Primera Division - souhrn 10. kola

06.11.2010, 21:54, aktualizováno 08.11.2010, 23:27
Komentáře a souhrny
Sevilla díky střídajícím hráčům porazila Valencii a dotáhla se na ní v tabulce. Barcelona nezaváhala v Getafe, Real však reagoval výhrou v derby proti Atlétiku a udržel si první místo. La Coruňa vyhrála podruhé v řadě, tentokrát uspěla v Levante. Z vítězství se v desátém kole radují také Villarreal, Zaragoza, Real Sociedad, Espanyol a Osasuna...

Sevilla FC - Valencia CF 2:0

08.11.2010 21:30

Góly: 54. Álvaro Negredo, 77. Alejandro Alfaro

V pondělním šlágru přivítala Sevilla doma na stadionu Ramóna Sánchéze Pizjuána Valencii a zaslouženě zvítězila 2:0. Velikou skvrnou na utkání však byla situace z prvního poločasu, ve které poslal rozhodčí do sprch hostujícího Topala. Vítězný gól vstřelil v 54. minutě Alváro Negredo. V tabulce se tak Sevilla dostala na šesté místo a bodově se dotáhla právě na Valencii.

V zápase byli domácí od úvodního hvizdu o trochu aktivnější a vytvořili si také některé příležitosti. Už v 11. minutě poslal centr před branku Perotti, ale Fabiano v krkolomné pozici nedokázal výrazněji ohrozit gólmana Valencie Césara. Na druhé straně se uvedl střelou z dálky Soldado, ale jeho projektil z dvaceti metrů se nevešel mezi tři tyče.

Sevilla se snažila bušit do obrany hostí, ale většina útoků končila před pokutovým územím, a když už se domácí odhodlali ke střele z dálky, zlikvidovala ji opora Netopýrů gólman César Sanchéz. Ve 25. minutě však přišla situace, která výrazně ovlivnila celý průběh utkání. Topal dobíhal dlouhý balón a těsně před ním se zjevil Cáceres, který nekompromisním odkopem poslal balón pryč, ale při odkopu se srazil s Topalem. Následně předvedl Cáceres parádní herecký výkon, na který mu bohužel pro hosty naletěl i rozhodčí, který za tuto situaci poslal Topala předčasně do sprch. Opakovaný záběr však prokázal, že souboj byl naprosto oboustranný a že se tak jednalo o hrubou chybu rozhodčího.

Od tohoto momentu se samozřejmě domácí položili ještě více do ofenzivy. Ve 29. minutě centroval z pravé strany znovu Perotti a Luis Fabiano tentokrát poslal svou hlavu jen těsně mimo pravou tyč branky Valencie. Na druhé straně se znovu blýskl Soldado, který si vyměnil balón s nejlepším hráčem Los Che Joaquínem a střelou doprostřed prověřil poprvé Javiho Varase.

Ve 44. minutě přišla další smolná situace pro Valencii. Sevilla se dostala až před Césara a ve skrumáži to odnesl právě gólman hostí, který se srazil s Romaricem a při tomto střetu se zranil. Do druhé půle ho tak musel vystřídat náhradní gólman Guaita. V prvním dějství nakonec hosté ubránili bezbrankový stav.

Po přestávce pochopitelně přišel tlak domácích a navíc se trenéru Manzanovi velmi povedla střídání. V 53. minutě poslal místo Romarica na plac Alvára Negreda a ten se mu o minutu později odvděčil úvodním gólem zápasu. Renato vypálil ze střední vzdálenosti a nejistý Guaita vypálil pouze před sebe, kde stál volný Negredo a se štěstím doslal balón pod gólmanem do branky - 1:0.

V 62. minutě už to mohlo být o dva góly. Velmi aktivní Perotti znovu centroval před branku a znovu na Luise Fabiana. Tomu tentokrát střela sedla a skončila na břevně. O další čtvrthodinku však domácí už pojišťovací gól přidali. V 74. minutě přišel na plac Alejandro Alfaro právě za Perottiho, tři minuty nato si naskočil na bezchybný centr Renata a hlavou poslal domácí do dvoubrankového vedení.

Malá jiskřička naděje pro Valencii ještě přišla po druhém gólu v její síti. V nepřehledné situaci v pokutovém území Sevilly se k odraženému balónu dostal znovu Soldado, ale ve stoprocentní příležitosti zazmatkoval a trefil pouze padajícího gólmana Varase. Z následného protiútoku Sevilla přečíslila Valencii a řítila se ve dvou proti třem na Guaitu. Negredo ale celou situaci vzal na sebe a to nebylo to správné rozhodnutí.

Závěr zápasu už domácí v pohodě dohráli a nepustili Valencii k ničemu vážnějšímu. Po dvou gólech ve druhém dějství tak nakonec zvítězili 2:0 a na domácím hřišti potvrdili roli mírného favorita. Valencie se v lize poslední dobou trápí a nevyhrála už čtvrtý zápas v řadě.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Atlético Madrid 2:0

07.11.2010 21:00

Góly: 13. Ricardo Carvalho, 19. Mesut Özil

Ani v dalším městské derby nedokázalo Atlético porazit svého rivala Real. O osudu zápasu rozhodla sedmiminutovka v prvním poločasu, kdy skórovali Carvalho a Ozil. Přes snahu a jednu chybu rozhodčích se ale výsledek nezměnil.

Je záhadou, proč "rojiblancos" tak dlouho neporazili Bílý balet. Po 10. kole La Ligy tak zůstává Real na čele o bod před Barcelonou. Městský sok Atlético je na 7. místě. Hosté se budou ještě zlobt za neodpískanou penaltu po ruce Xabiho Alonsa, která by patrně umožnila brzy stáhnout čerstvý náskok domácích.

Real nastoupil v obvyklé sestavě, "colchoneros" měli v základu jednu změnu - Mario Suárez nahradil očekávaného Assunçaa. Zápas začal svižně, Pepe hlavičkoval do náruče De Gey, Simao nebezpečně centroval, sudí neuznal gól Khediry pro ofsajd. Činili se zejména Reyes, Marcelo a Ronaldo.

Další vážnější situace už skončila ve 12. minutě gólem domácích. Xabi vybojoval míč na Reyesovi, Di Maríovu přihrávku tečoval Ujfaluši přesně na Carvalha, který v nečekané pozici na hrotu nezaváhal a překonal De Geu. O chvíli později se ocitl sám před brankou Atlética Higuaín, ale jubilant v brance zachránil.

Svůj náskok domácí zvýšili v 19. minutě. Přímý kop z úhlu zahrával Ozil a místo centru zvolil střelu, která před zkoprnělým De Geou zapadla ke vzdálenější tyči. Brankáře trochu zmátl Reyes, jelikož se před ním na poslední chvíli mihl a míč neodehrál.

Nádhernou kontrolu míče o chvíli nato předvedl Ozil, oklamal tři protihráče, ale po jeho přihrávce Ronaldo pálil vedle. Na druhé straně předvedl pěkný průnik Aguero, jeho přihrávku ale nevyužil Forlán. Po následném rohu, závaru a výborném zákroku Casillase, reklamovali hosté ruku Xabiho, ale píšťalka rozhodčího Lahoze zůstala němá. Do konce poločasu pálili Reyes a Ronaldo, sice hezky, leč nególově.

Druhé dějství zahájil průnik Ozila, jehož centr napálil krásným volejem Higuaín do tyče. Dvě střely Ronalda, jednu z přímého kopu lapil De Gea. Thiago na opačné straně pálil nad branku Madridu. V 60. minutě po rohu napálil odražený míč Forlán do tyče. O dvě minuty nato po dalekonosné přihrávce Marcela šel na branku hostí Ozil, ale v poslední chvíli ho zablokoval Filipe.

Další akce mezi Reyesem a Aguerem odvrátila obrana Bílého baletu. Andalusan Reyes svou střelou vzápětí těsně minul horní roh Casillasovy branky. Gólman Realu zachránil i další šanci, v které se ocitl Aguero. Pak se dali do práce domácí a měli v krátkém sledu několik šancí.

Nejprve nedosáhl Ronaldo na střílený centr Ozila, poté po pěkném přenechání vystřídavšího Benzemy střílel bodlem Marcelo, ale De Gea zachránil. Mladý gólman zlikvidoval chvíli nato i střelu Khediry zpoza šestnáctky. Minutu před koncem po zajímavě rozehrané akci - míč se odrazil od zad Ronalda k Xabimu, jehož načechraný centr nepochopitelně usměrnil hlavou mimo zcela volný Ramos.

Poslední šanci zápasu měl Benzema, ale De Gea ho vychytal. Na další případné vítězství si tak musí Atlético počkat až do dalšího roku.

Více informací k zápasu

Getafe CF - FC Barcelona 1:3

07.11.2010 19:00

Góly: 70. Manu Del Moral (pen.) - 23. Lionel Messi, 35. David Villa, 65. Pedro

Mistrovská Barcelona dnes přednesla ofenzivní báseň a po zásluze si odváží z Getafe tříbodový poklad. O vítězství se rovným dílem postarali všichni kanonýři Blaugranas počínaje tím nejlepším, tedy Lionelem Messim, pokračuje Davidem Villou a konče Pedrem.

Přestože El Geta prohráli o dvě branky a porážku si zasloužili, neodevzdali vůbec špatný výkon, přičemž se v poslední dvacetiminutovce druhé půle dočkali nejen snížení a korekce stavu, ale také několika parádních šancí, které mohly utkání náležitě zdramatizovat, což se bohužel pro nestranného diváka nepodařilo.

Parádní utkání okořenilo mnoho povedených kombinací a střel, v nichž měli prsty obzvláště hráči katalánského mistra. Krom těchto atributů potřebných pro kladné hodnocení zápasu jsme zaznamenali dvě červené karty. O tu první se postarala barcelonská věž Gérard Piqué a o druhou obránce domácích Derek Boateng.

Barcelona odstartovala bleskově, a hned po čtyřech minutách mohla zvedat ruku nad hlavu, jen kdyby David Villa překonal osamoceného Jordiho Codinu, který předvedl tváří tvář exvalencijskému kanonýrovi parádní zákrok. Zanedlouho poté odmítl první branku Lionel Messi, Codina opět přispěchal s dobrým zákrokem.

Kýžená první branka přišla přesně v polovině prvního dějství a postarala se o něj trojice Lionel Messi, David Villa a Dani Alvés. První jmenovaný celou akci započal parádní přihrávkou na Daniho Alvése, který našel na penaltovém puntíku Davida Villu, který se obklopen čtveřicí bránících hráčů nemohl dostat ke střele, i proto vymyslel geniální přihrávku do uličky na nabíhajícího Lionela Messiho, který bez potíží překonal bezmocného Codinu.

Barcelona pokračovala v soustředěné ofenzívě a zanedlouho se radovala ze druhé branky. David Villa a Lionel Messi si tentokrát vyměnili pozice, když argentinský kouzelník parádní přihrávkou mezi třemi hráči nalezl nabíhajícího nejlepšího reprezentačního střelce španělské fotbalové reprezentace, který neměl problém překonat tváří tvář opět bezmocného Codinu. David Villa krátce před tím již branku vsítil, ale nebyla správně uznána pro ofsajd.

Po obrátce musel ukázat své umění Víctor Valdés proti střele Manu Del Morala, po jehož pěkné šanci přišlo rozhodnutí z kopačky Pedra. Codina přijal míč od Rafy a snažil se jej konstruktivně rozehrát na Daniela Catu Díaze, který však zaváhal, nechal si ukradnout míč Messim, od něhož se míč odrazil k Pedrovi, který nadvakrát překonal padajícího Codinu.

V devětašedesáté minutě však přišlo snížení z kopačky kapitána mužstva Manu Del Morala, který potrestal Piquého ruku v pokutovém území. Namísto snížení mohla přijít čtvrtá pohroma, ale Messi odmítl sám před Codinou obrovskou šanci a možnost vstřelit svůj druhý gól v utkání.

Na druhé straně si připsali dvě veliké příležitosti Juan Albín a Javier Arizmendi, na jehož hlavičku Víctor Valdés nedosáhl, ale záda mu kryl dobře postavený Maxwell. Naděje Getafe na lepší výsledek uhasly deset minut před koncem, kdy fauloval Mascherana Boateng a vyfasoval druhou žlutou kartu v utkání. Barcelona již utkání dohrála v klidu a může se radovat ze zaslouženého vítězství, díky němuž bude po tomto kole na druhém místě tabulky za vedoucím Realem Madrid.

Více informací k zápasu

Levante UD - Deportivo La Coruña 1:2

07.11.2010 17:00

Góly: 72. Juanlu - 10. Riki, 52. Aythami

Deportivo dokázalo potvrdit u nováčka z Levante svůj vzestup formy z posledních týdnů a veze si tři body za vítězství 1:2. V tabulce se tak la Coruňa dostala už před Levante a polepšila si na desetibodový zisk z deseti kol. Vítězný gól vstřelil v 52. minutě Aythami. Levante se naopak díky porážce posunulo na sestupovou osmnáctou příčku.

Už v 6. minutě zápasu zahrozilo Levante z kopačky Miguela Pallarda. Ten inkasoval přesný centr od Rubéna Suaréze a svou pohotovou střelou z první těsně minul pravou tyč branky hostí. Tuto nevyužitou příležitost dokázalo Deportivo potrestat o čtyři minuty později. Standardní situaci rozehrával Rubén Peréz a signálem poslal balón na pravý roh pokutového území, kde stál Riki, který se uvolnil přes jednoho obránce a přízemní střelou překonal domácího brankáře Reinu - 0:1.

Po úvodním gólu hosté ožili a vypracovali si i další příležitost. V jedné z nich se po centru Seoaneho ocitl Saúl, ale netrefil balón ideálně a tak nenadělal gólmanovi Levante příliš starostí s jeho chycením. Ve 36. minutě to byli znovu hosté, kteří se prezentovali zajímavou kombinací, na jejímž konci byl střelec první gólu Riki, ale tentokrát zaváhal a svou střelu poslal metr nad branku.

Levante se osmělilo až v závěru prvního poločasu. Po vhazování Suaréze se k míči dostal Stuani a pohotovou ranou z dvaceti metrů prověřil připraveného gólmana Aranzubiu v brance Deportiva. V první půli tak byli hosté jasně lepším týmem a do kabin také šli se zaslouženým vedením 0:1.

Také do druhého dějství vstoupili aktivně hosté a za svou aktivitu si zasloužili druhý gól, který vstřelili už v 52. minutě. Riki se tentokrát vžil do role nahrávače a z autového vhazování poslal balón do nohy Aythamimu, který se obtočil kolem jednoho obránce a střelou přes druhého na zadní tyč překonal podruhé gólmana domácích - 0:2.

V 55. minutě se do velmi slibné pozice dostal znovu Riki. Tentokrát si naskočil na centr Seoaneho on a svou hlavičkou mířil velmi dobře, ale gólman domácích předvedl reflexivní zákrok a zachránil svůj tým od třetího gólu. I nadále bylo aktivnější Deportivo a další pokusy z kopaček Saúla a následně Juana Rodriguéze skončily vysoko nad brankou Levante.

Zákonitě tak přišel trest v podobě snížení ze strany Levante. V 73. minutě se kvalitní individuální akcí blýskl Juanlu, který se uvolnil na pravé straně, seběhl si do středu hřiště po stylu Lionela Messiho a střelou na zadní tyč snížil na 1:2 z pohledu domácích. Tato akce však byla ze strany domácích dost ojedinělá a závěr zápasu znovu patřil Deportivu, které už si výsledek pohlídalo a zaslouženě tak zvítězilo po přesvědčivém výkonu 1:2.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - Hércules CF 3:0

07.11.2010 17:00

Góly: 40. Nacho Monreal, 55. Lolo, 90. Krisztián Vadócz

Osasuna sestřelila nováčka soutěže z Hérculesu a připsala si velmi důležité vítězství, díky němuž má po deseti odehraných kolech čtyřbodový náskok na sestupové příčky, které se k soupeři navarrského celku naopak kvapem přibližují.

Rojillos utkání zcela opanovali a od úvodních minut drželi míč na svých kopačkách, ohrožovali branku opory Hérculesu Juana Calatayuda a hosty nepouštěli do žádných šancí. Zato domácí byli od začátku při chuti a po několika nepovedených střelách ve čtyřiadvacáté minutě poprvé vážněji ohrozila Calatayudovu svatyni, když Javad Nekounam trefil z přímého volného kopu z osmnácti metrů břevno.

Jenom o chvíli později Calatayuda prověřil Juanfran, po němž nebezpečně, ale nepřesně pálil Francisco Puñal. Klíčový moment utkání přišel v devětatřicáté minutě, kdy kapitán Paco Peña ve snaze zachránit míč před napadajícím Arandou poslal na Calatayudovu branku lob, se kterým měl brankář Hérculesu velké potíže a který s velkou námahou vyrazil. Brance však nezabránil, protože z následné, správně odpískané malé domů vstřelil Nacho Monreal vítěznou branku utkání.

Druhá půle byla stejně jako předcházející ve znamení tlaku domácího mužstva, které se z tolik potřebné gólové pojistky radovalo již po devíti minutách hry. Francisco Puñal se postavil k přímému volnému kopu blízko půle hřiště a poslal do pokutového území rychlý a přesný centr na Lola, který nabíhal zcela osamocen na zadní ty, kde také svou branku vsítil.

Osasuna byla stále lepší, ale s ohledem na dvoubrankové vedení mírně polevila. Toho využil Hércules, který se snažil ke snížení stavu využít každé příležitosti. Tu největší měl devětasedmdesáté minutě Cristian, jenž zakroutil svůj přímý volný kop do levé tyče Ricardovy branky. V poslední minutě nakonec pečetil vítězství domácího mužstva po velké chybě Olivera Thomerta Krisztian.

Více informací k zápasu

UD Almería - Sporting Gijón 1:1

07.11.2010 17:00

Góly: 15. Corona - 73. Nacho Novo

Estadio Juegos Mediterráneos bylo očitým svědkem pohledného utkání a relativně nezasloužené remízy hostitelů utkání z Almeríe a z asturijského hlavního města dorazivšího Sportingu Gijón. Hostující mužstvo bylo po brance domácích mnohem aktivnější a dokázalo si vytvořit značné množství dobrých příležitostí, z nichž zůstala využita pouze jedna. V posledních týdnech dobře hrající Sporting by tak mohl brát porážku v Almeríi jako malou ztrátu.

První vážnější pokus vyslala na branku hostujícího brankáře Juana Pabla Colinase domácí italská opora Pablo Piatti, Colinas byl u levé tyče včas. Krátce po čtvrthodině hry se již Almería mohla radovat. Pablo Piatti potáhl na levé straně míč, odcentroval do pokutového území, kde míč Miguel Ángel Corona umístil přímo pod víko.

Po brance se Almería pomalu vytrácela ze hřiště a v dalším průběhu utkání neměla v podstatě již žádnou příležitost. Za zmínku stojí snad jen hlavička Uche Kalua, který nedokázal míč z kopačky Piattiho na malém čtverci přesně umístit.

V závěru prvního dějství i na začátku druhého si připsal několik dobrých zákroků Diego Alvés, přesto ale většina střel vyslaných hráči Sportingu Gijón minula cíl. Brazilský gólman byl přesto Almeríi oporou a vychytal jak Davida Barrala, tak Alberta Botíu.

Sporting byl skutečně mnohem lepším mužstvem, obzvláště pak na útočné polovině. Zasloužené vyrovnání přišlo v třiasedmdesáté minutě a bylo pastvou pro oko každého fanouška kopané, i příznivců Almeríe. Přetažený míč z rohového kopu Carmela Gonzáleze doletěl až k neobsazenému Nachu Novovi, který míč obratem, z první a akrobaticky poslal do sítě bezmocného Diega Alvése. Nádherný fotbalový kousek, který navíc znamenal kýžené vyrovnání.

Sporting Gijón si nakonec mohl odvést do Asturie tři body, ale nabídnutou šancí před Diegem Alvésem pohrdl Miguel de las Cuevas. Rojiblancos i Almería se však od sestupových pozic nikterak nevzdálily.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Athletic Bilbao 4:1

07.11.2010 17:00

Góly: 39. Nilmar, 45. Santi Cazorla, 84. Giuseppe Rossi, 90. Jefferson Montero - 6. Fernando Llorente

Domácí Villarreal potvrdil svou formu z domácího prostředí a lehce si poradil s nepříjemným Bilbaem 4:1. O svém vítězství rozhodl dvěma góly už v prvním poločase, přičemž ten vítězný vstřelil Santiago Cazorla. V tabulce si tak Villarreal udrží po deseti kolech svou třetí pozici. Bilbao se propadlo na jedenáctou příčku a na Žlutou ponorku ztrácí už deset bodů.

Hosté vlétli do utkání raketovým způsobem a už v 6. minutě se mohli radovat z úvodního gólu. Talentovaný obránce Jon Aurtenetxe poslal přesný centr na hlavu Fernanda Llorenteho a ten se ze své oblíbené pozice nemýlil - 0:1. To byla však poslední radost hostů v zápase, jelikož pak už se radovali pouze domácí.

Ihned po inkasovaném gólu však domácí začali svého soupeře doslova drtit a nepustili ho k ničemu. První šancí se prezentoval Giuseppe Rossi, který dostal skvělý pas od parťáka v útoku Nilmara a svou tvrdou střelou z hranice pokutového území trefil boční síť branky hostí. O tři minuty později se povedenou hlavičkou prezentoval mladý Musacchio, který si naskočil na centr Cazorly, ale k úspěchu mu chybělo pár centimetrů.

Ve 22. minutě se poprvé uvedl také Brazilec Nilmar. Po standardní situaci Bruna se dostal k odraženému balónu a střelou z voleje jen těsně minul levou tyč branky Athleticu. Ve 30. minutě musel kvůli zranění opustit hřiště hostující Susaeta kvůli zranění a nahradil ho Óscar de Marcos. S tímto střídáním jakoby se Athleticu roztrhala defenzíva nadobro.

Ve 39. minutě přišel vyrovnávací gól a trefil se Nilmar. Borja Valero se uvolnil na levé straně a do pokutového území Athleticu poslal centr na trestuhodně neobsazeného Nilmara, který neměl problém svou hlavičku poslat do levého rohu branky a vyrovnat na 1:1.

A to nebylo ze strany domácích v prvním poločase vše. Po úvodním gólu si totiž Villarreal vytvořil obrovský tlak, který vyústil druhým gólem v nastaveném čase prvního dějství. Santiago Cazorla neměl na levé straně komu přihrát a tak vzal balón na sebe a střelou z pětadvaceti metrů parádně překonal gólmana Iraizoze a poslal Villarreal do vedení 2:1. Tímto poměrem také skončil první poločas.

Také ve druhé půli byl na hřišti pouze jeden tým a Athletic se absolutně nemohl vymanit z tlaku, který domácí neustále vytvářeli. Trojlístek Nilmar-Rossi-Cazorla si dělal s obranou hostí co chtěl a zákonitě tak přišly další příležitosti. Jednu z nich měl Nilmar po centru Capdevily, ale svou hlavičkou líznul pouze tyč.

V 67. minutě se dostali domácí do rychlého protiútoku vedeného Borjou Valerem. Ten vyvezl míč šedesátimetrovým sprintem a poslal ho napříč na volného Rossiho, který ale tváří v tvář gólmanovi hostí neuspěl. Další šance přišly v závěrečné patnáctimutovce a vyústily také ve dva góly. Nejprve pálili ze středních vzdáleností postupně Nilmar, Rossi a Borja Valero. Gól však padl až v 84. minutě z kopačky Rossiho, který znovu dostal parádní pas od Valera a střelou z bezprostřední blízkosti překonal Iraizoze - 3:1.

Závěr zápasu jasně patřil domácímu týmu a poslední hřebíček do rakve Athleticu přišel v nastaveném čase. Jefferson Montero si vyměnil balón s Brunem a první jmenovaný blokovanou střelou se štěstím vstřelil čtvrtý gól Villarrealu. Domácí tak v zápase nepřipustili žádné komplikace a po jasném průběhu zvítězili zaslouženě 4:1.

Více informací k zápasu

Real Zaragoza - RCD Mallorca 3:2

07.11.2010 17:00

Góly: 56. Ángel Lafita, 84. Nicolás Bertolo, 90+4. Gabi (pen.) - 19. Pierre Webó, 60. Michaël Pereira

Vůbec první vítězství v letošní sezóně Primera Division si připsala Zaragoza, která po velikém boji dokázala doma udolat favorizovanou Mallorcu a zvítězila těsně 3:2. V tabulce se tak bodově dotáhla na předposlední Málagu, ale o skóre zůstala na nejhorší pozici. Mallorca si pohoršila o jednu pozici. Domácí o svém vítězství rozhodli v nastaveném čase, kdy se z penalty trefil Gabi.

Domácí Zaragoza předvedla svůj prozatimní nejlepší výkon v sezóně a nad Mallorcou zvítězila po zásluze. Snažila se hrát aktivně a byla za aktivitu odměněna třemi góly v síti Mallorcy. Už v 5. minutě zahrozil talentovaný Ander Herrera střelou z dálky, ale jeho projektil letěl nad branku.

V 19. minutě se skóre měnilo poprvé a uvedla se Mallorca. Po rychlém protiútoku se k balónu dostal Michael Pereira a z levé strany přihrál do středu přesně do běhu Pierru Webovi, který technickou střelou obstřelil gólmana Doblase v brance domácích - 0:1.

I po obdrženém gólu se snažili domácí hrát aktivně a dařilo se jim to. Ve 23. minutě hlavičkoval půl metru vedle pravé tyče Mallorcy Carlos Diogo. Do konce první půle zahrozil na straně domácích ještě nepovedenou střelou Gabi a na straně hostí dvakrát asistent u prvního gólu Michael Pereira, ale oba zajímavé pokusy nebyly pro domácí extra nebezpečné. Do kabin se tak šlo za vedení hostujícího celku 0:1.

Také po přestávce domácí nepolevili a v 52. minutě napálil tyč Jorge Lopéz po přihrávce od Gabiho. O pět minut později už se však domácím aktivita vyplatila a přišel vyrovnávací gól. Braulio utekl po pravé straně přihrál pod sebe do pokutového území, kde stál neobsazený Lafita a parádní střelou do růžku srovnal na 1:1.

Po tomto gólu se roztrhl ofenzivní pytel a začalo to tam padat. V 61. minutě šli hosté podruhé v zápase do vedení a trefil se jejich nejlepší hráč v tomto zápase Michael Pereira. Tentokrát si vyměnil roli s Webem, který mu asistoval z autového vhazování a Pereira se probil do pokutového území a z úhlu překonal střelou k tyči podruhé domácího gólmana - 1:2.

Poté přišla delší hluchá chvilka v zápase, ve které se domácí snažili bušit do zabezpečené obrany a Mallorca úspěšně bránila. Těžce však nezvládla závěr utkání a po dvou inkasovaných gólech si mohla nechat zajít chuť na zisk bodů. Ten první přišel v 84. minutě. Po nedorozumění v obraně Mallorcy se k míči dostal Nicolás Bertolo a pohotovou střelou ze středu pokutového území vyrovnal na 2:2.

Obrat byl dokonán v nastaveném čase. Rukou totiž ve vlastním pokutovém území zahrál Martí a domácí tak zahrávali pokutový kop. Ten zahrával Gabi a nedal Aouatemu v brance Mallorcy žádnou šanci - 3:2. Zaragoza tak po velmi sympatickém výkonu poprvé v sezóně zvítězila a dá se s jistotou říci, že zaslouženě.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Málaga CF 1:0

06.11.2010 22:00

Góly: 1. Javier Marquez

Manuel Pellegrini si mohl na tribuně jen posmutněle sklonit hlavu a následně odejít svým novým svěřencům do útrob Cornellá-El Prat vyčinit nedostatečnou útočnou snahu, hlavně však nekoncentrovanost v první minutě utkání, kdy andaluský celek dostal jedinou branku utkání z kopačky Javiho Marquéze.

RCD Espanyol byl takřka ve všech fázích utkání lepší, avšak Málaga v závěru utkání bojovala a vehementně usilovala o vyrovnání, které nakonec nepřišlo. Los Pericos mohli již do přestávky vést o dvě branky a nemuseli se strachovat o výsledek, to nedokázali vlivem nepřesností, anebo jistých zákroků Francesca Arnaua.

Pellegriniho svěřenci ve dvou třetinách utkání pranic nepředvedli a nechávali domácí mužstvo hrát, čehož Espanyol náležitě využíval a útočil kdykoliv se mu naskytla jakákoliv příležitost. O jednobrankovém vítězství rozhodla parádní střela Javiho Marquéze, ale zejména již zmiňovaná nekoncentrovanost a nedůraz hráčů, kteří okolo střílející opory Espanyolu poletovali v uctivé vzdálenosti.

Javi Marquéz po rozehrávce a několika přihrávkách nelenil a hned se pokusil vyzkoušet teprve třetí zápas chytajícího Arnaua. Bez potíží prošel středem hřiště, kde jej minuli dva hráči Málagy a nikým nerušen z třiceti metrů vypálil falšovaný projektil, který vzduchem zaplaval a skončil téměř v šibenici Arnauovy branky.

Espanyol měl v prvním poločase velkou převahu, kterou vyjádřil dalšími skvělými šancemi. Kanonýr Osvaldo se řítil po skvělém průniku mezi dvěma stopery Málagy na osamoceného brankáře, který jeho pokus o lob vystihl a míč skvěle lapil. O chvíli později tentýž hráč napřáhl z hranice šestnáctky a jeho rána prosvištěla okolo levé tyče Arnaua.

Zanedlouho se ujali slova José Callejón a opět Javi Marquéz. První jmenovaný pokoušel štěstí pěknou přízemní střelou, která však ke smůle domácího mužstva skončila těsně vedle pravé tyče. Střela Marquéze měla podobné parametry, a tak se šlo do kabin za jednobrankového vedení Espanyolu.

Druhá půle byla ve znamení znovuvzkříšení Málagy, která se dostala do zápasu několika šancemi, z nichž nejvýraznější byly střely Eliseua a Nabila Bahy, s nimiž si Kameni poradil. Kamerunského brankáře nepřekonal ani Sebastian Fernández.

Největší šance Málagy, která po hodině hry naprosto dominovala a nepustila domácí ke slovu, přišla pět minut před koncem utkání, kdy Quincy Owusu-Abeyie napřáhl z pětadvaceti metrů, ale narozdíl od Javiho Marquéze se jeho střela odrazila zpět do hřiště od břevna. Espanyol i díky velké klice ubránil jednobrankové vítězství a posunul se na průběžnou čtvrtou příčku, přičemž protáhl svou domácí neporazitelnost na pěkných pět zápasů v řadě.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Racing Santander 1:0

06.11.2010 20:00

Góly: 7. Joseba Llorente

Nováček soutěže Real Sociedad se díky výhře v úvodním utkání 10. kola nad Santanderem posunul na páté místo zaručující postup do pohárové Evropy. Na problémy si naopak zadělal Racing, který se po odehrání zbylých zápasů může velmi přiblížit sestupovému pásmu. Jediný gól utkání vstřelil útočník Joseba Llorente.

Real Sociedad vyhrál naprosto zaslouženě, jelikož kontroloval průběh hry po celých devadesát minut. Racing se do menšího tlaku dostal až v úplném závěru utkání, to už však bylo pozdě.

Domácí začali skvěle, již v sedmé minutě dostal Llorente krásný lob za obranu od Prieta, skvěle si ho zpracoval a podél gólmana Toňa otevřel skóre utkání. Velmi podobná situace byla k vidění i o deset minut později, to se za obranou objevil Griezmann, přehazoval Toňa, jenže přestřelil.

Snad jedinou vážnější příležitost Racingu v celém utkání měl Ariel, ten se uvolnil přes tři bránící hráče, jenže Brava nepřekonal.

Santander byl bezmocný, do přímého ohrožení domácí branky se téměř nedostával. A tak dál zlobili domácí. Llorente už si to pelášil sám na branku, když v tom se vedle něj objevil záložník Kennedy a míč mu vypíchl od nohy.

Po hodině hry přišla nejhezčí akce zápasu, míč se po ose Xavi Prieto - Llorente dostal k úplně volnému Griezmannovi, který si ho zpracoval na prsa a z voleje vypálil, neuvěřitelný zákrok však levou rukou vytasil Toňo. Real Sociedad byl i nadále jasně lepší, mozek týmu Xavier Prieto se uvolnil na hranici šestnáctky a levačkou kroutil míč do šibenice, avšak těsně minul.

Santander si v závěru vytvořil menší tlak, vytěžit z něj však dokázal pouze Cismovu dělovku vysoko nad. Domácí si na své konto připsali i poslední šanci zápasu, střídající Sarpong po narážečce s Prietem pálil tvrdě, ovšem nepřesně.

Pochvalu si za svůj dnešní výkon zaslouží trojice domácích fotbalistů. Joseba Llorente potvrdil skvělou formu z posledních utkání a svým třetím gólem ve třech zápasech rozhodl o výhře svého týmu. Skvělý výkon podal mladý francouzský záložník Griezmann, který až do svého vystřídání bojoval o každý míč, jezdil po levé lajně, několikrát nebezpečně vystřelil a nejednou zamotal hlavu hostujícím obráncům. Nejlepší na hřišti však byl záložník Xavier Prieto, který byl dnes u všeho podstatného, tvořil domácí hru a skvěle bránil. Jako bonus si připsal nádhernou asistenci na rozhodující gól.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Real Madrid1082027:526
2.FC Barcelona1081122:725
3.Villarreal CF1072121:823
4.Espanyol Barcelona106049:1318
5.Valencia CF1052314:1117
6.Sevilla FC1052316:1617
7.Real Sociedad1051413:1216
8.Atlético Madrid1042413:1214
9.RCD Mallorca1042411:1214
10.Athletic Bilbao1041518:1813
11.Getafe CF1041515:1613
12.CA Osasuna1033411:1012
13.Sporting Gijón1024410:1610
14.Racing Santander103169:1610
15.Deportivo La Coruña102448:1510
16.UD Almería101638:99
17.Hércules CF102359:159
18.Levante UD1022610:188
19.Real Zaragoza1014510:177
20.Málaga CF1021714:227

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (325)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele