Premier League - souhrn 26. kola

09.02.2019, 15:33, aktualizováno 11.02.2019, 22:54
Komentáře a souhrny
Liverpool snadno přehrál Bournemouth a vrátil se do čela tabulky, to však platilo jen do nedělní výhry Man City nad Chelsea. Tottenham zdolal Leicester a pojistil si průběžnou třetí pozici. Manchester United pokračuje ve skvělé jízdě pod Solskjaerem. Na hřišti Fulhamu s přehledem potvrdil roli favorita. Díky brankám Pogby a Martiala si odvezl zasloužené vítězství. Venku uspěl rovněž Arsenal...

Wolverhampton Wanderers - Newcastle United 1:1

11.02.2019 21:00

Góly: 90+5. Willy Boly - 56. Isaac Hayden

Když hrajete proti Wolverhamptonu, musíte zůstat koncentrováni do poslední vteřiny. Tentokráte se o tom přesvědčili fotbalisté Newcastlu, kteří se na začátku druhé půle dostali do vedení díky Haydenovi, v pětadevadesáté minutě jim však vítězství sebral Boly.

Na první šanci nemuseli fanoušci dlouho čekat. Už po třech minutách se pokoušel Jonny poslat do šance Jiméneze, jenže přihrávka byla o něco delší, než by mexický kanonýr potřeboval. Bylo odehráno něco přes čtvrthodinu, když tato kombinace tentokrát vyšla a Jiménez padl po kontaktu s protihráčem k zemi, bohužel pro Vlky sudí faul neviděl.

Tentýž hráč se ocitl v šanci i o chvíli později, když ho na penaltě našel Doherty. Jiménez ale místo přesného zakončení poslal míč někam do horních řad Molineux Stadium. Když se utkání přehouplo do druhé čtvrtiny, dostali se Nunovi svěřenci do několika dalších šancí. Nejvíce se Dúbravka nadřel proti Jiménezově přízemní střele, po níž ještě nastal nebezpečný závar před bránou. V samém závěru poločasu se dostal do velké šance na druhé straně Rondón, jenže individuální akci zakončil střelou mimo prostor tří tyčí.

Hned po pauze to mělo být pro Wolves 1:0. Jota skvěle prodloužil Moutinhův roh, Doherty ale sám před prázdnou brankou zcela selhal a poslal míč nad břevno. A to se jeho týmu krutě vymstilo. Chvíli poté vyvezl míč Schär, průnikovou přihrávkou nalezl Isaaca Haydena, jenž i přes dotyk brankáře dostal Magpies do vedení.

V dalším průběhu utkání byli nadále lepším celkem domácí, dlouho se jim však nepodařilo zúročit tlak ve vyrovnávací trefu. Doherty pálil zcela osamocen z pokutového území, avšak trefil jen parťáka Moutinha. Tristně naložil se svou další šancí deset minut před koncem Jiménez, který hlavičkoval kus o brány Newcastlu. O zisku alespoň jednoho bodu pro Vlky tak rozhodla až poslední minuta a hrubka Dúbravky. Ten se po Traorého centru nechal trestuhodně přeskočit u brankové čáry Bolym, který o rameno slovenského gólmana rozjásal celý Molineux.

Pro domácí celek znamená tato remíza upevnění sedmé pozice, naopak Straky jsou kvůli výhře Cardiffu znovu už jen bod nad sestupovým pásmem.

Více informací k zápasu

Manchester City - Chelsea FC 6:0

10.02.2019 17:00

Góly: 4. Raheem Sterling, 13. Sergio Agüero, 19. Sergio Agüero, 25. Ilkay Gündogan, 56. Sergio Agüero (pen.), 80. Raheem Sterling

Šlágr kola dopadl nečekaně jasně pro domácí Manchester City. Ten zničil hostující Chelsea především díky drtivému nástupu do zápasu a v podstatě za prvních pětadvacet minut rozhodl. Svěřenci Pepa Guardioly se tak opět vrátili na první místo, Blues naopak vypadli z pohárových příček.

Do základní jedenáctky domácích se po vítězství na horké půdě Evertonu vrátil křídelník Sterling, jemuž uvolnil místo německý reprezentant Sané. Levý kraj obrany vyztužil ukrajinský talent Zinčenko, který nahradil Otamendiho. Od úvodního hvizdu se na trávníku proháněl také špílmachr De Bruyne, pro kterého se místo našelo na úkor Davida Silvy.

Také Blues za sebou měli úspěšné utkání v zádech, když před týdnem doma s přehledem zdolali Huddersfield. Na klíčový mač na Etihad Stadium se do sestavy vrátil obránce Rüdiger, dánský zadák Christensen se tak musel opět spokojit pouze s lavičkou náhradníků. Williana zase na pravém křídle zastoupil Pedro, zatímco místo v základu si pohlídali středopolař Barkley a zimní posila do útoku Higuaín.

Na první gólový zásah se čekalo jen něco málo přes tři minuty, kdy se do vedení dle očekávání dostali Citizens. Po rychlé rozehrávce volného kopu přihrával Bernardo Silva do pokutového území, kde se míč dostal až na druhou stranu k volnému Sterlingovi, který neměl problém zblízka prostřelit vše, co stálo míči v cestě do sítě, čímž odstartoval euforii mezi fanoušky Manchesteru.

Hráči ve světle modrých dresech byli v ráži a hýřili aktivitou. Pět minut po Sterlingově trefě se v šestnáctce kvapně uvolnil Silva a na zadní tyči našel zcela volného Agüera, který však trestuhodně minul odkrytou svatyni. Argentinský střelec si ale všechno vynahradil za dalších pět minut, kde se uvolnil k ráně z dálky, která i přes veškerou snahu gólmana Kepy zapadla pod břevno. Domácí tak velmi rychle získali dvoubrankový náskok.

Další pohroma postihla Chelsea v devatenácté minutě, tentokrát si však za ni mohla z velké části sama. Hlavním viníkem se stal Barkley, který místo odkopu do bezpečí chtěl zahrát malou domů na Kepu, jeho záměr však přečetl Agüero, který nabídnutou šancí nepohrdl a zblízka opět uděřil - 3:0. A Citizens stále neměli dost. Ve 25. minutě se k zakončení opět snažil uvolnit Agüero, což mu sice nevyšlo, na to byl však připraven Gündogan, který napřáhl ke střele zpoza pokutového území a překonal Kepu počtvrté.

Stále opaření hosté se pak přece jen probudili. Higuaín efektně uvolnil Pedra, jehož však v obrovské šanci vychytal dobře vyběhnuvší Ederson. Šest minut před koncem první půle se k zajímavému voleji dostal sám Higuaín, ovšem strážce svatyně Manchesteru opět spolehlivě zasáhl. Blues se postupem času dostali do hry a drželi míč často na kopačkách, snížení stavu se přesto nedočkali a do kabin tak odcházela mnohem spokojenější družina Pepa Guardioly.

Pokud snad někteří fanoušci Chelsea doufali po přestávce v zázračný obrat, jejich naděje vzaly brzo za své. V 52. minutě ještě Agüero hlavičkoval do břevna, deset minut po změně stran však Azpilicueta neuhlídal rychlého Sterlinga a následně jej zastavil faulem v pokutovém území. Z nařízené penalty se nemýlil Agüero, který tak zkompletoval hattrick a potupného búra pro hosty.

Ve zbytku zápasu si Citizens hlídali pohodlný náskok a ještě dokonce přidali šestí hřebíček do rakve hostů. Deset minut před koncem našel Zinčenko přesným pasem Sterlinga, kterému se opět povedlo překonat Kepu. Manchester tak po naprosté demolici zůstává v kontaktu s vedoucím Liverpoolem, Chelsea se naopak propadla na šestou pozici.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Leicester City 3:1

10.02.2019 14:30

Góly: 33. Davinson Sánchez, 63. Christian Eriksen, 90+1. Heung-min Son - 76. Jamie Vardy

Ani v šestadvacátém kole se příznivci Tottenhamu nedočkali první remízy svého oblíbeného celku v sezoně. Místo toho měli důvod k radosti, neboť Spurs zvládli dramatické utkání s Leicesterem a vyhráli ve Wembley díky trefám Sáncheze, Eriksena a Sona 3:1. Hosty může mrzet neproměněná penalta, kterou sice hříšník Jamie Vardy gólem ze hry napravil, ale na ligové body to pro tým Clauda Puela nestačilo, již počtvrté z posledních pěti střetnutí.

Tottenham tak i nadále doráží na vedoucí Liverpool i Manchester City a udržuje si luxusní náskok před svými pronásledovateli, což odráží odstup devíti bodů od čtvrtého Manchesteru United. Leicester naopak zůstává až dvanáctý a Puelova pozice v klubu zůstává nadále nejistá.

Lepší vstup do utkání měli hosté. První střelecký pokus si připsal Harry Maguire, jehož hlavičku musel Hugo Lloris vytěsnit nad břevno, a chvíli nato zamířil nepřesně ze slibné pozice Harvey Barnes. Poté, co na druhé straně uviděl Heung-Min Son žlutou kartu za pád v pokutovém území po Maguirově zákroku, Foxes pokračovali v převaze a Ghezzalovi či aktivnímu Barnesovi nechybělo mnoho k průlomu skóre.

Po půlhodině hry mohli Foxes litovat neproměněných šancí dvojnásob. Spurs totiž udeřili z první vážnější příležitosti, když nakrátko rozehraný roh posadil Christian Eriksen na hlavu Davinsona Sáncheze a kolumbijský stoper povedenou hlavičkou vsítil svůj vůbec první kariérní gól v Premier League.

Také po změně stran se zdálo, že gól Leicesteru visí ve vzduchu, jenže hosté se v koncovce trápili znovu a znovu. Nejprve Demarai Gray nedokázal přidat své hlavičce z nebezpečné pozice dostatečnou razanci a na přelomu hodiny hry Foxes nezvládli zužitkovat ani výhodu pokutového kopu po Vertonghenově zákroku na Maddisona. Jamie Vardy, jenž pouhých pár minut předtím naskočil na hřiště, si totiž na výtečného Llorise nepřišel a francouzský gólman jeho ránu doprava zvládl vyrazit.

Aby toho pro posmutnělé hráče Leicesteru nebylo málo, i tentokráte Tottenham pokračoval v nemilosrdné efektivitě a Eriksenova střela z hranice pokutového území prosvištěla okolo Kaspera Schmeichela až do sítě. Vardy sice vzápětí odčinil své dřívější selhání a jednoduchou dorážkou do odkryté sítě po výtečném centru Pereiry vrátil Foxes zpět do hry na rozdíl jediného gólu, jenže víc už toho Leicester nestihl. Do jejich otevřené obrany naopak ještě na samém sklonku zápasu dokázal vniknout Son a stanovil svým jedenáctým zásahem z posledních třinácti zápasů konečné skóre 3:1 pro Tottenham.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Burnley FC 1:3

09.02.2019 18:30

Góly: 76. Shane Duffy - 26. Chris Wood, 61. Chris Wood, 74. Ashley Barnes (pen.)

Krasojízda Burnley v cestě za záchranou nebere konce. Jako další v řadě to v sobotu odskákal Brighton, který Clarets na domácí půdě podlehl 1:3 a oba týmy se tak v tabulce seřadily vedle sebe se shodným ziskem sedmadvaceti bodů s tříbodovým odstupem od sestupového pásma. Hlavním hrdinou večera se stal dvougólový Chris Wood, jemuž zdatně sekundoval jeho útočný parťák Ashley Barnes gólem a asistencí. Za domácí pouze v závěru korigoval Shane Duffy.

Oba celky do utkání vstupovaly ve zcela opačném rozpoložení a jejich střetnutí jen potvrdilo zavedené trendy. Brighton v tomto kalendářním roce stále čeká na první ligové vítězství, zatímco Burnley naopak protáhlo svou vlastní šňůru neporazitelnosti na sedm kol, což se týmu Seana Dyche nepodařilo ani během mistrné loňské sezony, zakončené sedmým místem.

Lepší vstup do utkání přitom měli domácí, ale pokusy Marche s Grossem dokázal Tom Heaton polapit a hosté záhy převzali herní iniciativu, o čemž svědčí dvakrát trefená branková konstrukce v rychlém sledu za sebou po tečovaném centru Dwighta McNeila a Barnesově hlavičkové dorážce. Gólu se tak Clarets dočkali až v šestadvacáté minutě, kdy nešťastné podklouznutí Lewise Dunka vyslalo Chrise Wooda zničehonic do samostatného úniku, a útočník Burnley nekompromisně otevřel skóre.

Závěr poločasu i nástup do hry po změně stran poté patřil opět domácím, jenže z nastalé převahy brightonští nedokázali nic vytěžit, a naopak na přelomu hodiny hry inkasovali podruhé. Na konci McNeilova průniku se zjevil opět Chris Wood a uklidil míč podruhé v zápase k tyči, i když se Mat Ryan pokoušel jeho ránu zastavit všemi silami. Pro australského gólmana bylo chvíli nato ještě hůř, neboť po srážce s unikajícím Barnesem obdržel žlutou kartu a nařízený pokutový kop sám faulovaný bezpečně proměnil. Chvíli předtím se přitom domácí domáhali odpískání penalty na opačné straně po nastřelené ruce Hendricka.

Jen pár minut nato sice Shane Duffy svým pátým ligovým gólem sezony snížil zpět na rozdíl dvou branek, ale víc už toho Burnley svému soupeři nedovolilo a výhrou 3:1 pokračuje ve výtečných výkonech, které v příštím kole prověří na Turf Moor favorizovaný Tottenham.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - West Ham United 1:1

09.02.2019 16:00

Góly: 76. Wilfried Zaha - 27. Mark Noble (pen.)

Už popáté v řadě se West Hamu nepovedlo dovést zápas do vítězného konce. Po třech porážkách v řadě se však dostal aspoň k remízám - po domácím bodu s Liverpoolem nyní odváží cenný bodík ze Selhurst Parku. Crystal Palace naopak natáhl šňůru soutěžních neproher na čtyři zápasy a před klíčovou fází sezóny se dostává do psychické pohody.

Ještě víc pohody by mu ale přineslo, kdyby se jeho ofenzivní hvězdy naučily zakončovat ze stoprocentních pozic. Eagles mají v útoku potíže dlouhodobě a Wilfried Zaha platí za jedinou stálici táhnoucí londýnský celek z marasmu. To se zatím nezměnilo ani s příchodem Michyho Batshuayie, který opět nastoupil z lavičky.

V prvním poločase byla hra ještě vyrovnaná a West Ham zahrozil jako první. Anderson vybídl k zakončení Snodgrasse a Guaita musel zasahovat. Totéž se opakovalo záhy na opačné straně - Zaha poslal do vápna pas na McArthura a Fabianski měl co dělat, aby míči v cestě za jeho záda zabránil.

Crystal Palace měl i smůlu, protože zatímco v koncovce selhával, sám nabídl soupeři vyložené šance zdarma. Gólman Guaita ve vápně neohrabaně srazil Michaila Antonia a Mark Noble nařízenou penaltu s přehledem proměnil. Do pauzy ještě využil šílené mezery v defenzivě West Hamu Townsend, jeho pas ale Benteke ve vyrovnání nedokázal proměnil. Fabianski opět skvěle kryl.

Polský gólman byl jednou z hvězd zápasu, ten mu ale dost usnadnili i jeho protivníci. Po změně stran to byla hotová předháněčka v tom, kdo je větší kopyto. Titul si asi odnesl James McArthur díky akci z 52. minuty. Další díra v obraně Hammers dovolila záložníkovi Eagles pohodlně kráčet na osamělého Fabianskiho. Pak ale nepochopitelně jen olízl míč o tyčku.

Následoval ho hlavičkující Kelly a zmíněný Batshuayi, jenž po nahrávce Van Aanholta stanul taktéž prakticky sám před brankářem. Jedním dotekem ale napálil míč těsně vedle. A tak se musel věci zase chopit Wilfried Zaha. Čtvrt hodiny před koncem si narazil v šestnáctce s McArthurem a i díky teči Diopa protlačil míč do sítě.

Více informací k zápasu

Huddersfield Town - Arsenal FC 1:2

09.02.2019 16:00

Góly: 90+3. Sead Kolašinac (vl.) - 16. Alex Iwobi, 44. Alexandre Lacazette

Přestože Arsenal potvrdil roli favorita a veze si z Huddersfieldu výhru 2:1, zisk tří bodů je pro Kanonýry takřka jediným skutečným pozitivem. Londýnský celek totiž především po změně stran podal na John Smith’s Stadium až podprůměrný výkon, a i proti suverénně poslednímu týmu Premier League nedokázal kontrolovat hru, natožpak udržet čisté konto. Do zbytku sezony s blížícími se vyřazovacími zápasy v pohárové Evropě má trenér Unai Emery rozhodně o čem přemýšlet a střelhbitě jednat.

Zatímco ve většině dosavadní sezony míval Arsenal silnější až druhé poločasy po ospalém nástupu na hřiště, tentokráte tomu bylo přesně naopak. Po třech venkovních porážkách v řadě hosté potřebovali v honbě za čtvrtým místem zabrat a dopomohl jim k tomu brzy Alex Iwobi, jenž od úvodu umně kombinoval se Seadem Kolašinacem, až se po této cestě zrodila první gólová akce. Výtečný centr bosenského beka Iwobi bez váhání proměnil ve střelu z halfvoleje, která na cestě do brány ještě nabrala změnu směru o bránícího Kongola, a tak brankář Hamer míči v cestě do sítě nezabránil.

Když už se zdálo, že první půle skončí těsným vedením hostí navzdory platonické převaze Huddersfieldu, udeřili Kanonýři zničehonic ještě jednou. Tentokráte se pro změnu vše podstatné odehrálo na pravé straně, kde Ainsley Maitland-Niles zužitkoval volný prostor a přízemním pasem vybídl Alexandra Lacazetta k pohotovému zakončení.

Jestliže si v první půli hráči Arsenalu počínali alespoň efektivně, po změně stran se jejich výkon ještě zhoršil a převaha Huddersfieldu nabývala na intenzitě. Unai Emery navíc při početné marodce včetně nemocných Aubameyanga či Özila ani neměl mnoho možností oživit skomírající hru svého týmu, a když Lacazettovi zabránil v pojištění náskoku výtečným zákrokem Christopher Schindler, neztráceli domácí naději a chuť útočit ani s blížícím se závěrem.

Obzvláště aktivní byl na pravém křídle Adama Diakhaby, jehož střelecké pokusy si sice Bernd Leno pohlídal a rána Erika Durma skončila na brankové konstrukci, ale ani tak Arsenal první čisté konto v sezoně ze hřiště soupeře neuhájil. V nastavení totiž další Diakhabyho pokus proskotačil okolo Lena a v cestě do sítě mu nezabránil ani Sead Kolašinac, který si naopak míč nešťastně špičkou kopačky srazil do vlastní sítě. První gól Huddersfieldu po takřka šesti stovkách minut napříč všemi soutěžemi tak symbolicky vstřelil hráč soupeře, ovšem kromě ukončení střeleckého sucha Terriers k ničemu nepomohl. Výhra 2:1 náleží Arsenalu, který sice herně nepřesvědčil, ale i nadále se drží v kontaktu s Manchesterem United a Chelsea v boji o postup do příštího ročníku Ligy mistrů.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - AFC Bournemouth 3:0

09.02.2019 16:00

Góly: 24. Sadio Mané, 34. Georginio Wijnaldum, 48. Mohamed Salah

Důležitá reakce. Liverpool po dvou remízách konečně zase vyhrál a vzkázal Manchesteru City, že je stále favoritem na zisk titulu. Proti Bournemouthu se hrálo na jednu bránu a výsledek 3:0 je pro hosty ještě mírný. Postupně se trefovali Mané, Wijnaldum a Salah.

Jednoznačnému průběhu předcházela druhá minuta a šance Ryana Frasera, proti jehož střele musel Alisson pohotově zasáhnout. Pak už se ale rozjel červený stroj. Před Boruce se dostal Firmino, ale gólman Cherries vytáhl úžasný reflexivní zákrok. Ve čtyřiadvacáté minutě však i s pomocí ofsajdu otevřel skóre Sadio Mané, jenž hlavou výborně trknul do Milnerova centru.

Záhy už to mělo být o dva góly, ale Giorginio Wijnaldum vyřešil rychlý brejk mizerně. Už když byl ve vápně, volil raději přihrávku na hůře postaveného Salaha, který navíc balón promáchnul. Krátce nato už ale nizozemský záložník zazářil. Robertsonův vysoký míč si stáhl ze vzduchu a lahodným obloučkem rozvlnil síť. Do kabin se šlo za stavu 2:0, a to i proto, že Salahovu pumelici na sklonku prvního dějství dokázal Boruc vyrazit.

Eddie Howe měl o přestávce plné ruce práce, aby své hráče namotivoval i do druhé půle. Moc mu to ale nevyšlo, protože už po třech minutách to bylo 3:0. Naby Keita skvělou šajtlí vypustil do úniku Firmina a ten prokázal, že se s Mohamedem Salahem najde i poslepu. Podrážkou vrátil míč za sebe, Salah si jej převzal a levačkou zamířil přesně k tyči.

Druhý poločas se pak de facto dohrával. Liverpool měl mraky šancí vedení ještě zvýšit, přičemž asi nejblíž byl čtvrt hodiny před koncem znovu Salah. A znovu po krásné spolupráci s Firminem, kdy mířil pod břevno Borucovy branky, ale trefil jen brankovou konstrukci. V závěru pak uháněl sám na bránu Roberto Firmino, ale jeho slaboučkou střelu Boruc pohodlně skryl v rukavicích. Tváří v tvář polskému gólmanovi následně neuspěl ani Alexander-Arnold, a tak zápas skončil "jen" 3:0.

Více informací k zápasu

Watford FC - Everton FC 1:0

09.02.2019 16:00

Góly: 65. Andre Gray

Jestli někomu premiérová zimní přestávka v Premier League přijde vhod, je to Everton. Marco Silva ztrácí půdu pod nohama, zatímco jeho hráči ztrácí tři body na zcela pravidelné bázi. Za posledních 11 zápasů prohráli Toffees osmkrát - naposledy teď na hřišti Watfordu. O jedinou branku utkání se postaral střídající Andre Gray.

Manažer Evertonu Marco Silva se v sobotu vracel na trávník, kde mnohokrát nastupoval jako domácí. Ve Watfordu se pokoušel uspět minulou sezónu, ale na lavičce nepřežil ani do konce ledna. Z tohoto pohledu má letos lepší ročník - vzhledem k ambicím liverpoolského celku jde však letos o jedno velké zklamání.

Zle mohlo být už po deseti minutách, kdy nepřehledně doskákal až ke Capouemu, jenž stanul sám před Pickfordem. Míč však i s pomocí hlavy anglického gólmana zamířil nad břevno. Výtečnou formu má i brankář Watfordu Ben Foster, který minulý týden sám zařídil bod v Brightonu a tentokrát ve 34. minutě pohotově zastavil prudkou ránu Tosuna.

Everton byl blízko prvního gólu hned po změně stran, Sigurdsson obloučkem trefil břevno, což v závěru zápasu zopakoval i Lucas Digne. Jedinou branku však vsítil Andre Gray - a věru, neměl těžkou práci. Cathcart chytrou patičkou uvolnil do vápna Hughese a ten svému kolegovi naservíroval míč před prázdnou branku.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Cardiff City 1:2

09.02.2019 16:00

Góly: 90+1. Jack Stephens - 69. Sol Bamba, 90+3. Kenneth Zohorè

Když už se zdálo, že s příchodem Ralpha Hassenhüttla se Southampton dokáže vyvarovat bláznivých ztrát v závěrečných minutách, sobotní duel proti Cardiffu byl takřka jako návrat v čase do éry mizerných výsledků pod vedením Marka Hughese. Přestože Saints dokázali na samém sklonku zápasu vyrovnat, obratem v třetí minutě nastavení ještě jednou inkasovali a připisují si v přímém boji o záchranu krutou porážku 1:2, která naopak Cardiff vystřelila mimo sestupové příčky.

Ligový nováček tak i nadále překonává předsezonní očekávání a druhou výhrou v řadě se ziskem pětadvaceti bodů po večerní výhře Burnley okupuje šestnácté místo, Southampton má o bod méně a je až osmnáctý. Domácí navíc touto prohrou přišli i o pětizápasovou šňůru bez porážky, zatímco Bluebirds si vůbec poprvé od dubna 1962 dokázali připsat dvě prvoligové výhry v řadě za sebou.

První půle přitom žádnému dramatu a bláznivé přestřelce nijak nenasvědčovala, neboť za celých pětačtyřicet minut byla kromě tuhého boje ve středu pole k vidění pouhopouhá jedna střela mezi tři tyče. Pokus Piérra Emila Hojbjerga zpoza šestnáctky ale zapadla do náruče připraveného Neila Etheridge, a tak se do kabin o přestávce odcházelo za bezbrankového stavu.

Ani po změně stran se zprvu nic význačného neudálo, ovšem v devětašedesáté minutě hosté zničehonic udeřili hned ze svého prvního rohového kopu v zápase. Rallsův centr našel hlavu Patersona, jenž míč usměrnil na zadní tyč vstříc Solu Bambovi a důrazný cardiffský obránce zblízka napálil míč do sítě. Cardiff byl v tu chvíli na koni a pět minut nato málem své vedení zdvojnásobil, když se k ráně odhodlala zimní posila Leandro Bacuna, ale Alex McCarthy si s touto střelou poradil.

S blížícím se závěrem utkání se ovšem hra odehrávala především na útočné polovině Saints, kteří pokoušeli štěstí skrze Yana Valeryho či Charlieho Austina, ale vytoužené vyrovnání stále nepřicházelo. Pětiminutové nastavení však předešlé herní strádání bohatě vynahradilo a Saints se v jeho úvodu podařilo srovnat rovněž z rohového kopu. Prudký pas Jamese Warda-Prowse prosvištěl šestnáctkou až k Jacku Stephensovi, jenž na zadní tyči překonal Etheridge a rozbouřil stadion St. Mary’s, který ale dvě minuty nato hosté zase zmrazili. Střídající Camarasa zastavil ránu Artera, posunul míč Kennethu Zohoremu a ten v natěsnané šestnáctce propálil vše, co mu stálo v cestě, díky čemuž Bluebirds mohou slavit další velecenný tříbodový zisk.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Manchester United 0:3

09.02.2019 13:30

Góly: 14. Paul Pogba, 23. Anthony Martial, 65. Paul Pogba (pen.)

Venku je to lepší než doma, zdá se. Manchester United hladce přejel Fulham na jeho hřišti 3:0 a minimálně do neděle se bude vyhřívat na čtvrté pozici Premier League. Rudí ďáblové prokázali, že se jim pod Solskjaerem venku mimořádně daří - vyhráli tam pátý zápas v řadě a poslední čtyři dokonce s čistým kontem.

Dnes to bylo představení dvou mužů - v první řadě Paula Pogby, aktuálně jednoho z nejlepších (ne-li nejlepšího) hráčů celé Premier League, který sám obstaral dva góly. Dál pak Anthonyho Martiala, jenž vstřelil zbylou branku v úžasném sólu a na jednu svému krajanovi přihrál. Zdatně jim ale sekundovali groteskně bránící fotbalisté Fulhamu v čele s dalším Francouzem Maximem Le Marchandem.

Na začátku zápasu se přitom Fulham snadno mohl dostat i do vedení. Ve vyložené šanci se během prvních minut ocitl Vietto, Mitrović a po něm i Schürrle - ani jeden z nich však nebyl schopen vyprodukovat třeba jen střelu na bránu.

A tak se ve čtrnácté minutě utrhl ve vápně Paul Pogba a jedním dotekem napálil Martialovu přihrávku na bližší tyč Ricovy branky. Ani ne za deset minut si přerušil akci Fulhamu Jones a předal míč do brejku právě Anthonymu Martialovi. Následovalo famózní sólo před půl hřiště - Martialovi nestačil dobíhající Odoi ani tristně bránící Le Marchand a nakonec ani gólman Rico.

Přestože byl Fulham v prvním poločase střelecky aktivnější, zrazovala ho přesnost střelby. Naproti tomu Manchester United byl dokonale efektivní. Tohle platilo i ve druhém poločase, kdy se Cottagers zkraje nadechovali k náporu, ale pak ve vápně Le Marchand srazil Matu a nařízenou penaltu proměnil už 11. gólem v sezóně Paul Pogba.

Dokonalé dva momenty vystihující podstatu celého zápasu viděli ztrápení fanoušci na Craven Cottage zhruba čtvrt hodiny před koncem. Nejdřív packal utkání Le Marchand šokující hlavičkou vpustil do samostatného nájezdu Alexise - a perfektním zákrokem musel krizi hasit Rico. O pár minut později se pak na opačné straně odrazil míč k úplně volného Babelovi, jenž stál metr od brankové čáry. Nervózně ale do meruny píchnul šajtlí a trefil jen tyčku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City27212474:2065
2.Liverpool FC26205159:1565
3.Tottenham Hotspur26200654:2560
4.Manchester United26156552:3551
5.Arsenal FC26155653:3750
6.Chelsea FC26155645:2950
7.Wolverhampton Wanderers26116934:3339
8.Watford FC26107934:3437
9.Everton FC27961236:3933
10.West Ham United26961132:3933
11.AFC Bournemouth261031337:4733
12.Leicester City26951231:3432
13.Crystal Palace26761327:3427
14.Brighton & Hove Albion26761328:3927
15.Burnley FC26761329:4727
16.Newcastle United26671322:3425
17.Cardiff City26741524:4725
18.Southampton FC26591228:4424
19.Fulham FC26451725:5817
20.Huddersfield Town26251914:4811

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (868)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele