Primera Division - preview 10. kola

06.11.2010, 10:14, aktualizováno 08.11.2010, 08:37
Previews
Sevilla s Valencií se v dnešní dohrávce pokusí snížit ztrátu na čelo tabulky. Domácí jsou aktuálně devátí a netopýři pátí, přičemž ztrátu nabrali až v posledních kolech.
Sevilla FC - Valencia CF  (pondělí 21:30)
Nebýt očekávaného madridského derby, jistě bychom opuncovali utkání mezi trápící se Sevillou a v posledních týdnech ne o mnoho lépe úspěšnější Valencií přízviskem "Šlágr kola". Udělat tak nemůžeme, ani by se to vzhledem k posledním výkonům obou mužstev možná nehodilo.

Ať už se s pojmenováním každý popasuje jakkoliv, podstatné bude, aby bitva nabídla co nejvíce pohledných momentů a aby nadchla přinejmenším stejně, jako většina pondělních dohrávek v této sezóně. Utkání dvou španělských vyslanců v evropských pohárech, jedněch z nejúspěšnějších španělských mužstev poslední fotbalové dekády a velkých favoritů na umístění v první čtyřce tabulky by pak nadchnout a nabídnout špičkovou podívanou rozhodně mělo.

Hostující celek se v ligové soutěži potýká s momentálním výpadkem fazóny, což by v jistém smyslu nevadilo, kdyby však valencijský celek získával body. Naposledy svěřenci Unaie Emeryho darovali na Mestalle bod poslednímu Realu Zaragoza, čímž ztratili možnost prát se na špici tabulky s Realem Madrid, Barcelonou a Villarrealem o první příčku soutěže.

Seville se od úvodu soutěže daří relativně poskromnu a namísto bojů na vrcholu ligového žebříčku se snaží nalézt sama sebe. Rojiblancos se před touto sezónou ztratili a ukáží se pouze čas od času, jako například ve čtvrtečním utkání proti ukrajinskému Karpaty Lvov, který podle očekávání porazili čtyřbrankovým rozdílem. Právě vysoké vítězství bylo tou pravou náplastí na pošramocené sebevědomí po utkání s Barcelonou, proti níž andaluský celek utrpěl největší porážku za posledních pět let a opět potvrdil, že to letos neklape podle představ.

Nový stavbyvedoucí Gregório Manzano zatím skládá dílek po dílku a zajisté ještě není na konci celé práce. I pod ním Sevillistas střídají úspěchy a neúspěchy, ačkoliv je již procento úspěchů na vyšším procentu, narozdíl od předchozího kouče Antonia Álvareze.

Vítězství proti Lvovu v Evropské lize dodalo celému kádru sebedůvěru, tedy alespoň podle slov Fréderica Kanoutého: "Jsme plni sebevědomí před zápasem proti Valencii po zápase s Karpaty. Toto utkání bylo velmi dobré pro morálku týmu. Díval jsem se z lavičky a užíval si pohled na hru mých spoluhráčů, kteří mohli vstřelit ještě více branek. Doufáme, že nám vítězství pomůže v utkání proti Valencii. Je to jedno z utkání, které je mnohem důležitější, než klání ostatní, a to protože jsou naším přímým rivalem a my se s nimi budeme prát až do konce sezón o účast v Lize mistrů," řekl odhodlaně Fréderic Kanouté, který v posledních týdnech nenachází nejen optimální pohodu, ale také pochopení trenérů, kteří jej nestaví stejně jako v letech předešlých.

Valencie v posledních třech kolech pouze jednou bodovala, a to doma proti sestupem ohrožené Zaragozy. Zápasu s Los Manos předcházela šokující domácí porážka od Realu Mallorca a očekávaná ztráta na půdě druhé Barcelony. Fotbaloví odborníci očekávali, že bude mít mužstvo Netopýrů po devíti kolech nikoliv současných sedmnáct, ale dvaadvacet bodů, které by jej pasovali do role mužstva bodově srovnaného s Villarrealem i Barcelonou. Nečekané ztráty však zapříčinily, že bude mít valencijské mužstvo hodně práce s tím, aby špičku soutěže ještě dohnalo.

Valencie čeká na vítězství na stadionu Sáncheze Pizjuana předlouhých šest let, ale litevský obránce Marius Stankevičius, který před touto sezónou byl na hostování právě v Seville, pevně věří, že tentokrát si on a jeho spoluhráči všechny body z legendárního stánku Sevilly odvezou: "Musíme se soustředit a jet tam s přesvědčením, že vyhrajeme. Jsme těžký soupeř, pracujeme a jsme hladoví po úspěších. Potřebujeme ukázat touhu a přesvědčení, Sevilla je totiž velmi silné mužstvo a jestli je odrovnáme fyzicky, můžeme vyhrát," řekla zraněná opora Valencie. Mimo něj do zápasu nenakouknou zranění brankář Miguel Ángel Moya, Éver Banega, Vicente, Angel Dealbert a Alejandro Chori Domínguez.

Protějšek Unaie Emeryho pak nemůže počítat se zraněným Jesúsem Navasem a vykartovaným Abdoulayem Konkem. Pochybnosti panují nad startem opory klubu, devětatřicetiletého kapitána Andrése Palopa, kterého v posledních týdnech trápí zdravotní potíže. Do utkání hraného v devět hodin večer by však mohl po boku svých spoluhráčů a na úkor skvělého záskoku Javiho Varase nastoupit.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.35 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Levante UD - Deportivo La Coruña  (neděle 17:00)
Souboj dvou celků ze spodních pater tabulky bude k vidění ve Valencii, kde méně známější nováček z Levante přivítá trápící se Deportivo. Domácí se po nepovedeném úvodu sezóny zvedli a nyní jsou na tom o bod lépe než Deportivo, které je stále namočeno v sestupovém pásmu, konkrétně na předposledním devatenáctém místě. I přesto je Deportivo považováno za favorita tohoto zápasu.

V minulém kole si La Coruňa připsala vůbec první vítězství v letošním ročníku Primera Division a hned stálo za to. Vysoká výhra 3:0 nad pátým Espanyolem naznačila, že by mohly Deportivo čekat konečně lepší časy. Tuto skutečnost by hosté rádi potvrdili u nováčka z Levante, který v minulém zápase prohrál na hřišti Mallorcy 1:2. V posledních zápasech se však Levante taktéž prezentuje kvalitní hrou a z posledních pěti zápasů čtyřikrát bodovalo.

Deportivo by se tak v případě vítězství mohlo posunout na nesestupové pozice, což by se na takový celek určitě slušelo. Trenér hostujícího celku Miguel Angel Lotina věří, že naváže na poslední zápas s Espanyolem a podaří se mu uspět i na hřišti Levante.

"Máme konečně příležitost dostat se z nelichotivé pozice trochu výš a to je přesně naším cílem. Čím dříve se nám to povede, tím lépe budeme hrát. Celý úvod sezóny jsme pod tlakem, jelikož jsme výsledkově trochu jinde, než se od nás očekávalo," řekl Lotina. Zápas s Espanyolem prý byl z hlediska psychiky velmi důležitý. "Byla to pro nás injekce morálky a důvěry a na tu naši hru budeme chtít navázat i nyní a odvézt si z Valencie tři body," dodal Lotina.

Deportivo bude v zápase postrádat zraněné Urretu a zejména jednoho z klíčových hráčů Andrése Guardada, který si obnovil zranění stehenního svalu. Naopak do sestavy by se mohl vrátit Juca.

Borec z domácího celku Sergio González podotknul, že proti svému bývalému klubu bude obzvlášť namotivovaný. "V posledních zápasech se nám poměrně dařilo a doufám, že doma proti Deportivu zvítězíme. Na zápas se moc těším, jelikož jsem za Deportivo v minulosti hrál a pár kluků ještě znám."

Na straně Levante určitě do zápasu nenaskočí Nacho González, Hector Rodas a pravděpodobně ani Miguel Peréz, kterého trápí lehké svalové zranění. Velmi pozitivní je však návrat Vicenteho Iborry a Juanfrana, kteří patří do základní sestavy a jsou pro Levante takřka nepostradatelní.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.20 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
CA Osasuna - Hércules CF  (neděle 17:00)
Navarrská fotbalová družina pod vedení Josého Antonia Camacha by v domácím prostředí stánku Reino de Navarra ráda zapomněla na předchozí úlet v Santanderu, kde se Osasuně vůbec nedařilo a kde dostali Camachovi muži pěkně naplácáno od místního Racingu.

Odčinit čtyřbrankový příděl se navarrský tým pokusí proti nováčkovi soutěže ze slunného Alicante, kde působí prvoligový klub Hércules, který v této sezóně sice nepředvádí vůbec špatné výkony a dokázal potrápit mnohé favority na nejvyšší umístění v tabulce, ale jeho pozice v tabulce není adekvátní vůči výkonům a hernímu přednesu mužstva. Ambiciózní nováček má jistojistě navíc, a proto před zápasem s Osasunou vyhlašuje, že jede do Pamplony minimálně pro bod.

Esteban Vigo se před zápasem s Rojillos řekl: "Moc dobře víme, že Osasuna bude hodně presovat. Nebudou chtít ztratit doma body, tak budeme očekávat velmi těžké utkání." Esteban Vigo bude v zápase stoprocentně postrádat zkušeného obránce Abrahama Paze. Velice citelnou ztrátou je pak neúčast Nestona Haeda Váldeze, který si ze zápasu s Realem Madrid odnesl zranění kolena a v Pamploně jistojistě nenastoupí.

Camacho - stejně jako jeho kolega výše - očekává taktéž velmi vyrovnané, bojovné a důrazné utkání, přičemž má respekt před sílou Hérculesu, který zatím jako jediný v této sezóně dokázal porazit Barcelonu, tedy pokud nebereme v potaz španělský Superpohár.

"Ukázali, že mají kvalitu. Bylo to velice prestižní vítězství a faktem je, že tam vyhráli a ukázali, že jsou velmi dobrým celkem," řekl pochvalně před utkáním Camacho, kterému bude - opět stejně jako kolegovi - vrtat hlavou, jak nahradit vynikajícího střelce. Rojillos budou v zápase postrádat ikonu mužstva Waltera Pandianiho a dlouhodobě zraněného Rupera. Zejména ztráta prvního jmenovaného, nejlepšího kanonýra Osasuny v posledních letech, je velice citelná a nenahraditelná. Přesto přese všechno je Osasuna mírným favoritem utkání.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.35 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
UD Almería - Sporting Gijón  (neděle 17:00)
Sporting Gijón čeká po přetěžké první čtvrtině soutěže, v níž potkal takřka všechny týmy, jež budou bojovat o titul, respektive evropské poháry, oddechový zápas proti slabšímu soupeři, jímž Almería ve srovnání s Barcelonou, Valencií či Villarrealem určitě je. Nyní se asturijský klub plahočí na patnácté příčce tabulky, pouze a jen dva body nad sestupem. Almería je na tom ještě o bodík hůře, a tak nelze k tomuto souboji nalézt jiné přízvisko, než duel záchranářský.

Almería má v posledních týdnech vcelku dobrou fazónu, a tak se v dohledné době očekává posun tabulkou o pár stupínků výše. Naposledy se andaluskému celku podařilo remizovat na půdě o evropské poháry bojujícího Atlética Madrid, které sice mělo v celém zápasu převahu, ovšem vítězství si proti dobře bránícímu, ale také v útoku nebezpečnému soupeři nevysloužilo.

Sportingu Gijón se taktéž dařilo. Svěřenci Manola Preciada sice nad Villarrealem vedli, ale nakonec brali pouhopouhý bod za remízu 1:1, kterou brankou z pokutového kopu zařídil Žluté ponorce Giuseppe Rossi. Herní přednes Preciadových svěřenců však byl velice dobrý, přičemž mělo asturijské mužstvo místy i slušnou převahu. Na Estadio del Mediterráneo do Almeríe však Sporting přijíždí jako mírný outsider zápasu.

Jak trenér celku z Almeríe Juan Manuel Lillo, tak jeho protějšek Manuel Preciado před utkáním uznali, že půjde o velice těžké utkání a připisují mu velkou důležitost. Případný vítěz utkání se totiž může posunout do klidnějšího středu tabulky, z něhož se v průběhu sezóny hraje a dýchá mnohem lépe. Obě mužstva nastoupí v kompletní sestavě, a tak na placu uvidíme to nejlepší, co mohou oba týmy nabídnout.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.30 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Villarreal CF - Athletic Bilbao  (neděle 17:00)
Velmi atraktivní duel se odehraje na stadionu El Madrigal ve Villarrealu, kde domácí Žlutá ponorka přivítá Athletic. Villarrealu se úvod sezóny vydařil a po devíti kolech je na třetí pozici s pouhou tříbodovou ztrátou na vedoucí Real Madrid. Baskický celek hraje střed tabulky a se ziskem třinácti bodů je na devátém místě. Body však letos sbírá převážně doma a neočekává se, že by se mu na Villarrealu podařil nějaký zázrak.

Domácí Villarreal v týdnu naprosto selhal v rámci Evropské ligy na hřišti PAOK Soluň, kde prohrál 0:1, a tak bude pro něj téměř povinností získat tři body v domácím ligovém zápase proti Athleticu. Villarreal v posledních deseti zápasech neprohrál a sedm z nich vyhrál a PAOK tuto úctyhodnou bilanci překvapivě ukončil. Pro Villarreal to byl šok, jelikož se z prvního místa skupiny rázem propadl na třetí a o postup do další fáze bude muset ještě bojovat.

Žlutou ponorku však může těšit jiná statistika. Letos v domácím prostředí svěřenci trenéra Garrida ještě nezaváhali a vyhráli všechna utkání. Záložník Bruno Soriano měl ke čtvrtečnímu zápasu co říct. "Porážka vždycky zabolí, ale my se musíme rychle zotavit a o víkendu porazit Bilbao, abychom se zase zvedli. Athletic je však kvalitní tým, ale pokud budeme hrát naši hru, o výsledek se nebojím," podotkl Soriano.

"Na domácím hřišti jsme vždy hráli kvalitně a v letošní sezóně to potvrzujeme, což je dost pozitivní," dodal Soriano. Domácí bilance Villarrealu je znát z přímého pohledu na poslední ligové zápasy. V posledních třech domácích zápasech zvítězil a v posledních dvou zápasech na hřišti soupeře remizoval.

Athletic je před zápasem za svým sokem o sedm bodů a z prozatímního průběhu sezóny mají Baskové smíšené pocity. Z devíti zápasů čtyři vyhráli, čtyři prohráli a jednou remizovali. Pyšnit se však mohou velmi kvalitní generálkou na toto utkání, protože v minulém kole doma hravě přehráli soupeře z Getafe vysoko 3:0.

Svěřenci trenéra Caparrose budou však ve Villarrealu muset předvést nadstandardní výkon, pokud chtějí pomýšlet na zisk bodů. To potvrdil i útočník Gaizka Toquero. "Zápas to bude samozřejmě obrovsky těžký, ale v konečném součtu chceme konkurovat Villarrealu, Valencii a Atléticu Madrid, a tak musíme pomýšlet na zisk bodů. Nic jiného nám nezbývá," řekl Toquero.

V minulé sezóně oba celky potvrdily své kvality na vlastním hřišti a dokázaly toho druhého porazit. V podzimní části Bilbao v jednom z nejatraktivnějších zápasů sezóny udolalo Villarreal 3:2 a na jaře v rámci 22. kola oplatil Villarreal Athleticu porážku a zvítězil 2:1.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.50 - 4.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Zaragoza - RCD Mallorca  (neděle 17:00)
Poslední Zaragozu čeká v rámci 10. kola Primera Division další těžký soupeř. Mallorca má po devíti kolech o deset bodů více a je jasným favoritem zápasu. Jedinou šancí pro domácí je fakt, že Mallorca na hřištích soupeřů nehraje ani zdaleka tak sebevědomě jako na domácím hřišti a ztrácí tam dost bodů.

Trenér Mallorcy Michael Laudrup se má před Zaragozou na pozoru i přes obrovský rozdíl obou celků v tabulce a přes aktuální formu Zaragozy. "Žádný tým v nejvyšší lize nesmíte podcenit, ale nebudu skrývat, že si do Zaragozy jedeme pro tři body," řekl Laudrup.

Zaragoza je jediným týmem, který v dosavadním průběhu ročníku nezvítězil, ale i přesto se může něčím chlubit. V minulém kole totiž po parádním výkonu dokázala vybojovat bod na hřišti Valencie za remízu 1:1 a na tento zisk bude chtít určitě navázat vítězstvím nad Mallorcou. I přesto je však Zaragoza poslední a nepříjemnou tříbodovou ztrátu na předposlední Deportivo by nejraději co nejrychleji smazala.

Trenér Laudrup s Mallorcou vyhrál poslední tři zápasy v řadě včetně Španělského poháru a odborníci hlásají, že zápas v Zaragoze bude pro hosty jednoduchý. "Bylo by chybou brát zápas proti Zaragoze jako odpočinkový a podcenit tak soupeře. Sledoval jsem jejich poslední dva zápasy a nevedli si vůbec špatně. Zejména ve Valencii měli několik kvalitních momentů a dokonce si myslím, že mohli na Mestalle zvítězit."

Zaragoza dala ve Španělském poháru alespoň částečně zapomenout na výkony v lize a zvítězila nad Betisem, který se v minulé sezóně probojoval mezi nejlepších osm celků. Záložník Zaragozy Ángel Lafita doufá, že se domácí co nejdříve zvednou také v lize a začnou sbírat body. "Jakmile se nám podaří poprvé zvítězit, tak naše výkony půjdou určitě nahoru," ujistil Lafita fanoušky.

"Mallorca hraje každoročně velmi kvalitní fotbal a bude to jeden z nejtěžších soupeřů, proti kterým jsme letos nastoupili. V každém zápase ale chceme bodovat naplno a i když se nám to zatím nedaří, náš čas může přijít právě proti Mallorce," ukončil Lafita.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.30 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Getafe CF - FC Barcelona  (neděle 19:00)
Ziskuchtivý obhájce prvenství z Barcelony odjel na pouť do předměstí španělské metropole, tedy bezmála stoosmdesátitisícového města Getafe, a hodlá se z cesty navrátit s plnou nůší a vědomím, že v prozatímní tabulce přeskočí úhlavního rivala Real Madrid, který posléze nastoupí ve šlágru kola proti Atléticu Madrid.

Nic není jednoduché a fotbal je nevyzpytatelný, a tak se chce o chvíli slávy pod fotbalovým Sluncem poprat i Getafe, které se rádo fanouškům revanšovalo za čtvrteční domácí tříbrankový debakl v Evropské lize proti trápícímu se německému VfB Stuttgart.

Totéž skóre svítilo na světelné tabuli po utkání Athletic Club - Getafe, v němž Los Azulones na baskické Lvy vůbec nestačili a odvezli si zaslouženou, čtvrtou ligovou porážku v sezóně. Tristní bilanci posledních týdnů se pokusí svěřenci někdejšího hráče Realu Madrid Míchela napravit překvapivým bodovým ziskem proti katalánskému celku.

Barceloně se v domácí soutěži nadmíru daří a celkem pochopitelně je na druhém místě tabulky, přičemž společně s Realem Madrid a zatím i Villarrealem vytváří osu tří mužstev, která si to budou rozdávat o titul. Blaugranas v týdnu - stejně jako Getafe - reprezentovali Španělsko v evropských pohárech, ovšem zápas v Kodani se Guardilovým svěřencům zdaleka nevydařil podle představ.

Kodaň byla Barceloně v dánské metropoli velmi zdatným protivníkem a nechybělo moc, aby dánský mistr dokonce zvítězil. Ať už byl výkon jakýkoliv, Barceloně již nikdo nevezme skoro jistý postup, a to byl cíl katalánského mužstva již před zápasem.

Fanoušci Barcelony jistě s povděkem a radostí kvitují, že se snad konečně rozstřílel David Villa, který by společně s Messim měli vytvořit nejúdernější útočné duo soutěže. Josep Guardiola se může spolehnout i na účast Xaviho Hernandéze, kterého ještě před týdnem trápila bolavá Achillova pata, přesto by měl být v základní sestavě. Jediným zraněným hráčem v týmu je tak mladičký Jeffren Suárez, který by však i přesto byl pro potřeby nynějšího celku vcelku nepotřebný.

Domácí mužstvo má poněkud větší potíže, neboť pro zranění scházejí dvě velké opory Míchelova celku. Daniel Parejo se sice dokázal přes týden uzdravit, avšak Miguel Torres a Jaima Gavilan jsou pro zranění ze zápasu vyřazeni. Jejich absence jistě v sestavě Getafe zanechá mírné stopy, jinak řečeno - Míchel bude muset sestavu oproti minulým kláním notně pozměnit. Papírové předpoklady hovoří jasně pro vítězství hostů a já se k této variantě přikláním.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 9.00 - 5.00 - 1.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Madrid - Atlético Madrid  (neděle 21:00)
Jeden z klasických zápasů španělské La Ligy - velké madridské derby - bude k vidění na stadionu Santiago Bernabéu. Na půdu úhlavního rivala zajede jeho městský rival Atlético. Oba týmy se potkávají v dobré formě, tudíž se bude na co těšit.

30. říjen 1999. To je datum, kdy Atlético naposledy Real Madrid porazilo. Od té doby došlo pouze k několika remízám. Ze hry je sice dlouholetý kapitán Bílého baletu Raúl, ovšem záleží, jak smolná serie zapůsobí na současné mužstvo. "Šance máme," míní trenér "rojiblancos" a bývalý hráč Realu Quique Sánchez Flores.

Real Madrid v posledních ligových domácích zápasech nezaváhal a posledním dvou soupeřům nadělil dohromady tucet gólů. Nicméně derby je vždy něco jiného, což dokazuje i poprvé v sezoně vyprodaný stadion Santiago Bernabéu.

Mourinho, kouč Realu, opět nemá k dispozici Kaká, Garaye a na soupisku nezařadil ani Gaga a Lasse. Drobné potíže doléčili Pepe a Higuaín. Základní jedenáctka bude tatáž jako v minulých zápasech. V brance bude stát Casillas, před ním portugalská stoperská dvojice Carvalho - Pepe, na krajích Marcelo a Ramos. Osvědčenou středovou dvojicí zastane Xabi s Khedirou, na stranách zálohy se budou prohazovat Cristiano Ronaldo a Di María, na spojce bude hrát Ozil a na špici útoku Higuaín.

Quique Flores bojuje se složením obrany, jelikož nemůže hrát pro zranění Godín a kvůli kartám Perea. Obranná formace před gólmanem De Geou, který právě oslavuje dvacet let, bude mít podobu zprava Valera - Ujfaluši - Domínguez - Filipe Luis. Assunçao a Tiago budou hrát ve středu zálohy, Simao a uzdravený Reyes nastoupí na křídlech a obávané duo Aguero - Forlán.

Madridské derby začne ve 21.00 CET úvodním hvizdem Mateu Lahoze.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 6.00 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - Racing Santander  (sobota 20:00)
Duel dvou sousedů v tabulce načne 10. kolo španělské nejvyšší soutěže. Nováček soutěže Real Sociedad přivítá na svém stadionu Racing Santander.

Pokud bychom se podívali na historii vzájemných soubojů těchto dvou celků, ze srovnání by jednoznačně lépe vzešel Real Sociedad, klub ze čtyřistatisícového městečka San Sebastian, ležícího na severovýchodě Španělska. Txuri-urdin (bílomodří), jak se klubu přezdívá, vyhráli sedm z dvanácti posledních střetnutí, další tři duely skončily remízou a pouze dvakrát se radoval Racing Club, který však vyhrál poslední vzájemný zápas před třemi lety.

Oba týmy si zatím vedou nad očekávání dobře. V předsezonních prognózách byly pasovány na roli týmů bojujících o záchranu, realita je však zatím poměrně odlišná. Real Sociedad uzavírá první polovinu tabulky, Racing načíná tu druhou.

Domácí kouč Martin Lasarte však krotí přehnanou euforii: "Chceme být v tabulce co nejvýš to jde, to je jasné, ale hlavním cílem zůstává záchrana. Bylo by hezké se dostat do pohárové Evropy, ale každý ví, že nemáme na týmy jako jsou Barcelona, Real Madrid nebo Atlético. Každopádně se chceme vyhnout sestupovým starostem a skončit v klidném středu tabulky, což se nám zatím daří. Cílem pro toto utkání je zvítězit, je důležité zvládat souboje s nejbližšími konkurenty."

Velmi dobře si v domácím dresu vede útočník Joseba Llorente, který do Realu Sociedad přišel v létě z Villarrealu a vrátil se tak do svého mateřského klubu. Llorente se dokázal střelecky prosadit ve dvou posledních utkáních a svou vzrůstající formu by chtěl potvrdit také proti Racingu Santander, který bude spoléhat na góly švédského bombarďáka Marcuse Rosenberga.

Ve výhru svého týmu samozřejmě doufá i trenér hostí Miguel Angel Portugal. "Čeká nás těžký zápas, my se však nevzdáváme předem a jedeme vyhrát," prohlásil pro španělská média lodivod Racingu.

Domácímu týmu bude chybět trojice fotbalistů v čele s nejlepším střelcem klubu Raulem Tamudem. Nezahrají si také Paco Sutil a Ion Ansotegi.

Hosté se musí v sobotním utkání obejít bez Oscara Serrana, Alexandrose Tziolise a Adriana Gonzaleze.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.30 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Málaga CF  (sobota 22:00)
RCD Espanyol letos pod taktovkou Manuela Pochettina proplouvá španělskými ligovými vodami překvapivě a nadmíru dobře, přičemž se drží na páté příčce ligové tabulky, což je skutečně nad očekávání. Na druhou stranu měl Espanyol v úvodu soutěže velmi příznivý los a konfrontace se špičkou soutěže katalánský klub ještě čekají.

Zatímco Espanyol příjemně překvapuje, Málaga velice strádá, čehož si povšimlo i vedení mužstva, které před týdnem odvolalo neúspěšného portugalského kouče Jesualda Ferreiru. Namísto muže, jenž vydržel na lavičce andaluského celku pouhopouhých devět kol, za něž dokázal navzdory těžkému losu získat pouhopouhých sedm bodů, tento týden nahradil renomovaný a uznávaný chilský trenér Manuel Pellegrini, od něhož se očekávají poněkud lepší výsledky.

Ferreirovi nezlomily vaz porážky se soupeři ze špičky tabulky, s nimiž hrála Málaga vesměs vyrovnané partie, ale zbytečné ztráty s konkurenty v boji o udržení, respektive o nejlepší možné umístění ve středu tabulky, kam by podle kádru a předváděné kopané Málaga měla patřit. Nyní má andaluský celek šanci na reparát proti doma silnému Espanyolu.

Méně slavnější celek z Barcelony letos doma ještě neztratil body a pouze dvakrát inkasoval. Právě čtyři vítězství z domácího prostředí stále novotou vonícího čtyřicetitisícového stánku Estadi Cornellá-El Prat Espanyolu výrazně pomohli ke klidnému startu do soutěže, zejména pak zatím skvělému umístění na pozicích zajišťujících účast v dalším ročníku evropských pohárů.

Oba kluby se potýkají s velkou marodkou. Hostující mužstvo postrádá letní posily Josého Salomona Rondona, Rubéna a Aberta Luqueho, mimo hru je také Juanito. V plné polní nenastoupí ani Espanyol, kterého se dotýkají zranění snad ještě více, než hostující celek. Mimo hru jsou Aldo Dusher, Jesús Datolo, nestárnoucí Iván de la Peña, neustále letní posila Filipe Mattioni a Ernesto Galán. Do sestavy se však vracejí dva pilíře ofenzívy, a to obávaný útočník Dani Osvaldo a středopolař Javi Marquéz.

Utkání by mohlo naznačit hned několik věcí. Není náhoda, že se Espanyolu letos doma daří a je třeba si přiznat, že jestli bude úžasná série katalánského celku pokračovat a bude doma získávat pravidelně body, může letos pomýšlet na evropské poháry. Málaga v podstatě nemá co ztratit a mohla by i díky impulzu v podobě příchodu nového kouče v Barceloně bodovat. Já osobně mírně favorizuji domácí celek, přesto si myslím, že Málaga v Barceloně neprohraje.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.30 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Real Madrid972025:523
2.FC Barcelona971119:622
3.Villarreal CF962117:720
4.Valencia CF952214:917
5.Espanyol Barcelona95048:1315
6.Atlético Madrid942313:1014
7.RCD Mallorca94239:914
8.Sevilla FC942314:1614
9.Athletic Bilbao941417:1413
10.Getafe CF941414:1313
11.Real Sociedad941412:1213
12.Racing Santander93159:1510
13.CA Osasuna92348:109
14.Hércules CF92349:129
15.Sporting Gijón92349:159
16.UD Almería91537:88
17.Levante UD92259:168
18.Málaga CF921614:217
19.Deportivo La Coruña91446:147
20.Real Zaragoza90457:154

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (492)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele