově vyšel naprázdno jen jednou. Při posledním soutěžním utkání LaLigy, když trochu překvapivě padl s Celtou Vigo.

Utkání v Římě ale bude naprosto odlišné a ví to i prezident Béticos Ángel Haro. "Očekáváme, že nás přijedou naši fanoušci podpořit, mělo by jich dorazit asi 4 000. Věřím, že vytvoří skvělou atmosféru. Čekám něco podobného jako před čtyřmi lety na půdě AC Milán. Tohle utkání je velmi důležité, ale není rozhodující. Řím je dobrý tým, ale my si věříme," dodává zkušený činovník.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Rui Patrício - Mancini, Smalling, Ibañez - Celik, Cristante, Matić, Zalewski - Dybala, Zaniolo - Belotti
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Bravo - Ruibal, Luiz Felipe, Gonzalez, Miranda - Guardado, Akouokou - Henrique, Fékir, Canales - Willian José
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.81 - 3.76 - 4.53
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Betis (ESP)22005:26
2.AS Řím (ITA)21014:23
3.Ludogorec Razgrad (BUL)21014:43
4.HJK Helsinky (FIN)20020:50
Skupina D
Malmö FF - Union Berlín  (čtvrtek 18:45)
Velmi zvláštní sezónu zažívá německý Union, který se díky pátému místu v uplynulém ročníku Bundesligy přímo probojoval do Evropské ligy. V tuto chvíli je už více než tři týdny lídrem německé nejvyšší soutěže, jelikož v dosavadních osmi duelech vybojoval sedmnáct bodů a před druhým Freiburgem je kvůli lepšímu skóre. V EL se mu však vůbec nedaří, protože zatím nezískal jediný bod.

V současnosti nejlepší berlínský celek až do uplynulého víkendového utkání neprohrál na ligové scéně ani jednou a z toho hned pětkrát zvítězil. Sobotní duel ve Frankfurtu mu vůbec nevyšel, ale i přes porážku 0:2 se přeci jen udržel na první pozici ligové tabulky. V tuto chvíli má rozhodně co napravovat, protože v základní skupině D nejprve doma nestačil na belgické Saint-Gilloise (0:1) a poté stejným poměrem podlehl také Braze.

Jeho nadcházející konkurent na tom také není úplně nejlépe. Ve švédské nejvyšší soutěži obhajuje mistrovský titul, avšak šest kol před koncem má k tomuto cíli poměrně daleko. Doposud posbíral jednačtyřicet bodů a patří mu čtvrté místo, za vedoucím týmem Djurgårdens zaostává o znatelných sedm bodů. Naposledy přivítal podceňované Hammarby a pouze s ním remizoval v bezbrankovém poměru.

FF v hlavní fázi EL nemělo šanci s portugalským favoritem (0:2) a před třemi týdny nestačilo ani na belgického vyzyvatele (2:3). "Může to pro nás být klíčový zápas, protože další porážka by zřejmě znamenala téměř jisté vyřazení z Evropské ligy. Malmö si zakládá na pozorné defenzívě a má velmi kompaktní tým, proto musíme být trpěliví. Pevně věřím, že soupeře porazíme a opět začneme pravidelně vyhrávat," vyjádřil se optimisticky stratég Unionu Urs Fischer.

Ten nemá k dispozici Michela, jenž si stále bude odpykávat trest za vyloučení se Saint-Gilloise, na marodce se k tomu nacházejí Mohwald, Baumgartl i Maciejewski. Domácí nemohou využít služeb Moisandera, Naliče, Peny ani Sibyho.
Malmö FF - pravděpodobná sestava:
Dahlin - Beijmo, Nielsen, Hadžikadunič, Knudsen - Berget, Lewicki, Zeidan - Ceesay, Thelin, Olsson
Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Ronnow - Jaeckel, Baumgart, Knoche - Trimmel, Schafer, Khedira, Haberer, Griesselmann - Becker, Siebatcheu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.09 - 3.44 - 1.98
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SC Braga - RU Saint-Gilloise  (čtvrtek 21:00)
Braga se v tomto ročníku veze na vítězné vlně a daří se ji téměř vše, na co sáhne, ovšem o víkendu doslova "vystřízlivěla" a musí se vrátit nohama na zem. Ve skupinové fázi Evropské ligy ovládla oba dosavadní zápasy a nyní se pokusí udržet stoprocentní bilanci proti největšímu konkurentovi Saint-Gilloise, který prozatím taktéž neztratil ani bod. Vítěz tohoto souboje se výrazně přiblíží k osmifinálové fázi této klubové soutěže.

SC od začátku sezóny ovládlo hned osm z devíti soutěžních utkání, až do minulého duelu remizovalo pouze se Sportingem (3:3). Od té doby poráželo jednoho soupeře za druhým, jenže v páteční předehrávce 8. kola portugalské nejvyšší soutěže zavítalo na půdu mistrovského Porta a utrpělo vysokou prohru 1:4. V tabulce Primeira Ligy i přesto zůstalo na druhé pozici o tři body za vedoucí Benficou a o skóre právě před třetím FC.

"Porto se nám ukázalo v plné síle, bylo nesmírně produktivní a tři body si zasloužilo. Na trávníku předvedlo bojovnější výkon a trochu nás překvapilo svou přímočarostí. Zápasy v Evropské lize jsou však velmi speciální a hraje se v nich trochu jiným stylem. Saint-Gilloise je nesmírně kvalitní a perfektně organizovaný klub, k vítězství tedy povede jen maximálně koncentrovaný výkon od začátku až do konce," má jasno lodivod Bragy Artur Jorge.

Jeho svěřenci nejprve vyhráli ve Švédsku nad Malmö (2:0) a poté těsně udolali současného německého lídra Union 1:0. Belgický vyzyvatel vyhrál v Berlíně stejným poměrem a následně zvládl i přestřelku se švédským outsiderem skupiny D (3:2). Na ligové scéně předvádí konstantní výkony - v deseti zápasech získal devatenáct bodů a je čtvrtý o osm bodů za vedoucím Royalem Antverpy, v sobotu hladce uspěl na půdě OH Leuven (3:0). Jorge má k dispozici kompletní výběr, jeho protějšek Karel Geraerts přijede bez Machidy s Ayensou.
SC Braga - pravděpodobná sestava:
Matheus - Fabiano, Niakaté, Tormena, Djalo - Medeiros, R. Horta, Al-Musrati, A. Horta - Oliveira, Banza
RU Saint-Gilloise - pravděpodobná sestava:
Moris - Van Der Heyden, Burgess, Kandouss - Francois, Teuma, Lazare, Lapoussin, Lynen - Boniface, Vanzeir
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 3.57 - 4.79
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SC Braga (POR)22003:06
2.RU Saint-Gilloise (BEL)22004:26
3.Union Berlín (GER)20020:20
4.Malmö FF (SWE)20022:50
Skupina E
Sheriff Tiraspol - Real Sociedad  (čtvrtek 18:45)
Před Realem Sociedad se otevírá ideální šance, jak odskočit svým pronásledovatelům a minimálně jednoho z nich nechat za sebou o šest bodů. Španělský celek se totiž představí na půdě moldavského Sheriffu Tiraspol, který zatím sídlí na druhém místě tabulky.

Tým šestačtyřicetiletého kouče Stjepana Tomase dokázal hned na úvod nového ročníku Evropské ligy uzmout tři body, když se utkal s Omonií. Proti silnějšímu soupeři už se ale musel vrátit nohama zpátky na zem, protože s Manchesterem United se moldavský celek prostě měřit nemohl. Anglickému gigantu stačil jen první poločas na dvě trefy a pak už mohl vesele jet v režimu údržby.

Od té doby se Sheriffu povedlo jednou remizovat a jednou vyhrát. Především ale může kouče Tomase jakožto bývalého výborného obránce těšit fakt, že jeho tým moc branek nedostává. Jen za posledních deset soutěžních branek se mu povedlo udržet čisté konto v osmi případech, takže ani španělský La Real nečeká nic snadného.

A to i proto, že mu stále chybí hlavní ofenzivní posila, dlouhodobě zraněný Sadiq Umar. Ofenziva španělského týmu utrpěla také absencí lídra Mikela Oyarzabala, který zůstává stejně jako nová posila Umar mimo hru kvůli poškozeným kolenních vazů.

Trenér Imanol Alguacil ale i bez těchto dvou opor mačká ofenzivu svého týmu na maximum a zvládá si zatím poradit i s omezenými zdroji. V tomto ročníku zatím nestačil jeho tým jen na Barcelonu a Getafe, s nimiž prohrál. Ale poslední tři duely La Real opanoval a vždy bral tři body. Hodně zajímavý byl především jeho minulý duel LaLigy, v němž sice dvakrát prohrával s Granadou, ale nakonec ji přestřílel 5:3.
Sheriff Tiraspol - pravděpodobná sestava:
Koval - Kpozo, Radeljić, Kiki, Zohouri - Badolo, Kyabou, Diop - Akanbi, Atiemwen, Ouattara
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Remiro - Rico, Elustondo, Pacheco, Muñoz - Merino, Guevara, Illarramendi - Kubo, Fernandez, Navarro
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.03 - 3.99 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Omonia Nikósie - Manchester United  (čtvrtek 18:45)
Poprvé ve své historii se kyperská Omonia může těšit na slavný Manchester United. Ve skupině Evropské ligy bude tento duel z hlediska postupových ambicí nesmírně důležitý, navíc Manchester se potřebuje revanšovat za zpackané derby se Citizens. Angličané jsou horkým favoritem, nicméně v této sezoně už nejednou dokázali nemile překvapit.

Přesto by bylo vítězství Omonie šokující. Kypřané nemají po dvou zápasech ani bod a pokud chtějí pomýšlet na postup, nic jiného než skolení giganta jim nezbývá. Hned po losu základních skupin se však vědělo, že to s postupem nevypadá moc růžově a Omonia bude spíše sbírat zážitky a zkušenosti. Jasně to naznačil už domácí zápas s Šeriffem, který skončil ve prospěch Moldavanů 3:0. Porážka 1:2 na Anoetě se očekávala.

Pokud jde o formu, Omonia má za sebou dva vítězné duely domácí soutěže a po rozpačitém začátku přeci jen své výkony stabilizovala a zužitkovat se to pokusí i ve čtvrtek v Evropské lize. Utkání bude především o přístupu Manchesteru United. Slavný anglický gigant od začátku sezony tápe a platí to i v Evropské lize, kde prohrál první utkání doma s Realem Sociedad (0:1). O týden později ale přehrál Šeriff Tiraspol a ve dvou zápasech s Omonií může a měl by zadělat na postup.

Mezitím to Manchesteru skřípe v Premier League. Před reprezentační přestávkou na tom byli Rudí ďáblové celkem dobře, ale manchesterské city se jim o víkendu vůbec nepovedlo. Citizens si s United dělali co chtěli a nakonec zvítězili 6:3. Hattrickem se blýskly Erling Haaland i Phil Foden.

Je samozřejmě otázkou s jakou sestavou vyrukuje Erik ten Hag. O víkendu hrají jeho svěřenci s Evertonem a další ztráta na poli Premier League není žádaná. S jistotou nyní můžeme vyloučit start obránce Raphaela Varana, Harryho Maguira, Aarona Wan-Bissaky i záložníka Donnyho van de Beeka. Co se týče Omonie, té bude chybět pouze Moreto Cassama. Domácí trenér Neil Lennon má k dispozici některé zajímavé hráče jako Garyho Hoopera či bývalého mladíka Manchesteru City Brandona Barkera.
Omonia Nikósie - pravděpodobná sestava:
Fabiano - Miletić, Yuste, Panagiotou - Matthews, Charalampous, Papoulis, Dikserand, Lecjaks - Ansarifard, Bruno
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Dalot, Lindelof, Martinez, Shaw - Casemiro, Eriksen - Antony, Fernandes, Elanga - Martial
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 15.10 - 6.97 - 1.21
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Sociedad (ESP)22003:16
2.Sheriff Tiraspol (MDA)21013:23
3.Manchester United (ENG)21012:13
4.Omonia Nikósie (CYP)20021:50
Skupina F
SK Sturm Graz - SS Lazio  (čtvrtek 18:45)
Skupina F je vzácně vyrovnaná, všechny čtyři týmy totiž dosáhly na hranici tří bodů a dělí je jen skóre. Úplně nejhůř je na tom v otázce skóre Sturm Graz a jen o chlup lépe římské Lazio. A právě tyto dva týmy se ve čtvrtek v podvečer utkají v Merkur Areně.

Oba týmy mají něco podobné - v minulém kole se dočkaly hodně nelichotivých debaklů. Především domácí budou mít co napravovat, protože zažili utkání hrůzy. Sami nedali do sítě Feyenoordu ani jednu branku, ale naopak jich sami dostali rovnou šest! Čtyři z nich stihli Nizozemci dát za první půli, trefil se Dávid Hancko. Sturm nebyl prakticky vůbec nebezpečný a tenhle výsledek mohl být ještě horší.

Svěřenci trenéra Christiana Ilzera se ale poměrně rychle oklepali z hrůzného zážitku v Rotterdamu a nasadili vyšší tempo v domácí soutěži. Rakouská první liga pro ně skýtá mnohem příjemnější pohled, protože v ní je Sturm Graz na skvělém druhém místě. V desátém bundesligovém kole si Sturm Graz poradil s Austrií Vídeň, dal jí tři branky a už ve čtvrtém ligovém utkání za sebou nedostal gól.

Podle mladého útočníka Mohameda Fuseiniho bude Lazio těžký test. V rozhovoru pro klubové stránky uvedl: "Lazio má skvělé hráče a pod trenérem Sarrim hraje hodně ofenzivně. Myslím, že bude chtít pomocí kombinace kontrolovat hru a my musíme vymyslet taktiku, jak omezit jeho hlavní zbraně. Velkou roli by mohlo sehrát domácí prostředí, protože naši fanoušci jsou úžasní a hodně nás podporují. Bude to těžké, ale doufám, že nezklameme."

Domácí mohou opět počítat se službami Stefana Hierlandera, který už si odpykal svůj karetní trest. Laziu schází jen zraněný mladík Casale, ale jinak může trenér Sarri vybírat z kompletního kádru.

Ani Biancocelesti si nevedou v této sezoně špatně. V rámci první italské ligy jim patří solidní čtvrté místo, což by byl příjemný nadplán. Občas jim sice někdo přistřihne křidélka, jako se to povedlo Midtjyllandu v minulém kole Evropské ligy, ale i Lazio na debakl 5:1 dokázalo dobře reagovat. V dalších dvou duelech nasázelo pokaždé čtyři branky.
SK Sturm Graz - pravděpodobná sestava:
Siebenhandl - Gazibegović, Wuthric, Borković, Dante - Hierlander, Stanković, Prass - Horvat - Bøving, Emegha
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Provedel - Lazzari, Gila, Romagnoli, Hysaj - Milinković-Savić, Antonio, Vecino - Anderson, Immobile, Zaccagni
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.82 - 4.13 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Midtjylland - Feyenoord Rotterdam  (čtvrtek 21:00)
Feyenoord také letos patří k největším favoritům na zisk mistrovského titulu a předpokládá se i jeho úspěch v evropských pohárech, momentálně se však dostal do mírné krize. Tu se nyní pokusí překonat na půdě dánského Midtjyllandu, který dlouhodobě předvádí velmi nevyrovnané výsledky a naprosto fantastické výkony střídá s těmi příšernými. Ve velmi vyrovnané skupině D nyní půjde o nesmírně důležitý duel z obou stran.

FC momentálně neprohrálo čtyřikrát za sebou, nicméně před pár dny se mu příliš nepovedl zápas s Viborgem a pouze s ním remizoval 1:1. V dánské nejvyšší soutěži je po jedenácti odehraných kolech až sedmý se ziskem čtrnácti bodů a za vedoucím Nordsjaellandem zaostává o propastných devět bodů. Vstup do hlavní fáze Evropské ligy mu příliš nevyšel, protože prohrál na půdě rakouského Sturmu Graz (0:1), ale naposledy se blýskl velkolepým představením.

Proti italskému Laziu se mu příliš šancí nedávalo, ovšem dánský klub skóroval dokonce pětkrát a svého vysoce favorizovaného protivníka tedy senzačně deklasoval 5:1. Hosté naopak zažili s italským vyzyvatelem velmi krušné chvíle, na jeho půdě prohrávali krátce po změně stran dokonce o čtyři branky a v závěru svou prohru už jen zmírnili (2:4). Poté však nedali šanci Sturmu a po unikátním ofenzivním představení mu uštědřili obrovský debakl 6:0.

Rotterdamský výběr je v Eredivisii na čtvrté příčce se sedmnácti body a za vedoucím Alkmaarem zaostává o body tři. Těsně před reprezentační přestávkou nakonec nezvládl přestřelku s konkurenčním PSV (3:4) a v neděli neudržel vedení v Nijmegenu (1:1). Vzhledem k aktuální formě obou soupeřů se favorit hledá jen velmi těžko, nicméně po herní stránce by přeci jen měli mít lehce navrch hosté.

"Vysoká výhra Midtjyllandu nad Laziem nás opravdu nesmírně překvapila, protože o týden dříve jsme si nemohli zvyknout na rychlé tempo a z Itálie odjížděli poraženi. Kvality našeho rivala jsou velké, teď však bude záležet na tom, jakou taktiku proti nám zvolí. Před vlastními fanoušky příliš často neprohrává, šance na výhru jsou podle mě naprosto vyrovnané," prohlásil hostující trenér Arne Slot. Ten možná nenasadí Walemarka s Hartmanem, FC postrádá jen Júniora Brumada.
FC Midtjylland - pravděpodobná sestava:
Lossl - Paulinho, Sviatčenko, Dalsgaard, Thychosen - Evander, Martínez, Olsson - Dreyer, Kaba, Sisto
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Bijlow - López, Hancko, Trauner, Geertruida - Kökçü, Timber - Idrissi, Dilrosun, Jahanbakhsh - Danilo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.07 - 3.88 - 2.18
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Feyenoord Rotterdam (NED)21018:43
2.FC Midtjylland (DEN)21015:23
3.SS Lazio (ITA)21015:73
4.SK Sturm Graz (AUT)21011:63
Skupina G
SC Freiburg - FC Nantes  (čtvrtek 21:00)
Freiburg má doposud rozehranou partii v Evropské lize velmi dobře. Nejprve doma přetlačil Karabach, poté si také poradil bez větších problémů na půdě Olympiakosu, a velmi nerad by stavěl svůj rozjetý vlak v klání s Nantes. Jenže nyní se bude muset vypořádat s nepříjemnými skutečnostmi, jež mu způsobila pořád aktuální a nevyzpytatelná hrozba s názvem COVID-19.

Tisková konference před tímto utkáním se v Německu konala za zvláštních okolností. Domácí stratég Christian Streich vykázal pozitivní test na koronavirus, musel tedy mířit do karantény a novinářům odpovídal na dálku ze svého domova. Sám se tituloval tak, že má prostě home office. "Už jsme spolu všichni mluvili. Taktiku máme nastavenou. Tým je v dobré kondici a náš trenérský štáb disponuje skvělými lidmi," nechtěl vyvolávat paniku. "Zkusíme nepřehánět a vměšovat se do hry co nejméně, hlavně když půjde o klíčovou fázi. V televizi bohužel vidíte daleko méně než přímo na hřišti," připomínal. Záměrně každopádně hovořil v množném čísle.

Nejen on, zároveň i jeho asistenti Lars Vossler a Florian Bruns se totiž nakazili o něco dříve tímto strastiplným onemocněním, a ani oni tak nebudou moci převzít funkci šéfa lavičky. A je vlastně stále velkou otázkou, kdo se nakonec do čela postaví. Ještě den před tímto utkáním se tato informace nezdála být vůbec vyřešená. "Určitě budeme do duelu vstupovat sebevědomě," nechtěl se na nic vymlouvat domácí záložník Nicolas Höfler. "Sezónu jsme načali moc dobře, už několikrát jsme udrželi čisté konto. Chceme získat tři body, navázat na své výsledky," řekl.

Nantes na úvod skupinové části skolilo Olympiakos, vykázalo odvážný a solidní výkon, avšak následně si nepočínalo nijak povedeným způsobem v Ázerbájdžánu. Obecně rozhodně nejsou hosté v tom nejideálnějším rozpoložení. "Je jasné, že Freiburg bude v tom střetnutí favoritem. Jeho zkušenosti mluví za vše," neschovával se za oponou Antoine Kombouaré, kouč Kanárků. "Má tým, který funguje. My navíc nemáme formu, procházíme teď složitým obdobím," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.49 - 4.47 - 6.96
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympiakos Pireus - Qarabağ Ağdam  (čtvrtek 21:00)
Olympiakos v tomto ročníkuEvropské ligy ještě nevyhrál, což bude chtít ve čtvrtek večer napravit. Řecký klub přivítá Qarabag FK, který vyhrál čtyři předchozí zápasy ve všech soutěžích včetně utkání proti Nantes v Evropské lize.

Olympiakosu se sice v řecké Superlize momentálně poměrně daří, neboť se aktuálně nachází na třetím místě, to samé se však nedá říci o výkonech v Evropě. V úvodních dvou zápasech skupiny G nezískal ani bod, když podlehl Nantes 2:1 a poté Freiburgu 3:0. Hlavní problém svěřenců trenéra Michela je proměňování šancí a předimenzovaný kádr. Na čtvrteční utkání se však naladili skvěle, díky dvěma brankám Cédrica Bakambua porazili 2:0 athénský Atromitos. Nic není ztraceno ani ve skupině Evropské ligy, zbývá stále odehrát čtyři utkání a na první Freiburg ztrácí šest bodů, takže Olympiakos má pořád o co bojovat.

To samé se dá říci i o jejich soupeři, Qarabag je momentálně na druhém místě se třemi body. Svěřenci Gurbana Gurbanova sice v prvním utkání prohráli 2:1 proti silnému Freiburgu, ale následně si zajistili výhru proti francouzskému Nantes. O vítězství rozhodli svými góly Marko Jankovič, Abdellah Zoubir a Owusu Kwabena. V následujících dvou zápasech v domácí soutěži Karabach dvakrát vyhrál a vstřelil 10 branek.

Domácí trenér Míchel se bude muset obejít bez brankářské jedničky Tomáše Vaclíka, který si o reprezentační přestávce poranil rameno. Jediným absentujícím hráčem hostů kvůli zranění bude pravděpodobně Kevin Madina
Olympiakos Pireus - pravděpodobná sestava:
Tzolakis - Vrsaljko, Cissé, Sokratis, Reabciuk - M'Vila, I. Hwang, Vrousai, Masouras - El Arabi, Bakambu
Qarabağ Ağdam - pravděpodobná sestava:
Mähämmädäliyev - Vešović, Mustafazada, B. Hüseynov, Bajramov - Qarayev, Janković - Šejdajev, Kady, Zoubir - Kwabena
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.60 - 3.81
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SC Freiburg (GER)22005:16
2.Qarabağ Ağdam (AZE)21014:23
3.FC Nantes (FRA)21012:43
4.Olympiakos Pireus (GRE)20021:50
Skupina H
FK Crvena Zvezda - Ferencvárosi TC  (čtvrtek 18:45)
Nedávno maďarský nároďák neustále překvapoval fotbalovou Evropu v Lize národů, přitom ani na klubové úrovni Maďarsko nehraje druhé housle. Budiž příkladem právě ona výkonnost, jakou vykazuje Ferencváros, který se po dvou odehraných kolech hlavní fáze Evropské ligy v poměrně tvrdé konkurenci ocitl na první příčce. Teď mu bude stát v cestě Crvena Zvezda.

Mužstvo kouče Stanislava Čerčesova hraje aktuálně na maďarské scéně prim. Nejenže je po sedmi odehraných kolech v domácí nejvyšší soutěži první, zároveň si vydobylo respekt po dvou vítězstvích nad Trabzonsporem a Monacem na evropském poli. Sebevědomí mu mohlo narušit pouze nedávné vyhoření na půdě Kecskemétu, kde přerušilo svou sérii sedmi výher za sebou napříč všemi frontami. Z psychologického hlediska ale může být v daleko větší výhodě.

Zatímco Zöld Sasok jsou v pohodlném postavení, co se ataku postupových příček v tabulce skupiny H týče, Zvezda by měla konečně zabrat, jestli chce pokračovat v pohárové Evropě i na jaře. V obou dosavadních kláních Evropské ligy opravdu nijak nepřesvědčila, především naposledy na půdě Trabzonsporu neodvedla vůbec dobrý výkon. Na druhou stranu na úvod úplně nebyla daleko od nějakého bodového zisku proti francouzskému výběru. Prohrála těsně.

Generálka na tenhle mač se domácím povedla daleko lépe než Ferencvárosi, v Novém Sadu snadno vypráskali místní Mladost. "Ve hře je stále dvanáct bodů," nechtěl panikařit po dvou prvotních nezdarech Miloš Milojevič, šéf lavičky bělehradské družiny. "Věřím, že se nám teď podaří Ferencváros skolit. Až to utkání skončí, budeme přemýšlet o nějakých kalkulacích a o nějakém pořadí. Jakákoli porážka kabinou otřese, a já doufám, že i v případě soupeře po duelu s Kecskemétem. Stěží se však dá posoudit, v jaké formě vlastně je. Každý totiž umí prohrát."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.71 - 4.08
více informací
AS Monaco - Trabzonspor  (čtvrtek 18:45)
Monaco a Trabzonspor v dosavadním průběhu Evropské ligy našli společného přemožitele, a tím se pro oba kluby stal Ferencváros, dosavadní lídr tabulky skupiny H. Oba každopádně též našly cestu za vítězstvím nad tím samým soupeřem, přemohly Crvenu Zvezdu. A teď na sebe v rámci třetího kola hlavní fáze narazí, aby se mohly porvat o úvodní lepší vzájemné střetnutí.

Dá se říci, že si oba celky aktuálně nemají co vyčítat. Nejenže zaznamenaly po bodové stránce ty samé výsledky proti předchozím konkurentům, zároveň vykazují také vyrovnané skóre. Asi je přece do role favorita stavěn knížecí výběr, který v uplynulých týdnech přece zaznamenává zlepšení, a na papíře má na první pohled bez příkras onen silnější a zvučnější kádr. Na druhou stranu netrádá ani Trabzonspor. A třeba naposledy na evropské frontě si skalp bělehradského soka zasloužil. "Ihned jsem si po klání s Ferencvárosem promluvil s hráči. Vůbec se mi nelíbil první poločas, v tom druhém jsme zabrali. Proti Trabzonsporu však budeme muset hrát naplno po celých devadesát minut," nechce žádný herní výpadek monacký lodivod Philippe Clement.

Pro domácí je uzmutí první pozice jasným cílem, i když by se ve finále asi nezlobili za nějaké jiné úspěšné umístění, které by jim zaručovalo pokračování na evropském poli i pro jarní část. "Byť můžeme odvést stoprocentní výkon, ani ten nám nemusí jen tak zaručit dobrý výsledek. Náš rival má totiž spoustu zkušeností," varoval Clement. "Má v kádru hodně reprezentantů, Hamšík má snad přes sto třicet startů za nároďák, pak jsou tam Marc Bartra nebo Trézéguet."

Hostující stratég Abdullah Avci by na jihu Francie asi nebyl proti, kdyby jeho družina jakkoli bodovala. Z dlouhodobého hlediska mu může kterýkoli zdárný rezultát spíše pomoci, zatímco jeho rivalovi naopak uškodit, pokud chce usilovat o nejvyšší příčku v uskupení. "Tenhle zápas ještě nic nezlomí, soutěžíme v šesti hracích dnech. Nesmíme se dívat na ostatní, je potřeba se soustředit sám na sebe a dostat se do svého tempa. Skupina je vyrovnaná," dodával Clement.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.44 - 6.38
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Ferencvárosi TC (HUN)22004:26
2.Trabzonspor (TUR)21014:43
3.AS Monaco (FRA)21011:13
4.FK Crvena Zvezda (SRB)20021:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
Largo

Daje Roma!

Reagovat
Realita

Tuší někdo znalý, proč útočník Omonie K.Ansarifard neslavil gól proti M.united?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele