Premier League - souhrn 35. kola

11.07.2020, 15:30, aktualizováno 13.07.2020, 23:00
Komentáře a souhrny
Liverpool měl proti Burnley herně navrch, z převahy ovšem vytěžil jen remízu 1:1, Manchester City naopak deklasoval Brighton. Sheffield United porazil Chelsea a posílil pohárové naděje. Tottenham v severolondýnském derby zdolal Arsenal a zůstává na dosah pohárových příček. Manchester United ztratil výhru nad Southamptonem...

Manchester United - Southampton FC 2:2

13.07.2020 21:00

Góly: 20. Marcus Rashford, 23. Anthony Martial - 12. Stuart Armstrong, 90+7. Michael Obafemi

Fotbalisté Manchesteru United odmítli možnost posunout se v tabulce na třetí příčku tabulky, neboť na Old Trafford pouze plichtili s vždy nevyzpytatelným Southamptonem. K tomu, aby se v průběžném pořadí mohli posunout o dvě pozice nahoru, potřebovali získat nutně vítězství, jenže o to přišli v samotném závěru utkání. Remíza je dopředu nevyhoupla.

Tým kolem kouče Ralpha Hasenhüttla odvedl proti jednoznačnému papírovému favoritovi slušnou práci. Protože ve zbytku sezóny mu půjde prakticky jen o to skončit v pelotonu Premier League co nejvýše, jelikož záchranu má vyřešenou a od míst zajišťující evropské poháry je daleko, nic ho nesvazovalo. A hlavně zkraje zápasu byl tenhle fakt vidět.

Manchester se mohl ujmout vedení už v 10. minutě, Ward-Prowse totiž ztratil míč ve středu pole, a napadající Martial se tak řítil zcela sám na brankáře McCarthyho, jenže francouzský forvard nakonec na svém soupeři ztroskotal. Na druhé straně se o pár chvil později osměloval Armstrong, nicméně v tomto případě ještě na gólmana Davida de Geu zkrátka nevyzrál.

Každopádně minutu na to se již The Saint dočkali své odměny. Pogba těsně za vápnem přišel o balón, neboť ho vyvedl z míry Ings, následně Redmond poslal jemný oblouček na zadní tyčku, kde našel nehlídaného Armstronga, a ten již tentokráte vyhrál souboj s Davidem de Geou. The Red Devils ovšem zareagovali záhy. A najednou skórovali hned dvakrát.

V 16. minutě se sice podařilo rozvlnit síť Rashfordovi, jenomže ve finále porušil pravidlo o ofsajdu, a tak jeho gól nebyl uznán. Ve 20. minutě již ale Martial stačil prostrčit merunu do vyložené pozice Rashfordovi a ten se pak v koncovce nezmýlil. A ve 23. minutě zacílil přesně i sám Martial, to když z pokutového území vyslal pravačkou nechytatelnou pumelici.

Do konce prvního poločasu, který nabídl opravdu několik zajímavých momentů, se ještě snažil prosadit Pogba ve 28. minutě, který vypálil ostře ze střední vzdálenosti, ovšem McCarthy jeho pokus vyrazil do bezpečí. Ve 33. minutě se po rychlé akci domácích hodlal zapsat znovu na střeleckou listinu Martial, jenže zakončení mu absolutně nevyšlo.

Druhý poločas již tolik bohatý na nějaké brankové možnosti vyloženě nebyl. Ve 49. minutě se pokoušel vyrovnat nepříznivý stav Redmond, avšak jeho přízemní pokus skončil pouze vedle brány. V 56. minutě chtěl vylepšit Rashford náskok United, trefil však ve finále pouze boční síť. A v 68. minutě Rashfordovu střelu vyblokoval do zámezí bránící bek Bertrand.

Čím více se blížil konec utkání, tím více se mužstvo manažera Oleho Gunnara Solskjaera soustředilo na hájení svého gólového odstupu od Southamptonu. Nakonec mu ale srazila vaz standardní situace ze šesté minuty nastavení. Naskakující Bednarek sklepl míč po centru z rohového čtvrtkruhu od Warda-Prowseho pro Obafemiho a ten z blízkosti udeřil.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Leicester City 4:1

12.07.2020 20:00

Góly: 65. Junior Stanislas (pen.), 67. Dominic Solanke, 83. Jonny Evans (vl.), 87. Dominic Solanke - 23. Jamie Vardy

Hráči Bournemouthu v rámci 35. kola Premier League otočili vývoj zápasu s Leicesterem City a vyhráli 4:1. "Lišky" tak mohou v případě zítřejší výhry Manchesteru United přijít o pozici zajišťující postup do Ligy mistrů.

První dobrou příležitost měl v deváté minutě po rohovém kopu Youriho Tielemanse hostující Ayoze Pérez. Povedenou střelou jen opravdu těsně minul vzdálenější šibenici.

Jako první se však mohli ve 24. minutě radovat hosté. Na počátku gólové akce stála ztráta míče domácího Goslinga. Z pravé strany poté odcentroval Tielemans na Iheanacha, jehož střelu zarazila obrana Bournemouthu, z dorážky ale posílil své naděje na zisk koruny krále ligových střelců Jamie Vardy.

Vardy si převzal křížný pas do šestnáctky, naznačil střelu, ale nejprve si povodil Akého a zakončil až z mírného úhlu levačkou přes jeho nohu. Míč přizvedl právě domácí obránce lehkým obloukem půl metru nad břevno.

První pořádná práce pro Kaspera Schmeichela se objevila až v nastaveném čase prvního poločasu. Dánský gólman Leicesteru skokem k tyči vyrazil na roh Brooksovu táhlou střelu z dvaceti metrů.

Přes hodinu hry vypadalo pro "Lišky" bezproblémově. Jenže pak Kasper Schmeichel fatálně chyboval při výhozu. Trefil spoluhráče Ndidiho do zad a po jeho následném faulu na Calluma Wilsona, který postupoval sám na bránu, domácí kopali penaltu. Z pokutového kopu zavěsil doprostřed brány nad padajícím Schmeichelem Junior Stanislas.

Šokující obrat domácího mužstva viděli diváci u televizí o minutu později. Z levé strany vnikl do šestnáctky po skvělé Ricově kolmici Dominic Solanke a po zemi prostřelil Schmeichela.

Aby toho nebylo pro Leicester málo, po další minutě dostal červenou kartu za surovost v přerušení hře turecký stoper Çağlar Söyüncü. Vše potvrdil videorozhodčí.

Domácí využili přesilovku poprvé v 83. minutě. Stanislas dostal křížný pas od právě příchozího Lewise Cooka, povodil si několik obránců soupeře a přestože by jeho rána neměla gólové parametry, stojící Jonny Evans ji srazil do protipohybu bezmocného brankáře.

O čtyři minuty později hosté předvedli další ukázkovou minelu. Po autovém vhazování u vlastního pokutového území proběhla rychlá narážečka a následně trestuhodná přihrávka dovnitř vápna. Tam se však míče zmocnil domácí Dominic Solanke který nabídkou na stříbrném podnose nepohrdl a zblízka vstřelil šajtlí mezi nohama zoufalého Schmeichela čtvrtý gól.

Obrana Foxes hořela v nastavení jako papír a nešťastník Evans málem nahrál na další gól. Jeho zpětnou hlavičku zachytil střídající Surridge, ale sám proti gólmanovi těsně minul bránu.

Kosmetickou úpravu skóre nedovolil hostům v 96. minutě po zpětné přihrávce a Barnesově tvrdé střele Ramsdale. Nohama ji na čáře dokázal odrazit na roh.

Leicester tak dále tápe a nyní mu patří čtvrté místo. Pokud však zítra "Rudí ďáblové" porazí Southampton, poskočí před něj i Chelsea na třetí příčku. Bournemouth uhrál veledůležité tři body v boji o záchranu, z osmnácté pozice ztrácí na sedmnáctý Watford a šestnáctý West Ham tři body.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Arsenal FC 2:1

12.07.2020 17:30

Góly: 19. Heung-min Son, 81. Toby Alderweireld - 16. Alexandre Lacazette

Neporazitelnost Josého Mourinha na domácí půdě v zápasech s Arsenalem platí i nadále. Přestože Tottenham v prestižním derby brzy prohrával po ukázkové trefě Lacazetta, vrátili se domácí do hry takřka obratem, když se po soupeřově chybě v rozehrávce prosadil Son. Ve zbytku utkání sice Spurs zdánlivě tahali za kratší konec a herní iniciativu přepustili Arsenalu, ovšem v samém závěru jim velecenné tři body za výhru 2:1 zařídil z rohového kopu Alderweireld.

Přestože se Spurs v posledních kolech herně trápili, do derby vlétli po hlavě a aktivním napadáním rozehrávky soupeře se dostávali k jedné šanci za druhou. Hned v první minutě prověřil brankáře Martíneze Lucas Moura a nedlouho poté měl ještě větší příležitost Harry Kane po další skvělé práci Moury, avšak jeho lobovaný pokus si na vyběhnuvšího Martíneze nepřišel.

Pak se ke slovu dostali i hosté a byli ve svém snažení úspěšnější. Aubameyang ještě výborný průnik Bellerína zužitkovat nedokázal, ale chvíli nato se Alexandre Lacazette dostal po ztrátě Serge Auriera do palebné pozice těsně před pokutovým územím a fantastickou ranou pod břevno na přední tyč nedal Hugo Llorisovi šanci zasáhnout. Francouzský forvard se tak trefil v druhém po sobě jdoucím ligovém zápase na hřišti soupeře, a to poté, co venku neskóroval za celou dosavadní sezonu ani jednou.

Radost "Kanonýrů" však měla jepičí život. Další minelu v rozehrávce si tentokráte připsal Sead Kolašinac, jehož přihrávku Luizovi na paty plně využil Heung-Min Son ke kličce do strany a přehození bezmocného Martíneze. Na koni tak rázem byli znovu domácí a na přelomu půlhodiny hry jim málem vystřelil vedení Ben Davies, jehož dalekonosná dělovka skončila na břevně. Když se pak neprosadili ani Nicolas Pepé s Aubameyangem, šlo se do kabin za nerozhodného stavu.

Po změně stran bylo utkání suverénně v režii hostí, ale ani více než 80% držení míče Arsenalu k opětovnému zisku vedení nepomáhalo. Nejblíže měl ke gólu Pierre-Emerick Aubameyang v 60. minutě, když se po trpělivém tlaku svého týmu ocitl ve vyložené příležitosti v hloubi šestnáctky, jenže svou slabší levačkou pouze napálil míč takřka přesně do toho samého prostoru, kam se v první půli i Ben Davies, tedy do břevna.

Dvacet minut před koncem mohl naopak proti proudu hry skórovat Tottenham, když se z nenápadného odkopu vyklubala přihrávka pro volného Kanea, který po selhání Mustafiho přihrával do vyložené pozice Sonovi, avšak Martínez stihl jihokorejskému útočníkovi zavčasu skočit pod nohy a sebrat míč do náruče. Na druhé straně měl pak další šanci Aubameyang, ale Lloris výtečným zákrokem svůj tým podržel.

Až v závěrečné čtvrthodině se k životu znovu probudili i domácí a slavili takřka okamžitý úspěch. Kaneův únik po výtečném pasu Moury sice Martínez zpacifikoval, ale z následného rohu se nejvýše ve vzduchu objevil Toby Alderweireld a prvotřídní hlavičkou zabořil míč do sítě. Chvíli nato mohl rozhozené hosty potopit Kane, ale na skvělého Martíneze si nepřišel ani tentokrát.

Arsenalu nezbývalo nic jiného než vrhnout všechny síly kupředu, jenže toho hráči v bílém využívali k rychlým protiútokům a nebýt Luizova bloku na poslední chvíli, mohl přidat třetí gól neúnavný Son. Domácí to však mrzet nemusí, neboť si závěr utkání včetně čtyřminutového nastavení bezpečně pohlídali a slaví veledůležité vítězství 2:1, díky němuž se nejen posunuli před svého lokálního rivala, ale také zůstávají v boji o pohárové příčky. To Arsenal čeká naopak příští sezona nejspíše bez účasti v Evropské lize, ledaže by "Kanonýři" porazili v příštím kole mistra z Liverpoolu a další výsledky soupeřů by jim pomohly v cestě tabulkou vzhůru.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Crystal Palace 2:0

12.07.2020 15:15

Góly: 45+4. Trézéguet, 59. Trézéguet

Aston Villa zareagovala na sobotní úspěchy West Hamu a Watfordu, přesněji řečeno na vítězství svých úhlavních konkurentů v boji o záchranu, a ztenčila tak svou ztrátu na bezpečné pozice opět na čtyřbodový rozdíl. Crystal Palace naopak potvrdil, že od konce června se nachází v krizi, a zaznamenal na svém kontě již svou pátou ligovou prohru za sebou.

Domácí zisk těchto tří bodů opravdu nutně potřebovali, jinak by jejich reálné šance na udržení se v Premier League vykazovaly tři kola před koncem velké trhliny. Situaci ani tak nemají v žádném případě ve svých rukou, každopádně je pro ně bezpochyby velmi dobrou zprávou, že alespoň utnuli svou dlouhatánskou sérii bez výhry, která trvala nepřetržitě od ledna.

Hostům se po koronavirové přestávce jednoduše nedaří. Až na úvodní skalp Bournemouthu výsledkově pouze strádají a mohou být vlastně rádi, že měli body nahrané ještě před pandemií, jinak by možná měli stejné strasti se zachováním prvoligové příslušnosti jako jejich sok. Nedokázali přitom navázat na celkem slibný výkon z minulého mače proti Chelsea.

The Lions zahrozili jako první ve 3. minutě, to když se levačkou snažil změnit bezbrankové skóre Hourihane, nicméně jeho pokus mu vyblokoval do zámezí bránící Ward. V 7. minutě se podařilo rozvlnit síť londýnskému celku, Sakho zacílil účelně pod břevno, VAR si však všiml, že jeho spoluhráč Ayew těsně předtím v šestnáctce fauloval gólmana Pepeho Reinu.

Nakonec ale resumé rozhodčích v čele s hlavním arbitrem Atkinsonem znělo úplně jinak, Sakho totiž zahrál rukou během střelby, lépe řečeno svým ramenem, a jeho přesný zásah byl následně vymazán ze statistik. Ve 31. minutě mohla znovu udeřit Aston Villa, jenomže prudký centr Ahmeda Elmohamadyho usměrnil jen nad bránu hlavičkující Samatta.

Svěřenci manažera Deana Smitha se mohli ujmout vedení zásluhou Grealishe ve 38. minutě, ten ovšem ještě nepřekonal zasahujícího brankáře Guaitu, v závěru prvního dějství už ale propadl pas Hourihana z přímého kopu na zadní tyčku, odkud nehlídaný Trézéguet poslal míč do sítě. Egyptský záložník pak po přestávce dokázal Aston Ville zařídit pojištění náskoku.

Přitom Crystal Palace ještě v prvním poločase mohl otevřít účet díky Bentekemu, nicméně s jeho třemi nepříliš povedenými pokusy si poradil Pepe Reina. V 59. minutě na řadu přišel druhý zásadní moment tohoto klání. Hourihane hlavičkoval směrem do pokutového území, tam našel Trézégueta, který neporušil pravidlo o ofsajdu, a poté překonal lehce Guaitu.

Tým manažera Roye Hodgsona se v poslední třetině střetnutí nijak výrazně nezlepšil. Jeho soupeř surfoval na pozitivní vlně, a ačkoli směrem dopředu také nikterak nezářil, bez větších obtíží dokráčel k uzmutí pozitivního rezultátu. Po skončení utkání Crystal Palace přišel navíc o vyloučeného Bentekeho, který zřejmě počastoval rozhodčí nevybíravými výroky.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Everton FC 3:0

12.07.2020 13:00

Góly: 45+2. Raúl Jiménez (pen.), 46. Leander Dendoncker, 74. Diogo Jota

Po dvou porážkách Wolverhampton konečně zabral, doma skolil poměrně snadno Everton a vyhoupl se na šestou pozici v tabulce, z níž ještě stále může útočit na tu pátou, která za určitých okolností znamená účast v Lize mistrů v příští sezóně. Domácí nejprve nastartoval z penalty Raúl Jiménez, pak skórovali taktéž Leander Dendoncker a Diogo Jota.

Pokud se v následujících dnech potvrdí, že aktuálně druhý Manchester City nebude moci hrát evropské poháry, připadne v Premier League kvalifikování se do milionářské soutěže na mužstvo, které skončí jako páté. A právě o tuhle metu ještě svěřenci manažera Nuna Espírita Santa matematicky usilují, byť jejich šance již nejsou na úplně nejvyšší úrovni.

Hostům se po koronavirové přestávce celkem dařilo, jenže v uplynulých dvou kolech získali jen jeden bod a svou reputaci si nikterak nevylepšili ani v nynějším případě. Trochu se jim tedy vzdaluje možnost, že by mohli dosáhnout na ta místa, která pro příští ročník zajišťují účast v Evropské lize. Na Molineux Stadium opravdu neodvedli povedenou práci.

Daniel Podence se jako první zhostil nějakého zakončení na bránu, nicméně hostující brankář Pickford si s jeho příležitostí poradil. Jen o pár chvil později zasahoval na druhé straně taktéž domácí gólman Rui Patrício, ani on ovšem neměl výraznější potíže se střelou Calverta-Lewina. V 7. minutě vypálil Doherty, jenže slabě a hlavně mimo evertonskou svatyni.

Ve 26. minutě se ozval opětovně Daniel Podence, který se ve vápně zbavil bránících Walcotta a Keana, tlačil svůj tvrdý pokus na bližší tyčku, každopádně Pickford svou rukavici použil včas a vyrazil míč do zámezí. Následně ještě mohl Pickforda překonat Jiménez, který ve vzduchu zastřihl nohama, ani on ale nedonutil soupeře do bouřlivější pohotovosti.

První poločas se již chýlil k nerozhodnému výsledku, nicméně v nastavení si výběr manažera Carla Ancelottiho situaci zkomplikoval. Daniel Podence v rohu pokutového území zakličkoval s balónem, nešetrně do něj vrazil obránce Digne, a sudí Taylor nařídil penaltu. Té se jal jako exekutor Jiménez, jenž zamířil chytře a přesně do protipohybu Pickforda.

Jak špatně zakončil liverpoolský celek první dějství, tak ještě mizerněji v podstatě vstoupil do toho druhého. Uběhlo jen nějakých čtyřicet pět sekund, Pedro Neto poslal centr zprava v rámci přímého volného kopu do šestnáctky, kde nabíhající Dendoncker drcl do letící meruny a poslal jí hlavou ke vzdálenější tyčce, kam se Pickford jen marně natahoval.

The Toffees nevyvinuli ani ve zbývajícím čase nějakou větší aktivitu k tomu, aby se propracovali alespoň k vyrovnání. V 65. minutě přitom mohli inkasovat po šanci Dioga Joty, avšak Pickford v tomto momentě stačil zasáhnout. Kapituloval přesto napotřetí v 74. minutě, to když po dlouhém pasu Rúbena Nevese zacílil svou levačkou pohotově Diogo Jota.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Manchester City 0:5

11.07.2020 21:00

Góly: 21. Raheem Sterling, 44. Gabriel Jesus, 53. Raheem Sterling, 56. Bernardo Silva, 81. Raheem Sterling

Manchester City si po tomto kole s definitivou zajistil pozici vicemistra. Brighton & Hove Albion, svého oblíbeného protivníka, od roku 2017 už pošesté za sebou porazil, přičemž tentokráte The Seagulls vyinkasovali vůbec ten největší debakl. Hattrickem se prezentoval Raheem Sterling, jednou se gólově prosadili též Gabriel Jesus a Bernardo Silva.

Podruhé v řadě se Citizens podařilo v jednom utkání vsítit hned pět branek, stejným poměrem mimochodem naposledy vypráskali rovněž Newcastle. A protože jejich odstup od třetí příčky byl po sobotním programu už dvanáctibodový, můžou se radovat z finálního zisku druhého místa. To první si už totiž s předstihem těsně po restartu sezóny zajistil Liverpool.

Domácí narazili podruhé v řadě na papírově jednoho z nejtěžších soků. A stejně jako před pár dny proti Liverpoolu nezvládli ani nynější duel proti klubu z Manchesteru. Bylo vidět od začátku, že se snaží uhrát jakýkoli cenný výsledek, nicméně kvalita byla jednoznačně na straně City. A suma sumárum konečný rezultát odpovídá celkovému dění na hřišti.

Hosté se dostali do optimální pohody po jednadvaceti minutách hry. Mahrez od středové čáry zprava poslal pas zhruba někam za šestnáctku, tam Gabriel Jesus přenechal míč ihned spoluhráči Sterlingovi, a ten si věděl v koncovce rady. Poté, co si balón narovnal na svou pravačku, zamířil s velkou přesností po zemi ke vzdálenější tyčce podél gólmana Ryana.

V závěru prvního poločasu svěřenci manažera Pepa Guardioly své vedení ještě navýšili. De Bruyne rozehrál rohový kop centrem do šestnáctky, odtud Rodri hlavou sklepl merunu na zadní tyčku na hranici ofsajdu balancujícího Gabriela Jesuse, a ten z bezprostřední blízkosti nemohl minout bránu. Po přestávce se jinak následně obrázek hry nikterak nezměnil.

Manchester i nadále na hrací ploše dominoval, v 53. minutě přidal na své konto další přesný zásah, a to poté, co De Bruyne uvolnil u pravé boční čáry pokutového území Mahreze, ten měl dostatek času a prostoru pro to, aby v brankovém území našel nehlídaného Sterlinga, a ten podruhé rozvlnil síť. O tři minuty později pak Brighton obdržel již čtvrtou branku.

Za pokutovým územím spolu zakombinovali Mahrez a Gabriel Jesus, najednou se u míče objevil Bernardo Silva, který svou prvotní střelou Ryana nepřekonal, domácímu brankáři však balón záhy nešikovně vypadl z ruky, a to i pod tíhou nepříjemně napadajícího Gabriela Jesuse, a tak Portugalec mohl přispěchat s jednoduchou dorážkou, která už proměněna byla.

Konečné skóre uzavřel svým třetím zápisem na střeleckou listinu Sterling, a to devět minut před koncem základní hrací doby. A byla to opravdu kuriózní trefa v podání pětadvacetiletého Angličana. Ve vápně podstoupil souboj s bránícím Websterem a Dunkem, a ačkoli upadl na zem, odrazila se nakonec ve vzduchu letící meruna od jeho hlavy a šťastně za Ryana.

Více informací k zápasu

Sheffield United - Chelsea FC 3:0

11.07.2020 18:30

Góly: 18. David McGoldrick, 33. Oliver McBurnie, 77. David McGoldrick

Sheffield United pokračuje ve svém snovém tažení nováčkovskou sezónou a stále zůstává ve hře o vytouženou Ligu mistrů, což by byl pro svěřence trenéra Chrise Wildera obrovský úspěch. Domácí na vlastním stadionu v poslední době válí, kromě výhry nad Wolverhamptonem (1:0) přehráli také Tottenham (3:1) a nyní si smlsli na jiném londýnském gigantovi Chelsea, kterou senzačně porazili v poměru 3:0.

Díky tomu se prozatím vyhoupli na šestou pozici se čtyřiapadesáti body a za čtvrtou příčkou zaostávají o čtyři body. The Blues si naopak v závěru sezóny výrazně ztěžují situaci. V tuto chvíli jsou třetí se šedesáti body, ale po dohrávkách 35. kola je může přeskočit Leicester i Manchester United. Sheffieldu skvěle vyšel první poločas sobotního duelu, když skóroval hned dvakrát a po změně stran definitivně poslal soupeře na kolena třetím zásahem.

Hned první vážnější příležitost krátce po čtvrthodině hry skončila gólem v síti Chelsea. Po centru z pravého křídla od Baldocka se z voleje opřel do balónu Oliver McBurnie a gólman Kepa ho na poslední chvíli vyrazil jednoruč před sebe. Tam číhal zcela osamocený David McGoldrick a zblízka snadno skóroval. Blades překvapivě zvýšili svůj náskok ve 33. minutě, přesnou mušku měl čtyřiadvacetiletý skotský útočník McBurnie.

Ten v tomto ročníku Premier League zaznamenal již svou šestou ligovou trefu, když se po parádním pasu Stevense odpoutal od svého bránícího protihráče a pak ze sedmi metrů zakončil hlavou přímo k bližší konstrukci, Kepa zůstal jen bezmocně stát před brankovou čarou. Hosté mohli snížit ve 44. minutě, to totiž James napřáhl z hranice pokutového území a gólman Henderson si s jeho jedovatou bombou dokázal výtečně poradit.

Po změně stran domácí skvěle bránili a soupeře k ničemu nepouštěli, Chelsea mohla vykřesat naději na bodový zisk až dvacet minut před závěrečným hvizdem. Po rohovém kopu se ocitl v solidní pozici Abraham, avšak svůj pokus usměrnil o kousek vedle pravé tyče. Outsider stvrdil svůj úspěch v 77. minutě. Z pravé strany přihrával pod sebe střídající Mousset, bránící Rüdiger nešťastně sklepl míč pro McGoldricka a ten propálil vše, co mu stálo v cestě.

Vzápětí chtěl odpovědět na druhou McGoldrickovu trefu Giroud, ale s jeho střelou doprostřed branky neměl Henderson větší potíže. Ve zbývajícím průběhu mohli být hosté rádi, že domů neodjížděli s ještě větším výpraskem, neboť Mousset mířil o decimetry vedle levé konstrukce a v nastavení poslal balón příliš vysoko Stevens.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Burnley FC 1:1

11.07.2020 16:00

Góly: 34. Andrew Robertson - 69. Jay Rodriguez

Mistrovský Liverpool nepotvrdil úlohu jasného favorita proti houževnatému Burnley a po remíze 1:1 ho čeká pořádný kus práce, aby ještě překonal dva roky starý bodový rekord Premier League, který vytvořil Manchester City. Svěřenci trenéra Jürgena Kloppa by totiž museli vyhrát ve všech třech zbývajících střetnutí s Arsenalem, Chelsea i Newcastlem. Hosté neprohráli popáté za sebou a nacházejí se na devátém místě s padesáti body.

Domácí byli v celém sobotním utkání aktivnějším výběrem a vytvořili si i více gólových možností, ovšem na vyrovnání soupeře v polovině druhého dějství odpověď nenašli. Do úvodní větší možnosti se dostali Reds krátce po čtvrthodině hry, kdy po precizním prvním doteku pálil do levého spodního rohu Jones, avšak s výborným zákrokem se vytasil brankář Pope. Ihned na to se před hostujícím strážcem zjevil volný Salah, nicméně egyptský špílmachr ho zblízka nepropálil.

Zhruba po dvaceti odehraných minutách se zjevil na levé straně pokutového území Jones, nicméně jeho pokus byl na poslední chvíli odvrácen do zámezí. Ve 33. minutě byl znovu vidět Salah, který se po chytré zpětné kličce ocitl tváří v tvář proti Popemu, jenomže svým přízemním pokusem ho nepřekonal a vybojoval jen rohový kop. Po jeho zahrání odcentroval z pravé strany Brazilec Firmino a této pobídky využil obránce Andrew Robertson.

Šestadvacetiletý skotský rodák hlavičkoval z osmi metrů a parádně usměrnil míč ke vzdálenější konstrukci, Pope se tentokráte natahoval marně. V samém závěru první půle mohl pojistit náskok Liverpoolu Mané, jenže famózní Pope jeho bombu letící do levé šibenice vyškrábl mimo. Pět minut po výměně stran se chtěl zapsat do střelecké listiny aktivní Firmino, ale jeho přízemní křižná střela se pouze odrazila od levé tyče zpět do hřiště.

The Clarets z ničeho nic vyrovnaly v 69. minutě. Po dlouhém přímém volném kopu z vlastní poloviny hlavičkoval Tarkowski, dostatek času ke střele dostal kanonýr Jay Rodriguez a z patnácti metrů nechytatelně zavěsil k levé tyči. V 88. minutě hosté dokonce sahali po senzačním vítězství, to totiž střídající Gudmundsson orazítkoval břevno dělovkou z deseti metrů. V nastaveném čase přeci jen mohl rozhodnout Salah, bohužel pro Reds mířil jen doprostřed branky a Pope celkem snadno ukryl míč ve svých rukavicích.

Více informací k zápasu

Norwich City - West Ham United 0:4

11.07.2020 13:30

Góly: 11. Michail Antonio, 45+1. Michail Antonio, 54. Michail Antonio, 74. Michail Antonio

Norwich se stal po sedmé ligové porážce v řadě prvním sestupujícím celkem z Premier League. Doma jednoznačně nestačil na West Ham, který naopak své šance na záchranu zásadním způsobem navýšil, poněvadž vůbec neuhlídal klíčového muže tohoto zápasu. Anglický forvard Michail Antonio zaznamenal všechny čtyři přesné zásahy.

Domácí živili už jen malou naději na to, že by se v nejvyšší anglické soutěži udrželi. Potřebovali přitom k vylepšení svého manévrovacího prostoru bezpodmínečně zvítězit. K tomuto cíli ale měli opravdu daleko. A vlastně jen potvrdili, že po koronavirové přestávce nenašli optimální pohodu k tomu, aby se nastartovali k nějakému velkému obratu.

Hosté svého soka, který mnohdy působil zcela odevzdaně, přetlačili na plné čáře, přičemž celých devadesát minut znovu odehrál i český reprezentant Tomáš Souček. Vyprodukovali více střel na bránu, podnikali daleko častěji nebezpečné výpady směrem dopředu, přitom v obranné činnosti v žádném případě nezaostali. A ve finále udrželi také čisté konto.

Londýnský klub byl po úspěchu hladovější už od úvodních minut. Souček, jenž po pauze způsobené pandemií odehrál stoprocentní porci minut, nevypadal ani náhodou unaveně, ve 3. minutě zakončoval z velmi dobré pozice, jenže kýžený a chtěný prostor brány minul. O pět minut později zase neseřídil svoje mířidla správně a namířil míč zase do zámezí.

V 11. minutě se již však Kladiváři přece ujali vedení. Bowen rozehrál rohový kop centrem do šestnáctky, kde Diop balón sklepl hlavou pro Antonia, a ten z blízkosti pohotově zacílil. Norwich se snažil sice na pro něj negativní stav nějakým způsobem odpovědět, jenomže Pukki, Hernández nebo Vrančič z přímého kopu poslali merunu pouze vedle brány.

Ve 38. minutě se opětovně ozval Souček, nicméně až v ve 41. minutě již napřímo ohrozil brankáře Krula, ten si však s jeho pokusem poradil. Podruhé ale přece kapituloval v nastavení prvního poločasu, to když se Noble ujal exekuce standardní situace, poslal pas na hranici brankového území, odkud nedůsledně bráněný Antonio hlavou umně udeřil k tyči.

Ve druhé půli stačilo West Hamu pouze hlídat pohodlný náskok, jeho sok se totiž na žádný odpor nezmohl, nakonec se ovšem The Hammers podařilo svůj gólový účet navíc dvakrát dobít. Norwichi bylo o dost hůře v 54. minutě, neboť Antonio vyzrál na jakousi ofsajdovou past, řítil se sám na Krula, a ačkoli ho napoprvé nepřekonal, z bleskové dorážky už ano.

Zdecimovaní domácí inkasovali zhruba čtvrthodinu před koncem ještě jednou. Noble na pravé straně uvolnil jemným obloučkem do běhu Frederickse, toho trestuhodně neubránil Rupp, a tak hostující pravý obránce měl dostatek času na to, aby si rozmyslel, komu přihrát, našel u bližší tyčky sbíhajícího si Antonia, jenž pak po dovršení hattricku skóroval i počtvrté.

Více informací k zápasu

Watford FC - Newcastle United 2:1

11.07.2020 13:30

Góly: 52. Troy Deeney, 82. Troy Deeney - 23. Dwight Gayle

Watford díky dvěma proměněným pokutovým kopům dokázal otočit vývoj s Newcastlem United a po výhře 2:1 udělal výrazný krok k udržení se v nejvyšší anglické soutěži. Kvůli přesvědčivé výhře West Hamu na půdě Norwiche (4:0) sice zůstává na sedmnáctém místě tabulky se čtyřiatřiceti body, ovšem před osmnáctým Bournemouthem si možná vytvořil rozhodující šestibodový náskok. Straky jsou stále na třinácté příčce se třiačtyřiceti body.

Do tohoto sobotního utkání vstoupili lépe hosté a první větší možnost si vypracovali krátce po deseti odehraných minutách, kdy míč po rohovém kopu z levé strany a následném prodloužení hlavou přistál na kopačce Almiróna, který však z hranice brankového území nepropálil u bližší tyče připraveného brankáře Fostera. V 16. minutě mohl na opačné straně dostat Sršně do vedení hrdina posledního střetnutí s Norwichem Welbeck.

Ten zakončoval zcela osamocen ze sedmi metrů a orazítkoval bližší konstrukci, poté na brankové čáře odkopl balón do bezpečí kapitán Lascelles. Hosté otevřeli gólový účet přesně v polovině úvodního dějství. Po rohovém kopu hlavičkoval nebezpečně Fernández a před zcela prázdnou brankou našel volného Dwighta Gayleho, jenž zblízka snadno rozvlnil sítˇ. Zhruba deset minut před poločasovou přestávkou mohl být rozdíl ve skóre dvoubrankový.

Gayle svou parádní kolmicí vyzval ke skórování Sainta-Maximina a ten se přízemním pokusem pokusil obstřelit vyběhnutého Fostera, ale trestuhodně napálil jen jeho nohu. Sršni se dočkali vytouženého srovnání sedm minut po výměně stran. Ritchie totiž ve vlastní šestnáctce velmi nešikovně atakoval Femeníu a rozhodčí Pawson bez delšího váhání ukázal na panelový puntík. Míč si vzápětí postavil tradiční exekutor Troy Deeney a nezaváhal.

Svou bombu totiž nechytatelně usměrnil doprostřed branky a slovenský gólman Dúbravka se natahoval marně. Stejný hráč se mohl znovu prosadit po necelé hodině hry, avšak střelou doprostřed branky tentokráte na Dúbravku nevyzrál. Rozhodující okamžik se zrodil v 82. minutě. Manquillo naprosto nesmyslně přidržel Sarra, Pawson s nařízením penalty opět příliš neváhal a Deeney i napodruhé zachoval chladnu hlavu, když naprosto zkušeně zavěsil pod břevno.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC35303276:2793
2.Manchester City35233991:3472
3.Chelsea FC351861163:4960
4.Leicester City351781065:3659
5.Manchester United351611861:3559
6.Wolverhampton Wanderers351413848:3755
7.Sheffield United351412938:3354
8.Tottenham Hotspur3514101154:4552
9.Arsenal FC351214951:4450
10.Burnley FC351481339:4750
11.Everton FC351291441:5245
12.Southampton FC351361645:5845
13.Newcastle United3511101436:5243
14.Crystal Palace351191530:4542
15.Brighton & Hove Albion358121536:5236
16.West Ham United35971944:5934
17.Watford FC358101733:5434
18.AFC Bournemouth35872036:6031
19.Aston Villa35862138:6530
20.Norwich City35562426:6721

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (579)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele