Primera Division - souhrn 33. kola

17.04.2010, 20:04, aktualizováno 19.04.2010, 23:02
Komentáře a souhrny
Tenerife hattrickem Nina porazilo Getafe, ostatní podvečerní nedělní utkání skončila nerozhodně. Sevilla zabojovala v boji o čtvrté místo a raduje se ze zisku tří bodů. Barcelona jen remizovala v derby s Espanyolem, čehož v utkání s Valencií využil Real ke snížení náskoku. Atlético ve vzájemném boji o poháry porazil Villarreal a Zaragoza veze důležitý bod z Bilbaa. Mallorca v pondělí porazila Osasunu a vrátila se na místa zajišťující Ligu mistrů.

RCD Mallorca - CA Osasuna 2:0

19.04.2010 21:00

Góly: 36. Rubén González, 90. Alhassane Keita

Mallorca doma opět zvítězila a ukázala taktéž bodujícím konkurentům v boji o Ligu mistrů, že se čtvrté příčky nehodlá vzdát a bude o ní bojovat do konce sezóny. Domácí mužstvo bylo v celém zápase lepší, Osasuna si vytvořila jenom dvě větší šance, jinak branku Dudu Aouateho výrazně neohrozila. Mallorca si připsala 14. domácí vítězství v sezóně.

Na Osasuně bylo výrazně znát, že jí chyběl nejlepší střelec a klíčový muž ofenzívy Walter Pandiani. Domácí mužstvo nemělo s útočníky hostí žádné potíže, ani Masoud, ani Aranda nedokázali projít pečlivě bránícím blokem baleárského týmu a ohrozit brankáře. Ofenzíva byla bezzubá a obrana nájezdům domácích marně odolávala.

V utkání se bojovalo spíše mezi oběma šestnáctkami, než v nich, a tak není divu, že nejzajímavějším momentem prvního dějství byla pouze a jen branka domácího mužstva, kterou vstřelil po rohovém kopu Borjy Valera Rubén.

Po obrátce se Mallorca zlepšila a osobou Aritze Adurize sahala ve dvou příležitostech po navýšení náskoku. Obávaný baskický střelec poprvé mířil vedle, podruhé ve vyložené příležitosti napálil Ricarda. Pojistky se Mallorca dočkala až v samotném závěru utkání, když se prosadil střídající Alhassane Keita.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Valencia CF 2:0

18.04.2010 21:00

Góly: 25. Gonzalo Higuaín, 78. Cristiano Ronaldo

V hitu 33. kola La Ligy si Real bez problémů poradil se třetí Valencií a po gólech Higuaína a Cristiana Ronalda si připsal další výhru. Bílý balet se tak ocitl na bod od vedoucí Barcelony. Netopýrům z Valencie se naopak ztenčil náskok před dalšími uchazečemi o Ligu mistrů.

Real před domácím publikem nezaváhal a po celý zápas měl převahu, která se promítla v každém poločase jedním gólem jeho nejlepších střelců, Higuaína a Ronalda. Hosté si příliš šancí nevytvořili, a tak odjeli ze stadionu Santiago Bernabéu s prohrou, která mohla být ještě vyšší nebýt výborného výkonu brankáře Césara.

Domácí vyřešili složení záložní řady nasazením Gaga k Van der Vaartovi, Gutimu a Xabimu. Do obrany se stáhl Marcelo na úkor Garaye. Hosté učinili dvě změny, v defenzívě nahradil Marchenu Maduro, místo Barajy nastoupil od začátku Banega.

Utkání začalo svižně z obou stran, první zahrozil střelou z hranice vápna Van der Vaart, ale mířil nad. O chvilku nato zneškodnil César přízemní pokus Marcela. Velikou možnost měl ve 20. minutě Guti po pěkném průniku Ronalda, ale jeho střela levačkou jen těsně minula branku. Dalekonosná střela Portugalce vzápětí poté skončila rovněž vedle.

Ve 25. minutě už stadion Santiago Bernabéu vybuchl nadšením. Guti zabojoval u postranní čáry, přistrčil míč Higuaínovi, ten se prosmýkl přes obranu a poprvé rozvlnil síť. Real v tlaku neustal a o pět minut poté vykopával z brankové čáry Alexis střelu Van der Vaarta. Vzápětí Gago vysunul Higuaína, ale jeho oblouček přeletěl nejen Césara, ale i branku.

Valencia mohla vyrovnat ve 33. minutě, Alexisovu hlavičku Casillas efektně jen vyrazil a Mata pálil do tyče. Za domácí odpověděl Ronaldo, který si obhodil Albu, ale jeho střele zabránil cestě do sítě pěkný zákrok Césara. Poslední šanci poločasu měl Van der Vaart po akci Gutiho s Higuaínem, jeho pokus rovněž nepronikl za záda Césara.

Druhé dějství domácí začali rovněž aktivně. Marcelo si narazil s Gutim a poté jeho ránu vyrazil nohama César. Poté tempo hry mírně upadlo, domácí drželi míč a příliš Valencii k ničemu nepouštěli, kromě dvou nepříliš povedených střel Villy. Rozruch nastal až v 71. minutě, kdy Ronaldo jen těsně minul přesný pas Arbeloy před prázdnou brankou.

Za hosty se revanšoval Silva, který napálil z 25 metrů míč do spojnice břevna a tyče. Real se "odvděčil" Valencii druhým gólem. Marcelo se v 77. minutě zbavil na levém křídle Bruna, přihrál na střed vápna, kde číhal Cristiano Ronaldo, který neměl problém zakončit do poloprázdné branky.

Poslední část utkání přinesla ještě dvě příležitosti domácích, nejprve střílel vedle střídající Benzema a v poslední minutě nastavení po krásné akci spálil závěrečnou šanci Guti. Real zdolal Valencii a opět oživil své naděje na dostihnutí Barcelony.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Real Zaragoza 0:0

18.04.2010 19:00

Góly: -

Athletic Bilbao doma nenašlo recept na obranu sestupem ohrožené Zaragozy a jen remizovalo 0:0. Pro baskický celek je to ztráta v boji o Evropské poháry. Bezbrankový výsledek přinesl radost spíše hostům, kteří ho nutně potřebují v boji záchranu.

Pro domácí mohlo vše začít dobře, to by si však musel útočník Llorente výrazně lépe poradit s přihrávkou do oblasti značky pokutového kopu, Llorenteho zakončení bylo opravdu mizerné. Skóre se neměnilo ani po hlavičce De Marcose, ten hlavičkoval na zadní tyč těsně vedle. Bilbao mělo jasnou převahu a po dlouhém nákopu se dostal ke střele Llorente, pálil však jen do náruče Roberta. V dalším okamžiku si chtěl Susaeta vymodlit pokutový kop, svůj pád ale notně přihrál a rozhodčí mu to nezbaštil.

Asi v největší šanci domácího Bilbaa byl v prvním poločase De Marcos, který dostal před branku přesnou přihrávku ale brankář Roberto předvedl zákrok první extratřídy a uchránil Zaragoze prozatímní bezbrankový stav. Královský klub Zaragoza neměl příliš šancí, jedním z mála světlých okamžiků byla Suazova rána vedle branky. První poločas byl ve znamení drtivé převahy domácích, nicméně hrálo se na branky a tu diváci zatím neviděli.

Také druhý poločas začal šancemi Athleticu Bilbaa, Susaeta po krásné akci trefil jen z mírného úhlu boční síť Robertovy branky. Basický celek měl neustálou převahu a Zaragoza se jenom bránila, v další stoprocentní šanci selhal Llorente, ten se dostal v bezprostřední blízkosti ke gólové hlavičce, jeho problémem však byla přesnější muška či vůbec trefit balón. V závěru už Bilbao přeci jenom docházely síly, diváci čekali celý zápas na branku marně, neboť ta za devadesát minut nepadla.

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - UD Almería 0:0

18.04.2010 17:00

Góly: -

Ani tentokrát neukončili fotbalisté Deportiva černou sérii bez vítězství. Ta se s týmem trenéra Lotiny táhne už od březnového zápasu s Tenerife (3:1). Od té doby se La Coruña z vítězství neradovala.

Deportivo vstupovalo do zápasu především s jedním cílem, a to konečně vyhrát před vlastním publikem. Ambice na pohárovou Evropu už byly i podle vyjádření trenéra Lotiny pryč a snahou bylo nějakým důstojným způsobem dohrát letošní ročník. Almeria se dalším bodem výrazně přiblížila k záchraně. Popáté v řadě ovšem nedokázala zvítězit.

Domácím se hned zkraje utkání stala poměrně velká nepříjemnost. Zraněného Guardada musel už ve 14. minutě nahradit Perez. První vážnější příležitost také připadla na kopačky La Coruni, Tomas však zpoza vápna vysoko přestřelil. Hosté zazlobili zanedlouho poté. Přesný Crusatův centr dosedl na hlavu Ucheho, ten ale minul. Hra se přelévala z jedné strany na druhou, Sergiův pokus jen o centimetry netrefil prostor mezi třemi tyčemi.

Šancí po přestávce přece jen ubylo. Za domácí zahrozil Alvarez, jeho střela ovšem šla mimo. Na druhé straně protáhl brankáře Aranzubiu pěknou hlavičkou Piatti. Jinak ale bylo zajímavých momentů po skromnu. Střelu Rikiho ukryl ve své náruči brankář Alves, Rodriguez pak pálil vedle. S bezbrankovým stavem posléze nepohnuli ani Perez s Uchem. A tak se oba celky rozešly se zaslouženou remízou.

Více informací k zápasu

Xerez CD - Racing Santander 2:2

18.04.2010 17:00

Góly: 6. Fabián Orellana, 73. Víctor Sanchez - 44. Mohamed Tchité, 58. Mohamed Tchité (pen.)

Fotbalisté Xerezu doma jen remizovali 2:2 se Santanderem a vidina záchrany se jim opět vzdálila. Diváci viděli celkem čtyři branky, po dvou na obou stranách. Domácí sice brzy vedli, ale nakonec museli zachraňovat bod čtvrthodiny před koncem.

Byl to domácí Fabián Orellana, který otevřel skóre utkání. Po přesné přihrávce Moma zakončil, ale brankář Coltori ho senzačně vychytal, nicméně na okamžitou dorážku už byl krátký a Xerez vedl 1:0. Hosté mohli odpovědět po půlhodině hry, Boladovu šanci však velmi dobrý zákrokem zlikvidoval Renan Brito. O chvíli později minul branku Manuel Arana a rovněž Xerez měl dobrou příležitost, hlavičku Leandra Giody zneškodnil až obránce Crespo. Santander se do poločasu dočkal vyrovnání, skvělou práci odvedl na pravé postraní čáře obránce Crespo a jeho přihrávku dotlačil do branky Tchité - 1:1.

Po změně stran viděli diváci znovu dvě branky. V 58. minutě šel hostující Racing do vedení, Sanchéz totiž fauloval v pokutovém území pronikajícího Bolada a rozhodčí nařídil pokutový kop. Penaltu bez problému proměnil Tchité a svojí druhou brankou v zápase stanovil prozatímní výsledek 2:1 pro Santander. Xeróz chtěl pochopitelně co nejdříve vyrovnat a ještě strhnout důležité vedení na svojí stranu, měl několik náznaků, ale vyrovnání se dočkal až později. Čtvrthodiny před koncem, přesně v 73. minutě domácí vyrovnali, Sanchéz proměnil hlavou dlouhý balón do pokutového území a bylo to 2:2. Do konce utkání měly oba celky ještě zajimavé šance strhnout vedení na svojí stranu, jenže branka už nepadla.

Více informací k zápasu

CD Tenerife - Getafe CF 3:2

18.04.2010 17:00

Góly: 30. Nino, 69. Nino, 76. Nino - 11. Pedro León, 75. Javier Casquero

Zdá se to být neuvěřitelné, ovšem naděje Tenerife na setrvání mezi elitou stále žije. Byť byla ještě před měsícem v oblasti utopie, nyní ztrácí celek z Kanárských ostrovů pouhý bod na Malagu.

Co bylo potřeba k takovému posunu směrem dopředu? Dvě důležitá vítězství v tomto týdnu. V úterý se nejprve ostrovanům povedl prolomit černo sérii na hřištích soupeřů a dnes pro sebe urvali thriller proti Getafe, které stále velmi vážně bojuje o účast v pohárové Evropě. Ostatně Tenerife nyní má v rukou všechny trumfy. O nedělní triumf se ovšem hattrickem postaral jediný muž. Martinez svým galapředstavením udržel svůj tým a spoluhráče ve hře.

Utkání se ale pro domácí nevyvíjelo vůbec dlouhé. Po úvodní zahřívací desetiminutovce totiž gólově udeřili hosté. Miku nejprve zacloumal se soupeřovou obranou, zadovkou uvolnil Leona a ten mířil přesně. Sám Leon měl vzápětí další slušnou příležitost, dopadl ale podobně jako o pár chvil později Manu del Moral. Po půlhodině se tedy z vyrovnání radovali hostitelé. Martinez posunul do sítě centr Romana a domácích fotbalistů bylo rázem plné hřiště.

Otočit skóre mohl Almaro, jeho dvě šance ovšem zlikvidoval brankář Codina. Zbytek poločasu si ovšem pro sebe pronajal Martinez. Tentokrát využil vtipného uvolnění Bertrana a podél Codiny vstřelil svou druhou branku. Getafe se ale ještě jednou dokázalo vrátit do hry. Zblízka totiž přesně hlavičkoval Casquero a srovnal misky vah. Odpověď Tenerife však patřila do kategorie bleskurychlých. Martinez přezdívaný Nino vyzrál na soupeřovu ofsajdovou past, obešel brankáře Codinu a do prázdné branky stanovil konečné skóre zápasu na 3:2.

Více informací k zápasu

Málaga CF - Real Valladolid 0:0

18.04.2010 17:00

Góly: -

Domácí Malaga hrála s Valladolidem 0:0, a v boji o záchranu to prakticky nic neřeší. Malaga je sedmnáctá a Valladolid dokonce předposlední. Oba celky budou mít do konce La Ligy co dělat.

První šance zápasu vzešla ze standardní situace, Aleman zamířil z přímého kopu vedle a brankář Munua vlastně nemusel zasahovat. Malaga zareagovala rovněž standardní situací, Duda ale z velké dálky napálil míč přesně do náruče brankáře Jacoba. O chvíli později nedosáhl Forestieri na pěknou přihrávku Bahy, to byla velká šance, neboť Forestieri byl před Jacobem úplně sám. Ve 35. minutě se z těžké pozice prodral k hlavičce hostující Costa ale bohužel pro Valladolid branku netrefil. V prvním poločase už se nic dalšího nestalo a po přestávce se mohlo jít na poločas druhý.

Na začátku druhého poločasu měl velkou šanci domácí kapitán Gomez, ten se po rohovém kopu dostal k hlavičce, jenže přestřelil. Na druhé straně rovněž netrefil branku Costa. Střídající Fernando pálil nepřesně a pánu bohu do oken zase Apono. Malaga se branky nedočkala ani po zakončení Forestieriho, jenž se natlačil na přední tyč ale branku vůbec netrefil. Forestieri neproměnil asi největší šanci celého zápasu, poté co si v pokutovém území v klidu připravil mič se snažil obstřelit hostujícího brankáře, on ho opravdu obstřelil ale branku přitom těsně minul.Diváci se zkrátka branky nedočkali a utkání skončilo 0:0.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Atlético Madrid 2:1

17.04.2010 22:00

Góly: 21. Diego Godín, 44. Giuseppe Rossi - 64. Sergio Agüero

Na druhý madridský klub čekají v blízké době spíše pohárové než ligové starosti. Nepovedená sezona způsobila fakt, že Atletico nebude o účast v evropských pohárech usilovat v domácí lize.

Už ve čtvrtek se totiž Atletico představí na Anfield Road, kde v semifinále letošního ročníku Evropské ligy vyzve domácí Liverpool. Villarreal sice prožívá taktéž nevýrazný ročník, bojuje ovšem o poháry. Tato důležitá výhra ho prozatím posunula mezi elitní šestici. V týdnu ovšem žlutá ponorka tolik důvodů k radosti neměla. Drtivá porážka 0:3 na hřišti Getafe totiž celek Villarrealu výrazně oddálila pohárovým příčkám. Díky úžasné formě v posledních týdnech, kdy Garridův tým ztratil body jen v jednom z pěti případů, se tak opět dostal na dostřel pohárové Evropy.

Villarreal sice výsledkově naprosto jednoznačně ovládl první půli, kdyby však Aguero proměnil některou ze svých šancí, mohlo být vše úplně jinak. Krátce po úvodním hvizdu totiž Reyes vysunul argentinského útočníka poprvé, jeho pokus s bravurou vytěsnil adept na účast v konečné španělské nominaci pro světový šampionát, brankář Diego Lopez. Osvědčilo se ono otřepané: Nedáš, dostaneš. Na rohový kop Ibagazy si naskočil Godin a svým druhým gólem v sezoně dal hostitelům důležité vedení. Villarreal byl rázem při chuti, šanci Nilmara zlikvidoval dobrým zákrokem brankář De Gea.

Na druhé straně hrozil opět agilní Aguero, tentokrát jeho hlavička na vzdálenější tyč minula brankovou konstrukci o centimetry. Druhý gólový moment tak nadešel před druhou brankou. Těsně před koncem úvodního dějství se dožadoval penalty Cani, hra však pokračovala. Míč se dostal k Llorentemu, jehož pokus vyrazil De Gea přímo k nohám Rossiho a ten zvýšil na dvoubrankový rozdíl. Atletico mělo v hlavách spíše čtvrteční semifinálový duel proti Liverpoolu, přesto se dočkalo snížení. Do listiny střelců se konečně zapsal Aguero, který nadvakrát překonal Lopeze. Víc se už v rámci tohoto zápasu nestalo.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - FC Barcelona 0:0

17.04.2010 20:00

Góly: -

Prestižní barcelonské derby, které se poprvé v historii odehrálo na novém stadionu Cornella vítěze nepřineslo. A to může kartami na čele Primera division ještě pořádně zamíchat. Real Madrid totiž může stáhnout svou ztrátu na pouhý bod.

Svěřenci Pepeho Guardioly neprožili zrovna povedený zápas. Nejenže nevyzráli na obranu domácích v čele s výborným gólmanem Kamenim, navíc také hráli téměř půlhodiny bez vyloučeného Alvese. Takhle tedy byl madridský Real postaven před dobrou šanci, jak výrazně minimalizovat barcelonský náskok. K tomu ovšem potřebuje v neděli večer porazit na San Bernabeu třetí Valencii. Tento souboj slibuje parádní podívanou.

Barcelona sice zvítězila v sedmi předchozích zápasech po sobě, obraně Espanyolu ovšem příliš starostí za celých devadesát minut nenadělala. Guardiola už před zápasem očekával těžkou bitvu a sám toto klání označil za zápas roku. Jeho domněnku mohl už v páté minutě naplnit domácí Osvaldo, ten ale v nadějné pozici přestřelil. Jen o čtyři minuty později se mohla radovat druhá strana. Pedrův přímý kop však zastavilo břevno. S přibývajícím časem ale rostla převaha Espanyolu. Jose Baena dostal na hranici vápna chvilku prostoru, ovšem unáhlil se a svým volejem Valdese k zákroku nepřinutil.

Hrál se kvalitní fotbal, který ostatně toto derby slibovalo dlouho dopředu. Krátce nato Luis Garcia poslal do úniku Versus, ten mířil k pravé tyči, jenže minul. Největší šanci zápasu hostitelé promarnili v závěru poločasu. Callejonův centr drobně tečoval Verdu přímo k nohám Osvalda, ale italský reprezentant do jednadvaceti let nechal ve své vyložené šanci vyniknout pouze brankáře Valdese. Druhá půle se od té první příliš nelišila. Výrazně však ubylo brankových příležitostí. Nebezpečně pálil zpoza vápna Messi, Kameni nicméně zasahovat nemusel. Půlhodiny před koncem byl navíc vyloučen Alves po druhé žluté kartě, kterou způsobil faul na Callejona. Espanyol však přesilovku nevyužil, Osvaldova hlavička šla v 81. minutě výrazně nad.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Sporting Gijón 3:0

17.04.2010 18:00

Góly: 8. Frédéric Kanouté, 53. Luís Fabiano, 80. Cala

Nesmírně důležité vítězství v boji o Ligu mistrů pro sebe urvala FC Sevilla. Ta si proti průměrnému Gijonu nedělala zbytečné potíže a vyprovodila ho vysoko 3:0.

Domácí se mohli těšit z výtečného startu a zásluhou Kanouteho se záhy dostali do vedení. Tato branka pomohla i dalšímu vývoji a znamenala snadné tři body pro tým z Andalusie. Díky nim se nyní Sevillané velebí na čtvrtém místě s drobným náskokem před Mallorcou. Ta ovšem má ještě nedělní zápas k dobru. Sporting ještě nemá záchranu úplně jistou a připsal si další porážku v řadě. Přesto by se jeho sestup rovnal téměř zázraku v současné situaci.

Sevilla začala ve velkém stylu. Neuběhly ještě ani čtyři minuty a sudí Pérez měl odpískat penaltu za ruku jednoho z hostujících hráčů. Ačkoliv jeho píšťalka v tomto případě zůstala němá, na první branku se i tak nečekalo dlouho. V osmé minutě se totiž malijský útočník Kanouté dostal do výborné pozice a i přesto, že jeho první pokus dokázal brankář Colinas vyrazit, na dorážku už byl krátký. Poté to šlo s Gijonem už jen z kopce. Červenou kartu obdržel Bilic a poslal svůj tým do deseti.

Netrvalo dlouho a Sevilla málem nabídnuté přesilovky využila. Navasův centr proskotačil na kopačky Luise Fabiana, který ovšem mířil těsně nad. Na druhý gól se tak muselo čekat až do dalšího dějství. Centr Adriana usměrnil právě Luis Fabiano prudkou hlavičkou podruhé za gólman Colinase. Jedinou vážnější šanci Gijonu měl Arnolinu, jeho hlavičku zpacifikoval brankář Palop. Zanedlouho poté byl vyloučen další hráč Sportingu. Jose Angel zasáhl Nebředa do tváře a putoval předčasně pod sprchy. Z následného přímého kopu navíc Cala po Negredově přiťuknutí stanovil konečné skóre na 3:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona33266180:1984
2.Real Madrid33272487:2983
3.Valencia CF33178852:3759
4.RCD Mallorca331671052:3755
5.Sevilla FC331661149:3854
6.Villarreal CF331471248:4549
7.Athletic Bilbao331471245:4449
8.Getafe CF331451448:4347
9.Deportivo La Coruña331281333:4244
10.Atlético Madrid331171549:5240
11.CA Osasuna331081530:3938
12.UD Almería339111334:4538
13.Espanyol Barcelona339111326:4038
14.Sporting Gijón339101433:4437
15.Racing Santander338121336:4836
16.Real Zaragoza338101538:5634
17.Málaga CF337121437:4233
18.CD Tenerife33881734:6332
19.Real Valladolid335141432:5429
20.Xerez CD33691830:5627

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (371)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele