Premier League - preview 38. kola

26.07.2020, 10:08
Previews
Závěrečné dějství anglické Premier League přinese především přímý souboj Leicesteru a Manchesteru United o Ligu mistrů. Teoreticky se mohou radovat oba sokové, to by ale zároveň Chelsea musel doma prohrát s Wolves. I Vlci mají o co hrát. Vyrovnaný je totiž i boj o místenky v Evropské lize. Tottenham bude hrát o naději na hřišti Crystal Palace. Napínavá je i situace na spodku tabulky. Watford potřebuje uhrát na Arsenalu lepší výsledek než Aston Villa na West Hamu...
Arsenal FC - Watford FC  (neděle 17:00)
Watford je nad propastí sestupu do druhé ligy, a jestliže si chce udržet prvoligovou licenci, tak pravděpodobně bude muset získat více bodů než Aston Villa v souběžně hraném utkání taktéž v Londýně proti zachráněnému West Hamu. Kanonýrům letošní ligová sezóna příliš nevyšla a nacházejí se až na desáté pozici s třiapadesáti body. Jedinou šanci na evropské poháry tak mají v FA Cupu, kde se ve finále střetnou s velkým městským rivalem Chelsea.

Arsenal naposledy vyhořel v Birminghamu a Aston Ville senzačně podlehl nejtěsnějším poměrem 0:1, což právě vůbec nehrálo do karet Sršňům. Ti totiž utrpěli debakl od Manchesteru City (0:4) a klesli na osmnáctou příčku se čtyřiatřiceti body, za svým rivalem zaostávají vinou horšího skóre. Pokud Aston Villa porazí West Ham, tak Watford potřebuje Arsenalu nasázet vždy o jeden gól více, než jakým rozdílem zvítězí Villans.

Hosty v boji o holé přežití už nevede kouč Nigel Pearson, jenž byl odvolán po porážce v klíčovém utkání s West Hamem (1:3) a nahradil ho Hayden Mullins. Ten stále postrádá Janmaata, Deulofeua a Successe, naopak do sestavy by se mohl vrátit Capoue. Domácí stratég Mikel Arteta se potýká a mnohem rozsáhlejší marodkou, na níž zůstávají Leno, Chambers, Marí, Martinelli, Mustafi, Nelson i Özil.

"Určitě jsme si nemysleli, že budeme mít takové slovo v boji o záchranu. Jsme zodpovědní za to, jak přistupujeme k zápasům a ani tento duel není žádná výjimka. Musíme udělat to, co se od nás čeká - tedy hrát naplno. Samozřejmě chceme vyhrát a soupeři nedáme nic zadarmo, i když v tuto chvíli to pro nás bude nesmírně obtížné. Watford má velmi kvalitní kádr a jeho motivace je vskutku obrovská," prohlásil Arteta pro klubové stránky.

Mullins pevně věří v záchranu a na výsledek Aston Villy se nechce příliš ohlížet. "Všichni vědí, o co v neděli půjde. Když Arsenal porazíme velkým rozdílem, tak si myslím, že to bude stačit, i když samozřejmě nemáme situaci úplně ve svých rukách. Na trávník vstoupíme s tím, že tam chceme nechat úplně všechno. Pro defenzívu soupeře musíme být hrozbou, ale hrát na obrovské riziko od samého začátku také není řešení." Poslední vzájemné střetnutí obou protivníků skončilo nerozhodně po výsledku 2:2.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Martínez - Holding, Luiz, Tierney - Bellerín, Xhaka, Ceballos, Maitland-Niles - Pépé, Lacazette, Aubameyang
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Mariappa, Kabasele, Dawson, Masina - Doucouré, Chalobah, Hughes - Sarr, Deeney, Welbeck
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.20 - 3.82 - 3.24
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Burnley FC - Brighton & Hove Albion  (neděle 17:00)
Oba celky si letos splnily své předsezónní povinnosti. Byť u Burnley možná může přetrvávat malé zklamání z toho, že se nakonec po nadějných výsledcích po období pandemie neprokousalo na příčky zaručující Evropskou ligu pro další ročník, ligovou záchranu si zajistilo. Tenhle počin se mimochodem podařil taktéž jeho závěrečnému soupeři z Brightonu.

Po koronavirové přestávce sice svěřenci manažera Seana Dycheho padli vysoko na půdě Manchesteru City, od té doby však ani jednou neprohráli a protáhli svou sérii bez porážky na sedm utkání v řadě. Jako jediní z celé Premier League přitom dokázali jakkoli bodovat na Anfieldu, kde nedávno první Liverpool přebíral zaslouženě pohár pro mistra soutěže.

Nejen na taková pozitiva může Burnley v této sezóně vzpomínat. Tlačilo se dokonce na místa zaručující evropské poháry, jež by si případně zahrálo na podzim, protože však Sportovní arbitrážní soud rozhodl o tom, že je může i nadále hrát Manchester City, mohlo do nich proklouznout jen přes sedmou příčku. A na tuhle metu ztrácí aktuálně už čtyři body.

Půjde mu tak o to zaútočit na osmou pozici, která může být jeho maximem. A také vylepšit některá svá statistická čísla, včetně těch u brankáře Nicka Popa, jenž na dálku bojuje s Edersonem z Manchesteru City o nejvíce čistých kont v tomto ročníku. Dosud oba gólmani udrželi shodných patnáct nul, jedině oni můžou sami sebe v posledním kole překonat.

V loňské sezóně odchytal i díky nepříjemnému zranění ramene jen tři zápasy, letos však v lize nevynechal jedinou minutu na hřišti. "Věřím, že právě on je nejlepší," chválil ho Dyche. "Vrátit se po zdravotních problémech a po náročném ročníku zpět do pozice, ve které chtěl být, nebylo nejenom pro něj, ale i pro nás velmi složité," vysvětloval domácí stratég.

Kdo ví, jestli Pope bude oblékat dres The Clarets i pro příští měsíce. Dříve se o jeho služby zajímala například Chelsea. "Když musí do akce, vytasí perfektní zákrok," pokračoval Dyche. "Na hřišti začíná být hlasitější, jeho organizační schopnosti se zlepšují, jeho rozhodovaní jsou přímější. Všechny tyhle fotbalové aspekty jsou pro gólmany vůbec ty nejdůležitější."

V nynějším střetnutí by Burnley nemělo dělat nějaké zásadní změny v sestavě oproti minulému měření sil v Norwichi. Nové marody Dyche nehlásí, třísla pobolívají i nadále Charlieho Taylora, jenž tak připravený hrát nebude, Jack Cork, Ashley Barnes, Matthew Lowton a Ben Mee také nejsou stoprocentně zdraví a na plac ani oni nevběhnou.

Hosté po koronavirové odmlce zvítězili jen dvakrát, v uplynulých čtyřech zápasech urvali pouhé dva body, přesto si i zásluhou nepříliš valných rezultátů matematicky uchovali kýženou prvoligovou příslušnost. Stačila jim k tomu naposledy plichta s Newcastlem. V konečné tabulce skončí nejhůře šestnáctí, předehnat mohou už jenom patnáctý West Ham.

Ani na straně Brightonu se, co se týče absencí, nic nezměnilo. Chybět budou José Izquierdo a Steven Alzate, není pak úplně jasné, jestli se dá do kupy Alírezá Džahánbachš. "Doufáme, že jsme položili pevné základy pro další sezónu," říkal hostující stratég Graham Potter. "Mnoho hráčů tu nemělo zkušenosti s Premier League. Věříme, že jsou teď lepší," zakončoval.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Bardsley, Long, Tarkowski, Pieters - Gudmunds­son, Westwood, Brownhill, McNeil - Rodriguez, Wood
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - Lamptey, Webster, Dunk, Burn - Bissouma, Stephens, Pröpper - Mooy, Trossard - Maupay
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.48 - 3.44 - 3.03
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chelsea FC - Wolverhampton Wanderers  (neděle 17:00)
V Premier League je jistý mistr, ovšem v posledním kole je ještě potřeba vyřešit boje o pohárovou Evropu i záchranu. Ostře sledovaný určitě bude duel mezi londýnskou Chelsea a Wolverhamptonem, kde domácí bojují o Ligu mistrů a hosté o to, aby si zahráli i příští ročník Evropské ligy. Svěřenci manažera Franka Lamparda jsou v tuto chvíli třetí s třiašedesáti body, hostům prozatím náleží šestá příčka s devětapadesáti body.

"Vlci" momentálně ztrácejí na pátý Leicester tři body, ovšem vinou mnohem horšího skóre je prakticky nemožné, aby se ještě o jednu příčku posunuli vzhůru. Naopak je může čekat pád na sedmé místo zaručující jen předkolo EL a to za předpokladu, že Tottenham vyhraje na půdě Crystalu Palace a sami nedokážou získat tři body na Stamford Bridge. Hosté mohou o EL přijít úplně a to v případě, že skončí sedmí a Arsenal ve finále FA Cupu porazí právě Blues.

Ani jeden ze soupeřů nemá úplně špatnou formu. Chelsea překvapila v semifinále FA Cupu a poprvé v sezóně porazila Manchester United (3:1), minule byla účastníkem nesmírně divokého střetnutí s mistrovským Liverpoolem a po přestřelce mu podlehla v poměru 3:5. Nyní k jistotě skupinové fáze LM potřebuje získat bod. Při případné porážce by musela doufat, že Leicester doma prohraje s Manchesterem, jelikož má z této trojice nejhorší skóre.

Hosté po neúspěších s Arsenalem (0:2) i Sheffieldem United (0:1) zabrali, kromě domácích výher s Evertonem (3:0) a Crystalem (2:0) remizovali v Burnley (1:1). "Zápas s Chelsea není jiný než ty ostatní. Čeká nás opravdu velká výzva a my ji chceme zvládnout. Náš soupeř má fantastický tým a Frank jako manažer odvádí skvělou práci. O motivaci je rozhodně postaráno a myslím si, že se všichni máme na co těšit," uvedl optimisticky manažer Wanderers Nuno Espírito Santo.

Ten by měl mít k dispozici kompletní výběr, zatímco Lampard určitě nenasadí Tomoriho s Glimourem. Naopak po několika týdnech by již mohl být připraven N'Golo Kante, který laboroval se zadním stehenním svalem. V hostujícím dresu zřejmě odehraje svůj jubilejní 300. zápas v dresu Wolves Matt Doherty, jenž působí v klubu téměř deset let. Oba dva celky se spolu v letošní sezóně utkaly jednou a z vysokého vítězství 5:2 se radoval londýnský gigant.

"I když nám stačí remíza, tak urputně bránit a čekat, co udělá soupeř, není dobré řešení. Proti takto ambicióznímu a sebevědomému protivníkovi by se to nemuselo vyplatit, proto směrem dopředu potřebujeme být nebezpeční. Wolverhampton je nesmírně produktivní a v útočné fázi dokáže skórovat téměř z každé pozice, navíc nemilosrdně trestá chyby. Po celých devadesát minut musíme být maximálně koncentrovaní," vyjádřil se Lampard pro klubové stránky.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - Azpilicueta, Zouma, Rüdiger - James, Jorginho, Kovačič, Marcos Alonso - Willian, Abraham, Pulisic
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Boly, Coady, Saiss - Doherty, Neves, Moutinho, Jonny - Traoré, Jiménez, Jota
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.66 - 4.69
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Crystal Palace - Tottenham Hotspur  (neděle 17:00)
Tottenham stále nemá jistou účast v evropských pohárech pro příští ročník. Ne že by ho někdo matematicky mohl ohrozit na jeho aktuální sedmé příčce, jednoduše však není jasné, jestli se právě z této pozice bude do Evropské ligy postupovat. Každopádně na půdě stále se trápícího Crystal Palace se v londýnském derby pokusí zaútočit na konečné místo šesté.

Právě to okupuje Wolverhampton, na nějž ztrácejí The Lilywhites jeden bod. Protože Wolves čeká náročné střetnutí na půdě Chelsea, není nereálné, že by v tabulce mohli poskočit o strategickou příčku výše. Pokud by nakonec svěřenci kouče Josého Mourinha zůstali na svém, museli by doufat ve skutečnost, že jeho rival z Arsenalu nebude triumfovat v FA Cupu.

Pakliže by v domácím poháru zvítězila naopak Chelsea, zahrál by si Tottenham minimálně druhé předkolo Evropské ligy. Aktuálně má velmi dobrou formu, v uplynulých pěti zápasech urval z možných patnácti bodů hned třináct. "Pokud vás, novináře, mám pobavit, řeknu, že jsme mistry posledních pěti kol. Můžeme si předat medaile," zažertoval Portugalec.

Tomu určitě hraje do karet, že se mu postupně uzdravili snad všichni dřívější marodi, a to včetně klíčového hráče Deleho Alliho. Chybět bude pouze Tanguy Ndombélé. "Osobně se snažím dělat vždy to nejlepší. A nebojím se to dokazovat," pokračoval José Mourinho. "Nepotřebuji motivovat, ať už je na mě vyvíjen jakýkoli tlak. Mám tohle zkrátka v povaze."

Ten se v podstatě už pomalu a jistě začíná připravovat na následující sezónu. Zatím není úplně jasné, jestli bude chtít výrazně obměnit kádr. "Interně nemám s vedením klubu žádné rozpory. Nežádám po něm nic, co by bylo neuskutečnitelné, ono neslibuje něco, co nemůže splnit," mínil. "Můžeme se podívat na Chelsea, jak utrácí. Takto ale reagovat nemusíme."

Domácí chtějí mít tenhle ligový ročník asi co nejrychleji za sebou. Po koronavirové pauze sice na úvod vyhráli na půdě Bournemouthu, od té doby však trpěli pouze a jen porážkami. Těch přitom dohromady nasbírali hned sedm v řadě. I oni pomalu a jistě spřádají plány na podzimní start nové sezóny. Podepsali například nedávno mladíka Nathana Fergusona.

Devatenáctiletý bek naposledy působil v druholigovém West Bromwichi Albion, kde v první polovině ročníku patřil k neoddiskutovatelným článkům základní sestavy. "Věk našeho týmu byl stálým tématem. Už dlouho o tom mluvíme. Tímto krokem není pochyb o tom, že ho chceme omladit. Nathan je talentovaný," vysvětloval domácí manažer Roy Hodgson.

Protože Crystal Palace může zabojovat pouze o konečnou třináctou pozici, přitom hůře než čtrnáctý skončit nemůže, přičemž splnění této ambice není vyloženě podmíněno nějakou zásadní nutností, je dost možné, že v závěrečném střetnutí dostanou na hřišti prostor právě někteří mladší hráči. "Čeká nás ovšem nyní velmi tvrdý protivník," podotýkal Hodgson.

Tomu již k dispozici bude kapitán Luka Milivojevič, jenž poslední mač s Wolverhamptonem vynechal kvůli potížím s kolenem, nicméně připravení hrát pořád nebudou zranění James Tomkins, Mamadou Sakho, Patrick van Aanholt ani Gary Cahill. Svůj disciplinární trest za inkasovanou červenou kartu z duelu s Aston Villou odpykává i nadále Christian Benteke.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Ward, Kouyaté, Dann, Mitchell - Townsend, McCarthy, McArthur, Schlupp - Zaha, Ayew
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Aurier, Sánchez, Alderweireld, Davies - Winks, Sissoko - Lucas Moura, Alli, Son - Kane
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.33 - 4.57 - 1.49
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Everton FC - AFC Bournemouth  (neděle 17:00)
Bournemouth stále živí ještě matematickou naději na ligové přežití. Musí bezpodmínečně zvítězit na půdě Evertonu, doufat, že Aston Villa i Watford v souběžně hraných kláních prohrají, a následně mít oproti oběma protivníkům lepší skóre. Určitě potřebuje předvést o dost lepší výkon, než jakým se prezentoval v posledním zápase se Southamptonem.

Když v rámci čtyřiatřicátého a pětatřicátého kola The Cherries získali velmi cenné čtyři body v soubojích s Tottenhamem a Leicesterem, zdálo se, že by se mohli nasměrovat k toužebné záchraně. Jenže pak na řadu přišly jen dvě porážky. A zase se tak záchrana jeví jako spíše nereálná záležitost. Osud prostě nemají ve svých rukou, musejí sledovat také ostatní.

Hostující manažer Eddie Howe každopádně fanoušky ujistil, že se o šanci jeho svěřenci v Goodison Parku poperou do poslední minuty. "Jediné, co je potřeba udělat, je kontrolovat naše utkání. A my jsme přesvědčeni o tom, že můžeme vyhrát," prozrazoval. "Fotbal je nepředvídatelný sport. Věříme, že na nás nakonec sedne kus velkého štěstí," burcoval.

Pokud se Bournemouthu nepodaří uspět naplno, definitivně se stane jistým druhým sestupujícím po beznadějně posledním Norwichi. "Liga ukázala, proč všichni milují tuhle hru, samotný konec sezóny. Prožili jsme hodně pádů, několik druhů emocí," pokračoval Howe. "Viděli jsme oslavy některých mužstev, jiná se naopak hroutila přímo na hrací ploše."

Charlie Daniels, Simon Francis a Chris Mepham hostům stále k dispozici nebudou, nicméně zdravý by již měl být Adam Smith. Otázkou pak je, jestli bude moci nastoupit Nathan Aké. "On je velkou součástí našeho týmu. Musíme zkrátka počkat a uvidíme," říkal Howe o Akém. "Má ještě nějaké menší potíže s třísly. Pořád jsme se jednoduše ohledně jeho nerozhodli."

Everton po období pandemie nikterak nezářil, ale ani vyloženě nezklamal. V konečné tabulce se může umístit buď na jedenácté nebo dvanácté pozici, o tu lepší přitom bojuje se Southamptonem, s nímž má shodný počet bodů. "Bude pro nás důležité zopakovat poslední výkon, jakým jsme se prezentovali v Sheffieldu," říkal domácí manažer Carlo Ancelotti.

Ten do liverpoolského klubu zavítal loni v prosinci a vyhrabal ho z nejhoršího. Každopádně v další sezóně chce útočit na jiné mety než jen na ty ve středu průběžného pořadí. "Klub se chce rozvíjet. Každý hodlá dělat pokroky, být lepší," pokračoval italský stratég. "Musíme se posouvat dál, jinak to nejde. Potřebujeme být kvalitnější, motivovanější, vášnivější."

The Toffees by měli mít opětovně k ruce Moiseho Keana, jenž se zotavil po lehkých problémech s kotníkem, ovšem na marodce se pořád nacházejí Jean-Philippe Gbamin, Cenk Tosun, Fabian Delph, Mason Holgate i Yerry Mina. "Sedneme si příští týden s vedením a budeme plánovat naší budoucnost. V mužstvu dojde k evoluci," prozrazoval Ancelotti.

Aby Bournemouth urval kýžené tři body, bude muset prolomit bilanci svého protivníka před vlastními tribunami. Ten totiž doma v rámci Premier League neprohrál už jedenáctkrát v řadě. "Rozhodli jsme se nejprve dokončit tenhle ročník, chceme ho zakončit úspěšně. Teprve pak budeme mít čas připravit se a přemýšlet o tom novém," dodával evertonský lodivod.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Coleman, Keane, Branthwaite, Digne - André Gomes, Davies - Richarlison, Sigurdsson, Gordon - Calvert-Lewin
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Stacey, S. Cook, Aké, Diego Rico - Brooks, Gosling, L. Cook, Stanislas - King, C. Wilson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.36 - 3.86 - 2.93
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Leicester City - Manchester United  (neděle 17:00)
Tahle bitva patří bezpochyby mezi nejdůležitější v rámci posledního kola Premier League. Ve hře je totiž postup do Ligy mistrů pro příští sezónu, o nějž se poperou v přímém ostrém souboji Leicester City a Manchester United. Domácí potřebují ke splnění svého cíle nutně bodovat naplno, aby se nemuseli ohlížet na výsledek Chelsea, hostům stačí bod.

Dlouho se The Red Devils nedařilo vecpat se do top čtyřky. Až před pár dny si vysloužili posun na toužebné pozice díky remíze s West Hamem, a protože Chelsea, která rovněž usiluje o proklouznutí do milionářské soutěže, padla v Liverpoolu, vyhoupli se v průběžném pořadí hned za druhý Manchester City. Svou třetí příčku potřebují jen na závěr jakkoli ubránit.

Matematika je jednoduchá. Když vyhrají, zůstanou třetí. Když remizují, z první čtyřky je nikdo nesesune. Porážka by znamenala jen ohlížení se do Londýna, kde The Blues vyzvou Wolverhampton. "Těšíme se na zápas v Leicesteru. Pozice na čele jsme honili velmi dlouhou dobu. Jsme připraveni," mínil hostující manažer Ole Gunnar Solskjaer.

Jeho mužstvo si po koronavirové přestávce udržovalo svou stabilní výkonnost. Zklamáním pro něj může být snad jen vypadnutí ze semifinále FA Cupu. "Pokročili jsme kupředu, to rozhodně. Jsme konzistentnější," těšilo Solskjaera. "Ovšem nemůžeme říct, že je všechno skvělé. Chceme nyní vyhrát, až pak budeme počítat, balancovat a sumírovat," dodal.

Eric Bailly, Axel Tuanzebe, Phil Jones, to je trojice hráčů, která se v zkladní sestavě United neobjeví kvůli zranění. Otazník pak visí nad startem Luka Shawa. "Hráli jsme pět týdnů v kuse. Všechny týmy měly problémy, ať už šlo o fyzičnost či psychiku," pokračoval Solskjaer. "Nyní není čas na bolesti. Máme před sebou posledních devadesát minut."

Leicesteru se po koronavirové přestávce nevedlo dle vlastních představ. Zaznamenal až příliš mnoho zaváhání, porazit dokázal v osmi ligových kolech pouze Crystal Palace a Sheffield. Naposledy přitom nestačil na Tottenham, a i proto potřebuje ve finále zabrat, aby byl podruhé ve své historii účastníkem Ligy mistrů. V opačném případě mu zbude jen Evropská liga.

Domácí lodivod Brendan Rodgers byl rád, že se pravidelná dávka zápasů alespoň před tím s Manchesterem United zpomalila. "Konečně jsme od restartu měli celý týden volný. Dokázali jsme kvalitně dělat svou práci. Jsme svěží a připraveni vydat ze sebe maximum," ujišťoval. "Nálada v kabině i kolem týmu je, si myslím, obecně na dobré úrovni."

Lišky sice můžou poskočit na čtvrté místo i zásluhou nerozhodného výsledku, to by však Chelsea musela padnout s Wolverhamptonem. V takovém případě by došlo na shodný počet bodů a rozhodovalo by skóre, jež mají lepší ony. "Vypadali jsme proti Tottenhamu unaveni. V tomto týdnu jsme každopádně mohli zmáčknout tlačítko reset," zakončoval Rodgers.

Ten se stále nebude moci spolehnout na suspendovaného Caglara Söyüncüa, mimo hru jsou i nadále také zdravotně indisponovaní Ben Chilwell, Ricardo Pereira, James Maddison, Daniel Amartey a Christian Fuchs. Pravděpodobně už aspoň bude k dispozici Mark Albrighton. "Můžeme vyhrát, o tom není žádný pochyb. Nic jiného nechceme," burcoval Rodgers.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Bennett, Morgan, Evans - Justin, Tielemans, Ndidi, Thomas - Ayoze Pérez, Vardy, Barnes
Manchester United - pravděpodobná sestava:
David de Gea - Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Williams - Pogba, Matič - Greenwood, Bruno Fernandes, Rashford - Martial
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.27 - 3.52 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Manchester City - Norwich City  (neděle 17:00)
Oba celky se v tabulce níže ani výše posunout nemůžou. Půjde jim tak hlavně o to rozloučit se s touto sezónou tím nejdůstojnějším způsobem. Manchester City má zájem dopomoci brankáři Edersonovi k šestnáctému čistém kontu a odcházejícímu Davidovi Silvovi nabídnout co nejpozitivnější atmosféru. Norwich naopak hodlá přerušit svou hrůzostrašnou bilanci.

Dlouhých deset let působil David Silva v dresu Citizens, už před startem tohoto ročníku ovšem avizoval, že svou kariéru s manchesterským klubem v dalším období prostě nespojí. Pro něj bude tohle měření sil s posledním, již jistě sestupujícím celkem ligy vůbec tím posledním v rámci Premier League. Dosud v ní odehrál dohromady úctyhodných 308 utkání.

Třiačtyřicetiletý Španěl letos neurval ligový titul, ten totiž zaslouženě získal Liverpool. Nedávno se svými spoluhráči vypadl z FA Cupu, a tak ani tuhle cennou trofej neuzme. Triumf mohl oslavit pouze v Ligovém poháru. Ještě však může přece zaznamenat jeden velký úspěch. Srpnová Liga mistrů se kvapem blíží, nejprve čeká City osmifinále s Realem Madrid.

Domácí manažer Pep Guardiola ví, že anglická nejvyšší soutěž přichází o velkou osobnost. El Mago patřil v uplynulých letech k největším stálicím MCFC. "Byl mimořádný," pěl ódy. "Odehrál zde množství zápasů, do nichž předával svou obrovskou kvalitu. Pomohl nám doputovat k mnoha trofejím. Patří mezi pět až šest hráčů, co zvedli klub tam, kde je teď."

Pro Sky Blues bude souboj s Norwichem jakousi generálkou na nadcházející Ligu mistrů. A Guardiola jí nemíní se svým mužstvem zbabrat. "Čeká nás poslední domácí utkání. Chceme vyhrát a nasměrovat se na správnou cestu před střetnutím s Realem," ujišťoval. "Musíme sledovat, jak jsou hráči připraveni, upínáme na ně pozornost. Vím však, jak trénují."

Směřovat bude Manchester také k udržení čistého konta. Především kvůli Edersonovi, jenž na dálku bojuje o nejvyšší počet udržených nul s Nickem Popem, jehož Burnley se v souběžně hraném mači představí proti Brightonu. "Proti Arsenalu jsme nebyli připraveni. Proti Watfordu už sice ano, ale pořád potřebujeme být ještě lepší," vyzýval svou kabinu Guardiola.

Claudio Bravo a Sergio Agüero, to budou jediné dvě absence na straně domácích, jež po koronavirové odmlce v podstatě dlouhodobě netrápí žádná jiná zranění. "Obecně umíme dávat hodně gólů, to je pravda," pokračoval manchesterský lodivod. "My ovšem potřebujeme být devadesát pět minut výraznější než naši soupeři. Vždy je nejdůležitější jen vítězství."

Norwich loni opanoval dění ve Sky Bet Championship, jako nováček se ovšem mezi anglickou smetánkou nikterak neosvědčil. Po období pandemie se přitom dostal do hluboké krize, která přetrvává až do těchto chvil. Od půlky června prohrál ve všech osmi zápasech, přičemž svou devátou prohru si na své konto připsal také v rámci čtvrtfinále FA Cupu.

Hostům chybějí vykartovaní Josip Drmic a Emiliano Buendía, zdravotně v nepořádku jsou nově Alexander Tettey i Timm Klose. Čtveřice ve složení Sam Byram, Grant Hanley, Moritz Leitner a Christoph Zimmermann se pak na marodce nacházejí delší dobu. "Víme, že jsme outsideři. Musíme ze sebe vymáčknout vše," burcoval norwichský trenér Daniel Farke.

Čtrnáctkrát prohráli The Canaries v lize na cizích hřištích, disponují nejhorším útokem i nejhorší obranou. Těžko již můžou své statistiky nějakým způsobem vylepšit. "Ano, nemáme hned několik hráčů. Jsme v podobné situaci, jako když jsme nastoupili proti Manchesteru City na podzim," vzpomínal Farke. "Doufáme, že se do Premier League brzy vrátíme," dodal.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson Moraes - Joao Cancelo, Fernandinho, Laporte, Mendy - De Bruyne, Gündogan, David Silva - Foden, Gabriel Jesus, Sterling
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Krul - Aarons, Famewo, Godfrey, Lewis - Vrančič, McLean - Cantwell, Stiepermann, Hernández - Pukki
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.04 - 20.30 - 53.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - Liverpool FC  (neděle 17:00)
Liverpool naposledy přivítal Chelsea a po hodně divokém průběhu nakonec zvítězil v poměru 5:3, na stadionu Anfield pak náležitě oslavil vytoužený ligový primát po dlouhých třiceti letech. Dva roky starý bodový rekord Manchesteru City (100 bodů) už sice překonat nemůže, nicméně pokud v Newcastlu uspěje, tak bude mít na kontě 99 bodů a tím vylepší rok staré klubové maximum o dva body. Domácí jsou v tuto chvíli na třinácté pozici se čtyřiačtyřiceti body.

Straky si zajistily záchranu s celkem slušným předstihem, jenomže do evropských pohárů to mají opravdu daleko a teď v podstatě nemají o co hrát. Na dvanáctý Southampton ztrácejí nedostižných pět bodů, naopak před čtrnáctým Crystalem Palace budou hájit dvoubodový náskok. V poslední době se jim přestalo dařit, v pěti předchozích duelech ani jednou nevyhrály a jen dvakrát remizovaly. Minule zavítaly do Brightonu a rozešly se s ním smírně bez branek.

Reds poměrně dlouhou dobu živili naději na překonání historického milníku Citizens, ve 34. kole porazili Brighton 3:1 a ve zbývajících čtyřech kolech potřebovali třikrát zvítězit. Jenomže následně senzačně remizovali s Burnley (1:1) a vzápětí neudrželi vedení v Londýně s Arsenalem, kterému podlehli 1:2. V St. James Parku pro ně letošní sezóna skonči, v Lize mistrů totiž titul neobhájí po vypadnutí v osmifinálové fázi se španělským Atléticem Madrid.

Německý kouč Jürgen Klopp žádné nové absence nehlásí, na marodce stále zůstávají Matip s kapitánem Hendersonem. "Je to opravdu skvělý pocit vyhrát Premier League s klubem, kterému se to nedařilo třicet let. V následujících ročnících chceme získávat další a další trofeje, ostatní soupeři mají obrovskou motivaci nás zastavit. Jsem opravdu hrdý na to, co jsme dokázali," řekl jeden ze strůjců liverpoolského úspěchu Mohamed Salah, který ovládl anglickou nejvyšší soutěž jako první Egypťan v historii.

Trenér Newcastlu Steve Bruce již může počítat s Haydenem s Longstaffem, naopak na trávník se opět nepodívají dlouhodobě zranění Krafth, Lascelles, Schar i Clark. Reds dokázali zdolat svého nedělního protivníka čtyřikrát za sebou, na podzim ho přehráli po výsledku 3:1. "Na závěr hrajeme doma proti nejlepšímu klubu v Anglii, o motivaci tak máme rozhodně postaráno. S fanoušky se nehodláme loučit porážkou," řekl Bruce krátce pro klubové stránky.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Kraft, Fernández, Rose - Manquillo, Shelvey, Bentaleb, Almirón, Ritchie - Saint-Maximin, Carroll
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Gomez, van Dijk, Robertson - Wijnaldum, Fabinho, Keïta - Salah, Firmino, Mané
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.62 - 4.91 - 1.48
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Southampton FC - Sheffield United  (neděle 17:00)
Sheffieldu United se jako nováčkovi nedávalo příliš šancí, že by hrál o něco jiného než o záchranu, ovšem všechny prognózy se zmýlily. Domácí letos překvapili několik velkých favoritů a až do minulého kola bojovali o evropské poháry, v tuto chvíli jim patří velmi solidní osmé místo se čtyřiapadesáti body. V závěrečném utkání tohoto ročníku zavítají na půdu rozjetého Southamptonu a určitě budou chtít udržet současné postavení.

Svěřenci trenéra Chrise Wildera nedávno dokázali zaskočit například Wolverhampton (1:0) či Chelsea (3:0) a zdálo se, že jim vstupenka do Evropské ligy neunikne. Jenomže následně nedokázali potvrdit dobré rozpoložení v Leicesteru (0:2) a minule nezvládli ani zápas naděje s Evertonem, kterému překvapivě podlehli v poměru 0:1. Saints se momentálně nacházejí ve vynikající formě, celkově totiž neokusili hořkost porážky šestkrát za sebou.

O největší překvapení se postarali ve 35. kole, když porazili vysoce favorizovaný Manchester City (1:0). Nesmírně cenný bod si také odvezli z půdy Rudých ďáblů (1:1) a uplynulý víkend pravděpodobně odsoudili k sestupu Bournemouth, když na jeho půdě zvítězili 2:0. Díky tomu jim náleží dvanáctá příčka s devětačtyřiceti body a na dálku budou bojovat o jedenácté místo s Evertonem, který má na kontě shodný počet bodů.

Wilder do tohoto střetnutí nenasadí Freemana, do sestavy nebyl zařazen ani Mousset. Naopak na trávník by se mohl vrátit Fleck. Hostující stratég je se sezónu spokojen, i když neúčast v evropských pohárech ho trochu mrzí. "Samozřejmě zklamaní nejsme, na druhou stranu jsme chtěli vyšperkovat své výkony postupem do Evropské ligy. Nevyšlo to, další ročník chceme být ještě úspěšnější," pronesl sebevědomě dvaapadesátiletý rodák ze Stocksbridge.

The Blades totiž po neúspěchu s Evertonem ztrácejí na sedmý Tottenham nedostižné čtyři body. Svatí již mohou počítat s obráncem Bednarkem, na marodce ale zůstávají Djenepo s Boufalem a připraven nemusí být ani Valery. "Do utkání v Bournemouthu jsme šli naplno a předvedli jsme dobrý výkon, na vítězství to stačilo. Se Sheffieldem nás taktéž čeká těžké vystoupení, i přesto myslíme jen na vítězství," prohlásil spokojený kouč Southamptonu Ralph Hasenhüttl.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Walker-Peters, Bednarek, Stephens, Bertrand - Armstrong, Ward-Prowse, Romeu, Redmond - Ings, Long
Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Henderson - Basham, Egan, O'Connell - Baldock, Berge, Norwood, Fleck, Stevens - McBurnie, McGoldrick
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.16 - 3.53 - 3.59
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Ham United - Aston Villa  (neděle 17:00)
West Ham po hodně stresující sezóně může slavit záchranu, naposledy totiž vydoloval rozhodující bod na půdě vysoce favorizovaného Manchesteru United a kolo před koncem si vytvořil nedostižný čtyřbodový náskok na sedmnáctou Aston Villu. A právě na závěr tohoto ročníku rozhodně o jejím osudu, neboť ji přivítá na vlastním stadionu v Londýně. Domácí jsou patnáctí s osmatřiceti body, Villans svedou souboj na dálku s Watfordem.

Kladiváři se v poslední době rozhodně zvedli a díky tomu opustili sestupové pásmo. Jejich skvělá šňůra odstartovala po nečekané výhře nad Chelsea (3:2), jedinou porážku utrpěli od Burnley (0:1). Jinak deklasovali Norwich (4:0) a v zápase roku přehráli též Watford (3:1). K vytouženému udržení jim pomohl hlavně probuzený kanonýr Michail Antonio, jenž v předchozích šesti střetnutích skóroval hned osmkrát a trefil se i proti Rudým ďáblům.

V domácím dresu navíc září český krajánek Tomáš Souček, na kterého trenér David Moyes pěje jen slova chvály. "Přijít do Premier League a tak rychle se prosadit není snadné. Vyžaduje to čas. Tomáš nám bezpochyby pomohl a nejsem si jistý, že bez něj bychom byli klubem Premier League." Souček si za své výkony dokonce vysloužil přestup, West Ham totiž na něj okamžitě uplatnil opci a podepsal s ním čtyřletý kontrakt.

S Aston Villou to ještě zhruba před dvěma týdny vypadalo hodně bledě a k záchraně měla daleko. Pak ovšem dokázala porazit Crystal Palace (2:0), v Liverpoolu remizovala s Evertonem (1:1) a minule po naprosto heroickém výkonu zdolala silný Arsenal (1:0). Díky tomu předskočila o gól osmnáctý Watford, a pokud chce Premier League udržet, tak potřebuje získat stejný počet bodů nebo vyhrát stejným gólovým rozdílem jako Sršni proti Arsenalu.

Moyes stále postrádá Snodgrasse, po posledním vystoupení s United nejsou zcela zdravotně v pořádku ani Bowen s Cresswellem a na trávník se k tomu možná nepodívá Fredericks. "Odehrát devět zápasů v šesti týdnech je za každé situace velmi náročné, zvlášť když se perete o záchranu. Všichni v týmu jsme strašně šťastní, že to drama nepokračuje až do závěrečného kola, toto utkání se v klidu užijeme," uvedl spokojený Moyes.

Jeho protějšek Dean Smith má připravenou taktiku a do nedělního klání půjde s jasným cílem. "Všichni víme, co musíme udělat proto, abychom se zachránili. S Arsenalem jsme si dokázali, že jsme psychicky odolní. Je potřeba předvést výkon na hranici našich možností, v tuto chvíli máme potřebné sebevědomí a nic není nemožné. Bude to pro nás asi nejtěžší duel sezóny, nicméně i tak ho hodláme zvládnout. Proti West Hamu musíme hrát chytře."
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabiaňski - Johnson, Diop, Ogbonna, Masuaku - Rice, Souček - Bowen, Noble, Fornals - Antonio
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Reina - Guilbert, Konsa, Mings, Targett - McGinn, Luiz, Hourihane - Trézeguet, Samatta, Grealish
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.00 - 3.62 - 2.41
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC37313382:3296
2.Manchester City37253997:3578
3.Manchester United371712864:3663
4.Chelsea FC371961267:5463
5.Leicester City371881167:3962
6.Wolverhampton Wanderers371514851:3859
7.Tottenham Hotspur3716101160:4658
8.Sheffield United3714121138:3654
9.Burnley FC371591342:4854
10.Arsenal FC3713141053:4653
11.Everton FC3713101443:5349
12.Southampton FC371471648:5949
13.Newcastle United3711111537:5544
14.Crystal Palace371191730:4942
15.West Ham United371081948:6138
16.Brighton & Hove Albion378141537:5338
17.Aston Villa37972140:6634
18.Watford FC378101934:6134
19.AFC Bournemouth37872237:6431
20.Norwich City37562626:7021

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (604)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele