Tvrdé knockouty aneb Události 20. kola FORTUNA:LIGY

24.02.2021, 09:15
Názory a komentáře
Už dvě desítky kol byly odehrány ve fotbalové FORTUNA:LIZE. V tom dvacátém se na špici odehrály zajímavé věci. Vše začalo už v pátek, kdy Jablonec proti Mladé Boleslavi jen remízoval a umožnil tak Slovácku, aby se díky vítězství v Příbrami po dlouhém oslabení vyšvihlo na třetí místo.

Další ránu utržila Zbrojovka, která na Andrově stadionu přišla o bod v nastaveném čase, trpěli i ostravští příznivci, kteří sledovali nezdar svého týmu na hřišti Pardubic. V posledním sobotním klání si pak Sparta bez potíží pohlídala vítězství ve Zlíně.

V neděli favorité strádali. Už v zápasech hraných od čtrnácti hodin rozjeté České Budějovice podlehli o záchranu bojující Opavě a Liberec jen remizoval v Karviné, největší překvapení však přišlo na závěr kola. Slavia totiž nedokázala zvítězit v Teplicích.

Zápas kola


Pardubice - Baník Ostrava

Poměrně překvapivé vítězství po závěrečné dvacetiminutovce plné gólů. Krátce před odchodem do šaten otevřel skóre Jeřábek, po hodině a čtvrt přišlo navýšení od Čiháka a Tetourův kontaktní gól. V závěru základní hrací doby dal Pardubicím opět klid do kopaček Huf, Stronati v nastavení už jen snížil.



Gól kola


1. Adam Karabec (Sparta Praha)

Ačkoliv branek padalo mnoho, pohledných jich příliš nebylo. Asi jediná, která stála za to, byla ta Karabcova, jež poslala Spartu do vedení ve Zlíně.



2. Jan Jeřábek (Pardubice)



3. Václav Jurečka (Slovácko)



Jedenáctka kola





Brankář - Jan Čtvrtečka (Teplice)

Proti Slavii předvedl hned sedm úspěšných zákroků a velkou měrou se tak podílel na bodovém zisku Teplic. V úvodu zneškodnil Bahovu ránu, později vychytal v solidní šanci i Lingra. Po přestávce se musel činit zejména proti hlavičkám Oscara a Olayinky.

Pravý obránce - David Březina (Opava)

Hrdina opavského týmu, který po dlouhé době konečně získal plný počet bodů. Už po hodině hry to zkoušel zajímavě z přímáku, nakonec ale o vítězství Slezanů rozhodl v závěru základní hrací doby, kdy usměrnil mezi tři tyče prodloužený centr.

Střední obránce - Stanislav Hofmann (Slovácko)

Už v úvodu se dostal ke Kalabiškově pasu a usměrnil jej do poloodkryté klece, čímž otevřel skóre. Po vyloučení Navrátila by člověk čekal, že si stoper bude hledět zejména svých obranných povinností, přesto stihl ve zbytku zápasu vybojovat pokutový kop a famózním dlouhým pasem asistovat na Petrželův gól.

Levý obránce - Michal Surzyn (Pardubice)

Proti Baníku o sobě dal vědět hned dvěma asistencemi. V závěru první půle z rohového kopu asistoval na premiérový gól kapitána Jeřábka v nejvyšší soutěži. Ze stejné standardky ve druhé půli našel tentokráte hlavu Čiháka, který rovněž zamířil přesně.

Pravý záložník - Joel Ngandu Kayamba (Viktoria Plzeň)

Ve třiačtyřicáté minutě sice jeho ránu srazil bránící hráč, jen o chvíli později se ale dostal k jinému odraženému balónu a vstřelil důležitou otevírací branku, která se nakonec ukázala býti vítěznou.

Střední záložník - Miloš Kratochvíl (Jablonec)

Jablonci zachránil svou vyrovnávací trefou remízu. Krátce poté, co si na Divišovi vylámal zuby, uspěl v dalším vzájemném souboji, když mladoboleslavského brankáře prostřelil ranou k tyči. V závěru první půle mu k vedoucímu gólu chybělo jen pár centimetrů.

Střední záložník - Pavel Šulc (Viktoria Plzeň)

Velmi aktivní výkon mladého středopolaře zejména v prvním poločase. Během úvodní půlhodiny byl dvakrát blízko gólu, v závěru první půle dvakrát připravil šanci Kayambovi, jedna z nich skončila asistencí. Nachomýtl se později i k Buchově gólu.

Levý záložník - Oscar Dorley (Slavia Praha)

Z levého křídla byl vidět více než dost. Pár desítek sekund před odchodem do šaten otevřel gólový účet utkání, i po návratu ze šaten dokázal hned dvakrát nebezpečně vypálit, bohužel pro něj už další úspěch neslavil.

Útočník - Jan Kliment (Slovácko)

V dlouhém oslabení to měl těžké, přesto příbramskou obranu pořádně větral. V úvodu svou šanci nezužitkoval, po čtvrtině utkání pak dokázal zužitkovat pokutový kop. O druhou branku jej v závěru první půle skvělým zákrokem připravil Kočí.

Útočník - David Huf (Pardubice)

Na hřiště přišel pro závěrečných pětadvacet minut a byl pořádně vidět. Nejprve Laštůvka horko těžko zneškodnil jeho přímák, pak vybojoval roh před druhým gólem Pardubic. Nakonec v závěru základní hrací doby sám zužitkoval Kostkovu přihrávku a zapsal se do listiny střelců.

Útočník - Imad Rondić (Slovan Liberec)

Další dobrý výkon bosenského útočníka. Po dvaceti minutách napálil míč volejem do boční sítě, gólu se dočkal po necelé hodině hry. Opět šlo o ránu z první, tentokráte po Mosquerově přihrávce. Bolek byl naprosto bez šance.

Nemělo by vám uniknout


Velmi nepříjemné obrázky byly k vidění v zápase Pardubic s Baníkem. Domácí gólman Boháče při snaze vyboxovat balón velmi ošklivě trefil svého spoluhráče Čiháka, který musel ze hřiště rovnou do nemocnice.


Určité diskuse vyvolala penalta, ze které Sparta na zlínské Letné vstřelil druhý gól. Zahrávala se po Matejovově zbytečném podkopnutí Plavšiće. Čas 1:31.


Třetí trefa pak byla Pražanům jednoduše darována, a to po obrovskou hrubkou brankáře Dostála.


Čisté svědomí nebude mít ani Daniel Krch, který sehrál velkou roli při prvním viktoriánském gólu, o nějž se postaral Joel Kayamba.


Krátce po přestávce mohl vyrovnat Josef Jindřišek, jemuž se však pokutový kop proměnit nepovedlo. Nechal se totiž vychytat Staňkem


Ke kontroverzní situaci došlo v Teplicích, kde Ondřej Mazuch ve vápně tvrdě naletěl do Ondřeje Lingra. On a David Heidenreich, který se do toho připletl, to nepěkně odnesli, píšťalka sudího ovšem zůstala němá.


Zachyceno na sociálních sítích


Miroslav Kalousek má zřejmě štěstí, že už se kandidovat nechystá...


Motokárový stadion v Teplicích...


Motokára Ondřeje Lingra se jeví býti trochu starší.


Rekord drží osmatřicetiletý Martin Jiránek.


Kdybyste se někdy na zahraniční dovolené nudili, můžete místní učit chorály.


VAR v akci


Až neuvěřitelně tristní bránění předvedla v nastaveném čase za nerozhodného stavu brněnská Zbrojovka. Chytilův gól z brejku sice původně nebyl uznán kvůli signalizovanému ofsajdu, nicméně opakované záběry jasně prokázaly, že skórující hráč nabíhal z regulérního postavení.


Velmi brzy se do šaten poroučel Jan Navrátil. Ten už v úvodní čtvrthodině podklouznul a bez balónu sestřelil protivníka, což sudí po zásahu VAR vyhodnotil jako zákrok hodný červené karty. Čas 1:02.


Dalším, komu videoasistent neudělal radost, byl sparťan Ondřej Novotný. Kvůli ofsajdu centrujícího Krejčího byl totiž obrán o svou první ligovou branku. Podívat se můžete od 3:04.


Penalta, kterou Jindřišek zahodil, se konala po tomto zákroku Brabce. Opět k němu byla potřeba pomoc VAR. Čas 2:23.


Změny v tabulce


Rozdíl mezi Slavií a Spartou se na čele snížil na osm bodů. Se sedmibodovým mankem na Letenské a se zápasem k dobru je třetí Slovácko, jemuž z těsné blízkosti dýchá na záda Jablonec rovněž s pouze devatenácti utkáními.

Od středu pole je ještě trochu odtržený Liberec se dvoubodovým náskokem na duo Plzeň, Pardubice, za nimiž najdeme olomouckou Sigmu a o další schůdek níže Baník a České Budějovice. Druhou třetinu tabulky uzavírají Karviná s Bohemkou.

Zbytku pole už se více či méně, avšak reálně dotýkají sestupové starosti. S dohrávkou před sebou a devatenácti body je na tom nejlépe Zlín následovaný Teplicemi bez formy. Mezi patnáctým Brnem a poslední Opavou jsou jen dva body, mezi nimi najdeme ještě středočeské kluby Mladou Boleslav a Příbram.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha20164058:1252
2.Sparta Praha20142443:2444
3.1. FC Slovácko19114436:1837
4.FK Jablonec19113535:2236
5.Slovan Liberec2096528:1833
6.Viktoria Plzeň2094737:2631
7.FK Pardubice2094720:2431
8.Sigma Olomouc2079429:2330
9.Baník Ostrava2085725:2029
10.Dynamo České Budějovice2078524:2429
11.MFK Karviná2067724:3125
12.Bohemians Praha 19052065922:2623
13.Fastav Zlín19541018:2819
14.FK Teplice20531219:4118
15.Zbrojovka Brno20351216:3414
16.FK Mladá Boleslav19271021:3413
17.1. FK Příbram20261216:4012
18.SFC Opava20261213:3912

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (307)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele