FORTUNA:LIGA - souhrn 20. kola

19.02.2021, 18:02, aktualizováno 21.02.2021, 18:26
Komentáře a souhrny
Slavia na těžkém terénu v Teplicích remizovala a na druhou Spartu, která vyhrála ve Zlíně, má k dobru osm bodů. Slovácko vysoko zvítězilo v Příbrami, zatímco Jablonec se rozešel smírně s Mladou Boleslaví. Liberec veze bod z Karviné, zatímco Plzeň si doma poradila s Bohemians. Po 13 kolech vyhrála Opava, která uspěla v Českých Budějovicích...

FK Teplice - Slavia Praha 1:1

21.02.2021 16:30

Góly: 64. Jakub Mareš - 43. Oscar Dorley

Venkovní utkání začínají slávistům dělat potíže. Po remíze v Příbrami ztratili sešívaní body též na teplických Stínadlech. Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského sice zůstávají na čele tabulky, nicméně jejich náskok na druhou Spartu se ztenčil na osm bodů.

Aktivněji zahájili zápas překvapivě Severočeši. Nejprve v páté minutě pláchl po levé straně Moulis a na jeho centr jen těsně nedosáhl na zadní tyči osamocený Žitný. Po dvaceti minutách hry zase zakončoval z úhlu po standardní situaci Mareš, slávistický brankář Kolář však situaci vyřešil společně s obráncem Delim.

Postupně již převzala iniciativu Slavia, ovšem o vyložené příležitosti nemohla být dlouho řeč. Až ve 41. minutě se do zakončení natlačil zprava Lingr, jeho ránu vyrazil domácí gólman Čtvrtečka k Traorému, který z dorážky rozezvonil břevno. Za minutu už ale šli sešívaní do vedení. Traorého oblouček za obranu sice Oscar napoprvé netrefil, skákající míč však kuriózně přeskočil Čtvrtečku, díky čemuž dostal Oscar druhou šanci, kterou doklepnutím do odkryté brány bez potíží využil.

Tři minuty po změně stran toužil Oscar po další trefě, Čtvrtečka ale tentokrát "koníček" záložníka Pražanů vyškrábl nad břevno. Nedlouho poté byla hra na pár minut přerušena, neboť po ošklivém střetu se ze hřiště na nosítkách poroučel Lingr. Teplice dlouho působily bezzubě, přesto v 64. minutě zničehonic vyrovnaly. Hromada na polovině hřiště přišel o balón, Fortelný následně vyvezl merunu a na hranici pokutového území přihrál Marešovi, jenž se dostal přes Masopusta a na bližší tyči prostřelil Koláře.

Náskok chtěl Slavii navrátit v 70. minutě Oscar, jenž se uvolil okolo Gabriela, z úhlu však Čtvrtečku neprostřelil. Z následného rohového kopu zase pálil nepřesně Stanciu. V 81. minutě musel strážce domácí svatyně opět zasahovat, tentokrát proti hlavičce Olayinky po standardní situaci. Za dalších pět minut zase mířil z přímého kopu příliš vysoko Provod, což byla také poslední příležitost hostů ke skórování.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - SFC Opava 0:1

21.02.2021 14:00

Góly: 88. David Březina

Gejzír radost explodoval v Budějovicích po závěrečném hvizdu v táboře Opavy. Slezané totiž pozdní brankou zimní posily Davida Březiny dosáhli na teprve druhou výhru v sezóně. Žluto-modří sice zůstávají v tabulce poslední, nicméně bodově se dotáhli na Příbram. Jihočeši po druhé bodové ztrátě v řadě klesli na desáté místo.

Již v osmé minutě zatopil domácím špatnou rozehrávkou brankář Drobný, následná střela Hellebranda však skončila po teči v zámezí. První šance Budějovic zase málem skončila brankou, neboť Králik hlavičkoval ve 27. minutě do tyče. Nedlouho poté se okolo Nešického uvolnil na levé straně Novák, jehož nepříjemný pokus musel vyrazit gólman hostů Fendrich. Na druhé straně zase těsně před přestávkou lapil Drobný ránu Mondeka.

Ve druhém poločase jako první zahrozil Alvir, Fendrich ale zasahovat nemusel. Bez práce byl také Drobný, jehož chtěl v 60. minutě z přímého kopu překonat Březina. O čtyři minuty později se po návratu do do ligy poprvé výrazněji uvedl útočník Jihočechů Diop, jehož nenápadná hlavička po nákopu Králika dopadla na břevno.

Budějovice se snažily odpor Opavy zlomit ze standardních situací. Mršićův pokus doprostřed brány však v 68. minutě Fendrich vyrazil, Čolić pak z téměř stejného místa patnáct minut nato nemířil přesně. Když už se schylovalo k remíze, přišel v 88. minutě nákop Helešice do vápna Dynama, kde na zadní tyči osamocený Březina hlavičkoval přesně k tyči a rozhodl o nečekané výhře hostů.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Slovan Liberec 1:1

21.02.2021 14:00

Góly: 60. Christián Herc - 57. Imad Rondić

Gólová smršť těsně před uplynutím hodiny z hrací doby určila výsledek duelu Karviné s Libercem. Obě mužstva se prosadila jednou a body si podělila. Severočeši tedy nevyužili zaváhání rivala z Jablonce a zůstávají s odstupem na pátém místě, Slezané zase zůstávají na jedenácté příčce v tabulce.

V šesté minutě se poprvé musel činit brankář Liberce Knobloch, který se mezi tři tyče postavil namísto zraněného Nguyena. Střelu Ostráka musel strážce hostující svatyně vyrazit na rohový kop. Následně zahrozil Dramé, jeho hlavička na zadní tyči ale Knoblocha nezaměstnala. Severočeši se prvně připomněli ve 23. minutě rychlou akcí po levé straně, kterou po přihrávce od Mosquery zakončil v pokutovém území nepřesně Rondić.

Prostor mezi třemi tyčemi nenašel ani další pokus hráčů Slovanu ve 29. minutě z kopačky Pourzitidise. Do přestávky už se mnoho vzrušujících momentů neudálo, avšak na začátku druhé půle mohl Liberec poslat do vedení Sadílek, k němuž se příhodně odrazil balón, jenže středopolaře hostů vychytal v obrovské šanci gólman Karviné Bolek.

V 57. minutě už se ale Slovan radoval z gólové trefy. Jugas skvěle našel za obranou Slezanů Mosqueru, ten předložil míč před bránu Rondićovi, jenž se před Bolkem nemýlil. Domácí však hned za další tři minuty vyrovnali. Herc se šikovně uvolnil ke střele z dálky, která zapadla přesně k tyči mimo dosah Knoblocha.

Obrat ve skóre měl na noze v 70. minutě Mikuš, jenž se do pokutového území Středočechů dostal po pohledné kombinaci, avšak balón netrefil ideálně a netrefil bránu. Následně přišly dvě obrovské příležitosti hostů. Nejprve ránu Chaluše odvracel jeden z domácích fotbalistů až na brankové čáře, následně hlavičkoval jen těsně vedle tyče Rabušic. Činil se i druhý útočník Liberce Rondić, jemuž však nevyšel kop přes hlavu dle představ. V závěru už se ani jedna strana z branky neradovala.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Bohemians Praha 1905 3:1

21.02.2021 14:00

Góly: 44. Joel Kayamba, 61. Pavel Bucha, 65. Jean-David Beauguel (pen.) - 88. Matěj Pulkrab

Důležitý krok v cestě za účastí v evropských pohárech udělala Viktoria Plzeň. Ta zareagovala na ztráty ve dvou minulých zápasech a na domácím hřišti zdolala Bohemians 1905, když se prosadili Kayamba, Bucha a Beauguel. Za hosty v závěru snižoval Pulkrab.

Od začátku se Viktoriáni jevili jako aktivnější, během úvodní čtvrthodiny se do zajímavých situací dostali Šulc a Beauguel. Bohužel pro Guľovu družinu ani jeden z nich nedokázal zamířit mezi tři tyče. Šulc dostal po půlhodině šanci na reparát, ani tentokráte nebyl úspěšnější.

Osmělili se i "Klokani", konkrétně Vondra poslal svou šajtlí balón těsně vedle Staňkovy svatyně. Na opačném konci hřiště to zkoušel Kalvach, jeho rána byla zblokována a pořádně vyděsila Le Gianga. Neuspěl ani v další příležitosti Šulc, jenž pohrdnul pohlednou kombinací svých spoluhráčů.

Šulc následně pobídl do tutovky Joela Kayambu, jemuž se rovněž nezadařilo. Nakonec Kayamba přeci jen otevřel skóre. A opět v tom měl prsty Šulc. Do jeho přihrávky sice Krch vložil nohu, nicméně odrazil míč jen ke konžskému křídelníkovi, kterému se povedlo rozvlnit síť.

Krátce po návratu ze šaten poslal Vaníčka v pokutovém území k zemi Brabec, což sudí po zásahu VAR vyhodnotil jako penaltu. Její exekuce se ujal Jindřišek, který však selhal a nechal se gólmanem vychytat. Nedlouho poté rozvlnil na druhé straně síť Bucha, jenže využil ofsajdového postavení.

Po hodině hry už Pavel Bucha vsítil regulérní branku. Faltův centr totiž propadl až k němu, plzeňský středopolař už pak tváří v tvář Le Giangovi uspěl. Jen o pár desítek sekund později sestřelil Vondra v šestnáctce Havla, což rozhodčí odměnil pokutovým kopem. K němu se postavil Jean-David Beauguel, který s naprostým přehledem proměnil.

Bohemians se dočkali své čestné trefy až v závěru utkání. Keïta krátce po svém příchodu na hřiště předvedl solidní individuální akci, výsledkem čehož byla možnost předat míč Matěji Pulkrabovi. Ten už dokázal dopravit kulatý nesmysl do poloodkryté branky.

To však nic nezměnilo na tom, že si Viktoriáni zcela bezpečně pohlídali první únorové vítězství. V tabulce se aktuálně vyšvihli na šesté místo, jsou o skóre před Libercem. Vršovičtí uzavírají druhou třetinu tabulky.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Sparta Praha 0:3

20.02.2021 16:30

Góly: 20. Adam Karabec, 36. Dávid Hancko (pen.), 50. Libor Kozák

Asi nejlepší výkon pod Pavlem Vrbou předvedla Sparta v posledním sobotním zápase ve Zlíně. Už v první půli tam Letenské dostali do vedení Karabec a Hancko, na konečných 0:3 navýšil po pauze Kozák.

Už od samého začátku sparťani ukazovali, že si jdou cílevědomě za vítězstvím. V páté minutě se po Hanckově přihrávce ocitl v tutové šanci Wiesner, jehož střelu zneškodnil Dostál. Na opačném konci hřiště to z dálky zkoušel Janošek, Nita byl ovšem připravený.

Po dvaceti minutách se muži v rudém dočkali vedoucího gólu. Rychlý protiútok po Hlinkově střele rezultoval v to, že starší Krejčí přihrál pod sebe Adamu Karabcovi, jehož levačka napálila balon do sítě. Poznar mohl brzy srovnat, nicméně brankáře překonat nezvládl.

Deset minut před přestávkou přišel další důležitý moment. Matejov v rohu vápna naprosto zbytečně nakopl Plavšiće, což neuniklo zraku sudího a kopal se pokutový kop. Při Karlssonově absenci se jeho exekuce ujal Dávid Hancko, který na opačnou stranu, než Dostál skákal, proměnil.

Jen několik okamžiků po návratu ze šaten přišla třetí trefa Sparty, která zhatila zlínské ambice na stíhací jízdu. Dostál totiž nedokázal zpracovat míč a následně si zřejmě ani neuvědomil, že na něj dotírá Kozák, který tak ve skluzu dopravil kulatý nesmysl za brankovou čáru.

Až potom se ševci osmělili a začali na Nitovu svatyni dotírat. Po hodině hry se k přímáku postavil Dramé, který ranou do bližší šibenice prověřil rumunského brankáře. Dramé pak předložil před odkrytou klec Jawovi, který trestuhodně nedokázal z metru trefit zcela prázdnou bránu.

V pětaosmdesáté minutě dopravil míč do sítě sparťanský debutant Novotný, jenže pomezní signalizoval ofsajd centrujícího Krejčího, který se také ukázal býti skutečným. I přesto dokázala Sparta zvítězit a minimálně na den se rivalovi z Edenu přiblížila na rozdíl sedmi bodů. Zlín na třinácté pozici má šestibodový náskok na sestupové příčky.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - 1. FC Slovácko 1:4

20.02.2021 14:00

Góly: 72. Radek Voltr (pen.) - 11. Stanislav Hofmann, 23. Jan Kliment (pen.), 70. Milan Petržela, 90. Václav Jurečka

Od dvanácté minuty hrála Příbram přesilovku, výsledek však vypadá, jako by se jednalo o oslabení. Ještě před Navrátilovou červenou otevřel skóre Hofmann, poté navyšovali Kliment a Petržela. Naději sice domácím dal Voltr, ale na konečných 1:4 v závěru pečetil Jurečka.

Během úvodní desetiminutovky se dostal do obrovské šance Kliment, který ji ovšem nedokázal proměnit, jelikož se mu nepovedlo zakončit. Skóre nakonec otevřel Stanislav Hofmann. Ten využil Kalabiškova centru a uklidil míč do poloodkryté klece.

Jen o pár desítek sekund později atakoval Navrátil uprostřed hřiště Kvídu, načež docela nešťastně svého protihráče zfauloval. Rozhodčí si vše šel prověřit na video a nakonec dospěl k závěru, že zákrok byl hodný červené karty.

Jenže to Středočechům moc nepomohlo, naopak. Po dvacet minutách Pilík v pokutovém území poslal Hofmanna nedovoleně k zemi, což sudí odměnil pro změnu penaltou. Její exekuce se ujal Jan Kliment, který bezpečně proměnil na druhou stranu, než skákal gólman. Tentýž hráč mohl v závěru první půle přidat další gól, tentokrát se mu ovšem nezadařilo.

Třetí trefy se muži z Uherského Hradiště dočkali po sedmdesáti minutách. Hofmann bravurní přihrávkou našel Milana Petrželu, který se v šestnácté uvolnil a z poměrně ostrého úhlu zamířil po zemi ke vzdálenější tyči.

Domácí dostali bleskově příležitost ke kontrování, Kadlec totiž fauloval Radka Voltra a kopala se další jedenáctka. K té se postavil sám faulovaný, jenž po zemi skóroval. Avšak bylo to zase Slovácko, kdo měl poslední slovo. Zmatky v příbramské obraně vedli k tomu, že se balon odrazil k Václavu Jurečkovi. Ten nezahálel a plnou silou poslal míč o břevno do sítě.

Hosté se tak díky tomuto vítězství vyšvihli už na třetí místo v tabulce, naopak Příbram je nadále předposlední.

Více informací k zápasu

FK Pardubice - Baník Ostrava 3:2

20.02.2021 14:00

Góly: 41. Jan Jeřábek, 74. Filip Čihák, 87. David Huf - 76. Daniel Tetour, 90+1. Patrizio Stronati

Pardubice ani Ostrava nejsou zrovna týmy, v jejichž zápasech by se to brankami jen hemžilo. Vzájemný střet ovšem přinesl pět branek a vítězství domácích 3:2. Skóre otevřel v první půli Jeřábek, hosté pak vždy jen reagovali na navýšení. Po tom Čihákově snížil Tetour, na Hufovu branku odpověděl Stronati.

Východočeši od začátku ukazovali, že si chtějí dojít pro vítězství. Ve třetí minutě si z pravé strany navedl míč na střelu Cadu, jehož pokus skončil o kousek nad břevnem. Poté se dvakrát předvedl Laštůvka, nejprve proti Černého pokusu, následně i při šanci Hlavatého.

Ostravský brankář čaroval i ve čtyřiatřicáté minutě, kdy horko těžko vyškrábl Caduovu přízemní ránu. Ještě před pauzou ale nakonec musel kapitulovat. Po rohovém kopu se dostal k hlavičce Jan Jeřábek, který obloukem poslal míč na zadní tyč a ve svých sedmatřiceti letech si tak připsal svou první ligovou branku.

V úvodu druhé půle jsme viděli příležitosti na obou stranách. Šašinka se pokoušel najít Zajíce, na opačném konci hřiště nedokázal šanci zužitkovat Kostka. Mimo tři tyče zamířila i dalekonosná Tetourova rána, na Hufův přímák si zase počíhal Laštůvka.

Zhruba dvacet minut před koncem se rozběhly gólové hody. Rohový kop rozehrál Surzyn, balon přistál přesně na hlavě Filipa Čiháka a ten už jej dokázal dopravit mezi tři tyče. Brzy to ale zase bylo o gól. Debutant Sor z pravé strany odcentroval po zemi na penaltový puntík, kam nabíhal Daniel Tetour. Ani ten se nemýlil a vykřesal tak naději pro Slezany.

Jenže tato naděje brzy utržila pořádnou ránu. Surzynův úmysl ještě Laštůvka přečetl a šanci zneškodnil, nicméně když Kostka poslal míč na zcela nehlídaného Davida Hufa a ten prakticky od poloviny hřiště postupoval sám, musel zkušený gólman potřetí v zápase kapitulovat.

Slezané se každopádně ještě jednou dokázali přitáhnout na rozdíl jedné branky. Tentokráte v tom měl prsty Ndefe, jenž z levé strany odcentroval na Patrizia Stronatiho, který potvrdil své hlavičkářské kvality a na zadní tyč skóroval.

Vyrovnat se ale už Ostravě nepodařilo a v tabulce tak klesla za soupeře. Aktuálně je osmá, nicméně v neděli ji mohou předstihnou České Budějovice a Plzeň. Pardubice se vyšvihly na páté místo, ovšem zmínění dva soupeři jej rovněž mohou předehnat.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Zbrojovka Brno 1:0

20.02.2021 14:00

Góly: 90+2. Mojmír Chytil

Velmi cenné vítězství si v sobotu odpoledne připsali fotbalisté Olomouce. Doma proti Brnu se jim sice příliš nedařilo, nicméně a úplném závěru dokázal protiútok využít Chytil a konečný výsledek tak zněl 1:0.

Už v šesté minutě se Daňkovi povedlo poslat balón za Šustrova záda, nicméně ofsajd radost domácích zhatil. Na opačném konci se velké šance dostalo Růskovi, ten ale vypálil příliš vysoko. Zajímavé pozice z přímého kopu nevyužil Vaněk, který jen prověřil Mandouse.

V dalších dvou akcích měl prsty domácí Hladík, který nejprve našel Vaňka, jenž ztroskotal na Mandousovi. Poté brněnský útočník sám pálil, nicméně ani on si na připraveného gólmana nepřišel. A jelikož v závěru první půle pálil Chytil nad břevno, odcházelo se do kabin za bezgólového stavu.

Po přestávce se Hanáci zlepšili a brzy si vypracovali obrovskou příležitost. Hálovu dobrou střelu zneškodnil ještě lepším zákrokem Šustr. Gólman Zbrojovky se zaskvěl i čtvrt hodiny před koncem, to zase neumožnil skórovat Nešporovi.

V šestaosmdesáté minutě si musel Mandouse pohlídat přední tyč a zastavit závar ve svém vápně. Nakonec se trochu překvapivě z branky radovali Olomoučtí. Hosté si v nastavení nepohlídali protiútok, kterého využil Mojmír Chytil. Původně se sice jednalo o ofsajd, VAR ovšem toto rozhodnutí změnil.

Sigma se tak v tabulce dočasně vyšvihla na sedmou příčku, naopak Zbrojovka je nadále těsně nad sestupovým pásmem.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - FK Mladá Boleslav 1:1

19.02.2021 16:00

Góly: 37. Miloš Kratochvíl - 16. David Šimek

Již potřetí v řadě nedosáhl Jablonec na tři body a místo honu za druhým místem mu hrozí pokles na čtvrtou pozici v tabulce. Severočeši doma pouze remizovali s Mladou Boleslaví, pro kterou je plichta taktéž zklamáním, neboť svěřenci trenéra Karla Jarolíma nadále zůstávají v sestupovém pásmu.

Hosté začali poněkud překvapivě aktivněji a v šestnácté minutě otevřeli skóre. Na Ladrův centr ze standardní situace si naskočil Šimek, který hlavou vstřelil svůj premiérový gól v nejvyšší soutěži. Záhy mohl vyrovnat Jovović, ovšem zblízka trefil jen gólmana Boleslavi Diviše. Jinak domácí pokračovali v rozpačitém výkonu a po půlhodině hry málem inkasovali podruhé. Po nedorozumění v obraně však důrazného Dancáka vychytal brankář Jablonce Hanuš.

Až poté se Severočeši probudili. Zásluhu na zlepšení domácích měl především Kratochvíl, kterého ve 35. minutě po průniku z pravé strany ještě vychytal Diviš, o dvě minuty později se už ale středopolař Jablonce prosadil. Jovovićův pas, jenž nezachytil Preisler, zakončil Kratochvíl střelou po zemi - 1:1. Stejný hráč mohl ještě před přestávkou dokonat obrat, avšak tentokrát se jeho šikovně zahraný volej těsně nevměstnal mezi tři tyče.

Po změně stran začínala kombinace na obtížném terénu čím dál víc váznout. Šancí ubylo a alespoň nějaký vzruch přinesl Dancákův nákop ze 75. minuty, který jen těsně přeletěl břevno Hanušovy svatyně. Krátce poté se do míče z dálky krásně opřel Takács a tentokrát již Hanuš musel zasahovat.

V 83. minutě se pokutovém území Jablonce střetli Považanec s Maškem, přičemž druhý jmenovaný šel k zemi. Rozhodčí však Považancův zákrok nevyhodnotil jako penaltový, ačkoliv se Mašek hodně rozčiloval. V závěrečných minutách se již ani jeden celek nedostal k ohrožení soupeřovy brány.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha20164058:1252
2.Sparta Praha20142443:2444
3.1. FC Slovácko19114436:1837
4.FK Jablonec19113535:2236
5.Slovan Liberec2096528:1833
6.Viktoria Plzeň2094737:2631
7.FK Pardubice2094720:2431
8.Sigma Olomouc2079429:2330
9.Baník Ostrava2085725:2029
10.Dynamo České Budějovice2078524:2429
11.MFK Karviná2067724:3125
12.Bohemians Praha 19052065922:2623
13.Fastav Zlín19541018:2819
14.FK Teplice20531219:4118
15.Zbrojovka Brno20351216:3414
16.FK Mladá Boleslav19271021:3413
17.1. FK Příbram20261216:4012
18.SFC Opava20261213:3912

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (509)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele