Premier League - preview 35. kola

11.07.2020, 09:05, aktualizováno 13.07.2020, 08:46
Previews
Manchester United vyhrál čtyřikrát v řadě a před dnešní dohrávkou 35. kola má velkou motivaci. Red Devils dostanou příležitost posunout se před Leicester a Chelsea už na třetí místo tabulky, potřebují k tomu zvládnout souboj se Southamptonem...
Manchester United - Southampton FC  (pondělí 21:00)
Hráči Manchesteru United v rámci 35. kola Premier League vyzvou na svém stadionu Southampton. Domácí celek má velkou formu, díky které se vypracoval už na páté místo. Pokud však v tomto kole zvítězí, dostane se díky ztrátě Chelsea minimálně na čtvrtou příčku. Southampton je dvanáctý a již definitivně zachráněný.

United zažívají skvělé období. Posledním ligovým utkáním dokonce překonali jeden historický rekord soutěže, když vyhráli čtyři zápasy v řadě s minimálním rozdílem tří branek. Naposledy to odnesla Aston Villa, která padla 0:3 po gólech Bruna Fernandese, Masona Greenwooda a Paula Pogby. Před tím svěřenci manažera Solskjaera rozdrtili 5:2 Bournemouth, když se trefil dvakrát mladičký Mason Greewood, po jedné brance přidali Bruno Fernandes, Marcus Rashoford a Anthony Martial. Branky útěchy dali za hosty Stanislas a King. Do pětatřicátého kola určitě nenastoupí Phil Jones, Marcos Rojo a Axel Tuanzebe. "Jako manažer musím stále dělat nějaká rozhodnutí, ale kluci mi to usnadňují tím, že hrají skvěle. Pokud se někdo nezraní, není důvod dělat moc změn v sestavě," uvedl Ole Gunnar Solskjaer.

Southampton v minulém kole remizoval 1:1 na půdě Evertonu. Saints mohl poslat do vedení James Ward-Prowse, jenže svou ránu z pokutového puntíku poslal jen do břevna. Jeho počínání po třech minutách napravil Danny Ings, který poslal hosty do vedení. Za domácí ještě v první půli srovnal Richarlison. Předtím se však díky trefě Che Adamse porazilo Southamptonu udolat Manchester City. Proti United do hry nezasáhnou Sofiane Boufal, Moussa Djenepo, Nathan Tella a Yann Valery. "Myslím, že jsme více dimenzionální tým. Nemůžeme se soustředit jen na naši práci s míčem, musíme mít recept na každého soupeře," řekl manažer Southamptonu Ralph Hasenhüttl.

Poslední vzájemný duel spolu nynější soupeři sehráli ve čtvrtém kole a rozešli se smírně po remíze 1:1. United poslal do vedení záložník Daniel James, za domácí Saints srovnal Jannik Vestergaard.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Wan-Bissaka, Lindelof, Maguire, Shaw - Pogba, Matić - Greenwood, Fernandes, Rashford - Martial.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Walker-Peters, Stephens, Bednarek, Bertrand - Ward-Prowse, Romeu - Armstrong, Redmond - Ings, Long.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 6.05 - 11.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wolverhampton Wanderers - Everton FC  (neděle 13:00)
Wolverhamptonu nevyšly poslední dva duely a kvůli tomu si výrazně zkomplikoval cestu do evropských pohárů. Po dvou předchozích porážkách se nachází na šestém místě s dvaapadesáti body, za pátým Manchesterem United již zaostává o propastných šest bodů a před sedmým Sheffieldem United je o jediný bod. Nyní přivítá Everton, jenž se po koronavirové přestávce zvedl a v tuto chvíli mu patří jedenáctá pozice s pětačtyřiceti body.

"Karamelky" také ještě živí naději na Evropskou ligu, nicméně ta už není příliš velká. V minulých dvou kolech taktéž vyhrát nedokázaly, po těsné porážce v Londýně s favorizovaným Tottenhamem (0:1) nevyzrály ani na konkurenční Southampton a rozešly se s ním smírně v poměru 1:1. Domácí celek až do konce června neprohrál na anglické ligové scéně osmkrát za sebou, teprve poté nestačil na Arsenal (0:2).

Ve středu sehrál vyrovnaný souboj se Sheffieldem a alespoň o bezbrankovou remízu přišel ve třetí minutě nastavení. "Samozřejmě jsme zklamaní, dvě porážky za sebou nás trochu vykolejily. Nyní máme před sebou ještě čtyři utkání a za každou cenu znovu hodláme nasednout do vítězného vlaku. Jestliže ještě chceme zabojovat o elitní čtyřku, tak si nesmíme dovolit zaváhání," vyjádřil se pro klubové stránky osmadvacetiletý Matt Doherty.

Hostující kouč Carlo Ancelotti stále postrádá Gbamina, Tosuna a Delpha, na trávník se možná nepodívají ani Gomes, Holgate či Walcott. "Wolverhampton má nesmírně silný tým a v ofenzivní fázi dokáže být velmi nebezpečný. Jeho produktivita budí respekt, především Jiménez s Jotou dokážou skórovat téměř z každé pozice. Jestliže chceme vyhrát, tak musíme odvést naše maximum," řekl s respektem k soupeři jednašedesátiletý italský rodák.

Trenér "Vlků" Nuno Espírito Santo by mohl mít k dispozici téměř kompletní výběr, na marodce se nachází pouze Lane a jistotu startu nemají Traoré s Netem. Jeho svěřenci na vlastním stadionu neporazili Everton čtyřikrát za sebou, v podzimním vzájemném měření sil mu po podlehli 2:3 Dvěma góly tehdy sestřelil Wolverhampton třiadvacetiletý Brazilec Richarlison, který by v základní jedenáctce neměl scházet ani teď.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Rui Patrício - Boly, Coady, Saids - Doherty, Dendoncker, Ruben Neves, Moutinho, Jonny - Raúl Jiménez, Diogo Jota.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Coleman, Keane, Mina, Digne - Walcott, Davies, Sigurdsson, Gordon - Richarlison, Calvert-Lewin
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.17 - 4.14
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aston Villa - Crystal Palace  (neděle 15:15)
Aston Villa se nachází nad propastí sestupu do druhé ligy, a pokud si nyní ještě chce udržet reálnou naději na záchranu, tak musí v nedělním střetnutí porazit Crystal Palace. Domácí výběr se momentálně nachází na devatenáctém místě se sedmadvaceti body a za sedmnáctým Watfordem zaostává o propastných sedm bodů. Jeho následující protivník v podstatě nemá o co hrát, s dvaačtyřiceti body je čtrnáctý a do evropských pohárů to má opravdu daleko.

Villians předvádějí strašidelné výkony od začátku února, v posledních deseti ligových duelech hned osmkrát prohráli a dvakrát remizovali, s touto bilancí se hraje o prvoligovou licenci opravdu velmi těžko. V předchozích třech střetnutích nezískali ani bod a dokonce nevstřelili jedinou branku. Po remíze v Newcastlu (1:1) těsně podlehli Wolverhamptonu (0:1), pak mistrovskému Liverpoolu (0:2) a minule neměli šanci s rozjetým Manchesterem United (0:3).

Domácí trenér Dean Smith ještě věří, že jeho svěřenci Premier League zachrání. "Hráči ukázali obrovský potenciál proti Liverpoolu i Manchesteru United a jsem si jistý, že se v této obtížné situaci budou prát o přežití do posledního dechu. Určitě jsme konkurenceschopní a není radno nás odepisovat. Poslední čtyři zápasy jsou pro nás ty nejdůležitější v celé sezóně a jakákoliv únava nás nezastaví," uvedl Smith v bojovném duchu.

Hostům se momentálně také příliš nedaří, neboť čtyřikrát za sebou nebodovali. Jejich špatná šňůra odstartovala v Liverpoolu, kde utrpěli debakl 0:4 a od té doby to s nimi šlo z kopce. Vzápětí totiž nestačili na Burnley (0:1), z Leicesteru odjížděli s tříbrankovým přídělem a před pár dny nezvládli ani prestižní londýnské derby s Chelsea (2:3). Kouč Roy Hodgson bude v tomto klání postrádat Tomkinse, Schluppa a Cahilla.

Naopak do základní jedenáctky by se mohl vrátit zkušený obránce Kelly. "Aston Villa po předešlých dvou dobrých výkonech bude chtít využít příležitost a ještě vykřesat naději na záchranu. Ale my soupeři nedáme nic zadarmo a chceme se konečně zvednout," řekl Hodgson pro klubové stránky. Smith znovu nenasadí Heatona s Wesleym, kvůli problémům s achilovkou se na trávník nepodívá ani Engels. Po potížích se zadním stehenním svalem se vrací do sestavy Targett.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Reina - Guilbert, Hause, Mings, Taylor - Hourihane, Douglas Luiz - Trézéguet, Grealish, El Ghazi - Davis
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Ward, Dann, Sakho, van Aanholt - Milivojevič - Zaha, McArthur, Kouyaté, Ayew - Benteke
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.35 - 3.22
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tottenham Hotspur - Arsenal FC  (neděle 17:30)
Vrcholem pětatřicátého kola anglické ligy bude bezesporu severolondýnské derby, tedy souboj Tottenhamu s Arsenalem. Utkání mezi těmito dvěma nesmiřitelnými rivaly patří dlouhodobě mezi ta vůbec nejbohatší na góly a zvraty ve skóre, ovšem na obou stranách nedávno došlo k řadě změn, která mohou tento zvyk klidně obrátit naruby.

Vůbec poprvé od roku 1986 totiž proti sobě stanou dva trenéři, pro něž shodně půjde o první derby v novém působišti. Zatímco zkušený kouč Spurs José Mourinho má již s Arsenalem bohaté a veskrze úspěšné zkušenosti, jeho protějšek Mikel Arteta je teprve na samém počátku své trenérské kariéry. Stejně tak zápas proběhne premiérově na novém stadionu White Hart Lane, byť výhoda domácího prostředí kvůli prázdným tribunám v posledních měsících pozbývá na důležitosti.

V lepším rozpoložení by do hry měli nastoupit hosté, kteří z posledních pěti soutěžních zápasů čtyři vyhráli a v posledním kole přišli o prvenství nad Leicesterem až v samém závěru, kdy slibně rozjeté utkání dohrávali v oslabení kvůli vyloučení útočníka Nketiaha. V emocemi nabitých duelech tohoto typu však leckdy jde aktuální forma stranou a také Spurs se mají před nedělním výkopem o co opřít, neboť Arsenalu na domácí půdě nepodlehli již pětkrát za sebou a sám Mourinho během svých dřívějších působení v jiných klubech neprohrál doma s Kanonýry ani jedinkrát z devíti vzájemných zápasů.

Kromě zmíněného Nketiaha zabrání disciplinární trest nastoupit i Ericu Dierovi, jenž si odpykává vlastní čtyřzápasový distanc, a ze zdravotních důvodů bude Spurs chybět i Dele Alli, stejně jako obránci Tanganga s Foythem. To Arteta se nadále musí obejít bez dlouhodobě zraněných Lena, Marího, Martinelliho či Chamberse a odsunuti mimo zápasovou soupisku jsou nadále i Mesut Özil a Mateo Guendouzi.

Na obou stranách ani nelze očekávat velké hráčské rošády oproti předešlým kolům, neboť tento už tak tradičně vyhrocený zápas jen umocňuje stávající situace v ligovém pořadí, kde je střed tabulky mimořádně napěchovaný a tříbodový zisk má cenu zlata, zatímco prohra může mít snadno za následek vypadnutí z boje o pohárové příčky.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Aurier, Sánchez, Alderweireld, Davies - Sissoko, Winks - Moura, Lo Celso, Son - Kane
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Martínez - Mustafi, Luiz, Kolašinac - Bellerín, Ceballos, Xhaka, Tierney - Saka, Lacazette, Aubameyang
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.79 - 3.39 - 2.69
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AFC Bournemouth - Leicester City  (neděle 20:00)
Před koronavirovou přestávkou se Leicester nacházel na třetím místě tabulky s docela pohodlným náskokem na své soupeře. Záhy ovšem o svou pozici v tabulce přišel, neboť v posledních pěti kolech zvítězil jen v jednom případě. Teď se ale může do top trojky vrátit. Potřebuje pouze potvrdil roli mírného favorita na hřišti trápícího se Bournemouthu.

Sobotní program Premier League nabídl oběma týmům zcela odlišné pocity. Zatímco hosté se mohli těšit ze zaváhání Chelsea na půdě Sheffieldu, domácí mohli jen zklamaně hlesnout poté, co po obědě naplno bodoval West Ham i Watford. Oba by potřebovaly vážně zabrat, jinak se jim naplnění jejich prvotních ambicí může vážně šeredně zkomplikovat.

Především Bournemouth musí po devítizápasovém půstu bez výhry konečně nalézt cestu za třemi body. Po sobotě se totiž jeho ztráta na bezpečnou sedmnáctou pozici navýšila už na šest bodů. A je potřeba bleskově zareagovat. Situace se dá ještě napravit, třeba minulá plichta s Tottenhamem naznačila, že ve hře týmu z Dorsetu mohlo dojít k určitému zlepšení.

Hlavně pak v defenzivní činnosti, která v duelech s Newcastlem a Manchesterem United nepatřila k nejlepším. Vůbec poprvé od prosince loňského roku udrželi The Cherries v lize čisté konto. "Víme, jak klíčové utkání nás nyní čeká," uvedl domácí manažer Eddie Howe. "Každý hráč musí být schopen ze sebe vydat maximum. Podle toho vyberu sestavu."

Jeho mužstvu určitě nehrají do karet ani přibývající absence. Je potvrzeno, že k dispozici nově nebude Adam Smith, jenž se zranil v minulém klání se Spurs. "Do toho navíc musel vystřídat David Brooks. Myslíme si, že utrpěl jenom jakousi křeč, ale ještě uvidíme. Potíže s třísly měl mimochodem Steve Cook, není přitom stoprocentně vyléčený," vyjmenovával Howe.

Charlie Daniels, Simon Francis a Chris Mepham jinak za Bournemouth nenastoupí stoprocentně. "Když se podíváte na náš výkon proti Tottenhamu, každý se ze sebe po fyzické stránce vydal naplno," pokračoval hostující manažer. "Budeme potřebovat něco podobného zopakovat. Pokud toho někdo nebude schopný, nasadím do hry někoho jiného," dodal.

Pokud Leicester na Vitality Stadium aspoň remizuje, poskočí v průběžném pořadí na třetí příčku díky lepšímu skóre. Jenže jistě pouze do pondělí, kdy ještě může dojít ke střídání stráží po klání Manchesteru United se Southamptonem. A u The Foxes by určitě neradi něco takového dopustili. Mají totiž jedinečnou možnost získat osud do vlastních rukou.

Svěřenci manažera Brendana Rodgerse si jedině zásluhou tříbodového rezultátu zajistí místo za mistrem z Liverpoolu a druhým Manchesterem City i po úplném skončení tohoto kola. "Před restartem jsme tvrdě pracovali na tom, abychom vylepšili svou kondici. Je potřeba si držet vysoký standard až do konce sezóny," mínil hostující forvard Kelechi Iheanacho.

Hostům budou chybět Daniel Amartey, Ricardo Pereira, James Maddison i Ben Chilwell. "Jamie Vardy je jeden z nejlepších útočníků," říkal na adresu svého parťáka z kabiny Iheanacho. "Je skvělé s ním pracovat, hodně jsem se od něj naučil. Navíc je to skvělý chlap, je s ním zábava. O to lépe se mi s ním samozřejmě spolupracuje," zakončil svou chválu.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Stacey, Aké, Kelly, Diego Rico - H. Wilson, Gosling, Lerma, Stanislas - King, C. Wilson
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Bennett, Evans, Söyüncü - Justin, Ndidi, Praet, Barnes - Gray, Vardy, Ayoze Pérez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.71 - 3.79 - 1.82
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Norwich City - West Ham United  (sobota 13:30)
Norwich živí teoretickou naději na záchranu, spíše se už ale musí pomalu a jistě smiřovat s variantou, že holt klesne po jednom roce znovu o patro níže. Definitivně svůj pád potvrdí za předpokladu, že doma neporazí West Ham. Ten naopak čeká jedna z klíčových bitev, neboť sestupové starosti nemá pořád vyřešené, situaci má každopádně ve svých rukou.

Naposledy mohli Kladiváři udělat zásadní krok k tomu, aby se na pohodlný odstup vzdálili pásmu ohrožení. Jenže po vítězství nad Chelsea a remíze v Newcastlu nestačili na Burnley, jemuž podlehli nejtěsnějším možným způsobem. Dovolili tak Watfordu, aby se bodově dostal na jejich úroveň, a Bournemouthu, aby se jim přiblížil na rozdíl pouhých tří bodů.

Hostující manažer David Moyes se snaží být za každou cenu pozitivní. Ví, že se jeho mužstvo nemusí tolik ohlížet na výsledky ostatních soupeřů, pokud bude pravidelně bodovat. "Nevím, kolik bodů bude letos stačit na to, abychom zachovali prvoligovou příslušnost. Nemyslím si, že tím číslem bude čtyřicítka, chceme však na tuhle magickou metu dosáhnout," burcoval.

Ne že by herně jeho svěřenci proti Burnley ve středu úplně propadli, nicméně hlavně v koncovce se jim nedařilo. "Prostě jsme nezužitkovali svoje šance," hlesl Moyes. "Sice jsme nehráli tak, jak bych si úplně představoval, ale nemůžeme říct, že to bylo kvůli tomu, že jsme byli v útoku vyloženě špatní. Mám totiž jinak dobré mínění o našich výkonech," zakončil.

Robert Snodgrass a Felipe Anderson, to jsou jediné dvě absence, které v tuhle chvíli trápí londýnský klub. Evidentně zcela fit už je Sébastien Haller, jenž zasáhl jako náhradník do minulého klání. "Nejdůležitější je pro nás dělat naší práci, jak nejlépe umíme. Musíme se ujistit, že budeme bodovat za každé příležitosti, která se nám naskytne," dodal Moyes.

Domácí jsou sokem, který by měl být v silách The Irons. Po koronavirové přestávce totiž Norwich chytil velkou krizi, prohrál zatím všechna utkání v restartované sezóně, včetně toho v FA Cupu, a na kontě má sedm neúspěchů v řadě napříč všemi soutěžemi. Udržet se v Premier League může jen tak, že ve zbývajících čtyřech kolech čtyřikrát vyhraje.

A přitom ani tahle dechberoucí šňůra mu nemusí stačit, pakliže se ostatním jeho rivalům bude naopak dařit. "Řekl bych, že náš protivník letos zaznamenal několik pozitivních momentů," vyjadřoval se kouč The Hammers. "Fotbal není jen o tom, kolik utratíte peněz. Norwich se pokusil ukázat cestu rozvoje mladých hráčů, kteří postupně dostávali svou šanci."

Domácí stratég Daniel Farke bude moci počítat s Toddem Cantwellem, který se vrací z marodky, nicméně Kenny McLean má problémy s kolenem a jeho start je v ohrožení. Grant Hanley, Sam Byram, Moritz Leitner a Christoph Zimmermann se pak v sestavě The Canaries opět neobjeví. "Jsme v pozici, v jaké jsme, a bereme jí tak," povídal trenér Norwiche.

I on si moc dobře uvědomuje, že aby se klub pohyboval mezi anglickou smetánkou i v následující sezóně, musel by se stát vážně jakýsi zázrak. "Abychom byli upřímní, myslím si, že ani čtyři výhry nám nepomůžou," pokračoval Farke. "Nemáme však o to méně motivace. Chceme ukázat, že máme hrdost. Tvrdě jsme se do ligy dostávali, nikomu nic nenecháme."
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Krul - Aarons, Klose, Godfrey, Lewis - Vrančič, McLean - Buendía, Stiepermann, Hernández - Pukki
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabiaňski - Fredericks, Diop, Ogbonna, Cresswell - Souček, Rice, Noble - Jarmolenko, Antonio, Bowen
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.67 - 3.58 - 2.11
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Watford FC - Newcastle United  (sobota 13:30)
Watford se naposledy vypořádal s posledním Norwichem (2:1) a nyní se ještě více může oddálit obávanému sestupu. V domácím prostředí přivítá Newcastle, který se po koronavirové přestávce sice pyšní obstojnou formou, na druhou stranu minule utrpěl debakl s Manchesterem City (0:5) a navíc oproti svému sobotnímu soupeři nemá až zase tak velkou motivaci. "Straky" jsou totiž na třináctém místě a do evropských pohárů mají daleko.

Svěřenci manažera Steva Bruce doposud posbírali třiačtyřicet bodů a za sedmým Sheffieldem United zaostávají o osm bodů, což se ve zbývajícím průběhu bude dohánět již velmi těžko. "Při takto náročném programu jsem si jistý, že kromě těch top týmů si všichni sáhli na dno sil. Pokud chceme ve Watfordu uspět, tak se musím zlepšit v ofenzivní fázi a být více produktivní. S další porážkou se smířit nehodláme," uvedl Bruce pro klubové stránky.

Ten stále musí řešit problémy s rozsáhlou marodkou, na které se nacházejí Clark, Lejeune a Hayden, otazník visí také nad startem Almiróna, Saint-Maximina i Andyho Carolla. Naopak po potížích s kotníkem by se mohl vrátit na trávníky kapitán Lascelles. "S absencemi se musí počítat, i když pevně doufám, že Almirón i Saint-Maximin budou v pořádku, to se uvidí po tréninku. Pokud ale ne, tak se s tím musíme poprat," dodal závěrem hostující stratég.

Newcastle před neúspěchem s Citizens neprohrál šestkrát za sebou, porazit například dokázal i nevyzpytatelný Sheffield United (3:0). Se svým nadcházejícím protivníkem se v této sezóně utkal jednou a v St. James Parku s ním remizoval po výsledku 1:1. "Sršňům" patří sedmnáctá pozice s jednatřiceti body, na osmnáctou Aston Villu mají náskok tří bodů. Před úspěchem s Norwichem nebodovali třikrát v řadě, když podlehli Chelsea (0:3), Southamptonu (1:3) i Burnley (0:1).

Domácí manažer Nigel Pearson žádná nová zranění nehlásí, dlouhodobě mimo hru zůstávají Deulofeu, Janmaat i Success. "Musíme zachovat klid, výhra s Norwichem nás v žádném případě nesmí ukolébat. Z předchozího utkání jsme si samozřejmě odnesli několik pozitivních impulsů, jenomže je potřeba si uvědomit, že se stále nacházíme v obtížné situaci. Nevíme, kolik bodů bude potřeba na záchranu, každopádně teď chceme vyhrát," prohlásil Pearson opatrně.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Masina, Cathcart, Kabasele, Femenia - Hughes, Capoue - Welbeck, Doucouré, Sarr - Deeney
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Manquillo, Schär, Fernández, Rose - Ritchie, Longstaff, Shelvey, Joelinton - Almirón - Gayle
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.94 - 3.54 - 4.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Liverpool FC - Burnley FC  (sobota 16:00)
Bodový rekord Premier League je v podstatě na spadnutí a suverénní Liverpool se k němu opět může přiblížit v duelu s dobře hrajícím Burnley. Reds v tuto chvíli mají na kontě dvaadevadesát bodů a k překonání dva roky starého milníku Manchesteru City potřebují zvítězit třikrát ze čtyř zbývajících utkání. Nyní budou plnit úlohu obrovského favorita proti Burnley, kterému se momentálně daří a ještě atakuje pohárovou Evropu.

Svěřenci manažera Jürgena Kloppa prohráli v dosavadním průběhu anglické nejvyšší soutěže jen dvakrát, jinak zaznamenali těžko uvěřitelných třicet výher. Po úspěchu s Aston Villou (2:0) zavítali na půdu Brightonu a po fenomenálním výkonu Egypťana Salaha zvítězili 3:1. Nicméně úplně spokojeni být nemohli, neboť minimálně do konce této sezóny přišli o kapitána Hendersona, jenž si poranil koleno a musel nuceně střídat.

Právě Henderson byl také strůjcem liverpoolského úspěchu nad Brightonem, jelikož vsítil druhý gól. "V sezoně už Hendo nebude hrát, ale na operaci nemusí. To je jediná dobrá zpráva, jinak nás to hodně zasáhlo a radost z výhry byla rázem pryč. Ale on se zotavuje rychle. A taky si zaslouží zvednout pohár," řekl vděčný Klopp. Kromě Hendersona zůstává na marodce Kamerunec Matip, naopak do nominace se vrací chorvatský obránce Lovren.

The Clarets se pyšní obstojnou formou, protože v předchozích deseti zápasech na anglické ligové scéně prohráli jen jednou a díky tomu se vyhoupli na desáté místo s devětačtyřiceti body. Kromě nerozhodného výsledku se Sheffieldem United (1:1) vyhráli třikrát v poměru 1:0 nad Watfordem, Crystalem Palace i West Hamem. Kouč Sean Dyche nemůže využít služeb dlouhodobých marodů Corka, Gibsona, Barnese, Meeho a Lowtona.

Naopak v základní jedenáctce se již zřejmě objeví elitní útočník Wood, jenž v předchozích dvou střetnutích střídal a na lavičku pravděpodobně usadí českého krajánka Matěje Vydru. "Liverpool usiluje o zápis do historie a nějaké podcenění od něho určitě čekat nemůžeme. Jsme sice v dobré formě, ale teď bude potřeba maximálně soustředěný i koncentrovaný výkon. Když se soupeři bude dařit, tak nás čeká nesmírně náročný úkol," vyjádřil se Dyche s respektem. V podzimním vzájemném klání jasně dominoval Liverpool po výsledku 3:0.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Robertson, van Dijk, Gomez, Williams - Keita, Fabinho, Wijnaldum - Mané, Firmino, Salah
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Bardsley, Long, Tarkowski, Taylor - Pieters, Westwood, Brownhill, McNeil - Rodriguez, Wood
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.71 - 14.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sheffield United - Chelsea FC  (sobota 18:30)
Chelsea naposledy přetlačila v londýnském derby Crystal Palace, nutno však podotknout, že o vítězství se strachovala až do posledních chvil. Aby se udržela na současné třetí pozici, potřebuje k jistotě znovu urvat tři body. Podobný herní výpadek jako v minulém utkání by se jí mohl na půdě Sheffieldu United, který vykazuje stále velká zlepšení, šeredně vymstít.

Pokud The Blues po dvou výhrách potvrdí na Bramall Lane roli mírného favorita, nemusejí se již ohlížet na to, jak si v neděli povede Leicester a Manchester United, a i po tomto kole zůstanou v průběžném pořadí třetí. Nynější protivník ovšem nebude představovat snadnou překážku. Ten totiž třikrát za sebou nepohrál, doma navíc dvakrát v řadě zvítězil.

Neskolil přitom papírově vůbec slabé soupeře, nejprve si vyšlápl na Tottenham a před pár dny také na Wolverhampton, jež oba bojují právě s ním o postup do Evropské ligy. "Dáváme do zápasů úplně vše. Veškerou energii," říkal po minulém úspěchu domácí manažer Chris Wilder. "Pro nás to byly životně důležité tři body," mnul si ruce.

Ten bude muset znovu popřemýšlet o tom, jakou sestavu na hřiště pošle. K dispozici mu určitě nebudou Luke Freeman, Leon Clarke, daleko horší zprávou ovšem je, že neví, zda zdravotně budou v pořádku John Fleck, Oliver McBurnie a David McGoldrick. "Klíčové bude pořádně se zotavit a správně zregenerovat před duelem s Chelsea," pokračoval Wilder.

S Chelsea loni na konci srpna uhráli The Blades nerozhodný výsledek, podobný by se jim teď určitě hodil do krámu v boji o šestou pozici v tabulce, na kterou čtyři kola před koncem ztráceli pouhý bod. "Jsme na správné cestě. Dosáhli jsme v Premier League na slušné rezultáty, potřebujeme ovšem v závěru sezóny zabrat ještě o něco více," uvedl Wilder.

Hosté mohou hodnotit období po pandemii bezpochyby pozitivně. Až na porážku v utkání proti West Hamu, svému rivalovi z hlavního města, vyhráli ve všech ostatních pěti případech, a to včetně FA Cupu. Ještě více ale zesílily hlasy o tom, že prostor by v záloze konečně měl dostat zkušený Jorginho, jenž po dlouhé době před pár dny konečně vběhnul na plac.

Fanoušci Chelsea mohli být po nepovedeném závěru klání s Crystalem Palace poněkud rozpačití. A úplně jim není jasné, proč se Jorginho na hřišti neobjevuje častěji. "Někdy na tváři hráčů vidím úškleby. Jenže já můžu vybrat jen jedenáct z nich a v kabině jich mám dvacet. Nemůže být každý z nich šťastný," vysvětloval hostující manažer Frank Lampard.

Protože N'Golo Kanté ani Billy Gilmour nebudou Lampardovi k dispozici, je silně pravděpodobné, že tentokráte by Jorginho již měl nastoupit od úvodních minut. "Nevadí mi, že jsou hráči nešťastní kvůli tomu, že nehrají. Chci, aby byli profesionálové a jednali tak. A Jorginho dělal přesně to, co jsem po něm chtěl. Byl jsem z něho nadšený," upřesňoval.

Kromě toho hosté nemůžou počítat se stále zraněným Fikayem Tomorim, do tréninkového zápřahu se vrátil Mateo Kovačić, ovšem jeho start je v ohrožení. "Gilmour je mladý a udělá vše pro to, aby byl co nejrychleji zpátky," ujišťoval Lampard. Jeho svěřenec totiž nevynechá jenom tenhle duel, ale kvůli pochroumanému kolenu zmešká hned další čtyři měsíce.
Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Henderson - Basham, Egan, O'Connell - Baldock, Berge, Norwood, Lundstram, Stevens - McGoldrick, Mousset
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - James, Christensen, Rüdiger, Azpilicueta - Loftus-Cheek, Jorginho, Mount - Willian, Abraham, Pulisic
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.95 - 3.85 - 1.77
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Brighton & Hove Albion - Manchester City  (sobota 21:00)
Manchester City ve zbytku ligové sezóny v podstatě nemá o co hrát a bude jen sledovat, jestli největší rival z Liverpoolu dokáže překonat jeho bodový rekord ze sezóny 2017/2018. Momentálně se v Premier League nachází na druhé pozici s devětašedesáti body a před třetí Chelsea drží celkem pohodový devítibodový odstup. Nyní zavítá na půdu zachraňujícího se Brightonu, jenž má udržení prvoligové licence na dosah.

Domácímu výběru patří patnácté místo se šestatřiceti body a dalo by se říci, že může být celkem v klidu, neboť před osmnáctou sestupovou příčkou Aston Villy je o osm bodů. Jenomže do konce této sezóny chybějí čtyři střetnutí a Racci tak ještě definitivní jistotu nezískali. Naposledy přivítali právě mistrovský Liverpool a podlehli mu 1:3, o pár dní dříve zvládli veledůležité střetnutí v Norwichi a vybojovali všechny tři body po výhře 1:0.

Citizens teď jistě upírají zrak na jiné události. Příští týden sehrají semifinále FA Cupu s londýnským Arsenalem a začátkem srpna se pokusí zvládnout odvetu osmifinále Ligy mistrů s Realem Madrid, po kterém se jistě chtějí kvalifikovat na závěrečný turnaj do Lisabonu pro osm nejlepších. V pondělí také rozhodne o tom, jestli v následujících dvou ročnících budou hrát evropské poháry. Právě v tento den totiž CAS oznámí svůj definitivní verdikt v případě porušení pravidel o přestupech hráčů.

Svěřenci trenéra Pepa Guardioly minule deklasovali Newcastle United (5:0), předtím však naprosto nečekaně vyhořeli v Southamptonu (0:1). "Musíme se co nejlépe připravit na zápasy s Arsenalem i Realem a to se určitě nestane, pokud nebudeme vyhrávat, nebo dokonce vypadneme z rytmu. Do tohoto klání půjdeme naplno," ujišťuje veřejnost devětačtyřicetiletý Španěl Guardiola.

Ten bude mít k dispozici téměř kompletní výběr, po operaci kolene se stále zotavuje jen argentinský kanonýr Agüero. Kouč Brightonu Graham Potter nemůže využít služeb Izquierda (problémy s kolenem), nicméně po potížích s třísly by už mohl nastoupit Alzate. "Samozřejmě je to pro nás výzva. Manchester City má špičkový tým, proto se musíme vzpamatovat a připravit tak dobře, jak jen to půjde," řekl Potter s optimistickými vyhlídkami. Citizens snadno zvládli oba dva vzájemné duely této sezóny po výsledcích 4:0 a 4:1.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - Burn, Dunk, Webster, Lamptey - Allister, Stephens, Bissouma - Trossard, Mooy - Maupay
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Stones, Laporte, Mendy - De Bruyne, Rodri, Gündogan - Foden, Gabriel Jesus, Sterling
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 13.20 - 6.75 - 1.24
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC34302275:2692
2.Manchester City34223986:3469
3.Chelsea FC341861063:4660
4.Leicester City34178964:3259
5.Manchester United341610859:3358
6.Wolverhampton Wanderers341313845:3752
7.Sheffield United341312935:3351
8.Arsenal FC341214850:4250
9.Tottenham Hotspur3413101152:4449
10.Burnley FC341471338:4649
11.Everton FC341291341:4945
12.Southampton FC341351643:5644
13.Newcastle United3411101335:5043
14.Crystal Palace341191430:4342
15.Brighton & Hove Albion348121436:4736
16.West Ham United34871940:5931
17.Watford FC347101731:5331
18.AFC Bournemouth34772032:5928
19.Aston Villa34762136:6527
20.Norwich City34562326:6321

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (777)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele