Premier League - souhrn 10. kola

25.10.2019, 22:51, aktualizováno 27.10.2019, 19:28
Komentáře a souhrny
Arsenal podruhé v sezoně prohospodařil dvougólové vedení. Liverpool v dramatickém utkání přetlačil Tottenham. Manchester United slaví první venkovní vítězství v tomto ročníku. Manchester City naplnil roli favorita proti Aston Ville a přiblížil se k vedoucímu Liverpoolu na rozdíl tří bodů, Reds ale mají utkání k dobru. Chelsea si veze triumf z Burnley, na úvod tohoto kola exceloval Leicester, jenž na hřišti Southamptonu zvítězil vysoko 9:0. Newcastle si podělil body s Wolves...

Arsenal FC - Crystal Palace 2:2

27.10.2019 17:30

Góly: 7. Sokratis, 9. David Luiz - 32. Luka Milivojević (pen.), 52. Jordan Ayew

Už podruhé v sezoně pohrdl londýnský Arsenal průběžným vedením 2:0. Stejně jako na půdě Watfordu se Kanonýři nechali obrat o vítězství i v neděli na domácí půdě proti Crystal Palace a týmy na prvních čtyřech místech tabulky se jim opět vzdalují. Utkání mělo kromě čtyř branek o drama postaráno i kvůli nebývalé aktivnímu zapojení videorozhodčího, který v závěru připravil domácí o zdánlivě regulérní gól, a také kontroverznímu odchodu Granita Xhaky, jenž neunesl nevoli tribun a fanoušky si proti sobě okázalými gesty poštval ještě více.

Tým Unaie Emeryho si přitom ani nemohl vysnít lepší nástup do zápasu. Stejně jako ve čtvrtečním duelu Evropské ligy proti portugalské Vitórii byli Kanonýři nebezpeční především ze standardních situací a oba jejich góly padly po rohových kopech, jež zahrával čtvrteční hrdina Nicolas Pepe. Nejprve v sedmé minutě po závaru v šestnáctce skóroval ranou z halfvoleje k přední tyči Sokratis Papastathopoulos a pouhé dvě minuty nato se po Lacazettově přistrčení míče prosadil na zadní tyči i Sokratisův obranný parťák David Luiz.

V samotné mezihře se však Arsenalu stejně jako v předešlých kolech nedařilo, a nejenže si nedokázali vypracovat žádné větší brankové příležitosti, ale svou pasivitou i pustili soupeře zpět do hry. Ještě do přestávky se hosté dočkali snížení, když do hry poprvé zasáhlo video. Sudí Atkinson sice Wilfriedu Zahovi udělil žlutou kartu za simulování po pádu křídelníka Eagles v pokutovém území v souboji s Chambersem, avšak na radu videorozhodčího své rozhodnutí přehodnotil a nařídil pokutový kop, který Luka Milivojević spolehlivě proměnil.

Také po změně stran pokračovali hosté ve zlepšeném výkonu a netrvalo dlouho, než se dočkali vyrovnání. V 52. minutě se Jamesi McArthurovi povedlo odcentrovat přesně k nehlídanému Jordanu Ayewovi, jenž na zadní tyči překonal hlavou i Bernda Lena a odstartoval pro domácí příznivce velmi frustrující zbytek zápasu.

Prvním velkým momentem, který Emirates Stadium pořádně zatřásl, bylo střídání Granita Xhaky a následné reakce všech zúčastněných. Kapitán Arsenalu negativní reakci tribun na jeho pozvolné opouštění hřiště umocnil zbytečnými gesty a naštvaně zamířil přímo do útrob stadionu. Lze očekávat, že tento incident bude mít v londýnském klubu ještě řádnou dohru.

Ani s Xhakovým odchodem se však hra Kanonýrů nezlepšovala a nerozhodný stav přetrvával. Když už se zdálo, že Sokratis se stane hrdinou večera, když řecký stoper po dalším rohovém kopu Pepeho propálil vše, co mu stálo v cestě, rozdrtil radost hráčů i tribun zásah videorozhodčího, podle nějž gólu předcházel faul Chamberse na Milivojeviće. Když pak vzápětí Wayne Hennessey výtečně zakročil i proti ráně Luize a na opačné straně neuspěl ani Zaha, skončilo dramatické utkání na Emirates Stadium 2:2. Další nepovedený výkon Arsenalu a bodová ztráta navrch tak přispívají k ještě většímu tlaku na osobu Unaie Emeryho, jehož působení na trenérské lavici se zdá být v čím dál větším ohrožení.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Tottenham Hotspur 2:1

27.10.2019 17:30

Góly: 52. Jordan Henderson, 75. Mohamed Salah (pen.) - 1. Harry Kane

Tottenhamu se pomsta za prohrané finále Ligy mistrů nepovedla a z Liverpoolu odjíždí s prázdnou. Londýnský celek přitom utkání zahájil skvostně, vedení však ve druhé půli ztratil. Hosté zůstávají po prohře 1:2 ve středu tabulky, domácí zase drží na čele tabulky šestibodový náskok před Manchesterem City.

Po výhře v Genku, kde Reds odehráli poslední zápas Ligy mistrů, se do jejich sestavy vrátil pravý bek Alexander-Arnold a záložníci Henderson s Wijnaldumem. Po výletě do Belgie se tak Milner, Oxlade-Chamberlain a Keita museli spokojit pouze s lavičkou náhradníků.

Spurs si v Champions League naprosto s přehledem poradili s Crvenou Zvezdou Bělehrad, přesto jejich manažer Pochettino učinil několik změn. V defenzivní radě se místo Vertonghena a Daviese objevili Alderweireld s Rosem. Ve středu pole zase Winks s Eriksenem zacelili díru po Ndombelém a Lamelovi.

Hosté prožili doslova snový vstup do zápasu. Po pár vteřinách natáhl Son ke střele zpoza pokutového území, tečovaný pokus skončil na tyči, odkud se odrazil ke Kaneovi, jenž hlavičkou dorazil míč do brány - 0:1. Liverpool byl inkasovanou brankou evidentně zaskočený a dlouho se dostával do hry. Ve 24. minutě měl navíc velké štěstí, že Alli nedosáhl na přihrávku od Kanea. Alli ještě balón doběhl a předložil jej Eriksenovi, který nepřesně vypálil.

Až ve 27. minutě si domácí vytvořili kloudnou akci. Salahovu střelu i následnou dorážku Firmina ale zlikvidoval brankář Tottenhamu Gazzaniga. Za další dvě minuty rozehrál Alexandr-Arnold standardní situaci na Van Dijka, jehož hlavičku pod břevno vytáhl opět pozorný Gazzaniga. Reds se nadechli k náporu, do přestávky však vyrovnat nestihli.

Dvě minuty po změně stran se znovu blýskl Gazzaniga, jenž z brankové čáry vytáhl hlavičku Firmina po centru od Robertsona. Na následný rohový kop si naskočil Lovren, našel však jen Gazzanigovu náruč. Strážce svatyně kohoutů pak odkopem rozběhl Sona, který obehrál Lovrena i brankáře domácích Allisona, jenže z úhlu trefil jen břevno odkryté brány.

V 52. minutě se Liverpoolu povedlo vyrovnat. Fabinhův oblouček do vápna propadl za Rose k Hendersonovi, jež z voleje zamířil přesně ke vzdálenější tyči. O čtyři minuty později mohl skóre otočit Firmino, ale zblízka na Gazzanigu nevyzrál. Tři minuty poté nepokořil argentinského gólmana ani Wijnaldum, který hlavičkoval po centru Fabinha. Tlak Reds nicméně kulminoval.

V 74. minutě přišel rozhodující moment duelu. Aurier si v souboji s Maném ve vlastním pokutovém území počínal nešikovně a ve snaze odkopnout balón křídelníka Liverpoolu podrazil. Sudímu Taylorovi nezbývalo nic jiného, než odpískat penaltu, ke které se postavil Salah. Gazzaniga zůstal stát uprostřed brány, Salah však penaltu poslal kolem jeho levé nohy. V závěru měl Tottenham přece jen jednu šanci na vyrovnání. Rose se prosmýkl před bránu domácích, střela slabší pravou nohou mu ale nesedla a skončila na tribuně.

Více informací k zápasu

Norwich City - Manchester United 1:3

27.10.2019 17:30

Góly: 88. Onel Hernández - 21. Scott McTominay, 30. Marcus Rashford, 73. Anthony Martial

První venkovní vítězství v této sezóně Premier League si připsali fotbalisté Manchesteru United. Ti i přes dvě neproměněné penalty uspěli v Norwichi, a to zásluhou branek McTominaye, Rashforda a Martiala. Za domácí kontroval Hernandez.

Jako první zahrozili Canaries. Cantwell výborně nabíhal na pas z pravé strany, jenže jeho technický pokus letěl příliš vysoko. Na druhé straně našel Rashford Martiala, ten ovšem ztroskotal na Krulovi. Skóre tak po dvaceti minutách otevřel Scott McTominy, k němuž se odrazil v pokutovém území míč, načež ukrytou střelou rozvlnil síť.

O několik minut později se přiřítil do velkého vápna James, který neustál souboj s obráncem. Původně sice sudí nechal pokračovat ve hře, po konzultaci s videorozhodčím ale svůj verdikt změnil a nařídil pokutový kop. Jeho exekuce se ujal Rashford, jenže jeho bídnou střelu Krul lapil.

Své zaváhání ovšem bleskově napravil. Naběhl si za obranu na Jamesovu přihrávku a pohledným obstřelem zvýšil rozdíl na dvougólový. Krátce před poločasem se opakovala situace z dřívějška. Buendíovu ruku ve vápně sice rozhodčí neviděl, jenže po zásahu VAR se penalta kopala. Tentokráte se k ní postavil Anthony Martial, i on se ale nechal vychytat gólmanem.

Francouzský útočník Krula nepřekonal ani na startu druhé půle, kdy jeho zakončení levou skončilo jen rohem. Dočkal se až dvacet minut před koncem. To se nabídl Rashfordovi na efektní přihrávku patičkou a z úhlu přehodil brankáře. Soupeři se povedlo už jen korigovat, pohlednou brankou po individuálním průniku se blýskl Onel Hernández.

Red Devils se tak v tabulce vyšvihli až na sedmou příčku, Norwich je nadále v sestupovém pásmu.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Wolverhampton Wanderers 1:1

27.10.2019 15:00

Góly: 37. Jamaal Lascelles - 73. Jonny Otto

Wolverhampton opět dostál pověsti remízového krále a z Newcastlu si odváží bod za výsledek 1:1. Pro tým Nuna Espírita Santa jde již o šestou dělbu bodů z uplynulých deseti kol, nejvíce z celé Premier League. Newcastle sice dlouho sahal po vítězství, ovšem zaváhání brankáře Martina Dúbravky sedmnáct minut před koncem přišla domácí celek draho a Jonny Otto vymazal úvodní trefu Lascellese.

O možný závěrečný nápor připravil Newcastle Sean Longstaff, jenž v 82. minutě uviděl červenou kartu, zatímco Wolves krátké přesilovky využít nestihli. Hosté se po nedělním zápase posouvají na jedenácté místo, Newcastle zůstává těsně nad sestupovými vodami na sedmnácté příčce a pokračuje ve střeleckém trápení, neboť ani tentokráte stejně jako v předešlých kolech nezvládl vstřelit více než jednu branku.

Utkání v úvodní půlhodině nabídlo spíše nezáživnou podívanou bez většího vzruchu před oběma brankami, snad jedinou přesnou ranou mezi tři tyče byla dalekonosná střela Joaa Mouthinha, s níž si Dúbravka bezpečně poradil. S blížícím se koncem první půle se ale Newcastle probudil k životu a vytvořil si hned několik slibných šancí.

Nejprve Matty Longstaff ideálním pasem vybídl k zakončení Miguela Almiróna, jenž míč nasměroval pouze do boční sítě, a tři minuty nato se již domácí dočkali. Chyba Dioga Joty u vlastní branky dostala Newcastle po odvráceném rohu zpět do tlaku, Federico Fernández poslal do ohně excelentní centr na přední tyč, kde se zjevil jeho kolega z obrany Jamal Lascelles a nekompromisně zavěsil míč hlavou do sítě.

Wolves se tak ocitli v téže situaci jako ve čtvrtek na půdě Slovanu Bratislava, kdy po změně stran nepříznivý stav 0:1 otočili. I tentokráte přišlo ze strany hostí patrné zlepšení, o něž se staral především vysunutější Adama Traoré. První možnost ke srovnání zahodil Jota, když svou hlavičku po dobré práci Dohertyho s Traorém nezvládl nasměrovat pod břevno, a poté tentýž hráč zakončil skvělé sólo přes tři hráče chabou ranou přímo do Dúbravky.

V 73. minutě ale bylo přece jen vyrovnáno a znovu se tak stalo s přispěním chybujícího hráče soupeře. Dúbravka, jenž byl za kvalitní výkony od příchodu z pražské Sparty nedávno odměněn novou smlouvou, si připsal slabší chvilku při snaze zlikvidovat centr Dohertyho, který naneštěstí pro domácí poslal jen k nohám Jonnyho a levý bek Wolves nabídnutou příležitostí beze zbytku využil pohotovou ranou bez přípravy přesně k tyči.

Závěr utkání ještě opepřil nešetrný zákrok Seana Longstaffa na Nevese, který sudí Friend ocenil červenou kartou, a v třetí minutě nastavení mohl zápas strhnout na stranu hostí Doherty po centru Jiméneze, avšak nasměroval svou hlavičku těsně vedle.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Chelsea FC 2:4

26.10.2019 18:30

Góly: 86. Jay Rodriguez, 89. Dwight McNeil - 21. Christian Pulisic, 45. Christian Pulisic, 56. Christian Pulisic, 58. Willian

Londýnská Chelsea prodloužila svou výherní sérii již na sedm zápasů, když si v sobotu večer poměrně hladce poradila s Burnley, které nakonec přehrála v poměru 4:2. O vítězství hostujícího týmu se přičinil především Christian Pulisic, který zaznamenal hned hattrick, čtvrtý gól pak připojil Willian. Za domácí korigovali Rodriguez a Dwight McNeil.

V úvodu to přitom na žádnou jasnou záležitost nevypadalo, domácí velmi dobře napadali a nutili favorita k mnoha ztrátám a nedotaženým akcím. Sami pak do pokutového území Kepy vyslali několik nebezpečných centrů, úvodní gól z této mírné převahy však vytěžit nedokázali. Dost možná klíčový okamžik zápasu následně přišel po dvaceti minutách hry - bek Matthew Lowton totiž na vlastní polovině lacině ztratil míč, kterého se zmocnil Pulisic, na vápně obehrál stopera Tarkowskiho a perfektní střelou na zadní tyč poslal hosty do vedení.

Burnley se ovšem nevzdalo, naopak o chvilku později mohlo být vyrovnáno. Nejprve vrátil přetažený míč z rohového kopu před branku stoper Mee, Ashley Barnes svou hlavičkou však míč do branky nedostal. V ještě větší šanci se ocitl o pár minut později, když tentokrát z malého vápna poslal hlavou míč trestuhodně vedle hostující svatyně. Hosté toto pohrdání příležitostmi potrestali těsně před poločasovou pauzou, kdy se do dalšího úniku dostal opět Pulisic a s přispěním teče domácího stopera podruhé rozvlnil síť.

Svůj hattrick Pulisic dokonal chvíli po poločasové pauze, když si jeho hlavu našel centr Mounta a americký reprezentant neomylně rozvlnil síť. Čtvrtou branku přidal hned o chvíli později Willian, který se na pravé straně rychlou kličkou uvolnil a křížnou střelou nedal domácímu brankáři šanci.

Výsledek 4:0 byl vzhledem k vývoji zápasu a počtu šancí pro domácí nesmírně krutý, těm se alespoň v závěru podařilo konečné skóre alespoň trochu vylepšit. Nejprve se parádní dalekonosnou ranou prosadil Rodriguez, v poslední minutě normální hrací doby se zase za vápnem odhodlal ke střele aktivní McNeil a s přispěním teče Tomoriho upravil na konečných 4:2.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Everton FC 3:2

26.10.2019 16:00

Góly: 15. Pascal Groß, 80. Neal Maupay (pen.), 90+4. Lucas Digne (vl.) - 20. Adam Webster (vl.), 74. Dominic Calvert-Lewin

Hned pět gólů, z nichž dva vlastní, bylo k vidění v rámci desátého kola v Brightonu, kde domácí zdolali Everton, přestože ještě patnáct minut před koncem prohrávali. Na Großův gól hosté odpověděli brankou Calvert-Lewina a Websterovým vlastencem, jenže Maupay brzy srovnal a v závěru trefou do své sítě rozhodl Digne.

Racci otevřeli skóre v patnácté minutě. Gomes fauloval soupeře na nevhodném místě, exekuce následného přímého kopu se ujal Pascal Groß. Ten zřejmě zaskočil Pickforda, neboť jeho plavající střela do míst, kde gólman Toffees stál, rozhodně nebyla nechytatelnou.

Na vyrovnání se nečekalo dlouho. Digne si vzal na starosti zahrání rohového kopu a poslal míč na nabíhajícího Richarlisona. Ten se k němu však nedostal, neboť před ním odehrál míč Adam Webster - bohužel pro něj do své vlastní sítě. Brzy mohl po Richarlisonově centru otočit Walcott, jenže míč špatně zpracoval a poté jen napálil Ryana.

Hned po pauze zase zahrozili domácí, po pěkné individuální akci pálil Alzate těsně vedle. Poté už se z gólu radovali, neboť přihrávku za obranu zužitkoval v nefotbalové pozici Groß. Jenže radost jemu i jeho spoluhráčům zhatil systém VAR, jelikož autor branky nabíhal z ofsajdového postavení.

Do vedení se tak dostali muži z Liverpoolu. Z osy hřiště poslal Holgate bravurní prostrkávačku střídajícímu Calvert-Lewinovi za obranu. Mladý útočník se zorientoval na jedničku a ranou podél Ryana na zadní tyč dal svému týmu výhodu.

Avšak už o několik desítek sekund později Connolly upadl ve vápně. Sudí po konzultaci s videorozhodčím naznal, že došlo k porušení pravidel a nařídil pokutový kop. K tomu se postavil Neal Maupay a střelou doprostřed překonal penaltového experta Pickforda.

Nešťastný zápas v podání Evertonu korunoval v páté minutě nastavení Lucas Digne. Do pokutového území se přiřítil Trossard, jenž hledal spoluhráče na druhé tyči. Do cesty se přihrávce připletl právě Digne, ovšem tak nešťastně, že rozvlnil síť za svým brankářem.

Zatímco Brighton se tak vyšvihl na prozatímní jedenácté minutě, zato Everton je pouhé dvě místa i dva body nad sestupovými příčkami.

Více informací k zápasu

Watford FC - AFC Bournemouth 0:0

26.10.2019 16:00

Góly: -

Ani na desátý pokus se Watfordu nepodařilo zlomit ligovou šňůru bez vítězství. Na domácí půdě proti Bournemouthu vybojovali Hornets pouze bod za bezbrankovou remízu a zůstávají tak s pěti body na samém dně tabulky. Oba týmy měly šance strhnout utkání na svou stranu, ovšem koncovka je shodně zradila stejně jako v minulých týdnech, kdy si Watford i Bournemouth rovněž připsali bezgólové zápasy.

Tým Quiqueho Sáncheze Florese ztrácí na devatenáctý Norwich dva body, ovšem Canaries mají ještě zápas s Manchesterem United k dobru. Ani Bournemouth nemůže být navzdory posunu na osmou příčku s výsledkem spokojen, neboť opět umocnil svou aktuální střeleckou nemohoucnost a neskóroval ani jedinkrát už v třetím po sobě jdoucím zápase.

Domácí přitom do zápasu vlétli po hlavě a po průlomu skóre sahali již v druhé minutě. Brankář Ramsdale totiž vyrazil Deulofeův centr pouze k nohám Abdoulayeho Doucourého, jenž však ve výtečné pozici u penaltového puntíku nezachoval chladnou hlavu a zbrkle přestřelil. Watfordu vzápětí nepomohlo ani brzké vynucené střídání Toma Cleverleyho vinou poraněného kotníku. Po překonání brzkého nátlaku soupeře o sobě vzápětí dali vědět i hosté a po Fraserově rohovém kopu měli úvodní gól ještě blíže na dosah než v případě Doucourého. Cookova hlavička však nakonec skončila jen na břevně a Ben Foster ve zbytku poločasu podržel svůj tým dvěma kvalitními zásahy proti ranám Rica a Groenevelda.

Také po změně stran měli lepší nástup hráči ve žlutých dresech a Ramsdale musel brzy zakročit u pokusu aktivního Deulofeua. Poté se ale utkání proměnilo v nezáživný boj ve středu pole bez větších šancí na obou stranách a živo zase bylo až v závěrečné desetiminutovce. Nejprve Pereyrovo prodloužení rohového kopu jen těsně minulo nabíhajícího Graye na zadní tyči a poté na opačné straně nebezpečně z přímého kopu pálil střídající Harry Wilson, avšak těsně minul. Watford tak po třetí remíze v řadě i nadále zůstává jediným týmem Premier League, který letos stále čeká na vítězství.

Více informací k zápasu

West Ham United - Sheffield United 1:1

26.10.2019 16:00

Góly: 44. Robert Snodgrass - 68. Lys Mousset

Lys Mousset zase jednou ukázal, že nechce vysedávat jen na lavičce. Po vítězné brance proti Arsenalu zazářil francouzský útočník proti dalšímu londýnskému celku a jako střídající hráč zařídil Sheffieldu remízu na West Hamu. Zatímco hosté se posunuli na sedmé místo, domácí zaznamenali další ztrátu, nezvítězili již potřetí v řadě a z předních pozic se propadají do středu tabulky.

Manažer Hammers Pellegrini značně protočil sestavu po nepovedeném utkání na Evertonu. V obraně se vedle Diopa seřadili Zabaleta, Balbuena a Creswell, záložní řadu pak posílili Jarmolenko se Snograssem. Blades v pondělí zaskočili Arsenal, přesto u nich došlo k jedné již zmíněné změně v základní jedenáctce Robinsona za Mousseta.

Sheffiled od začátku ukazoval, že si do Londýna přijel hlavně pro bod. Byli to totiž domácí, kdo se tlačil dopředu. Výsledkem byla Andersonova rána z 24. minuty těsně nad břevno. Pět minut poté ale mohli jít do vedení z ničeho nic hosté. O'Connell sklepl hlavou balón na McGoldricka, jenž byl sám před Robertem, trefil však pouze strážce svatyně West Hamu.

Blades se postupem času začali osmělovat. O'Connell ve 40. minutě podnikl útočný výlet Lundstramovi moc nechybělo, aby pas od spoluhráče uklidil na bližší tyč. O čtyři minuty později ale inkasovali hosté klasického "šatňáka". Po nákopu Roberta si Jarmolenko všiml díry v obraně soupeře, do které si naběhl Snodgrass, jenž překonal vyběhnutého gólmana Hendersona. Kladiváři se celkem zadarmo dostali do vedení.

Devět minut po změně stran našel hostující Fleck Baldocka, jeho ránu Roberto nezkrotil, měl však obrovské štěstí, neboť za ním stál obránce Hammers Creswell, kterému se podařilo odvrátit nebezpečí. Tři minuty poté šel West Ham do rychlého brejku, Anderson si vyměnil míč s Jarmolenkem, v tutovce ale napálil Hendersona.

Píše se 63. minuta, kdy přichází zásadní moment: na trávník se dostává Lys Mousset. Píše se 69. minuta a přichází zásadní moment číslo dvě: Stevens přiklepl míč Moussetovi, jehož umolousaný volej zapadl na zadní tyč - 1:1. Nutno říct, že šlo o vyrovnání zasloužené, domácí toho směrem dopředu v druhé půli moc nevymysleli. Na tomto stavu se až do závěrečného hvizdu nic nezměnilo, a jelikož se již neprosadil ani Sheffield, body se na východě Londýna dělily.

Více informací k zápasu

Manchester City - Aston Villa 3:0

26.10.2019 13:30

Góly: 46. Raheem Sterling, 65. David Silva, 70. Ilkay Gündogan

Manchester City si opět počínal suverénně a doma třemi góly porazil Aston Villu. V první půli se favorit ještě neprosadil, po přestávce už ale třikrát udeřil. Domácí se tak vrátili na druhé místo, hosty pravděpodobně čeká sešup tabulkou.

Oproti duelu v Lize mistrů s Atalantou se do sestavy Citizens dostali pravý bek Cancelo, uzdravený stoper Stones, režisér hry a kapitán v jedné osobě David Silva, jeho jmenovec na křídle Bernardo Silva a útočník Gabriel Jesus. U Villans došlo překvapivě k dvěma změnám v záloze. Hourihanea nahradil Hassan Trézéguet a El-Ghaziho zastoupil Douglas Luiz.

Očekávaný tlak Manchesteru poprvé vznikl v páté minutě, po něm střílel vedl Jesus. Osm minut poté musel brankář Aston Villy Heaton zasahovat proti pokusu Sterlinga. Ve 23. minutě zahrozili také hosté, McGinnovu ránu vyrazil gólman City Ederson a Douglas Luiz se z dorážky neprosadil. Dvě minuty před koncem prvního poločasu pronikl do pokutového území Villans Sterling, předložil míč Davidu Silvovi, který však v obrovské šanci minul bránu.

Necelou po změně stran už ale hosté kapitulovali. Dlouhý nákop propadl do běhu Sterlingovi, který pokořil Heatona a poslal Manchester do vedení. Druhou branky mohl Sterling přidat v 55. minutě po chybě v rozehrávce soupeře, překonal i Heatona, ale na poslední chvíli skvěle zasáhl bránící Mings. Deset minut poté už to ale bylo 2:0. Rohový kop rozehráli Citizens nakrátko a následný střílený centr De Bruyneho propadl přes hradbu těl do sítě.

Za dalších pět minut vedli domácí již o tři branky a znovu se prosadili po rohovém kopu. Balón se ze závaru vykutálel ke Gündoganovi, jenž propálil vše, co mu stálo v cestě. V 87. minutě však způsobil zbytečnou kaňku na výhře City Fernandinho, který se po druhé žluté kartě nechal zbytečně vyloučit. Alespoň čestného zásahu se Villans mohli dočkat v nastavení, jenže Ederson vychytal Davise a uhájil čisté konto.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Leicester City 0:9

25.10.2019 21:00

Góly: 10. Ben Chilwell, 17. Youri Tielemans, 19. Ayoze Pérez, 39. Ayoze Pérez, 45. Jamie Vardy, 57. Ayoze Pérez, 58. Jamie Vardy, 85. James Maddison, 90+4. Jamie Vardy (pen.)

Ralph Hasenhüttl a spolu s ním celý Southampton prožili v páteční předehrávce desátého kola nebývalou noční můru. Saints totiž na domácí půdě proti Leicesteru po brzké brance a vyloučení Ryana Bertranda zcela kapitulovali, čehož rozjetí Foxes beze zbytku využili a extrémní kanonádou se postarali o vítězství 9:0, tedy vůbec nejvyšší gólový rozdíl v moderní historii Premier League. Hlavní zásluhu na triumfu hostí nese duo Vardy-Pérez, kteří si shodně připsali po hattricku.

Zatímco Saints se vinou katastrofálního zhoršení skóre propadli na sestupové osmnácté místo, Leicester naopak pokračuje ve velké jízdě a s dvaceti body alespoň dočasně nakoukl na druhou příčku s pětibodovým odstupem od vedoucího Liverpoolu. Při trápení obvyklých favoritů na pohárová umístění se zdá, že právě tým Brendana Rodgerse by mohl této šance využít a ukořistit postup do Ligy mistrů pro sebe.

O vítězi bylo takřka rozhodnuto již během úvodní dvacetiminutovky. Průlom skóre nastal již v desáté minutě, kdy po pasu Chilwella vypálil Harvey Barnes, a přestože brankář Gunn stačil zasáhnout, Chilwell pokračoval v náběhu a odražený míč zblízka doklepl do sítě. Jen chvíli po restartu hry navíc Ryan Bertrand za nešetrný faul na Péreze uviděl od sudího Marrinera po konzultaci s videorozhodčím červenou kartu a z této šlamastyky se již Saints nedokázali vzpamatovat, ba naopak.

Hosté po zbytek zápasu plně dostáli svému přízvisku lišek a hladově se do letargického soupeře pouštěli ostrými výpady po obou krajích hřiště. Hned v 17. minutě se z hloubi šestnáctky prosadil Youri Tielemans, pouhé dvě minuty nato přidal třetí gól večera po skvělé narážečce právě s Tielemansem Ayoze Pérez a do přestávky pak hosté skórovali ještě dvakrát. Nejprve se podruhé v zápase prosadil Pérez parádní ranou z voleje po Chilwellově přetaženém centru a na samém sklonku poločasu se ke kanonádě připojil i Jamie Vardy, když se v hloubi šestnáctky šikovně uvolnil a zabořil míč do sítě okolo bezmocného Gunna.

Hasenhüttl sice bezprostředně po změně stran zareagoval dvojím střídáním, ovšem ani to nemělo na vývoj hry jakýkoli vliv. Leicester i za jednoznačného stavu 5:0 nepouštěl nohu z plynu, a ještě před uplynutím hodiny hry si připsal další dva slepené góly. Díky excelentnímu pasu Barnese za obranu dokonal hattrick nezastavitelný Ayoze Pérez a sotva minutu nato se z dalšího Chilwellova centru prosadil hlavou trestuhodně nehlídaný Vardy.

V samém závěru se ještě rozhodl přidat na střeleckou listinu i James Maddison povedenou ranou z přímého kopu a na samém sklonku nastavení hloupý Bednarkův faul na Vardyho zařídil anglickému reprezentantovi skvělou příležitost dokonat vlastní hattrick z pokutového kopu, čehož nejlepší střelec letošního ročníku Premier League s přehledem využil a stanovil svým devátým ligovým zásahem rekordní skóre 9:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC1091023:828
2.Manchester City1071232:922
3.Leicester City1062225:820
4.Chelsea FC1062223:1620
5.Arsenal FC1044215:1416
6.Crystal Palace1043310:1215
7.Manchester United1034313:1013
8.Sheffield United103439:813
9.AFC Bournemouth1034313:1313
10.West Ham United1034312:1413
11.Tottenham Hotspur1033416:1512
12.Wolverhampton Wanderers1026213:1312
13.Burnley FC1033414:1512
14.Brighton & Hove Albion1033412:1412
15.Aston Villa1032515:1611
16.Everton FC1031610:1610
17.Newcastle United102356:159
18.Southampton FC102269:258
19.Norwich City1021711:247
20.Watford FC100555:215

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (882)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele