Premier League - souhrn 36. kola

14.07.2020, 23:10, aktualizováno 17.07.2020, 22:55
Komentáře a souhrny
Liverpool nestačil na Arsenal a přišel o možnost dosáhnout na stobodovou hranici. Chelsea nejtěsnějším možným poměrem zdolala poslední Norwich City a upevnila si průběžnou třetí pozici, na které s jistotou zůstane i po tomto kole. Manchester City si poradil s Bournemouthem a tři body má i Tottenham. Leicester vyhrál a drží se na průběžném čtvrtém místě před Manchesterem United, jenž zdolal Crystal Palace...

West Ham United - Watford FC 3:1

17.07.2020 21:00

Góly: 6. Michail Antonio, 10. Tomáš Souček, 36. Declan Rice - 49. Troy Deeney

Už jen čistě teoretická je možnost, že by se fotbalisté West Hamu museli poroučet do Championshipu. V 36. kole Premier League totiž zdolali Watford 3:1, o což se góly v první půli zasloužili Antonio, Souček a Rice. Na druhé straně korigoval skóre Deeney.

Na úvodní trefu se nemuselo dlouho čekat. Už v šesté minutě Noble prostrčil míč za obranu na Michaila Antonia, který levačkou i díky zaváhání gólmana procpal balón do brány. V desáté minutě přišla pro Sršně druhá pohroma. Bowenův centr na zadní tyč si našel Tomáš Souček a přesnou hlavičkou zdvojnásobil vedení Kladivářů.

Záhy mohl být rozdíl opět jednogólový, to když Sarr běžel z úhlu sám na Fabianského, na kterém však v souboji tváří v tvář ztroskotal. A tak přišla deset minut před pauzou třetí trefa domácích. Noble na straně předal míč Riceovi, jehož famózní trefa z pětadvaceti metrů zapadla přesně k zadní tyči Fosterovy klece. Tento stav platil i o přestávce, neboť Dawsonova hlavička z malého vápna letěla příliš vysoko.

Gól naděje pro Hornets přišel krátce po přestávce. Doucouré po výborné individuální akci trefil tyč, balón se ale odrazil k Troyi Deeneymu a ten už bez potíží zavěsil. Jenže to bylo ze strany Watfordu prakticky vše, jediná větší příležitost ve zbytku zápasu přišla od West Hamu, když Hallerova střela z dálky překvapila Fostera a málem zapadla do sítě.

Hammers už si vítězství pohlídali a v tabulce tak mají dvě kola před koncem šestibodový náskok na sestupové příčky, navíc se pyšní podstatně lepším skóre než jejich potenciální ohrožovatelé. I záchrana Watfordu je ale nadále reálná, jen náskok nad propastí je poloviční.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Manchester United 0:2

16.07.2020 21:15

Góly: 45+1. Marcus Rashford, 78. Anthony Martial

Manchester United zareagoval na vítězství Chelsea i Leicesteru, svých dvou úhlavních rivalů v boji o první čtyřku, porazil venku o dva góly i nadále se trápící Crystal Palace a zachoval z páté pozice těsný kontakt s příčkami zajišťující kvalifikaci Ligy mistrů na příští sezónu. V první půli se nejprve trefil Marcus Rashford, poté ho doplnil rovněž Anthony Martial.

United potřebovali bezpodmínečně napravit svůj nedávný nezdar v domácím střetnutí proti Southamptonu, v němž přišli o dva body v samém závěru klání, aby si svou situaci v boji o alespoň čtvrtou příčku ještě více nezkomplikovali. Nakonec našli cestu za úspěchem, byť statisticky svého soupeře nikterak nepředčili. A museli být po celou dobu ostražití.

Londýnský klub bude chtít mít dění tohoto ročníku asi co nejrychleji za sebou. Po koronavirové přestávce vykazuje jednu z nejhorších forem ze všech týmů Premier League a v nynějším případě si připsal na své konto již svou šestou porážku v řadě. I nadále u něj platí, že vyhoupnout se výše v průběžném pořadí bude za této konstelace velmi, velmi složité.

Ve 2. minutě se snažil změnit dosud bezbrankový stav Zaha, který nevyslal svou pravou nohou vůbec špatný pokus na bránu, nicméně hostující gólman David de Gea zasáhl. Na druhé straně hodlal o deset minut později zacílit Maguire, svou hlavičku ale nasměroval pouze vedle brány brankáře Guaity. Ve 27. minutě zase zakončoval Zaha, avšak nemířil přesně.

Po půlhodině hry vyzkoušel svoje střelecké štěstí Greenwood, jehož před utkáním trápily lehké zdravotní potíže, ale přesto se objevil v základní sestavě, ani on však přímo Guaitu neohrozil. Ve 39. minutě zazlobil Maguire, opět ze slušné pozice hlavou neumístil míč do prostoru tří tyčí, každopádně těsně před přestávkou již Manchester přece skóroval.

Za vápnem zakombinovali Martial spolu s Brunem Fernandesem, balón se následně dostal k Rashfordovi, který nezazmatkoval v koncovce, hravě se zbavil obránce van Aanholta, kterého položil díky své kličce, lidově řečeno, na zadek, a pohotově pak překonal Guaitu. Crystal Palace tenhle negativní moment do kolen nepoložil. A pokoušel se o vyrovnání.

V 55. minutě přišel na řadu jeden ze zásadních okamžiků tohoto měření sil. Zaha perfektně zapracoval na levé straně, svou přihrávkou našel u druhé tyčky sbíhajícího si Ayewa, jenž z blízkosti rozvlnil síť. Jenže do hry vstoupil VAR a ten ukázal, že se ghanský reprezentant nacházel v ofsajdu. Zkrátka co naplat, že celá tahle situace byla vážně dosti hraniční.

V 60. minutě se nepodařilo vyzrát na Davida de Geu střílejícímu McCarthymu, naopak The Red Devils v 78. minutě svou další šanci využili, a rozhodli tak o svém zisku tří bodů. V 74. minutě ještě Bruno Fernandes orazítkoval tyčku, o čtyři minuty později však již Guaita kapituloval, neboť Martial z šestnáctky snadno využil rychlé Rashfordovy narážečky.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Brighton & Hove Albion 1:1

16.07.2020 21:15

Góly: 66. Danny Ings - 17. Neal Maupay

Matematicky sice nemají hráči Brightonu & Hove Albion vyhráno, prakticky si už však můžou gratulovat k záchraně, která by jim zkrátka neměla uniknout mezi prsty. Dopomohla jim k většímu klidu i remíza na půdě Southamptonu, který byl před tímto zápasem ve velmi slušné formě. A ve finále protáhl svou šňůru neporazitelnosti už na pět mačů v řadě.

Domácí si zkraje července vyšlápli na Manchester City, před pár dny uhráli velmi cenný bod taktéž na půdě Manchesteru United. Kdyby výrazně nepokazili začátek sezóny, možná by dnes bojovali o účast v evropských pohárech pro další ročník. Aktuálními výsledky by si o tyhle cíle říkali, jenže zavděk budou muset vzít jen boje o střed tabulky.

Hosté disponují na sestupové pásmo šestibodovým náskokem a ten by měl stačit na udržení se v Premier League. Čistě teoreticky je ještě může předskočit devatenáctá Aston Villa nebo osmnáctý Bournemouth, ovšem to jen za předpokladu vlastních mizerných výsledků a naopak těmi nadstandardními ze strany rivalů. I celkové skóre totiž hovoří v jejich prospěch.

Brightonu rozhodně hodně pomohla poměrně brzká vstřelená branka ze 17. minuty. Kdyby přitom v 5. minutě proměnil svou slušnou příležitost southamptonský obránce Höjbjerg, jehož vychytal brankář Ryan, mohlo by se utkání upínat jiným směrem. Nicméně výběr kouče Grahama Pottera pak vyučil soupeře z produktivity a ujal se klíčového vedení.

Lamptey poslal míč z autového vhazování do šestnáctky, kde ho Murray sklepl hlavou za sebe pro Maupaye, ten si ho nechal posunout blíže do míst u pokutové značky a následně po zemi s přehledem zacílil. Dlouho nemohli The Saints najít na tenhle inkasovaný gól odpověď. Střelecké pokusy Ingse, Vestergaarda a Oriola Romeua byly v první půli zablokovány.

Po přestávce se ovšem mužstvo manažera Ralpha Hasenhüttla směrem dopředu přece začalo ještě více osmělovat. V 54. minutě levačkou zakončil Vokins a jen o kousek balón minul chtěný prostor mezi třemi tyčemi. O dvě minuty později byl velmi blízko vyrovnání Ings, avšak k jeho smůle se po jeho podnikání rozezvonila pouze branková konstrukce.

Hostující stoper Dunk pak na poslední chvíli dostal merunu do bezpečí po Adamsově počínání, nakonec se však Southampton dočkal své odměny v 66. minutě. Redmond adresoval ze středu pole okamžitou přihrávku dopředu na rozeběhnutého Ingse, jenž unikl špatně bránícímu Lampteymu, a mohl tak následně snadno zamířit ke vzdálenější tyči.

Více informací k zápasu

Everton FC - Aston Villa 1:1

16.07.2020 19:00

Góly: 78. Theo Walcott - 72. Ezri Konsa

Naděje Aston Villy na záchranu utrpěly další ránu. V Goodison Parku totiž uhrála jen remízu 1:1, když ještě pět minut před koncem základní hrací doby zásluhou Konsy vedla. V 87. minutě však stav srovnal Walcott.

První poločas příliš vzrušení nenabídl a všehovšudy přinesl jedinou střelu na branku v podání Aston Villy, která měla také více ze hry. Přesto nejblíže gólu byli Toffees, to když se Bernardův centr z levé strany ku překvapení všech snesl na břevno.

I po návratu ze šaten dlouho utkání diváka nudilo, zábavu rozpoutal až ve dvaasedmdesáté minutě Ezri Konsa. Ten na dlouhou nohu dosáhl na Grealishem rozehraný přímý kop a poslal balón za Pickfordova záda.

Brzy to mohlo být o dvě branky a další asistenci byl blízko Grealish. Jenže po jeho centru nedokázal El Ghazi z metrové vzdálenosti usměrnit míč mezi tři tyče, namísto čehož jej napálil nad břevno.

Pro Villans tak přišel trest. Tři minuty před uplynutím základní hrací doby využil krátkodobé převahy Evertonu Theo Walcott. Ten si naskočil na Gomesův centr a hlavičkou usměrnil míč obloukem do vzdálenější šibenice. Reina chytil míč až za čarou.

V nastavení ještě mohl být dokonán obrat, Sigurdssonova technická střela zpoza šestnáctky ale skončila o kousek vedle. Nerozhodný výsledek tak ztížil Evertonu možnost dostat se do horní poloviny tabulky, zejména ale musí trápit Aston Villu, pro níž je sestup už proklatě blízko.

Více informací k zápasu

Leicester City - Sheffield United 2:0

16.07.2020 19:00

Góly: 29. Ayoze Pérez, 79. Demarai Gray

Dvě překvapení letošní sezóny a zároveň dva aspiranti na evropské poháry se střetli v Leicesteru. O Ligu mistrů bojující domácí si se Sheffieldem poradili 2:0, o což se trefami postarali Pérez a Gray.

Brendan Rodgers po debaklu v Bournemouthu výrazně sáhl do sestavy. V obranné trojici zbyl jen Evans, tentokráte doplněný Morganem a Bennettem, Justin se poté přesunul na pravý kraj. Na tom levém dostal premiérovou šanci Luke Thomas, v útoku pak Iheanacha nahradil Barnes.

První větší příležitost utkání přišla v desáté minutě. Po centru z levé strany se do výšin vyšplhal Pérez, jehož hlavička zamířila kousek nad břevno. Ve druhé šanci už Ayoze Pérez uspěl. Debutant v profesionálním fotbale Thomas jej našel na hranici velkého vápna, odkud španělský útočník přesnou ranou k tyči otevřel skóre.

Aktivně hrající Foxes měli více ze hry i po přestávce. Tielemans našel výtečným pasem za obranu Vardyho, jehož střela na bližší tyč skončila právě na brankové konstrukci. Vardy o chvíli později předložil míč do tutové pozice Barnesovi, ten ale mířil jen doprostřed brány na připraveného Hendersona.

Čtvrt hodiny před koncem se "Liškám" povedlo zdvojnásobit vedení. Po rychlém brejku našel Vardy Demaraie Graye, jehož přesná rána na zadní tyč byla pro Hendersona příliš velkým soustem.

Grayův gól byl poslední zajímavou situací utkání, které tak skončilo ve prospěch Leicesteru. Ten díky tomu zůstává na pozicích zaručujících Ligu mistrů, naopak Sheffield z příček pro Evropskou ligu spadl.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Liverpool FC 2:1

15.07.2020 21:15

Góly: 32. Alexandre Lacazette, 44. Reiss Nelson - 20. Sadio Mané

Ani rozdíl více než dvaceti střel či bezmála sedmdesátiprocentní držení míče nebylo šampionovi z Liverpoolu na půdě Arsenalu nic platné. Dvě velké chyby v rozehrávce vyšly Reds pořádně draho, neboť domácí v obou případech nemilosrdně trestali a slaví tak nečekané vítězství 2:1, kvůli němuž již tým Jürgena Kloppa nemůže dosáhnout na hranici sta bodů.

Zatímco Reds nastoupili v takřka nejsilnější možné sestavě, Mikel Arteta oproti nevydařenému derby s Tottenhamem zamíchal sestavou hned na šesti postech, a kromě obměnění obranné linie španělský kouč s výhledem blížícího se semifinále FA Cupu sáhl kupříkladu i k posazení kapitána Aubameyanga. Nebylo tak velkým překvapením, že o poznání sehranějším dojmem působili hosté, kteří od samého začátku podrobili Kanonýry ostrému nátlaku.

Už po jedenácti minutách hry se málem postaral o průlom skóre Roberto Firmino, jehož rychlé napadání brankáře Martíneze přineslo nejen zablokovaný odkop, ale míč se dokonce odrazil vstříc brance. Ke smůle brazilského forvarda nakonec skončil pouze na tyči. Reds to však dlouho mrzet nemuselo, neboť se zaslouženého vedení ujali nedlouho poté. Rychlý útok hostí po levé straně nachytal obranu Arsenalu nepřipravenou a ostrý přízemní centr Robertsona snadno dopravil zblízka do sítě Sadio Mané.

Dosavadní dominance však jako by liverpoolské hráče ukolébala, a ještě do přestávky bylo nejen vyrovnáno, ale dokonce došlo na šokující obrat. Nejprve si nebývalou minelu v rozehrávce připsal jindy bezchybný Virgil van Dijk, jemuž vypíchl míč Reiss Nelson vstříc volnému Lacazettovi, pro nějž nebyl problém obkroužit brankáře Alissona a zabořit míč do prázdné branky. Ani to však Reds neprobralo a na sklonku poločasu se celá etuda opakovala ještě jednou. Tentokráte byl hříšníkem sám Alisson, jehož zpětnou nahrávku Robertsonovi vystihl aktivní Lacazette a naservíroval centr do vyložené příležitosti Nelsonovi, který rovněž nezaváhal. Arsenal tak odcházel do kabin s navýsost nečekaným a darovaným vedením 2:1, k čemuž domácím stačily pouhé dvě střely na bránu.

Také po změně stran se utkání odvíjelo v jednoznačné herní režii Liverpoolu, který nastřádal rovnou 85% držení míče a opakovaně měl blízko ke srovnání. Arsenal však se štěstím přestál chaotický závar ve vlastní šestnáctce, kde se míč dlouho odrážel všemi možnými směry, i velkou šanci Mohameda Salaha, jenž si sice po centru Alexandera-Arnolda pohrál s bránícím Luizem, ale jeho nedůrazná rána ze stoje si na Martíneze nepřišla.

Ani po četných střídáních na obou stranách se obraz hry takřka nezměnil a Liverpool pokračoval v naprosté dominanci, zatímco Arsenal s vypětím všech sil bránil těsné vedení přikovaný u vlastního pokutového území. Šance střídajícího Minamina či Salaha se však s úspěchem nepotkaly, a tak i o přestávce na v 72. minutě platilo skóre 2:1.

Zmíněná pauza Arsenalu prospěla, neboť po restartu hry se liverpoolským nedařilo navázat na dosavadní převahu a Martínez si tak musel poradit pouze s nedůrazným pokusem Keity zpoza šestnáctky. Na konci základní hrací doby mohl naopak z ojedinělého útoku domácích položit Liverpool na lopatky Joe Willock, k němuž propadl Aubameyangův centr, jenže anglický záložník nedokázal skákající míč zkrotit a zamířil z výtečné pozice mimo tři tyče.

Domácí tak museli přetrpět ještě nervózní pětiminutové nastavení, v němž se znovu zaskvěl Martínez výtečným zákrokem proti tečované ráně Alexandera-Arnolda. Arsenal tak navzdory všem předpokladům i samotnému dění na hřišti zdolal anglického mistra z Liverpoolu a drží i nadále alespoň naději na účast v příštím ročníku Evropské ligy. Reds naopak touto porážkou přišli o možnost pokořit stobodovou hranici.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Wolverhampton Wanderers 1:1

15.07.2020 19:00

Góly: 90+6. Chris Wood (pen.) - 76. Raúl Jiménez

Wolves měli vítězství v Burnley téměř v kapse, jenže neustáli závěrečný nápor protivníka a tak se body na Turf Moor dělily. Vlci tak opět zaváhali v boji o Evropu a zahrávají si s dobře rozehranou sezonou. Do boje o poháry se mohli nachomýtnout i Clarets, ale po remíze zůstávají ve středu tabulky.

Úvod duelu patřil Wanderers, jejichž kombinační snaha vyústila po jedenácti minutách hry v první nebezpečný pokus na bránu Burnley, avšak zakončení Jiméneze bezpečně lapil gólman domácích Pope. Dvě minuty poté zase pálil nepřesně Saïss. Stejný hráč za dalších deset minut zaváhal a nabídl šanci Woodovi, jenž ale netrefil prostor mezi třemi tyčemi.

Ještě před půlhodinou hry skončil zápas pro domácího Taylora, jenž musel kvůli zranění střídat. Až ve 37. minutě přišel další střelecký pokus z kopaček Clarets, jenže snaha Rodrigueze za mnoho nestála.  A jelikož ani zbytek první půle nenabídl příliš zajímavých akcí, šlo se do kabin za remízového výsledku.

Tři minuty po změně stran pálil z velkého úhlu traoré a kulatý nesmysl svou trajektorií ohrozil především rohový praporek. Podobně se o pět minut později nevyvedlo zakončení ani Jiménezovi. V 57. minutě se málem měnilo skóre na druhé straně hřiště, když Brownhillovu střelu zblízka po Longově nákopu zablokoval na poslední chvíli Néves.

Po hodině hry se Néves sám dostal zakončení, ovšem Pope byl na jeho pokus z dálky připraven. V 76. minutě už šli Wolves do vedení. Traoré rozjel rychlý útok, při kterém se Jotova sražená střela odrazil k Jiménezovi, jenž míč pohotově napálil za Popeova záda. O tři minuty později chtěl srovnat Tarkowski, jenže po standardní situaci z těžké pozice netrefil bránu.

V závěru se Clarets nadechli k náporu. Nejprve pálil Pieters nad břevno, poté pohrdl brankou Wood, jemuž Gudmundssonův pas sklepl hlavou Vydra, jenže jeho spoluhráč trestuhodně minul. Přesto Burnley nakonec vyrovnalo. Obránce hostů Doherty zahrál ve vlastním pokutovém území rukou, načež nařízenou penaltu proměnil Wood.

Více informací k zápasu

Manchester City - AFC Bournemouth 2:1

15.07.2020 19:00

Góly: 6. David Silva, 39. Gabriel Jesus - 88. David Brooks

O záchranu usilující Bournemouth na půdě aktuálního vicemistra z Manchesteru City ke svému smutku výsledkově nepřekvapil. Domácí, kteří v uplynulých dvou zápasech zaznamenali hned deset přesných zásahů, rozhodli o své výhře už v prvním poločase, to když se trefili David Silva a Gabriel Jesus. Hosté pak už jen snížili díky Davidovi Brooksovi.

Od roku 2015 na sebe oba týmy narazily celkem devětkrát a ani v jednom případě se nepodařilo The Cherries se svým soupeřem bodovat. Na desátý pokus se jim hrůzostrašnou bilanci nepodařilo vylepšit, a tak se ze sestupového pásma příčkám zjišťující finální bezpečí nikterak nepřiblížili. Pořád zkrátka ztrácejí na udržení se v Premier League tři body.

Citizens, povzbuzeni o pondělí verdikt Sportovního arbitrážního soudu, který rozhodl o tom, že si i na podzim zahrají Ligu mistrů, potvrdili roli favorita, ačkoli hlavně ve druhém poločase nepředvedli úplně svůj nejlepší výkon. Přesto se rychle uklidnili po dvou vstřelených brankách a následně jim stačilo pohotový náskok jen hlídat až do závěrečných okamžiků.

Jako první se osmělili hosté, nicméně slabá hlavička od Goslinga v podstatě nemohla nijak překvapit připraveného brankáře Edersona Moraese. Naopak o chvilku později se na druhé straně domácí ujali vedení. David Silva se ujal exekuce přímého volného kopu za vápnem, z levé strany obstřelil zeď a míč umístil nechytatelně od břevna a za brankovou čáru.

Hned v 8. minutě se snažil gólově navázat na svého spoluhráče Fernandinho, jenž svou pravačkou vypálil ze střední vzdálenosti, avšak jeho pokus skončil kousek vedle brány. Ve 22. minutě se ozval opětovně Bournemouth, a to zásluhou Kinga, jenž, ač notně obtěžován, dokázal z otočky zakončit, každopádně jeho střela minula prostor mezi třemi tyčemi.

Ve 33. minutě byli svěřenci manažera Eddieho Howa opravdu velmi blízko vyrovnání. Stanislas se rozhodl rozehrát standardní situaci, vyslal parádní pumelici na Edersona Moraese, a ten jenom s vypětím všech sil a s pomocí své brankové konstrukce zasáhl. A ve 37. minutě se objevil v obrovské příležitosti Solanke, jenže radost mu zkazil domácí bek Otamendi.

Šest minut před obrátkou naopak Manchester svému sokovi ukázal, jak se brankové možnosti proměňují. David Silva uvolnil svou přihrávkou Gabriela Jesuse, ten si v šestnáctce narovnal balón na svou pravou nohu a poslal ho po zemi přesně ke vzdálenější tyčce. Bournemouth se ale nevzdal ani poté. A hodlal mužstvu manažera Pepa Guardioly ještě jakkoli zatopit.

V 59. minutě se podařilo rozvlnit síť Kingovi, jenže VAR ukázal, že se ocitl v době střelby v opravdu hodně těsném ofsajdu, a tak jeho trefa nebyla uznána. V 64. minutě se neprosadil Gosling, každopádně v 88. minutě již po nahrávce C. Wilsona skóroval pohotově Brooks. Na zisk alespoň remízy však ani tenhle pozitivní moment celku z Dorsetu prostě nestačil.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Tottenham Hotspur 1:3

15.07.2020 19:00

Góly: 56. Matt Ritchie - 27. Heung-min Son, 60. Harry Kane, 90. Harry Kane

Tottenham to v Newcastlu rozhodně neměl jednoduché, avšak vstřelil o dva góly více než soupeř a po důležitém vítězství nadále živí naději na evropské poháry. Spurs měli na severu Anglie i kopec štěstí, neboť domácí mužstvo značnou část duelu bušilo do obrany hostů, nicméně všechny body se nakonec vezou do Londýna. Straky tak po třetí porážce v řadě zůstávají na třináctém místě.

Po úvodním oťukávání, kdy se aktéři na hrací ploše několikrát bolestivě potkali, přišla šestá minuta a s ní příležitost Newcastlu. Centr z pravé strany se nakonec dostal k Almirónovi, jehož nebezpečné zakončení na poslední chvíli zablokoval bránící Sánchez. Po následném rohovém kopu pálil znovu Almirón, tentokrát nepřesně. A za okamžik se ke slovu dostal také Shelvey, jehož pokus z přímého kopu likvidoval brankář Spurs Lloris.

Domácí začali velice nadějně a v šestnácté minutě opět zakončoval Shelvey, ale jeho hlavička po pasu od Ritchieho se mezi tři tyče nevešla. Za dalších šest minut zkoušel štěstí Saint-Maximin, jenže s jeho nedůraznou střelou si Lloris poradil. A tak přišel tvrdý direkt od hostů. Ti ve 27. minutě obrali straky o míč na jejich obranné polovině a po kombinaci mezi Lucasem, Lo Celsem a Kanem vypálil šikovně a především přesně k tyči Son. Brankář Magpies Dúbravka se natahoval marně - 0:1.

Korejský útočník mohl další branku přidat o tři minuty později, kdy pálil ze střední vzdálenosti pod břevno, ale Dúbravka balón vyrazil. Newcastle zůstal po obdrženém gólu opařen, až ve 39. minutě málem šťastně vyrovnal, když Ritchieho pokus srazil Aurier jen těsně vedle tyče Llorisovy svatyně. Minutu nato musel francouzský gólman zasahovat proti nebezpečné střele Saint-Maximina. Ve 42. minutě už byl bezmocný proti hlavičce Gayla, avšak Tottenham zachránila tyč.

Přestože Spurs začali po změně stran s míčem na kopačkách, bylo v 56. minutě srovnáno. Průnik střídajícího Lazara utnul Aurier nepovedeným odkopem, který skončil u Ritchieho, jenž se trefil ideálně ke vzdálenější tyči. Jenže za čtyři minuty si hosté vzali vedení zpět. Bergwijn nacentroval na Kanea, proti jehož přesné hlavičce byl Dúbravka bezmocný.

Straky se poté snažily marně odpovědět, neboť pokusy Saint-Maximina i Joelintona skončily v zámezí. Blíže vstřelení branky byl v 72. minutě Lazaro, ale jeho rána rozvlnila pouze boční síť. Shelvey zase za další dvě minuty pálil přímo do míst, kde stál připravený Lloris, načež o samé za okamžik zopakoval Saint-Maximin. Místo závěrečného náporu Magpies pak přišla gólova pojistka Londýňanů. Lamelovu střelu z úniku vyrazil Dúbravka jen ke Kaneovi, který pohodlně dorazil do odkryté svatyně.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Norwich City 1:0

14.07.2020 21:15

Góly: 45+3. Olivier Giroud

Chelsea napravila svůj poslední výsledkový nezdar z půdy Sheffieldu United, a ačkoli nad posledním Norwichem zvítězila jen o jeden jediný gól, tříbodový rezultát si za svůj výkon plně zasloužila. K sestupu odsouzený sok vyprodukoval na Stamford Bridge za celých devadesát minut jen dvě střely na bránu, přičemž ani jedna z nich se nevešla přímo mezi tři tyče.

Domácí potřebovali ze své třetí příčky odehnat od sebe dotírající duo Leicester City - Manchester United a jedině výhra jim v tomto ohledu mohla pomoci. I když jediným úspěšným střelcem se stal v závěru první půle Olivier Giroud, nejtěsnější možný skalp jim vůbec nevadil. Klíčové tři body totiž pro ně znamenají ne definitivní, ale zásadní pojištění umístění v top čtyřce.

Hosté se snažili v Londýně soustředit hlavně na co nejdelší bránění průběžně nerozhodného výsledku, jejich plány ale vzaly za své už v dějství prvním. V tom druhém se přitom v žádném případě nezlepšili, alespoň co se týče hry směrem dopředu, celkem počtvrté z poslední pěti klání neskórovali, a utrpěli tak již svou devátou porážku v řadě napříč všemi soutěžemi.

Chvilku přece jenom trvalo, než se The Blues propracovali ke své první vážnější příležitosti. V té se objevil neustále hladový Giroud ve 20. minutě. Jorginho našel svého spoluhráče dobrým pasem do šestnáctky, a protože bránící Godfrey neodvrátil míč do bezpečí, mohl francouzský forvard zakončovat, ovšem netrefil balón v dobré pozici vůbec ideálně.

Ve 27. minutě zahrozil Giroudův spoluhráč z útoku Pulisic, jemuž po Zoumově přihrávce nabil na střelbu zleva Marcos Alonso, Američan však pálil pouze do boční sítě. Ve 36. minutě se ozval Pulisic ještě jednou, to když si elegantně zpracoval centr Rüdigera, zbavil se díky svému účelnému pohybu beka Aaronse, nicméně následně orazítkoval pouze břevno.

Jen o minutu později hodlal udělat něco s vyrovnaným stavem Zouma, avšak svou hlavičku nenasměroval do prostoru brány. Až ve třetí minutě nastavení prvního poločasu se rozvolnila poprvé a naposledy branková síť. Marcos Alonso uvolnil nalevo Pulisice, ten našel jemným obloučkem Girouda, jenž hlavou přes stopera Kloseho z blízkosti pohotově zacílil.

Po obrátce se Chelsea chtěla dostat k nějakému navýšení svého náskoku, aby se o něco více uklidnila a nestrachovala se o zisk plného počtu bodů, taková skutečnost ovšem pro ní nebyla vlastně vyloženou prioritou, neboť její soupeř v ofenzivě i nadále maximálně tápal. Domácí gólman Kepa, na rozdíl od svého kolegy Krula, si na merunu sáhl jen sporadicky.

V 66. minutě vystřelil technicky solidně Azpilicueta, míč ovšem o kousek přeletěl hostující brankovou konstrukci, v 72. minutě nehlavičkoval úplně špatně Giroud, avšak ani on neseřídil svoje mířidla správně. V 75. minutě neproměnil velkou šanci Pulisic, který ztroskotal na Krulovi, neprosadil se vůči němu poté ani Marcos Alonso či Willian z přímého kopu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC36303377:2993
2.Manchester City36243993:3575
3.Chelsea FC361961164:4963
4.Leicester City361881067:3662
5.Manchester United361711863:3562
6.Wolverhampton Wanderers361414849:3856
7.Tottenham Hotspur3615101157:4655
8.Sheffield United3614121038:3554
9.Arsenal FC361314953:4553
10.Burnley FC361491340:4851
11.Everton FC3612101442:5346
12.Southampton FC361371646:5946
13.Newcastle United3611101537:5543
14.Crystal Palace361191630:4742
15.West Ham United361071947:6037
16.Brighton & Hove Albion368131537:5337
17.Watford FC368101834:5734
18.AFC Bournemouth36872137:6231
19.Aston Villa36872139:6631
20.Norwich City36562526:6821

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (708)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele