osmifinále - 1. zápasy
12.03.2020 18:55 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Istanbul Başakşehir zdolal dánskou Kodaň gólem z penalty a vytvořil si nadějnou pozici do odvety

Turecký Başakşehir potvrdil úlohu favorita v úvodním osmifinále Evropské ligy, nicméně dánská Kodaň jasně ukázala, že se s ní musí počítat. V Istanbulu dlouho držela se svým rivalem krok a zdálo se, že vybojuje cennou remízu, jenomže těsně před koncem základní hrací doby inkasovala z pokutového kopu. Jediným střelcem utkání se stal bosenský záložník Edin Višća, jenž v minulém dvojzápase s portugalským Sportingem skóroval hned třikrát.

Jestliže se příští týden bude hrát odveta, tak poslední dánský mistr rozhodně nebude bez šance na postup. Utkání se jako jedno z mála hrálo před zaplněnými tribunami a domácí se od samého začátku snažili podpory fanoušků využít. První větší možnost si vypracovali už po necelých devíti odehraných minutách, kdy z osmnácti metrů napřáhl právě Višća a trefil před sebou stojícího Crivelliho, od něhož se míč odrazil do pravé tyče.

Po následném rohovém kopu od Višći se ve středu pokutového území protivníka dostal k hlavičce Epureanu a dobře mířil k levé konstrukci, ovšem skvělý zákrok na poslední chvíli předvedl gólman Johnsson a těsně před brankovou čarou ukryl balón ve svých rukavicích. Hosté předvedli první náznak šance přesně po půlhodině hry, ale závěrečné zakončení Santose nenadělalo žádné problémy připravenému brankáři Günokovi.

Başakşehir byl blízko k vedení ve 33. minutě. Po dlouhém výkopu Günoka, rychlé akci na pravém křídle a závěrečné nahrávce pod sebe pálil z první rozběhnutý Demba Ba, jenže z hranice šestnáctky minul bližší tyčku o decimetry. V následujícím průběhu tempo hry přeci jen opadlo a diváci spíše sledovali opatrnější průběh, hra se znovu rozhýbala až v závěrečných dvaceti minutách po příchodu světoznámého Brazilce Robinha.

Ten se ani ne po dvou minutách strávených na trávníků ocitl za defenzívou Kodaně na pravé straně pokutového území a ještě přihrával ke vzdálenější tyči, kde osamocený Demba Ba trestuhodně netrefil míč. Ihned na to byl Robinho opět vidět, když si přehodil balón na svou pravou nohu a svůj přízemní projektil umístil o kousek vedle levé tyče. Rozhodující okamžiky se zrodily v rozmezí 86. - 88. minuty po obrovské hrubce v rozehrávce dánského výběru.

Po špatném odkopu získal míč Demba Ba a řítil se do nadějné možnosti po levé straně, kde ho velmi nešikovně atakoval bránící Varela a skotský rozhodčí Collum neváhal s nařízeném penalty ani vteřinu. K té se postavil Višća a chladnokrevně ji proměnil razantním pokusem do levé šibenice. Johnsson sice vystihl směr střely, ale k úspěšnému zákroku měl poměrně daleko.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, whoscored.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele