základní skupiny - skupina A, 5. kolo
20.12.2007 20:45 CET
2 : 3
(1:2)

Reportáž

AZ Alkmaar - Everton FC 2:3

AZ Alkmaar dokázal dvakrát dotáhnout vedení Evertonu, avšak na gól náhradníka Vaughana už odpověď nenašel a podlehl anglickému soupeři 2:3. Historicky vůbec první porážka na DSB Stadion v evropských soutěžích přišla AZ pěkně draho – s Pohárem UEFA se pro tento rok loučí. Naopak hosté potvrdili svou nadvládu v celé skupině a suverénně postupují z prvního místa.

Domácí fanoušci i hráči byli na zápas pořádně nažhaveni, gól Andyho Johnsona z druhé minuty proto připomínal ledovou sprchu. Kanonýr hostů se skvěle uvolnil kolem svého strážce a překvapil brankáře střelou k bližší tyči. DSB Stadion v tu chvíli utichl a Toffees zcela ovládli hřiště.

Jako zázrakem přišla po čtvrthodině hry vyrovnávací branka. Z nevinně vypadajícího centru do vápna dokázal vytěžit maximum Pelle, který nedal svou dobře umístěnou ranou gólmanovi Wesselsovi šanci.

Po vyrovnání převaha Evertonu opadla a Nizozemci dokonce začali pomýšlet na vedoucí gól. Jenže Vormer v dobré pozici neuspěl, a tak přišel z kopaček hostů trest. Vedení jim vrátil Jagielka, jenž po rohovém kopu dorazil do síťě střelu Lescotta.

Do druhého poločasu vtrhl Alkmaar jako blesk a okamžitě zatlačil soupeře do defenzívy. Obrana Evertobnu však byla velmi pevná a svěřenci Davida Moyese dokonce sahali po třetím gólu, jenže Pienaar ani Johnson z brejků neuspěli, a tak v 65. minutě přišel zasloužený druhý gól AZ. Na centrovaný míč nejvýše vyskočil Kew Jaliens a hlavou nasměroval míč tam, kam bylo potřeba.

Deset minut před koncem přišel další a tentokráte již vítězný gól Evertonu. Hrdinou se stal střídající James Vaughan, který zužitkoval pass od Victora Anichebeho a volejem pro svůj tým zařídil zisk všech tří bodů. Závěrečná šance utkání šla na konto Kemy Agustiena, ale když ten trefil jen boční síť, zastavila se evropská domácí neporazitelnost Alkmaaru na čísle 32.

Autor: Petr Kilian / goal.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

ten Everton je fakt slušný.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdepak, AZ Alkmaar už nemá takovou formu jako vloni. Naopak mne překvapil Everton, uvidíme, jak na tom bude v další fázi.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele