Primera Division - souhrn 8. kola

23.10.2010, 19:55, aktualizováno 25.10.2010, 22:52
Komentáře a souhrny
Villarreal je stále druhý, protože porazil Atlético. Uspěly také Espanyol, Osasuna a Getafe, Almeria remizovala s Herculesem. Sevilla přestřílela Bilbao. Real Madrid rozdrtil Santander 6:1, Barcelona porazila Zaragozu a Valencia doma podlehla Mallorce. Real Sociedad v pondělí prohloubil krizi La Coruni.

Real Sociedad - Deportivo La Coruña 3:0

25.10.2010 21:00

Góly: 17. Joseba Llorente, 70. Antoine Griezmann, 86. Imanol Agirretxe

Real Sociedad potvrdil v domácím utkání proti utrápenému, zničenému a nekonkurenceschopnému Deportivu La Coruña roli favorita a poradil si s předposledním celkem tabulky naprosto jasně v poměru 3:0. Baskický celek celému utkání opanoval a dominoval, načež držel Depor držel daleko od své vlastní branky.

Zápas týmů peroucích se o udržení v nejvyšší soutěži nenabídl žádné atraktivní drama, ba naopak představoval průměrné, s ohledem na ostatní utkání v tomto kole mírně podprůměrné pokoukání. Nejzáživnějším a zároveň jediným zajímavým okamžikem prvního dějství byla branka Joseby Llorenteho, který vytěžil z mírné převahy domácího celku první a rozhodující branku utkání, když si perfektně nikým nehlídán naběhl středem pokutového území na centr Alberta De la Belly a poslal míč do sítě bezmocného Aranzubíy.

Jedinou šanci Deportiva La Coruña zhatila nepřesnost Yvese Hadleyho Desmaretse, který svou pravačkou mířil jen těsně vedle pravého růžku branky Claudia Brava. Do poločasu se již nic zajímavého na stadionu Anoeta neudálo, a tak se vrhněme do druhé půle, která krom dvou branek nabídla oživení herního projevu obou mužstev a hlavně přísun většího množství střel a příležitostí.

Velkým oživením hry Deporu byl příchod Rikiho, který narozdíl od Desmaretse provětrával obranu domácího mužstva poněkud častěji. Za zmínku stojí jeho střela z šedesáté minuty, která jen těsně proletěla vedle pravé tyče Bravovy branky. Na druhé straně o chvíli později zahrozil Joseba Llorente, který před brankou nedokázal zužitkovat Griezmannův dobrý pas.

V šestašedesáté minutě měl obrovskou šanci agilní Riki, ale jeho hlavičku z bezprostřední blízkosti fantastickým zákrokem vyčapal Claudio Bravo, který tím svému týmu hodně pomohl, neboť o čtyři minuty později vstřelil domácí celek druhou, pojišťující branku, která byla takřka identická, jako ta první. Xabi Prieto odcentroval z levé strany míč do vápna, kde přistál na hlavičce naprosto osamoceně nabíhajícího Griezmanna, který se mohl ve velkém stylu radovat z velmi důležitého druhého gólu.

Devatenáctiletý útočník svou branku oslavil skutečně neopakovatelně, neboť si i se svými spoluhráči nalezl do přistaveného reklamního automobilu. Do konce druhého dějství přidal slavný baskický klub ještě jednu branku, z níž se po Sarpongově přiťuknutí radoval třiadvacetiletý forvard Agirretxe. Domácí slaví zasloužené vítězství, v La Coruni se očekává krušný týden, v němž se jistojistě bude řešit otázka odvolání stávajícího a dlouholetého kouče galícijského klubu Miguela Ángela Lotiny.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Atlético Madrid 2:0

24.10.2010 21:00

Góly: 9. Cani, 52. Giuseppe Rossi

V posledním nedělním zápase španělské nejvyšší soutěže a ve šlágru 8. kola přivítal Villarreal na domácím hřišti Ujfalušiho Atlético Madrid. Domácí si zápas pohlídali a po vítězství 2:0 potvrdili parádní formu a druhé místo v tabulce. Atlético se díky porážce propadlo na sedmou příčku a na Villarreal už ztrácí šest bodů.

První střela na branku přišla už v 7. minutě a prezentoval se hostující Simao, ale jeho pokus z velmi slibné pozice skončil v náručích gólmana Diega Lopéze. Hned v úvodu se pak potvrdilo pravidlo "nedáš, dostaneš". V následující akci totiž Villarreal skóroval zásluhou Caniho. Ten inkasoval parádní kolmici od Nilmara a nekompromisně zavěsil - 1:0.

O pár minut později se dostalo Atlético do slušné příležitosti a Kun Aguero se řítil sám na branku Villarrealu. Na poslední chvíli však byl zastaven hvizdem rozhodčího, který viděl ofsajd. Poté přišly velmi slušné chvilky pro hosty, ale bohužel pro ně bez efektu. Nejprve se prezentoval střelou do boční sítě český obránce Tomáš Ujfaluši. Po něm se do zakončení hlavou dostal Raúl García, ale ani jeho pokus se nevešel mezi tři tyče.

Další šanci měl ve 28. minutě Paulo Assuncao, který po nepovedených pokusech svého týmu branku trefil, ale Lopéz byl na místě a neměl ani s jeho pokusem příliš problémů. Před koncem prvního poločasu tak mohli nakonec domácí zvýšit na 2:0, protože v obrovské příležitosti se ocitl Santi Cazorla. Ten si vyměnil balón s Rossim a ve vyložené střelecké pozici v pokutovém území jeho nepříliš povedenou střelu vytáhl gólman De Gea na roh. Po vyrovnané první půli vedli domácí 1:0.

Druhý gól zápasu přišel také v úvodu poločasu, konkrétně v 52. minutě a jeho autorem byl Giuseppe Rossi, který se prosadil přízemní střelou po parádní individuální akci. Po tomto gólu Atlético zkoprnělo a domácí si vytvářeli další šance. Jednu vyloženou měl Brazilec Nilmar v 63. minutě, kdy se dostal do zakončení po chybě hostující obrany, ale svou střelou trefil padajícího gólmana De Geu.

O několik minut později zahrozili znovu domácí. Tentokrát si na povedený roh naskočil Diego Godín a svou hlavičkou mířil těsně nad břevno. O další střely se pokoušel zejména střelec druhého gólu Giuseppe Rossi, ale jeho dalekonosné pokusy neměly příliš veliký efekt.

V závěru zápasu se ještě do jedné zajímavé pozice dostal Diego Forlán, ale domácí obrana všechny zbylé útoky Atlética eliminovala a společně s gólmanem Lopézem udržela čistý štít. Villarreal tak po zodpovědném a takticky vyspělém výkonu zvítězil nad Atléticem 2:0 a od prvního kola si drží v lize neporazitelnost.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Athletic Bilbao 4:3

24.10.2010 19:00

Góly: 35. Luís Fabiano, 45. Frédéric Kanouté (pen.), 62. Luís Fabiano, 80. Frédéric Kanouté (pen.) - 73. Fernando Llorente, 77. Fernando Llorente, 90. Igor Gabilondo

Nejatraktivnější zápas osmého kola Primera Division byl k vidění v Seville na stadionu Ramóna Sánchéze Pizjuána, kde domácí přivítali Athletic Bilbao. Utkání skončilo po velikém boji vítězstvím domácích 4:3 a Sevilla tak v tabulce Athleticu utekla na rozdíl čtyř bodů a je šestá. Vítězný gól domácích vstřelil v 80. minutě z penalty Frederic Kanouté.

Utkání mělo od úvodu obrovské tempo a akce střídala akci. První střela na branku však přišla až ve 13. minutě a postarali se o ni domácí fotbalisté. Na rohový kop Capela si naskočil Luis Fabiano a svou hlavu poslal bohužel pro domácí pouze doprostřed branky, kde stál připravený gólman hostí Iraizoz. O minutu později znovu Fabiano zkoušel štěstí tentokrát přibližně z pětadvaceti metrů, ale tento přízemní pokus šel mimo branku Athleticu.

Hosté se osmělili akcí mladíka Muniaina, který si vyměnil balón s Gurpegim a velmi tvrdou ranou vystrašil domácí publikum. Jeho projektil však pozorný Palop vytáhl na roh. Z něho se poprvé do zápasu uvedl také nejlepší střelec Athleticu Fernando Llorente, který vyskočil nejvýše, ale svou hlavou netrefil branku Sevilly.

Poté přišly chvilky pro domácí Sevillu. Nejprve pálili nepřesně Fabiano s Kanoutém, ale ve 35. minutě už se domácí nemýlili a znovu v tom měli prsty domácí útočníci. Kanouté se dostal k odraženému balónu a přihrál ho volnému Fabianovi, který se uvolnil přes jednoho obránce a tvrdou ranou k tyči nedal gólmanovi Athleticu šanci - 1:0.

Ve 45. minutě přišel druhý šok pro hostující celek. V pokutovém území byl sražen Fabiano a rozhodčí nařídil pokutový kop, který proměnil druhý útočník Kanouté a zvýšil tak těsně před přestávkou na 2:0. Hosté neodehráli špatný poločas, ale domácí byli lepší a hlavně produktivnější a tak byl poločasový stav jednoznačně zasloužený.

Ve druhé půli se roztrhl pytel s góly na obou stranách. V 62. minutě zvýšil už na 3:0 po přihrávce od Romarica znovu Luis Fabiano a zdálo se, že je o osudu utkání rozhodnuto. Jenomže pak byl vyloučen Navarro a hosté hráli přesilovku, kterou poprvé zúročili v 73. minutě, kdy se trefil kdo jiný než Fernando Llorente a jak jinak než hlavou. Na gól mu asistoval Markel Susaeta.

V 77. minutě se utkání zdramatizovalo ještě víc. Fernando Llorente sice neproměnil penaltu, odražený míč se k němu ovšem vrátil a hostující útočník už z dorážky nezaváhal - 3:2. Akcie hostů však znovu klesly hned o tři minuty později. V pokutovém území došlo ke srážce Negreda, Iraizoze a Ustaritze a rozhodčí nařídil další, tentokráte hodně podivný a diskutabilní pokutový kop. Ten bez problémů znovu proměnil Kanouté a zvýšil na 4:2.

Závěrečných deset minut už se Sevilla výhradně soustředila na zadní vrátka a dařilo se jí to až do nastaveného času. Pak centroval Javi Martinéz a nepochopitelně neobsazený Igor Gabilondo znovu snížil na rozdíl jediné branky. To však bylo vše, co hosté stihli a tak nadmíru atraktivní zápas skončil vítězstvím domácí Sevilly 4:3.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Levante UD 2:1

24.10.2010 17:00

Góly: 13. Jesús Dátolo, 81. José Callejón - 84. Cristhian Stuani

Espanyol si letos z Estadi Cornellà-El Prat udělal nedobytnou tvrz a v tomto duchu pokračoval i v zápase proti Levante, které porazil 2:1 a překvapivě se drží na pohárových pozicích. Oproti tomu nováček soutěže je na tom o pár míst hůře, dnes skončila jeho čtyřzápasová šňůra neporazitelnosti...

Barcelonští začali jako z partesu a už po pěti minutách se měl hostující brankář Manolo Reina co ohánět, nebezpečný pokus Callejóna ale nakonec mohl jen kontrolovat, poněvadž šel mimo jeho svatyni. Ve třinácté minutě ovšem již inkasoval, když z poměrně ostrého úhlu pálil z voleje Jesús Dátolo a Espanyol vedl 1:0.

Dvě minuty po vedoucí brance mohli Katalánci svůj náskok navýšit a aktivní Callejón dokonce dostal míč na místo určení, jeho zásah ale nebyl kvůli ofsajdu uznán. Ruku k dílu poté přiložil také Joan Verdú, ani on ale Reinu nepřekonal a do pauzy se tak šlo za těsného vedení domácích.

Krátce po změně stran se ovšem Espanyolu dýchalo přece jen lépe, to když za ošklivý zákrok šel rovnou pod sprchy hostující Xisco Nadal. Hostitelé tak mohli v klidu kontrolovat hru a v 81. minutě přidali pojistku, když se přízemní střelou prosadil Callejón - 2:0. Jak byl jeho gól důležitý, se ukázalo tři minuty nato, kdy Levante vystrčilo růžky a Stuani hlavičkou potrestal Álvarezovo zaváhání, v závěru si ale už hosté nic nevytvořili a Espanyol tak zůstává doma i nadále stoprocentní.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - Málaga CF 3:0

24.10.2010 17:00

Góly: 2. Javad Nekounam, 37. Masoud Shojaei, 56. Carlos Aranda

Souboj o přímou pozici v tabulce se odehrál v rámci 8. kola Primera Division v Osasuně, kde domácí přivítali Málagu. Osasuna dokázala vyhrát jednoznačně 3:0 a posunula se o dva body právě před Málagu až na jedenáctou příčku. Málaga je pouze o skóre na nesestupové pozici. O svém vítězství rozhodli domácí už ve 2. minutě, kdy se trefil Nekounam z penalty.

Už ve 2. minutě zápasu se domácí protlačili do příležitosti a v pokutovém území byl zkosen domácí Juanfran od Manua, který za zákrok pochopitelně viděl žlutou kartu. Na značku si balón postavil Nekounam a nekompromisně poslal gólmana na druhou stranu - 1:0. O pár minut později dostal parádní kolmici domácí Aranda a řítil se sám na branku Málagy, dokud nebyl zastaven praporkem asistenta na pomezí. Opakovaný záběr však ukázal, že se o ofsajd nejednalo a domácí tak byli ošizeni o velikou příležitost.

Domácí byli na začátku zápasu hodně aktivní a stále v úvodní čtvrthodině mohl druhý gól přidat Masoud. Jeho dalekonosný pokus po zemi však skončil metr vedle pravé tyče branky hostí. O pár minut později zahrozil znovu Masoud, ale tentokrát neuspěl ani se zakončením hlavou.

Na druhý gól si tak domácí počkali do 37. minuty. Juanfran inkasoval přihrávku od aktivního Nekounama a poslal do úniku Masouda, který už tentokrát nezaváhal a parádní ranou k tyči zvýšil na 2:0. Tento stav svítil na světelné obrazovce také po prvních pětačtyřiceti minutách.

Domácí vstoupili aktivně i do druhé půle a hřebíček do rakve zasadili Málaze už v 56. minutě. Masoud se uvolnil na levé straně a naservíroval parádní pas na neobsazeného Arandu, který neměl problém zasunout balón do poloodkryté branky. Poté se hra hodně uklidnila, domácí se stáhli více dozadu a hosté nebyli schopni něco kloudného vymyslet.

To mělo za následek poměrně nudnou druhou polovinu druhého dějství. K vidění totiž byla jediná střela na bránu a to z kopačky Stadsgaarda v 89. minutě, který šajtlí pořádně provětral rukavice gólmana Galatta v brance Málagy. Domácí tak měli pod kontrolou i závěr zápasu a po celý zápas nepustili Málagu do vyložené příležitosti. Zaslouženě tak vyhráli 3:0.

Více informací k zápasu

UD Almería - Hércules CF 1:1

24.10.2010 17:00

Góly: 84. Leonardo Ulloa - 38. Nelson Valdez

Nováček z Herculesu znovu ukázal, že nehodlá letos z první ligy sestoupit a tentokrát vybojoval bod na půdě Almerie za remízu 1:1. Mohli však mít všechny tři, protože vyrovnávací gól domácích přišel až v 84. minutě. Rozdíl mezi oběma celky tak zůstal dvoubodový. Lépe je na tom Hercules s devíti body.

První minuty zápasu byly velmi klidné a první střela na branku přišla až v 16. minutě. Na starosti jí měl Nelson Valdéz, ale nebyla příliš nebezpečná a gólman Diego Alves si s ní hravě poradil. Na druhé straně o pár minut později zahrozil po přihrávce od Crusata Francisco Pena, ale z úhlu poslal svou střelu pouze do boční sítě.

Velmi aktivní byl na domácí straně Argentinec Pablo Piatti, který vynikal zejména skvělými individuálními průniky a v jednom z nich se dostal až do pokutového území soupeře, ale v rozhodující chvíli si balón ukopl a nestihl zakončit. Poté zkoušel z dvaceti metrů zahrozit domácí Bernardello, ale ani jeho pokus se nevešel mezi tři tyče.

Trest tak přišel na druhé straně ve 38. minutě. Rufete poslal bezchybný centr na útočníka Valdeze a ten neměl jako osamocený na zadní tyči problém zasunout balón do odkryté branky - 0:1. V závěru první půle ještě zkoušel štěstí Ortiz, ale také bez úspěchu a tak se šlo do kabin za vedení hostujícího Herculesu.

Druhá půle začala také velmi opatrně a zahrozil až v 58. minutě hostující Tiago Gomes, který se dostal úplně osamocený k odraženému balónu a na penaltě nepochopitelně přestřelil branku domácích. O pár minut později znovu zahrozili hosté, tentokrát asistent u prvního gólu Rufete, který unikl po pravé straně, narazil si balón s Pamarotem a technickou střelou pořádně vystrašil domácího gólmana.

Poté převzali otěže domácí, kteří se pochopitelně snažili o vyrovnání. Jedním z těch pokusů měl Rodri, který zahrával přímý volný kop ze slibné pozice, ale těsně netrefil branku. Po dalších akcích Piattiho se domácí dočkali až v 84. minutě po velké chybě obrany Herculesu, která nedokázala odkopnout jasný balón a ve skrumáži v pokutovém území se nejrychleji zorientoval domácí Ulloa a srovnal na 1:1.

Závěr zápasu zastihl hosty v krizi a domácí mohli dokonce rozhodnout. V 90. minutě totiž Valeri orazítkoval svou hlavičkou břevno branky Herculesu a stadionem to jen zahřmělo. Gól z toho však nebyl a tak utkání skončilo nakonec zaslouženou remízou 1:1.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Sporting Gijón 3:0

24.10.2010 17:00

Góly: 9. Derek Boateng, 51. Adrián Colunga (pen.), 60. Iván Marcano

Rozjeté Getafe potvrdilo svou formu z posledních zápasů a bez problémů si doma poradilo se Sportingem Gijón vysoko 3:0. Vítězný gól vstřelil už v 9. minutě Derek Owusu Boateng. Getafe se díky vítězství posunulo na sedmou pozici. Gijón se drží v klidném středu a na Getafe má nyní pětibodové manko.

Od úvodního hvizdu domácí ukazovali, že nechtějí nechat nic náhodě a předváděli velmi pohledný fotbal s množstvím povedených kombinací. Do vedení navíc šli už v 9. minutě, kdy se po vynikající akci přihrávajícího Daniela Pareja k tyči trefil Derek Owusu Boateng. Gijón v úvodu nestíhal a mohl dostat druhý gól hned o čtyři minuty později, ale střelu Sancheze parádně vytáhl na roh gólman Gijónu Juan Pablo.

Další šance přišla až ve 33. minutě a znovu ji měli na svědomí domácí. Victor Sanchez si naběhl na centr Boatenga a povedenou hlavičkou jen těsně minul levou tyč branky Gijónu. V závěru poločasu vyslal jedinou střelu Gijónu na branku Gaston Sangoy, ale jeho propagační pokus doprostřed branky nemohl gólmana Codinu ohrozit. Getafe tak po prvním dějství zaslouženě vedlo 1:0.

Druhý poločas byl ze strany domácího Getafe ještě lepší a druhý gól přišel už v 51. minutě. Gregory sundal v pokutovém území nedovoleně Colungu a sám postižený pokutový kop bez potíží proměnil a zvýšil už na 2:0. Třetí a smrtící zásah přišel v 60. minutě. Na roh Cata Díaze si naskočil obránce Marcano a hlavou zvýšil už na bezpečných 3:0.

Domácí nadále hráli velmi aktivně a hosté byli prakticky neškodní. O pár minut později mohl čtvrtý gól přidat Colunga, ale trefil pouze boční síť a svůj gólový účet tak nenavýšil. Napodobit se ho pokusil Pedro Rios, ale ani on se svou tvrdou střelou z hranice pokutového území neuspěl.

Hosté nechávali v obraně skutečně velké skulinky a v závěru zápasu mělo Getafe ještě dvě vyložené příležitosti. V obou se ocitl smolař zápasu Adrian Colunga, který se nejprve řítil sám na branku Gijónu a nevyzrál na gólmana Pabla a z další akce trefil hlavou tyč hostující branky. I tak ale domácí zvítězili vysoko a hlavně zaslouženě 3:0 a připsali si tak do tabulky další tři body.

Více informací k zápasu

Valencia CF - RCD Mallorca 1:2

23.10.2010 22:00

Góly: 35. Roberto Soldado (pen.) - 7. Chori Castro (pen.), 27. Chori Castro

Strhující podívaná, fantastické tempo od první do poslední minuty a překvapivé prvenství baleárských ďáblů Realu Mallorca - i tak lze v krátkosti shrnout večerní střetnutí mezi dodnes doma neporažené Valencie s Mallorcou. Hosté dokázali potrestat obrovské kvantum chyb a nepřesností domácí defenzívy a odvezli si překvapivé tři body. Valencie tak pohrdla možností dostat se na stupně vítězů a klesla na čtvrtou příčku.

Netopýři tentokrát narazili na pevnou defenzívu v čele s jistě a velmi dobře chytajícím Dudu Aouatem, načež svou skutečně nebývalou nepřesností ohrožovali spíše sebe, nežli branku soupeře. Valencie nakupila obrovské množství chyb, které mohla na brejky hrající Mallorca nesčetněkrát využít a odvést si z ryze fotbalového valencijského distriktu mnohem větší vítězství.

Nekonsolidovaná obrana domácích a draví útočníci Mallorcy si hned v úvodu utkání padly do oka a prožívaly spolu krásné společné chvíle. V sedmé minutě přišel za nerozvážnost v rozehrávce první trest, a to od rozhodčího Alfonsa Álvareze, který odpískal pokutový kop za ne zrovna zřejmý faul Ricarda Costy na Pierra Webóa. K exekuci se postavil hrdina hostů Gonzalo Castro a pokutový kop s trochou tolik potřebného štěstí proměnil.

Mallorca byla při chuti a pokoušela se střílet ze všech možných pozic, ovšem bezúspěšně. První šance domácích byly zlikvidovány buďto již v samém zárodku, anebo jistě chytajícím Dudu Aouatem. V osmadvacáté minutě přišel druhý úder, když se po přihrávce agilního Pierra Webóa opřel do míče Ratinho a donutil Moyu k výbornému zákroku. Nepozorná a nedůrazná obrana, která měla zpacifikovat šanci již před střelou Ratinha, pak nechala dorazit míč Gonzalem Castrem, který hlavičkou překonal bezmocného Moyu a postavil základy baleárskému vítězství.

Jeden z hrdinů předchozí situace Ratinho posléze daroval domácím penaltu, když nepochopitelně fauloval bezpečně pokrytého Vicenteho. Roberto Soldado bez větších potíží penaltu proměnil a nastartoval domácí mužstvo, které do konce poločasu hýřilo aktivitou, ale do žádných vyložených příležitostí, ba byť malého ohrožení Aouateho branky se nedostalo.

Po obrátce byl obraz velmi podobný předcházejícímu dějství. Mallorca se velmi účinně a pohodlně bránila valencijskému náporu a sama podnikala nebezpečné výpady vstříc Moyově brance. Valencie byla naprosto bezzubá, neboť takřka každičký centr skončil na hlavách hostujících stoperů v čele s výtečně hrajícím Nunézem a drtivá většina přihrávek nenalézala svého adresáta.

Několikrát hostující svatyni ohrozil snažící se Roberto Soldado, jehož hlavičky a střelecké pokusy nalézaly připravené rukavice Dudu Aouateho. Na druhé straně měl pěknou šanci Iván Ramis, ale jeho střela proletěla jen těsně vedle pravého růžku Moyovy branky.

Tlak domácího mužstva se postupem času stupňoval, přesto pětačtyřicet tisíc návštěvníků ne a ne vidět nějakou pořádnou šanci. Většina pokusů byla včas zblokována obránci, nebezpečná střela Vicenteho pak brankářem Aouatem. Utkání v samém závěru připomínalo setkání mariášníků, přesto je až s podivem, že nebyl žádný hráč vyloučen. V poslední minutě měl na hostující straně velkou příležitost Gonzalo "Chori" Castro, ale již neměl dostatek sil na pořádné zakončení tváří tvář Moyovi. Výkon Valencie v nastaveném čase pak jen demonstroval průběh celého utkání, které Mallorca vyhrála zaslouženě.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Racing Santander 6:1

23.10.2010 20:00

Góly: 10. Gonzalo Higuaín, 15. Cristiano Ronaldo, 26. Cristiano Ronaldo, 47. Cristiano Ronaldo, 55. Cristiano Ronaldo (pen.), 63. Mesut Özil - 73. Papakouli Diop

Real Madrid na vlastním hřišti nezaváhal a rozdrtil Racing Santander v poměru 6:1. Hlavním kanonýrem byl Cristiano Ronaldo, který vstřelil čtyři góly. Bílý balet se dostal opět do čela tabulky. Racing nedokázal svou defenzivní taktiku dodržet dlouho.

Obranné valy Santanderu neodolaly ostré palbě domácích. První díru prorazil "Pipita" Higuaín a katabrijskou hradbu rozstřílel čtyřmi zásahy Cristiano Ronaldo. Skóre uzavřel závěrečným zásahem Ozil. Hosté se zmohli pouze na zkorigování stavu střelou Diopa.

Ani v dalším zápase nedokázal Racing proti Realu bodovat. Domácí nastoupili ve své osvědčené sestavě, ani hosté neučinili v základní jedenáctce změny. Real začal tlakem, santanderští mu čelili vysunutou obrannou.

Po první střele nad z kopačky Ronalda se gólový účet otevřel v 11. minutě po spolupráci Argentinců v dresu Realu. Di María krásným křižným pasem našel na hranici ofsajdu Higuaína a ten nasadil Toňovi jesličky. Stejně se gólmanovi hostí vedlo o čtyři minuty později. Higuaín se proměnil v nahrávače a Ronaldo zvýšil pohotově na 2:0.

Racing se snažil zareagovat, ale příliš se mu to nedařilo, přímý kop Munitise chytil Casillas. V 28. minutě prolomil ofsajd systém Ozil, na jeho přihrávku si opět naběhl Ronaldo a Real vedl o tři góly. Dalším pěkným momentem byly po nahrávce Ronalda nůžky, které vystřihl Di María, ovšem jeho pokus šel mimo.

Agilní Di María byl u další akce o pět minut poté, ale jeho krajana Higuaína tentokrát brankář Toňo vychytal. Madrid trochu zvolnil, takže Racing měl do konce poločasu nejprve šanci Rosenberg po průniku Kennedyho, ale jeho ránu zblokoval Pepe. Druhou šanci šikovného Švéda lapil nadvakrát Casillas.

Druhý poločas začal jako první. Po dvou minutách pronikl zprava Di María, načechral míč před branku, kde čekal Cristiano Ronaldo a přesnou ranou zkompletoval hattrick. Další příležitost po přihrávce Marcela poslal Di María akrobaticky vedle. Stejný hráč byl faulován v 55. minutě Cismou ve vápně a opět Cristiano Ronaldo pokutový kop proměnil.

Za rozhodnutého stavu se dostávali do šancí i hosté. Akci Kennedyho završil volejem mimo vystřídavší Ariel. Za domácí odpověděl pěkným průnikem a stelou mimo Ozil. Talentovaný Němec se dočkal o chvíli později v 63. minutě, kdy zpracoval pas Xabiho, uvolnil se a Toňa překonal pošesté.

Na hřiště se dostal i Canales právě za Ozila. Šanci měl po přímém kopu Xabiho rovněž Carvalho, ale jeho hlavička minula branku Racingu. Canales se prosadil téměř také, když si naběhl na přihrávku Ronalda, ale jeho střelu mířící do branky zblokovala hostující obrana.

V 73. minutě se dočkali i hosté. Střelu Diopa tečoval zády Rosenberg a ta skončila v síti zmateného Casillase. Do šance se dostal i střídající Benzema, s jehož pokusem si poradil Toňo. Zápas ztratil na tempu, přesto měl ještě dobrou příležitost Rosenberg po přihrávce Diopa, ovšem Casillas mu skvělým zákrokem ve skórování zabránil.

Poslední šanci měl Cristiano Ronaldo po průniku Pedra Leóna, ale pátý gól už nepřidal. Real se po takřka exhibičním výkonu v první polovině utkání se vrátil na první místo tabulky La Ligy a v týdnu ho čeká začátek další soutěže - španělského Královského poháru.

Více informací k zápasu

Real Zaragoza - FC Barcelona 0:2

23.10.2010 18:00

Góly: 42. Lionel Messi, 66. Lionel Messi

Barcelona suverénně orazítkovala předzápasové papírové předpoklady a bez větších obtíží porazila bezmocnou aragonskou družinu vedenou nedobrým mentorem, možná dosluhujícím koučem José Aurelia Gayem, jemuž se začíná oprátka zařezávat do krku.

Trenérský stolek je hodně vratký a v případě dalšího neúspěchu se dá očekávat, že vedení Realu Zaragoza předčasně ukončí se čtyřiačtyřicetiletým trenérem smlouvu. V dnešním utkání Zaragoza opět doplatila na nedisciplinovanost a neúčinnou ofenzívu, o níž dnes nelze ani rozprávět. Jistě nelze hráče Los Manos zatracovat, však hráli proti jednomu z nejlepších fotbalových mužstev současnosti, přesto si myslím, že hráli a hrají pod hranicemi svých možností. Totéž však lze říci i o katalánském výběru, který výkonnostně daleko zaostává za předcházejícími sezónami.

Blaugranas již rozestavením naznačili, že v utkání nehodlají bránit, ale útočit. Guardiola vsadil v podstatě na tři obránce, přičemž Dani Alvés měl tentokráte poněkud ofenzivnější úkoly, nežli obvykle. Zaragoza útokům, vpádům do pokutového území či nepříjemným okamžikům po standardních situacích v první třetině utkání velmi zdatně odolávala a nepouštěla Barcelonu do výraznějších příležitostí.

První šanci utkání měl krátce po pětadvaceti minutách hry David Villa, ale ztroskotal jako na dobře chytajícím Doblasovi. O pět minut později poprvé a naposledy prověřil kvality a postřeh Víctora Valdese Jiří Jarošík, jehož hlavičku španělský reprezentační brankář bezpečně zachytil.

Barca měla obrovskou územní převahu a byla jen otázka času, kdy skóruje. Zasloužené branky se dočkala ve dvaačtyřicáté minutě a velkou zásluhu na ní má exvalencijský David Villa. Osmadvacetiletý rodák z asturijsého Langrea a historicky nejlepší střelec španělské fotbalové reprezentace na sebe dokázal díky průniku prostředkem hřiště natáhnout hned kvarteto aragonských obránců, čímž uvolnil velký prostor, do něhož si naběhl Lionel Messi, kterého David Villa nalezl perfektní kolmou přihrávkou. Argentinský kouzelník neměl tváří tvář Doblasovi žádné potíže se zakončením a otevřel skóre utkání.

Do konce poločasu již k žádnému ohrožení té či oné svatyně nedošlo, zato po přestávce již nebyla o šance před domácí brankou nouze. V sedmačtyřicáté minutě musela Zaragoza oželet jednoho muže. Již ve třetím zápase v řadě šla Zaragoza do oslabení, když si Leonardo Ponzio vyšlápl na Daniho Alvése a polechtal jeho lebku loktem. Šlo o vyloučení z kategorie přísnějších, nicméně si jej rozhodčí bez problémů obhájí.

Převaha Barcelony se zvyšovala. V šedesáté minutě spálil pořádnou šanci po perfektní přihrávce Davida Villy Lionel Messi, který ztroskotal na výborně zasáhnuvším Doblasovi. V šestašedesáté minutě již Doblas kapituloval. Nejprve sice výborně zasáhl proti teči Daniho Alvése po Pedrově centru, ale na následnou dorážku Lionela Messiho neměl pražádný nárok.

Po druhé brance se tlak Barcelony se tlak zmenšoval a zmenšoval, přesto si Zaragoza nedokázala vytvořit pražádnou šanci a příležitost. Barca bezpečně kontrolovala vývoj utkání a v závěru měla ještě možnost navýšit své vedení, David Villa bohužel potvrdil, že se mu v posledních týdnech nedaří. Závěr nabídl poklidnou a hodně nudnou podívanou, a tak jej netřeba sálodlouze komentovat a hodnotit. Barcelona si připsala navýsost zasloužené vítězství, ale její pozice v tabulce se nezměnila - zůstává druhá za dnes naprosto suverénním Realem Madrid.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Real Madrid862022:420
2.Villarreal CF861116:619
3.FC Barcelona861114:619
4.Valencia CF851213:816
5.Espanyol Barcelona85038:1015
6.Sevilla FC842214:1114
7.Getafe CF841314:1013
8.Atlético Madrid841312:913
9.RCD Mallorca83237:811
10.Athletic Bilbao831414:1410
11.Real Sociedad831410:1110
12.CA Osasuna82337:69
13.Hércules CF82338:99
14.Sporting Gijón82248:148
 Levante UD82248:148
16.UD Almería81436:77
17.Málaga CF821513:197
18.Racing Santander82155:147
19.Deportivo La Coruña80443:144
20.Real Zaragoza80356:143

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (541)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele