FORTUNA:LIGA - souhrn 25. kola: Slavia na jaře podruhé padla

12.03.2022, 16:59, aktualizováno 13.03.2022, 19:59
Komentáře a souhrny
Slavia v Liberci nevyužila dlouhou přesilovku, na jaře podruhé prohrála 0:1 a pustila do čela Plzeň, která si poradila s Teplicemi. Sparta splnila povinnost proti Pardubicím. Slovácko se doma rozešlo s Baníkem bez gólu. Tři body mají také České Budějovice a Hradec Králové, Mladá Boleslav remizovala s Bohemians...

Sparta Praha - FK Pardubice 3:1

13.03.2022 18:00

Góly: 60. Ladislav Krejčí, 88. Martin Minčev, 89. Lukáš Haraslín - 90+2. Pavel Černý

Trvalo to poměrně dlouho, nakonec si ale Sparta proti Pardubicím zastřílela a spravila si náladu po předešlých nezdarech. Letenští sice více dominovali v první půli, nakonec ale o své výhře rozhodli až po změně stran, přesněji řečeno v samotném závěru duelu.

Východočechy totiž dlouho držel nad vodou brankář Markovič. Ten se poprvé zaskvěl již po několika sekundách hry, kdy zastavil kombinaci mezi nahrávajícím Karabcem a zakončujícím Hložkem. Po 20 minutách byl zase blízko gólu Vitík, avšak po rohovém kopu netrefil v dobré pozici míč. Vzápětí vystřihl po centru Højera nůžky Krejčí mladší, jeho pokus ovšem přeletěl břevno.

Z přesné trefy se Sparta neradovala ani po půlhodiny hry poté, co pardubický stoper Toml pokazil rozehrávku, načež se v tutovce ocitl Karabec. Domácí mladík ale odvážným obloučkem překopl bránu. Svou svatyni uhájil Markovič také ve 40. minutě, kdy po pasu od Hložka vychytal pohotově střílejícího Čvančaru.

Po hluboké defenzivě v prvním poločase mohly Pardubice jedenáct minut po přestávce zničehonic skórovat. Centr z levé strany propadl ke Kostkovi, jenž si naběhl z pozice pravého beka, jeho ránu však zastavila tyč. Na druhé straně se v 60. minutě konečně radovali Letenští. Na centr od Hložka si naskočil Krejčí mladší, jenž v souboji výškově předčil Tomla a konečně otevřel skóre.

Hosté se ovšem nevzdávali a v 66. minutě nebyli daleko od vyrovnání, Spartu však po centru Cadua a hlavičce Černého zachránil gólman Heča. Postupně se nicméně začala v obraně Východočechů vyskytovat mezery, do nichž domácí nabíhali. Jenže Čvančara v 70. minutě pohrdl pobídkou od Wiesnera a sám před Markovičem trestuhodně netrefil prostor mezi třemi tyčemi, za dalších sedm minut pak stejný hráč opět mířil nepřesně po nahrávce Dočkala.

Uklidnění na kopačky sparťanů tak přišlo až v 85. minutě. Wiesner na pravé straně nastartoval Haraslína, ten vyhledal nabíhajícího Minčeva a střídající Bulhar zvýšil na 2:0. O tři branky vedli Pražané za další čtyři minuty. Tentokrát si Minčev s Haraslínem vyměnili role, byť slovenský zakončovatel musel o branku zabojovat na brankové čáře, kde o centimetry předčil Tomla a silou dopravil balón za brankovou čáru.

Čisté konto ale domácí neudrželi. V nastaveném čase se totiž do míče parádně opřel Černý a střelou přesně k tyči se postaral alespoň o kosmetickou korekci. Na rozdělení bodů už nicméně nic nezměnil.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Sigma Olomouc 1:2

13.03.2022 15:00

Góly: 51. Michal Papadopulos - 5. Lukáš Greššák, 58. Jan Navrátil

Po třízápasovém půstu dokázala olomoucká Sigma konečně skórovat. Na hřišti Karviné se Hanáci prosadili velmi rychle, a i když v průběhu zápasu o náskok přišli, nakonec si vedení vzali zpět. Výsledkem 1:2 taky utkání na stadionu karvinského MFK skončilo.

Aktivní vstup do utkání mohl v úvodu po přihrávce od Breiteho zužitkovat Navrátil, jehož nicméně ještě vychytal brankář domácích Bajza. V páté minutě se ale Breite dostal k další nahrávce, když centrem vyhledal Greššáka, jenž hlavičkou poslal Sigmu do vedení. Poté mohl skórovat také Daněk, Bajza však Karvinou podržel a zároveň pořádně vyčinil svým pasivním spoluhráčům.

Po inkasovaném gólu se Karviná přece jen probrala, avšak do přestávky se korekce skóre nedočkala. Hlavičku N'Diayeho po standardní situaci rozehrané Bartošákem totiž snadno lapil gólman Hanáků Macík. O vyrovnání usilovali Slezané zejména po změně stran. Nejprve po přihrávce od Zorvana donutil Macíka k zákroku Bartošák a z dorážky měl gól na noze Papadopulos, jenže útočník MFK netrefil odkrytý kout bránu.

V 51. minutě se ovšem odehrála podobná situace. Tentokrát vystřelil Zorvan, Macík míč vyrazil jen k Papadopulosovi, který se na druhý pokus z dorážky nemýlil. Remízu však Karvinští udrželi jen sedm minut. V 58. minutě si balón na hraně pokutového území domácích zpracoval Navrátil a povedenou ránou nártem o břevno vrátil Sigmě vedení. To hosté tentokrát udrželi až do závěrečného hvizdu.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Slavia Praha 1:0

13.03.2022 15:00

Góly: 14. Peter Olayinka (vl.)

Ani jedna střela na bránu, přes tři čtvrtiny v oslabení, přesto zisk tří bodů proti favoritovi. Takové je stručné shrnutí počinu Liberce v nedělním utkání FORTUNA:LIGY proti Slavii. Zápas v úvodu rozhodl Olayinkův vlastenec.

Utkání se kvůli velmi nepříznivému terénu a mnoha nepřesnostem zejména ze strany hráčů sešívaných nedá zařadit mezi ty pohlednější. V úvodu to zajímavě zkoušel Bah, z úhlu ale pálil nepřesně. Ve čtrnácté minutě pak předvedl obrovské zaváhání Peter Olayinka, který si dlouho letící míč ve snaze o odehrání srazil do vlastní brány.

Už za pár minut však přišel pro Slovan i temnější moment. Štetina velmi ošklivě zajel šlapákem do Masopusta, za což byl po zásahu videoasistenta odměněn červenou kartu. Zanedlouho dvakrát zamířil nepřesně Talovierov, nejprve nezužitkoval Plavšićovy pobídky, poté pálil z dálky příliš vysoko.

Následně se Olayinka snažil odčinit svou chybu, nevyužil však nedorozumění domácích obránců, vzápětí Masopust nedokázal dorazit do sítě jeho pobídku. Ani do přestávky se nic nezměnilo, jelikož úspěch neslavily ani Plavšićova střela, ani Talovierovův průnik.

Po návratu ze šaten zajímavě pronikl do vápna Bah. Knobloch zneškodnil jeho střelu, následný centr skončil v gólmanových rukavicích. Po hodině hry byl skutečně blízko vyrovnání střídající Sor, který Bahův centr trknul hlavou do břevna. V sedmdesáté minutě konečně vystrčili růžky i Severočeši, Rondić ze zajímavého přímáku mířil těsně nad bránu.

Slávisti se ještě dokázali dostat k něčemu, co se dá nazvat závěrečným tlakem. Lingrova hlavička po Madsenově centru skončila mimo prostor tří tyčí, v samotném závěru pak Holeš nasměroval balón do brankové konstrukce, jež tak Slavii už podruhé zabránila ve skórování.

Vršovičtí se tak v tabulce propadli na druhé místo a aktuálně ztrácí tři body na vedoucí Plzeň. Liberec naopak pronikl do elitní šestky poté, co popáté v řadě odešel ze hřiště neporažen.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - FK Jablonec 2:0

13.03.2022 15:00

Góly: 5. Benjamin Čolić, 43. Michal Škoda

Sestupové starosti Jablonce i jeho trápení se opět prohloubily, když nedokázal skórovat v Českých Budějovicích a z jihu Čech odjel po porážce 2:0 s prázdnou. Brankami o tomto výsledku rozhodli už v první půli Čolić a Škoda.

Na úvodní trefu se nečekalo ani pět minut. V pozici netypické pro střelu dostal míč Benjamin Čolić, který se rozhodl vyzkoušet připravenost Hanuše. Ta se ukázalo jako špatná a kulatý nesmysl zapadl do jeho brány. Vzápětí mohl zdvojnásobit vedení Škoda, avšak pálil příliš vysoko.

Na konci první dvacetiminutovky se každý z týmů dostal do jedné větší příležitosti. Černák na zadní tyči z první přestřelil, na opačném konci hřiště Hanuš vyrazil Mihálikovu střelu ke Škodovi, který rovněž selhal. Velké zaváhání později předvedl Vorel, naštěstí jeho nejistý zákrok pro Pleštilově střele neznamenal gól.

V závěru první půle došlo k druhé brance Dynama. Skovajsův zdařilý pas našel van Burena, ten vyhledal Michala Škodu a od jeho kopaček už balón putoval do sítě. Druhá půle byla na šance skoupější, až ve třiasedmdesáté minutě nevyužil dobré pozice Černák. A když už dokázali Jablonečtí dostat míč do brány, nebyla jejich trefa uznána pro předchozí faul na Vorla.

Koncovka přinesla jen příležitosti domácích, van Buren ani Mihálik jich sice nevyužili, to však Dynamo nemusí trápit. Budějovice se vyšplhaly na sedmé místo tabulky, Jablonec je třináctý.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - FK Teplice 1:0

12.03.2022 18:00

Góly: 44. Jean-David Beauguel (pen.)

Vítězství plzeňské Viktorie o jeden gól již rozhodně nepřekvapí. Podobným způsobem "decimují" Západočeši své protivníky v průběhu celé sezony a jinak tomu nebylo ani Teplicím. Severočeši odjeli ze Štruncových sadů s prázdnou kvůli proměněné penaltě ze strany Jeana-Davida Beauguela. Hosté sice nedaleko zdrojnic Berounky toužili po zisku jednoho bodu a dokonce se chvíli radovali z vyrovnání, radost jim však překazil verdikt sudího.

Zápas jako takový se rozbíhal pomaleji. Brankář Teplic Grigar si první těžší zákrok připsal až po 20 minutách hry, kdy zlikvidoval střelu Mosquery. Po půlhodině hry reklamovali domácí poprvé penaltu po domnělém zahrání Fortelného rukou, píšťalka hlavního arbitra však ještě zůstala němá. Záhy se k zakončení prodral Beauguel, avšak v tísni našel jen Grigarovy rukavice.

Mnohem víc se musel Grigar činit po hlavičce Mosquery, kterou s vypětím všech sil vyrazil na rohový kop. Přesto Severočeši ještě před přestávkou kapitulovali. Tijani před vlastní bránou srazil nedovoleně Beauguela a tentokrát již nařízený pokutový kop bezpečně proměnil sám faulovaný.

To nicméně nebylo z první půle vše. V nastaveném čase zatáhl za záchranou brzdu Havel, jenž na poslední chvíli zastavil postup Jukla, za přestupek proti pravidlům ale obdržel červenou kartu. Hráči Teplic poté nápaditě rozehráli nařízenou standardní situaci, výsledný pokus Fortelného však zpacifikoval Havel.

Po změně stran měli hosté dvě velké příležitosti ke korekci skóre. Nejprve v 73. minutě trefil Trubač přímým kopem břevno, nedlouho poté zase Fortelný vyslal do úniku Žáka, jenž po svém postupu překonal Grigara. Asistent rozhodčího nicméně odmával ofsajd a jeho rozhodnutí nezměnil ani videorozhodčí. Šlo však o hraniční situaci, s jehož rezultátem se Tepličtí jen horko těžko smiřovali.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Baník Ostrava 0:0

12.03.2022 15:00

Góly: -

Duel dvou sousedů z popředí tabulky dopadl smírem. Možná že o něco více nebezpečnějších šancí si přece vytvořilo Slovácko, Baník každopádně výrazně nezaostával, a tak se konečný výsledek vlastně jevil jako logické vyústění dění na hrací ploše. Třetí skalp ostravského celku v řadě se tak moravskému klubu získat nepovedlo, za devadesát minut prostě branka nepadla.

Jako první hrozili domácí, v 9. minutě Jurečka vsunul míč doprava na volného Reinberka, ten na hranici šestnáctky levačkou vypálil, ovšem pouze do těch míst, kde byl připravený gólman Laštůvka. Na druhé straně střílel z poměrně těžkého úhlu Kuzmanovič, jeho zakončení nebylo úspěšné, gól se přitom nekonal také proto, že Klíma balón nedoklepával za brankovou čáru.

Ve 31. minutě mohlo opětovně zaúřadovat Slovácko, to když Petržela pobídl svým centrem v pokutovém území Sadílka, jehož pokus z první skončil těsně vedle vzdálenější tyčky. Ve 34. minutě vystrašil Laštůvku opětovně Reinberk, nepočínal si nicméně tak povedeně, jako na začátku utkání, a jeho pokus tentokráte soupeřovy rukavice neprověřil, jelikož nebyl přesný.

Zkraje druhého dějství se snažil Havlík skórovat z přímého kopu, s vypětím všech sil nakonec Laštůvka zasáhl, v 73. minutě se ve slušné pozici objevil Cicilia, ani on však bezbrankovým stavem nepohnul kupředu, poněvadž ho odzbrojil hostující stoper Lischka. Hosté v 84. minutě mohli uzmout vítězství po Janoškově rohovém kopu, Almási ale hlavičkoval jen mimo bránu.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - FK Mladá Boleslav 2:2

12.03.2022 15:00

Góly: 5. Ondřej Petrák, 46. Daniel Krch - 14. Tomáš Ladra, 81. Vojtěch Smrž

Hráči Bohemians sice proti Mladé Boleslavi ukončili gólový půst a z přesné trefy se radovali hned dvakrát, z Ďoličku ovšem v sobotu odpoledne odcházeli zklamáni. "Klokani" nad Středočechy dvakrát vedli, pokaždé ovšem o těsný náskok přišli a uhráli pouze remízu.

Produktivní sobotu přitom prožil domácí Petrák. Ten měl poprvé důvod k úsměvu již v páté minutě duelu. Centr Dostála z pravé strany odvrátil bránící Sladký jen k nohám Vaníčka, Jeho zakončení ještě defenziva Boleslavi zablokovala, míč se však příhodně odrazil právě k Petrákovi, jenž přesným volejem k tyči poslal Bohemians do vedení.

Jednobrankové vedení udrželi Pražané jen deset minut. Těsně před čtvrthodinou hry nastartoval Matějovský nákopem Ladru, jenž si odstavil stopera domácích Krcha a gólmana Valeše překonal střelou, kterou by prvoligový brankář zřejmě měl chytat. Valeš se ovšem místo tygřího kopu snažil balónu zabránit v cestě podivným pohybem pravou rukou, což nicméně nebylo šťastné rozhodnutí.

"Klokani" mohli náskok znovu získat ještě v první půli. Puškáč prostrčil míč do pokutového území na Květa, který z úhlu překonal strážce hostující svatyně Šedu, trefil ale jen tyč. Na druhé straně hřiště se pohotovou střelou prezentoval Ladra, tentokrát však Valeš bezpečně ukryl míč ve své náruči.

Vstup do druhého poločasu vyšel ideálně domácím. Po standardní situaci rozehrané Květem vznikla v pokutovém území Boleslavi skrumáž. V ní se nejlépe zorientoval Petrák, který hlavou posunul kulatý nesmysl ke Krchovi, jehož hlavička již rozvlnila síť.

Poslední desetiminutovka však přinesla druhé vyrovnání Středočechů. Hráči Bohemky měli po rohovém kopu soupeře možnost odvrátit nebezpečí, nedohodli se však, kdo odkopne míč daleko od vlastní šestnáctky. Díky tomu se ke střele dostal Smrž, jenž svůj pokus zakroutil k tyči mimo dosah Valeše.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Fastav Zlín 2:1

12.03.2022 15:00

Góly: 10. Dominik Soukeník, 14. Filip Kubala (pen.) - 62. Rudolf Reiter

Hradci Králové vyšel vstup do utkání se Zlínem a především díky vydařenému začátku vydoloval tři body. "Votroci" si během první půle mohli vypracovat i vyšší než dvougólový náskok, proměnili však jen jednu ze dvou penalt. Hosté po změně stran snížili, remízu už ovšem neuhráli.

Prvního přesného zásahu se hráči Hradce dočkali již v desáté minutě utkání. Standardní situace rozehraná Vlkanovou sice Východočechům moc nevyšla, i tak se ale míč příhodně odrazil k Soukeníkovi, jehož střelu nešťastně tečoval do vlastní brány Vraštil. Nedlouho poté navíc zcela zbytečně fauloval Procházka, jenž ve vlastním pokutovém území poslal k zemi Kubalu. Ze snadného pokrytí míče se tak stal nesmyslný faul a pokutový kop, který s přehledem proměnil sám faulovaný Kubala.

Podruhé se Kubala mohl stát úspěšným exekutorem penalty poté, co Zlín potopil Cedidla, jenž před bránou zahrál rukou. Po přesném zásahu videorozhodčího si míč na penaltový puntík znovu postavil Kubala, jenž mířil do stejného místa jako při svém prvním přesném zakončení. Brankář Zlína Rakovan ale záměr útočníka tentokrát vystihl a zabránil vedení "Votroků" o tři góly.

Místo poklidného dohrání duelu si tak Východočeši ještě dopřáli nervózní koncovku. Po hodině hry totiž Janetzký vyhledal za obranou Hradce Reitera, který po pohotovém zpracování přihrávky rozvlnil síť. Zlín sice v samotném závěru usiloval i o druhý gól, nakonec ale vytoužené branky nedosáhl.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň25203247:1663
2.Slavia Praha25193360:1760
3.Sparta Praha25166354:2854
4.Baník Ostrava25138450:3247
5.1. FC Slovácko25145641:2547
6.Slovan Liberec25961027:3333
7.Dynamo České Budějovice2588935:3832
8.FK Mladá Boleslav25941239:4031
9.FC Hradec Králové25710830:3631
10.Sigma Olomouc2579935:3230
11.Fastav Zlín25741428:4425
12.Bohemians Praha 190525651430:5023
13.FK Jablonec254111019:4023
14.FK Teplice25631625:4121
15.FK Pardubice25481329:5520
16.MFK Karviná25171721:4310

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (383)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele