Primera División - souhrn 22. kola

31.01.2014, 22:51, aktualizováno 03.02.2014, 23:50
Komentáře a souhrny
Valencia senzačně vyloupila barcelonský Nou Camp, čehož využilo Atlético Madrid, které rozstřílelo Real Sociedad a vede ligu o tři body. Na Katalánce se díky remíze v Bilbau bodově dotáhl Real. Villarreal si pondělní výhrou nad Osasunou pojistil pátou pozici, Betis dokázal ukončit čtrnáctizápasové čekání na výhru. Celta Vigo už v pátek vyhrála v Granadě, Elche na svém hřišti udolalo Almeríi a v dalších dvou zápasech tohoto kola branky nepadaly.

Villarreal CF - CA Osasuna 3:1

03.02.2014 22:00

Góly: 46. Jérémy Perbet, 55. Manuel Trigueros, 75. Jérémy Perbet - 87. Oriol Riera

Villarreal doma potvrdil roli favorita, když na poloprázdném El Madrigalu přehrál Osasunu 3:1. Všechny góly padly až v druhé půli, hrdinou domácích se stal Jérémy Perbert, jenž sám vsítil dvě branky. Villarreal obhájil pozici v top pětce, Pamplona je nyní dva body od sestupových příček.

Úvod utkání byl z obou stran nervózní a hru kouskovaly četné nepřesnosti. Villarreal ale přece jen těžil z územní převahy. V 15. minutě pálil neúspěšně na bránu Trigueros, v 19. minutě mohl udeřit Uche, ale levačkou mířil jen nad bránu gólmana Andrése. Brankář hostí se vyznamenal ještě v 31. minutě, kdy vynikajícím výběhem zlikvidoval pokus Gómeze. Osasuna se osmělila po půlhodině hry, ale brankou neskončil neohrožený průnik De Las Cuevase ani pokus Lotiese z následného rohového kopu. V půli tak na ukazateli skóre svítily dvě nuly.

Villarrealu velmi pomohla brzká branka v úvodu druhého poločasu. V 47. minutě si za obranu hostů chytře zaběhl střídající Jérémy Perbet, jenž si krásně zpracoval Doradův pas a se štěstím procedil míč za záda brankáře Andrése Fernándeze - 1:0! Neuplynulo ani deset minut a El Madrigal znova propukl v gólovou radost. Z levé strany přihrál Dos Santos hbitému Miguelu Triguerosovi, jenž se s ničím nemazal a z dvaceti metrů propálil hradbu těl před sebou i zmateného Fernándeze - 2:0!

Žlutá ponorka svého soupeře jednoznačně přehrávala a byl to jen brankář Fernández, kdo dlouho držel Osasunu jakžtakž nad vodou. Pamplonští se prakticky nedostávali do hry a Villareal mohl v klidu předvádět dlouhé kombinace. Odměnou domácímu mužstvu pak byl v 75. minutě třetí gól. Po autovém vhazování Pereira bleskově vysunul rychlonohého Perberta, který nekompromisní ranou z úhlu překonal Fernándeze - 3:0!

Domácí pak hráli už v exhibičním tempu, čehož Osasuna využila k čestnému zásahu. Na posledních pět minut vyběhl na trávník za hosty Oriol Riera a ukázal svým kolegům, jak měli hrát od začátku. V 87. minutě se Armenteros dobře uvolnil na levé straně a vyslal dobrý centr do vápna domácích, tam si ukázkově počínal právě Riera, který geniální patičkou přeloboval bezmocného Asenja, přičemž se míč na cestě do brány ještě otřel o pravou tyč - 3:1! Riera mohl vzápětí ještě přidat druhý gól, jeho nebezpečná hlavička ale mířila těsně nad branku Villarrealu. Inspirovaný Riolovou aktivitou to ještě v nastaveném čase zkusil Armenteros, jeho střela z dvanácti metrů ale pouze těsně prosvištěla kolem domácí branky. I přes poněkud vypuštěnou koncovku utkání tak Villarreal zvítězil 3:1.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Real Madrid 1:1

02.02.2014 21:00

Góly: 73. Ibai Gómez - 66. Jesé

Trochu se zdá, že španělský titul nakonec nikdo nechce. Když už se dočkáme obrovského zaváhání Barcelony, její konkurenti jako by ani nechtěli využít svých možností a body také ztrácejí. Na obhajobu Realu Madrid, Athletic Bilbao je na domácí půdě jen velmi těžko k poražení.

Co víc, těžko se Madridu vyhrává v deseti lidech. Tím spíš, že vyloučeným hráčem je Cristiano Ronaldo. Bez něj Madrid nepředstavoval pro domácí Basky tolik nebezpečí. Real se tedy remízou dostal na stejný počet bodů jako Barcelona, ale ta má lepší skóre. Přesto máme v La Lize nového lídra - ve večerním utkání si totiž Atlético Madrid poradilo s Realem Sociedad 4:0 a vede tabulku!

Úvod utkání byl ale velmi vzrušující - Real nasadil opět výrazně ofenzivní sestavu a neustále napadal rozehrávku soupeře. To vedlo ke střelám Ronalda, i když mířily vedle tyče. Záhy se však karty odkryly a šance vyrovnaly, protože Athletic Bilabo našlo ztracenou půdu pod nohama a začalo hrát. Aktivní napadání, sebevědomá rozehrávka a vyšší počet střel - domácí začali být Bílému baletu opět vyrovnaným soupeřem. Do velké šance se probíjel Aritz Aduriz, který využil svých schopností i nahrávky od Andera Herrery, obhodil si oba stopery Madridu a vypálil. To zakončení si ale za rámeček rozhodně nedá, protože míč napálil trestuhodně mimo. S přibývajícím časem se množily také emoce, které začaly jiskřit. Oba tábory předváděly zákroky často až za hranou únosnosti, takže sudí Miguel Ángel Ayza Gámez několikrát musel zklidnit dva nasupené protihráče.

Hráči samotní k poklidnému průběhu příliš nepřispívali a sami se stali hlavními aktéry - vzájemné políčkování, ostré fauly a vůbec napjatá atmosféra. Tak končil první poločas. V tom druhém se situace trochu zmírnila a oba soupeři se soustředili na fotbal. Aktivitu převzal zejména mladík Jesé, který zaskakoval za zraněného Garetha Balea. A dělal to velmi dobře, protože rychlé protiútoky tažené po stranách dělaly protihráčům často problémy. Kromě toho, Jesé vytvářel šance také pro své spoluhráče. Pět minut po změně stran hledal pasem Ronalda či Benzemu, ale pozorná obrana domácích míč uklidila včas. Tak to Real zkusil ranou z dálky, o kterou se postaral Francouz Karim Benzema. Tomu se v letošní sezoně střelecky příliš nedaří, ale aktivitu mu upřít nemůžeme. Také dnes se Benzema snažil, ale brankář Iraizoz byl pozorný a šanci zlikvidoval.

Tlak Realu Madrid pokračoval a domácí nevěděli, jak z něj ven. Toho Bílý balet využil po hodině hry, když argentinský rychlík Di María vybojoval balon, poslal jej dopředu a tam si naběhl Ronaldo. Portugalská hvězda mohla pálit, ale radši míč poslala na volnějšího Jesého a mladý útočník se ve skluzu prosadil!

O to větší překvapení následovalo později. Real vedl a držel míč, ale stejně jako v prvé půli se i teď domácí začali dostávat do hry. To se projevilo záhy, když se na hřiště dostal střídající Ibai Gómez. V tu chvíli zrovna Athletic zahrával standardní situaci, Gómez si naběhl před bránu a po pár vteřinách pobytu na hřišti se stal hrdinou!

A v tom se stalo něco, co nevidíte každý den. Cristiano Ronaldo pod tíhou ztráty bodů neunesl vývoj utkání a v krátkém zkratovitém jednání pocuchal vlasy několika protihráčům. Doslova. Za své jednání i další potyčku s Iturraspem, kterého škrábl v obličeji, dostal červenou kartu. A dohrávat utkání bez své největší hvězdy byl pro Real Madrid oříšek, který nedokázal rozlousknout. Naopak, vedení se mohli ujmout domácí, když střelec vyrovnávacího gólu Ibai Gómez pálil velmi slušně. Brankář Diego López ale reagoval včas a míč vytěsnil. Real tedy ztrácí, naopak Baskové mohou slavit cenný bod.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Real Sociedad 4:0

02.02.2014 19:00

Góly: 38. David Villa, 72. Diego Costa, 74. Miranda, 87. Diego

Atlético doma smetlo Real Sociedad 4:0 a poprvé od roku 1996 se posunulo na první místo Primera División. Jednoznačným vítězstvím Rojiblancos také nejlepším způsobem uctili památku nedávno zesnulého Luise Aragonése. Díky prohře Barcelony a remíze Realu Madrid se Atlético drží na vedoucí příčce tři body před oběma španělskými giganty. Real Sociedad zůstává s šestatřiceti body šestý.

Pro Atlético byl včerejší večer velmi emotivní záležitostí. Diváci od úvodního hvizdu mlčeli až do osmé minuty a poté začali skandovat jméno zesnulé legendy španělského fotbalu Luise Aragonése, jenž mimo jiné právě s Atléticem třikrát zvítězil ve španělském poháru. Osm minut ticha odkazovalo na číslo dresu, se kterým Aragonés hrával.

Zápas začal zostra. Už ve třetí minutě se do samostatného úniku dostal Diego Costa, brazilskému útočníkovi však po sprintu přes půl hřiště již nezbyly síly na přesnější zakončení a jeho akci zlikvidoval brankář Bravo. Nápor Atlética v úvodní fázi zápasu byl obrovský, Villův gól však ve 14. minutě uznán nebyl kvůli postavení mimo hru. Největší šancí hostů byla ve 24. minutě střela Zurutuzy po standardní situaci zahrávané Griezmanem, domácí brankář Courtois však hostujícímu středopolaři hned nadvakrát překazil radost.

Ke konci prvního poločasu se smyčka kolem obrany Basků opět začala utahovat, tentokrát ale tlak Atlética přinesl i kýžené gólové ovoce. Na levé straně se v 38. minutě dobře uvolnil Diego Costa jenž následně předložil před bránu balón Davidu Villovi, pro nějž nebyl problém z bezprostřední blízkost doklepnout míč za záda překvapeného Brava - 1:0! Střelec úvodního gólu však ihned po oslavě vstřelené branky signalizoval nutnost střídat kvůli zranění a do zápasu tak místo něj naskočil Raúl García.

Neuběhlo ani třicet vteřin z druhého dějství a Juanfran si těžce neporozuměl s Courtoisem a míč málem skončil v síti domácího celku. Hostující tým v této fázi utkání svého soupeře lehce přehrával, Atlético však velmi brzy vyrovnalo hru. Zlom v utkání nastal necelých dvacet minut před koncem, když domácí dokázali dvěma slepenými góly odskočit na rozdíl tří branek. Nejprve obdržel Costa v 72. minutě skvělý pas za obranu od Garcíi, po němž nejlepší střelec Atlética předvedl tváří v tvář nejistému Betovi chladnokrevné zakončení - 2:0!

Třetí gól přidali Rojiblancos o pouhé dvě minuty později. Koke se ujal rozehrání rohového kopu a posadil balón přesně na hlavu Mirandy, jenž přesnou střelou k tyči odstartoval na stadionu Vicente Calderóna gólovou radost - 3:0! Atlético dominovalo a v 82. minutě zabránil čtvrtému gólu domácích jen bravurní zákrok Beta, kterým zlikvidoval hlavičku Garcíi.

Domácí fanoušci se však ještě jedné vstřelené branky dočkali. V 87. minutě se o ni postarala nová posila domácích Diego, jenž se do madridského klubu vrátil po dvouletém působení ve Wolfsburgu. Po přízemním pasu Rodrígueze z levé strany dostal Diego v pokutovém území Realu trestuhodně dlouhou dobu na zakončení, čehož bezezbytku využil a nekompromisní ranou z malého vápna stanovil skóre na konečných 4:0 pro Atlético Madrid!

Více informací k zápasu

Real Betis - Espanyol Barcelona 2:0

02.02.2014 17:00

Góly: 71. Rubén Castro, 89. Rubén Castro

Trápící se Betis konečně zabral a na domácím hřišti porazil Espanyol Barcelona 2:0. Domácí ukončili neuvěřitelnou sérii čtrnácti zápasů bez vítězství díky dvěma brankám Rubéna Castra v druhém poločase. Avšak i přes zisk tří bodů jsou Verdiblancos stále poslední, Espanyol okupuje desátou pozici.

Nový trenér Betisu Calderón změnil herní rozestavení svého mužstva na 5-4-1 se třemi defenzívními záložníky, což spolu se zlepšenou obrannou činností vyneslo domácím vytoužený úspěch. Přesto se v prvních minutách zápasu museli hráči Sevilly s novým systémem chvíli sžívat a otevřeli tak prostor svému soupeři. Přesto to byl Betis, kdo zahrozil jako první. V 8. minutě se po rychlém přechodu do útoku dostal k zakončení Salva Sevilla, jeho projektil však jen těsně minul branku.

Espanyol si první velkou příležitost vypracoval v 19. minutě, kdy se po přímém kopu Lópeze dostal k nebezpečné hlavičce Colotto, gólman Adán však celou situaci kontroloval a míč skončil mimo. Na to odpověděl ve 24. minutě domácí Castro, ale svoji dělovku namířil rovněž o pár decimetrů mimo Casillovu branku. Zápas byl však především o bojovnosti a ani jedno mužstvo si už do konce první půle výraznější akci nepřipsalo.

Po změně stran se hra Betisu s přibývajícími minutami lepšila. V 52. minutě se po centru Verdú dostal k hlavičce v pokutovém území Espanyolu Castro, největší šance dosavadního průběhu utkání však gólem neskončila, jelikož míč pouze rozvlnil boční síť. Po hodině hry do zápasu naskočil za domácí Baptistao, jenž pomohl zlepšit ofenzivní výkon svého mužstva, naproti tomu Espanyol se už spokojoval jen s bráněním.

V 71. minutě se domácí konečně dočkali odměny v podobě vedoucího gólu. Po autovém vhazování se k míči dostal Lolo Reyes, jenž se s ničím nemazal a vypálil fantastickou dělovku, která skončila na tyči. Nejrychleji k odraženému balónu přispěchal aktivní Rubén Catsro, jenž z deseti metrů bezpečně dorazil míč za záda bezmocného Casilly - 1:0!

Domácí brankář Adán pak musel dvakrát podržet svůj tým důležitými zákroky. Nejvíce se vyznamenal při šanci Stuaniho v 82. minutě. Čas na obrat zápasu se Espanyolu rychle krátil, byl to však nezadržitelný domácí miláček Castro, kdo rozhodl v 89. minutě o osudu utkání. Po dlouhém nákopu od Verdú si Castro obratně navedl míč na pravou nohu a z hranice pokutového území vyslal nechytatelnou ránu, která krásně zapadla k levé tyči branky Espanyolu - 2:0! Na stadionu Manuela Ruize tak mohly po dlouhých čtyřech měsících vypuknutou vítězné oslavy.

Více informací k zápasu

Elche CF - UD Almería 1:0

02.02.2014 12:00

Góly: 59. Cristian Herrera

Nadmíru důležité vítězství vybojovali v úvodním utkání nedělního programu Primera División fotbalisté Elche, kteří doma porazili Almérii nejtěsnějším možným rozdílem 1:0. Posunuli se tak od sestupových příček na vzdálenost čtyř bodů.

K výhře svěřencům Frana Escriby nakonec stačil poněkud šťastný zásah Cristiana Herrery těsně před uplynutím hodiny hry. Navzdory velkému tlaku hostů v závěru zápasu a zvláště nastavení se již konečné skóre neměnilo, jedinou ztrátou tak pro Elche je vyloučení Damiana Suáreze za dvě žluté karty. Zatímco Elche se posunulo rázem na opticky líbivou patnáctou pozici, Almería naopak vystřídala svého soupeře na pozici prvního nesestupujícího týmu.

Co se týče tvorby šancí, byli domácí jasně dominantní, zvláště v první půli. Brzkou příležitost spálil Manu del Moral, když přímo před brankou jen těsně nedosáhl na přímý kop Edú Albácara. Poté si na brankáři Estebanovi vylámal zuby Herrera, jenž tak nevyužil svůj nájezd tváří v tvář gólmanu Almeríe. Po půlhodině hry se ve skvělé šanci ocitl David Lombán, jenže ani nikým neatakován nedokázal usměrnit svou hlavičku pod břevno. Když se pak ani z přímého kopu těsně před koncem poločasu neprosadil Albácar kvůli dalšímu dobrému zákroku Estabana, šly oba celky do kabin za bezbrankového stavu.

Po změně stran se nejprve zkoušel přes Toňa prosadit z úhlu Zongo, ovšem neúspěšně. Na druhé straně se ještě Del Moral z hranice pokutového území těsně netrefil, ale čtvrthodinu po začátku druhého poločasu se domácí přece jen ujali vedení. Esteban vyboxoval centr pouze k Herrerovi, jehož pokus o volej se ošklivě nevyvedl a míč tak skončil u Javiho Márqueze. Ten poslal míč znovu do ohně, kde se tečoval o nohu Herrery přímo do rohu branky. Z nešťastníka se tak rázem stal střelec klíčové branky.

Šance hostů na vyrovnání přišly záhy, asi největší z nich zahodili sedm minut po Herrerově zásahu. Ránu Heldera Barbosy skrze pokutové území však nedokázali ani Soriano, ani Trujillo usměrnit do sítě, a tak se hosté svého gólu nedočkali. Nic na tom nezměnilo ani vyloučení Suáreze, jenž v 89. minutě uviděl za ošklivý zákrok druhou žlutou kartu.

Více informací k zápasu

Málaga CF - Sevilla FC 3:2

01.02.2014 22:00

Góly: 31. Duda (pen.), 77. Samuel, 82. Duda - 49. Carlos Bacca, 66. Federico Fazio

Andaluské derby zvládla lépe Malaga, která hlavně díky dvěma brankám Dudy zvítězila nad Sevillou 3:2. Portugalský tvůrce hry otevřel skóre v první půli a v závěru dodal i druhý zásah, který zařídil všechny tři body pro celek Bernda Schustera. Sevilla navíc svého místního rivala nedokázala porazit již popáté v řadě.

Sobotní program tak shodou okolností nabídl dokonalé zrcadlové výsledky, jak postupně šly časově za sebou. Nejprve odpoledne Barcelona překvapivě podlehla na Nou Campu Valencii 2:3, následovaly dvě bezbrankové remízy a vše v noci ukončila výhra domácí Malagy právě 3:2. Přitom ještě patnáct minut před koncem vedli hosté 2:1 a nic dokonalému obratu skóre nenasvědčovalo.

Jako první se zkoušel prosadit hostující José Antonio Reyes, avšak ve čtrnácté minutě si na brankáře Caballera se svou ranou vně pokutového území nepřišel. To na druhé straně byli domácí o poznání efektivnější. Krátce po uplynutí půlhodiny hry se prosadil Duda z pokutového kopu, který rozhodčí nařídil po faulu Cokeho právě na Dudu.

Trenér Unai Emery byl s výkonem svého týmu očividně nespokojen a hned v poločase šáhl ke dvěma změnám v sestavě. Cokeho s Reyesem nahradili Diogo Figueiras a Kevin Gameiro a záhy se zdálo, že šlo o brilantní tah. Sevilla byla o poznání nebezpečnější a hned čtyři minuty po změně stran se prosadil Bacca přízemní ranou z levé strany a v 66. minutě dokonce Fazio poslal hosty do vedení. Vše začalo přímým kopem Ivana Rakitiće, jenž poslal míč přesně na hlavu naskakujícího stopera Sevilly.

Nakonec však ani tento obrat Seville k bodům nestačil. Po centru Péreze totiž jedenáct minut po Faziově brance vyrovnal na 2:2 Samú prudkou ranou do horního rohu branky a gólovou tečku pak sedm minut před koncem dodal Duda. Znovu asistoval aktivní Pérez, jehož pobídka z levé strany nebyla pro jeho portugalského spoluhráče již žádným problémem, aby zblízka zasunul míč do sítě. Malaga se tak vzdálila sestupovému pásmu, zatímco ambice Sevilly na dohnání čela tabulky nabraly zase o něco větší trhliny.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Real Valladolid 0:0

01.02.2014 20:00

Góly: -

Jen centimetry scházely Getafe k důležité výhře nad Realem Valladolid, před chabou diváckou kulisou však madridskému klubu nebylo přáno. Oba celky se tak rozchází s nerozhodným výsledkem 0:0, což nijak nepomůže ani jednomu z nich.

Když vezmeme v potaz i neúspěch v ligovém poháru, činí nedávná bilance Getafe šest porážek a jednu remízu za sebou. Když však v nastaveném čase druhého poločasu z dálky napřáhl Diego Castro, zdálo se, že konečně dojde na klíčové zmrtvýchvstání domácích. Dalekonosná rána ale skončila pouze na brankové konstrukci, a tak brzy následoval i konečný hvizd rozhodčího.

Jakkoli ještě nedávno mělo Getafe vysoké pohárové ambice, nacházelo se před zápasem s Valladolidem vzdáleno pouze pět bodů od momentálně sestupujícího Valladolidu. Hosté navíc mohli jít do utkání pozitivně naladění, neboť v minulém kole zaskočili favorizovaný Villarreal a zvítězili 1:0. Možná i proto do zápasu vstoupili lépe a vypracovali si první šance. Jesús Rueda se svou hlavičkou ze čtrnácté minuty těsně neuspěl, když míč napálil do tyče, Stefan Mitrović s Danielem Larssonem mířili vedle a Javi Guerra přinutil domácího brankáře Moyu k zákroku, skóre však zůstalo nadále neměnné.

Přežitý úvodní tlak hostů vlil krev do žil i Getafe, které ve zbytku první půle převzalo na hřišti iniciativu a skrze Ángela Lafitu zkoušelo strhnout vedení na svou stranu, byť neúspěšně. Po změně stran se pokračovalo v zaběhnutých kolejích bez větších šancí ať už na té či oné straně. Až v 72. minutě se Moyá znovu zapotil při ráně Víctora Péreze z osmnácti metrů. Po neúspěšném zakončení Manucha připadla poslední šance zápasu domácímu Castrovi, ovšem jak už bylo zmíněno výše, jeho parádní rána pouze orazítkovala branku bez kýženého gólového efektu.

Více informací k zápasu

Levante UD - Rayo Vallecano 0:0

01.02.2014 18:00

Góly: -

Rayo Vallecano konečně zastavilo sérii porážek, když na půdě Levante uhrálo remízu 0:0. Na jeho potížích se sestupem však ani tento získaný bod nic nemění. Domácí se i nadále drží v horní polovině tabulky, kde mají momentálně stejný počet bodů, jako jejich městský rival Valencie.

Stadion Ciutat de Valencia nabídl vyrovnané střetnutí, kde bylo rušno hlavně na počátku a konci zápasu. Ani jeden z celků však své šance nezužitkoval. Jako první zkoušel štěstí Andreas Ivanschitz, ovšem brankář Raya Rubén Martínez si s jeho ranou poradil a načal tak svůj povedený výkon večera. Jeho protějšek Keylor Navas, jenž se pro změnu vytáhl v minulém kole proti Seville, kde Levante zvítězilo 3:2, musel skvěle zasahovat při trestném kopu Trashorrase. Ještě předtím navíc Raúl Baena nastřelil poskakující míč zpoza šestnáctky do vnějšku Navasovy tyčky.

Zbylé šance první půle připadly Davidu Barralovi. Ten však napoprvé po zaváhání obránce hostů Saúla Ňigueze nedokázal pozorného Rubéna překonat a poté ještě dvakrát v nadějných pozicích mířil zoufale nepřesně. Po změně stran se hra uchýlila spíše k neurovnanému střídání držení míče ze strany na stranu bez větších šancí. Až závěrečná desetiminutovka znovu nabídla drama. Nejprve Saúl poslal hlavičkou po rohovém kopu míč jen těsně vedle tyčky a následně musel Rubén znovu perfektně zasahovat proti samostatnému průniku Barrala.

V posledních minutách ještě mohl rozhodnout Baba Diawara, jenže z obtížného úhlu zamířil kousek za zadní tyč. Když pak neuspěl ani Diop se svým přímým kopem, rozešli se Levante s Rayem nerozhodně 0:0. Hosté nyní mohou nervózně čekat na výsledek nedělního zápasu Elche s Almérií, protože v případě výhry Elche se jejich ztráta na záchranu může vyšplhat již na sedm bodů.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Valencia CF 2:3

01.02.2014 16:00

Góly: 7. Alexis Sánchez, 54. Lionel Messi (pen.) - 44. Dani Parejo, 48. Pablo Piatti, 59. Paco Alcácer

Valencia šokovala Camp Nou, když otočila průběh utkání s domácí Barcelonou! Blaugranas sice díky trefě Alexise Sáncheze vedli, ale ještě do konce první půle srovnal Daniel Parejo. První šok přišel po změně stran, když se vedení ujali hosté. Chvíli to vypadalo, že si obě strany body rozdělí, když se trefil Lionel Messi, ale půlhodinu před koncem zaúřadoval Paco Alcácer.

Španělsko postihla velká tragédie. Odešla osobnost světového formátu, která Španělům zajistila titul mistrů Evroy v roce 2008. S trenérem Luisem Aragonésem se rozloučily všechny stadiony v tomto kole, výjimkou nebyl ani Camp Nou. Po minutě ticha se však rozhodně nekonalo utkání v přátelské či vlídné atmosféře. Naopak, dočkali jsme se svižného a atraktivního duelu hned od začátku. Před Chilanem Alexisem Sánchezem musel zasahovat brankář Alves, na něhož se vzápětí hrnula také dvojice Pedro - Xavi. Mladý útočník Barcelony nahrával pod sebe na nabíhajícího spoluhráče, zkušený záložník ale trefil jen obránce před sebou.

Průběh utkání naznačoval, že o góly rozhodně nouze nebude. Tato představa se potvrdila o pár chvil později, když se domácí za mohutného aplausu dostali do vedení. Přetažený centr Lionela Messiho skončil u kopaček Alexise Sáncheze a ten možná trochou překvapivým zakončením skóroval!

Valencia dlouho nemohla najít recept na napadající hráče Blaugranas a brzy mohla inkasovat znovu. Messi totiž našel nabíhajícího Sergia Busquetse, který málem orazítkoval břevno hostující brány! Netopýři působili dost zmateně a trvalo jim, než se dostali alespoň k větší šanci. S tím naopak Barcelona neměla sebemenší problémy - skvělý centr Pedra našel Sáncheze, který ale hlavičkou Alvese nepřekonal. A ten musel zasahovat také po další akci Messiho. K pumelici ze strany se poté dostal ještě Dani Alvés, ale ani on neslavil gól. To se stalo až v závěru první půle.

Na půli hřiště Barcelona ztratila míč a rychlý protiútok Valencie měla na starosti dvojice Daniel Parejo - Sofiane Feghouli. Jejich spolupráce nakonec slavila úspěch a Victor Valdés musel do sítě pro míč!

To však nebylo vše - fanoušci Barcelony se měli dočkat dalšího smutného překvapení. Sotva se oba protivníci vrátili z kabin, aktivní Valencia se ujala vedení! Barragán překonal Albu, nacentroval před bránu a pochybení obrany domácích potrestal Pablo Piatti!

Barca se dostala do situace, která jí není příliš známá. Na vlastním stadionu po rychlých dvou brankách prohrávala o gól a musela dotahovat skóre. To se jí však záhy povedlo, neboť úřadoval Lionel Messi. Jeho první střelu sice brankář Diego Alves ještě vyrazil, ale z penaltového puntíku už se Argentinec nemýlil. Na počátku celé akce stál nešťastný zákrok Costy, když míč nastřelil jeho ruku a sudí Pedro Jesús Pérez Montero nařídil penaltu. K ní se postavil Messi a v poklidu srovnal - 2:2.

Situace se pro Messiho a spol. ale ještě měla zkomplikovat. První větší rána pro Gerarda Martina přišla díky Pacu Alcácerovi, který se stal hrdinou Valencie. Po nenápadném autovém vhazování se k míči dostal Sofiane Feghouli, poslal míč na Alcácera a ten si z blízkosti poradil se zbytkem akce bez problémů! Barcelona opět prohrávala.

Centr Pedra propadl ve vápně k Jordimu Albovi, ale ten netrefil míč úplně ideálně. Dvacet minut před koncem utkání se ke slovu dostal opět Alves, který trochu zabrnkal na nervy hostujících fanoušků. Brankář Valencie si pohrával se Sánchezem a to málem nedopadlo dobře. Nakonec však Alves schoval míč do rukavic. To se zas nelíbilo fanouškům Barcy, kteří reklamovali malou domů. Větší problémy však pro ně znamenala druhá žlutá karta pro Jordiho Albu, kterého tedy sudí poslal do kabin! Barcelona toužila alespoň vyrovnat a to i v početním oslabení. Zejména jedna obrovská šance Lionela Messiho volala po gólu. Moc nescházelo ani ráně Daniho Alvese. Branku ale netrefil ani jeden, nutno uznat, že brankář Alves svému soupeři příliš mnoho akce nedovolil. Barcelona tedy prohrává na vlastní půdě a dává šanci pronásledovatelům z Madridu.

Více informací k zápasu

Granada CF - Celta Vigo 1:2

31.01.2014 21:00

Góly: 41. Youseff El Arabi - 28. Gustavo Cabral, 88. Augusto Fernández

Celta Vigo dokázala porazit domácí Granadu a díky získaným třem bodům se dočasně posouvá na jedenáctou příčku! Utkání začali lépe hosté, když se trefil Gustavo Cabral, ale ještě do poločasu srovnal domácí útočník Youseff El Arabi. Nerozhodný výsledek ale nakonec nezůstal, tři body Celtě zajistil Augusto Fernández.

Jako první si míč na silnější nohu připravil útočník Charles a brankář Roberto Fernández měl co dělat, aby jeho štiplavou ránu vytěsnil mimo tři tyče. To se mu nakonec povedlo, i když jen s obtížemi. Jinak ale první poločas rozhodně nebyl reklamou na ofenzivní pojetí. Hodně opatrné utkání s množstvím přihrávek a boje o míč ve středu hřiště - to byly hlavní atributy celého dnešního utkání. Tempo se výrazně nezvedlo ani s přibývajícím časem. Jako blesk z čistého nebe musel divákům připadat první gól, protože do té doby jsme rozhodně nebyli svědky festivalu šancí.

Krátce před půlhodinou odehraného času se po straně dokázal uvolnit mladík Rafinha, předložil míč nabíhajícímu Gustavu Cabralovi a jeho hlavička do protipohybu pozdě reagujícího brankáře Fernándeze poslala hosty do příjemného vedení!

Obdobná akce byla k vidění také na druhé straně, kam se odhodlal útočník Youseff El Arabi, ale jeho první rána mu nevyšla. A pozdější hlavička po zajímavém pokusu centrujícího Pitiho směřovala pouze do náruče připraveného brankáře Yoela Rodrígueze. Youseff El Arabi tak musel počkat až na samý závěr poločasu a do třetice všeho dobrého se prosadil. Z rohového kopu se míč od kopaček Frana Rica dostavil až k hlavičkujícímu El Arabimu. Ten byl sice tísněn, ale přesto dokázal nasměrovat míč za Yoelova záda!

Celta Vigo se hnala dopředu také zkraje druhého poločasu, kdy jí dokonce protihráči dali skvělou možnost. Špatně rozehraný postupný útok Granady se změnil v rychlý přechod do útoku Celty, který táhl Nolito. Když už se ale mladý útočník chystal zakončovat, vrhl se mu pod nohy vracející se Iturra a skvěle načasovaným zákrokem jej o šanci připravil. Když zbývalo do konce utkání sotva dvacet minut, vrhla se Granada do útoku. Ten dostal na starost El Arabi a jen centimetry oddělily jeho ránu od druhého gólu v zápase.

Když už se zdálo, že si oba týmy spravedlivě rozdělí po bodu, bylo Estadio Nuevo Los Cármenes šokováno. Dvě minuty před koncem utkání se totiž k rychlému přečíslení dostali hosté, míč si pod patronát vzal střídající Krohn-Dehli a po pouhých čtyřech minutách pobytu na hřišti vystřelil. Jeho rána sice gólem neskončila, ale díky své pohotovosti se z dorážky prosadil Augusto Fernández. Někdejší argentinský reprezentant tedy zajistil gólem za dvě minuty dvanáct tři body pro hosty. Poražená Granada se zatím usídlila na dvanácté příčce, dá se ale očekávat její pád k pásmu sestupu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Atlético Madrid22183156:1457
2.FC Barcelona22173259:1654
3.Real Madrid22173261:2254
4.Athletic Bilbao22134542:2843
5.Villarreal CF22124642:2340
6.Real Sociedad22106642:3436
7.Sevilla FC2287741:3731
8.Valencia CF22841031:3528
9.Levante UD2277822:3028
10.Espanyol Barcelona22751025:2926
11.Celta Vigo22741129:3525
12.Getafe CF22741122:3425
13.Málaga CF22661022:2924
14.Granada CF22731220:2924
15.Elche CF22661020:3224
16.CA Osasuna22641219:3722
17.UD Almería22641222:4122
18.Real Valladolid22481024:3720
19.Rayo Vallecano22521521:5117
20.Real Betis22351420:4714

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (857)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele