Premier League - souhrn 17. kola

01.01.2021, 20:25, aktualizováno 04.01.2021, 22:57
Komentáře a souhrny
Danny Ings (© AFP)
Manchester United porazil Aston Villu a posunul se o skóre za vedoucí Liverpool, jenž nebodoval v Southamptonu. Manchester City vládl na Stamford Bridge, Tottenham si hladce poradil s Leedsem, Leicester zase vyloupil Newcastle. West Ham United zvítězil na půdě Evertonu a po čtyřech zápasech naplno bodoval. Arsenal vyhrál potřetí v řadě, tentokrát na půdě West Bromu...

Southampton FC - Liverpool FC 1:0

04.01.2021 21:00

Góly: 2. Danny Ings

Fotbalisté Southamptonu porazili v rámci sedmnáctého kola Liverpool 1:0. Jediný gól zápasu vstřelil na začátku první půle Danny Ings.

Už ve druhé minutě šli domácí do vedení. James Ward-Prowse vyslal za obranu Dannyho Ingse, který využil velkého zaváhání Alexandera-Arnolda, jenž pustil balón za sebe. Ostrostřelec Saints periferně viděl, že Alisson vybíhá, a tak zvolil zakončení lobem, které provedl fantasticky.

Nathan Tella mohl být ve 41. minutě z náhradníka hrdinou. Dvacetiletý záložník si kličkou na střed udělal prostor kolem Hendersona a technickou střelu zakroutil kousek vedle pravé tyče.

Sadio Mané doposud většinou bral akce na sebe, ale na konci prvního poločasu plnil roli nahrávajícího hráče, když z levé strany odcentroval na hlavu Salaha, který však ve velkém záklonu nemířil přesně.

Alisson vyběhl v 83. minutě mimo šestnáctku a málem litoval. Yan Valery totiž byl u míče jako první, ale střele podél gólmana do prázdné brány dal slabou razanci, ještě kus před brankovou čárou zažehnal nebezpečí Jordan Henderson.

Po závěrečném hvizdu pohltily emoce trenéra Southamptonu Ralpha Hasenhüttla. Rakouský manažer šel na kolena, v očích se mu leskly slzy.

Southamptonu patří po výhře šestá příčka, má však stejně bodů jako pátí City a čtvrtý Tottenham. Liverpool je sice stále na špici tabulky anglické ligy, stejný bodový zisk však zapsal i Manchester United, který má odehráno o jeden duel méně než loňští mistři.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Manchester City 1:3

03.01.2021 17:30

Góly: 90+2. Callum Hudson-Odoi - 18. Ilkay Gündogan, 21. Phil Foden, 34. Kevin De Bruyne

Tak tohle byl opravdový debakl! Londýnská Chelsea musela zkousnout potupnou porážku z dílny Manchesteru City, kteří předvedli svůj asi nejlepší poločas v tomto ročníku a utkání za 40 minut třemi přesnými zásahy v podstatě rozhodli. Prvních patnáct minut to vypadalo na vyrovnaný souboj, pak ovšem začala řádit trojice De Bruyne, Gündogan, Foden a fotbalisté Chelsea se nestačili divit. Frank Lampard je tak pod pořádným tlakem - jedna výhra z posledních šesti zápasů už závání pořádnou krizí a v médiích se tak začíná spekulovat, zda toto období vůbec anglický manažer přežije. Naopak Pep Guardiola se může tetelit štěstím, jeho svěřenci po delší době zase ukázali jeden ze svých mimořádných výkonů a důrazně tak naznačili, že v boji o titul skutečně mají co říci.

Prvních patnáct minut přitom slibovalo vyrovnanou podívanou, k mírnému překvapení to také byli domácí, kdo měli častěji míč na svých kopačkách. Po deseti minutách vyrobil hrubku hostující brankář Steffen, který chytil Rodriho malou domů a sudí Taylor správně nařídil nepřímý volný kop. Z toho pak po rozehrání pálil Ziyech, obrana hostí však jeho projektil zblokovala na rohový kop. Po čtvrthodině hry se do další nebezpečné ztrátě Rodriho hnal do příležitosti Werner, vracející se záložník Manchesteru City jej však na hranici pokutového území riskantně odzbrojil a měl tak trochu štěstí, že se sudí Taylor nerozhodl odpískat nedovolený zákrok. Pak už se ale o slovo přihlásili hosté a začali na trávníku nevídaným způsobem dominovat.

Do první vyložené šanci se po hezké kolmici Cancela dostal nehlídaný De Bruyne, po rychlém zpracování však překvapivě netrefil o dobrý půlmetr branku. Citizens to však vadit vůbec nemuselo, jen o pár minut později totiž přízemní centr Zinčenka našel na vápně Fodena, ten jej krásně zpracoval a okamžitě ho předložil kolegovi Gündoganovi, který se rychle uvolnil a přízemní střelou z hranice vápna prostřelil Mendyho. Gólman Chelsea si na míč sáhl, k nespokojenosti příznivců londýnského klubu jej ale vytěsnit mimo tři tyče nedokázal.

Jen o dvě minuty později pak bylo z pohledu domácího týmu ještě hůř - to se totiž De Bruyne uvolnil mezi liniemi a krásnou kolmicí nastartoval Fodena, kterého na poslední chvíli zablokoval skluzující Thiago Silva. Balón se však odrazil zpět k belgickému záložníkovi, který s ním vnikl do vápna a přihrávkou mezi nohama Azpilicuety našel na malém vápně nehlídaného Fodena, který ranou na bližší tyč upravil na 2:0. Hráči Chelsea v tu chvíli byli jako opaření a po další hezké kombinaci mohl třetí branku přidat Gündogan, jeho zakončení ovšem Zouma zblokoval.

Přesto se hosté třetího přesného zásahu dočkali ještě do poločasové pauzy. Po volném přímém kopu předvedl hrůzostrašnou hrubici Kanté, který odražený míč poslal pouze na hlavu De Bruyneho, jenž okamžitě nastartoval Sterlinga, který pádil od půlicí čáry sám na Mendyho. Situaci ale nevyřešil zrovna ideálně, sám se vytlačil z ideálního střeleckého úhlu, přesto se však ještě prodral ke střele. Tu však nasměroval pouze do tyče, ovšem měl velké štěstí, že se míč odrazil přesně do dráhy dobíhajícího De Bruyneho, který jej pak dvěma doteky pohodlně dopravil do sítě. Čtvrtou branku mohl domácím do kabin přibalit hlavičkující Foden, který ale branku vysoko přestřelil, neujala se ani patička Gündogana, který ve vyložené pozici mířil těsně vedle.

V druhé půli se domácí zlepšili, Manchester City však hravě kontroloval vývoj utkání a žádné drama nedovolil. Naopak mohl své vedení navýšit - po standardní situaci se na zadní tyči objevil úplně osamocený Rodri, kterého ale fantastickým zákrokem vychytal brankář Mendy. Neujala se pak ani rána Bernarda Silvy, který z hranice pokutového území nemířil přesně. Na druhé straně se do nadějné příležitosti proháčkoval střídající Hudson-Odoi, na hranici malého vápna však nepochopitelně nezakončil a akce tak vyšuměla do ztracena.

Konečnou podobu výsledku dal v nastavení právě Hudson-Odoi, který využil úniku dalšího střídajícího hráče - Havertze - a jeho centr poslal z hranice malého vápna neomylně do sítě. Hostům to však vadit vůbec nemuselo, ze Stamford Bridge si po dominantním výkonu odváží zasloužené tři body.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Leicester City 1:2

03.01.2021 15:15

Góly: 82. Andrew Carroll - 55. James Maddison, 72. Youri Tielemans

Leicester zvládl těžký zápas na půdě Newcastle, kde díky brankám záložníků Maddisona a Tielemanse z druhého dějství zvítězil 2:1. Foxes byli prakticky po celé utkání lepším celkem a zaslouženě se tak dostali do dvoubrankového vedení, domácím se ale v závěru podařilo utkání zdramatizovat, když se po závaru v šestnáctce prosadil útočník Carroll. Nic víc už se však "Strakám" nepodařilo, a tak se svěřenci manažera Brendana Rodgerse mohli radovat z dalšího venkovního vítězství.

První nebezpečí přišlo ze strany hostí, konkrétně pak z kopaček Maddisona, který se za vápnem hezky uvolnil a na branku domácích vyslal nebezpečný projektil, který však o pár decimetrů minul zamýšlený cíl. O pár chvilek později zase hezky zakombinoval Maddison s Vardym, kterého prvně jmenovaný vysunul za obranu Newcastlu. Útočník Leicesteru trochu překvapivě nezakončoval, ale akci ještě šperkoval přihrávkou na Tielemanse, jenž ale celé snažení vlastních spoluhráčů zazdil nepřesným pasem na osamoceného Barnese. Za obranu Newcastlu se Jamie Vardy dostal i o pár chvil později a tentokráte už volil tradičnější řešení - kličku brankáři a zakončení, po kterém se balón poprvé v utkání ocitl v síti. Branka ovšem nemohla být uznána, protože si anglický reprezentant nepohlídal ofsajdové postavení.

Následující minuty pak žádnou velkou příležitost nepřinesly, Leicester si sice zachovával územní převahu, jeho snažení však končilo okolo vápna domácích. Až pět minut před pauzou vnikl do šestnáctky levý bek Castagne, ovšem jeho centr nezvládl dobře trefit záložník Barnes. V nastavení první půle se pak ještě k hlavičce po rohovém kopu prodral Fofana, ani ten ale branku netrefil.

Na startu druhého dějství se opět do obrovské šance dostal Vardy, tentokráte však mířil pouze do boční sítě a jeho případnou radost by i tak překazil zvednutý praporek rozhodčího. O několik minut později se ovšem hostující fotbalisté přece jenom dočkali. A opět u toho byl Vardy, který se tentokráte převtělil do role nahrávače. Z levé strany nebojácně vnikl do pokutového území, kde nezazmatkoval a míč předložil nabíhajícímu Maddisonovi, který se na hranici vápna do míče parádně opřel a ranou pod břevno otevřel skóre utkání.

Vyrovnat mohl na druhé straně Wilson, ten ale nedosáhl na centrovaný míč v podání Yedlina. Naopak udeřilo na druhé straně - dvacet minut před koncem rozjel pohlednou akci Tielemans, který do křídla vybídl k úniku Albrightona. Ten s ním doputoval až do pokutového území, načež zpětným pasem oslovil opět Tielemanse, který parádní utaženou ranou z hranice pokutového území zvýšil na 2:0.

Když už to vypadalo, že si hosté s přehledem ustráží vedení, podařilo se domácím přece jenom zápas zdramatizovat. Po volném přímém kopu si míč našel útočník Carroll a prudkou přízemní ranou nedal Schmeichelovi pražádnou šanci reagovat. Vyrovnat mohl v nastaveném čase Wilson, ten ale v nadějné pozice pálil z volej pouze do rukavic hostujícího brankáře. Případná branka by navíc stejně neplatila, jelikož se útočník domácího celku nacházel v ofsajdovém postavení. A protože si Newcastle už žádnou další šanci nevypracoval, dospělo utkání k vítězství hostujícího celku v poměru 2:1.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Arsenal FC 0:4

02.01.2021 21:00

Góly: 23. Kieran Tierney, 28. Bukayo Saka, 61. Alexandre Lacazette, 64. Alexandre Lacazette

Lepší vstup do nového roku se snad Arsenalu ani nemohl povést. "Kanonýři" na půdě West Bromwiche Albion podali dost možná nejlepší výkon pod vedením stávajícího manažera Mikela Artety a drtivou výhrou 4:0 si připsali již třetí ligový triumf v řadě za sebou. Zatímco hosté díky tomuto výsledkovému zmrtvýchvstání pomalu stoupají tabulkou, West Brom si připsal další tvrdou prohru a zůstává v sestupovém pásmu s čím dál horším skóre.

Ligový nováček se sice marně potácí v boji o záchranu, ovšem na papírové favority se umí opakovaně vytáhnout, jak už se o tom v této sezoně přesvědčily kluby jako Liverpool, Manchester City či Chelsea, které s West Bromwichem shodně remizovaly. Arsenal však nic podobného nepřipustil a o své výhře z velké části rozhodl hned v úvodu navzdory hustému sněžení. Již úvodní střelecké pokusy Aubameyanga se Sakou předznamenaly nebývalou střeleckou aktivitu "Kanonýrů", kteří si nakonec jen za první půli připsali jedenáct střel, což se jim v předešlých zápasech mnohdy nepovedlo ani za celých devadesát minut.

Převahu hostí po dvaceti minutách přetavil v úvodní gól večera Kieran Tierney, a nebyl to gól ledajaký. Skotský bek jako by v chladném prostředí na bílém podkladu pookřál a svou dravostí dělal obraně Baggies neustálé potíže, které vyvrcholily ukázkovou individuální akci, kdy Tierney zamotal nohy Furlongovi, zasekl si míč do šestnáctky a svou slabší pravačkou vypálil ideálně na zadní tyč, kam se brankář Johnstone natahoval marně.

Předzápasová výzva domácího kouče Sama Allardyce hlavně se vyvarovat brzkých inkasovaných branek tak padla za své a aby toho nebylo málo, okamžitě následoval i gól číslo dvě, který pro změnu nechal fanoušky Arsenalu zavzpomínat na zlaté časy ještě pod vedením Arséna Wengera. Jednalo se totiž o lahůdkovou kombinaci na jeden dotyk mezi triem Lacazette-Smith Rowe-Saka, kteří v mžiku rozebrali soupeřovu obranu a Saka na závěr uklidil míč zblízka do prázdné branky.

Ve zbytku první půli dokonce "Kanonýři" usilovali i o třetí zásah, ovšem na Johnstona si dvakrát Lacazette ani Holding nepřišli. Po změně stran si však francouzský útočník spravil chuť se vším všudy. Ještě předtím na chvíli hostům zatrnulo, když skóroval Diangana, avšak správně zdvižený praporek čárového rozhodčího kvůli ofsajdu Robinsona celou akci zneplatnil.

Pak se už dostal ke slovu Lacazette, jenž se v poslední době střelecky probral k životu a potvrdil to i na stadionu Hawthorns. Nejprve na přelomu hodiny hry hrot Arsenalu napálil do sítě odražený míč, který chaoticky putoval okolo Johnstonovy branky jako pinballová kulička, kterou Ajayi napálil do vlastní tyče a následně zablokoval gólový pokus Smithe Rowea, a pouhých pár minut nato Lacazette reflexivně kolenem tečoval do branky i prudký centr Tierneyho.

Demoralizovaného soupeře, který po předešlé pětigólové prohře s Leedsem stihl další domácí debakl, si hosté vychutnávali i v závěrečných minutách. Šance na pátý zásah měli střídající Willock s Willianem a ojedinělou šanci domácích v podání Harpera dokázal v nastavení zneškodnit i do té doby vesměs nečinný Bernd Leno. Arsenal tak zvítězil 4:0 a místo děsivého boje o záchranu poskočil tabulkou alespoň na prozatímní jedenácté místo.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Wolverhampton Wanderers 3:3

02.01.2021 18:30

Góly: 13. Aaron Connolly, 46. Neal Maupay (pen.), 70. Lewis Dunk - 19. Romain Saïss, 34. Dan Burn (vl.), 44. Rúben Neves

Velmi zábavný duel se odehrál Brightonu. Tamní "Racci" šli brzy do vedení, ovšem ještě do přestávky vstřelil jejich soupeř z Wolverhamptonu tři branky. V druhém poločase se ale domácím povedlo srovnat skóre. Konečná remíza 3:3 nicméně ani pro jeden celek mnoho problémů neřeší.

Střelecké hody započaly na jihu Anglie ve 13. minutě. Trossard i přes uklouznutí nacentroval z pravé strany před bránu, kde hostující gólman Patrício neodhadl zcela přesně let míče, který tak dříve zasáhl domácí Connolly, jenž poslal Brighton do vedení. Vedení ale vydrželo "Rackům" jen šest minut, kdy hosté zužitkovali již svůj pátý rohový kop v zápase. Semedo po nepovedeném zakončení vrátil balón do ohně, kde se hlavičkou prosadil při standardních situacích pravidelně nebezpečný Saïss.

Náskok mohl domácím vrátit znovu Connolly, avšak Patrício ve 25. minutě tentokrát proti nůžkám irského fotbalisty zasáhl přesně. Za dalších devět minut tak přišla obrátka ve skóre. Neto tvrdě vypálil na brankáře Sáncheze, který merunu vyrazil nešťastně jen do bránícího Burna, od něhož se kulatý nesmysl odrazil do sítě.

Burnovi se závěr první půle vůbec nevyvedl. Ve 44. minutě totiž stoperovi domácích utekl Traoré, kterého Burn poslal k zemi v pokutovém území. Sudí Madley tedy odpískal penaltu pro Wolverhampton, kterou s přehledem proměnil Neves. Hosté si tak do kabin odnesli hřejivý dvoubrankový náskok.

Na rozdíl jednoho gólu však Brighton snížil okamžitě po změně stran. Také hostující Moutinho se dopustil penaltového faulu, když v šestnáctce podrazil Maupaye, který pád na zem lišácky přihrál. Sám faulovaný následně poslal z jedenácti metrů míč přesně doprostřed brány. Patrício však zamířil k tyči, tudíž balón zastavila až síť.

Vyrovnaný stav mohl přijít již v 68. minutě, jenže Webster trefil po rohovém kopu střelu hlavou břevno a dorážka Zeqiriho zblízka přeletěla břevno. A tak se "Racci" dočkal až o dvě minuty později, kdy další rohový kop zužitkoval hlavičkou Dunk. Ve zbylých minutách se dlouho nic nedělo, až v nastavení našel Traoré hlavu Otasowieho, ten ale přestřelil bránu Seagulls. Obě mužstva si tedy nakonec body podělila. Brighton zůstává těsně nad pásmem sestupu, Wolves taktéž sídlí v druhé polovině tabulky, ovšem na svém kontě mají o osm bodů více.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Sheffield United 2:0

02.01.2021 16:00

Góly: 4. Jeffrey Schlupp, 45+6. Eberechi Eze

Sheffield opět ztratil body a překonal neveselý rekord Queens Park Rangers zpřed osmi let, když nezvítězil v prvních 17 zápasech sezony. Tentokrát Blades nestačili na Crystal Palace. Jediným, kdo měl na straně United důvod k radosti, byl v Premier League debutující mladíček Antwoine Hackford.

Domácí zadělali na úspěch hodně brzo. Zaha ve čtvrté minutě utekl po levé straně, před bránou pak vyhledal Bentekeho, který okamžitě přiťukl míč Schluppovi, jenž i přes bránící protihráče překonal Ramsdalea - 1:0. Sedm minut poté si již brankář Sheffieldu připsal na své konto úspěšný zákrok, když zlikvidoval ránu Townsenda.

Hosté nicméně dál nechávali "Orly" kombinovat a po půlhodině hry mohli Palace svůj náskok zdvojnásobit. Opět u toho byli Zaha s Bentekem, prvně jmenovaný přihrával před bránu na svého kolegu z útoku, ten již ale na přední tyči nedokázal usměrnit balón do sítě. Až ve 43. minutě se také Blades předvedli s vyvedenou akcí. Bogle se dostal za obranu Eagles, avšak z úhlu nepropálil gólmana domácích Guaitu.

První poločas byl kvůli zranění Schluppa prodloužen o pět minut, čehož Palace beze zbytku využili. Právě Schluppův náhradník Eze totiž v samotném závěru nastavení převzal míč na vlastní polovině, načež se vydal k pozoruhodnému sólu, kdy přešel Norwooda i Ampadua a precizním zakončením placírkou ke vzdálenější tyči navýšil náskok "Orlů".

Po změně stran ztratilo utkání na atraktivitě. Sheffield totiž pořád narážel na pozorně bránící Eagles. Domácího manažera mohlo mrzet jen další vynucení střídání, neboť hned zkraje druhé půle se zranil Benteke. V závěru duelu pak dostal v Premier League vůbec poprvé šanci šestnáctiletý mladík Hackford, který se dokonce málem dostal do gólové příležitosti, tu mu však nakonec překazil bránící Ward.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Leeds United 3:0

02.01.2021 13:30

Góly: 29. Harry Kane (pen.), 43. Heung-min Son, 50. Toby Alderweireld

Po čtyřech zápasech bez výhry si Tottenham zkraje nového kalendářního roku spravil chuť, když přesvědčivě porazil Leeds. Vítězství družiny manažera Josého Mourinha opět režírovali produktivní útočníci Harry Kane s Heung-minem Sonem.

První útočná vlaštovka přišla od hostů, když Alioski ve čtvrté minutě pálil z levé strany do boční sítě. Šest minut poté střílel Alioskiho spoluhráč Klich nad břevno. Tottenham se pořádně osmělil prvně až v 17. minutě, kdy po kombinace se Sonem mířil nepřesně Kane. Podobně dopadla též snaha domácího Bergwijna. Až po dvaceti minutách hry zaměstnal brankáře Leedsu Mesliera dánský záložník Højbjerg, avšak strážce svatyně United příliš nezaměstnal.

Ve 27. minutě ale dostali Spurs zničehonic obrovskou šanci ke skórování. Hosté totiž zaváhali při rozehrávce, což chtěl Winks využít přihrávkou na Bergwijna, toho ale na hranici pokutového území srazil Alioski, což hlavní sudí Coote posoudil jako penaltový zákrok. K pokutovému kopu se postavil Kane, který poslal Mesliera do strany, aby sám pak střelou doprostřed zajistil "Kohoutům" vedení.

Domácí využili uklidňujícího prvního zásahu k ještě jedné brance před přestávkou. Kane ve 43. minutě vyhledal z pravé strany před bránou volného Sona, jenž se zblízka nemýlil a nedal Meslierovi nárok. Po gólu Sona pálil ještě v první půli Davies, avšak dvoubrankový rozdíl ve skóre vytrval.

Jakékoli naděje Whites na dobrý výsledek rozmetali "Kohouti" pět minut po změně stran. Ndombélého ránu ještě Meslier vyrazil na rohový kop, ovšem na Sonem rozehranou standardní situaci si naskočil Alderweireld, jehož hlavičku gólman Leedsu nedokázal před brankovou čarou zastavit. Krátce poté střílel těsně vedle tyče Kane.

Čtvrtý gól Spurs mohl po hodině hry přidat Bergwijn, jenže po přihrávce od Sona ztroskotal na Meslierovi. Další šanci měl Bergwijn v 66. minutě poté, co jej vysunul Kane, ale Meslier byl opět úspěšnější a pokus z úhlu kryl. Už se zdálo, že zápas dospěje v naprostém klidu do úplného konce, avšak v nastavení viděl obránce Tottenhamu Doherty zbytečnou druhou žlutou kartu a sudí Coote jej vyloučením poslal předčasně ze hřiště.

Více informací k zápasu

Manchester United - Aston Villa 2:1

01.01.2021 21:00

Góly: 40. Anthony Martial, 61. Bruno Fernandes (pen.) - 58. Bertrand Traoré

Manchester United vyhrál utkání sedmnáctého kola Premier League s Aston Villou 2:1. Domácí poslal do vedení Anthony Martial, poté vyrovnal Bertrand Traoré. Vítězný gól si z penalty připsal Bruno Fernandes.

Hned na začátku zápasu se Man Utd dostal do zajímavé šance, když nejprve Rashford skvělým lobem za obranu našel Fernandese, který vypálil, ale Emiliano Martínez jeho pokus vyrazil. Míč se tak dostal k Pogbovi, který jej podržel a posléze jej chtěl posunout na Rashforda, ale obrana už dokázala odkopnout balón do bezpečí.

Bruno Fernandes se středem hřiště dostal v jedenácté minutě dopředu a posunul míč na Anthonyho Martiala, který si ho připravil na pravou nohu a vypálil, ale Emiliano Martínez si připsal první velmi důležitý zákrok.

Matthew Cash po chvíli odcentroval z pravé strany skvělý míč do vápna, do kterého se opřel John McGinn, ale jeho pokus k levé tyči fantasticky vyrazil David de Gea.

Ve 37. minutě si Bruno Fernandes říkal o míč na hranici vápna, který nakonec získal a z otočky vystřelil, ovšem jeho pokus skončil těsně vedle pravé tyče.

Domácí mužstvo pár minut před přestávkou otevřelo brankový účet zápasu. Pogba skvěle vybojoval míč ve středu hrací plochy, ke kterému se dostal Rashford, jenž fantastickou patičkou poslal dopředu Aarona Wan-Bissaku, který následně odcentroval balón přesně na hlavu Anthonyho Martiala a ten zakončil do protipohybu gólmana.

Jack Grealish v 52. minutě svým centrem našel na hranici malého vápna Olliho Watkinse, ale jeho hlavičku fantasticky vyrazil David de Gea.

Hosté rozehráli v 58. minutě velmi rychle standardní situaci, čímž dostali obranu United pod tlak a Jack Grealish svým přízemním centrem z levé strany našel na zadní tyči zapomenutého Bertranda Traorého, který si zkušeně poradil a prostřelil De Geu.

Douglas Luiz poslal Pogbu o dvě minuty později k zemi uvnitř vápna a domácí měli velkou šanci jít zpět do vedení. K exekuci pokutového kopu se postavil Bruno Fernandes, který mířil k levé tyči, kam sice skočil také gólman Emiliano Martínez, ale na balón nedosáhl.

Martial na levé straně v 74. minutě posunul míč na Shawa, který v šestnáctce našel volného Pogbu, ale ten trestuhodně minul.

Bruno Fernandes byl o tři minuty později kousíček od druhé branky, když se dostal k míči před vápnem a poradil si s Grealishem, ale jeho následnou ránu vyrazil Emiliano Martínez a balón se také otřel o horní tyč.

Hosté měli v 93. minutě ještě po rohovém kopu šanci srovnat. Matthew Cash se dostal ke střele z nějakých dvaadvaceti metrů, ale jeho ránu k levé tyči skvěle vychytal David de Gea.

United se bodově dotáhli na první Liverpool, Aston Villa je šestá, ale má zápas k dobru.

Více informací k zápasu

Everton FC - West Ham United 0:1

01.01.2021 18:30

Góly: 86. Tomáš Souček

Český záložník Tomáš Souček pomohl v sedmnáctém kole Premier League West Hamu k výhře 1:0 nad Evertonem. On i jeho český kolega Vladimír Coufal odehráli celý zápas, vytáhlý defenzivní halv vstřelil svůj pátý gól v sezoně.

Na první šanci si fanoušci u obrazovek museli počkat do 25. minuty. Rohový kop z nohy Bowena zakončil Sébastien Haller, který poslal svůj pokus hlavou jen daleko od tyče domácí branky.

Ve 45. minutě měl Everton šanci jít do vedení. Bernard vyslal k bližší tyči pořádně tvrdou ránu, kterou poté zneškodnil pohotový Darren Randolph a zapsal tak velmi důležitý zákrok.

V 64. minutě sehrál West Ham pěknou kombinaci, ve které zakončoval zblízka Pablo Fornals, ale míč zaletěl jen vedle pravé tyče Pickfordovy branky.

Hosté se ujali v 86. minutě vedení a velmi se přiblížili ke třem bodům. Nejprve se balon odrazil od brankáře Evertonu po tvrdém pokusu Součka, míč poté prudkou přihrávkou poslal do pokutového území Aaron Cresswell a na pravé straně dobře nastavil nohu Tomáš Souček, který dostal balon za záda bezmocného Pickforda.

Everton tak zůstává v tabulce čtvrtý, v tomto kole se však před něj může několik týmů dostat. West Ham je desátý, ale na svého dnešního soupeře ztrácí pouze tři body a na druhé místo čtyři.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC1796237:2133
2.Manchester United16103333:2433
3.Leicester City17102531:2132
4.Tottenham Hotspur1685329:1529
5.Manchester City1585224:1329
6.Southampton FC1785426:1929
7.Everton FC1692526:2029
8.Aston Villa1582529:1626
9.Chelsea FC1775532:2126
10.West Ham United1775524:2126
11.Arsenal FC1772820:1923
12.Leeds United1772830:3323
13.Wolverhampton Wanderers1764718:2422
14.Crystal Palace1764722:2922
15.Newcastle United1654718:2619
16.Burnley FC154479:2016
17.Brighton & Hove Albion1728721:2814
18.Fulham FC1525813:2311
19.West Bromwich Albion17151111:398
20.Sheffield United1702158:292
Zbývající zápasy
03.01. 13:00Burnley FC - Fulham FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1582)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele