FORTUNA:LIGA - preview 25. kola: Slavia odpovídá na výhru Plzně

12.03.2022, 09:31, aktualizováno 13.03.2022, 10:05
Previews
Plzeň včera udolala Teplice a na tahu je Slavia, která cestuje do Liberce. Sparta se doma střetne s Pardubicemi, Karviná poměří síly s Olomoucí a České Budějovice hostí Jablonec...
MFK Karviná - Sigma Olomouc  (neděle 15:00)
Zatímco Karviná hledá recept na vítězství, který by ji vyvedl z posledního místa v tabulce, Olomouc touží po nalezení střeleckého apetitu. Obě mužstva tak mají před vzájemným střetnutím o motivaci postaráno.

Situaci, v níž se nachází Karviná, lze bez okolků nazvat za kritickou. Po šokující výhře nad Slavií na začátku února udělali Slezané jen minimum pro to, aby se vydrápali ze dna. Kromě euforie v Edenu již nezvítězili, pouze posbírali dvě remízy a z výletů do Teplic a Mladé Boleslavi si domů nepřivezli ani bod.

Přijde proti Olomouci další zklamání? "V naší situaci tuto špatnou sérii potřebujeme jednoznačně ukončit. Doufáme, že se tak stane a to první vítězství v neděli přijde," řekl asistent hlavního kouče Karviné Jan Somberg. Slezané se v neděli budou muset obejít bez Radka Látala, jenž v mužstvu hostuje právě z Olomouce. Po karetním trestu by se naopak do sestavy mohl vrátit jiný krajní bek Eldar Šehić.

Olomoucká Sigma na tom není tak bídně jako Karviná, ani ona ovšem nemá na růžích ustláno. Hanáci se v posledních týdnech trápí především střelecky a zbytečně přichází o body. Místo úprku vpřed se tak pořád pohybují nebezpečně blízko skupiny o udržení.

S aktuálním umístěním se však hráči Olomouce nechtějí smířit. "Na koncovce pracujeme neustále. Tím, jak těch zápasů přibývá, tak na tom pracujeme ještě víc. Musíme to zlomit na hřišti, jít si za tím, být ještě agresivnější v šestnáctce," uvedl křídelník Sigmy Jan Navrátil.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Bajza - Dramé, Buchta, Kobouri, Bartošák - Jánoš - Zorvan, Qose, Túlio, Sinjavskij - Duronsimi
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Macík - Chvátal, Beneš, Jemelka, Zmrzlý - Breite, González - Daněk, Růsek, Navrátil - Chytil
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.03 - 3.34 - 2.02
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slovan Liberec - Slavia Praha  (neděle 15:00)
Po přesvědčivém vítězství v úvodním zápase osmifinále Konferenční ligy musí Slavia znovu přepnout do ligového módu. Jelikož Plzni se povedlo uspět s Teplicemi, potřebuje nyní naplno bodovat v Liberci.

Forma Slovanu se na jaře postupně zlepšuje. Po úvodním nezdaru ve Zlíně dokázal remizovat v náročných zápasech s Mladou Boleslaví, Jabloncem i Baníkem, ve středeční dohrávce si pak s vyšlápnul na Pardubice. Po Mikulově úvodním gólu a Hranáčově vyloučení sice přišlo Hufovo srovnání, ještě před pauzou však Severočechům dodal klid dvěma zásahy Rabušic, ve druhé půli pak výhru pečetil Rondić.

Sešívaní za sebou mají mimořádně úspěšný týden, kterým prodloužili svou sérii úspěchů. V neděli zdolali díky brankám Lingra a Schranze Spartu, ve čtvrtek pak v improvizované sestavě jasně přejeli rakouský LASK. V prvním poločase dvakrát skóroval Sor, zničehonic sice poté snížil Balić, ovšem v závěru dodali slávistům pohodu před odvetou Olayinka a Traoré.

"Je to tým, který se v sezoně hodně změnil. Teď je úplně jiný než na začátku sezony. Mají jiného trenéra, kádr se hodně proměnil, přišlo tam spoustu hráčů a všichni jsou tam zdraví. Jejich herní projev je velice dobrý, i když ve spoustě zápasů remizovali. Teď vyhráli 4:1 s Pardubicemi a i předtím byly ty výkony velice dobré, i když často remizovali. Jsou dobře organizovaní, využívají svých předností a mají spoustu silových a zároveň fotbalových hráčů. Je to komplexní tým," upozorňuje trenér Jindřich Trpišovský.

Liberečtí ve vzájemném zápase vyhráli naposledy před čtyřmi a půl lety, aktuálně červenobílí drží sérii šesti výher v řadě v součtu s pouhými dvěma inkasovanými góly. V podzimním střetnutí v Edenu po gólech Baha s Kuchtou korigoval Stoch, zanedlouho ovšem Olayinka stanovil konečný výsledek 3:1.

Domácí mužstvo se musí potýkat hned se čtveřicí absentujících hráčů, kteří v jeho kádru hostují ze Slavie. Těmi jsou Alijagić, Júsuf, Prebsl a Višinský. Hostům nepomůže vykartovaný Traoré spolu se zraněnými Bořilem, Provodem a Ševčíkem. V ohrožení je i start Kačaraby, Kúdely, Lingra, Schranze a Oscara.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Knobloch - Gebre Selassie, Plechatý, Štětina, Mikuláš - Tiéhi, Havelka, Pourzitidis - Frýdek, Rabušic, Matoušek.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Bah, Ousou, Hovorka, Jurásek - Holeš, Tolovierov - A. Pudil, Madsen, Olayinka - Sor.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.00 - 3.58 - 1.68
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dynamo České Budějovice - FK Jablonec  (neděle 15:00)
Po Hradci Králové vyzve Jablonec dalšího experta na remízy vyznávajícího černo.bílé barvy. České Budějovice si v plichtách libují zejména na jaře, proti Severočechům už by nicméně dělbu bodů rády vyměnily za vítězství.

Pouze porážka proti Viktorii narušuje jarní remízovou sérii Dynama. Jihočeši tak sice pravidelně sbírají body do tabulky, ovšem při absenci vítězství mohou jen těžko pomýšlet na zásadní průlom. Místo toho se v nabitém středu tabulky pomalu propadají a před výkopem 25. kola figurovali na osmé pozici.

Jablonec na tom z hlediska remíz není o mnoho líp. Hned čtyři poslední ligová klání Severočechů skončila výsledkem 1:1. I proto se soubor pod vedením trenéra Petra Rady dál plácá až na 12. pozici, tedy daleko od předsezonních cílů.

Aktuálně navíc Jablonec trápí několik absencí. "Zranění se nám lepí na paty, jsem z toho už nervózní a nemůžu spát. Je toho prostě moc. Trénujeme dobře, ty zranění nemáme z tréninku, ale ze zápasů. Jsou to nějaké výplody, třeba toho, že jsou ty zápasy tvrdé. Nejdříve jsme měli problémy s pravým obráncem, teď nám zase vypadne Zelený, který má osmou žlutou. Máme snad deset zdravých hráčů, není to jednoduchá situace, ale jinou variantu nemáme. Musíme se z toho sami vyhrabat. Ale hráčům věřím, máme tu mladé kluky a já svým hráčům věřím," prohlásil Rada.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Vorel - Čolić, Králik, Havel, Skovajsa - Hora, Hellebrand - Van Buren, Mich. Škoda, Mršić - Mihálik
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Černák, Martinec, Hübschman, Štěpánek - Považanec - Pleštil, Houska, Smejkal, Malínský - Silný
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.84 - 3.22 - 2.62
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - FK Pardubice  (neděle 18:00)
Sparta bude v nadcházejících týdnech odrážet nápor ze strany ostravského Baníku a v neděli na ní čeká na první pohled snadná práce. Na Letné se představí Pardubice, které nenavazují na vynikající loňskou sezonu a čeká je boj o záchranu v nejvyšší soutěži.

Pražané ztratili kontakt s vedoucím duem Slavia, Plzeň a jejich manko na první místo aktuálně činí dvanáct bodů. Před sedmi dny svěřenci Pavla Vrby nezvládli derby proti Slavii, v týdnu pak neuspěli ani v dohrávce na půdě Jablonce, odkud si přivezli jen bod za remízu 1:1.

"Vzhledem k tabulce je pro nás středeční remíza v Jablonci samozřejmě velká ztráta. Dohánět devět bodů na Slavii a Plzeň je moc. V Jablonci jsme měli málo kombinací a mezihry. Očekávám více kombinačního fotbalu a větší klid na míči než v Jablonci," prohlásil Vrba.

Sparta loni Východočechy doma porazila 2:0 a na podzim neměla slitování v Ďolíčku, odkud si přivezla triumf 4:2. Jednalo se o jednu z dvanácti letošních pardubických porážek, ta zatím poslední přišla v týdnu na půdě Liberce. Čekání na výhru se tak protáhlo na pět utkání.

"Ve středu v Liberci jsme dohrávali v deseti hráčích a vyloučený Hranáč nám bude v neděli chybět. Stejně jako Patrák, který nebude hrát po dohodě s mateřským klubem. V naší situaci se musíme v každém utkání snažit o bodový zisk, stejné to bude i proti Spartě. Víme, že to nebude lehké, rozhodně se ale o to pokusíme," prohlásil asistent trenéra Jiří Krejčí.

Pardubice na jaře odehrály pět zápasů a třikrát dohrávaly v početní nevýhodě, červenou kartu některý z jejich fotbalistů pokaždé inkasoval už v prvním poločase. I proto mají hosté nejhorší defenzívu v celé soutěži.

Spartě budou v neděli chybět zranění O. Čelůstka, Juliš, Minčev, Panák a Pulkrab, nejistý je start Hancka. Kompletní nebudou ani Pardubice, disciplinární trest si odpykává Hranáč, zranění jsou Červ, Pojezný, Šimek a Tischler a na základě dohody klubů nemůže nastoupit Patrák.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Holec - Wiesner, Vitík, Pavelka, Höjer - Krejčí ml., Souček - Pešek, Hložek, Haraslín - Čvančara.
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Letáček - Kostka, Čelůstka, Čihák, Cadu - Jeřábek - Huf, Vacek, Solil, Lupač - Matějka.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 7.05 - 16.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Baník Ostrava  (sobota 15:00)
Důležitá bitva vypukne v sobotu odpoledne v Uherském Hradiště. Domácí Slovácko i hostující Baník doposud v sezoně nasbíraly rovnocenný počet bodů a společně svádí boj o čtvrté místo v tabulce. Vítěz vzájemného měření sil se tak může přiblížit k lepšímu výsledku sezoně a zároveň kvalifikaci do evropských pohárů.

Před 25. kolem okupoval čtvrtou pozici ostravský Baník, avšak jen díky lepšímu skóre, které navíc v konečném účtování nebude mít rozhodující slovo. Důležitějšími atributy budou totiž celkový zisk bodů po základní části ročníku, potažmo více získaných bodů ze vzájemných střetnutí v základní části. A právě výsledek z podzimního souboje mezi Baníkem a Slováckem zatím hraje ve prospěch uherskohradišťských šohajů.

Říjnovou porážku 1:2 by tak Slezané rádi odčinili. Stejně tak by se družstvo kouče Ondřeje Smetany rádo prezentovalo lepším výkonem než v posledním ligovém kole proti libereckému Slovanu. Baníku sice minulý týden vyšel vstup do utkání, jenže následný ospalý přístup vrátil protivníka do hry, jenž nakonec uhrál remízu 1:1.

Slovácko se naopak po jistém hledání v průběhu února zřejmě dostává do pohody. Alespoň nedělní výjezd v Teplicích Moravanům vyšel. Uherskohradišťští teplické "Skláře" jasně přehrávali a rozhodně mohli vstřelit víc než jeden jediný gól. I branka z hlavy Rigina Cicilii však nakonec stačila Slovácku k druhému vítězství v řadě, díky němuž se dotáhlo na nejbližšího soka z Ostravy.

Podaří se Moravanům zvítězit i ve třetím ligovém zápase za sebou? "Myslím si, že to bude hodně vyrovnaný zápas, že to bude o jednom gólu, protože jak my, tak Baník máme stejně bodů a i obě mužstva jsou kvalitou hodně podobná," prohlásil útočník Václav Jurečka, jenž očividně nevěří v gólové hody.

Vřavu a boj o každý metr hřiště očekává také hostující strana. "Slovácko je na tom bodově stejně jako my, čeká nás zápas o šest bodů. Mají doma dobrou bilanci, viděli jsme převážnou část zápasů, hrají důrazně a jednoduše, fyzicky náročný fotbal. Umí si pomoct také standardkami a rozhodují v závěrech zápasů," uvedl asistent trenéra Smetany Jan Baránek.

Více absencí před úvodním hvizdem evidují domácí. Zranění dál limituje stopera Michala Kadlece a záložníka Michala Kohúta. Útočník Ondřej Šašinka zase nebude moct nastoupit kvůli dohodě o hostování, neboť v Hradišti působí jako kmenový hráč Baníku. Slezané nemohou využít dua marodů ze středu pole Lukáše Budínského s Ladislavem Takácsem.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Reinberk, Hofmann, Daníček, Kalabiška - Ljovin, Havlík - Petržela, Sadílek, Holzer - Jurečka
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Ndefe, Pokorný, Lischka, Fleišman - Kaloč, Janošek - Kuzmanović, Tetour, Falta - Almási
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.99 - 3.30 - 4.26
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians Praha 1905 - FK Mladá Boleslav  (sobota 15:00)
Lídrem mimořádně nabitého středu pole a tím pádem i držitelem šestého místa je před závěrečnou pětinou základní části Mladá Boleslav. Tu teď čeká souboj s Bohemkou, která je naopak až po uši v boji o záchranu.

Klokani v pěti jarních zápasech vstřelili jeden jediný gól, nyní už třikrát vyšli co do branek naprázdno. Po nezdarech se Slavií a Baníkem si před týdnem odvezli bod z Olomouce, kde přežili Zmrzlým neproměněnou penaltu.

Středočeši vstoupili do jarní fáze hrůzostrašně a zejména vinou hrůzostrašné defenzivy z prvních tří zápasů vytěžili jen bod a do toho vypadli z poháru, což odnesl trenér Karel Jarolím. Jeho nástupce Pavel Hoftych na úvod sice odjel s prázdnou ze Slovácka, minulý víkend ale už mužstvo dovedl k vítězství proti Karviné, které jediným gólem zařídil Douděra.

Ve vzájemných střetech už dlouho platí rovnítko mezi domácím prostředím a vítězstvím. Hosté nebodovali už sedmkrát v řadě, na podzim se týmy střetly v Mladé Boleslavi, kde po bezbrankové první půli poslal Bohemku do vedení Puškáč, ovšem Ewerton, Jurásek, Fila a Skalák otočili na konečných 4:1.

Karetní tresty znamenají, že se na domácí straně nepředstaví Köstl s Hronkem, za Boleslav nenastoupí Douděra. Zdravotní potíže nedovolí Hoftychovi nasadit Karafiáta, Maška a Škodu, Klusáček se musí vypořádat se zraněními Hůlky, Chramosty, Necida a Nového. V ohrožení je navíc i start Keity s Kovaříkem a kvůli dohodě klubů bude sledovat utkání jen z tribuny Fulnek.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Bederka, Krch, Křapka - Dostál, Jindřišek, Petrák, Beran, Hašek - Puškáč, Květ
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Sladký, Šimek, Suchý, Preisler - Dancák, Matějovský - Skalák, Hlavatý, Ewerton - Ladra
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.06 - 3.32 - 2.41
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Hradec Králové - Fastav Zlín  (sobota 15:00)
Hradečtí fotbalisté po zdařilém podzimu na jaře strádají a stále čekají na vítězství. Skupina o záchranu se jim nebezpečně blíží, aktuálně jedenáctý Zlín nyní přivítají ve svém mladoboleslavském azylu.

Východočeši si zatím v pěti ligových zápasech v novém roce připsali dvě porážky a tři remízy. Tu poslední minulou neděli v Jablonci, kde to po Kubalově trefě vypadalo nadějně s jejich výhrou, v závěru ovšem srovnal Ikaunieks.

Ševci sice zatím získali jen šest bodů, ovšem vzhledem k rozpisu s tímto počinem mohou být spokojeni. Střetli se totiž se třemi celky z elitní pětky a k tomu se Slovanem a Bohemkou, před papírově snazší části sezony tak jsou připraveni útočit na nejlepší desítku.

V nadcházejícím zápase se ale musí obejít bez vykartovaného Hrubého a zraněných Jawa s Reiterem, v ohrožení je navíc i start Čanturišviliho a Hlinky. Na straně "Votroků" se kvůli žlutým kartám nepředstaví Rada, zdravotní potíže nepustí do hry Urmu.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Klíma, Král, Čech - Mejdr, Kodeš, Soukeník, Novotný - Kubala, Vašulín, Vlkanova
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Cedidla, Vraštil, Procházka, Matejov - Conde - Dramé, Janetzký, Tkáč, Hloušek - Vukadinovič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.91 - 3.28 - 4.71
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - FK Teplice  (sobota 18:00)
Plzeň disponuje před koncovkou sezony solidním palebným arsenálem. V posledním kole se prosadili oba její útočníci, kteří na potenci ze Zlína budou chtít navázat též ve střetnutí s Teplicemi. Vzhledem k postavení obou celků v tabulce lze očekávat výhru domácí Viktorie.

Především první poločas u řeky Dřevnice sice západočeskému celku příliš nevyšel, avšak silou vůle si Plzeň nakonec ze Zlína odvezla tři body. K vítězství pomohli Viktorii velkou měrou její útočníci. Zatímco Jean-David Beauguel vyrovnával, obrat zařídil proměněnou penaltou Tomáš Chorý. Díky jejich příspěvku setrvala Plzeň i po 24. kole na druhém místě se stejným bodovým ziskem jako vedoucí Slavia.

Západočeši tak dál trpělivě číhají na zaváhání sešívaných, díky němuž by se prodrali do čela. Proto však v sobotu musí znovu uspět."Teplice na jaře hrají velmi dobře, nebude to nic jednoduchého a je potřeba být maximálně koncentrovaní a od začátku jít do utkání naplno. Základem opět musí být stoprocentní defenziva. Ve Zlíně jsme inkasovali, chybu jsme si vyhodnotili a půjdeme do zápasu s tím, že ho chceme vyhrát," uvedl plzeňský brankář Jindřich Staněk.

Podcenění ze strany Viktorie tedy zřejmě nehrozí, i tak budou domácí v duelu s Teplicemi favority. Severočeši totiž po slušném vstupu do jara dál bojují o samotné udržení v nejvyšší soutěži. Poslední dvě utkání navíc "Sklářům" moc nevyšla. Olomouci ani Slovácku nevstřelili jediný gól a jejich postup tabulkou tedy zamrzl na 14. příčce.

Hráči Teplic tak dobře ví, že mají co zlepšovat. "S tím, jak jsme se prezentovali poslední dva zápasy, spokojeni nejsme. Doufám, že dokážeme navázat na zápasy s Ostravou či Bohemkou,” prohlásil záložník Sklářů Jan Fortelný, který by se měl vrátit do sestavy po odpykání disciplinárního trestu.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Holík, Kaša, Hejda, Havel - Bucha, Kalvach - Kopic, Sýkora, Mosquera - Beauguel.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Kučera, Tijani, Shejbal - Hyčka, Mareček, Fortelný, Boljević - Trubač - Žák, Sejk
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.34 - 5.13 - 10.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha24193260:1660
2.Viktoria Plzeň24193246:1660
3.Sparta Praha24156351:2751
4.Baník Ostrava24137450:3246
5.1. FC Slovácko24144641:2546
6.FK Mladá Boleslav24931237:3830
7.Slovan Liberec24861026:3330
8.Dynamo České Budějovice2478933:3829
9.FC Hradec Králové24610828:3528
10.Sigma Olomouc2469933:3127
11.Fastav Zlín24741327:4225
12.FK Jablonec24411919:3823
13.Bohemians Praha 190524641428:4822
14.FK Teplice24631525:4021
15.FK Pardubice24481228:5220
16.MFK Karviná24171620:4110

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (498)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele