Premier League - souhrn 38. kola

26.07.2020, 18:58
Komentáře a souhrny
Liverpool se jakožto mistr rozloučil výhrou v Newcastlu, čímž si vylepšil konto na 99 bodů. Manchester United vyhrál na půdě Leicesteru City a zakončil sezónu na průběžném třetím místě za městským rivalem Man City a před Chelsea, která zdolala Wolves. Do pohárové Evropy půjde rovněž Tottenham. Arsenal porazil Watford, jenž tím odsoudil k sestupu. Bournemouthu k záchraně nepomohla ani výhra na hřišti Evertonu, neboť konkurenční Aston Villa remizovala s West Hamem a udržela první nesestupovou pozici...

Arsenal FC - Watford FC 3:2

26.07.2020 17:00

Góly: 5. Pierre-Emerick Aubameyang (pen.), 24. Kieran Tierney, 33. Pierre-Emerick Aubameyang - 43. Troy Deeney (pen.), 67. Danny Welbeck

Watfordu v rozhodujícím duelu o záchranu vůbec nevyšel začátek, v Londýně s Arsenalem prohrával krátce po půlhodině hry již o tři branky a i přes zlepšený výkon na kýžené body nedosáhl. Po porážce 2:3 obsadil konečné devatenácté místo se čtyřiatřiceti body a společně s Norwichem i Bournemouthem sestoupil do druhé ligy. Kanonýři po těsné výhře obsadili osmou příčku s šestapadesáti body a do Evropské ligy mohou proniknout jen přes FA Cup.

Sršni potřebovali vybojovat více bodů než Aston Villa na půdě West Hamu, jenomže plány jim zhatil především domácí kanonýr Pierre Aubameyang. Jednatřicetiletý forvard skóroval dvakrát a v tabulce střelců celé Premier League obsadil druhou pozici s dvaadvaceti ligovými zásahy, o jednu branku více zaznamenal pouze Jamie Vardy z Leicesteru. Arsenal se navíc dobře naladil na důležité srpnové finále národního poháru s Chelsea.

Pro hosty začal zápas naprosto katastrofálně, neboť Dawson již po dvou minutách zasáhl do hlavy ve vlastní šestnáctce Lacazetteho a rozhodčí Dean nařídil pokutový kop, jeho názor vzápětí potvrdilo i video. K němu se postavil právě Aubameyang a chladnokrevně ho proměnil střelou k levé konstrukci, brankář Foster se hnul na opačnou stranu. Svěřenci trenéra Mikela Artety zvýšili svůj náskok v polovině úvodního dějství zásluhou Kierana Tierneyho.

Ještě předtím chtěli na opačné straně srovnat Pereyra s Doucourém, avšak prvního jmenovaného vychytal gólman Martínez a francouzský záložník byl na poslední chvíli zablokován. Pak se domácí vydali do rychlého útoku, po centru z pravého křídla přistrčil Aubameyang balón právě pro Tierneyho, jenž ho levačkou krásně zakroutil ke vzdálenější konstrukci a vsítil tak svou vůbec premiérovou trefu mezi anglickou elitou.

Oba dva aktéři si vyměnili své role za dalších devět minut. Skotský obránce našel gabonského snajpra dlouhým autovým vhazováním, ten si parádně zpracoval míč a pak vystřihl úžasné nůžky, Foster jen zoufale zůstal stát na brankové čáře - 3:0. Od tohoto okamžiku favorit přeci jen lehce polevil a hosté vykřesali naději na udržení ještě v prvním poločase. David Luiz nedovoleně atakoval Dannyho Welbecka a k následné penaltě se postavil tradiční exekutor Troy Deeney.

Ten v klíčový okamžik nezaváhal a Martíneze zkušeně překonal ranou doprostřed branky. Šest minut po změně stran to mohlo být dokonce o jednu branku, jenomže osamocený Masina selhal a trestuhodně pálil nad břevno. V 64. minutě se zjevil tváří v tvář proti domácímu strážci Deeney, nicméně ve stoprocentní možnosti ho zblízka nepropálil. Watford se přeci jen přiblížil k bodovému zisku za další dvě minuty, to totiž po finální nahrávce Sarra zakončoval do zcela odkryté branky Welbeck.

V následujícím průběhu selhal v další obrovské příležitosti Deeney, jehož znovu naprosto famózně vychytal Martínez, na druhé straně zahodil svou šanci na hattrick Aubameyang a prostor tří tyčí minul. V nastaveném čase si ještě vypil kalich hořkosti až do dna Deeney, když tentokráte hlavičkoval o decimetry nad, jenomže ani tato případná branka by Sršňům na záchranu nestačila.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Brighton & Hove Albion 1:2

26.07.2020 17:00

Góly: 44. Chris Wood - 20. Yves Bissouma, 50. Aaron Connolly

Po koronavirové pauze Burnley prohrálo celkem dvakrát, poprvé tomu bylo s Manchesterem City. A onen druhý neúspěch zaznamenalo v posledním kole, v němž doma nestačilo trochu překvapivě na Brighton & Hove Albion. V tabulce tak sestoupilo o jednu příčku dozadu, zatímco jeho sok naopak o jedno místo dopředu v konečném pořadí poskočil.

Oběma týmům šlo o to vylepšit své dosavadní statistické údaje. Třeba Nick Pope měl velký zájem udržet pošestnácté v tomto ročníku Premier League čisté konto, aby byl v tomto ohledu nejlepší. Jenže obdržel hned dva góly, a protože jeho rival Ederson Moraes z Manchesteru City proti Norwichi nekapituloval, skončil brankář Burnley v tomto bilancování až druhý.

Hosté po období pandemie nevykazovali vyloženě snovou formu, přesto už měli před tímto měřením sil definitivně zajištěnou záchranu a určitě nebyli pod nikterak velkým tlakem. Po čtyřech zápasech bez vítězství tentokráte urvali plný bodový zisk, a to díky brankám Yvese Bissoumy a Aarona Connollyho, jež za domácí doplnil ještě v první půli Chris Wood.

Úvodní dvacetiminutovka tohoto střetnutí nenabídla žádný střelecký pokus na bránu ani na jedné straně, každopádně když už se osmělil Bissouma, stálo jeho zakončení opravdu za to. Zhruba z pětadvaceti metrů napřáhl svou pravačkou a zamířil parádně do šibenice. Pope, jenž chtěl zůstat bezúhonný, co se týče inkasovaných branek, se zkrátka jen marně natahoval.

O čtyři minuty později mohli The Seagulls svoje vedení navýšit. Lamptey perfektně zatáhl balón zprava v podstatě až k brankové čáře, svým jemným obloučkem našel hlavičkujícího Maupaye, jenomže ten ke své smůle orazítkoval pouze brankovou konstrukci. K dorážce se následně propracoval ještě Connolly, ale jeho nůžky neměly potřebný a kýžený efekt.

Ve 27. minutě se ještě mohl zapsat na střeleckou listinu Mac Allister, Pope ovšem jeho zakončení zlikvidoval. Burnley celkově nepůsobilo směrem dopředu nijak osvěžujícím dojmem, přesto v závěru první půle srovnalo stav. Pieters zleva vyslal pas do šestnáctky, kde si míč zpracoval nehlídaný Wood, a ten si před gólmanem Ryanem jednoduše věděl rady.

I nadále byl však Brighton v ofenzivě tím nebezpečnějším celkem. Ve 48. minutě chtěl po Lampteyho dlouhé přihrávce skórovat na zadní tyčce sbíhající si Connolly, z bezprostřední blízkosti však nevyzrál na Popea. Irský forvard nakonec přece rozvlnil síť poté, co po Maupayově uvolnění vlétl do vápna a odtud zamířil po zemi přesně ke vzdálenější tyčce.

The Clarets si vytvořili některé příležitosti, díky nimž mohli zareagovat na nepříznivou situaci, jenže hlavička Rodrigueze z 64. minuty nenašla úspěšnou cestu za brankovou čáru, přičemž šest minut předtím domácí forvard musel smutnit ještě jednou, neboť ačkoli překonal Ryana, VAR usvědčil jeho spoluhráče Gudmundssona z porušení pravidel o ofsajdu.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Wolverhampton Wanderers 2:0

26.07.2020 17:00

Góly: 45. Mason Mount, 45+4. Olivier Giroud

Londýnská Chelsea dokázala potvrdit úlohu mírného favorita i bez své brankářské jedničky Kepy a houževnatý Wolverhampton porazila po výsledku 2:0. Vzhledem k výhře Manchesteru United nad Leicesterem ve stejném poměru by si mohla dovolit i prohrát, v tabulce Premier League obsadila čtvrtou pozici se šestašedesáti body. Vlci klesli na sedmou příčku s devětapadesáti body, za šestým Tottenhamem zaostali jen vinou horšího skóre.

Svěřenci trenéra Nuna Santa si tak přinejlepším zahrají 2. předkolo Evropské ligy, pokud však Arsenal porazí ve finále FA Cupu právě Chelsea, tak se do pohárové Evropy nepodívají vůbec. Domácí rozhodli o svém úspěchu v samém závěru zahajovacího dějství, kdy vsítili obě dvě své branky. V úvodu nedělního utkání bylo na obou soupeřích znát, že jde o hodně a ani jeden nechce udělat chybu. Hra se v podstatě rozhýbala až v závěrečných pěti minutách.

V první větší možnosti se objevil Olivier Giroud, který obdržel přesný pas z pravého křídla od Masona Mounta, jenomže mezi dvěma obránci mu hlavička příliš nesedla a z hranice brankového území mířil příliš vysoko. Ve 44. minutě mohli jít z ničeho nic do vedení hosté po velmi nebezpečném stříleném centru Dioga Joty, gólman Caballero ho dokázal s velkými obtížemi odvrátit jednoruč do bezpečí až několik decimetrů před brankovou čarou.

Tým okolo slavného Franka Lamparda získal potřebný klid v první minutě nastavení. K přímému volnému kopu z dvaadvaceti metrů se postavil Mount, balón parádně zakroutil nad zeď do bližšího spodního rohu a gólman Rui Patrício se i přes veškerou snahu natahoval marně. Když už se zdálo, že favorit bude odcházet do kabin s hubeným vedením, tak udeřil zkušený třiatřicetiletý francouzský útočník Giroud.

Ten zaznamenal svou osmou ligovou trefu v této sezóně po famózní kolmici od Mounta a poté i díky dostatečnému důrazu rozvlnil síť razantní střelou ze šesti metrů. Domácí po změně stran kontrolovali průběh a Wolverhampton téměř k ničemu nepouštěli. Hosté se mohli vrátit do hry o body v 58. minutě, nicméně přízemní pokus Joty směřující doprostřed branky snadno zkrotil Caballero a ve zbývajícím průběhu se Vlci již na nic nebezpečného nezmohli.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Tottenham Hotspur 1:1

26.07.2020 17:00

Góly: 53. Jeffrey Schlupp - 13. Harry Kane

Ačkoli Tottenham nezvládl londýnské derby úplně podle svých představ, neboť na půdě trápícího se Crystalu Palace urval jen bod, ve finále nemusel nikterak smutnit, poněvadž i remíza mu stačila k vyhoupnutí se na strategickou šestou příčku. Na podzim si tak jistojistě zahraje Evropskou ligu, která byla v závěru sezóny prvořadým a jediným cílem Spurs.

Protože pořád není známo, kdo v rámci FA Cupu bude konečným vítězem, zaručovala v tuhle chvíli účast v evropských pohárech pouze příčka šestá. A na tuhle metu ztráceli svěřenci kouče Josého Mourinha před tímhle zápasem jeden bod. Protože jejich rival Wolverhampton naopak prohrál na půdě Chelsea, dostali se v tabulce před něj zásluhou lepšího skóre.

Na dálku přitom bude Tottenham fandit Chelsea, aby v domácím poháru triumfovala ona, jelikož v tom případě se nebude muset o základní skupiny druhé nejprestižnější klubové soutěže Evropy prát v nevyzpytatelných předfázích, ale rovnou se kvalifikuje do hlavního dění. Pakliže by uspěl Arsenal, soupeř The Blues, podíval by se do druhého předkola.

Domácí po koronavirové přestávce svým fanouškům žádnou velkou radost nedělali. A od té doby, co skolili v červnu Bournemouth, utrpěli hned sedm porážek v řadě. Ne že by měli například starosti o záchranu, jednoduše však spadli až na čtrnácté místo, na němž zůstali i po tomto měření sil. A aspoň tak přerušili svou nepříjemně dlouho trvající nevalnou bilanci.

Hosté vstoupili do utkání velmi dobře a už ve 13. minutě se ujali vedení. Lo Celso vyhrál souboj o míč ve středu hřiště na úkor svého soka McArthura, ve správný moment uvolnil v šestnáctce Kana, ten si bleskově narovnal balón na svou pravačku a zamířil pohotově na bližší tyčku. V 15. minutě se snažil vyrovnat Townsend, jeho pokus byl ale nepřesný.

V lepší pozici se ve 27. minutě objevil domácí křídelník Schlupp. Ani bránící Alderweireld, ani jeho spoluhráč Winks neodvrátili merunu do bezpečí, na svou šanci tak za vápnem číhal ghanský reprezentant, s jeho levačkou si ovšem snadno poradil brankář Lloris. Ve 32. minutě mohli udeřit opět hosté, avšak střelu Daviese zablokoval dobře postavený bek Kouyaté.

Ve 47. minutě se The Lilywhites ozvali opětovně, Lo Celso svým centrem z rohového čtvrtkruhu našel ve vápně hlavičkujícího Alderweirelda, ten však zamířil jen nad břevno. V 53. minutě došlo k poslední úpravě skóre. Po rohovém kopu McCarthyho ještě nezacílil dobře Ayew, Schlupp již ovšem záhy na to propálil úplně všechno, co mu stálo v cestě.

Po hodině hry mohl Tottenham jít zase do trháku, jenomže Lucas Moura těsně minul bránu gólmana Guaity. Jinak vlastně neměl ke třem bodům o nic blíže než výběr manažera Roye Hodgsona. Ten naopak mohl v poslední třetině duelu vydolovat vítězství, jenže Dann dvakrát hlavou netrefil prostor mezi třemi tyčemi a Ayew též nenašel potřebnou správnou mušku.

Více informací k zápasu

Everton FC - AFC Bournemouth 1:3

26.07.2020 17:00

Góly: 41. Moise Kean - 13. Joshua King (pen.), 45. Dominic Solanke, 80. Junior Stanislas

Bournemouth sice splnil svou hlavní povinnost k tomu, aby se mohl teoreticky zachránit, urval totiž tři body z půdy Evertonu, jenže vítězství mu k udržení v Premier League nakonec stejně nestačilo. Anglickou nejvyšší soutěž opouští po pěti letech a společně se sestupujícím Watfordem a Norwichem se pro příští sezónu stane účastníkem EFL Championship.

Ačkoli první rival Boscombe v boji o přežití z Watfordu prohrál v souběžně hraném klání na hřišti Arsenalu, a v tabulce tak skončil předposlední, jeho druhý protivník, birminghamská Aston Villa, uhrála remízu na půdě West Hamu a sestupu se vyhnout dokázala. Byla ve finále o jediný bod lepší než mužstvo manažera Eddieho Howea, které mohlo pouze smutnit.

Everton před tímto zápasem hájil jedenáctou pozici v tabulce, protože však, na rozdíl od svého soka ze Southamptonu, na závěr prohrál, klesl o jedno místo dozadu. Nenavázal tak na svůj poslední solidní výkon proti Sheffieldu United, kde se vydoloval čisté konto. Tentokráte inkasoval hned tři branky, přičemž síť rozvlnil za celých devadesát minut jenom jednou.

The Cherries byli po bodovém zápisu evidentně hladovější a už v 9. minutě se mohli ujmout vedení. C. Wilson se najednou ocitl zcela sám za domácí obranou, stál tváří v tvář brankáři Pickfordovi, ten si však s jeho tutovkou stačil výtečně poradit. O pár chvil později se již ovšem Bournemouth dočkal své odměny. Dopomohl mu k tomu nařízený pokutový kop.

Brooks se nejprve jal rozehrání přímého kopu ze slušné pozice, trefil však ve zdi stojícího Keaneho. Míč každopádně poskakoval i nadále ve vápně, rukou ho zasáhl Richarlison, a sudí Kavanagh, byť se zpožděním, ukázal na bílý puntík. K penaltě se postavil King, jenž zamířil tvrdě po zemi přesně do dolního rohu brány. Pickford se po balónu marně natahoval.

Everton mohl zareagovat v 19. minutě, to když se Walcott objevil v šestnáctce zcela nehlídaný, jenže selhal následně v koncovce a gólmana Ramsdala trestuhodně nepřekonal. Každopádně ve 41. minutě již The Toffees přece srovnali stav. Coleman parádně zapracoval na pravé straně, uvolnil Walcotta, a po jeho přihrávce na zadní tyčce snadno zacílil Kean.

Do přestávky se skóre pohnulo ještě jednou kupředu. V první minutě nastavení rozehrál standardní situaci Diego Rico, načechral svůj pas do míst u pokutové značky, kde si nejvýše naskočil Solanke, a jeho prudká hlavička skončila u vzdálenější tyčky. Mužstvo manažera Carla Ancelottiho poté neodpovědělo ve druhém poločase na tuhle inkasovanou branku.

V ofenzivě totiž působilo opravdu značně unaveným dojmem. Ne že by jeho soupeř na hrací ploše vyloženě zářil, v podstatě mu ale bohatě stačilo hlídat si těsný náskok. Deset minut před koncem bylo o vítězi tohoto souboje definitivně rozhodnuto, Stanislas totiž po narážečce s Kingem překonal Pickforda, který jeho zakončení pravačkou evidentně trochu podcenil.

Více informací k zápasu

Leicester City - Manchester United 0:2

26.07.2020 17:00

Góly: 71. Bruno Fernandes (pen.), 90+8. Jesse Lingard

Manchester United zvládl klíčovou bitvu na půdě Leicesteru, a ačkoli mu k jistotě udržení se v první čtyřce stačilo uhrát na King Power Stadium bod, nakonec urval vítězství a dokonce si zajistil konečnou třetí příčku v tabulce. Hosté si tak s přehledem zaručili účast v Lize mistrů pro příští ročník, zatímco domácí se kvalifikovali pouze do hlavní fáze Evropské ligy.

Byl to zřejmě ten nepřitažlivější souboj posledního kola Premier League. V nevýhodnější pozici byly bezpochyby Lišky, které aby se nemusely ohlížet za výsledkem dalšího konkurenta z Chelsea, musely v tomto případě zabrat naplno k umístění v top čtyřce. Přitom s formou na tom nebyly nikterak dobře, naposledy třeba padly jednoznačně v duelu s Tottenhamem.

The Red Devils zvládali období po pandemii určitě daleko lépe než jejich protivník. A ve finále si asi za svou jízdu konečný úspěch zasloužili. Přitom sezónu ještě mohou zakončit nějakým cenným skalpem v srpnové Evropské lize, v níž budou jedním z největších favoritů na triumf. O branky se jim nyní postarali ve druhé půli Bruno Fernandes a Jesse Lingard.

Domácí se před koronavirovou přestávkou nacházeli poměrně bezpečně na třetí příčce. Jenže restart sezóny jim prostě nevyšel podle představ, a tak spadli na konečné páté místo. Alespoň je může těšit fakt, že útočník Jamie Vardy nakonec získal cenu pro nejlepšího střelce Premier League, a to ve svých 33 letech. Dohromady zaznamenal třiadvacet přesných zásahů.

Do jakési první pološance se v tomto klání propracovali hosté, a to prostřednictvím Greenwooda v 11. minutě, jeho slabá hlavička ovšem skončila pouze mimo. Ve 14. minutě naopak mohl udeřit na druhé straně Ndidi, jenž vypálil opravdu hodně tvrdě zpoza vápna, avšak jeho pokus těsně přeletěl břevno brány manchesterského gólmana Davida de Gey.

Ve 25. minutě podnikl Leicester rychlý brejk, který založil dobře pracující Justin, následně Iheanacho přeběhl prakticky dvě třetiny hřiště, jenže jeho slabý pokus pak zlikvidoval David de Gea a dorážející Vardy dále nemohl podnikat, neboť se nacházel v ofsajdu. Ve 34. minutě The Foxes zahrozili opětovně, nicméně Tielemans pravačkou zamířil pouze do zámezí.

Závěr dějství prvního vyšel lépe Manchesteru, avšak Rashford z dobré pozice zakončoval mizerně ve 42. minutě, svá mířidla neseřídil dobře ani poté jeho spoluhráč Martial, přičemž domácí brankář Schmeichel musel ještě zastavit dělovku Rashforda v nastavení. Až druhý poločas s sebou přinesl zásadní momenty tohoto střetnutí. A postarali se o něj United.

V 60. minutě se mohl z ničeho nic radovat ze vstřelené branky výběr manažera Brendana Rodgerse, a to po standardní situaci Tielemanse, a ačkoli jeho centr nebyl úplně povedený, stačil do míče drcnout Vardy, od jehož hlavy se balón snesl velkým obloukem do brankové konstrukce. Manchester nebyl směrem dopředu nijak aktivní, přesto úspěšně skóroval.

V 68. minutě Choudhury ztratil merunu ve středu pole, najednou se Martial řítil sám na Schmeichela a bránící Evans hasil požár jen nedovoleným způsobem. Sudí Atkinson nařídil pokutový kop a ten proměnil Bruno Fernandes. Svěřenci manažera Oleho Gunnara Solskjaera stvrdili svou výhru ještě závěrečným gólem Lingarda, a to po velké hrubici Schmeichela.

V tu chvíli už Leicester dokonce hrál o jednoho muže v poli méně. Poté, co Evans způsobil svým počínáním penaltu, z níž nakonec Manchester rozhodl o svém sukcesu asi dvacet pět minut předtím, ve čtvrté minutě nastavení úplně neudržel pod pokličkou emoce, ostře si vyšlápl na McTominaye, jehož nevybíravě sestřelil, a inkasoval přímou červenou kartu.

Více informací k zápasu

Manchester City - Norwich City 5:0

26.07.2020 17:00

Góly: 11. Gabriel Jesus, 45. Kevin De Bruyne, 79. Raheem Sterling, 83. Riyad Mahrez, 90. Kevin De Bruyne

Loučení Davida Silvy s Premier League, který strávil v dresu Manchesteru City úctyhodných deset let, vyšla domácím dle vlastních představ. Španělský záložník, jenž už od nové sezóny v dresu Citizens působit nebude, se sice ani brankou či asistencí na výhře nepodílel, jeho spoluhráči však i bez jeho pomoci rozdrtili bez větších obtíží již sestupující Norwich.

Kromě rozlučky s dlouholetou legendou manchesterského klubu šlo svěřencům manažera Pepa Guardioly také o udržení čistého konta. Brankář Ederson Moraes totiž na dálku soupeřil s Nickem Popem z Burnley o co nejvyšší počet nul, a protože jeho protivník inkasoval v souboji s Brightonem hned dvakrát, o chlup nakonec tuhle soutěž Brazilec vyhrál.

Hosté jednoznačného favorita tohoto klání nikterak nepřekvapili. V podstatě potvrdili, že mizerné období po koronavirové odmlce už můžou jen stěží zachránit, svou tragickou bilanci nijak nevylepšili ani nyní a zaznamenali pouze desátou ligovou porážku v řadě. Svoje bodové konto na City of Manchester Stadium nerozšířili, celkově skončili v tabulce poslední.

Držení míče přes sedmdesát procent, jednatřicet střeleckých pokusů na bránu oproti pěti, které vyprodukoval soupeř, skoro třikrát větší počet vytvořených přihrávek. To byly statistiky domácích po skončení utkání. Ti mu zkrátka jasně dominovali. Přesto Norwich párkrát zazlobil. Jako například hned v 8. minutě, kdy se jim dokonce podařilo rozvlnit síť.

Jenže skórující Hernández se nacházel v ofsajdu, a tak po konzultaci s VAR nemohl sudí Pawson jeho přesný zásah uznat za regulérní. Naopak o tři minuty později se Manchester zaradoval z vedení. Po Sterlingově přihrávce se ještě k zakončení nepropracoval David Silva, z dorážky už ovšem, leč v pádu, zacílil za záda gólmana Krula číhající Gabriel Jesus.

Mužstvo kouče Daniela Farkeho bylo v minutách následujících pod palbou dalších sokových akcí, třeba střelu Davida Silvy, jenž marně prahnul po gólovém zápisu, vyblokoval se štěstím do zámezí bránící Godfrey, nicméně i ono se dokázalo vepředu osmělit. Ve 36. minutě spálil velkou tutovku Pukki, jehož sólo přes půl hřiště vyřešil až bravurně Ederson Moraes.

V nastavení prvního poločasu Sky Blues svůj náskok navýšili. Walker si narazil s Davidem Silvou míč u pokutového území, nakonec si prvně jmenovaný připsal asistenci, neboť po jeho další přihrávce se ukázkově ke vzdálenější tyčce trefil jeho spoluhráč De Bruyne. Ve druhém poločase pak Citizens přidali ještě další tři branky, a pohotově tak dokráčeli k vítězství.

V 54. minutě se zase ozval neúnavný David Silva, jenže jeho dělovku levačkou vychytal pozorný Krul. V 58. minutě naopak mohl snížit nepříznivý stav Hernández, z blízkosti však Edersona Moraese nepřekonal. Až v 79. minutě se pohnulo skóre kupředu, po De Bruyneho kolmici se Krul musel sklonit před Sterlingem, jenž z vyložené pozice nemohl zaváhat.

V 83. minutě hostující muž v rukavicích kapituloval počtvrté. Aarons s McLeanem se úplně nedohodli na tom, kdo balón odvrátí do bezpečí, toho se tak chopil jejich rival Mahrez, který potom zamířil přesně tam, kam potřeboval. V 90. minutě se ještě na střeleckou listinu uvedl De Bruyne, jehož technická střela, letící kolem obránce Aaronse, doputovala k zadní tyčce.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Liverpool FC 1:3

26.07.2020 17:00

Góly: 1. Dwight Gayle - 38. Virgil van Dijk, 59. Divock Origi, 89. Sadio Mané

Liverpool korunoval fantastické tažení letošním ročníkem Premier League výhrou 3:1 nad Newcastlem United a překonal své maximum z uplynulé sezóny. Celkově zakončil tento ročník s devětadevadesáti body a na dva roky starý bodový rekord Manchesteru City ztratil pouhý jeden bod. Ligu ovládl s osmnáctibodovým náskokem právě na Citizens. Domácí nedokázali vyhrát ani pošesté za sebou a obsadili třináctou příčku se čtyřiačtyřiceti body.

Reds přitom v nedělním utkání naprosto zaspali, neuběhlo ani úvodních šedesát sekund a brankář Alisson musel lovit míč ze své sítě. Po nedovoleném zákroku v blízkosti půlícího kruhu okamžitě rozehrál kapitán Shelvey, rozběhnutý Dwight Gayle těsně přelstil ofsajdovou past a pak zblízka trochu se štěstím překonal brazilského strážce. Jasný favorit od tohoto okamžiku výrazně přidal a blízko k vyrovnání měl přesně po půl hodině hry.

Na hranici šestnáctky vyprodukoval velmi nebezpečnou střelu Minamino a slovenský gólman Dúbravka ji s vypětím všech sil odvrátil na tyč, od které se balón odrazil do zámezí. Ve 33. minutě naopak mohl navýšit vedení outsidera Federico Fernández, jenomže Alisson neměl zakrytý výhled a míč vyrazil na rohový kop. Svěřenci německého trenéra Jürgena Kloppa srovnali krok přesně o pět minut později zásluhou obránce Virgila van Dijka.

Sváteční střelec vyskočil nejvýše do vzduchu po nadýchaném pasu Oxlade-Chamberlaina z pravého křídla a z osmi metrů zamířil hlavou přímo k pravé konstrukci, Dúbravka se tentokráte jen naprázdno proletěl vzduchem. Těsně před koncem úvodní části mohl dokonce otočit vývoj aktivní Oxlade-Chamberlaina, ale jeho projektil o kousek minul levou tyč. Liverpool po změně stran diktoval tempo a svou druhou trefu vsítil po necelé hodině hry.

Belgický reprezentační forvard Divock Origi si navedl míč blíže do středu a svou technickou střelou z dvaceti metrů zavěsil přímo do protějšího spodního rohu. V následujícím průběhu si vytvořil dvě slibné příležitosti egyptský klenot Salah, jenomže nejprve pouze orazítkoval pravou tyč a poté byl na poslední chvíli zablokován vracejícím se Fernándezem. V 89. minutě uzavřel gólový účet tohoto střetnutí střídající Sadio Mané, když perfektním obloučkem z dvanácti metrů přehodil bezmocného Dúbravku.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Sheffield United 3:1

26.07.2020 17:00

Góly: 50. Che Adams, 71. Che Adams, 84. Danny Ings (pen.) - 26. John Lundstram

Southampton potvrdil skvělou formu i ve svém závěrečném duelu proti Sheffieldu, a i když o poločasové přestávce prohrával, tak díky trefám Che Adamse s Dannym Ingsem zvítězil po výsledku 3:1. Momentálně zvítězil počtvrté z předchozích sedmi zápasů a z toho ani jednou neprohrál, tabulkou Premier League se vyšplhal na jedenáctou pozici s dvaapadesáti body. Sheffield naopak prohrál potřetí za sebou, ale jako nováček rozhodně nemusí být zklamán.

Svěřenci kouče Chrise Wildera sahali po evropských pohárech až do minulého kola, nakonec skončili na devátém místě s dvaapadesáti body a určitě patří mezi největší překvapení letošní sezóny anglické nejvyšší soutěže. První větší možnost se urodila po necelé čtvrthodině hry, kdy se sám před brankáře McCarthyho dostal Sharp, ovšem svou tvrdou střelou z bezprostřední blízkosti nenašel místo u bližší konstrukce.

Vzápětí mohl na opačné straně otevřít skóre pozdější hrdina Adams, nicméně jeho projektil směřující do pravého spodního rohu brilantně zneškodnil gólman Henderson. Hosté se dostali do vedení ve 26. minutě. Po centru Stevense z levé strany a zaváhání bránícího Vestergaarda propadl balón až Johnu Lundstramovi, který z osmi metrů nekompromisně propálil bezmocného McCarthyho. Hosté dokonce mohli zvýšit svůj náskok o osm minut později.

Po hrubce Walkera-Peterse se ocitl na pravé straně pokutového území osamocený Lundstram, jenomže tentokráte svou dělovkou z deseti metrů na domácího strážce nevyzrál. Saints započali obrat pět minut po změně stran. O vyrovnání se postaral rozběhnutý Adams, jenž nečekanou ranou k bližší konstrukci překvapil Hendersona a rozvlnil síť. Stejný hráč otočil vývoj nedělního klání v 71. minutě.

Walker-Peters trefil bránícího Bashama do břicha a míč se odrazil ke zcela volnému čtyřiadvacetiletému forvardovi, který se chladnokrevně trefil k protější tyči. Zhruba deset minut před závěrečným hvizdem přidal definitivní pojistku Ings, jelikož byl v šestnáctce protivníka faulován Eganem. Sám si vzápětí postavil balón na penaltový puntík a skóroval střelou do pravé části branky. V tomto ligovém ročníku zaznamenal již dvaadvacátou trefu a v tabulce střelců obsadil dělenou druhou příčku společně s Aubameyangem z Arsenalu.

Více informací k zápasu

West Ham United - Aston Villa 1:1

26.07.2020 17:00

Góly: 85. Andrij Jarmolenko - 84. Jack Grealish

Aston Villa zabrala v hodině dvanácté a i přes remízový výsledek v Londýně s konkurenčním West Hamem udržela Premier League i pro příští ročník. V tabulce obsadila sedmnácté místo s pětatřiceti body, před sestupujícím Watfordem i Bournemouthem skončila o pouhý jeden bod. Kladiváři měli jistou záchranu po předchozí remíze s Manchesterem United (1:1), v letošním ročníku skončili na šestnácté pozici s devětatřiceti body.

V domácím dresu opět nastoupil od samého začátku český reprezentant Tomáš Souček a odehrál celé utkání. Nedělní duel výraznou krásou zrovna neoplýval. Hosté se snažili hrát bez jakýchkoliv chyb a West Ham se příliš nikam netlačil, obě branky se zrodily až v závěrečných deseti minutách. Svěřenci trenéra Davida Moyese začali přeci jen o trochu aktivněji a první větší možnost si po necelé čtvrthodině hry vypracoval probuzený třicetiletý útočník Antonio.

Dlouhý nákop Diopa z vlastní poloviny trochu překvapivě propadl defenzívou Aston Villy až k Antoniovi, který však ve stoprocentní možnosti selhal a sám před gólmanem Reinou trestuhodně zamířil o decimetry vedle pravé konstrukce. Pak se v podstatě nic nedělo až do konce úvodního dějství, kdy zahrozil pozdější hrdina Jack Grealish. Ten se v nadějné pozici snažil usměrnit balón k pravé tyči, ale brankář Fabiański celkem bez potíží zasáhl.

Krátce po hodině hry byl poprvé vidět střídající Andrij Jarmolenko, jehož nepříjemný přímý volný kop z hranice pokutového území prosvištěl o kousek vedle pravé konstrukce. V následujícím průběhu nejprve zakončoval příliš vysoko Haller, pak na opačné straně těsně netrefil prostor tří tyčí Grealish a nakonec nebezpečná dělovka Davise prolétla zhruba o půl metru vedle vzdálenější tyče.

Nejaktivnější muž celku z Birminghamu se dočkal vytoužené branky v 84. minutě. Po křižné nahrávce od McGinna si přehodil balón na svou levačku a pak nekompromisně zamířil nad pozdě reagujícího Fabiańskiho. Neuběhlo ani šedesát sekund a londýnský klub bleskově srovnal, tečovaná střela Jarmolenka totiž překvapivě zaplachtila za lehce vyběhnutého Reinu. Nicméně Aston Ville tato trefa záchranářské oslavy nepokazila.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC38323385:3399
2.Manchester City382639102:3581
3.Manchester United381812866:3666
4.Chelsea FC382061269:5466
5.Leicester City381881267:4162
6.Tottenham Hotspur3816111161:4759
7.Wolverhampton Wanderers381514951:4059
8.Arsenal FC3814141056:4856
9.Sheffield United3814121239:3954
10.Burnley FC381591443:5054
11.Southampton FC381571651:6052
12.Everton FC3813101544:5649
13.Newcastle United3811111638:5844
14.Crystal Palace3811101731:5043
15.Brighton & Hove Albion389141539:5441
16.West Ham United381091949:6239
17.Aston Villa38982141:6735
18.AFC Bournemouth38972240:6534
19.Watford FC388102036:6434
20.Norwich City38562726:7521

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (846)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele