Reportáž

Inter nadělil Šachtaru "bůra" a po deseti letech si zahraje finále evropské soutěže

Finále Evropské ligy si vedle Sevilly zahraje i Inter Milán. Italský vicemistr zdolal Šachtar Doněck vysoko 5:0 a ve finále evropského poháru se představí po dlouhých deseti letech. Výhru Italů na neutrální půdě v Düsseldorfu zařídil tandem Lautaro Martínez - Romelu Lukaku. Oba vstřelili po dvou gólech a jednou brankou přiložil ruku k dílu i Danilo D'Ambrosio.

Před deseti lety porazil Inter Milán pod vedením Josého Mourinha ve finále Ligy mistrů Bayern Mnichov a stal se vládcem Evropy. Jeho fanoušci v tu chvíli asi netušili, že tomu bude na pěkně dlouhou dobu naposledy. Nerazzurri sice letos z Ligy mistrů vypadli, ale chuť si spravili v Evropské lize, kde si zahrají finále.

Prakticky až do úvodního gólu v 19. minutě se na hrací ploše nic zásadního nedělo. Oba celky vstoupily do zápasu opatrně, ale první gól pochopitelně leccos změnil. Všechno odstartovalo od brankáře Pjatova, který špatně rozehrál, Barella pak potáhl balón ke straně a přesným centrem našel hlavu Lautara Martíneze. Inter vedl v Düsseldorfu 1:0. Zhruba o sedm minut později bylo před brankou Šachtaru opět živo, jenomže Lautaro tentokrát na zadní tyči nedokázal přesně zakončit. Ještě před ním balón netrefil ani parťák Lukaku.

Nebezpečnější Nerazzurri měli ještě jednu dobrou příležitost v podání Barelly, jehož rána nadělala Pjatovovi starosti. Šachtar se před Handanoviče nedostával a jedinou zajímavou příležitost vyslal ze střední vzdálenosti Marcos Antônio, ke smůle Šachtaru ale přestřelil.

Šachtar chtěl vstoupit do druhého poločasu aktivněji, ale nadále se mu nedařilo. Lautaro po dalším zaváhání ukrajinské obrany málem přeloboval Pjatova, ovšem ten se vytasil s dobrým zákrokem a balón vyrazil na rohový kop. Po hodině hry se ojediněle připomněl Šachtar a to nebezpečným centrem do šestnáctky, který však nedokázal Júnior Moraes zasáhnout hlavou. Místo možného vyrovnání přišel druhý gól Interu. Po rohovém kopu si našel místo k hlavičce Danilo D'Ambrosio a Pjatov se k tyči natahoval marně.

Byl to zásadní moment, protože Šachtar po druhém gólu psychicky odpadl. Čtvrthodinu před koncem Lukaku přenechal balón Lautarovi a ten ze střední vzdálenosti svým druhým gólem v zápase zvýšil na 3:0. Vzápětí měl Lautaro prsty v dalším gólu, když kolem vápna prostrčil balón na Lukakua, jehož utažená střela zapadla přesně k tyči. Skóre bylo pro Šachtar hrozivé a Inter nehodlal polevit. Na trávníku už sice nebyl Lautaro, jehož nahradil Eriksen, ale to nezabránilo dalšímu gólu v síti Šachtaru. Lukaku předvedl obrovskou sílu, rychlost i chladnokrevné zakončení a v 83. minutě završil skóre na 5:0. Inter postoupil do finále, ve kterém ho čeká Sevilla.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (360)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele