Pohár UEFA: Souhrn zápasů 4. kola ve skupinách

20.12.2007, 22:50, aktualizováno 20.12.2007, 22:50
Komentáře a souhrny
Pohár UEFA za sebou má poslední zápasy skupinové fáze a druhá nejprestižnější klubová soutěž zná všechny účastníky třetího kola. Jedním ze suverénů se stal Everton, který se postaral o vyřazení nizozemského Alkmaaru. Díky výhře nad FC Kodaň postupuje Aberdeen a dále jde i Brann Bergen. Jeden z "Černých Petrů" zůstal na Mladou Boleslav...
Skupina A

AE Larisa - 1. FC Norimberk 1:3

20.12.2007 20:45

Góly: 11. Jozef Kožlej - 45. Ivan Saenko, 57. Marek Mintál, 73. Angelos Charisteas

Norimberk zvítězil v Řecku a vedle postupu se jeho hráči mohou těšit z prémie 400 tisíc eur. Pro Larisu letošní ročník evropských pohárů končí.

Domácí přitom začali dobře a již v jedenácté minutě se ujali vedení, když střelu Kalantzise vrátil do sítě Kozlej - 1:0.

Norimberk potřeboval k jistotě postupu zvítězit a po inkasované brance se jeho hráči nesesypali. Několik nadějných pokusů vyslal na řeckou branku Mintál, ujala se však až šance z poslední minuty první půle. Galitsios při snaze odkopnout míč do bezpečí našel pouze připraveného Saenka a ten začal velký německý obrat - 1:1.

Norimberk pokračoval v aktivní hře a v 57. minutě šel zaslouženě do vedení. To poslal Saenko do úniku Mintála a slovenský reprezentant se tváří v tvář Kipourosovi nemýlil - 1:2.

Domácí odpověděli povedenou střelou Kalatzize, se kterou si poradil Blažek. Larisa v prvním kole dokázala vyřadit Blackburn, ve skupině ale skončila bez bodu. K tomu jí definitivně odsoudila 73. minuta a v ní branka Charistease.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - Everton FC 2:3

20.12.2007 20:45

Góly: 16. Graziano Pellè, 65. Kew Jaliens - 2. Andrew Johnson, 44. Phil Jagielka, 79. James Vaughan

AZ Alkmaar dokázal dvakrát dotáhnout vedení Evertonu, avšak na gól náhradníka Vaughana už odpověď nenašel a podlehl anglickému soupeři 2:3. Historicky vůbec první porážka na DSB Stadion v evropských soutěžích přišla AZ pěkně draho – s Pohárem UEFA se pro tento rok loučí. Naopak hosté potvrdili svou nadvládu v celé skupině a suverénně postupují z prvního místa.

Domácí fanoušci i hráči byli na zápas pořádně nažhaveni, gól Andyho Johnsona z druhé minuty proto připomínal ledovou sprchu. Kanonýr hostů se skvěle uvolnil kolem svého strážce a překvapil brankáře střelou k bližší tyči. DSB Stadion v tu chvíli utichl a Toffees zcela ovládli hřiště.

Jako zázrakem přišla po čtvrthodině hry vyrovnávací branka. Z nevinně vypadajícího centru do vápna dokázal vytěžit maximum Pelle, který nedal svou dobře umístěnou ranou gólmanovi Wesselsovi šanci.

Po vyrovnání převaha Evertonu opadla a Nizozemci dokonce začali pomýšlet na vedoucí gól. Jenže Vormer v dobré pozici neuspěl, a tak přišel z kopaček hostů trest. Vedení jim vrátil Jagielka, jenž po rohovém kopu dorazil do síťě střelu Lescotta.

Do druhého poločasu vtrhl Alkmaar jako blesk a okamžitě zatlačil soupeře do defenzívy. Obrana Evertobnu však byla velmi pevná a svěřenci Davida Moyese dokonce sahali po třetím gólu, jenže Pienaar ani Johnson z brejků neuspěli, a tak v 65. minutě přišel zasloužený druhý gól AZ. Na centrovaný míč nejvýše vyskočil Kew Jaliens a hlavou nasměroval míč tam, kam bylo potřeba.

Deset minut před koncem přišel další a tentokráte již vítězný gól Evertonu. Hrdinou se stal střídající James Vaughan, který zužitkoval pass od Victora Anichebeho a volejem pro svůj tým zařídil zisk všech tří bodů. Závěrečná šance utkání šla na konto Kemy Agustiena, ale když ten trefil jen boční síť, zastavila se evropská domácí neporazitelnost Alkmaaru na čísle 32.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Everton FC (ENG)44009:312
2.1. FC Norimberk (GER)42117:67
3.Zenit Sankt-Peterburg (RUS)41216:65
4.AZ Alkmaar (NED)41125:64
5.AEL Larisa (GRE)40044:100
Skupina B

Aberdeen FC - FC Kodaň 4:0

20.12.2007 20:45

Góly: 47. Jamie Smith, 55. Jamie Smith, 71. Mikael Antonsson (vl.), 83. Ricky Foster

Sionkova Kodaň si přijela na půdu s doposavad jediným bodem posledního Aberdeenu pro nečekanou, o to více pak ostudnou porážku 0:4. Skotské mužstvo se tak na poslední chvíli vyhouplo jak před Kodaň, tak před Lokomotiv Moskva, jenž toto kolo pauzíroval, a může si tudíž užívat historický postup do 3. kola Poháru UEFA. Celé utkání rozhodla pětadvacetiminutovka ve druhé půli, kdy se domácím povedlo soupeře sestřelit třemi góly.

S trochou nadsázky by se dalo i říci, že nejen první půle diváky v hledišti uspávala, ale i že se prakticky jen žlutilo a nic víc. Šancí se dalo zaznamenat opravdu jen malinko, stoprocentní příležitosti chyběly úplně. Zaujala možná v 5. minutě povedená akce, na jejímž konci stála prachmizerná koncovka Millera, a také o půl hodiny později Gronkjaerova střela jen do boční sítě po pasu Sionka. Již zmiňované žluté karty byly přitom rozdány tři. Naštěstí se k nim v druhé půli žádné další nepřidaly. To už se totiž začal hrát fotbal.

Drtivý nástup Aberdeenu do druhého dějství totiž předznamenal totální krach favorita zápasu. Už ve druhé minutě druhého poločasu se totiž ujala chytrá lobovaná střela Smithe. Domácí kanonýr si zaběhl za obranu na dlouhý pas Langfielda, ukázkovým zpracováním na jeden dotek udivil přítomné fandy, stejně tak jako o pár vteřinek později i svým šikovným dalekonosným lobem přes vyběhnutého Christiansena. Akce jako vystřižená z učebnice fotbalu! Stejný hráč pak vykouzlil pro Aberdeen už kompletně senzační vedení. Děkovat za něj ale může celý tým i nahrávajícímu Millerovi, jenž odvedl svou práci neméně dobře jak zakončující Smith – 2:0 pro domácí. To ale ještě zdaleka nebyl konec snového představení domácích, kterým se před tímto střetnutím příliš nevěřilo. 20 minut před koncem totiž dovršil dílo zkázy hostující stoper Antonsson, jenž si přízemní centr Millera srazil za záda svého bezmocného brankáře. O pět minut později mohli opět skórovat hosté, tentokráte však už tam, kam zajisté chtěli. Znovu u ojedinělé šance hostí byl Sionko, ale po jeho pasu pálil Ailton pouze do břevna. V 82. minutě přišla definitivní změna skóre na 4:0. Střídající duo Maguire – Foster zaspolupracovalo a druhý jmenovaný ještě kosmeticky upravil konečný stav utkání.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Panathinaikos FC 2:1

20.12.2007 20:45

Góly: 74. Luis García Sanz, 90. Simão - 34. Dimitris Salpingidis

V souboji o první místo skupiny B uspělo Atlético, které porazilo na domácím stadionu Vicenteho Calderona Panathinaikos Atény v poměru 2:0 a v tabulce předskočilo řecký klub o jeden bod. Madridský tým dokázal utkání vyhrát i přesto, že ještě dvacet minut před koncem zápasu prohrával a posledních deset minut dohrával bez vyloučeného Raula Garcíi.

První příležitost si vypracovali hostující fotbalisté, s Papadopoulosovou střelou si poradil brankář Abbiati. Domácí odpověděli zblokovanou střelou Maxiho těsně vedle. Následně pálil po přihrávce Aguera ze střední vzdálenosti Raul García, hostující gólman Malarz si s pokusem záložníka bez problému poradil. Po půlhodině hry střílel Maxi z přímého kopu nad branku klubu z Atén. Ve 34. minutě se Panathinaikos ujal vedení, Antonio Lopez špatně odhlavičkoval míč, Dimitrios Salpigidis využil zaváhání obránce Atlétika a přesnou střelou překonal Abbiatiho. V závěru poločasu střílel mimo branku hostující Mattos.

Druhá půle začala nepřesnou střelou Loukase Vyntry. Atlétiko však bylo aktivnější a zaslouženého vyrovnání se dočkalo v 74. minutě, kdy Forlan našel vtipnou přihrávkou Luise Garcíu, jenž z malé vzdálenosti neměl problém překonat brankáře Malarze. Deset minut před koncem uviděl červenou kartu za tvrdý faul a následné protesty Raul García. I v deseti se domácí tlačili do koncovky, pokus Sergia Aguera zlikvidoval Malarz. V samém závěru utkání fauloval Morris útočícího Aguera a Atlético mělo k dispozici standardní situaci. K přímému kopu se postavil Simao a portugalský záložník naložil s nabídnutou možnosti nejlépe jak mohl, v poslední minutě tak zajistil Atlétiku vítězství a zároveň prvenství ve skupině B.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Atlético Madrid (ESP)43109:410
2.Panathinaikos Atény (GRE)43017:29
3.Aberdeen FC (SCO)41125:64
4.FC Kodaň (DEN)41031:73
5.Lokomotiv Moskva (RUS)40224:72
Skupina C

ACF Fiorentina - FK Mladá Boleslav 2:1

20.12.2007 20:45

Góly: 44. Adrian Mutu (pen.), 67. Christian Vieri - 60. Jan Rajnoch

Fotbalisté Mladé Boleslavi se rozloučili s letošním ročníkem Poháru UEFA po dnešní prohře 1:2 v posledním utkání základní skupiny ve Florencii. Středočechy mohla ve hře o jarní vyřazovací boje udržet jen výhra, ovšem proti pátému týmu italské ligy to byl úkol nad jejich síly.

Mladá Boleslav sice dnes po hodině hry dokázala díky trefě Rajnocha odpovědět na vedoucí gól Mutua z penalty z konce první půle, ale hosty z poháru definitivně poslal vítězný gól střídajícího Vieriho v 67. minutě. Na vyřazení svých krajanů se podílel i reprezentační obránce Tomáš Ujfaluši, který odehrál celý zápas.

V toskánské metropoli se popasovaly týmy, které v posledních týdnech nepotkala oslnivá forma, ale dnešní zápas zastihl v evidentně lepším rozpoložení florentské "Fialky". Ty odmítly hrát na udržení postupové remízy, ale naopak od začátku bušily do obranného boleslavského valu. Ten sice v úvodu pracoval spolehlivě, ovšem velkou komplikací byla pro hosty útočná fáze.

Středočeši po zisku míče nebyli schopni ho vůbec udržet proti vysoce postavenému presinku Fiorentiny, rychle jej odevzdávali soupeři a poznali, jak těžké je hrát bez kapitána a dirigenta hry Matějovského, který nemohl nastoupit kvůli žlutým kartám. Jedinou povedenou akcí Mladé Boleslavi byl průnik Kaliny z levé strany ve 12. minutě, ovšem jeho přízemní pas stačil těsně před Mendym odvrátit kapitán Dainelli.

Boleslav ztratila hodně sil při pokrývání útočných akcí domácího útočného tria, kde poutali hodně pozornosti hlavně Pazzini s Mutuem. Právě druhému jmenovanému sebral po 20 minutách hry gólovou střelu od kopačky pohotovým vyběhnutím Pižanowski. Ten jinak spolehlivý výkon málem hodně pokazil šest minut před poločasem, po jeho chybné rozehrávce mohl udeřit Semioli, jenže jeho oblouček ze 40 metrů se snesl těsně vedle opuštěné branky.

Hosté ale to nejhorší v první půli za sebou zdaleka neměli. Ve 44. minutě totiž bek Procházka zbytečně tvrdě zahrál tělem do Pazziniho a boleslavští se jenom mohli divit proti nařízení penalty. K ní se postavil Mutu a drzým obloučkem srazil Středočechy před odchodem do kabin.

Na stadionu Artemia Franchiho se v tu chvíli rozhostila úleva a možná i na domácí fotbalisty, kteří nevyhráli ani v jednom z posledních sedmi zápasů, zřejmě dolehl bezstarostný pocit z dalšího průběhu zápasu. Zvláště poté, co v další slušné příležitosti hlavičkoval jen těsně nad Gobbi.

Boleslav ale po čtvrt hodině dokázala Fiorentinu rychle vrátit do střehu. Domácí totiž na levé straně lehkovážně ztratili míč, Sedláček ve středu pole našel volného Rajnocha a nový boleslavský kapitán krásnou ranou do šibenice z 25 metrů vdechl vyrovnáním svému týmu novou naději. A hosté na chvíli uvěřili, že po říjnovém triumfu v Palermu mohou překvapit i další tým ze Serie A na jeho výsostném území.

Hosté drželi favorita v nejistotě ale jen sedm minut. Fiorentina si dokázala najít pravou chvíli na to, aby našla volné místo v obraně soupeře. Záložník Liverani svým dalším chytrým pasem přelstil ofsajdovou past českého mužstva a věhlasný útočník Vieri nekompromisní ranou do šibenice ukázal, že při svých čtrnácti různých angažmá nasbíral mnoho zkušeností.

Za pět minut mohl Vieri definitivně rozhodnout, jenže po výtečném pasu neudržitelného Mutua vypálil zblízka nad bránu. Domácí to však mrzet nemuselo, v závěru si vítězství bezpečně pohlídali a mohou se těšit na páteční los vyřazovacích bojů.

Více informací k zápasu

AEK Atény - Villarreal CF 1:2

20.12.2007 20:45

Góly: 68. Rivaldo - 40. Rio Mavuba, 69. Jon Dahl Tomasson

Villarreal zvítězil v Aténách a udržel si první příčku v tabulce skupiny C. Postupuje také AEK, jemuž účast ve třetím kole zajistila především výhra v Mladé Boleslavi.

Jako první o sobě dali vědět domácí, s pokusem Rivalda však Lopez příliš problémů mít nemohl a také neměl. Do sestavy Villarrealu se nedávno vrátil kanonýr Giuseppe Rossi, který ve 22. minutě řádně protáhl Macha. Jako další neúspěšně pokoušel střeleckou štěstěnu Javi Venta, nadějný lob Tomassona poté skončil nad. Španělský celek na trávníku místy až dominoval a domácí hodně dlouho držel nad vodou Macho, na něhož ve 38. minutě nevyzrál ani Fernandez. Rakouský brankář nakonec v první půli přece jenom kapituloval, ve 40. minutě totiž za jeho zády skončila ne právě nejpovedenější střela Mavuby - 0:1.

V 57. minutě mohl španělské vedení zdvojnásobit Fernandez, jenomže jeho trestnému kopu se do cesty postavilo břevno. Domácí po změně stran přece jenom přidali a v 68. minutě se dočkali vyrovnání. O to se postaral Rivaldo, proti jehož rána z trestného kopu neměl Lopez nárok - 1:1.

Řecká radost nevydržela ani šedesát vteřin, již v 69. minutě se totiž po přihrávce Franca dostal k zakončení Tomasson a střela dánského útočníka skončila v síti - 1:2. AEK již sílu na odpověď nenašlo, přesto nemusí truchlit a díky výhře Fiorentiny nad Mladou Boleslaví postupuje dále.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Villarreal CF (ESP)43107:310
2.ACF Fiorentina (ITA)422010:48
3.AEK Atény (GRE)41214:45
4.FK Mladá Boleslav (CZE)41035:63
5.IF Elfsborg (SWE)40133:121
Skupina D

Stade Rennes - Dinamo Záhřeb 1:1

20.12.2007 20:45

Góly: 88. Stéphane Mbia - 57. Ognjen Vukojević

Francouzské Rennes vidělo souboj dvou neúspěšných týmů. Domácí ani fotbalisté chorvatského klubu se do další fáze soutěže nepodívají, což vyvolalo radost v táboře nrského šampiona Brann Bergen.

Za hosty zahrozil již v první minutě Modrič a jeho trestný kop prolétl těsně nad břevnem. Domácí si s odpovědí dali řádně na čas a chorvatskou branku ohrozili až ve 25. minutě, kdy po Briandově přihrávce pálil mimo Pagis. Ve 41. minutě přišla nejzajímavějčší situace prvního poločasu. Modrič dobře potáhl míč a z hranice pokutového území vyslal povedenou ránu, se kterou si však Pouplin poradil.

Hosté byli lepším týmem a navrch měli i po změně stran. V 57. minutě se pak dočkali zasloužené odměny. To se na pravé straně uvolnil Mandžukič, nacentroval do šestnáctky a Vukojevič mířil přesně - 0:1.

Rennes na inkasovanou branku zareagovalo zvýšenou aktivitou v útoku a o několika něproměněných příležitostech bylo blízko k vyrovnání v 86. minutě poté, co Santos Carlos fauloval v pokutovém území Pagise. K exekuci penalty se postavil Cheyrou, jenomže brankář Koch jeho pokus vystihl a vyrazil mimo. Domácí se vyrovnání nakonec přece jenom dočkali. V 88. minutě si na chytrou přihrávku Ekoka naběhl M'bia a svým zakončením nedal Kochovi ani tu nejmenší šanci - 1:1.

Více informací k zápasu

Hamburger SV - FC Basilej 1:1

20.12.2007 20:45

Góly: 73. Ivica Olić - 58. Ivan Ergić

Oba soupeři měli před tímto duelem postup jistý. Hrálo se ale o první místo ve skupině. Pokud chtěla Basilej obsadit vedoucí pozici, musela na hřišti Hamburku vyhrát. Domácí byli po většinu zápasu lepší, přesto se musejí smířit s výsledkem 1:1, první místo si však udrželi.

HSV se od začátku zápasu chopilo otěží a snažili se utkání co nejrychleji rozhodnout. Již ve 2.minutě měli po Van der Vaartově centru šanci otevřít skóre Nigel de Jong a Bastian Reinhardt, ale ani jeden proti hostujícímu gólmanovi neuspěl. V 15. minutě se tato situace opakovala, měla bohužel pro HSV stejný konec. Čtvrt hodinky před koncem první půle měl obrovskou šanci Ivica Olič, ale z pěti metrů nedokázal míč hlavou usměrnit mezi tři tyče. Těsně před koncem poločasu rozhodčí nepískl jasnou penaltu na chorvatského útočníka. O poločase tedy i přes velký tlak domácích zůstával stav 0:0.

Druhou půli začali domácí stejně, jako skončili tu první. Drtivý tlak neustával a navíc ve 49. minutě uviděl hráč Basileje Reto Zanni po faulu na Kompanyho druhou žlutou a musel předčasně do sprch. V 58. minutě zaspala domácí obrana, když nechala na penaltě úplně volného Ergice a ten přesně věděl, co s míčem. Basilej tak z ničeho nic šla do vedení 0:1. Zhruba deset minut trvalo domácím, než se z tohoto šoku oklepali. Hru Hamburku výrazně oživil Romeo Castelen, který přišel na hřišti dvacet minut před koncem. Byl to právě on, kdo naservíroval skvělou přihrávku Oličovi a ten se nemýlil, 1:1. Do konce zápasu se nic víc nestalo a tak se oba týmy rozešly smírně.

Domácí trenér Huub Stevens po zápase řekl: "Obvzlášť v prní půli jsme měli hodně šancí, i proto bychom si vítězství zasloužili. Basileji se povedlo skórovat z jediné šanci, kterou měla. I přesto jsem spokojený, jelikož se z toho tým dokázal oklepat a zaslouženě vyrovnal."

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Hamburger SV (GER)43107:110
2.FC Basilej (SUI)42203:18
3.Brann Bergen (NOR)41123:44
4.Dinamo Záhřeb (CRO)40222:52
5.Stade Rennes (FRA)40222:62
Skupina E

Toulouse FC - Spartak Moskva 2:1

19.12.2007 20:45

Góly: 41. Francileudo Santos, 53. Francileudo Santos - 61. Artjom Dzjuba (pen.)

Toulouse FC zvítězil v dnešním utkání nad Spartakem Moskva 2:1, když se dvakrát trefil Santos. Domácí si tak připsali první body do tabulky skupiny E. Celkově však skončili na posledním místě se třemi body. Ve druhém utkání skupiny zvítězil Bayern Leverkusen nad FC Curych 5:0 a odsunul tak Spartak Moskva, který měl již jistý postup ze skupiny, na druhou příčku.

Hosté z Moskvy nastoupili do utkání s řadou změn. Neobjevili se ani čeští reprezentanti Radek Kováč s Martinem Jiránkem.

První poločas byl ve znamení domácích, kteří měli přece jenom větší motivaci než hosté. Díky tomu si vytvořili několik šancí, ale žádná se neujala. Když už se zdálo, že oba týmy půjdou do kabin za nerozhodného stavu, přišel pro hosty šok. Domácí šli do vedení ve 41. minutě trefou Santose. Ten obdržel krásnou přihrávku v pokutovém území od Bryana Bergougnouxe a ranou pravačkou se nemýlil.

I po přestávce to byli domácí, kdo udával ráz zápasu. Svůj druhý gól opět zaznamenal Santos a Toulouse byl velmi blízko prvním bodům ve skupině. Jenže o sedm minut později dostal Spartak Moskva šanci vrátit se do zápasu. Dzyuba byl faulován v pokutovém území brankařem domácích Riou a sám postižený snížil v 61. minutě na 1:2 ze značky pokutového kopu.

Domáci ale i nadále drželi zápas ve svých rukou. I po obdržené brance byli lepším týmem a zápas měli pod kontrolou. Toulouse tak oslavil první a zároveň poslední body v tomto ročníku Poháru UEFA.

Více informací k zápasu

FC Curych - Bayer Leverkusen 0:5

19.12.2007 20:45

Góly: 19. Vratislav Greško, 23. Dmitrij Bulykin, 50. Tranquillo Barnetta, 57. Dmitrij Bulykin, 80. Stefan Kießling

Velkou ostudu si udělal FC Curych v posledním zápase základních skupin Poháru UEFA, který na domácí půdě podlehl Bayeru Leverkusen 0:5. Přestože měli soupeři Sparty postup jistý, nemohli si dovolit tento zápas vypustit, jelikož jim šlo o umístění ve skupině a výhodnější pozici při rozlosování vyřazovací části.

Domácí se museli obejít kvůli zranění bez těchto hráčů: Stucki, Staubli, Tihinen, da Costa, Hassli, Lattmann. Trenér hostů Michael Skibbe postrádal v kádru zraněné Adlera, Schneidera, Vidala, Schweglera, Papadopoulose a Carstena Ramelowa.

Začátek zápasů byl hodně nudný, hra postrádal náboj. Vypadalo to, jako by hráči museli odehrát tento zápas z donucení. První střela přišla až v 19. minutě zápasu a hned byla gólová. Z přímého kopu se trefil slovenský obránce Greško, 0:1. Další gól na sebe nenechal dlouho čekat, poprvé skóroval v dresu Bayeru Bulykin. Ve 38. minutě měl první šanci domácích Chikhaoui. Mladík, o kterého se velmi vážně zajímá Bayern Mnichov, však nestačil včas vystřelit a jeho střela byla zblokována.

I začátek druhé půle byl stejně tak neatraktivní jako ten první. Opět to byli hosté, kteří se mohli radovat ze třetí vstřelené branky, kterou dal Švýcar Barnetta. V 57. minutě se prokázala nesehranost domácí obrany, které výrazně chyběl zraněný kapitán Tihinen. Bulykin si obehrál dva domácí obránce a opět se nemýlil, 0:4. Domácí se na nějaký výraznější odpor nezmohli, a tak udeřil deset minut před koncem znovu Bayer. Když už to vypadalo, že má domácí brankář Leoni míč pevně v moci, srazil se s obráncem Stahelem, toho využil Kiessling a vstřelil pátou branku hostujícího celku. Ten si tak v klidu zastřílel a z Curychu si odváží tři body. Leverkusen vyhrál skupinu E, Curych nakonec obsadil třetí místo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayer Leverkusen (GER)43018:29
2.Spartak Moskva (RUS)42114:37
3.FC Curych (SUI)42024:76
4.Sparta Praha (CZE)41124:54
5.Toulouse FC (FRA)41034:73
Skupina F

Bayern Mnichov - Aris Soluň 6:0

19.12.2007 20:45

Góly: 25. Luca Toni, 38. Luca Toni, 64. Luca Toni, 66. Luca Toni, 78. Christian Lell, 81. Philipp Lahm

"Vždycky když řeknu, že jsem 100% připravený, nedám gól. Řeknu tedy radši, že nejsem na 100% připravený," prohlásil italský střelec Luca Toni na předzápasové konferenci. A udělal dobře, jelikož se mi proti Arisu podařilo vstřelit hned 4 branky. Bayern prokázal svou kvalitu a zápas vyhrál s přehledem 6:0.

Hned od začátku bylo vidět, kdo v Allianz Aréně bude určovat tempo. Bayern se do svého soupeře zakousl a v prvním minutách měli šance Lahm, Lucio a Klose. Ani jednu ale domácí nedokázali proměnit. Ve 12. minutě ukázali hosté z Řecka, že fotbal rozhodně hrát umějí. Ve vápně se k míči dostal Ivic, ale ztroskotal na výborném Kahnovi. Poté tempo trochu opadlo a Bayern začal opět postupně získávat kontrolu nad zápasem. Ve 25. minutě se dočkal první branky. Po levé straně se uvolnil Ribery, jeho centr neudržel brankář Chalkias a pro Toniho nebyl problém uklidit míč do prázdné branky. Další branku vstřelil Ital sedm minut před koncem první půle a byla skoro stejná jako první. Ribery centroval, Klose hlavičkoval, Chalkias neudržel a Toni dal gól.

Začátek druhé půle se hrál v klidném tempu bez větších šancí na obou stranách. Další branka totiž přišla až v 64. minutě - a opět byl u toho Luca Toni. Po Riberyho střele byl v pravý čas na pravém místě, dlouho neotálel a přesně zakončil, 3:0. O tři minuty později vedl Bayern již o čtyři branky, a zase Toni. Jaké to je dát gól, si mohl v 78. minutě vyzkoušet Christian Lell, který se přesně trefil po skvělé akci Podolskiho. Bayern stále němel dost, diváci oslavovali každý kontakt s míčem. Gólový účet dnešního večera uzavřel Phillip Lahm, který se rozběhl po levé straně a nikým neatakován neměl problém se zvýšením skóre na 6:0.

Diváci se v Allianz Aréně rozhodně nenudili. Bayern se po menší krizi v Bundeslize opět vrátil do strarých kolejí, Aris Soluň s přehledem porazil a skončil tak na prvním místě v tabulce skupiny F. Na Aris zbylo až čtvrté nepostupové místo.

Více informací k zápasu

SC Braga - FK Crvena Zvezda 2:0

19.12.2007 20:45

Góly: 11. Roland Linz, 66. Wender

Sporting Braga dnešním vítězstvím 2:0 nad Crvenou Zvezdou Bělehrad stvrdil svůj postup do další fáze Poháru UEFA ze druhého místa skupiny F. Byla to první výhra pro Portugalce v letošním ročníku Poháru UEFA, předchozí zápasy skončily remízou. Pro hosty to byl další nepovedený zápas a ve skupině skončili na posledním místě bez bodového zisku, s hrozivým skoré 2:9. Před Bragu se dostal jen Bayern Mnichov, který rozdrtil v posledním utkání Aris Soluň 6:0.

Karty byly před utkáním jasně rozdány. Pokud se Sporting Braga nechtěl spoléhat na výsledek druhého zápasu musel zvítězit. Hned od začátku se tlačil do ofenzívy a už v první minutě zahrával rohový kop. Úvodní tlak přinesl ovoce v 11. minutě, když se trefil Roland Linz pravačkou do spodní části branky. Na gól mu přihrál Wender, který unikl po levé straně. Hosté se snažili odpovědět hlavičkou Segunda Castilla, ale brankář domácích Paulo Santos byl na místě. Poté se domácí uklidnili a do dalších šancí vyráželi ze zabezpečené obrany. Ty už však zůstaly nevyužity. Do kabin se tak šlo lépe domácím, kteří měli postup na dosah.

V 66. minutě začal nabírat postup ještě reálnějších rozměrů. Do dvougólového trháku dostal Sporting Wender. Ten nedal šanci brankáři hostí Zoranu Banovičovi, když skóroval střelou levačkou z levé strany pokutového území. To byl pro Crvenou Zvezdu direkt, na který již nenašla do konce utkání odpověď. Po zbytek zápasu byli hosté v tlaku, ale šance byly nevyužity, jako ta Hernana Barcose, který se snažil ranou z dálky překvapit brankáře Santose. Domáci si v závěru vychutnali postup se svými fanoušky, kteří neúnavně povzbuzovali svůj tým a mohou se tak těšit na pátek, kdy se dozví jméno dalšího soupeře.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayern Mnichov (GER)422012:58
2.Sporting Braga (POR)41305:36
3.Bolton Wanderers (ENG)41305:46
4.Aris Soluň (GRE)41215:85
5.Crvena Zvezda Bělehrad (SRB)40042:90
Skupina G

Hapoel Tel-Aviv - Aalborg BK 1:3

19.12.2007 20:45

Góly: 45. Fábio Juniór - 27. Kasper Risgård, 50. Michael Jakobsen (pen.), 66. Thomas Enevoldsen

Jedině vítězství nad dánským soupeřem dávalo domácím naději na postup do další fáze. Slavné dny Hapoelu jsou však minulostí. V současnosti je Hapoel až na 12. místě v lize a bídnou formu potvrdil i v existenčním zápase na evropské půdě.

Vstup do zápasu měli domácí velmi dobrý. Po šesti minutách ale odzvonilo izraelský nápor břevno Fabia Juniora. Pak se hra vyrovnala a šance se začaly střídat na obou stranách. První ránu postupovým ambicím Hapoelu zasadil v 27. minutě Kasper Risgård, když zhruba z deseti metrů uklidil volejem Canův centr z pravé strany za Enyeamova záda. Zaskočení domácí se dlouho nenacházeli odpověď, ale do kabin se nakonec šlo za nerozhodného stavu. Gól naděje vstřelil pěknou ranou z dálky nejaktivnější domácí fotbalista Fábio Junior.

Krátce po přestávce ale Hapoel inkasoval druhý zdrcující úder. Nsubu v 50. minutě fauloval ve vápně Curtha a nařízenou penaltu Michael Jakobsen napálil levačkou do středu branky - 1:2. Domácí křečovitá snaha přinášela jen další šance pro Aalborg, a když v 66. minutě Risgård přihrál Thomasi Enevoldsenovi, který zvýšil na 3:1 pro hosty, bylo prakticky rozhodnuto.

Dánové díky tříbodovému zisku přeskočili Hapoel v tabulce, ale šlo vlastně jen o kosmetickou změnu. Páteční nyonský los dalšího kola se ani jednoho týmu týkat nebude.

Více informací k zápasu

Getafe CF - RSC Anderlecht 2:1

19.12.2007 20:45

Góly: 6. Pablo Hernández, 50. Fabio Celestini - 90. Cyril Théréau

V posledním kole základní skupiny "G" Poháru UEFA porazilo Getafe na svém stadionu Anderlecht Brusel těsně 2:1 a bez ohledu na výsledek zápasu Hapoel Tel-Aviv - Aalborg BK si zajistilo postup do jarní části poháru. Nejprve se v domácím týmu prosadili Pablo Hernandez a Fabio Celestini a v poslední minutě utkání snížil za hosty Cyril Thereau.

První branka padla již v šesté minutě zápasu. Domácí útočník Pablo Hernandez se z dvanácti metrů trefil přesně k pravé tyči a českému brankáři Zítkovi nedal šanci. Zbytek první půle byl relativně bez dalších šancí. Zahrozil pouze hostující Jonathan Legear, jehož střela šla však nad Abbondanzieriho branku a poté měl jedinečnou příležitost vyrovnat Jan Polák, který hlavičkou orazítkoval břevno.

Pět minut po zahájení druhého dějství musel Daniel Zítka lovit míč z brány podruhé. Pablo z levé strany nacentroval míč na Celestiniho, který ránou k tyči zvýšil náskok Španělů na 2:0.

Do příležitosti se také potom dostal střídající hráč Belgičanů Mbo Mpenza. Ale jeho pokus z dalekých osmnácti metrů brankář Roberto Abbondanzieri zneškodnil. Když se blížil konec utkání a vypadalo to, že Getafe už zápas dohraje s nulou, Anderlechtu se podařilo snížit. V devadesáté minutě našel Ahmed Hassan centrem Thereaua, a ten zajistil hostům čestný gól.

Kromě Getafe se na jarní fázi Poháru UEFA může těšit i jeho dnešní soupeř Anderlecht Brusel. Díky výhře Aalborgu na půdě Hapoelu Tel-Aviv postupují Belgičané z třetího místa.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Getafe CF (ESP)43017:59
2.Tottenham Hotspur (ENG)42117:57
3.RSC Anderlecht (BEL)41215:45
4.Aalborg BK (DEN)41127:74
5.Hapoel Tel-Aviv (ISR)41033:83
Skupina H

Galatasaray SK - Austria Vídeň 0:0

19.12.2007 20:45

Góly: -

Galatasaray v posledním utkání skupiny sice jen remizoval s Austrií Vídeň, ale i to mu stačilo k postupu do dalších bojů v pohárové Evropě. Pomohla jim k němu domácí prohra Panioniosu s Bordeaux.

Domácí na dálku bojovali s Panioniosem Atény, který měl před utkáním náskok jednoho bodu. Do první šance zápasu se dostal domácí Sukur, jeho pokus brankář Austrie Fornezzi vyrazil a z následné dorážky střílel Yaman, branku ale netrefil. Další příležitost ke vstřelení branky měl Sarioglu, vídeňského gólmana však překonat nedokázal.

V druhém poločase domácí zvýšili tempo hry, na překonání výtečného Fornezziho ale recept nenašli. Střelu Nondeho zlikvidoval gólman hostů a na kopačky hráčů Galatasaraye se začala lepit nervozita. Nikdo nechtěl spoléhat na výsledek utkání mezi Panioniosem a Bordeaux.

Domácí nakonec zachránili Francouzi, kteří dokázali v Řecku vyhrát a poslali Galatasaray do dalších bojů. Turci dostali šanci zopakovat svůj úspěch ze sezóny 1999 – 2000, kdy se jim Pohár UEFA podařilo vyhrát.

Více informací k zápasu

Panionios FC - Girondins Bordeaux 2:3

19.12.2007 20:45

Góly: 6. Rafik Djebbour (pen.), 20. Grigoris Makos - 40. Fernando Cavenaghi, 75. Fernando Cavenaghi, 87. Wilfried Moimbé

Argentinský útočník hostů Fernando Cavenaghi zavelel ke konci první půle k obratu a dvěma góly pomohl k jeho završení. Bordeaux tedy díky dalšímu vítězství skončí v základní skupinu Poháru UEFA na první příčce, a to bez ztráty bodu.

Hosté nezačali utkání nejlépe. Už po pěti minutách hry fauloval ve vápně Bruno Manga Djebourra a sám postižený nařízenou penaltou s klidem proměnil ve vedoucí gól Řeků. Panionios po vstřelené brance nehodlal usnout na vavřínech a dále se pokoušel o ofenzivní výpady. Střela Ivici Majstoroviče letěla těsně mimo branku Bordeaux. Ve dvacáté minutě se dostal k míči Makos a svůj volej namířil tak přesně, že se míč už podruhé zastavil o síť hostující branky, 2:0. Makos vycítil možnost opravdu se blýsknout a jeho další pěknou ránu musel likvidovat hostující golman Valverde. Poté se ke slovu konečně dostali i hosté. To Königa v brance Panioniosu vystrašil Pierre Ducasse. Už už to vypadalo na velmi radostnou přestávku z pohledu domácích. Jenže pět minut před koncem prvního poločasu se do přímého volného kopu opřel Fernando Cavenaghi a když jeho první pokus zblokovala zeď, napodruhé se z dorážky nemýlil a vstřelit tak kontaktní branku.

Druhý poločas otevřel ten samý hráč, co uzavřel půli první. Cavenaghi se znovu naplno opřel do střely a jeho pokus před brankou odvracel domácí bek Marcello Pletsch. Jenže argentinskému útočníkovi se vstřelit druhý gól přece jen povedlo. Když ho skvěle uvolnil Benoit Tremoulinas, neměl těžkou práci a v 75. minutě srovnal. Ke konci utkání už byli domácí hodně vyčerpaní a Francouzům už prakticky v ničem nestačili. V tu chvíli by bod za remízu brali všema deseti. Jenže to by si do řecké metropole nesměli hosté přivézt skvěle hrajícího Cavenaghiho. Ten tři minuty před koncem utkání ostře pálil, König sice tento míč vyrazil, ale jen k úplně volnému Wielfriedu Moimbemu a ten poslal všechny tři body do Bordeaux.

Hosté si potvrdili první místo ve skupině H, Panionios naopak v pohárech končí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Girondins Bordeaux (FRA)44009:512
2.Helsingborgs IF (SWE)42118:57
3.Galatasaray SK (TUR)41126:54
4.Panionios Atény (GRE)41124:74
5.Austria Vídeň (AUT)40131:61

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

losování LM a poháru UEFA, už se těším.

Reagovat
smazaný uživatel

houby už zitra.Dávají to někde v televizi??

Reagovat
Shevchenko

Zítra 12:00 LM a 13:00 UEFA

Reagovat
Shevchenko

Zapomněl jsem, Eurosport

Reagovat
smazaný uživatel

bezva. dík moc.

Reagovat
Shevchenko

Takže Slavia proti Norimberku, Panathinaikosu, Fiorentině, Basileji, Spartaku, Braze, Tottenhamu nebo Helsingborgs. Hlavně ať to není Tottenham nebo Fiorentina (ani Spartak by nemusel být). Pokud s těch tří nikoho nedostanou, tak mají velkou šanci na postup.

Reagovat
smazaný uživatel

no nic moc na výběr teda nemají .. Nejlepší by byla podle mne Braga nebo Helsingborgs

Reagovat
smazaný uživatel

Můj tip je Slavie proti Tottenhamu (návrat Radka Černého na místo činu) nebo proti Norimberku (Slavie znovu proti Blažkovi + Galásek, Mintál, Vittek).

Reagovat
smazaný uživatel

A u Norimberka možná i navíc Koller!

Reagovat
P8P

a bohužel slavia dostala tottenham

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele